ili dvije_BataZiv_0809 wrote:Ko ume njemu dve
Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
- Connaisseur Karlin
#126 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
- animals
#127 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Ma ne kazem da su za mene opasni..SaraFina wrote:
U BiH imaš više komunista i titoista nego vehabija. Znači od 2-4% vehabija a 55% ovih drugih. Pa ti vidi koja je skupina tebi opasnija kao Hrvatu
meni su najopasniji oni meni najblizi, sa kim se druzim svaki dan
oni su opasni samo za Bosnjake..
- animals
#128 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Dobro si primjetila da Bosanac pise ekavicuConnaisseur Karlin wrote:ili dvije_BataZiv_0809 wrote:Ko ume njemu dve
- SaraFina
#129 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
animals wrote:Ma ne kazem da su za mene opasni..SaraFina wrote:
U BiH imaš više komunista i titoista nego vehabija. Znači od 2-4% vehabija a 55% ovih drugih. Pa ti vidi koja je skupina tebi opasnija kao Hrvatu
meni su najopasniji oni meni najblizi, sa kim se druzim svaki dan![]()
oni su opasni samo za Bosnjake..
Pazi nešto u BiH kao i svuda u Evropi oni su opasnost po društvo. Zašto bi bili opasni isključivo za Bošnjake? Niti dijelim njihovu bolesnu uvrnutu ideologiju niti se imam namjeru ispričavati za njihova nedjela...
- Connaisseur Karlin
#130 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
aha,yupanimals wrote:Dobro si primjetila da Bosanac pise ekavicuConnaisseur Karlin wrote:ili dvije_BataZiv_0809 wrote:Ko ume njemu dve
-
detroit-mercy
#131 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
To je ono sto ja podvlacim, svi zdusno pricaju o tome kako tako nesto nije po Islamu ali islamska praksa ih potpuno negira. I umjesto da islamska ulemma ide u korak sa vremenom i rjesava ove nedoumice tipa poligamija, smije li zena sama od Sarajva do Visokog i sl., oni se bave stvarima tipa jesu li Pokemoni po islamu ili nisu. Imam osjecaj da je vecina te uleme zaglavila mentalno u 10 vijeku ili jednostavno ignorisu mnogo prece stvari tako da ostavljaju raji da tumaci kako oni hoce.Hakiz wrote:Slična stvar kao kod obrezivaja djevojčica.zeina wrote:
Da ali kakve to veze ima sa Islamom? Zenu u Islamu ne mozes prisiliti na udaju ako ona to ne zeli, to po Pakistanu ili recimo Indiji je tradicija koja nema uporiste u Islamu
Nije po islamu, ali, prvo, islam se nije ni potrudio da takve stvari zabrani, a, drugo, gledajući neka druga pravila o statusu žena u islamu, nije ni čudo što nije zabranio, nego ih je sretno prihvatio kao još jedno sredstvo kojima se ženama pokazuje gdje im je mjesto.
I, nema veze šta na ti kaže islamska teorija, islamska praksea je dovoljna da pokaže koje je stvarno mjesto ženi u islamu.
Ne vidjeh nešto fetve koje kažu da osobu koja ženu ili djevojčicu prisili da se uda mimo svoje volje, ili osobu koja ženu ili djevojčicu ošteti, unakazi, ubije ako se ne uda po naređenju, ili osobu koja obreže djevojčicu, dakle, ne vidjeh fetve koje te osobe koje muče žene osuđuju na neku kaznu. A nije da nije bilo svakakvih fetvi.
To je dovoljan dokaz da islam, iako te stvari nije izmislio, nema ništa protiv njih.
A ako nisam u pravu, onda to pokazuje da je tradicija važnija od islama. Da će ljudi radije ići protiv islama nego prekinuti tradiciju. Da je islam slab, nesposoban da ljude navede da prekinu lošu tradiciju.
Pa vi odlučite šta je od toga bolje.
-
detroit-mercy
#132 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Iskreno, koliko ja vidim, najvise ga zloupotrebljavaju ili pogresno tumace oni na cijem maternjem je napisanConnaisseur Karlin wrote:Da,to je Towelie lijepo objasnio,jer su mnogi zloupotrjebili Kur'an kao izvor,a koji nisu ni pravilno preveli,ni objasnili.Hakiz wrote:Šta sve neće muškarci izmisliti kao izgovor da dođu do što više, i, ako je ikako moguće, do što mlađeg ženskog mesa.Connaisseur Karlin wrote:
Meni su davno dvije osobe rekle,da su 4 zene u braku bile odobrene kao posljedica cestih ratova,a kao udovice su bile zasticene u tkavim brakovima,jer zene tad nisu ni radile,nisu bile finansijski nezavisne.
-
jahh
#133 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.
'Reformirati islam'

'Reformirati islam'
-
detroit-mercy
#134 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Moja rahmetli nana nosila zar, kad je stigla direktiva da se ne nosi skinula ga i nastavila zivjeti. Moja stara, nije zapamtila ta vremena ali je jednom priuipitala rahmetli nanu, "bi li opet otisla pod zar", "ni luda" je bio nanin odgovor.jahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.
'Reformirati islam'![]()
![]()
![]()
Tako da valjda moja nana koja je imala to iskustvo zara je mjerodavnija da prica o tome od jednog bale koji vjerovatno ne zna ni kad je rodjen.
- animals
#135 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Samo sam cekao da se javi jedan ovakavjahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.
'Reformirati islam'![]()
![]()
![]()
niko ne mrzi Islam, vec samo raspravljamo o anomalijama..
sad ce se pojaviti i oni kojima je svaka kritika islamofobija..
i ti pises ekavicu, jos jedan Bosanac
- SaraFina
#136 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Reformacija ne mora nužno imati negativnu konotaciju.jahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.
'Reformirati islam'![]()
![]()
![]()
Prije sto godina bilo je normalno vidjeti muslimanku iz Bosne u Sarajevu pod zarom, danas je normalno da vidiš djevojku iz Sarajeva u vrućim hlačicama. Odnosno, pitanje za tebe :
Voliš li vidjeti osobu a) ili b) ženskog spola?:D Uzevši u obzir civilizacijske tokove meni kao ženi draže je vidjeti ovu u vrućim hlačicama nego hodajući šator. Jbg...
- SaraFina
#137 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Nana nosila zar, sad ti trebaš upakovati ženu u hodajući šator da bi dokazao ovakvim bošnjaštvo.detroit-mercy wrote:Moja rahmetli nana nosila zar, kad je stigla direktiva da se ne nosi skinula ga i nastavila zivjeti. Moja stara, nije zapamtila ta vremena ali je jednom priuipitala rahmetli nanu, "bi li opet otisla pod zar", "ni luda" je bio nanin odgovor.jahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.
'Reformirati islam'![]()
![]()
![]()
Tako da valjda moja nana koja je imala to iskustvo zara je mjerodavnija da prica o tome od jednog bale koji vjerovatno ne zna ni kad je rodjen.
Ma smjehotresni su. A kad vide komad golog ženskog mesa pjene im ko ćukama. Sad ovdje propagira nešto u što sam ne vjeruj da moguće primjeniti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#138 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Ma 4 su nekako idealne. Taman kad ti jedna dosadi, jos 3 obradis dok opet ne dodje na redConnaisseur Karlin wrote:ili dvije_BataZiv_0809 wrote:Ko ume njemu dve
-
detroit-mercy
#139 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Posebno volim kad vidim njega, bermuda hlacice, polo majica, papucice na nogama, kosica blago nauljena, malo nabildan a do njega ide ona upakovana ko napolitanka za sijelaSaraFina wrote:Nana nosila zar, sad ti trebaš upakovati ženu u hodajući šator da bi dokazao ovakvim bošnjaštvo.detroit-mercy wrote:Moja rahmetli nana nosila zar, kad je stigla direktiva da se ne nosi skinula ga i nastavila zivjeti. Moja stara, nije zapamtila ta vremena ali je jednom priuipitala rahmetli nanu, "bi li opet otisla pod zar", "ni luda" je bio nanin odgovor.jahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.
'Reformirati islam'![]()
![]()
![]()
Ma smjehotresni su. A kad vide komad golog ženskog mesa pjene im ko ćukama. Sad ovdje propagira nešto u što sam ne vjeruj da moguće primjeniti.
- SaraFina
- animals
#141 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Razumijem ja u Afganistanu, zasto se tako nose..
strah,moraju..
a kad vidim u Becu, tako upakovanu, ne Arapkinju, vec Srbijanku,
i kad progovori jos ono cuveno..bre.. ne bolan, vec bre..
strah,moraju..
Last edited by animals on 03/08/2016 15:34, edited 2 times in total.
- SaraFina
#142 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Fakat svega ima. Voziti se sa U6 je doživljaj po tom pitanju. Imaš dojam da si ni manje ni više nego u Afganistanu. U2 je donekle normalan kad krene meni preko Dunavaanimals wrote:Razumijam ja u Afganistanu, zasto se tako nose..
strah,moraju..
- animals
#143 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Samo da se ne pocnu bosti nozicima i sjekiricama ko u Njemacckoj..SaraFina wrote:Fakat svega ima. Voziti se sa U6 je doživljaj po tom pitanju. Imaš dojam da si ni manje ni više nego u Afganistanu. U2 je donekle normalan kad krene meni preko Dunavaanimals wrote:Razumijam ja u Afganistanu, zasto se tako nose..
strah,moraju..
sve ostalo je ok
- SaraFina
#144 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Jesi ti čuo da je u AT ikad ijedan pljačkaš preživio? Uvijek pogine u razmjeni vatre. Tako da nisam sigurna da ne bi bilo pokušaja ali sam sigurna da ne bi dočekao da dodje do neke ćelije i sud. Znam da ima tih blentavih samoubojica ali opet sve je pod kamerama a policajci kontroliraju kao da opsada.animals wrote:Samo da se ne pocnu bosti nozicima i sjekiricama ko u Njemacckoj..SaraFina wrote:Fakat svega ima. Voziti se sa U6 je doživljaj po tom pitanju. Imaš dojam da si ni manje ni više nego u Afganistanu. U2 je donekle normalan kad krene meni preko Dunavaanimals wrote:Razumijam ja u Afganistanu, zasto se tako nose..
strah,moraju..
sve ostalo je ok
Medjutim, da nije prijatno nije. Osobito ako kakva pokusna žena ispod šatora pored tebe u javnom prevozu
- insomnia78
#145 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Smjesna je i naivna prica o reformama islama
Ako si vec musliman onda vjerujes u nepogrjesivost islama kao i da je Kur'an "knjiga za sva vremena u kojoj su upute jasne"
Da vidim ko smije "stisnuti" pa promjeniti neki propis
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Ako si vec musliman onda vjerujes u nepogrjesivost islama kao i da je Kur'an "knjiga za sva vremena u kojoj su upute jasne"
- zagortenej
#146 Re: RE: Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Većina reformiše riječima, a na djelima ništa ne mjenjaju.insomnia78 wrote:Smjesna je i naivna prica o reformama islama
Status quo.
- Towelie
#147 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Ne moze se menjati tekst Kur'ana u originalu, ali prevodi i tumacenja ajeta itekako mogu. Danas je vise nego ikad potrebno da se Kur'an iznova prevodi, mozda i na svakih 10 godina.insomnia78 wrote:Smjesna je i naivna prica o reformama islama
- Dope_Man
#148 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
To je ta genijalnost religije. Ovo je savrseno i za sva vremena, ali se zapravo moze ''tumaciti'' iznova i iznova, svaki put drugacije, u skladu sa novim drustvenim promjenama. Tako dobijemo da je savrseno i nepromjenjivo zapravo savrseno promjenjivo uz iluziju nepromjenjivosti.Towelie wrote:Ne moze se menjati tekst Kur'ana u originalu, ali prevodi i tumacenja ajeta itekako mogu. Danas je vise nego ikad potrebno da se Kur'an iznova prevodi, mozda i na svakih 10 godina.insomnia78 wrote:Smjesna je i naivna prica o reformama islama
- insomnia78
#149 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Samo sto ga, izgleda najpogresnije tumace oni koji ga citaju u originalu. Arapi
- MyTao
#150 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Bas takoinsomnia78 wrote:Samo sto ga, izgleda najpogresnije tumace oni koji ga citaju u originalu. Arapi
Sreca ima Bosanaca da im objasne neke rijeci koje oni ne znaju...