Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post Reply
Alfons Kauders

#126 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:nije problem biti u krivu
problem je stalno ustrajavati na tom putu...sada vec stoljece jedno

ne ide pa ne ide...ne odgovara...nw valja...odron...

eto... vjerujem da i dalje po raznim zemljama postoje celije koje zele venecuelu u svom dvoristu jer su uvjereni da je njihova verzija socijalizma najbolja i da nece biti kao u venecueli :? :? :?
Da, i ne samo da cijelo stoljece fulaju, vec im je uvijek neko drugi kriv. Sankcije - koga boli kurac? Iste sankcije koje imaju glavonje u Venecueli imaju nasi likovi poput Dodika ili Cengica. Mozda nam i oni trebaju biti idoli kao bjelosvjetski hohstapleri kojima je posvecena ova tema? :D

To je krajnji domet komunizma - stoljece gluposti i mraka u kojem su svi odgovorni za probleme osim onih koji su na vlasti. Zvuci poznato? Naravno, jer smo isti recept nastavili koristiti i kada je komunizam pao.
stakasa

#127 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by stakasa »

Alfons Kauders wrote:
Black swan wrote:nije problem biti u krivu
problem je stalno ustrajavati na tom putu...sada vec stoljece jedno

ne ide pa ne ide...ne odgovara...nw valja...odron...

eto... vjerujem da i dalje po raznim zemljama postoje celije koje zele venecuelu u svom dvoristu jer su uvjereni da je njihova verzija socijalizma najbolja i da nece biti kao u venecueli :? :? :?
Da, i ne samo da cijelo stoljece fulaju, vec im je uvijek neko drugi kriv. Sankcije - koga boli kurac? Iste sankcije koje imaju glavonje u Venecueli imaju nasi likovi poput Dodika ili Cengica. Mozda nam i oni trebaju biti idoli kao bjelosvjetski hohstapleri kojima je posvecena ova tema? :D

To je krajnji domet komunizma - stoljece gluposti i mraka u kojem su svi odgovorni za probleme osim onih koji su na vlasti. Zvuci poznato? Naravno, jer smo isti recept nastavili koristiti i kada je komunizam pao.
To bi bilo to. I ovo je toliko jednostavno i toliko ocito da se covjeku gadi ozbiljno raspravljat na ovu temu.
stakasa

#128 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by stakasa »

seln wrote:Jebiga, belaj je kad ljudi kupe stan, ustede pored toga 50.000 i pomisle da su kapitalisti i kako bi najbolje bilo ukinuti poreze i sva socijalna davanja.
Zato je i USA duzna 17.000.000.000.000 dolara, a 40 miliona stanovnika i dalje nema zdravstvenu zastitu, jer svaki, pa i najbjedniji amer ne smatra da je siromasan, vec samo trenutno ne-bogat (biva, kad se obogati, smetace mu porezi).
Ipak bih podsjetio da su za zivot najbolje drzave u kojima vlada tzv. socijalna trzisna privreda, tj. gdje svako mora imati komad hljeba, a za kavijar se mora pobrinuti sam.
Problem sa sjebanim drzavama, bila to Venezuela ili BiH, su:
1. Trosenje nezaradjenih para
2. Trosenje poreza na stranacke uhljebe
Dakle, prije nego sto socijalizam proglasite djavoljim djelom, promislite... vecina drzava zapadne i sjeverne Europe su vise "socijalisticke" nego Kina ili Venecuela... i pogotovo BiH.
Ako je mjerilo upliv drzave u privredu i zivot pojedinca onda ti je BiH ponajmanje kapitalisticka slijedom stvari najvise socijalisticka. Pa drzava je glavni poslodavac, izbori se dobijaju na obecanjima o sto hiljada radnih mjesta (npr jos uvjek se nije nacisto da drzava ne moze otvarat fabrike i radna mjesta).
Mi se nismo u stanju organizovat ni dogovorit, to je ocito. Jesmo pod jakom prijetnjom ali taj mac nad glavom u obliku katil fermana, zemaljaskog suda i Udbe je danas neprimjenjiv. Zato je jedina mogucnost liberalizuj sve i neka pare odreduju. Ili to ili haos
sinuhe

#129 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by sinuhe »

Najbolji socijalisti su uvijek dolazili sa Zapada. Pogresno je napredak i drustvene norme predstavljati socijalizmom.
Hugo Chavez je tek oficir skromnog porijekla koji je samo cuo za socijalizam.
neki

#130 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by neki »

Alfons Kauders wrote:
neki wrote:
Alfons Kauders wrote: U biti nemam nikakvo pitanje, samo likujem sto je jos jedan san nedojebanih revolucionara i ljevicara na baterije zavrsio kako su zavrsili i svi prethodni - u kurcu. :D
San nedojebanih revolucionara je završio opstom nestašicom i uvođenjem vanrednog stanja, a kad se uz ovo uzmu i vanjskopolitički odnosi južne i sjeverne Amerike i činjenica da je Venezuela bogata naftom, vrlo je vjerovatno da će sve voditi u nemire, pa možda i u građanski rat koji bi odnio veliki broj žrtava u zemlji koja ima preko 30 miliona stanovnika...
A ti likuješ....
Ne likujem radi njih, vec radi blentavih forumasa kojima su idoli i politicki uzori likovi poput Chaveza, Madurasa, Tsiprasa i Kim Jong Una - zbog ljudi koji misle da je komunizam super, a da su za svaki problem odgovorni Amerika, banke, Masoni, Zidovi itd. :D

Super su oni, samo sto im vazda neko zacera. Isto kao i nasi, Bakir i Mile su zapravo politicke gromade, al et, jebu ih stranci...

A kad smo vec kod naroda Venezuele, imajuci u vidu njihov glas za Srebrenicu, iskreno mi puca kurac za njihovom sudbinom.
Znaci likujes nad nesretnom sudbinom 30 miliona ljudi samo da bi na nekom forumu dokazao da si ti upravu ne neko drugi.
Svaka cast
Alfons Kauders

#131 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:
Alfons Kauders wrote:
neki wrote: San nedojebanih revolucionara je završio opstom nestašicom i uvođenjem vanrednog stanja, a kad se uz ovo uzmu i vanjskopolitički odnosi južne i sjeverne Amerike i činjenica da je Venezuela bogata naftom, vrlo je vjerovatno da će sve voditi u nemire, pa možda i u građanski rat koji bi odnio veliki broj žrtava u zemlji koja ima preko 30 miliona stanovnika...
A ti likuješ....
Ne likujem radi njih, vec radi blentavih forumasa kojima su idoli i politicki uzori likovi poput Chaveza, Madurasa, Tsiprasa i Kim Jong Una - zbog ljudi koji misle da je komunizam super, a da su za svaki problem odgovorni Amerika, banke, Masoni, Zidovi itd. :D

Super su oni, samo sto im vazda neko zacera. Isto kao i nasi, Bakir i Mile su zapravo politicke gromade, al et, jebu ih stranci...

A kad smo vec kod naroda Venezuele, imajuci u vidu njihov glas za Srebrenicu, iskreno mi puca kurac za njihovom sudbinom.
Znaci likujes nad nesretnom sudbinom 30 miliona ljudi samo da bi na nekom forumu dokazao da si ti upravu ne neko drugi.
Svaka cast
Da, likujem nad sudbinom neprijateljski nastrojene drzave.

Ko ih jebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#132 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by _BataZiv_0809 »

Ti ono beše pravnik po struci.
Alfons Kauders

#133 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by Alfons Kauders »

_BataZiv_0809 wrote:Ti ono beše pravnik po struci.

Da.

Kakve to veze ima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#134 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by _BataZiv_0809 »

Ništa nako pitam.
stakasa

#135 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by stakasa »

Krece patetika, frontalno
seln

#136 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by seln »

jefferson wrote: Ja i? Duzni sebi oko 14 biliona.
Japan duzan 210% svog GDP-a, pa ne vidim ovdje dozivljavanje orgazma kao na pominjanje da su SAD duzne 100% GDP-a.
Koga na kraju boli qrtz. Mogu stampat pare i jebe im se.
Problem je akda zemlje kao Grcka ili Venecuela umisle da su na istom nivou.
Tako je, kralju, pojasni ljudima :D
quod licet Iovi non licet bovi.
Samo gazda Amer smije da laze, otima, pljacka, krivotvori bilance, a kad dostigne granicu zaduzenja, samo je podigne gore.
seln

#137 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by seln »

stakasa wrote:
seln wrote:Jebiga, belaj je kad ljudi kupe stan, ustede pored toga 50.000 i pomisle da su kapitalisti i kako bi najbolje bilo ukinuti poreze i sva socijalna davanja.
Zato je i USA duzna 17.000.000.000.000 dolara, a 40 miliona stanovnika i dalje nema zdravstvenu zastitu, jer svaki, pa i najbjedniji amer ne smatra da je siromasan, vec samo trenutno ne-bogat (biva, kad se obogati, smetace mu porezi).
Ipak bih podsjetio da su za zivot najbolje drzave u kojima vlada tzv. socijalna trzisna privreda, tj. gdje svako mora imati komad hljeba, a za kavijar se mora pobrinuti sam.
Problem sa sjebanim drzavama, bila to Venezuela ili BiH, su:
1. Trosenje nezaradjenih para
2. Trosenje poreza na stranacke uhljebe
Dakle, prije nego sto socijalizam proglasite djavoljim djelom, promislite... vecina drzava zapadne i sjeverne Europe su vise "socijalisticke" nego Kina ili Venecuela... i pogotovo BiH.
Ako je mjerilo upliv drzave u privredu i zivot pojedinca onda ti je BiH ponajmanje kapitalisticka slijedom stvari najvise socijalisticka. Pa drzava je glavni poslodavac, izbori se dobijaju na obecanjima o sto hiljada radnih mjesta (npr jos uvjek se nije nacisto da drzava ne moze otvarat fabrike i radna mjesta).
Mi se nismo u stanju organizovat ni dogovorit, to je ocito. Jesmo pod jakom prijetnjom ali taj mac nad glavom u obliku katil fermana, zemaljaskog suda i Udbe je danas neprimjenjiv. Zato je jedina mogucnost liberalizuj sve i neka pare odreduju. Ili to ili haos
Molim, ne mijesati pravila igre i manipulaciju.
seln

#138 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by seln »

jefferson wrote:
Ko je ono rekao "ne vjeruj statistici koju nisi sam krivotvorio"?
Nema problema, vjeruj i dalje u good old USA, ja cu ipak vjerovati u ono sto vidim.
Inace, kako izgleda, svi su krivotvorili emisije gasova, ukljucujuci i autoindustriju u USA... tj. ako ista uopste postoji, poslije bankrota grada kojeg imas u nicku.
No, kako stoji u Kur'anu... " le kum dinukum, ve lijje din".
Vidis? Slabo ti vidis.
A jedinu gresku koju je detroit napravio je sto ti nije preporucio neki lijek za oci a ne apaurin.
Opt se uspjelo od jedne teme doci do SAD.
Sta cu vam ja kad je karina od drzave. :D
A tebi preporucujem vazelin za slucaj da te posjeti neki investorki Mesija.
stakasa

#139 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by stakasa »

Ja u ovom slucaju ne vidim nijedan zastitni mehanizam osim golog interesa
insomnia78

#140 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by insomnia78 »

Alfons Kauders wrote:

Da.

Kakve to veze ima?
Pa da zna co'ek kojim jezikom da ti objasni da je to sto su oni rekli Njet ustvari dobro za nas
Alfons Kauders

#141 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Da.

Kakve to veze ima?
Pa da zna co'ek kojim jezikom da ti objasni da je to sto su oni rekli Njet ustvari dobro za nas
Ah kad se samo sjetim kako su Rusofili pravdali glasanje protiv rezolucije o Srebrenici... :lol:
seln

#142 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by seln »

Gojeni H wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: U nedostatku zivih primjera uspjesnosti socijalistickih zemalja, tradicionalno kapitalistice zemlje se trapaju u socijalisticke da bi se dokazao model uspjesnosti. Ko se bavim ovim, obicno ljudi sa nasip prostora gdje stepen socijalisticke drzave mjeri gdje je veca socijala ili gjde je lakse zavrnuti sistem. Pa tako dolazimo u situaciju da se kapitalisticke drzave proglasavaju socijalistickim bazirano na velicini socijale.
Inace, u Svedskoj i Njemackoj, dzabe dijele stanove i auta i namjestaj, ma sve.
Ne laprdaj, ziv bio, vec ustani, stavi ruku na srce i pozdravi star spangled banner. Ne znam zasto svaka americka fukara proglasava za komunistu svakog ko kaze da je zdravstveno osiguranje i besplatno obrazovanje dobra stvar.
U zivotu nisam primio ni cent socijalne pomoci, ali eto, uvijek se nadje neko ko iz daljine vidi bolje. Uostalom, u tom vicu od drzave u kojem zivis ima vise primalaca socijalne pomoci nego u bilo kojoj evropskoj drzavi.
Zemlja vrijednih... moj njonjo, citave grupe stanovnistva se socijalom drze mirni, jer nemaju nikakavu sansu da legalnim poslom zarade dovoljno za zivot.
Jos jednom, nisam rekao da su to socijalisticke zemlje, vec zemlje sa slobodnom socijalnom privredom. A ta karina od drzave u kojoj zivis nije ni socijalisticka ni kapitalisticka, vec velika sarena laz.
Mozda ti smeta sto je tebe citirao, ali ovaj uvecani dio jeste idiotska tendencija ne samo na forumu vec i u stvarnom zivotu.
U odbrani neodbranjivog, cesto cemo procitati kako su Skandinavci ustvari pravi socijalisti, bla, bla ...

Demokratija i slobodno trziste donose prosperitet.

Komunizam i socijalizam, primijenjeni na terenu donose totalitarizam, politicka ubistva, zatvaranje slobodnih medija i propast ekonomije.

O varijacijama u razlicitima primjenama demokratije i slobodnog trzista mozemo pricati.
U principu, svodi se na to koliko jedno drustvo smatra covjekovu slobodu i njegovo pravo na privatnu imovinu svetim.
Hajde, nadji u bilo kojem mom postu zagovaranje komunizma ili necega slicnog. Kad nadjes, ja se zauvijek odjavim sa foruma.
mene jednostavno nervira misljenje da kapitalizam postoji samo u svojoj neoliberalnoj verziji, a hejbet je dokaza da moze i drugacije.
I nije ovdje u pitanju mec kapitalizam - socijalizam (imas pun kurac propalih kapitalistickih drzava), vec demokratija i uredjena drzava, koja funkcionira za sve gradjane, ne samo za oligarhiju.
jefferson

#143 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by jefferson »

seln wrote:
Japan duzan 210% svog GDP-a, pa ne vidim ovdje dozivljavanje orgazma kao na pominjanje da su SAD duzne 100% GDP-a.
Samo gazda Amer smije da laze, otima, pljacka, krivotvori bilance, a kad dostigne granicu zaduzenja, samo je podigne gore.
Ja i? Sta je pisac htio reci?
seln

#144 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by seln »

jefferson wrote:
seln wrote:
Znam ja da Amerima obrazovanje nije jaca strana. :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#145 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by JoseMujica »

sve ove priče ovo valja ili ne valja su goli ideološki indukovani šupljaci, a đe stvarno dobro najbolje pokazuje interes ljudi da budu baš tamo

sve u svemu nešto ne vidim da emigranti čupaju i rukama i nogama da idu u tu Venacuelu

ovo dođe ko ono što prošnje vole Tursku, Svrbi Rusiju, a i jeni i drugi se laktaju da se dokopaju Švabije, đe žive ljudi koje preziru
Last edited by JoseMujica on 18/05/2016 14:54, edited 1 time in total.
Gojeni H

#146 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by Gojeni H »

seln wrote:
Hajde, nadji u bilo kojem mom postu zagovaranje komunizma ili necega slicnog. Kad nadjes, ja se zauvijek odjavim sa foruma.
mene jednostavno nervira misljenje da kapitalizam postoji samo u svojoj neoliberalnoj verziji, a hejbet je dokaza da moze i drugacije.
I nije ovdje u pitanju mec kapitalizam - socijalizam (imas pun kurac propalih kapitalistickih drzava), vec demokratija i uredjena drzava, koja funkcionira za sve gradjane, ne samo za oligarhiju.
Ti opet k'o rukom licno sebi uzimas komentar. :D

Mislim da i jedan, i drugi i treci govorimo isto. Ali fakat, ravnomjerna raspodjela vlasti, dovoljno jaka centralna vlast i slobodno trziste ... na to se svodi.
Neka drustva su kolektivisticka, druga individualisticka, treci su konzervativniji, ali u principu svako drustvo sebi odredjuje koliko ce cega uzimati.
jefferson

#147 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by jefferson »

Kakvo je tek obrazovanje onih koji im dozvoljavaju da ih "pljackaju, otimaju, krivotvore bilnace" itd.
Mislim da je Venecuela primjer tog obrazovanja, Grcka, Portugal, Spanija. Uletili im klizeci neobrazovani Amerikanci (i njemci da se razumijemo) i zajebali ih.
jefferson

#148 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by jefferson »

JoseMujica wrote:sve ove priče ovo valja ili ne valja su goli ideološki indukovani šupljaci, a đe stvarno dobro najbolje pokazuje interes ljudi da budu baš tamo

sve u svemu nešto ne vidim da emigranti čupaju i rukama i nogama da idu u tu Venacuelu
Tako to ptprilike ide, al hajde jbg. internet ratnici su uvijek bili "najistrajniji."
Jednom sam pricao sa taksistom iz Rusije u Chicago, covjek prica o Rusiji, mislimd a mu Challenger nije ravan. Reko: i sto si ti dosao u SAD? Kaze: a jbg, ima "nekih" problema.
Drzave u kojima se decenijama prosipa prica kako je uvijek neko drugi kriv za stanje u toj drzavi (a najveca sila je uvijek dezurna babaroga, jer obican narod ne ockuje od svojih lidera da ustanu protiv najvece sile, pa se sva ljutnja kanalise prema toj sili a ne sopstvenim liderima) uvijek imaju problema sa "svraivanjem" sopstvenogs tatusa u svijetu.
Po ovom forumu samos to BiH nije rpeuzela jednu od stolica u Vijecu SIgurnosti, ali nas uvijek Amerika zajebe (kao i sve ostale).
Alfons Kauders

#149 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
JoseMujica wrote:sve ove priče ovo valja ili ne valja su goli ideološki indukovani šupljaci, a đe stvarno dobro najbolje pokazuje interes ljudi da budu baš tamo

Tako to ptprilike ide, al hajde jbg. internet ratnici su uvijek bili "najistrajniji."
Jednom sam pricao sa taksistom iz Rusije u Chicago, covjek prica o Rusiji, mislimd a mu Challenger nije ravan. Reko: i sto si ti dosao u SAD? Kaze: a jbg, ima "nekih" problema.
Drzave u kojima se decenijama prosipa prica kako je uvijek neko drugi kriv za stanje u toj drzavi (a najveca sila je uvijek dezurna babaroga, jer obican narod ne ockuje od svojih lidera da ustanu protiv najvece sile, pa se sva ljutnja kanalise prema toj sili a ne sopstvenim liderima) uvijek imaju problema sa "svraivanjem" sopstvenogs tatusa u svijetu.
Po ovom forumu samos to BiH nije rpeuzela jednu od stolica u Vijecu SIgurnosti, ali nas uvijek Amerika zajebe (kao i sve ostale).
Rusi tu mozda i nisu sampioni. Meni su najjaci Arapi koji dodju u Evropu, a bas i ne bi da rade ni da uce, samo bi da namecu svoje kozojepske obicaje i kukaju kako je upravo ta Evropa kriva sto su emigrirali trbuhom za kruhom (inace su svi arapski lideri super, a problem je u Evropi, Americi itd).

Balkanci sve ceste pate od tog poremecaja, i sve vise ljudi vjeruje da su nam velike sile krive za sve, od rata do suse i poplave. Ja se nesto ne sjecam velikih sila 1992, osim ako cetnici nisu velika sila...
detroit-mercy

#150 Re: Venecuela kao model uspjesnog ljevicarskog uredjenja

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
jefferson wrote:
seln wrote: Tako je, kralju, pojasni ljudima :D
Javi se sa proizvoda americkog obrazovanja :mrgreen: .
Post Reply