Travnik / 7 Korpus A RBiH

Post Reply
Nekako s proljeća

#126 Re: Vlasic 23 mart 1995

Post by Nekako s proljeća »

:)

Iz njegovog ugla i bio je u pravu. Međutim , pripadnici Armije BiH su se popeli uz ogromnu liticu i izašli na ''plato'' ...dakle sa strane i na način koji je bio veliki ''suprajz'' i za snage VRS ...ali i za pomenutog Amera .
Istina, uspjeh ne bi bio moguć da po izlasku pripadnika gardijske brigade na ''plato'' iste nije ''sakrila magla '' ...

A onda su im se pridruzile i ostale angazovane snage u operaciji ''Vlašić'' i išlo je svojim tokom...signal TV BiH je ''poklopio RTS'' i mogao se pobjedonosno širiti dalje, bez obzira na srneće laži dr Dabića sa susjedne Majevice...''ruske kape ... :D

Operacija je najsloženiji oblik borbenih aktivnosti. Njih mogu izvoditi samo ozbiljne Armije... ;-)

P.S.
Bajram Zenuni :sad:
Bosanac sa dna kace

#127 Re: Večići i prodor iz Večića

Post by Bosanac sa dna kace »

Da ne otvaram novu temu a i da ova ne padne u zaborav!
Interesantna je izjava Vasica....
Bošnjaci uznemireni zbog nacionalističkog divljanja: Četnici pucali u pravcu džamije

Povratnik Adnes Botić kaže da je odnos lokalne policije prema Bošnjacima skoro skandalozan.

Godinama nakupljano nezadovoljstvo sigurnosnim uvjetima za život oko 500 bošnjačkih povratnika u selo Večići nadomak Kotor-Varoši kulminiralo je nakon posljednjeg nemilog događaja na vaskrsno jutro u nedjelju, 15. aprila.

Strah u selu

Prema riječima bošnjačkih povratnika, koje je jučer u Večićima posjetila ekipa “Avaza”, taj događaj podsjetio ih je na početak agresije na BiH, kada je iz ovog sela nestalo oko 160 Bošnjaka, koji nikada nisu pronađeni niti je bilo ko za ovaj ratni zločin ikada odgovarao.

U nedjelju, naime, pred samu zoru, selom se provezao crni “golf 2″ iz kojeg se šenlučilo i puštala četnička muzika. Uz obavezno “turiranje” i škripu kočnica “golf” se zaustavljao tačno ispred kuća u kojima žene žive same, što je u njima izazvalo veliki strah.

Da bi upotpunili nacionalistički ugođaj, ljudi iz “golfa” pucali su u tablu na ulazu u Večiće koja je, slučajno ili ne, okrenuta baš u pravcu džamije! Sve ovo mještanima Večića govori da su u pitanju “komšije Srbi” koji dobro poznaju ovaj kraj.

Dvadesettrogodišnji Adnes Botić, jedan od prvih povratnika u Večiće, selo koje nakon rata još nje dobilo telefone ni rasvjetu, kaže da je odnos lokalne policije prema Bošnjacima skoro skandalozan te da je tu zbog svega život postao nemoguć.

On i mještani Ramo Kovačić, Anid Hibić i Džemal Jakšić posebno su ogorčeni na komandira policije u Kotor-Varoši Samira Skopljaka, kojeg jučer nismo zatekli na radnom mjestu, jer je slavio Vaskrs. Za Skopljaka kažu da je tokom etničkog čišćenja Bošnjaka ovog kraja bio na strani Srba kao vojni kapetan.

- Ovo je dvadeseti put da smo zvali policiju i sada su prvi put došli, ali poslije tri sata. Obavili su uviđaj i produžili dalje. Stalne su provokacije, u subotu je stajala patrola ispred crkve, a 200 metara od njih su pucali iz automatske puške, i oni ništa – ogorčeno govori Botić.

Hibić naglašava da kotorvaroški policajci nikada nisu reagirali kako treba te da im se, umjesto toga, čak smiju u lice.

Bizarna kvalifikacija

Portparol CJB Banja Luka Igor Šukalo rekao je jučer za “Avaz” da su mu u PS Kotor-Varoš kazali da je tek riječ o krivičnom djelu oštećenja tuđe stvari (!?), uprkos četničkom šenlučenju i novim dokazima o iživljavanju nad Bošnjacima.

Vasić: To nije bezazlen inciden
t

Direktor policije RS Gojko Vasić jučer je za “Avaz” osudio događaj iz Večića.

- O tome zaista nisam informisan, ali provjerit ću šta je prijavljeno i šta je urađeno. Policija je dužna da sve isprovjerava i identifikuje vinovnike. Čim se ljudima atakuje na biće, to nije bezazlen incident – rekao je Vasić.

(Akos.ba/Avaz)
joijo

#128 ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by joijo »

Zanima me par stvari u vezi napredovanja prema Banja Luci i preuzimanja Kupresa, Kljuca itd. 1995. godine. Temu otvaram posto mi par stvari nije jasno.

Pogledao sam par stranih dokumentaraca. Strane medije su dakle tvrdile da su Hrvatske mehanizovane jedinice i Bosanske pjesadijske jedinice skupa napredovale. To se i jasno vidi iz filmova. Isto stranci govore kako RH nije bas zelijela da dozvoli snadbijevanje ARBIH teskim oklopnim naoruzanjem te je se ARBIH morala oko oklopa snalaziti na taj nacin sto je ga od VRS zarobljavala. To tvrde recimo u ovom filmu:

Mora se priznati znaci da je HV ipak dala veliki doprinos ali strane medije su prenosile kako je Americki pritisak bio taj koji je sklopio taj pakt a ne neka ljubav.

Ono sto mene zanima su neki fakticki podatci o broju tenkova koje je HV koristila, broju topova, oklopnih vozila. Sa filmova se vidi da su zaista bili dobro naoruzani ali bih zelio da znam recimo koliko tenkova Hrvatskih je ukupno ucestvovalo.
brezan

#129 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by brezan »

A.Izetbegovic "Amerika je sprijecila pad Banjaluke"

sinuhe

#130 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by sinuhe »

To nikad nije bila opcija. Ne znam zasto se uvijek povlaci ta prica.
zemo_online

#131 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zemo_online »

po meni dogovor je bio i oluja i rat u bih jer je trebalo udovoljit americkim 51:49.
ako nije bio dogovor kako pade knin za 24 sata ,a vukovar se branio 3 mjeseca protiv oklopa jna??

-tudjmanu nije bilo u interesu da Abih napreduje i desilo se i to da je HV teskom artiljerijom pucao po ABIH kako bi zaustavio napredak prema BL.
sinuhe

#132 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by sinuhe »

Pad (ili oslobodjenje :D ) BL se ne uklapa u srpskohrvatski rat za razgranicenje. Padom BL Hrvatska ostaje bez istocne Slavonije.
joijo

#133 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by joijo »

zemo_online wrote: -tudjmanu nije bilo u interesu da Abih napreduje i desilo se i to da je HV teskom artiljerijom pucao po ABIH kako bi zaustavio napredak prema BL.
Imasli neki link koji bi ovo potvrdio? ARBIH nije bila u stanju bez HV osloboditi te teritorije jer joj RH nije propustala tesko naoruzanje. To je poprilicno jasno i meni kao Bosnjaku jer nemozes infanterijom ici u takvu jednu akciju ako nemas tesko naoruzanje. To i Amerikanci tvrde u medijima koje sam postavio da je HV pruzala vecinu vatrene moci a ARBIH vecinu pjesadijske moci (jer je bila mnogobrojnija).

Za takvu akciju kojom je se relativno brzo oslobodilo Kupres, Livno, Duvna, Kljuc, i napredanje prema BL ; za to je trebala ipak jaka oklopna sila. Kao sto vidimo na filmovima Hrvati su imali ozbiljnu vojsku. Samo me sada zanima koliko tenkova, oklopnjaka su oni imali u toj akciji?

100? 200?
zemo_online

#134 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zemo_online »

naravno.
imas jos jednu malo poznatu stvar,a to je da hrvatska nikad nije javno objavila da je u ratu sa srbijom ,nikad nije objavila ratno stanje,vec je nakon nato bombardovanja 1999. zatrazila odstetu od srbije za rat,a trubili su svaki dan kako je srbija agresor.
zemo_online

#135 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zemo_online »

joijo wrote:
zemo_online wrote: -tudjmanu nije bilo u interesu da Abih napreduje i desilo se i to da je HV teskom artiljerijom pucao po ABIH kako bi zaustavio napredak prema BL.
Imasli neki link koji bi ovo potvrdio? ARBIH nije bila u stanju bez HV osloboditi te teritorije jer joj RH nije propustala tesko naoruzanje. To je poprilicno jasno i meni kao Bosnjaku jer nemozes infanterijom ici u takvu jednu akciju ako nemas tesko naoruzanje. To i Amerikanci tvrde u medijima koje sam postavio da je HV pruzala vecinu vatrene moci a ARBIH vecinu pjesadijske moci (jer je bila mnogobrojnija).

Za takvu akciju kojom je se relativno brzo oslobodilo Kupres, Livno, Duvna, Kljuc, i napredanje prema BL ; za to je trebala ipak jaka oklopna sila. Kao sto vidimo na filmovima Hrvati su imali ozbiljnu vojsku. Samo me sada zanima koliko tenkova, oklopnjaka su oni imali u toj akciji?

100? 200?

ima izvora. npr. knjiga ive komsica,zaboravio sam joj ime. da pogledam pa cu napisat.
joijo

#136 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by joijo »

Pogledaj ako mozes totalnu oklopnu moc koju je RH imala. To me zanima posto onda mogu da procjenim dali je ovaj oklop sto su nam Amerikanci dali dovoljan za odbranu BiH u slucaju rata. Evo ovo na ovom filmu se vide tenkovi Hrvatske vojske negdje u nekoj ravnici ima ih puno i svi ukopani:

zemo_online

#137 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zemo_online »

zemo_online wrote:naravno.
imas jos jednu malo poznatu stvar,a to je da hrvatska nikad nije javno objavila da je u ratu sa srbijom ,nikad nije objavila ratno stanje,vec je nakon nato bombardovanja 1999. zatrazila odstetu od srbije za rat,a trubili su svaki dan kako je srbija agresor.
opet zbog bosne jer se sve vrtilo oko bosne.
bosna je koliko znam odmah objavila ratno stanje.
Last edited by zemo_online on 13/10/2012 18:46, edited 1 time in total.
zemo_online

#138 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zemo_online »

joijo wrote:Pogledaj ako mozes totalnu oklopnu moc koju je RH imala. To me zanima posto onda mogu da procjenim dali je ovaj oklop sto su nam Amerikanci dali dovoljan za odbranu BiH u slucaju rata. Evo ovo na ovom filmu se vide tenkovi Hrvatske vojske negdje u nekoj ravnici ima ih puno i svi ukopani:

ne kontam se puno u oruzje zemo.
Nuken

#139 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Nuken »

-Hrvatska vojska je već bila na Manjači (trebali su samo ući u BL)
-S.Most je već oslobođen(Operacija Sana `95)--Za sve ti hvala generale Alagiću :)
-Borci ARBIH već su bili na 12 km od Prijedora(čitaj Ljubija)--Prešli su Grmeč i došli na tako malu razdaljinu da Prijedora
-BL i PD su već bili u dometu artiljerije ARBIH
-PD i BL su trebali pasti ubrzo.
-Izbjeglice su već počele bježati i napuštati ove gradove
-HV i ARBIH su već bili u Bosanskom Novom
(Sve ovo pišem zato jer sam i sam Krajišnik i upoznat sam sa situacijom)..
Prekinuto je od strane Amera koji su i sami mogli spriječiti genocid u Srebrenici..
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Last edited by Nuken on 13/10/2012 19:46, edited 1 time in total.
sinuhe

#140 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by sinuhe »

Jah, sto barem ne pade Bosanski Novi :-) Za njega su se jedino i vodile borbe od ta tri grada.
Last edited by sinuhe on 13/10/2012 19:09, edited 1 time in total.
zemo_online

#141 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zemo_online »

Nuken wrote:-Hrvatska vojska je već bila na Manjači (trebali su samo ući u BL)
-S.Most je već oslobođen(Operacija Sana `95)--Za sve ti hvala generale Alagiću :)
-Borci ARBIH već su bili na 12 km od Prijedora(čitaj Ljubija)--Prešli su Grmeč i došli na tako malu razdaljinu da Prijedora
Prekinuto je od strane Amera koji su i sami mogli spriječiti genocid u Srebrenici,"al neće krst na krsta"

koliko znam mogo se uzet prijedor. dali je to Aljina greska ili.... ??
joijo

#142 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by joijo »

Nuken wrote:-Hrvatska vojska je već bila na Manjači (trebali su samo ući u BL)
Prekinuto je od strane Amera koji su i sami mogli spriječiti genocid u Srebrenici,"al neće krst na krsta"
Prekinuto je jer je Srbija rekla da ce poslati 4 mehanizovane divizije ako se ne prestane. Tada bi Ameri trebali bombarodavti Srbijanske trupe a onda je samo pitanje kako bi Rusija reagovala. Sjecam se da je tada ludi jelcin izvlacio atomske bombe iz hangara i nisanio ih na evropu pa je kasnije rekao da je to samo rutisnki pregled bio.

Vjerovatno je Alija napravio gresku sto nije uzeo Prijedor prije nego sto je se krenulo na BL. Evo ARBIH pred Prijedorom:

Image

Uostalom u Bosni je poceo na isti nacin i WW1. A to "nece krst na krsta" je glupost. Hrvati bi rado za sebe uzeli Banja Luku jer su to mogli samo da su im Ameri dali. Bosanci su bili sto se tice teskog naoruzanja jako jako jako tanki a HV superiorna. Zato me zanima moc HV u oklopu da bih mogao porediti sa onim sto danas imamo u Tuzli.
Last edited by joijo on 13/10/2012 19:12, edited 1 time in total.
sinuhe

#143 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by sinuhe »

Sjecam se da je tada ludi jelcin izvlacio atomske bombe ......
Ti se vala nicega ne sjecas.
joijo

#144 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by joijo »

sinuhe wrote:
Sjecam se da je tada ludi jelcin izvlacio atomske bombe ......
Ti se vala nicega ne sjecas.
Jeste jednom prilikom je izvukao one nosace sa atomskim glavama iz Hangara i onda je pred CNN-om rekao kako nema govora da je to neka provokacija. Ali tada je sve bilo napeto 100%
ins

#145 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by ins »

Atif Dudakovic je prije godinu - dvije rekao da ni sam nije siguran koliko bi Banja Luka bila realan zalogaj, i da misli da za nju nikakav blitz krieg ne bi bio dovoljan, vec ozbiljne bitke koje bi uzrokovale velike gubitke.

Sa druge strane, rekao je da i dan danas zali zbog Bosanskog Novog, kojeg je mogao uzeti bez ikakvih problema, i da bi sa danasnjom pameti isao na njega.
ins

#146 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by ins »

joijo wrote: Bosanci su bili sto se tice teskog naoruzanja jako jako jako tanki a HV superiorna. Zato me zanima moc HV u oklopu da bih mogao porediti sa onim sto danas imamo u Tuzli.
U medjuvremenu su se stvari promijenile, nema vise te superiornosti.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#147 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Bobi »

Moto :D sam se u to vrijeme tim krajem i mogu vam samo reci da je cijelo vrijeme po nebu letalo ovo čudo :D
Image
joijo

#148 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by joijo »

Znam da nema vise superiornosti. Ali me zivo interesira koliko je tenkova HV imala u BiH i koliko drugih oklopnih vozila te koliko raketobacaca. Dali postoje neke knjige gdje je to zabiljezeno? Jer evo gledam na google maps malo podrucije oko Tuzle; nalaze se ogromni prostori u RS-u gdje su samo sume; livade sa tu i tamo neko selo. A ako znamo kako je HV i ARBIH brzo osvojila Kupres, Jajce, Sanski Most, Kljuc, Duvno, Drvar, Mrkonjic Grad i izgasila svjetlo u Banja Luci onda to zaista znaci da nadmoc u ljudstvu zajedno sa jakim oklopom moze sjebati istocni dio RS-a kako hoces posto im je logistika preko Brckog i Posavskog koridora ravna nuli.

Zato me zanima snaga HV u tom periodu.
penkalaa

#149 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

joijo wrote:
Pogledao sam par stranih dokumentaraca. Strane medije su dakle tvrdile da su Hrvatske mehanizovane jedinice i Bosanske pjesadijske jedinice skupa napredovale. To se i jasno vidi iz filmova. Isto stranci govore kako RH nije bas zelijela da dozvoli snadbijevanje ARBIH teskim oklopnim naoruzanjem te je se ARBIH morala oko oklopa snalaziti na taj nacin sto je ga od VRS zarobljavala. To tvrde recimo u ovom filmu:
ne seruckaj bezveze
Hrvatska niti jedan tenk ili transporter nije uvezla, bio je embargo oružja
svi ovi tenkovi su zarobljeni največim djelom u vojarnama a manji na ratištu
isto kao i BiH, mi ga nismo mogli uvesti a kao vama nismo dozvolili :lol:
penkalaa

#150 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

joijo wrote: Zato me zanima snaga HV u tom periodu.
7 i 4 gardijska su imale po c.a 20 tenkova i toliko oklopnih vozila
neznam koliko je imao HVO, ali ne puno
znači ukupno c.a. 50 tenkova i toliko OV
Post Reply