Mislim da možda ne pišem najjasnije, pa me pogrešno shvataš. Jedina tri pitanja u popisu dijaspore su bila - nacionalnost, jezik i vjera. Nije bilo pitanja - koji je vaš nivo obrazovanja, koliko zaradjujete, da li se namjeravate vratiti u Bosnu, da li biste investirali u Bosnu, u kojem periodu, u kojem obliku, itd.... stvari koje su od značaja za razvoj BiH. To prvo. A, drugo - van Bosne živi 2 miliona ljudi. Je l' stvarno misliš da u državi od 3,5 miliona stanovnika treba glasati i 2 miliona ljudi iz dijaspore? Onako, teoretski? Bez obzira na to da li to trenutno ima ili nema uticaja na rezultate....jao_situacije wrote:ti izgleda nisi svjestan da ti ljudi nemaju apsolutno nikakvog uticaja na izborne rezultate, ali izgleda ne voliš dijasporuRubaija wrote:
Zašto bi dijaspora glasala da odlučuje o stvarima koje ne osjeti na svojoj koži svaki dan? Tamo gdje plaćaš porez, tu te zanima ko i kako troši tvoje pare - i glasaš shodno tome. Druga je stvar što je i dijaspora talac bosanske politike jednako kao i ljudi koji u Bosni žive, pa svoja primanja šalju kući, itd, it sl. Ali i tu je naša politika vrlo mudra i manipulativna, kao i u svemu drugom. Naime, postoji jedan vrlo dobar razlog da se dijaspora popiše k'o dijaspora - planski, da vide gdje, ko, šta, bi li se vraćali, bi li investirali. Al' - jok. Dijaspora (koja se popisivala kao dijaspora iz inostranstva) je odgovarala samo na tri pitanja - nacionalnost, vjera, jezik. To dovoljno govori.
izlaznost birača rezidenata nikada nije preko 50% nemoj prebacivati lopticu dijaspori zbog izbornih rezultata, kada pola građana koji žive u bih ne glasaju
ti ljudi trebaju da imaju državljanstva i glasačko pravo i pravo da se popišu, jer je velika većina njih pobjegla ispod noža a ne zato što im je bilo zanimljivo da odu
O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
- Rubaija
#126 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
- jao_situacije
#127 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
oni trebaju da imaju papir a glasati neće 99% njih jer mnogi ne glasaju ni u državama gdje boraveRubaija wrote:Mislim da možda ne pišem najjasnije, pa me pogrešno shvataš. Jedina tri pitanja u popisu dijaspore su bila - nacionalnost, jezik i vjera. Nije bilo pitanja - koji je vaš nivo obrazovanja, koliko zaradjujete, da li se namjeravate vratiti u Bosnu, da li biste investirali u Bosnu, u kojem periodu, u kojem obliku, itd.... stvari koje su od značaja za razvoj BiH. To prvo. A, drugo - van Bosne živi 2 miliona ljudi. Je l' stvarno misliš da u državi od 3,5 miliona stanovnika treba glasati i 2 miliona ljudi iz dijaspore? Onako, teoretski? Bez obzira na to da li to trenutno ima ili nema uticaja na rezultate....jao_situacije wrote:ti izgleda nisi svjestan da ti ljudi nemaju apsolutno nikakvog uticaja na izborne rezultate, ali izgleda ne voliš dijasporuRubaija wrote:
Zašto bi dijaspora glasala da odlučuje o stvarima koje ne osjeti na svojoj koži svaki dan? Tamo gdje plaćaš porez, tu te zanima ko i kako troši tvoje pare - i glasaš shodno tome. Druga je stvar što je i dijaspora talac bosanske politike jednako kao i ljudi koji u Bosni žive, pa svoja primanja šalju kući, itd, it sl. Ali i tu je naša politika vrlo mudra i manipulativna, kao i u svemu drugom. Naime, postoji jedan vrlo dobar razlog da se dijaspora popiše k'o dijaspora - planski, da vide gdje, ko, šta, bi li se vraćali, bi li investirali. Al' - jok. Dijaspora (koja se popisivala kao dijaspora iz inostranstva) je odgovarala samo na tri pitanja - nacionalnost, vjera, jezik. To dovoljno govori.
izlaznost birača rezidenata nikada nije preko 50% nemoj prebacivati lopticu dijaspori zbog izbornih rezultata, kada pola građana koji žive u bih ne glasaju
ti ljudi trebaju da imaju državljanstva i glasačko pravo i pravo da se popišu, jer je velika većina njih pobjegla ispod noža a ne zato što im je bilo zanimljivo da odu
a što se tiče pitanja iz popisa za dijasporu to je već za stručnjake, a ja to nisam
-
hAZNADAR
#128 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Ja sam se upisao na popisu. Iako mi je status "osoba na privremenom boravku van zemlje", boravim dovoljno vremena u BiH u godini, placam dovoljno poreza, drzavljanin,.. da se mogu upisati na popisu.Rubaija wrote:Glupost - neglupost - niti bi se oni koji ne žive u Bosni u njoj trebali popisivati kao 'stanovnici', niti bi oni koji ne žive u njoj trebali glasati iz inostranstva. Ako ne plaćaš porez u BiH, ne živiš u BiH, ne vidim zašto bi glasao u BiH.Ajatolah_ wrote: Glupost. Stanovnik i državljanin nisu isto. Popis je bio popis stanovništva, a pravo glasa imaju punoljetni državljani.
Evo recimo primjer iz Hrvatske, http://narod.hr/hrvatska/za-parlamentar ... una-biraca
Na broj punoljetnih stanovnika se dodaju i punoljetni državljani, naprimjer, u BiH, i ostalim zemljama...
Ali ne glasam na izborima jer ne mogu drugima izabirati vlast sa kojom ce da zive buduci da veci dio godine ne boravim u BiH. Pravno imam tu mogucnost ali to ipak ne radim.
- Rubaija
#129 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Pa, o tome i govorim. Popis daje pogrešnu demografsku sliku o BiH. Dio ljudi koji tu ne žive se popisuju kao 'stanovnici', a od dijela koji se popisao kao dijaspora (ljudi koji su se popisali iz inostranstva kao dijaspora - dakle, nazovu ambasadu, pa im ambasada kaže 'ima za vas listić na Netu') su se tražili odgovori na samo tri 'krucijalna' pitanja koja ne znače apsolutno ništa u smislu planiranja i razvoja (što bi trebala biti svrha popisa). Dakle, ovaj popis nije baš najupotrebljiviji tamo gdje je od stvarnog (a ne političkog) značaja.jao_situacije wrote: oni trebaju da imaju papir a glasati neće 99% njih jer mnogi ne glasaju ni u državama gdje borave
a što se tiče pitanja iz popisa za dijasporu to je već za stručnjake, a ja to nisam
Za glasanje se ne slažem. Državljanin može biti i neko ko živi 20 ili 30 godina vani, i taj će se teško vratiti u BiH. Možda je u tom periodu bio 30, možda 20, a možda 5 puta u Bosni. Zašto bi glasao (mislim iz njegove, ne iz moje perspektive)? Tu treba napraviti neku granicu - ako si vani tek 12 mjeseci ili ako si vani privremeno (na pr ispod 36 mjeseci), bujrum. Za ostatak - kakva je svrha tog glasa kad taj neko ne zna ni cijenu mrkve na Markalama?
Last edited by Rubaija on 15/08/2016 17:49, edited 1 time in total.
- Rubaija
#130 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Razumijem, ali nekako mi se čini da su takvi kao ti u manjini.hAZNADAR wrote:Ja sam se upisao na popisu. Iako mi je status "osoba na privremenom boravku van zemlje", boravim dovoljno vremena u BiH u godini, placam dovoljno poreza, drzavljanin,.. da se mogu upisati na popisu.
I ja tako razmišljam.Ali ne glasam na izborima jer ne mogu drugima izabirati vlast sa kojom ce da zive buduci da veci dio godine ne boravim u BiH. Pravno imam tu mogucnost ali to ipak ne radim.
- BHCluster
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#132 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
najviše su "krali" hrvati i bošnjaci na ovom popisu
bio sam i u kozarcu... ove se brojke ne slažu sa mojima iz 2014.
za dobretiće sam rekao da su već ravno 6 puta uvećane
žao mi je što moram citirati ratnog zločinca ali mogli su srbi i 5 milijuna dijasporaca pobrojati
možda i jesu ali nisam nikad bio u nekom 100% srpskom selu prije i poslije popisa pa ne mogu sa 100% sigurnošću tvrditi
bio sam i u kozarcu... ove se brojke ne slažu sa mojima iz 2014.
za dobretiće sam rekao da su već ravno 6 puta uvećane
žao mi je što moram citirati ratnog zločinca ali mogli su srbi i 5 milijuna dijasporaca pobrojati
- raoul duke
#133 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Ma kakav crni popis, zgurali u 3 % sve ostalo. Bjez' mi s ociju
- shake69
#134 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Imam ozbiljno pitanje. Da li je moguce negdje provjeriti jesi li popisan 2013 godine, odnosno usao u konacni zbir stanovnistva na nacin kako se to moze na izbori.ba provjeriti da li si prijavljen za glasanje na opstim ili lokalnim izborima? Hvala.
-
R A V E N
#135 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Amir Zukić: "UN procjenjuje da će do 2100-e godine ovdje živjeti manje od 2 miliona ljudi..."BHCluster wrote:
"SHTA" ME BRIGA!!!

Ja sada razmišljam kako da smanjim emisiju CO[subscript]2[/subscript] i uštedim 4 KM na računu za struju. Zašto da brinem "shto" će biti manje od dva miliona ljudi u godini 2100-oj u Bosni?
"Inache odlichan" video, BHClusteru, hvala što si ga postavio.
- arzuhal
#136 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Ovo sam i očekivao: RS ne vjeruje ni IMO-u, Međunarodnoj monitoring misiji
"Strani eksperti falsifikuju rezultate popisa"
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/St ... isa/386110
- Sanjarko
#137 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Ma zavera belosvetska bre.arzuhal wrote:Ovo sam i očekivao: RS ne vjeruje ni IMO-u, Međunarodnoj monitoring misiji![]()
![]()
Protiv Srba Nebeskog Naroda bre.
Ma dobro sam Ja pisao ne znam gdje.
2091 godine po mom KOP-u u Bosni oko 1,8 M stanovnika.
U Srbiji oko 3,5 ne sjecam se.
A Hr manje od 3 M.
Ako se ovako nastavi.
Zavisi sve od nacina racunjanja al nekako prvi sto sam smislio najbolji.
Cak i manje od ovog.
Greska SRB 3,1 a HR 2,1 ak ovako nastave.
Bosna
Bosnjaci 1,19
Hrvati 0,176
Srbi 0,35
Ak ovako svi nastave i to bez migracija +-
Ma banana svi i jos se prepiremo, svadzamo itd.
Sta misle kak ce nam bit kad se ovo desi.
- Sanjarko
#138 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Ovo ne znam.shake69 wrote:Imam ozbiljno pitanje. Da li je moguce negdje provjeriti jesi li popisan 2013 godine, odnosno usao u konacni zbir stanovnistva na nacin kako se to moze na izbori.ba provjeriti da li si prijavljen za glasanje na opstim ili lokalnim izborima? Hvala.
Ne vjerujem.
Kriju sve ko zmija noge.
Nazalost ti odgovaram sa zakasnjenjem.
- BHCluster
- Drvosjeca iz Dejcica
#140 Re: O Popisu stanovništva 2013. (OZBILJNO - svako odstupanje od pravila će rezultirati banom)
Statistika / RS objavila svoje rezultate popisa stanovništva
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... tva/249255Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Republici Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika od čega 598.530 žena i 571.812 hiljadu muškaraca.
Srbi 82,95 odsto, Bošnjaci 12.69 odsto, Hrvati 2,27 odsto, nepoznati 0,17 ostalih 1,25. Podsjećanja radi, Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH bez saglasnoti RS donio odluku o programu obrade podataka popisa kojom je oko 196.000 ljudi uvršteno u stalne stanovnike BiH iako godinama ne žive u njoj.
Nakon toga Narodna skupština RS odbacila je takvu odluku, a nedugo nakon toga usvojila i Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS, pišu Nezavisne.