IT posao u Evropi
Moderator: anex
- madner
#126 Re: IT posao u Evropi
Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
- PeeJay
#127 Re: IT posao u Evropi
Ovdje se lijepo vidi nerazumijevanje, sto senior zapravo jeste. To ne znaci, da je to osoba, koja moze preuzeti sve faze projekta (analiza, dizajn, razvoj, testiranje, implementacija) na operativnom nivou, niti je to project manager, nego je osoba, koja moze za jednu (ili eventuelnao, ali ne obavezno vise) od tih faza predloziti i/ili odabrati (definirati) najbolji moguc pristup u danim okolnostima, da bi se postigao optimalan rezultat, kao i prenijeti svoje vjestine i/ili znanja na ostale clanove teama.HB_BHF wrote:Ja sam onako okvirno rekao broj godina. To nema nikakve veze. Senior se najviše odnosi na odgovornost, tj. da se može povjeriti toj osobi projekt od dizajna, implementacije do testiranja.. Ti možeš biti ekspert sa 5+ godina ali kad dolaziš u novu firmu, ti si "junior" dok se ne snađeš i to je sasvim ok. Logično nisi junior po plati. Ali bez obzira koliko poznaješ neku tehnologiju potrebno je vrijeme da skontaš i ljude oko sebe, politiku firme, način rada, način rada sa klijentima itd itd. Sad do tebe je koliko će to biti vremena.
Stvgar je okvirno slicna bilo kom projektu. Npr. kuci. Krovac nije u stanju preuzeti nacrtovanje kuce ali je u stanju predloziti, gledajuci okolnosti, najbolju kritinu i konstrukciju za krov, kao i odabrati najbolje alatke, da bi se krov postavijo na vrijeme i da bi sluzijo funkciji. Ali i medju krovcima postoje razlike. Majstor (senior) ima za sobom mnozinu zgrada u razlicitim geografskim i meteoroloskim uslovima, te dobro poznavanje karakteristika materijala i alatki. Za to je potrebno vrijeme, da se steknu izkustva. Zato ima majstor (senior) odredjeno mjesto u hierarhiji, a segrt (junior) svoje.
Krajem kraja... da li bi vi u bolnici bili voljni, da vas operise "primaruis sa tri godine izkustva" ili bi se gladko nasmijali i zamolili, da vam dovedu pravog primariusa (sto znaci stariju osobu u drugoj polovini zivota sa mnostvom operacija iza sebe) da vodi operaciju, a ovi sa tri godine izkustva neka mu asistiraju?
-
1GB
#128 Re: IT posao u Evropi
Kao prvo, postoji nesto izmedju juniora i seniora, ne prelazi se iz juniora direktno u seniore. Kao drugo "senior" je nesto kao utjesna nagrada za beka iza direka. Kao trece, te titule svaka firma za sebe definira. Kao cetvrto, i najvaznije, sve je stvar pregovora. Ne postoji metodologija po kojoj se biraju i klasificiraju kandidati. Koliko kandidat trazi, koliko je firmi potrebno njegovo znanje i koliko je spremna platit. To je to.
Bio sam nedavno involviran u akvizu momka (23 godine) koji tek zavrsava diplomski. Pozicija: Data Scientist for Machine Learning Models. Plata 90k/pa, prva godina senior, od druge godine principle sa povecanjem plate na 100k (ugovoreno vec na startu). Ganjali ga dugo, imao je vise ponuda, odlucio se za nas..
I da, diplome igraju zanemarivu ulogu, pogotovo ako su starije od 3 godine.
Bio sam nedavno involviran u akvizu momka (23 godine) koji tek zavrsava diplomski. Pozicija: Data Scientist for Machine Learning Models. Plata 90k/pa, prva godina senior, od druge godine principle sa povecanjem plate na 100k (ugovoreno vec na startu). Ganjali ga dugo, imao je vise ponuda, odlucio se za nas..
- mirsek
#129 Re: IT posao u Evropi
Mislim da je to i mislio kad je stavio junior pod navodnike. Ono sutis i radis jer kad si novi niko te puno ne benda dok se postepeno ne etabliras.madner wrote:Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
- mirsek
#130 Re: IT posao u Evropi
Sta je taj lik pa ga svi ganjaju jos na faksu ?1GB wrote:Kao prvo, postoji nesto izmedju juniora i seniora, ne prelazi se iz juniora direktno u seniore. Kao drugo "senior" je nesto kao utjesna nagrada za beka iza direka. Kao trece, te titule svaka firma za sebe definira. Kao cetvrto, i najvaznije, sve je stvar pregovora. Ne postoji metodologija po kojoj se biraju i klasificiraju kandidati. Koliko kandidat trazi, koliko je firmi potrebno njegovo znanje i koliko je spremna platit. To je to.
- madner
#131 Re: IT posao u Evropi
Kazem potpuno pogresno.mirsek wrote:Mislim da je to i mislio kad je stavio junior pod navodnike. Ono sutis i radis jer kad si novi niko te puno ne benda dok se postepeno ne etabliras.madner wrote:Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
- HB_BHF
#132 Re: IT posao u Evropi
Ne mislim bukvalno junior bolan. Zato sam i stavio pod navodnicima. Upravo i kažem za taj period uhodavanja. U tom periodu si kao junior jer ti je potrebno vrijeme da skontaš kako sve funkcioniše iako si ekspert. Evo npr kod mene u firmi ne koristi se git, mercurial već interni version control. Način dostavljanja projekata klijentima je totalno drugačiji nego inače. Radi se o firmi koja se bavi telekomunikacijama i zaštita podataka je na vrhu prioriteta. Znači ništa cloud based, sve mora biti interno.madner wrote:Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
Eh sad razlika je u tome što pravi junior treba godina da se uhoda, dok to ekspert poveže za par sedmica, eventualno mjeseci.
Konkretan primjer... Nedavno su nam došli novi radnici. Sve eksperti (seniori). Dosta ih je čak sa PhD-om. Ali ljudi su radili kroz svoju karijeru na drugačiji način i ovo im je nepoznato. I evo za par sedmica već počinju da preuzimaju projekte na sebe, dok je meni za to trebalo godinu dana i više.
- mirsek
#133 Re: IT posao u Evropi
Bgm. ovi moji isto to kazu. Seniora sa 6-7 godina iskustva ne pitaju bas puno jer je tek nedavno dosao u firmu.madner wrote:Kazem potpuno pogresno.mirsek wrote:Mislim da je to i mislio kad je stavio junior pod navodnike. Ono sutis i radis jer kad si novi niko te puno ne benda dok se postepeno ne etabliras.madner wrote:Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
-
1GB
#134 Re: IT posao u Evropi
Treba ti godina da skontas kako neki CI tool ferceraHB_BHF wrote:Ne mislim bukvalno junior bolan. Zato sam i stavio pod navodnicima. Upravo i kažem za taj period uhodavanja. U tom periodu si kao junior jer ti je potrebno vrijeme da skontaš kako sve funkcioniše iako si ekspert. Evo npr kod mene u firmi ne koristi se git, mercurial već interni version control. Način dostavljanja projekata klijentima je totalno drugačiji nego inače. Radi se o firmi koja se bavi telekomunikacijama i zaštita podataka je na vrhu prioriteta. Znači ništa cloud based, sve mora biti interno.madner wrote:Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
Eh sad razlika je u tome što pravi junior treba godina da se uhoda, dok to ekspert poveže za par sedmica, eventualno mjeseci.
Konkretan primjer... Nedavno su nam došli novi radnici. Sve eksperti (seniori). Dosta ih je čak sa PhD-om. Ali ljudi su radili kroz svoju karijeru na drugačiji način i ovo im je nepoznato. I evo za par sedmica već počinju da preuzimaju projekte na sebe, dok je meni za to trebalo godinu dana i više.
Ja sam git pofato za tri dana, relevantne stvari.
Last edited by 1GB on 22/01/2019 11:47, edited 1 time in total.
-
1GB
#135 Re: IT posao u Evropi
Studentmirsek wrote:Sta je taj lik pa ga svi ganjaju jos na faksu ?1GB wrote:Kao prvo, postoji nesto izmedju juniora i seniora, ne prelazi se iz juniora direktno u seniore. Kao drugo "senior" je nesto kao utjesna nagrada za beka iza direka. Kao trece, te titule svaka firma za sebe definira. Kao cetvrto, i najvaznije, sve je stvar pregovora. Ne postoji metodologija po kojoj se biraju i klasificiraju kandidati. Koliko kandidat trazi, koliko je firmi potrebno njegovo znanje i koliko je spremna platit. To je to.
Ali sa odgovarajucim know how. I ne traze ga svi, vec je imao 2-3 ponude na stolu. Odlucio se za nas jer svoj phd moze direktno kod nas odradit. A i blize mu hanumi...
- HB_BHF
#136 Re: IT posao u Evropi
Svaka čast1GB wrote:Treba ti godina da skontas kako neki CI tool ferceraHB_BHF wrote:Ne mislim bukvalno junior bolan. Zato sam i stavio pod navodnicima. Upravo i kažem za taj period uhodavanja. U tom periodu si kao junior jer ti je potrebno vrijeme da skontaš kako sve funkcioniše iako si ekspert. Evo npr kod mene u firmi ne koristi se git, mercurial već interni version control. Način dostavljanja projekata klijentima je totalno drugačiji nego inače. Radi se o firmi koja se bavi telekomunikacijama i zaštita podataka je na vrhu prioriteta. Znači ništa cloud based, sve mora biti interno.madner wrote:Nije bas tacno. Ako dodjes u novu firmu kao ekspert imas neki period gdje se uhodovas, ali nisi opet junior.
Ja sam git pofato za tri dana, relevantne stvari.
Jbt ja sam gori što ikako pišem išta.
-
free_too
#137 Re: IT posao u Evropi
Ma nemoj se djaba raspravljati, cim je madner upao u ovaj razgovor, kontriranje i trolanje su ocekivana, znamo se ja i on s drugih tema, on po svom pa makar bilo najgluplje na svijetu , :* madnerHB_BHF wrote:Svaka čast1GB wrote:Treba ti godina da skontas kako neki CI tool ferceraHB_BHF wrote: Ne mislim bukvalno junior bolan. Zato sam i stavio pod navodnicima. Upravo i kažem za taj period uhodavanja. U tom periodu si kao junior jer ti je potrebno vrijeme da skontaš kako sve funkcioniše iako si ekspert. Evo npr kod mene u firmi ne koristi se git, mercurial već interni version control. Način dostavljanja projekata klijentima je totalno drugačiji nego inače. Radi se o firmi koja se bavi telekomunikacijama i zaštita podataka je na vrhu prioriteta. Znači ništa cloud based, sve mora biti interno.
Ja sam git pofato za tri dana, relevantne stvari..
Jbt ja sam gori što ikako pišem išta.![]()
Glupa je opcenito prica oko toga gdje granica izmedju juniora i seniora i kako se to definise. Po meni je najbitnije kako kod juniora tako i kod seniora, da covjek pokaze kriticno razmisljanje, da ima motivaciju, samoinicjativu i da je dobar team player. Tehnologije se mogu nauciti i prilagodit istima, a za ostalo treba vremena. I svaka firma neku svoju politiku vodi oko toga sta smatra seniorom, jer ne mozes ti ocekivati od nekoga 7 godina iskustva u nekoj tehnologiji koja postoji 2 3 godine max
Radil ovdje jos iko osim HB_BHF u DE pa da moze prenjeti iskustva, ili ste vi ostali u BiH zaposleni?
- PeeJay
#138 Re: IT posao u Evropi
Da. Mnogo glupa. Ali ipak to ljudi koriste, tako ovdje, kako i u BiH. I nije glupo poznavati neke "osnovne zakonitosti" koristenja tih oznaka na nekim (geografskim) podrucjima. Iako uvjek govorimo samo o grubim smjernicama.free_too wrote: Glupa je opcenito prica oko toga gdje granica izmedju juniora i seniora i kako se to definise.
Ja sam u Hamburgu zadnjih 7 godina i pravim Software za automatizaciju procesa u proizvodnji/logistici za nekoliko narucnika, a prije tog sam od 2006 bio u Ingolstadtu (Audi, razvojni odjelak - na zadatcima oko prenosenja podataka iz SAP na Siemensove i Möllerjeve konrolere).free_too wrote: Radil ovdje jos iko osim HB_BHF u DE pa da moze prenjeti iskustva, ili ste vi ostali u BiH zaposleni?
- 512MB
#139 Re: IT posao u Evropi
20 godina iskustva u DACH, prenosim samo informacije iz prve rukefree_too wrote: Radil ovdje jos iko osim HB_BHF u DE pa da moze prenjeti iskustva, ili ste vi ostali u BiH zaposleni?
-
free_too
#140 Re: IT posao u Evropi
Uf pa oba ste seniori u svakom pogledu 
S obzirom da imate informacije iz prve ruke, kako se plate krecu za ove tri kategorije prema vasem misljenju:
1. Junior - apsolutni pocetnik (40k-50k?)
2. Medior - par godina iskustva (50k-70k)
3. Senior - 10+ god iskustva (70k+)
Ovo su moje neke cifre na osnovu prijatelja koji rade gore vec par godina, pretezno oko Munchena i Stuttgarta.
I ja sam vec spakovao kofere, pa cekam drugi krug razgovora.

S obzirom da imate informacije iz prve ruke, kako se plate krecu za ove tri kategorije prema vasem misljenju:
Ovo su moje neke cifre na osnovu prijatelja koji rade gore vec par godina, pretezno oko Munchena i Stuttgarta.
I ja sam vec spakovao kofere, pa cekam drugi krug razgovora.
- 512MB
#141 Re: IT posao u Evropi
Pa to je otprilike to za stalno zaposlenog, sa varijacijom od 10% gore dole, ovisno u kojem kraju Njemacke radis.
Freelenceri, tojest eksterni ljudi (ograniceni ugovor) ili projektanti zaradjuju duplo od toga.
Freelenceri, tojest eksterni ljudi (ograniceni ugovor) ili projektanti zaradjuju duplo od toga.
- Daryl Dixon
#142 Re: IT posao u Evropi
.
Last edited by Daryl Dixon on 21/03/2019 22:43, edited 1 time in total.
- PeeJay
#143 Re: IT posao u Evropi
Za pocetnika je mnogo pretjerano. Ako dobije pola od toga, moze biti sretan do neba (govorim za HH, gdje su plate u prosjeku oko 10% vislje nego drugdje u Njemackoj). Junior (netko sa dvije godine izkustva) moze racunat sa tim brojkama... 35 do 45 k p.A. Isto i za gornju stranu... Nad 65 k p.A. treba znati mnogo vise od samog programiranja. Prema izkustvima kod mojih klijenata bi bilo realnije:free_too wrote:Uf pa oba ste seniori u svakom pogledu
I ja sam vec spakovao kofere, pa cekam drugi krug razgovora.![]()
1. do dvije godine Pocetnik/Praktikant: 25 k. p.A. (+/- 10%)
2. nad dvije do negdje 5 godina Junior: 25 do 42 k p.A.
3. nad 5 godina izkustva: 40 do 65 k
Kao programer ce netko tezko prijeci 65. Za vislje plate treba obicno poznavati ili procesnu analitiku (consultant, Berater) ili arhitekturu (Architekt) ili nesto tretje trazeno na trzistu (Data Scientist, isl.).
- PeeJay
#144 Re: IT posao u Evropi
Zaista? Gdje to? I ja bih... 10 godina po stotku i vise je milijon... Dovoljno za odlazak u rentu i bavljenje hobijima (koji nabace koju banku).512MB wrote: Freelenceri, tojest eksterni ljudi (ograniceni ugovor) ili projektanti zaradjuju duplo od toga.
- 512MB
#145 Re: IT posao u Evropi
Pises bez veze i siris netacne informacije, i predpostavljam da uopste nisi iz branze. Prosjecna satnica jednog developera sirom DACH je 90€/sat, u Svici i Austriji malo nize. Ja trenutno fakturisem klijentima 85€/satu i dizem godisnje za 2€ a prosjecan sam dev, pa izracunaj sam sherlock.
Frisak podatak iz 2019. za stalno zaposlene:

Stari podatak za software freelancer:

Frisak podatak iz 2019. za stalno zaposlene:

Stari podatak za software freelancer:

- PeeJay
#146 Re: IT posao u Evropi
85 Evra na sat? Svaka cast, dobra stavka. Koliko prometa pravis na godinu? Ca. 115 tisuca? Koliki su ti (realni) troskovi (poslovanja)? Ca. 20%? Koliko ti ostaje poslije troskova? Ca. 90 tisuca? Uproredjeno sa zaposlenim... je to tzv. drugi bruto (ili brutto brutto), zar ne? Sto znaci odbijemo jos 22,1% (toliko placa poslodavac na bruto za zaposlenika)... Koliko ono ostaje za "bruto", da mozemo usporedit? Ah, da... ca. 75 tisuca, zar ne? Kako sve to znam? Jer se prodajem za 85 (+/-)...
Radim u branzi ili ne? Ovisi o tome, na koju branzu mislimo...

A plate? Ovisi od virova. Ako uzimas u obzir agencije, njima je u interesu, da privuku one koje traze na jednoj strani i da daju utisak klijentima, da su cijene visoke, sto jim daje bolje pozicije za pregovore. A moze i ovako... malo realnije:

I da, ... Moze se zaradit i vise... ali... to nije prosjek.

Hoce li biti OK, ili treba jos sta razjasnit?
Radim u branzi ili ne? Ovisi o tome, na koju branzu mislimo...

A plate? Ovisi od virova. Ako uzimas u obzir agencije, njima je u interesu, da privuku one koje traze na jednoj strani i da daju utisak klijentima, da su cijene visoke, sto jim daje bolje pozicije za pregovore. A moze i ovako... malo realnije:

I da, ... Moze se zaradit i vise... ali... to nije prosjek.

-
free_too
#147 Re: IT posao u Evropi
Ne znam je li namjerno ili slucajno, ali programierer nije isto sto i Entwickler u DE.PeeJay wrote:
Tako da prosjek plata za ove pozicije dobijes:
.NET Entwickler 2.943 - 6.151 €
Java 3.027 - 6.327 €
Informatiker / Informatikerin 2.859 - 5.976 €
Ove plate koje si naveo za mid i senior su preslabe iskren da budem.
- TheProfessional
#148 Re: IT posao u Evropi
Zanima me prosjecna plata JavaScrip / React developera u Berlinu (4 godine iskustva)? Koliko zapravo dobije na ruke kad se odbiju porezi i kakav je standard zivota za tu platu. Meni je bezveze da ljudi idu npr u Minhen i na kraju mjeseca si na pozitivnoj nuli. Mislim ok zivis ipak u puno uredjenijoj zemlji i sve ali ako idem vani idem da nesto zaradim "ta tlane" 
- PeeJay
#149 Re: IT posao u Evropi
Razlika izmedju programera i developera ukratko je u tom, da progmaer je ekspert za masinske potrebe, a developer za ljudske. Znaci da programer se orientira na produkt, kojeg programira (jedanput sam ga usporedio sa sekretaricom, koja govori/razumije strane jezike) dok se developer orientira na zahtjeve korisnika i procesa za koje programira.free_too wrote:Ne znam je li namjerno ili slucajno, ali programierer nije isto sto i Entwickler u DE.PeeJay wrote:
Tako da prosjek plata za ove pozicije dobijes:
.NET Entwickler 2.943 - 6.151 €
Java 3.027 - 6.327 €
Informatiker / Informatikerin 2.859 - 5.976 €
Ove plate koje si naveo za mid i senior su preslabe iskren da budem.
Developer bi mogli reci, da je u prosjeku za cetvrt ili trecinu bolje placen od programera, ali to je u stvari sasvim druga vrsta posla. Iako se ta dva pojma nerijedko mijesaju, iz opisa zadataka na radnom mjestu se obicno da izljustriti, o cemu je rijec.
EDIT: Seniora nisam navodio (namjerno). Naveo sam samo od pocetnika, do middle level. Slabe ili ne, takva je realnost. Mnogi imaju puna usta o visokim platama u DE, sve dok jih ne zamolis, da pokazu sabir godisnjih prihodaka sa bankovnog racuna... tada nastupa... "Pa znas... itd.".
Last edited by PeeJay on 24/01/2019 13:27, edited 4 times in total.
- PeeJay
#150 Re: IT posao u Evropi
https://www.nettolohn.de/rechner/gehalt ... geber.htmlTheProfessional wrote:Zanima me prosjecna plata JavaScrip / React developera u Berlinu (4 godine iskustva)? Koliko zapravo dobije na ruke kad se odbiju porezi i kakav je standard zivota za tu platu. Meni je bezveze da ljudi idu npr u Minhen i na kraju mjeseca si na pozitivnoj nuli. Mislim ok zivis ipak u puno uredjenijoj zemlji i sve ali ako idem vani idem da nesto zaradim "ta tlane"