Ipak uvoz :(
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ned071
#126 Re: Ipak uvoz :(
Jel jos aktuelna potraga za oktavijom? Ima jedna fina, uklapa se u cijenu u onoj auto kuci na stupu, preko puta vize...
- O'zone
- Globalni moderator
#127 Re: Ipak uvoz :(
Pantera ha?Ned071 wrote:Jel jos aktuelna potraga za oktavijom? Ima jedna fina, uklapa se u cijenu u onoj auto kuci na stupu, preko puta vize...
- Maystor
#128 Re: Ipak uvoz :(
Pisao si više puta o ovom Eur1 obrascu, vidim da si upućen. Ne kontriram ti, u stvari vjerujem što kažeš, samo me zanima, kako to Kramar uveze stotine auta mjesečno bez carine? Kako on dobije Eur1? I ne samo on, desetine malih auto kuća i švercera koji uvoze auta i prodaju ovdje, kako oni dobiju?HAVANA wrote:.
- Ned071
#129 Re: Ipak uvoz :(
Vidim da je 1170o auto... Gazdu ne znam jbg, cuo sm za njega samoO'zone wrote:Pantera ha?Ned071 wrote:Jel jos aktuelna potraga za oktavijom? Ima jedna fina, uklapa se u cijenu u onoj auto kuci na stupu, preko puta vize...Gazda hljeb
- O'zone
- Globalni moderator
#130 Re: Ipak uvoz :(
Ma jedan stari namcorNed071 wrote:Vidim da je 1170o auto... Gazdu ne znam jbg, cuo sm za njega samoO'zone wrote:Pantera ha?Ned071 wrote:Jel jos aktuelna potraga za oktavijom? Ima jedna fina, uklapa se u cijenu u onoj auto kuci na stupu, preko puta vize...Gazda hljeb
- HAVANA
#131 Re: Ipak uvoz :(
Ja ti mogu pokazati mail od generalnog iz spanije za seata.Na upit generalnog iz belgije, kojeg poznajem 20 godina.Obecao mi zavrsiti sad i da ga vise nikad ne pitam.Odgovor je glasio i za njega da ne moze.Isto je i za bmw,audi...I sta ja tu sad da pametujem i slusam kako neko moze.Sve sto nude slovenci me ne zanima,ili oni smutljivci po holandiji.Ne mozes dobiti regularno potvrdu proizvodjaca i tacka.Platim i legnem mirno spavati.Ili ne kupim.Sta radi kramar ne znam,ali da je dobio potvrdu proizvodjaca za bmw,audi...nije sigurno.Pogotovo ne na arvalu u briselu.Mozda iz francuske preko slovenaca jeste, ali onda je lud.Sto cisto sumnjam.Sverceri su posebna prica,jebe se njih,kupe licne karte za petobanku,naprave onaj nakav euro bez potvrde kod rusa i cao.Kontrola ako bude place kupac ili baba andja cija je licna za prijavu.Ovo je ludnica totalna i vec dugo to nije nikakav biznis.Da bi bio konkurentan svercerima i ljudima sa velikim kapitalom ,moras krsiti zakon i uzimati ogromne kredite.I onda kad pocnu dolaziti plave koverte ,kuku majko.Neka hvala.Ko je gladan para, nek sili i trci za njima,ja necu.Papiri su prva i osnovna stvar.To mora biti cisto.Auto se mozes i izraditi,nepredvidjen problem...sve se popravi i rijesi.Taman i izgubio.Polovno je,uvijek moze biti iznenadjenja,jbg,ne mozes uci u njega.Ali papire i gresku sa njima ne mozes popraviti.Maystor wrote:Pisao si više puta o ovom Eur1 obrascu, vidim da si upućen. Ne kontriram ti, u stvari vjerujem što kažeš, samo me zanima, kako to Kramar uveze stotine auta mjesečno bez carine? Kako on dobije Eur1? I ne samo on, desetine malih auto kuća i švercera koji uvoze auta i prodaju ovdje, kako oni dobiju?HAVANA wrote:.
Mrsko mi prevoditi,guglaj malo
Prvi mail
Beste Robin,
Voor beide voertuigen die in bijlage zitten, graag een leveranciersverklaring.
Een bewijs dus dat het een Europees voertuig is.
Met vriendelijke groeten,
Drugi mail
Dag Thijs,
Ik heb iemand gevonden die jouw kan helpen. Ik wacht nog op een antwoord.
Ik hou je zo snel mogelijk op de hoogte brengen.
Treci mail
Beste Robin,
Had je al info?
Cetvrti mail i posljednji...Dalje nema svrhe pitati,ako oni ne mogu,ne moze niko regularno dobiti.
Dag Thijs,
Ik heb juist een antwoord gekregen.
Het fabriek doet geen europese verklaring meer sinds 01/01/2016 voor de tweedehandswagen.
- Danguba
#132 Re: Ipak uvoz :(
Duidelijk 
-
rusmir.ba
#133 Re: Ipak uvoz :(
Vidim tema jos ziva, kao i potraga za autom.
Sta velite na ovu
http://www.olx.ba/artikal/21879453/skod ... -elegance/
Sta velite na ovu
http://www.olx.ba/artikal/21879453/skod ... -elegance/
-
citroen xm
#134 Re: Ipak uvoz :(
Na slikama izgleda fino mada su slike provučene kroz neki filter. I ja lično sumnjam u kilometražu mada je sve moguće. Svakako treba pogledati jer od interneta nema ništa. 
- Better Man
#135 Re: Ipak uvoz :(
Vjerovatno slikano u HDR modu. Obzirom na starost vozila, mislim da je prešla duplo više od navedene kilometraže.citroen xm wrote:Na slikama izgleda fino mada su slike provučene kroz neki filter. I ja lično sumnjam u kilometražu mada je sve moguće. Svakako treba pogledati jer od interneta nema ništa.
Last edited by Better Man on 28/05/2016 00:27, edited 1 time in total.
-
tempuser
#136 Re: Ipak uvoz :(
Meni su zapale za oko 3 stvari:
1. Elegance prije FL-a nije imao lajsne u boji auta
2. Lajsna na vozacevim vratima na slici bitno druge boje
3. Rupa od lakta vozacevom tapecirungu vec na 145k km
1. Elegance prije FL-a nije imao lajsne u boji auta
2. Lajsna na vozacevim vratima na slici bitno druge boje
3. Rupa od lakta vozacevom tapecirungu vec na 145k km
-
rusmir.ba
#137 Re: Ipak uvoz :(
Svaka cast momci, pravo "oko sokolovo", ne trebam ja slati servisere da vide auto, forum ipak ima dovoljno strucnjaka.
Sve ste u pravu, da ne klapam dole posaljem rodjaka koji je radio u Skoda servisu, i ako nista upoznat je s tim autima.
Auto je tehnički skoro OK, osim sto je ovlasteni servis procjenio da ima radova oko 1500KM bez limarije. To se u neovlastenom uradi za 1000 ili manje pa i nije neki problem. Ali je problem drugi: nazovem tipa sa prvog broja, kaze ima servisna, uradjen veliki prije 10.000km, sve tip top, za ove radove mi nije rekao da je 1500 nego 350KM
I kad se sve pregledalo, provozalo (auto fino ide, zamajac, turbina, klima, sve OK) prije ostavljanja kapare kazem de vidi tu servisnu. Kad tamo: servisi do 2011. i 55.000km, poslije je neko istrgao onu sredinu sa servisima.
Naravno, polukruzni okret i nazad, a nek se zaleti ko hoce a valjda nece niko
Sve ste u pravu, da ne klapam dole posaljem rodjaka koji je radio u Skoda servisu, i ako nista upoznat je s tim autima.
Auto je tehnički skoro OK, osim sto je ovlasteni servis procjenio da ima radova oko 1500KM bez limarije. To se u neovlastenom uradi za 1000 ili manje pa i nije neki problem. Ali je problem drugi: nazovem tipa sa prvog broja, kaze ima servisna, uradjen veliki prije 10.000km, sve tip top, za ove radove mi nije rekao da je 1500 nego 350KM
I kad se sve pregledalo, provozalo (auto fino ide, zamajac, turbina, klima, sve OK) prije ostavljanja kapare kazem de vidi tu servisnu. Kad tamo: servisi do 2011. i 55.000km, poslije je neko istrgao onu sredinu sa servisima.
Naravno, polukruzni okret i nazad, a nek se zaleti ko hoce a valjda nece niko
- HAVANA
#138 Re: Ipak uvoz :(
Ne pada mi napamet da branim kramara ali hajmo realno.Sta ocekujete od 2008 godine,limuzine,ovog modela za 11800 km? Ok,ovo nije uvoz i bude njih jeftinijih, ali tek onda ni on ne moze sve znati sta je sa autom,uzeto u zamjenu od vrlih kupaca kojim su puna usta postenja dok kupuju,kad daju svoje,onda je zlatno.
Ovakav auto iz uvoza,da ti tetak radi u skodinom servisu u njemackoj,sa svim troskovima,carinom,pdv-om,homologacijom,prevozom,prijavama...Nema sanse do 150000 kilometara,limuzina u iole dobrom stanju, bez jedno 14000 km.I sta ocekivati onda od auta za 11800? Iskreno,odlicno je uzeo u racun,mislim da je vise racunao a svoje nije spustao, pa tako dodje na ovu cijenu.Po stoti put,koliko para,toliko muzike.Ako ti trazis golfa 5 ,tdi ,5 vrata,recimo 2006 g,sa kilometrazom ispod 200 000km a za 9,10000km iz uvoza...Nije lud onaj sto ti ga proda,lud si ti...Dobijes sto trazis.U ovoj ludoj zemlji najteze se prodaju auta sa manjim kilometrima,nece niko da plati.Kupili bi ,al da je skuplji 500 maraka od onog sa 300000 kilometara
Naravno cvoka ne smije biti na njemu,nemoj talijana kvari se,koreanac ne vrijedi nista za godinu,japanac nema dijelova,benzin puno trosi,plin hoce eksplodirat,zadnji pogon nema sanse na na vratnik izac dok prednji pojedinim nije dovoljno zanimljiv,4x4 bezeze,vise trosi,sta ce ti to,malo auto poginuces zacas,veliko nema sanse parkirat,vise od 100 konja nemas gdje razvit,manje,ne moze uz ivan,jos ako je bez klime skuhaces se a sa klimom ce ti vise potrosit,automatik je za zene i nesposobne vozace,i amerikance , a manuelni obavezno bez varijabilnog zamajca,jes malo zahmetli saltat al dobro je ko zna i voli vozit,4 vrata je slaba konstrukcija,bolja je troje vrata al ti kupi obavezno 4 vrata,karavana nemoj ni u ludilu,isto grobarsko,jos ako ima siber,zlo,zlo koje curi,sa 3klipa motor nemoj niposto,cuj 1.2 tdi,bosanac je skonto da to ne valja qrcu,bez obzira na ljude koji su godinama smisljali ekonomicno auto a sa dovoljno snage za namjene za koju je i napravljen.Ne mogu oni s nama,mi to bolje smislimo.Ekologiju zanemari i ako ima fap filter bjezi kud te noge nose.Ako je prethodni vlasnik imao cuku,odma idi da ti stravu saliju,gluho i daleko bilo.Bijelu nemoj od firme je,crvena matira a crna,skuhaces se.Siva je fina,al svi sivi...Najpametniji je onaj,auto kuca pred zatvaranjem,cevabdzinicu vec otvorio.Cevapi idu ko ludi,i pascetinu mos prodat,samo da je jeftino.
- Bakir1
#139 Re: Ipak uvoz :(
Čuvaj živce ne vrijedi
Ući će on svakako milom ili silom, dobro a jeftino ima, samo treba kvotu ispuniti za isto
Ući će on svakako milom ili silom, dobro a jeftino ima, samo treba kvotu ispuniti za isto
-
rusmir.ba
#140 Re: Ipak uvoz :(
Sve dok je lova u dzepu a auta u oglasima zivci se ne troseBakir1 wrote:Čuvaj živce ne vrijedi![]()
Iznos raste a auta stare i padaju cijene, mozda se jednog dana sudare
-
530i
#141 Re: Ipak uvoz :(
Nije stvar niti cijene ni stvarnog stanja vozila, šta mu je sve popravljano ili koliko je prešlo, nego poštenja. Auto je prešlo najmanje duplo više, nedostaju stranice iz servisne knjige, a dotičnoj gospodi iz Ljubuškog je to sasvim ok. Za svaki servis u ovlaštenom servisu sam dobio radni nalog, tj. njegovu kopiju i fiskalni račun, pored upisa u servisnu. I u svakom iole pismenom neovlaštenom servisu ista je priča...kilometraža i servisna historija se lako provjere.HAVANA wrote:Ne pada mi napamet da branim kramara ali hajmo realno.Sta ocekujete od 2008 godine,limuzine,ovog modela za 11800 km? Ok,ovo nije uvoz i bude njih jeftinijih, ali tek onda ni on ne moze sve znati sta je sa autom,uzeto u zamjenu od vrlih kupaca kojim su puna usta postenja dok kupuju,kad daju svoje,onda je zlatno.![]()
-
rusmir.ba
#142 Re: Ipak uvoz :(
Vec ti je napisao i momak iznad, ali kada ovo procitam ne mogu se oteti dojmu da je pisano iz pozicije nekog ko je ukljucen u trgovinu autima, ili je bar neko od njegove rodbine u tome.HAVANA wrote:Ne pada mi napamet da branim kramara ali hajmo realno.Sta ocekujete od 2008 godine,limuzine,ovog modela za 11800 km? Ok,ovo nije uvoz i bude njih jeftinijih, ali tek onda ni on ne moze sve znati sta je sa autom,uzeto u zamjenu od vrlih kupaca kojim su puna usta postenja dok kupuju,kad daju svoje,onda je zlatno.Ovakav auto iz uvoza,da ti tetak radi u skodinom servisu u njemackoj,sa svim troskovima,carinom,pdv-om,homologacijom,prevozom,prijavama...Nema sanse do 150000 kilometara,limuzina u iole dobrom stanju, bez jedno 14000 km.I sta ocekivati onda od auta za 11800? Iskreno,odlicno je uzeo u racun,mislim da je vise racunao a svoje nije spustao, pa tako dodje na ovu cijenu.Po stoti put,koliko para,toliko muzike.Ako ti trazis golfa 5 ,tdi ,5 vrata,recimo 2006 g,sa kilometrazom ispod 200 000km a za 9,10000km iz uvoza...Nije lud onaj sto ti ga proda,lud si ti...Dobijes sto trazis.U ovoj ludoj zemlji najteze se prodaju auta sa manjim kilometrima,nece niko da plati.Kupili bi ,al da je skuplji 500 maraka od onog sa 300000 kilometara
Naravno cvoka ne smije biti na njemu,nemoj talijana kvari se,koreanac ne vrijedi nista za godinu,japanac nema dijelova,benzin puno trosi,plin hoce eksplodirat,zadnji pogon nema sanse na na vratnik izac dok prednji pojedinim nije dovoljno zanimljiv,4x4 bezeze,vise trosi,sta ce ti to,malo auto poginuces zacas,veliko nema sanse parkirat,vise od 100 konja nemas gdje razvit,manje,ne moze uz ivan,jos ako je bez klime skuhaces se a sa klimom ce ti vise potrosit,automatik je za zene i nesposobne vozace,i amerikance , a manuelni obavezno bez varijabilnog zamajca,jes malo zahmetli saltat al dobro je ko zna i voli vozit,4 vrata je slaba konstrukcija,bolja je troje vrata al ti kupi obavezno 4 vrata,karavana nemoj ni u ludilu,isto grobarsko,jos ako ima siber,zlo,zlo koje curi,sa 3klipa motor nemoj niposto,cuj 1.2 tdi,bosanac je skonto da to ne valja qrcu,bez obzira na ljude koji su godinama smisljali ekonomicno auto a sa dovoljno snage za namjene za koju je i napravljen.Ne mogu oni s nama,mi to bolje smislimo.Ekologiju zanemari i ako ima fap filter bjezi kud te noge nose.Ako je prethodni vlasnik imao cuku,odma idi da ti stravu saliju,gluho i daleko bilo.Bijelu nemoj od firme je,crvena matira a crna,skuhaces se.Siva je fina,al svi sivi...Najpametniji je onaj,auto kuca pred zatvaranjem,cevabdzinicu vec otvorio.Cevapi idu ko ludi,i pascetinu mos prodat,samo da je jeftino.
Po ovome ispada da je jadni diler auta (Kramar tj njihov radnik) zestoko nasamaren od prefirganog kupca koji mu je uspio uvaliti auto sa vracenom kilometrazom, udareno, u stanju ulaganja od par hiljada KM a dobio je u zamjenu i to uz jako nisku doplatu odlican "skoro nov" automobil sa " dozivotnom garancijom na kilometre te na 6mj garancijom na mjenjac, i motor".
Ma daj, da nije zalosno bilo bi smjesno. Eto kupci izvaraše sve redom okolo a prodavci svi na ranu ih priviti (cast izuzecima, ne postoji generalizacija nigdje pa ni ovdje.
Uostalom ko ga goni da uzme pod cijenu, ali ne-on zna da ima vec finu zaradu na svom autu a taj mozda realno procjeni na nekih 8/9.000 i onda misli zaraditi na obadva vozila. To je vec njegova stvar kao i njegovih kupaca kojih vidim ne fali
Posteno je reci auto je doslo u zamjenu, ne garantujemo ti ni za sta, bujrum dodji, provozaj, testiraj, ako se svidi vozi, ne svidi svak svojim putem.
Ali ne, kad nazoves kaze ti: Redovno servisiran, ima servisna knjiga, uradjeno sve sto treba, nesto sitno jos ima.
I onda ti dodjes iz Brčkog ili Cazina i zateknes ovo. Pa ga nebi namlatio nakon toga..izgubis citav dan, plus trosak putovanja.
I da, u potpunosti si u pravu za percepciju kupovine auta i uslova koji se moraju ispuniti sa aspekta jednog prosjecnog BH građanina, posebno ako se trazi savjet od drugih.
Na kraju ti treba mercedes sa prednjim pogonom, fiksnim zamajcem, da je motor recimo 1.2 koji trosi 3l vani i 5l po gradu ali da je startan, neke metalik boje tipa zelena ili bez, limuzina ali da ima velik gepek, klima obavezno da je dvozonska itd.
Ako nista ja bar znam sta hocu, koliko cu na kraju platiti ne znam, ali radije dati 1000-2000 vise a ne kupiti groba s kojim cu visiti po servisu. Za 13/14000 ih vec ima jako finih, pa Boze zdravlje.
- HAVANA
#143 Re: Ipak uvoz :(
Da,pozicije nekoga ko je vec 20 godina u trgovini rabljenim vozilima,u 3 zemlje radio,3 zemlje i svaka je sa svojim specificnostima.Uglavnom, sve sto se na trzistu plasira diktira potraznja ,pa tako dodjemo do modela koji idu bolje od drugih,jedni hoce karavan,drugi monovolumene,treci ovo,ono...ali jedno je specificno za nase podneblje a to je da kao nigdje ljudi nece da plate auto sa malom kilometrazom,jednostavno nema dovoljno musterija da posao baziras na tome.Trziste te prisiljava ,da bi bio konkurentan ,da mutis,varas...Jednostavno ne postoji nacin da mu pruzis kvalitet za cijenu koju trazi.Na nekim modelima moze ali na vecini je to skoro pa nemoguce.Lako je meni u belgiji prodati auto sa godinom garancije i recimo kilometrazom od 120000km.Neki dan prodan golf 4 tdi za 4800 eura 2003 godina.Shvatate li vi da bi se zadovoljili ovi kupci ovde ,to auto mora kostati gore 1700 eura,zamisli kakav je? I onda me pita imas li golf 4,sto nemas,to ide
a hoce ga za 6000 km sve placeno,i da je dobar,pravo,nemoj da je jos slucajano sta ofarbano na njemu.Inace ,on svoje kad osteti,odma ga u miljacku baci,gdje ces bojit auto
Nemam i necu ni imati,haj u kiseljak...
Znas li koliko kosta golf 6 sa godinom garancije u njemackoj,belgiji ...recimo tdi,2010 godina?Ili skoda...Strasno je tesko trziste,kupim auto 2014 godinu,sa 50000 kilometara,prvo me odere onaj na carini,poveca osnovicu zbog male kilometraze,ocarini ga na 13000 km...I onda ga ja prodajem 14000km do registracije,nece,skupo kazu...najeftiniji takav auto na mobile de 6800 eura gore...Ovde 23000km nov.Koliko je trebao izgubiti da bi bosancu bio povoljan?Ko je taj ko to odredjuje,nismo mi nikom mjerilo nizasta.Dobro auto ima svoju cijenu a garancija od godinu dana podrazumijeva vecu cijenu.Recimo u belgiji se ona kupuje od firme za te stvari,placao sam po autu 850 eura.Ove gluposti sa 2 godine necu ni komentarisati.Ko misli da moze dobiti 2 godine garancije na passata 2010 sa 180000 kilometara a za ove cijene koje su ovde,on nije normalan.Kakve 2 godine.
I znajte i ovo,po zakonu je duzno svako pravno lice dati 6 mjeseci garancije,to se podrazumijeva.Ako dodje do suda dobijas garant ako je stvaran problem krivicom prodavca.Nema potrebe za supljim pricama i navlacenjem sa 2 godine garancije.Bar meni.Svaka roba ima svog kupca,pogledas,provjeris,pregledas...kupis,ne kupis...nema potrebe za supljim pricama.Koliko god nekom izgledalo ,nije to ovde uopste toliko profitabilan posao,visok rizik zbog naopake potraznje,visoke kamate,limitiran izbor zbog skucene potraznje,moras imati puno vozila da bi prodavao a mala zemlja,slaba platezna moc,korupcija i otimanje od pravnih lica strahoviti,povlasteno crno trziste...Jednom rijeci cirkus.Nekad do 2008 je to i islo,ko je bio pametan poslije toga promijenio je djelatnost ili ogranicio trgovinu i broj vozila na sto manje sekiranje i rizik.Za plate sto bi rekli.Kupis benzinca otelis se dok dodje musterija za njega,kabrioleta neki model,imas na 3500000 stanovnika 3 potencijalne musterije za takvo vozilo.U belgiji recimo,koja je blizu po broju stanovnika imas u jednom kvartu vise potencijalnih musterija,sto zbog boljih finansija,sto zbog drugacijeg mentaliteta i interesovanja.O nekim drugim modelima da ne govorim, tipa honda,japanci...Tesko je ovo trziste,kramar radi sto radi,nije to nikakva pamet,velik kapital i udri ko misli da moze...Eto ti ih,ukucaj arval.be ili jos par njih,registrujes firmu ,potpises ugovor na jedno 800000 eura godisnje,kupujes solidna auta ...milina.Al u qrcu.
Nema tih para da bi isao u taj obim posla na ovakvom trzistu.Ima i drugih djelatnosti,ova je limitirana do granice kapitala i sto manje sekiranja.Jebo pare ako ce glava bolit od njih.Pa eto vam najbolji primjer 3 salona koja su zatvorila prije par godina,nema profita dovoljnog,sekiranje i otimanje preslo sve granice...Eno ih sva trojica vani,ista djelatnost,ubise se od posla ,a nasmijani povazdan...Gore za sve ima musterija,ovde samo za dobro i jeftino.Inace glavno pitanje,imas li sta dobro a jeftino? Imam dobro,da li je tebi dovoljno jeftino,ne znam. Imam i jeftino,nije nikakav problem,to je najlakse naci,al posvadjacemo se,jebo pare,nisu vrijedne toga.Haj ti sam gore,sve cu ti ja objasniti pa ti to sam sebi kupi.Al jeftino je najskuplje,kad naucis skolu.Da ne serem dalje,ko sto ni u cem nismo normalni,nismo ni u ovom.Normalni ljudi su ovde izuzetak.Tuzno ali istinito,lud narod,prodavci,kupci,politicari,vozaci,pjesaci,bicikliste... Kukala nam majka. 
- HAVANA
#144 Re: Ipak uvoz :(
I inace ,da se pozdravim sa ovim temama,ne znam ni sto se javih kad mi forum sluzi da mozak odmorim.Javih se da nekom ko biva nesta objasnim, da ne luta, pa se uvukoh u price ,a to mi apsolutno nije bila namjera.Nije se rodio ko je narodu ugodio tako da znam dalji tok price...Cao, a ako nekom treba neka informacija,ima pp, pa ako mogu pomoci,pomocu...
-
napalhame
#145 Re: Ipak uvoz :(
Sa kojim si italijanom zaglavio koliko ga prodajes , ako imas sta sta skupo a los viciHAVANA wrote:I inace ,da se pozdravim sa ovim temama,ne znam ni sto se javih kad mi forum sluzi da mozak odmorim.Javih se da nekom ko biva nesta objasnim, da ne luta, pa se uvukoh u price ,a to mi apsolutno nije bila namjera.Nije se rodio ko je narodu ugodio tako da znam dalji tok price...Cao, a ako nekom treba neka informacija,ima pp, pa ako mogu pomoci,pomocu...
Objasnio si sve svaka cast ko hoce skontace
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Optimist
-
tempuser
#148 Re: Ipak uvoz :(
S jedne strane Havana je u pravu, svi bi za 11,5 milja auto star 11 god, presao 145k bez greske - sipak! Takodjer, tacno je da neka roba ide bolje od druge, a potraznja formira ponudu!
S druge strane je u pravu i rusmir ba, pisati bajke o autu, cak i ako nisi ti vracao kilometrazu i frizirao serv, knjizicu nego si ga dobio u racun takvog, a znati ili predpostavljati da je to laz (jbga, na 3 slike sa pika otkrijes x sumnjivih stvari) je trgovacka suplja.
Das oglas, prodajem Skodu Octaviu, god prosizvodnje 2005, na satu 145k KM, cijena 11.5 milja, sve ostalo ostavis kupcu!
S druge strane je u pravu i rusmir ba, pisati bajke o autu, cak i ako nisi ti vracao kilometrazu i frizirao serv, knjizicu nego si ga dobio u racun takvog, a znati ili predpostavljati da je to laz (jbga, na 3 slike sa pika otkrijes x sumnjivih stvari) je trgovacka suplja.
Das oglas, prodajem Skodu Octaviu, god prosizvodnje 2005, na satu 145k KM, cijena 11.5 milja, sve ostalo ostavis kupcu!
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#149 Re: Ipak uvoz :(
Da su barem svi trgovci kao ti.HAVANA wrote:Da,pozicije nekoga ko je vec 20 godina u trgovini rabljenim vozilima,u 3 zemlje radio,3 zemlje i svaka je sa svojim specificnostima.Uglavnom, sve sto se na trzistu plasira diktira potraznja ,pa tako dodjemo do modela koji idu bolje od drugih,jedni hoce karavan,drugi monovolumene,treci ovo,ono...ali jedno je specificno za nase podneblje a to je da kao nigdje ljudi nece da plate auto sa malom kilometrazom,jednostavno nema dovoljno musterija da posao baziras na tome.Trziste te prisiljava ,da bi bio konkurentan ,da mutis,varas...Jednostavno ne postoji nacin da mu pruzis kvalitet za cijenu koju trazi.Na nekim modelima moze ali na vecini je to skoro pa nemoguce.Lako je meni u belgiji prodati auto sa godinom garancije i recimo kilometrazom od 120000km.Neki dan prodan golf 4 tdi za 4800 eura 2003 godina.Shvatate li vi da bi se zadovoljili ovi kupci ovde ,to auto mora kostati gore 1700 eura,zamisli kakav je? I onda me pita imas li golf 4,sto nemas,to idea hoce ga za 6000 km sve placeno,i da je dobar,pravo,nemoj da je jos slucajano sta ofarbano na njemu.Inace ,on svoje kad osteti,odma ga u miljacku baci,gdje ces bojit auto
Nemam i necu ni imati,haj u kiseljak...
Znas li koliko kosta golf 6 sa godinom garancije u njemackoj,belgiji ...recimo tdi,2010 godina?Ili skoda...Strasno je tesko trziste,kupim auto 2014 godinu,sa 50000 kilometara,prvo me odere onaj na carini,poveca osnovicu zbog male kilometraze,ocarini ga na 13000 km...I onda ga ja prodajem 14000km do registracije,nece,skupo kazu...najeftiniji takav auto na mobile de 6800 eura gore...Ovde 23000km nov.Koliko je trebao izgubiti da bi bosancu bio povoljan?Ko je taj ko to odredjuje,nismo mi nikom mjerilo nizasta.Dobro auto ima svoju cijenu a garancija od godinu dana podrazumijeva vecu cijenu.Recimo u belgiji se ona kupuje od firme za te stvari,placao sam po autu 850 eura.Ove gluposti sa 2 godine necu ni komentarisati.Ko misli da moze dobiti 2 godine garancije na passata 2010 sa 180000 kilometara a za ove cijene koje su ovde,on nije normalan.Kakve 2 godine.
I znajte i ovo,po zakonu je duzno svako pravno lice dati 6 mjeseci garancije,to se podrazumijeva.Ako dodje do suda dobijas garant ako je stvaran problem krivicom prodavca.Nema potrebe za supljim pricama i navlacenjem sa 2 godine garancije.Bar meni.Svaka roba ima svog kupca,pogledas,provjeris,pregledas...kupis,ne kupis...nema potrebe za supljim pricama.Koliko god nekom izgledalo ,nije to ovde uopste toliko profitabilan posao,visok rizik zbog naopake potraznje,visoke kamate,limitiran izbor zbog skucene potraznje,moras imati puno vozila da bi prodavao a mala zemlja,slaba platezna moc,korupcija i otimanje od pravnih lica strahoviti,povlasteno crno trziste...Jednom rijeci cirkus.Nekad do 2008 je to i islo,ko je bio pametan poslije toga promijenio je djelatnost ili ogranicio trgovinu i broj vozila na sto manje sekiranje i rizik.Za plate sto bi rekli.Kupis benzinca otelis se dok dodje musterija za njega,kabrioleta neki model,imas na 3500000 stanovnika 3 potencijalne musterije za takvo vozilo.U belgiji recimo,koja je blizu po broju stanovnika imas u jednom kvartu vise potencijalnih musterija,sto zbog boljih finansija,sto zbog drugacijeg mentaliteta i interesovanja.O nekim drugim modelima da ne govorim, tipa honda,japanci...Tesko je ovo trziste,kramar radi sto radi,nije to nikakva pamet,velik kapital i udri ko misli da moze...Eto ti ih,ukucaj arval.be ili jos par njih,registrujes firmu ,potpises ugovor na jedno 800000 eura godisnje,kupujes solidna auta ...milina.Al u qrcu.
Nema tih para da bi isao u taj obim posla na ovakvom trzistu.Ima i drugih djelatnosti,ova je limitirana do granice kapitala i sto manje sekiranja.Jebo pare ako ce glava bolit od njih.Pa eto vam najbolji primjer 3 salona koja su zatvorila prije par godina,nema profita dovoljnog,sekiranje i otimanje preslo sve granice...Eno ih sva trojica vani,ista djelatnost,ubise se od posla ,a nasmijani povazdan...Gore za sve ima musterija,ovde samo za dobro i jeftino.Inace glavno pitanje,imas li sta dobro a jeftino? Imam dobro,da li je tebi dovoljno jeftino,ne znam. Imam i jeftino,nije nikakav problem,to je najlakse naci,al posvadjacemo se,jebo pare,nisu vrijedne toga.Haj ti sam gore,sve cu ti ja objasniti pa ti to sam sebi kupi.Al jeftino je najskuplje,kad naucis skolu.Da ne serem dalje,ko sto ni u cem nismo normalni,nismo ni u ovom.Normalni ljudi su ovde izuzetak.Tuzno ali istinito,lud narod,prodavci,kupci,politicari,vozaci,pjesaci,bicikliste... Kukala nam majka.
Ljudi ovdje ne shvataju da je svaka djelatnost zacarani krug. Svi bi da pekaru hljeba ne plate,a da svoje naplate. Sisali bi se sami da mogu,krece kucu sami sebi,popravljaju auta sami sebi,samo da marke ne daju. I onda kad pekar,frizer,moler ili mehanicar propadne jer nema love koja cirkulise i da njemu njegovo npr plate onda kuku majko. Mislim da kad bi se svi svojim poslom bavili a pustili druge da rade svoj,bilo bi nam bolje.
Ima i trgovaca poganih da te Bog dragi sacuva,ali ne moze se ni tim svako baviti.
Koliko para toliko muzike i koliki je jorgan,ne treba nista vise. Jbm mu majku matematika je egzaktna nauka,nema fule. Uzmes papir i racunaj,hvala Bogu ima i internet pa se lako moze vidjeti sta koliko kosta i sta mozes ocekivati za svoje pare,ali jok vidjela zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu. Govno mu se napelo,a on konta srce.
Samo bez srkleta,neka za svoje pare svako sebi kupuje. Meni je najgore kad me ljudi pitaju sta ti mislis o nekom autu,a on se nategao za 8000 da kupi sto novije,sa sto vise opreme i naravno dizel. Samo kazem,ne mislim ja nista (da ne bude kasnije,ti si rekao),pa ga naokolo dovedem do toga da on nema para za to,nego da gleda nesto drugo,ali da konta da je sam do toga nadosao.
-
rusmir.ba
#150 Re: Ipak uvoz :(
OK, tvoje namjere su sigurno dobre za razliku od jednog dijela clanova koji ovdje lijece neke svoje frustracije, pokusavaju nekim sarkazmom ili ironijom skrenuti paznju na sebe itd. Vidi se da je iskustvo u trgovini prelazilo granice BiH, posebno u načinu komunikacije.HAVANA wrote:I inace ,da se pozdravim sa ovim temama,ne znam ni sto se javih kad mi forum sluzi da mozak odmorim.Javih se da nekom ko biva nesta objasnim, da ne luta, pa se uvukoh u price ,a to mi apsolutno nije bila namjera.Nije se rodio ko je narodu ugodio tako da znam dalji tok price...Cao, a ako nekom treba neka informacija,ima pp, pa ako mogu pomoci,pomocu...
Sve sto si napisao stoji, osim brate onog prvog kad opravdavas auto kucu. Ko' da mi ne znamo kakvi su kupci bosanci i hercegovci, prvo krenemo od sebe i ne treba dalje. Ali ovaj primjer je nazalost tipican za "prevaru s predumišljajem"
I da, vecina ih starta s tim pri ponudi. Doslo je dotle da se prodavci "kunu u djecu" da je tako kako kazu..zbog 500-600KM. Zalosno. Hvala Bogu rijetko prodajem auta, zadnje kad sam prodavao napisao sam fino: stoji kilometraza koja je prema svemu prikazanom vraćena bar 100.000. Ali momak dosao, odvezao u servis, njemu bilo sve OK, platio. Za 3mj se vidimo kaze presao 30.000km, zamjenio kvacilo i stavio dvije nove gume i on prezadovoljan, a Bogami i ja. Sta fali tako napisati..no to je sve individualno.
Nego ko to trazi golfa 6? Vidim neke linkove.
Ima kolega jedan dobar, vozila baba u Austriji samo do pijace i nazad..pijaca malo dalje u Alpima pa je prekucala cca 250.000 za 6 god