Prvi korpus ARBiH
- junkers
#126 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
jedan sam od učesnika te odbrane,nevažno,samo da kažem za tenkove,1 pogođen,uništen,stajao zadugo na proskoku,čovjek iz fočanske,ko je bio gore zna o kome se radi i kako ga je derno
- karanana
#127 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
jedan tenk se moze vidjeti "parkiran" unutar posjeda MUP-a na igmanu, tacno na raskrsnici igman/bjelasnica. ne znam jeli to jedan od ta tri unistena. ne znam da li je ovaj primjerak unisten ili je bio u posjedu a.r. bih pa je "penzionisan" i u MUP-u ostao kao eksponat.
znaci, oni su zauzeli i citavu putnu komunikaciju krupac-igman kojom danas idemo na te planine i imali su dobru putnu povezanost njihovih snaga u dubini osvojene teritorije sa lukavicom i ostatkom njihove teritorije? znaci bez problema su na igman mogli dovuci tesko naoruzanje i pojacanja?
znaci, oni su zauzeli i citavu putnu komunikaciju krupac-igman kojom danas idemo na te planine i imali su dobru putnu povezanost njihovih snaga u dubini osvojene teritorije sa lukavicom i ostatkom njihove teritorije? znaci bez problema su na igman mogli dovuci tesko naoruzanje i pojacanja?
- smurf
#128 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Dragi Stulicu, sve stoji sto si napisao osim podatka da je 2.samostalni bataljon prvi prosao kroz tunel. Znam ja da svi tako pisu ali samo radi jedne stvari - raja iz 5. mtbr. sutebranimir stulic wrote:...u pocetku je bila opsta bjezanija sa Igmana.... pocev od svakakvih vrsta profitera, nekakvih specijalnih formacija koje su gore svasta radile, pa do raznoraznih bandita koji su terorisali sve zivo. MOja jedinica je zajedno sa jedinicama MUP-a prva prosla kroz tunel i moram vam priznati da je bilo vrlo "optimisticno" ,dok smo se penjali uz Igman, gledati veleslalom niz rizu koji su izvodile desetine boraca usput bacajuci ranceve, puske..... Nas deset gore, njih pedeset dole.... Sreca pa smo nekako stabilizovali linije, a nakon nekog vremena cuo zvuk helikoptera i dolazak jedne jedinice iz Srednje Bosne koji je potpuno promijenio tok bitke. Tog dana izgubili smo Golo brdo....
Istina je da ste vi prvi prosli sa zadatkom i sa mts-om, ali prije toga, privremeno ostajem duzan tacan datum, krajem jula '93. jedna ceta nas golobradih u civilu prolazi kroz tunel, znali smo da idemo na Igman po uniforme i nova protiv oklopna sredstva jer je vec bilo poznato da se "sprema" deblokada grada
Sam prolazak kroz tunel je vec opisan u vise postova, s tim da je nas prvih dvadesetak koji su se provlacili kroz "sastav" nogama prosirivali rupu.
Helem nejse, dosli smo na Veliko polje, gledamo teniske terene, zelenilo, u hotelu Igman bazen, jaran i ja gledamo i raspitujemo se kod raspojasanih "boraca" ima li reketa da nas dvojica opicimo barem jedan set, pticice cvrkucu - prava idila. Mi vecinom 18-19 godina, nalozeni na uniforme sa nesrpljenjem ocekujemo kada ce nas obuci i poceti obuka sa tim novim protuoklopima i optikama. Naravno, nigdje nismo vidjeli rova, bunkera, linija, bas pravi izlet, mi dobili sljedovanje cigara plavi Ronhill, vecina nas je zaboravila u momentu koja je godina i koje nam zlo visi iznad glava... Neka frka se desava ispred hotela, vidim dedu sa stadom ovaca i galama, skontam da se moji cjenkaju oko janjeta i da 'vamo druga ekipa vec lozi vatru, nasli su razanj, nesto se spominje dvije, dedo trazi dvije i po, ja kontam rijec je o stekama cigara kad jes' vraga, ovaj trazi za janje dvije i po kutije (50. komada cigareta) a ovi moji "cigani" mu nude dvije kutije, te ja dam jos tih po' kutije i pitam koje mozemo uzeti a dedo sa osmjehom "uzmite djeco koje hocete" i mi hop pa za najveceg ovna kad ovaj podje kukati, ne tog, taj je predvodnik, kud cete njega, ne valja vam to je staro, uzmite mladje... Bjez' ba dedo, daj nam kolicinu mesa
Dok se nije zakuhalo sa HVO-om Igman je bio Raj, trgovalo se svim i svacim, bio je otvoren Svijet... Sve to znam jer sam zimu 92/93 i sam prolazio tuda nebrojeno puta... Nije bilo linija, nije bilo straza, sviju je bolila neka stvar... Nekome rat - nekome brat, a kada je djavo dos'o po svoje, kada su cetnici odlucili da uzmu pomenute planine i nije im bio problem. Sve su znali i oni i mi... MORALI smo znati, ali kako i zasto se krilo i nije o tome vodilo racuna... Ne znam, vjerovatno su pare i samo pare igrale presudan znacaj. Cetnici su napredovali metar u sekundi jer im se nije ni imao ko suprostaviti. Snime koncentraciju vojske (grupe) i cca kilometar iza ledja zaspu topovskom paljbom i laganini pomjeraju vatrenu liniju ka istim. Nisi se imao 'dje sakriti, morao si bjezati ili ostati i stradati - logicno zar ne? Nasa komanda nije predvidjela taj potez i ne mogu im to oprostiti nikada. Igman je samo jedna od FULA koje su kostale zivota mojih jarana
U tom haosu i rasulu izlaze pomenute jedinice u prethodnim postovima sa jasnim zadatkom i zaustavljaju cetnike na Igmanu, "politika" je tada takodjer u rasulu i samo zahvaljujuci nasim borcima gamad se ne spaja sa Hadzicima. Dok je politika stupila na scenu masa raje gine i biva ranjena ali ostaju ukopani i ne mrdaju nazad.
Imao sam jos svasta napisati o Igmanu, ali vise ne ide, odoh daleko... Iz godine u godinu slusam i citam koje kakve price i mogu progutati one u kojima nisam bio sudionik, ali ove 'dje sam bio... Vecina moje raje koja su prezivjela ne usudjuju se pisati i pricati o ratu mimo "naseg kruga". Probude se sjecanja, skoci adrenalin, vrate se budalasti snovi, postanu anksiozni... Razumijem ih i molim dragog Boga da im da snage i sabura da se otvore i jednom za sva vremena zacepe usta ovim "piscima i kinematografima" koji foliraju i sebe i druge.
Ni jedne godine nisam otisao na "organizovano" obiljezavanje i vjerovatno necu nikada, kada smognem snage odem sam i obidjem mjesta sa kojih su moji jarani otisli na Onaj Svijet misleci da rade pravu stvar. I radili su pravu stvar, samo sto nismo svi gledali opce dobro. Previse je bilo vlastitih interesa koji su doveli do ovoga i do onoga i haj zdra'o...
- junkers
#129 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
moram se nadovezati na prethodni post,ti fočaci(kasnije 82 bbr.akose ne varam)je krvarila sama od rogoja,grepka i posebno proskoka sama.da ne bude zabune nemam ništa sa njima,bio sam u 4mtbr. i držali smo položaj sa 1.četom vikićevih(respect;prvi izlazak iz grada)na potezu,četnički grobovi-štale-sirovci,znači kad gledaš iz grada lijevo od hrasničkog stana.naš problem mislim da nije bilo ljudstvo,jer smo ga imali i više nego dovoljno,već ku....i komandanti
-
pionir47
#130 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Moze li mi neko reci zasto na Bjelasnici nema nekih posebnih transeja? Ako su Igman i Bjelasnica bile planine koje su bile najvaznije za BiH; zasto onda nije sve prekopano transejima oko (danasnjeg) hotela Marsal recimo?
Citajuci dnevnik/knjigu Saudina Becirevica o Igmanu to sam zakljucio. On pise o tome; bas kao sto i mnogi forumasi ovdje pisu, da je sve bilo u totalnom rasulu. I onda im dolazi televizija na Igman da snimi sa njim jedan mali prilog o herojskoj "odbrani Igmana" radi "dizanja morala" a Saudin Becirevic u kameru ovako pocinje od prilike svoju pricu:"Kao sto vidite nalazimo se na planini Igman; Igman brane najveci sinovi Bosne; i usput jos i picka materina svim politicarima. Dok je bilo mirno ovdje su se janjci pekli. Sada kada je gusto svi su pobjegli a mi ostali da ginemo mamicu im lopovsku..."
Mislim da je rekao istinu. Tako je to bilo. Citava ta vlada je po meni bila korumpirana. Svako je gledao samo sebe kao i dan danas. Odbrana Igmana i Bjelasnice nije uspjela jer nije bilo discipline i organizacije. Ako se spustite tamo kod skakaonica i udjete malo u onu sumu onda cete vidijeti i dan danas zemunice ARBIH. A pored zemunice ima malo rova i to je to! Moglo je se sve prekopati rovovima za sve te godine dok je tamo bilo mirno. Mogli su se napraviti pravi bunkeri na strateskim mjestima. Gdje je hotel Marsal ; da su se napravila 4 bunkera od betona i da je se sve iskopalo i prekopalo; to bi bilo jedno cvrsto mjesto. Ali ne; tu su se kao sto je ovdje vec rekao jedan ucesnik, kupovali janjci od lokalnih seljaka. Tu je bilo pravo veselo; kao da nije bio rat. I naravno onda kada su Srbi odlucno udarili sve je otislo u pm. dok si rekao keks.
Citajuci dnevnik/knjigu Saudina Becirevica o Igmanu to sam zakljucio. On pise o tome; bas kao sto i mnogi forumasi ovdje pisu, da je sve bilo u totalnom rasulu. I onda im dolazi televizija na Igman da snimi sa njim jedan mali prilog o herojskoj "odbrani Igmana" radi "dizanja morala" a Saudin Becirevic u kameru ovako pocinje od prilike svoju pricu:"Kao sto vidite nalazimo se na planini Igman; Igman brane najveci sinovi Bosne; i usput jos i picka materina svim politicarima. Dok je bilo mirno ovdje su se janjci pekli. Sada kada je gusto svi su pobjegli a mi ostali da ginemo mamicu im lopovsku..."
Mislim da je rekao istinu. Tako je to bilo. Citava ta vlada je po meni bila korumpirana. Svako je gledao samo sebe kao i dan danas. Odbrana Igmana i Bjelasnice nije uspjela jer nije bilo discipline i organizacije. Ako se spustite tamo kod skakaonica i udjete malo u onu sumu onda cete vidijeti i dan danas zemunice ARBIH. A pored zemunice ima malo rova i to je to! Moglo je se sve prekopati rovovima za sve te godine dok je tamo bilo mirno. Mogli su se napraviti pravi bunkeri na strateskim mjestima. Gdje je hotel Marsal ; da su se napravila 4 bunkera od betona i da je se sve iskopalo i prekopalo; to bi bilo jedno cvrsto mjesto. Ali ne; tu su se kao sto je ovdje vec rekao jedan ucesnik, kupovali janjci od lokalnih seljaka. Tu je bilo pravo veselo; kao da nije bio rat. I naravno onda kada su Srbi odlucno udarili sve je otislo u pm. dok si rekao keks.
-
windows11
#131 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Moram i ja da se nadovezem na strumfov post.Jarane tebi svaki respect ali grijesis puno po pitanju Focaka.Ja sam izasao dosta ranije na Igman i znam kad je sve krenulo.Da sad ne slazem al Focaci su na i oko proskoka drzali liniju pa mozda i mjesec dana.A vjeruj mi da su ih tukli artiljerijom pa da ne slazem al mislim i vise nego sto su ikad u gradu ikog udarali.I to danima iz dana u dan od prve zore do mrklog mraka.A taj prostor je i koliko znam prilicno pust odnosno go bez sume.Kako su oni to sve i toliko dugo izdrzali ne znam.Mi smo im pomagali koliko smo mogli ( tad smo imali granata vise nego ikad samo su kamioni dolazi i istovarali haman da ih nismo migli ni ispucat sve sto su nam donjeli) ceta je bruku tamo izginulo.Moze Milovanovic onu svoju izjavu o 14 mrtvih u tim operacijama macku o rep okacit.Sretnem jednom poslije na Treskavici jednog od tih Focaka i covjek me izljubi ko najrodenijeg i zahvali za svu pomoc koju smo im pruzili tad.A jest mi tad bilo drago ne mogu vam opisat.E kad je pukla linija skroz bjezali su jarane svi pa sto nebi i oni.Znam ih ja iz Sarajeva koji su dosli horni odmorni pa su pobjegli prije njih koji sve navedeno tih dana prosli.Opet kazem trebali bi se i ovi Focaci javit da koju kazu.\junkers wrote:moram se nadovezati na prethodni post,ti fočaci(kasnije 82 bbr.akose ne varam)je krvarila sama od rogoja,grepka i posebno proskoka sama.da ne bude zabune nemam ništa sa njima,bio sam u 4mtbr. i držali smo položaj sa 1.četom vikićevih(respect;prvi izlazak iz grada)na potezu,četnički grobovi-štale-sirovci,znači kad gledaš iz grada lijevo od hrasničkog stana.naš problem mislim da nije bilo ljudstvo,jer smo ga imali i više nego dovoljno,već ku....i komandanti
P.S. Za Pionira47 E sve si mi drazi i drazi svakog dana.Svati prije ofanzive linija je bila kilometrima udaljena od Bjelasnice.I niko pa ni cetnici nisu ni sanjali da se mogu gore popet.Zato su nasi gore lezali zdreali pili i bolilo ih je za nas dole u gradu i za linije.Nikom nije napamet palo da pravi ba nake bunkere i transee.I ja sam kako i strumf dozivio veliko razocarenje kad sam gore izasao.Nado sam se nakoj opremi tenkovima topovima.I jos da napomene ja nisam naiso na ovog dedu ko strumf pa janje za dvije kutije cigara
- -Romeo-
#132 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
svaka čast borcima, otprilike znam kako je bilo, živio sam u s . koloniji. ipak mislim da su četnici mogli dalje napredovati nikakva politika ih nebi zaustavila. mi znamo kakva je situacija bila u našim redovima, siguran sam da ni oni nisu bilu u puno boljoj situaciji, nebi oni tek tako propustili priliku da zatvore obruč oko sarajeva.
i da, ova šuplja da su imali 14 mrtvih nije ni za malu djecu.
-
pionir47
#133 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ja mislim da su njih ipak Amerikanci zaustavili. Kao prvo su nadlijetali tokom citave borbe avionima nad Igmanom i prijetili da ce ih bombardovati. A kada je bilo bas najgusce; tada su dosli Amerikanci sa tenkovima nekih par kilometara od hadzica i uspotavili maltene liniju. To mi je pricao tetak. I moj tetak isto veli da su Amerikanci odigrali glavnu ulogu. Da nije njih bilo bilo bi svega. Tako on kaze. Da su Srbi osijetlili da mogu; oni bi isli. Ali znali su da ako napadnu Americke tenkove i oklopnjake; da ce biti bombardovani iz zraka.-Romeo- wrote:svaka čast borcima, otprilike znam kako je bilo, živio sam u s . koloniji. ipak mislim da su četnici mogli dalje napredovati nikakva politika ih nebi zaustavila. mi znamo kakva je situacija bila u našim redovima, siguran sam da ni oni nisu bilu u puno boljoj situaciji, nebi oni tek tako propustili priliku da zatvore obruč oko sarajeva.
Na Holandskoj televiziji je bila reportaza o jednoj artilijerijskoj jedinici Nizozemske vojske. Taj komadant te jedinice je bio stacioniran u Splitu. Imali su par teskih topova koji su za balkanske uslove bili bas moderni - savremeni. I oni su dobili naredjenje da ostanu u Splitu par mjeseci. To je bila kurvanjska politika Evrope. Nista nisu radili da pomognu a ipak su na tv-u mogli vidijeti kako se jedan narod gura u istrijebljenje. Tako je taj komandir zajedno sa jos oko 20 ljudi iz te artilijerijske jedinice (posade) prekrsio pravila i "pobjegao je u Bosnu" i dosao na Igman i to nakon 7 dana putovanja.
Na Nizozemskoj televiziji su prikazivali snimke te jedinice u sred rata kako gadjaju Srpske polozaje. Cak su i u tom snimku stavili rockersku muziku. Vidi se na tom snimku vrisak i divljenje Holandjanja nakon svakog uspjesnog pogotka.
Da li neko vise zna o ovoj Nizozemskoj jedinici koja je dosla na ispomoc? Mislim da nisu bili bas dugo. Oni su dovukli te topove na neku brdo i imali su Igman ko na dlanu. Ispucali su svoju municiju i vratili se u split nakon cega su naravno uhapseni od te tada kurvanjske holandske vlade.
Taj komandir je odmah nakon dolaska u Nizozemsku dibio odkaz i zatvorsku kaznu jer je prekrsio naredjenje. No ipak je par godina nakon rata dobio priznanje u nizozemskoj ne od vojske nego od medija.
- junkers
#134 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
al se i ti nalupa dijete drago,kakvi amerikanci,kakvi holandjani...
-
windows11
#135 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Nebi da budem grub prema djetetu simpatican mi je al sta ti sad napisa pa osta ziv.Imali jos iko ko bi potvrdio ovu pricu za americke tenkove i holandske topove.Ja prvi put cujem za ovo.Da se nisi ti kakve kompjuterske igrice igro u zadnje vrijeme pa malo pojesao pojmove.junkers wrote:al se i ti nalupa dijete drago,kakvi amerikanci,kakvi holandjani...
- karanana
#136 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
daj ba dijete stvarno i tetak ti prica neke lovacke price. reci mu da odvadi malo.
kakvi ba americki tenkovi 93.?
- -Romeo-
#137 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
sjećam se priče kada je jedan lokalni lola koji je s početka rata bio u jukinim, otišao na "teren" 10-ak dana. kada se vratio pričao je da je bio u četničkoj pozadini, odnosno da su trebali da uzmu gavrića brdo. pričao je o nekakvim trostrukim rovovima u obliku polumjeseca i čudesima raznim. poslije smo saznali da je nekakvu škrinju napunio mesom (valjda negdje oteli stoku) i sa svojim "suborcima" izvukao na igman i tu žderali dok nije nestalo.karanana wrote:daj ba dijete stvarno i tetak ti prica neke lovacke price. reci mu da odvadi malo.
- smurf
#138 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Da ne bude zabune a mrsko mi sad citati svoj post
Ja zaista ne okrivljujem Focake ni za sta, znam samo da smo od komande tada dobili dezinformaciju u vezi navedenih.
Da su dobili naredjenje da se ukopaju, oni bi se i ukopali, a ako su isto i dobili a oni se oglusili pa valjda je neko iz komande trebao obici linije i utvrditi cinjenicno stanje, nekoga pozvati na odgovornost, smijeniti, ali bi ukopavanje bilo odradjeno.
Drago mi je sto se javilo jos ljudi iz razlicitih jedinica koji su potvrdili moje sumnje da je nasa komanda kriva za nemile dogadjaje, meni je jako tesko opisati rijecima bilo koji dogadjaj/dozivljaj. Nisam se nicega bojao jer me je pokretala mrznja prema idiotima koji su mi branili da zivim normalno, na srecu, uz sebe sam uvijek imao nekog ko je to prepoznavao pa me na vakat zaustavljao i zato sam danas ziv.
@windows11 moram te ispraviti, "mesinu" koja je daaavno bila janje smo platili dvije i po' kutije cigara, a kad neko voli i vjeruje samo mesu onda ga sva'dje namirise i "namota"
Da su dobili naredjenje da se ukopaju, oni bi se i ukopali, a ako su isto i dobili a oni se oglusili pa valjda je neko iz komande trebao obici linije i utvrditi cinjenicno stanje, nekoga pozvati na odgovornost, smijeniti, ali bi ukopavanje bilo odradjeno.
Drago mi je sto se javilo jos ljudi iz razlicitih jedinica koji su potvrdili moje sumnje da je nasa komanda kriva za nemile dogadjaje, meni je jako tesko opisati rijecima bilo koji dogadjaj/dozivljaj. Nisam se nicega bojao jer me je pokretala mrznja prema idiotima koji su mi branili da zivim normalno, na srecu, uz sebe sam uvijek imao nekog ko je to prepoznavao pa me na vakat zaustavljao i zato sam danas ziv.
@windows11 moram te ispraviti, "mesinu" koja je daaavno bila janje smo platili dvije i po' kutije cigara, a kad neko voli i vjeruje samo mesu onda ga sva'dje namirise i "namota"
- -Romeo-
#139 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
kako to da ovaj nije u hagu?markos wrote:[
Drugi covek VRS sve lepo objasnjava od toga kako se uopste doslo do ideje da se zauzimaji Igman i Bjelasnica pa do samih pritisaka i povlacenja sa istih.
http://www.youtube.com/watch?v=SwqatoM8o74
http://www.youtube.com/watch?v=TQCAqHUV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=RO3fImxP ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Cn4YU5P- ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=YbOejWlg ... re=related
-
pionir47
#140 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ovo za Nizozemsku jedinicu koja je dosla na Igman znam siguran da je tacno. Ali sada neznam kada su oni dosli. Da li su dosli 1992. ili 1994. to se ne mogu sjetiti. U svakom slucaju ta reportaza je bila na emisiji koja se emituje svakim radnim danom i bila je prije nekih 5 godina. Taj intervju sa tim komandirom je trajao nekih 30 minuta. To je bila emisija ove tv kuce:
http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/3979#
A o ovim tenkovima americkim neznam sigurno. Samo znam da mi je tetak to pricao da su Amerikanci na Igman odigrali glavnu ulogu. I pokazivao je jedan plato na Igmanu (3 kilometra od Hadzica) -dok smo prolazili; i rekao je da su tokom rata tu bili stacionisani oklopnjaci Americki. Sada da li se radi bas o Americkim ili o UN-u; UNPROFORU to neznam. Mozda su ti vojnici dosli tek kasnije...
http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/3979#
A o ovim tenkovima americkim neznam sigurno. Samo znam da mi je tetak to pricao da su Amerikanci na Igman odigrali glavnu ulogu. I pokazivao je jedan plato na Igmanu (3 kilometra od Hadzica) -dok smo prolazili; i rekao je da su tokom rata tu bili stacionisani oklopnjaci Americki. Sada da li se radi bas o Americkim ili o UN-u; UNPROFORU to neznam. Mozda su ti vojnici dosli tek kasnije...
- exliberal
#141 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pionir, holandjani nisu bili na ignamu nego francuzi i njihove jedinice za brzo dejstvo. Te jedinice su dosle poslije ovih dogadjaja i te jedinice sa svojom artiljerijom su napravili vise stete srbima kad je pocelo bombardovanje nato-a nego kompletni avio udari. Od tih americkih tenkova....to je sarena laza nigdje tenkova nije bilo pogotovo ne americkih.
Sto se tice focaka, ja sam sreo tu jedinicu kasnije kad smo mi izasli na hojtu i treskavicu.....meni su moji saborci dali drugo ime , kad sam ih pitao zasto me zovu tako oni su rekli ako te cuju kako se zoves niko te nece spasti....mozes biti zlatni ljiljan roknut ce te. Ovo je ziva istina.
Sto se tice focaka, ja sam sreo tu jedinicu kasnije kad smo mi izasli na hojtu i treskavicu.....meni su moji saborci dali drugo ime , kad sam ih pitao zasto me zovu tako oni su rekli ako te cuju kako se zoves niko te nece spasti....mozes biti zlatni ljiljan roknut ce te. Ovo je ziva istina.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#142 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
markos wrote: A sta ce on tamo?
Svako malo je u Hagu, svjedoči u raznim suđenjima, pa je najvjerovatnije da ima neku nagodbu sa nekim.Operacija MAČ
- Nema opštine koja je u ratu bila pod kontrolom VRS, a u kojoj se časno vojnički nastupalo i gdje nisu pobijeni ljudi koji nisu bili u borbama. Zašto se ne istraži svaki slučaj? Pa, zar nisu predočene naredbe VRS nazvane operacija MAČ, o biološkom trovanju naroda tadašnjeg Bihaćkog okruga. Zašto se ne istraže osobe koje su donijele te naredbe - Martić, Čelektić? Pa, neka se istražim i ja, ali simptomatično je da se svake godine u isto vrijeme događaju ovakvi sinhronizirani napadi na mene.
Avaz
Upotrebi ključne riječi ''Manojlo Milovanović'' ''Hag'' i guglaj, pa prebroj u koliko je suđenja učestvovao kao svjedok.
Očigledno da su njegova svjedočenja dio tala, sa nekim da ga se ''ne dira''.
Sudiće mu Sud BiH, kada se istraži akcija MAČ. Ratni zločin ne zastarjeva. Upotreba biološkog oružja protiv civila je protivna svim konvencijama o ratovanju.
Inače, korektan general, ukinuo VRS, a formirao OSBiH. Ja ne znam tačno šta se desilo na Trešnjevom brdu na Igmanu, niti gen. Manojlo detaljno opisuje to, nego samo da mu je ubijeno 37 vojnika i četrdesetak ranjenih, te okrivljuje UNPROFOR za te pogibije.
-
callmethebreeeze
#143 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
nije odgovovarao zbog zavere protiv srpskog naroda. ujedinili se eskimi, islamske zemlje, pingvini, pederi, komunisti, zeleni sve s ciljom da naude nebeskom narodu. bre.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#144 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pa, ko je komandovao grupom ''Pauk'' i šta je bio cilj te operacije?markos wrote:
Nije tacno operacija mac je operacija SVK a ne VRS,drugo tamo niko nije otrovan,trece sve sto si naveo z RS mozes da primenis na FBIH pa se covek zapita kako to da ni jedan general iz FBIH nije odgovarao za ratne zlocine po istom principu.
U BIhaću su potrovani civili. Odmah nakon rata u Sarajevo su stizala djeca oboljela od leukemije iz Unsko-Sanskog Kantona kao i tretirani su u koševskoj bolnici kao daleko najteži slučajevi. Civilne i vojne žrtve aktivnosti grupe Pauk nisu ni prebrojane.
Osuđen je Rasim Delić na tri godine po k-dnoj odgovornosti za zločine u ''logoru'' Kamenica kod Zavidovića.
Šta sam naveo za RS? Sam Milovanović je rekao da je oformljena grupa Pauk kojom je trebao on da komanduje. Grupa Pauk, po njegovoj priči, sastojala se iz jedinica VSRK, VRS, Vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna i regularnih jedinica policije SRJ. Ko je ''odradio'' akciju MAČ, tek treba nadležni sudovi da istraže.
Vratimo se temi,...@markose, objasni nam šta se desilo na Trešnjevom brdu na Igmanu po tvojim saznanjima?
Vidio sam i čuo da gen. Milovanović okrivljuje UNPROFOR za pogibiju 37 vojnika i četrdesetak ranjenih. Najvjerovatnije, to da je UNPROFOR dozvolio pogibiju ove vojske? Nije ih zaštitio dok su se razmještali po prethodnom dogovoru UNPROFOR-a i dvije strane u sukobu? Dakle, tvoje viđenje i saznanja, molim, a nadam se da će se neko od učesnika događanja sa suprotne, oslobodilačke strane, regularne ARBiH javiti da objasni, takođe.
Nikako da skontam ove brojke jer Milovanović na početku serije intervjua govori o ''osvajanju Igmana'' sa samo 14 poginulih, a kasnije spominje Trešnjevo brdo i 37 poginulih.
- karanana
#145 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
mislim da se to tresnjevo brdo dogadja kasnije nakon osvajanja igmana i bjelasnice i nakon dolaska UN-a.
a sto se tice bosanske krajine, ja sam cuo da je i nasa strana znala da je kupljena hrana otrovana ali da je i pored toga tu hranu kupovala i distribuirala narodu sto je po meni, ako je to istina, zlocin gori i od same chetnichke podvale otrovane hrane.
a sto se tice bosanske krajine, ja sam cuo da je i nasa strana znala da je kupljena hrana otrovana ali da je i pored toga tu hranu kupovala i distribuirala narodu sto je po meni, ako je to istina, zlocin gori i od same chetnichke podvale otrovane hrane.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#146 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Uzeo sam da citam Sjena nad Igmanom i to je Caticev dnevnik tokom rata. Nisam puno procitao, stigao do sredine augusta 1992. Tada na Igmanu nema ni 1000 ljudi, formiraju se tek vece jedinice, a dosta puta ponavlja da nema jakog rukovodeceg kadra i da svaki komadant zeli da gore bude glavni. Tri puta napadamo Zunovnicu, al ne uspjevamo se zadrzati, cetnici ulaze na Golo Brdo, a krajem Jula mi ga oslobadjamo, kao i Straiste. Trnovo pada negdje u Junu, a vracamo ga krajem Jula, zajedno sa Rogojem. Vec tada na Igmanu se pojavljuju Saja i Hasan Cengic, obecavaju kule i gradove, a nishta nisu ispunili. Dolaze kao neki predstavnici arapa i zahtjevaju kao formiranje cisto muslimanskih brigada, pa ce kao onda biti pomoci. Predlaze se formiranje dzamije u kasarni, a prava dzamija 30metara dalje. To Catic i ekipa odbijaju. Osvajanjem Trnova i Golog Brda, krenulo se u napad na Vojkovice (cilj bio Golo Brdo), ali dozivljavamo totalni krah. Catic pishe da je to bilo ishitreno od strane Sefera (oni kao u Sarajevu imali podatke da je na Igmanu brdo vojske nashe), a totalno po njemu nestrucan komadant je bio Fikro. Po njemu Zukanovic (komadant TO Hrasnica) je imao znanje, ali nije imao hrabrosti, a Fikro je bio totalno suprotan i zato je on predlagao da Fikro bude na celu Hrasnicana, sto je i postao. Isto tako nikakve super odnose nismo imali sa hrvatima iz kiseljaka. Po njemu dosta meshetara sve vishe i vishe je doalazilo na Igman, a u Deliminumu kaze da je bilo predstavnika sva tri naroda koji su samo radili na svercu i lovi u mutnom. Za Cedu Domuza pishe da je bio paklen borac, borac za istinu i pravdu, malo svojeglav i nije bash volio da mu se petljaju u posao. Poginuo je krajem jula 1992, a catic pishe da je to jedan od najtezih njegovih momenata u ratu
-
provincijalac
#147 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
PipiDugaDevetka wrote:Pa, ko je komandovao grupom ''Pauk'' i šta je bio cilj te operacije?markos wrote:
Nije tacno operacija mac je operacija SVK a ne VRS,drugo tamo niko nije otrovan,trece sve sto si naveo z RS mozes da primenis na FBIH pa se covek zapita kako to da ni jedan general iz FBIH nije odgovarao za ratne zlocine po istom principu.
U BIhaću su potrovani civili. Odmah nakon rata u Sarajevo su stizala djeca oboljela od leukemije iz Unsko-Sanskog Kantona kao i tretirani su u koševskoj bolnici kao daleko najteži slučajevi. Civilne i vojne žrtve aktivnosti grupe Pauk nisu ni prebrojane.
Osuđen je Rasim Delić na tri godine po k-dnoj odgovornosti za zločine u ''logoru'' Kamenica kod Zavidovića.
Šta sam naveo za RS? Sam Milovanović je rekao da je oformljena grupa Pauk kojom je trebao on da komanduje. Grupa Pauk, po njegovoj priči, sastojala se iz jedinica VSRK, VRS, Vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna i regularnih jedinica policije SRJ. Ko je ''odradio'' akciju MAČ, tek treba nadležni sudovi da istraže.
Vratimo se temi,...@markose, objasni nam šta se desilo na Trešnjevom brdu na Igmanu po tvojim saznanjima?
Vidio sam i čuo da gen. Milovanović okrivljuje UNPROFOR za pogibiju 37 vojnika i četrdesetak ranjenih. Najvjerovatnije, to da je UNPROFOR dozvolio pogibiju ove vojske? Nije ih zaštitio dok su se razmještali po prethodnom dogovoru UNPROFOR-a i dvije strane u sukobu? Dakle, tvoje viđenje i saznanja, molim, a nadam se da će se neko od učesnika događanja sa suprotne, oslobodilačke strane, regularne ARBiH javiti da objasni, takođe.
Nikako da skontam ove brojke jer Milovanović na početku serije intervjua govori o ''osvajanju Igmana'' sa samo 14 poginulih, a kasnije spominje Trešnjevo brdo i 37 poginulih.
Akcija na Trešnjevom brdu je jedna od najboljih diverzantskih akcija u proteklom ratu.Mislim da se desila početkom 94,ali nisam siguran.Znači,naši malo po malo uzimaju kontrolne tačke od unprofora i šire se po igmanu.Sa četnicima se pomalo puškara.Uglavnom,dva dana prije akcije,naši zarobe na igmanu nekoliko četnika(namjenska akcija radi zarobljavanja).Ovi propjevaju sve o položajima na trešnjevom brdu.Međutim,to trešnjevo brdo nije bila klasična linija,nego kao neka baza.Uglavnom grupa od 30 naših diverzanata(lično poznajem dvojicu),u noći se ušunja četnicima iza leđa.Prišunjaju se samoj bazi rano ujutro i opkole bazu.Straža slaba,par četa se umiva na vanjskoj česmi.Onda naše provale dzukci(inače je oko svih kasarni i linija u ratu bila masa paščadurije svih rasa).Kako su džukele počele lajati,četnici što su se umivali počeše dizati uzbunu...Onda SPEKTAKL.
Izlijeću četnici iz baraka u pidžamama i nalijeću na naše 84-vorke i kalaše.Nekoliko ih je uspjelo pobjeći,a ostale su povaljali kao bekane.Uglavnom poginuli četnici nisu bili nikakva buranija,nego cvijet oficira VRS i par vojnih ljekara.(Tu im je bila komanda za kompletan sektor Igmana i Bjelašnice kao i ambulanta).Nakon akcije,naši su popalili i uništili objekte i MTS a nešto i ponijeli.Izvlačenje diverzanata je bilo ko u vijetnamskim filmovima ,ali su uspjeli nakon dva dana da se izvuku.Dotad su se krili po šumama.Direktan sudionik bitke,koji mi je sve pričao kaže da su noć u okruženju slušali vijesti preko tranzistora i čuli Srbe kako pjene i seru o povredi primirja i kako traže da se izruče akteri nemilog događaja...
Svi naši diverzanti su se izvukli...Fantastična akcija.jebote sav sam se naježio
- Buzdovan
#148 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
@provincijalac, to ti je bilo na grkavici, trešnjevo brdo je kod golog brda! Isto tako kad se govori o rejonu malog polja to je jako širok pojam, misli se na splet brda, čuka i mnogo šume koje imaju imena, samo malo polje su držali četnici krajišnici su bili iza skakaonica i tako redom, linija je bila mnogo komplikovana,da se neko sjetio da napravi kartu kao što se radi svugdje u svijetu prilikom obilježavanja važnih bitki! Ja bih volio da se javio neko ko je bio u rejonu brda obješenjak. Pošto se vidim javljaju i simpatizeri druge strane, mogli bi nešto da kažu i koje su jedinice i brigade učestvovale u ofanzivi? Po onome što sam čuo, bile su prisutne elitne jedinice iz svih dijelova BIH koje su četnici držali pod kontrolom, pa i šire jer su pronalazili mrtve i iz Knina.
- junkers
#149 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
grkarica,čaklje i to je bilo ako se ne varam u 10-11 mjesecu 94.a ako te zanima obješenjak,kriva trešnja,sirovci,znači ovaj dio prema straištu pitaj
- Buzdovan
#150 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
pa opiši, koliko sam čuo tu je bilo mnogo anegdota, recimo kako su Sefer, Talijan, Fikro ...nosili kanistere sa vodom borcima na prvu liniju...