Kako se zaštiti od razbojnika
-
Dogoljubac
#126 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Izmedju ostalog bio sam i AmeriKi.Mene sto se tice-fuj Amerika.Mozda je dobra na filmu,mozda je nekom dobra ko zivi tamo,mozda je sve tamo kako treba al meni je fuj.Lijepi Tito.
-
Dogoljubac
#127 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Da kogod ne shvati pogresno-fuj i Putin,Erdogan...svaki na svoj nacin.
- Dozer
#128 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Sto se same teme tice, i odgovora na pitanje kako se zastititi od nasilnika, vidim da mnogi sugerisu bijeg. I to jeste jedna od opcija, izbjegavanje sukoba bijegom, pogotovo ako si ocito slabiji. Ali, sta cemo ako bijeg nije moguc? Pustiti da vas mamlaz lupa kako hoce i koliko hoce? Ne ide to bas, a...?
Davno je bila jedna slicna tema, i objasnjavao sam sta i kako, ali ocito nije na odmet to svako malo ponavljati. U principu, samoodbrana je svacije pravo, po zakonu. U skladu s tim se treba i ponasati i biti spreman na to u svakom momentu. Htjeli smo demokratiju, kako vec rekoh gore, ali slabo ko je kontao sta to sve nosi sa sobom. Danas vidimo sta smo dobili - manje ovlasti policiji, droga na svakom cosku, narkomani, oruzja na ulicama k'o u prici, kriminala kakvog hoces na izvoz, srozane sve drustvene norme i totalno poremecen sistem svih vrijednosti, moralnih pogotovo.
Ko god to jos nije shvatio, ali mi trenutno u drustvu imamo neku vrstu modernog "divljeg zapada". A na divljem zapadu je glasilo pravilo - ubij, ili budi ubijen. Dakle, samoodbrana ne podrazumijeva samo odbranu u momentu kad si vec napadnut/a, nego i prevenciju napada ukoliko je ocito da ce do njega doci.
Peper spray (kosta 10 KM, i svaka majka ga moze kupiti djetetu) jedna je od dobrih varijanti za slabije i koji se ne znaju fizicki braniti/tuci, bez obzira da li se radi o M ili Z. Naravno, momenat upotrebe je kljucan, a najbolje ga je upotrijebiti cim se vidi da napadac/kabadahija/moron ima namjeru fizickog kontakta (a fizicki kontakt je bilo kakav dodir, guranje i sl., ne nuzno samo udarac).
Moja maloljetne kcerke ga uredno imaju, i upucene su kako da ga koriste - cim im se neko priblizi s negativnim namjerama (a koje u slucaju djevojaka/zena najcesce pocinju dobacivanjem, ili ako se radi o pokusaju otimanja mobitela, ili dzeparenja u javnom prevozu i sl.), bez ikakvog upozorenja odmah mu prskati sprej direkt u oci, usta i nos 2-3 sec., a odmah nakon toga svom snagom udariti nogom (koljenom ili stopalom, cime je vec moguce) u prepone, ili sto bi se reklo - pravo u jaja.
Logicno, ovo funkcionise ako je napadac 1, sto je danas rijetkost i obicno se radi o 2 ili vise njih (jer su to zapravo obicne pi*kice koje same ne smiju ni disati kako treba), ali moze proci i ako se radi o dvojici ukoliko stoje jedan pored drugog, sto je opet najcesci slucaj (osjecaju se jaci kad su blizu). Tada se sprej prska obojici u facu, a udara se blizi/prvi koji je, po pravilu, i "jaci" ili "najzajebaniji" ili "vodja". Posto danas slabo ko hoda sam, bio M ili Z, to znaci da su i djevojke u vecini slucajeva dvije, sto automatski povecava i njihovu sigurnost, ali i umanjuje mogucnost dominacije napadaca.
Psiha u tim momentima je poseban par rukava, kod svakoga, i za bilo kakvu samoodbranu potrebno je ostati koliko-toliko smiren i razmisljati racionalno, jer samo tako se moze procijeniti situacija i mogucnost upotrebe bilo kakve odbrambene sile i sredstava. Ko ovo nije sposoban...jbg... fasovace, ostace bez mobitela, itd.
Davno je bila jedna slicna tema, i objasnjavao sam sta i kako, ali ocito nije na odmet to svako malo ponavljati. U principu, samoodbrana je svacije pravo, po zakonu. U skladu s tim se treba i ponasati i biti spreman na to u svakom momentu. Htjeli smo demokratiju, kako vec rekoh gore, ali slabo ko je kontao sta to sve nosi sa sobom. Danas vidimo sta smo dobili - manje ovlasti policiji, droga na svakom cosku, narkomani, oruzja na ulicama k'o u prici, kriminala kakvog hoces na izvoz, srozane sve drustvene norme i totalno poremecen sistem svih vrijednosti, moralnih pogotovo.
Ko god to jos nije shvatio, ali mi trenutno u drustvu imamo neku vrstu modernog "divljeg zapada". A na divljem zapadu je glasilo pravilo - ubij, ili budi ubijen. Dakle, samoodbrana ne podrazumijeva samo odbranu u momentu kad si vec napadnut/a, nego i prevenciju napada ukoliko je ocito da ce do njega doci.
Peper spray (kosta 10 KM, i svaka majka ga moze kupiti djetetu) jedna je od dobrih varijanti za slabije i koji se ne znaju fizicki braniti/tuci, bez obzira da li se radi o M ili Z. Naravno, momenat upotrebe je kljucan, a najbolje ga je upotrijebiti cim se vidi da napadac/kabadahija/moron ima namjeru fizickog kontakta (a fizicki kontakt je bilo kakav dodir, guranje i sl., ne nuzno samo udarac).
Moja maloljetne kcerke ga uredno imaju, i upucene su kako da ga koriste - cim im se neko priblizi s negativnim namjerama (a koje u slucaju djevojaka/zena najcesce pocinju dobacivanjem, ili ako se radi o pokusaju otimanja mobitela, ili dzeparenja u javnom prevozu i sl.), bez ikakvog upozorenja odmah mu prskati sprej direkt u oci, usta i nos 2-3 sec., a odmah nakon toga svom snagom udariti nogom (koljenom ili stopalom, cime je vec moguce) u prepone, ili sto bi se reklo - pravo u jaja.
Logicno, ovo funkcionise ako je napadac 1, sto je danas rijetkost i obicno se radi o 2 ili vise njih (jer su to zapravo obicne pi*kice koje same ne smiju ni disati kako treba), ali moze proci i ako se radi o dvojici ukoliko stoje jedan pored drugog, sto je opet najcesci slucaj (osjecaju se jaci kad su blizu). Tada se sprej prska obojici u facu, a udara se blizi/prvi koji je, po pravilu, i "jaci" ili "najzajebaniji" ili "vodja". Posto danas slabo ko hoda sam, bio M ili Z, to znaci da su i djevojke u vecini slucajeva dvije, sto automatski povecava i njihovu sigurnost, ali i umanjuje mogucnost dominacije napadaca.
Psiha u tim momentima je poseban par rukava, kod svakoga, i za bilo kakvu samoodbranu potrebno je ostati koliko-toliko smiren i razmisljati racionalno, jer samo tako se moze procijeniti situacija i mogucnost upotrebe bilo kakve odbrambene sile i sredstava. Ko ovo nije sposoban...jbg... fasovace, ostace bez mobitela, itd.
- JThomas
#129 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
na divljem zapadu je najvažnije gledati i slušati, i shvatiti koje su to situacije, mjesta, konteksti i ljudi gdje tipičnije dolazi do belaja. naravno, doći svugdje. ali vjerovatnoće nisu ni blizu iste. mnogi ne bi morali ni trčati ni tući se da su znali skontati ko je "težak kad popije". recimo.
- Dozer
#130 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Mah...divlji zapad sam uzeo samo kao primjer u kojem je vladao zakon jaceg. Ni danas ovdje nije nista drugacije...
Grad je krcat nekakvim "zajebanim" i nadrkanim balavcima zeljnih nekakvog dokazivanja (valjda rade testosteroni, sta li...), a o ovim nekim organizovanijim stvarima, poput upada u kuce/stanove, da ne pricamo.
Vala, ja licno sam vazda naoruzan, i spreman hladno to i upotrijebiti. Bilo za sebe, bilo za ostatak porrodice. Ni trepn'o ne bih. Pa se qrci materi...
Grad je krcat nekakvim "zajebanim" i nadrkanim balavcima zeljnih nekakvog dokazivanja (valjda rade testosteroni, sta li...), a o ovim nekim organizovanijim stvarima, poput upada u kuce/stanove, da ne pricamo.
Vala, ja licno sam vazda naoruzan, i spreman hladno to i upotrijebiti. Bilo za sebe, bilo za ostatak porrodice. Ni trepn'o ne bih. Pa se qrci materi...
- JThomas
#131 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
većina ljudi nije spremna i neće ni biti. i njima je najvažnije skontati i izbjeći.
- 512MB
#132 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Naoruzan i kad si van kuce? Kako to izgleda, uvjek glock za pojasom, il ostavis u autu itd? Pitam iz radoznalosti..Dozer wrote:Mah...divlji zapad sam uzeo samo kao primjer u kojem je vladao zakon jaceg. Ni danas ovdje nije nista drugacije...
Inace moje sam takodjer namirio sa fefer sprejom, malo manje zbog razbojnika, vise zbog nepozeljnih susreta u setnji sa raznolikim dobermanima, pit bulovima itd
- Dozer
#133 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Kako izgleda biti naoruzan u kuci...hodas po stanu s Glockom za pojasom...?512MB wrote:Naoruzan i kad si van kuce? Kako to izgleda, uvjek glock za pojasom, il ostavis u autu itd? Pitam iz radoznalosti..Dozer wrote:Mah...divlji zapad sam uzeo samo kao primjer u kojem je vladao zakon jaceg. Ni danas ovdje nije nista drugacije...
Inace moje sam takodjer namirio sa fefer sprejom, malo manje zbog razbojnika, vise zbog nepozeljnih susreta u setnji sa raznolikim dobermanima, pit bulovima itd
Naoruzan znaci - naoruzan. Dozvola podrazumijeva i nosenje.
- 512MB
#134 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Sta ja znam, klasika negdje na tavanu il ispod seCijeDozer wrote: Kako izgleda biti naoruzan u kuci...hodas po stanu s Glockom za pojasom...?![]()
Naoruzan znaci - naoruzan. Dozvola podrazumijeva i nosenje.
Dakle uvjek za pojasom, odes u kino za zenom glock za pojasom? Ne mogu se zamislit tako
- Dozer
#135 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Ne idem u kino

A sta ce mi licno kratko oruzje s dozvolom ako ce stajati na tavanu, majka mu stara... A nemam glock, ne djasvi mi se
A sta ce mi licno kratko oruzje s dozvolom ako ce stajati na tavanu, majka mu stara... A nemam glock, ne djasvi mi se
-
Dogoljubac
#136 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Savjet:Napalo vas je vise osoba-mora doci do fizickog obracuna-to su jadovi koji se uzdaju najvise u to da su vas prepali.Svom snagom i na sve nacine uzvratite napad.Klosarska psiha je takva da se uzdaju u nekog drugog a ne u sebe,kad prvi padne njihov"tim" se raspada do maximuma Prvo su u šoku da ima prepadanje nije prošlo.Drugo-oni nisu osobe sa karakterom koji ce pomoci ni svom najblize.,strah u njihovoj glavi je veci nego vas.Trece i najbitnije-nisu obuceni da koordiniraju svoj napad i ne znaju sta ce i kako njihov drug postupiti,potpuno im se raspada plan,zbunjeni su i uplaseni dok vi vidite njih vise i vas mozak ce biti spreman da se brani od vise napadaca.
Ne padajte na foru galame,galamom majmuni samo pokazuju strah.
- Pauza
#137 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Je li legalno da muškarci/dječaci posjeduju biber sprej? Sjećam se nekih priča da je to pravo bilo omogućeno samo ženskim osobama koje kada kupe biber sprej isti moraju prijaviti policijskoj upravi i onda ga mogu nositi legalno.
Da li je ova diskriminacija prevaziđena?
Gdje najjeftinije kupiti biber sprej u Sarajevu ili okolini?
- stakasa
#138 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Sve je to u redu ali ipak su najbolje one tuce koje izbjegnes. Ako bas nikako ne ide onda prvog svom snagom, sto je moguce krvolocnijeDogoljubac wrote:Savjet:Napalo vas je vise osoba-mora doci do fizickog obracuna-to su jadovi koji se uzdaju najvise u to da su vas prepali.Svom snagom i na sve nacine uzvratite napad.Klosarska psiha je takva da se uzdaju u nekog drugog a ne u sebe,kad prvi padne njihov"tim" se raspada do maximuma Prvo su u šoku da ima prepadanje nije prošlo.Drugo-oni nisu osobe sa karakterom koji ce pomoci ni svom najblize.,strah u njihovoj glavi je veci nego vas.Trece i najbitnije-nisu obuceni da koordiniraju svoj napad i ne znaju sta ce i kako njihov drug postupiti,potpuno im se raspada plan,zbunjeni su i uplaseni dok vi vidite njih vise i vas mozak ce biti spreman da se brani od vise napadaca.
- Dozer
#139 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Obojica tacnostakasa wrote:Sve je to u redu ali ipak su najbolje one tuce koje izbjegnes. Ako bas nikako ne ide onda prvog svom snagom, sto je moguce krvolocnijeDogoljubac wrote:Savjet:Napalo vas je vise osoba-mora doci do fizickog obracuna-to su jadovi koji se uzdaju najvise u to da su vas prepali.Svom snagom i na sve nacine uzvratite napad.Klosarska psiha je takva da se uzdaju u nekog drugog a ne u sebe,kad prvi padne njihov"tim" se raspada do maximuma Prvo su u šoku da ima prepadanje nije prošlo.Drugo-oni nisu osobe sa karakterom koji ce pomoci ni svom najblize.,strah u njihovoj glavi je veci nego vas.Trece i najbitnije-nisu obuceni da koordiniraju svoj napad i ne znaju sta ce i kako njihov drug postupiti,potpuno im se raspada plan,zbunjeni su i uplaseni dok vi vidite njih vise i vas mozak ce biti spreman da se brani od vise napadaca.
- Dozer
#140 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
KM, Army Shop. Svejedno. Cijena je ista. Mali je 10 KM.Pauza wrote:Je li legalno da muškarci/dječaci posjeduju biber sprej? Sjećam se nekih priča da je to pravo bilo omogućeno samo ženskim osobama koje kada kupe biber sprej isti moraju prijaviti policijskoj upravi i onda ga mogu nositi legalno.
Nije legalno ni da se bilo ko napada i bije, otima mobitel i sl., pa se radi. Zasto bi onda samoodbrana bila ilegalna po bilo kojem osnovu? U prevodu - jebe ti se jel' legalno. Peper sprej mogu kupiti samo zene (koliko ja znam), pa fino posaljes zenu, majku, punoljetnu jaranicu, i vozdra.
Last edited by Dozer on 01/04/2019 11:37, edited 1 time in total.
- 512MB
#141 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Ja narucio preko amazon, nit ko pita nit ist 
-
Dogoljubac
#142 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Tek toliko da neupuceni shvate sta je u mozgu klošara...rat...bilo koja strana...iživljavanja nad nemocnim NISU vrsili ljudi sa obrazom,sa karakterom vec gnjide.Eh kad gnjidama pokazes zube uglavnom su pokazivali kolike su gnjide.
- Dozer
#143 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Upravo tako.
- dadoka84
#144 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Začudo nema pacifista. Za sukob je potrebno dvoje, torbicom ga fuade isl... Nekoliko sam sukoba izbjegao na priču, jednom sa 2KM, izljubio me horsaš ko brata rođenog
a par je prošlo sa pokazivanjem sile. Nikad prvi nisam nikoga napao, ali ako mene ili moje neko ugrozi tad je druga priča.
-
Dogoljubac
#145 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Obraz.Ako je belaj pred vama,pokusajte ga izbjeci na sve nacine.Potrudite se da nikada ne udjete u tucu sa nekim ko se ne moze braniti.Ako udarite vidno slabijeg od sebe cak i u svojoj raji ispast cete jadnik.Nece vas niko kome je bitno pokazivanje sile vise cijeniti ako nagazite nekog od 40 kg,cak sta vise.Obraz...jedino njega nosimo u grob.
-
mali jomu
#146 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
a jebo vas patak odoste vi u kurac stom pricom...... nema ba tu nikakvog filozofiranja
trenirajte bilo sta da bi ste otkrili sebe sta mozete a sta ne mozete...... jednostavno, stom sad pricom samo ce te se zajebat da nesto mozete pa ce te popusiti zajeb
jebiga..... kod mene nikakva prica ne pali, ja te odmah provjerim je li me foliras ili ne, naletis li mi kao zajeban dobit ces odmah provjeru koliko si to ti zajeban.....
nema ba toga, ovo ono..... odmah to ide, samo se mozete spasiti treniranjem neke borilacke vjestine, znanjem o sebi sta mozete a sta ne mozete, znati kad se treba povuci je veliko znanje, a ne znati kad se treba suprostaviti je opasna glupost, mozete nastradati u sekundi,
kad neko krene na tebe.... sva prica prestaje
jebali vas pistolji, jer ako ga neznate povuci kad treba samo ce te poginut, jebiga ja ne trzam na pistolje, boli me kurac pa ga ti povuci na mene, tu neko u najgorem slucaju gine...... ne zajebajite se stim, jer znam dosta ljudi jos ludjih od mene
trenirajte nesto..... bilo sta, samo tako nesto mozete, sve drugo je suplja od koje ce te nastradat
trenirajte bilo sta da bi ste otkrili sebe sta mozete a sta ne mozete...... jednostavno, stom sad pricom samo ce te se zajebat da nesto mozete pa ce te popusiti zajeb
jebiga..... kod mene nikakva prica ne pali, ja te odmah provjerim je li me foliras ili ne, naletis li mi kao zajeban dobit ces odmah provjeru koliko si to ti zajeban.....
nema ba toga, ovo ono..... odmah to ide, samo se mozete spasiti treniranjem neke borilacke vjestine, znanjem o sebi sta mozete a sta ne mozete, znati kad se treba povuci je veliko znanje, a ne znati kad se treba suprostaviti je opasna glupost, mozete nastradati u sekundi,
kad neko krene na tebe.... sva prica prestaje
jebali vas pistolji, jer ako ga neznate povuci kad treba samo ce te poginut, jebiga ja ne trzam na pistolje, boli me kurac pa ga ti povuci na mene, tu neko u najgorem slucaju gine...... ne zajebajite se stim, jer znam dosta ljudi jos ludjih od mene
trenirajte nesto..... bilo sta, samo tako nesto mozete, sve drugo je suplja od koje ce te nastradat
-
Dogoljubac
#147 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Nije drug rijec o tebi ili nekom drugom ko se moze braniti.Rijec je npr.o djevojkama koje se nisu bavile nikakvim sportom,školovale se,momcima koji jednostavno nisu spremni da se brane...mislim da trebaju imati bar nekakve informacije kako da se brane.
- Dozer
#148 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Bas tako. Nije rijec o nekome ko zna sta i kako, i moze, nego o onima koji ne znaju i ne mogu, a moraju se odbraniti.
Nikad niko nece krenuti na ulici na mene koji imam 190cm i skoro 100kg, a nije da sam debeo i da se krecem k'o glista. Tesko da ce se takvo nesto desiti. Ovi koji napadaju, uvijek ce gledati da napadnu slabije od sebe, nikad vece i jace, pa cak ni one za koje samo pretpostave da su jaci.
@mali jomu
A godinama trenirao borilacke sportove. A i pucanje
Nikad niko nece krenuti na ulici na mene koji imam 190cm i skoro 100kg, a nije da sam debeo i da se krecem k'o glista. Tesko da ce se takvo nesto desiti. Ovi koji napadaju, uvijek ce gledati da napadnu slabije od sebe, nikad vece i jace, pa cak ni one za koje samo pretpostave da su jaci.
@mali jomu
A godinama trenirao borilacke sportove. A i pucanje
-
mali jomu
#149 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Dogoljubac wrote: Nije drug rijec o tebi ili nekom drugom ko se moze braniti.Rijec je npr.o djevojkama koje se nisu bavile nikakvim sportom,školovale se,momcima koji jednostavno nisu spremni da se brane...mislim da trebaju imati bar nekakve informacije kako da se brane.
drug..... samo trenig, samo u trenigu se moze to saznat, nigdje vise,
nije uopste vazno musko-zensko..... ja znam nekoliko djevojaka koje bi mene dobrano izmlatile, a ima ih vise, ali ne smijem barckat
svi koji treniraju su zajebani i ne daju do sebe i ne daju da se drugi maltretira.....
svi koji ne treniraju samo filozofiraju.............. a to je zajeb
samo trenig..... sve drugo je suplja
-
mali jomu
#150 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Dozer wrote:
@mali jomu
A godinama trenirao borilacke sportove. A i pucanje![]()