Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tutku

#126 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by tutku »

Ado sampion - hvala ti na odlicnom osvrtu i realnim komentarima. Ovako sam jos vise u razmisljanju oko auta, sreca pa nisam u zurbi pa cu sacekati nekog solidnog golfa ili slicno na piku. Nije lako naci auto :mrgreen:
amar1994

#127 Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
citroen xm wrote:Meni je ova Atra nakon predstavljanja onako bila baš interesantna. Svaki naredni dan mi je sve bezveznija. Nema Boga da bi je kupio. Možda je to i plod ovolikog hvaljenja po forumu, ne znam. Sve u svemu, solidno ali vrlo izvikano auto.
Ja sam iskreno vise ocekivao od nje, al' meni licno, bolji izbor je megane, golf, 308.

poslano sa Sonija Ze
iskreno volim i opel i mazdu, usao u oboje i mazda mi je bolje legla, bolja sjedista 2x, pozicija sjedenja, kvalitet plastika je tu negdje(blaga prednost mazdi) , bolje izgleda barem meni, bas je onako upecatljiva, headsup display ispred vozaca, mjenjac je :shock: precizan. Manje prostora pozadi nego astra, gepek tu negdje, ponuda motora je nesto skromnija i drugacija, mada sam iznenadjen bio kako dobro idu i 1.4T u astri i 2.0 atmo u mazdi. Mazda ima bolje upravljanje definitvno. Buka je nesto veca u mazdi, mada mislim da su najveci krivac gume :lol: . Eto toliko od mene, ima sada dobra ponuda takumi sa 1.5 dizelom najnovijim 8-) :D
E da ono najbitnije, pofino je jeftinija astra i LED svjetla su :shock:

Image
:skoljka:

@golfista
pogledaj i nju, neces se razocarat :) , ne moras kupit :P :mrgreen:

P.S
nemojte me napadat :zoka: :lol: :lol: :run:
Last edited by amar1994 on 08/08/2016 23:00, edited 2 times in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#128 Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by konektovan »

tutku wrote:Ado sampion - hvala ti na odlicnom osvrtu i realnim komentarima. Ovako sam jos vise u razmisljanju oko auta, sreca pa nisam u zurbi pa cu sacekati nekog solidnog golfa ili slicno na piku. Nije lako naci auto :mrgreen:
ženu, polovno auto i lubenicu ne možes izabrati, možeš samo potrefiti.[emoji12] [emoji1]

Sretno!!!!!

poslano sa Sonija Ze
ado-šampion

#129 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by ado-šampion »

Mah Astra je izvikana od ljudi koji je nece ni kupiti.

Ja je nisam ni gledao jer me ne interesuje, mada auto uzivo izgleda vrlo lijepo i skladno, pogledao sam par testova i pokazala se mozda blago bolja od Focusa i ispod Golfa, mada kad se u obzir uzme cijena sad kad traju akcije, vrlo moguce najbolja kupovina u klasi. Jbg gdje jos drugdje ima kompaktno auto 2015. godiste, nova platforma novo sve, turbo motor sa 150 KS, solidan infotainment i ok ostala oprema, sve sa znackom, za 30 k. Nema nigdje.

Elem, Golfistin post vrlo dobro sumira zasto ljudi nakon obilaska salona novih auta odu kod Kramara i slicnih i kupe sebi auto. S obzirom na stanje i kupovnu moc u nasoj zemlji nazalost ono sto saloni nude za 30 pa i 35 k je i dalje vrlo vrlo tanano.
brkox

#130 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by brkox »

Ljudi pomoć, imam na raspolaganju do 17.000 KM max. Toliko se mogu rastegnuti.

Planirao kupiti nešto Passata 6 (105KS) . ili Škode SuperB (105KS), ali bih išao na limuzinsku izvedbu - ne bih karavana :(

Ima li nešto na preporuku?

Oprema mi nije bitna toliko, u autu će se voziti 3 male djece i koliko je moguće važnije mi je da je auto OK.

Ići na uvoz ili ovdje po SA i okolici gledati? Pik možda?

Uvoz-imam gdje biti u Essenu na par dana (imam rodbinu pa smještaj i tamo nije problem) znači avionom iz Tuzle za Dortmund za nekih 140,00 KM u jednom smjeru avionom pa onda u kupljeno auto i natrag.
Šta me čeka onda kod ulaska u zemlju - koliko bi se imalo davanja u BiH ima li negdje kako ide izračun?
Last edited by brkox on 10/08/2016 21:53, edited 1 time in total.
citroen xm

#131 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by citroen xm »

brkox wrote:Ljudi pomoć, imam na raspolaganju do 17.000 KM max. Toliko se mogu rastegnuti.

Planirao kupiti nešto Passata 6 (105KS) . ili Škode SuperB (105KS).

Oprema mi nije bitna toliko, u autu će se voziti 3 male djece i koliko je moguće važnije mi je da je auto OK.

Uvoz-imam gdje biti u Essenu na par dana (imam rodbinu pa smještaj i tamo nije problem) znači avionom iz Tuzle za Dortmund za nekih 140,00 KM u jednom smjeru avionom pa onda u kupljeno auto i natrag.
Šta me čeka onda kod ulaska u zemlju - koliko bi se imalo davanja u BiH ima li negdje kako ide izračun?
http://www.olx.ba/artikal/22458417/vw-passat-6-2-0-tdi/

Poznajem vlasnika ovoga auta. Čovjek živi u Njemačkoj i svakih par mjeseci kada dolazi dovuče po neko auto. Sva auta koja dovuče su sa ful servisnom istorijom, u odličnom stanju i prilično dobro opremljena. Čim dovuče ugradi Zeder i plati dadžbine. Mislim da mu otac prodaje auta. Cijene mu jesu malo iznad prosjeka, ali sve na osnovu stanja auta.

Da tražim Pasata i raspolažem sa toliko para ovaj bi svakako bio u najužem izboru. :thumbup:
ranger

#132 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by ranger »

brkox wrote:Ljudi pomoć, imam na raspolaganju do 17.000 KM max. Toliko se mogu rastegnuti.

uvoz :thumbup:
za detalje idi na temu "uvoz auta"
amar1994

#133 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

imam ja preporuku, VW touran , Opel zafira , Citroen picasso :thumbup:
bez uvrede, ali je meni taj motor smijesan u tolikim automobilima :) :thumbup:
drndalo

#134 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by drndalo »

ado-šampion wrote:Mah Astra je izvikana od ljudi koji je nece ni kupiti.

Ja je nisam ni gledao jer me ne interesuje, mada auto uzivo izgleda vrlo lijepo i skladno, pogledao sam par testova i pokazala se mozda blago bolja od Focusa i ispod Golfa, mada kad se u obzir uzme cijena sad kad traju akcije, vrlo moguce najbolja kupovina u klasi. Jbg gdje jos drugdje ima kompaktno auto 2015. godiste, nova platforma novo sve, turbo motor sa 150 KS, solidan infotainment i ok ostala oprema, sve sa znackom, za 30 k. Nema nigdje.

Elem, Golfistin post vrlo dobro sumira zasto ljudi nakon obilaska salona novih auta odu kod Kramara i slicnih i kupe sebi auto. S obzirom na stanje i kupovnu moc u nasoj zemlji nazalost ono sto saloni nude za 30 pa i 35 k je i dalje vrlo vrlo tanano.
Ma daj, nema nista za 35.000 ?? Jebem ti, sve Sumaheri... Nema premium, srednje klase, i najjaceg paketa opreme, a nov... Ali neki kompromis se moze napraviti... Vidim juce reklamu, i30 SW, dizlo, od 26.500 KM... E hebem ga ako se za 3.500 KM ne moze jos opreme dodati...
brkox

#135 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by brkox »

amar1994 wrote:

imam ja preporuku, VW touran , Opel zafira , Citroen picasso :thumbup:
bez uvrede, ali je meni taj motor smijesan u tolikim automobilima :) :thumbup:
Ima smisla, ali kako god, ne bih (osim baš baš da nešto iskoči pa da zažmirim i odem na verziju sa cca.140) išao na više KS. :roll:
brkox

#136 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by brkox »

citroen xm wrote:

http://www.olx.ba/artikal/22458417/vw-passat-6-2-0-tdi/

Poznajem vlasnika ovoga auta. Čovjek živi u Njemačkoj i svakih par mjeseci kada dolazi dovuče po neko auto. Sva auta koja dovuče su sa ful servisnom istorijom, u odličnom stanju i prilično dobro opremljena. Čim dovuče ugradi Zeder i plati dadžbine. Mislim da mu otac prodaje auta. Cijene mu jesu malo iznad prosjeka, ali sve na osnovu stanja auta.

Da tražim Pasata i raspolažem sa toliko para ovaj bi svakako bio u najužem izboru. :thumbup:
Hvala na preporuci :thumbup: - ne bih išao na karavana nego na limuzinsku izvedbu.
channel10

#137 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by channel10 »

Za 35 000 se može insignia kupiti :D
citroen xm

#138 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by citroen xm »

brkox wrote: Hvala na preporuci :thumbup: - ne bih išao na karavana nego na limuzinsku izvedbu.

Nema na čemu. :thumbup: Limuzina jeste ljepša, ali pošto si spomenuo da ćeš voziti troje male djece mislim da bi ti karavan bio dosta praktičniji i korisniji. A realno današnji karavani vrlo dobro izgledaju.
konektovan

#139 Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by konektovan »

drndalo wrote:

Ma daj, nema nista za 35.000 ?? Jebem ti, sve Sumaheri... Nema premium, srednje klase, i najjaceg paketa opreme, a nov... Ali neki kompromis se moze napraviti... Vidim juce reklamu, i30 SW, dizlo, od 26.500 KM... E hebem ga ako se za 3.500 KM ne moze jos opreme dodati...
Ta ponuda je fantasticna, zaista, a posto je u najavi nova generacija i30-ke od septembra, mozda ce se moci jos koji pfening skinuti?![emoji6]

poslano sa Sonija Ze
golfiista

#140 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

drndalo wrote:

Nismo Sumaheri, al valjda za 35k KM treba da očekujem malo vise od samo novog auta. Sjedi u novu Astru sa najjačim paketom opreme i sa dizelskim motorom, istrest ce ti 40k KM, a onda probaj rukom naći nesto od tih 40k KM. Danas sam se vozio u VW Kediju life i plastika na vratima, tabli oko mjenjača je daleko kvalitetnija robusnije i ljepša na dodir ali i oko. Hoću da kažem da me je Opel malo razočarao pogotovo sto ipak traže lijepu sumu novca za svoje automobile, zato sam odlučio i pogledati Hyundai vozila jer su osjetno jeftiniji a lošiji od onog teško da mogu biti, bar u toj kompaktnoj klasi.
Na kraju krajeva, sumirajuci stanje, ni Kramarov premium sa 150k km na satu nije lošiji izbor od onako samo novog i nista vise Opela.
golfiista

#141 Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:
citroen xm wrote:Meni je ova Atra nakon predstavljanja onako bila baš interesantna. Svaki naredni dan mi je sve bezveznija. Nema Boga da bi je kupio. Možda je to i plod ovolikog hvaljenja po forumu, ne znam. Sve u svemu, solidno ali vrlo izvikano auto.
Ja sam iskreno vise ocekivao od nje, al' meni licno, bolji izbor je megane, golf, 308.

poslano sa Sonija Ze
iskreno volim i opel i mazdu, usao u oboje i mazda mi je bolje legla, bolja sjedista 2x, pozicija sjedenja, kvalitet plastika je tu negdje(blaga prednost mazdi) , bolje izgleda barem meni, bas je onako upecatljiva, headsup display ispred vozaca, mjenjac je :shock: precizan. Manje prostora pozadi nego astra, gepek tu negdje, ponuda motora je nesto skromnija i drugacija, mada sam iznenadjen bio kako dobro idu i 1.4T u astri i 2.0 atmo u mazdi. Mazda ima bolje upravljanje definitvno. Buka je nesto veca u mazdi, mada mislim da su najveci krivac gume :lol: . Eto toliko od mene, ima sada dobra ponuda takumi sa 1.5 dizelom najnovijim 8-) :D
E da ono najbitnije, pofino je jeftinija astra i LED svjetla su :shock:

Image
:skoljka:

@golfista
pogledaj i nju, neces se razocarat :) , ne moras kupit :P :mrgreen:

P.S
nemojte me napadat :zoka: :lol: :lol: :run:
Iskreno nisam razmišljao o Mazdi, ali cu pogledati trojku svakako, nije mi mrsko.
ado-šampion

#142 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by ado-šampion »

golfiista wrote:
drndalo wrote:

Nismo Sumaheri, al valjda za 35k KM treba da očekujem malo vise od samo novog auta. Sjedi u novu Astru sa najjačim paketom opreme i sa dizelskim motorom, istrest ce ti 40k KM, a onda probaj rukom naći nesto od tih 40k KM. Danas sam se vozio u VW Kediju life i plastika na vratima, tabli oko mjenjača je daleko kvalitetnija robusnije i ljepša na dodir ali i oko. Hoću da kažem da me je Opel malo razočarao pogotovo sto ipak traže lijepu sumu novca za svoje automobile, zato sam odlučio i pogledati Hyundai vozila jer su osjetno jeftiniji a lošiji od onog teško da mogu biti, bar u toj kompaktnoj klasi.
Na kraju krajeva, sumirajuci stanje, ni Kramarov premium sa 150k km na satu nije lošiji izbor od onako samo novog i nista vise Opela.
Upravo to.

Ima auta izasla 2008., jbg takvog mogu uzeti i 4-5 godina starog i da imam u njemu sve sto ima i nov. Ili auto 2010. kojem vecina tehnologije datira iz 2000. ili 2001.

Mogu nabrojati kompakt klasu, dizeli sa 100 ili vise konja, Golf, Focus, P 308, Megane, Leon, Auris, sa srednjim paketom opreme po zvanicnim cjenovnicima te ne moze pokriti okruglih 35 k, bez i jedne jedine doplate! Uglavnom to znaci da dobijes najbezvezniji osnovni radio, rucnu klimu, obicna sjedala, nema parking senzora, itd. U Octaviji je to iznos taman da te pokrije za 110 KS dizel i srednji paket. Doduse Auris sad ima za manje na akciji. To je minus Koreja i Astra top 10 kompaktnih auta po prodaji u EU prosle godine.

To su gole cinjenice.

A stavi na vagu i30 osnovni dizel s pokojom doplatom za 30 k i polovan auto za 30 k.
konektovan

#143 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by konektovan »

Neko voli novo auto, sa nekom prosjecnom opremom, nego polovan premium napucan svim i svacim, s tim da je europejac u vecini slucajeva spreman ici na ovu prvu opciju, nego na drugu, a kod nas je situacija u potpunosti obrnuta.

poslano sa Sonija Ze
basicm

#144 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by basicm »

Golfista ja ne znam razloge zbog cega ides na promjenu, ali tesko ces dobiti ono sto sad imas u Astri ili slicnom, da ne ostane jedina utjeha to sto je novo. Ja sam se vozio u novoj Astri ali mene nije dojmila nicim, mirise novo i to je to. Ali to je moje licno misljenje, ja sam za polovno vece klase uvijek prije novog manje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ned071

#145 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Ned071 »

Vazda novo. Jer ne zelim raspravljat o aditivima diznama i ostalim kur..ma pal...ma
golfiista

#146 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

basicm wrote:Golfista ja ne znam razloge zbog cega ides na promjenu, ali tesko ces dobiti ono sto sad imas u Astri ili slicnom, da ne ostane jedina utjeha to sto je novo. Ja sam se vozio u novoj Astri ali mene nije dojmila nicim, mirise novo i to je to. Ali to je moje licno misljenje, ja sam za polovno vece klase uvijek prije novog manje.

Samo razmišljam naglas i malo se interesujem šta se može dobiti novo za približnu vrijednost polovnog premijum vozila. Zaključak je fakat da, kako si rekao, samo miriše na novo, ali sa premijum segmentom nema ama baš ništa. E sad, ja ne razmišljam o diznama i ventilima jer smatram da svaki premijum proizvođač sa tim nema problema do nekih 250-300k stvarnih km i da se razmišlja samo o potrošnim dijelovima ( gume, kočnice, ulje i sl. )
Naravno da je veća mogućnost havarije na polovnom, ali, morate shvatiti da nakon što izvezeš auto iz salona, nakon godinu dana to auto je VRLO polovno, još ako se radi o kompaktu sa u pravilu slabim kvalitetom koji te okružuje, još ako nema malo opreme, tu već nastaje potreba da nekog zadaviš golim rukama kada ti kaže novo je novo, prvi vlasnik ili kupljeno u BiH.
Zaključak, po meni je, kupi polovnjaka starog do 3/4 godine sa brdom opreme iz premijum segmenta i to sve za cijenu novog kompakta srednej kvalitete, i uživaj, jer za razliku od novog kompakta osrednej kvalitete, premijum vozilo će ti i za narednih x godina biti kao kad si ga kupio, polovno ali opremljeno, dok taj kompakt neće biti kao kad si ga kupio nov, biće polovan, slabog kvaliteta i go ko pištolj. :D
citroen xm

#147 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by citroen xm »

Meni kod ove Astre nije problem kvalitet, problem je što unutra djeluje pretjerano sivo sa previše plastičnim dizajnom i odvratnim dezenom sjedišta.

Nisam subjektivan jer aktuelni C4 nema nikakve veze sa onim što volim kod Citroena, ali da sada kupujem uvijek C4 prije Astre bar kada je unutrašnjost u pitanju. Meni lično mnogo, mnogo ljepše odrađena unutrašnjost iako je auto znatno starije.
530i

#148 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by 530i »

golfiista wrote: ali, morate shvatiti da nakon što izvezeš auto iz salona, nakon godinu dana to auto je VRLO polovno, još ako se radi o kompaktu sa u pravilu slabim kvalitetom koji te okružuje, još ako nema malo opreme, tu već nastaje potreba da nekog zadaviš golim rukama kada ti kaže novo je novo, prvi vlasnik ili kupljeno u BiH.
Nije baš nakon godinu, prije nakon 5 godina...normalne upotrebe, naravno. Zašto bi nov auto bio slabog kvaliteta? Bar ga nije jahao menađer po Belgiji!?
golfiista

#149 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by golfiista »

530i wrote:
golfiista wrote: ali, morate shvatiti da nakon što izvezeš auto iz salona, nakon godinu dana to auto je VRLO polovno, još ako se radi o kompaktu sa u pravilu slabim kvalitetom koji te okružuje, još ako nema malo opreme, tu već nastaje potreba da nekog zadaviš golim rukama kada ti kaže novo je novo, prvi vlasnik ili kupljeno u BiH.
Nije baš nakon godinu, prije nakon 5 godina...normalne upotrebe, naravno. Zašto bi nov auto bio slabog kvaliteta? Bar ga nije jahao menađer po Belgiji!?
Zato sto,
sjedi u tog novog i odvezi se do, recimo, Trebinja, pa sjedi u polovni premijum vozilo i predji istu relaciju i tek tada napisi post. Da ne govorim da to uradiš sa tom Astrom starom godinu dana. Vrlo dobro znam sta pišem.
Taj nov auto je slabog kvaliteta zato sto u fabrici ugrađuju takve materijale koji kod premijum vozila neće tako slabi biti ni nakon 20 godina upotrebe.

madner

#150 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by madner »

citroen xm wrote:Meni kod ove Astre nije problem kvalitet, problem je što unutra djeluje pretjerano sivo sa previše plastičnim dizajnom i odvratnim dezenom sjedišta.

Nisam subjektivan jer aktuelni C4 nema nikakve veze sa onim što volim kod Citroena, ali da sada kupujem uvijek C4 prije Astre bar kada je unutrašnjost u pitanju. Meni lično mnogo, mnogo ljepše odrađena unutrašnjost iako je auto znatno starije.
Pa to bar nije problem kod novog auta. Ne tjeraju te puskom da izaberes bas taj dezen. :D
Post Reply