GeeTnT wrote:
Svaki individualni primjer je jako mali pokazatelj odnosa koji se jasno vide iz komentara portala iz Srbije... bljuvotine su zastupljene na svim stranama, samo sto su proporcije razlicite.
Bosnjak na svaki teroristicki napad pa bio on i na kraju svijeta bude bezrazlozno meta kritike, a sva kritika upucena Bosnjaku je zapravo sopstveno pranje kriticara.
I kakve to veze ima sa tvojim prethodnim postom?
Kao prvo, po čemu su anonimni komentari na portalima mjerodavni? Imaš li možda statistički pokazatelj o procentualnim udjelima kompletnog stanovništva jednog naroda u online komentarisanju? Ko komentariše? Odakle su te osobe? Koliko godina imaju? Da li iza svakog naloga stoji jedno fizičko lice, što je veoma upitno? Jesi li upoznat s činjenicom da različiti portali, ovisno o sadržaju i političkom tonalitetu, privlače ljude određenih svjetonazora? Komentari na Kuriru, ako već pričamo o Srbiji, su dijametralno suprotni od komentara na b92.
Mislim, tvoje konstatacije su u potpunosti ad hoc i pokazuju da apsolutno nemaš doticaja sa realnošću. Recimo, ne postoji portal na prostoru bivše Jugoslavije čiji komentari privlače više fašističkih i zlih komentara od Klix-a. Da li to treba da znači da su Bošnjaci kolektivno šovinizam? Naravno da ne, šovinizam u Bošnjaka je najmanji u regiji. Pitanje je ko piše na Klix-u, ko provocira, ko piše iz dijaspore, ko je plaćen za takve komentare, ko ima po deset naloga itd.
Dalje, odakle tebi da je nakon svakog terorističkog napada svaki Bošnjak meta kritike? Daj mi navedi jedan jedini primjer u kojem je neki konkretan Bošnjak ili pak kompletan bošnjački narod direktno iskritikovan zbog nekog terorističkog napada.
Ako ti pod kritikom smatraš anonimne komentare po portalima koji spominju Gornju Maoču, mudžahedine iz rata ili neke glupave konstatacije o Bin Ladenovom bh. pasošu, onda imaš određeni problem, jer takvi komentari nisu kritika Bošnjaka, niti kritika Islama, već su idiotski, neuki komentari nepoznatih osoba koji nažalost i imaju neke istine, ma koliko mi htjeli da nemaju.
Dakle, vratimo se na sami početak:
Ko tebi daje za pravo da u ime bošnjačkog naroda kažeš da svaki Bošnjak ne želi ''dodirnu tačku sa Srbima'', a da svaki Srbin ne želi ''dodirnu tačku sa Bošnjacima, Hrvatima, Albancima, Amerikancima ili koga si već sve naveo''?