Gradnja kuce ili kupovina stana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zippoo87

#126 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by zippoo87 »

bumerangss wrote:Ko zeli dobro i sebi i djeci uzet ce stan a ne kucu! Mnogo ugodniji i jeftiniji zivot je u stanu, pogotovu zimi kad te griju toplane a ne da ti uzimas 10 metara drva sto kosta oko 700 800 KM pa ih slaži, unosi u šupu pa zimi prvo lopataj snijeg ujutru da dodjes do šupe da uzmeš drva pa patnja sa loženjem hocel planuti ili nece, daj novine za potpale, puši... pa jednom u 15 dana cisti spore ako neces da ti ucadi do Nove godine, peri store svako 10 dana jer upiše dim iz šporeta jer si ljetos zaboravio zvati dimljacara da ocisti ili nisi imao 25 KM da mu plati... kreciti moras svake godine. Nemas problema sa komšijama ispod i inad ali imas okolo jer desni komsija drži kokoške pa te uguši smrad i cumeza a lijevi ima malu djecu cuja lopta preleti par puta dnevno u tvoj cvijetnjak i polomi ti sve cvijece. i kad ocistis svoju avliju onda ako imas auto moras i ulicu lopatati a oni koji nemaju auto ti se smiju na prozoru :D

A Ako imas vise spratova i više dijece, pogotovo sinova onda kad se žene problem koji ce u koji sprat, treba još jedna garaža, jetrve se posvadjale a ti i žena ko svekar i svekrva završite u najboljem slucaju u potkrovlju ili u podrumu :D

Stan je zakon! :thumbup:
znas sta sam ja zakljucio iz tvog posta?
ti mislis da RAD UBIJA i da ce ti ubiti i djecu a nisi ni svjesna toga koliko rad razvija ljude i koliko pomaze da razumijes zivot

tebi je najveci problem sto moras nesto uraditi,tebi je stan zakon samo zato sto po cijeli dan lindohanis i nista ne radis,krecenje svake 3-4 godine i ostalo
mislim ono,kada se svijet pretvorio u trutove i ocekuju da lezanjem steknu nesto
pa evo sada ove generacije,90% nikada ne bi ni imalo neku nekretninu,da nismo dobili od nasih roditelja kuce ,stanove ,vikendice a mnogi su i to prokockali sada
bas ono svaka nova generacija je gora od prethodne
Bradafilozof

#127 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Bradafilozof »

Matijevic_Vlado wrote:Vjesalica je nesto kao onomad Jusuf Barcic sto nije ni semofor htio postovati :mrgreen:
Samo joj gras ne diraj.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#128 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Matijevic_Vlado »

Bradafilozof wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Vjesalica je nesto kao onomad Jusuf Barcic sto nije ni semofor htio postovati :mrgreen:
Samo joj gras ne diraj.
Brada jarane, ma dirao bih ja Vjesalicu :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#129 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Chmoljo »

zippoo87 wrote: znas sta sam ja zakljucio iz tvog posta?
ti mislis da RAD UBIJA i da ce ti ubiti i djecu a nisi ni svjesna toga koliko rad razvija ljude i koliko pomaze da razumijes zivot

tebi je najveci problem sto moras nesto uraditi,tebi je stan zakon samo zato sto po cijeli dan lindohanis i nista ne radis,krecenje svake 3-4 godine i ostalo
mislim ono,kada se svijet pretvorio u trutove i ocekuju da lezanjem steknu nesto
pa evo sada ove generacije,90% nikada ne bi ni imalo neku nekretninu,da nismo dobili od nasih roditelja kuce ,stanove ,vikendice a mnogi su i to prokockali sada
u prevodu: nema rada do rada oko kuće?

evo, ja želim stan jer mi je mrsko raditi oko kuće. koji konkretno problem iko ima sa tim?

:-)

tema gora od teme o Dini Merlinu i ukusima... počnu se nabacivati lične preferencije bez ijednog argumenta.
MOSALJOZE

#130 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by MOSALJOZE »

Kako vi u stanu izdurate kad ucicvari u augustu?
:mrgreen:
tzipiripi

#131 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by tzipiripi »

Koliki stan možeš uzet za xy hiljada marona a koliku kuću si moreš napravit za iste pare? U mojoj čaršiji 1500 marona + PDV stan, novogradnja. I koliko treba redovno ulagati u propisno napravljenu novu kuću?

Ima i druga strana priče. Čitav život proveo u stanovima.
Sad živim na 5. spratu ispod stana koji izdaju. Žena i ja nepušači a najnovija kona cmari ko ... Kad napuši u kući otvori prozore i vrata, ja svoje moram zatvorit. Isto k'o da meni neko u stanu dimi. I nije jedina takva. Do nje druge komšije s malim klincem i to profesori u srednjoj :-) Malac voza plastični kamion po stanu, odadire loptom svakodnevno... Ja ga čujem a mogu mislit oni ispod :-) Zatima svako malo neka ćelovina nešto slavi...
Pa naši građevinari i njihova gradnja, katastrofa. Krov na mojoj zgradi je malog nagiba a nema hidroizolacije. Redovno prokisne i do komšija na prizemlju. Srećom po mene :roll: Bilo je zahebancije ubijedit narod koji ne živi u potkrovlju da krov nekad treba i zamijenit, vazda kontanje ko ga ... što nije uzeo šta ispod. Eto im ga sad, a pola ih ne plaća održavanje. Država za sad ništa ne radi da ih naćera. Kad će ćerat, ne znamo. Ima ih nekoliko koji marke do sad nisu platili.
U prošloj zgradi u kojoj sam stanovao lik na 9. spratu napravio poplavu i meni na 5. (ne da mi se s petog :D ) procurilo, totalni haos. Ostale između zaobišlo .... Itd. itd..... Te priče o rahatluku u stanu ne piju u mnoooogo slučaja neke vode. Zaigra mečka kad tad.
Moderne npr. montažne i niskoenergetske kuće su još uvijek dovoljno jeftinije od stanova. Nađoh u HR cijenu 28 000€ za niskoenergetsku od 58 kvadrata (bramac crijep npr.). Kad dodaš dozvole i još neke kerefeke koje nisu uračunate u cijenu još uvijek jeftinije od stana, plus što i nije neka cijena za grijanje i hlađenje ljeti. 2.5 puta manje nego standardne. Pitanje je i koji je kod nas standard gradnje, gledajući s balkona nema ih baš previše s makar 5 centi izolacijom.
Da ne spominjem pasivne, to je za nas SF. Sad što naš narod rokne kućerinu s x/y spratova koju nikad neće moć zagrijat to je druga stvar. Malo je njih koji ih naprave po stvarnim potrebama, a još ih je manje koji propisno izoliraju.
I nije džabe ona "u stanu se stanuje a u kući živi" :D Sloboda je jednostavno neprocjenjiva.ba
tzipiripi

#132 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by tzipiripi »

MOSALJOZE wrote:Kako vi u stanu izdurate kad ucicvari u augustu?
Ne pitaj. Potkrovlje ka zapadu, krovni prozori. Brez klime u stanu +30°C poslijepodne. Prijepodne podnošljivo.
HAVANA

#133 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by HAVANA »

Isto ko u kuci,upalim klimu. :D
zippoo87

#134 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by zippoo87 »

Chmoljo wrote:

u prevodu: nema rada do rada oko kuće?

evo, ja želim stan jer mi je mrsko raditi oko kuće. koji konkretno problem iko ima sa tim?

:-)

tema gora od teme o Dini Merlinu i ukusima... počnu se nabacivati lične preferencije bez ijednog argumenta.
pa upravo to i pricam,to nije nikakav rad ,to nesto malo sebi ocistiti dvoriste,posaditi koji cvijet,ruzu, i tako...neces biti nista vise umoran nego sto si se umorio na drugom poslu
razumijem ja da ne mogu biti sve kuce i da ne zele svi kucu ali nije ni slicna komocija u kuci i u stanu,pa i da ubacis sve ove poslice po dvoristu kao otezavajucu okolnost
sto se tice grijanja i to moze biti i centralno i gradsko i na pelet i na ugalj i na drva,znaci sam biras,niko ti nista ne namece,dok u zgradi ti je nametnuto

ja nikome nista ne namecem,samo zivim u kuci i u sirini a zivio sam i krace vrijeme i po stanovima ...
jedno je sigurno u stanu a to je da "nikada nisi sam " :D
vješalica

#135 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by vješalica »

Matijevic_Vlado wrote:
Bradafilozof wrote:
Samo joj gras ne diraj.
jel to sam sebi odgovaraš sa 4328975289374 računa

ha? nedostatak argumenata i ostalo
vješalica

#136 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by vješalica »

Bradafilozof wrote:
vješalica wrote:
Bradafilozof wrote: teoretski je to i ovdje tako. Ne smijes mijenjati prozore i time narusiti izgled zgrade.
daj tu odredbu sa stolarijom boga ti

ne smiješ stavljati antenu satelitsku,žicu za sušenje veša,klima uređaj(vanjsku jedinicu)
Ma to za tebe ne vazi. Ko ce tebi govorit kakve ces metnut prozore na svom stanu. Ako treba metnut ces i zelene, izbit dodatni prozor i srusit koju prezidu.

nije to ovo gras šefice.
ne nego ću čekati da mi ti dadneš novac sa kojim ću po tvom propisu promijeniti stolariju na stanu kojoj je svaka upotreba prošla a zgrada stara preko 50 godina... :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#137 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Truba »

tzipiripi wrote:
Ne pitaj. Potkrovlje ka zapadu, krovni prozori. Brez klime u stanu +30°C poslijepodne. Prijepodne podnošljivo.
ja ljeti pod jorganom...sjeverna strana soba...ne vidi sunca
zato grijanje racuni do neba...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#138 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by _BataZiv_0809 »

Matijevic_Vlado wrote:]
Nisi u toku, moja je.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#139 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

_BataZiv_0809 wrote:
Matijevic_Vlado wrote:]
Nisi u toku, moja je.
E fak ju Bata. Pa zato ona meni ovako tersa.
Matijevic_Vlado

#140 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

vješalica wrote:
Matijevic_Vlado wrote: Brada jarane, ma dirao bih ja Vjesalicu :mrgreen:

joj ti bi stalno neku svadju, daj Malo romantike
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#141 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by _BataZiv_0809 »

Matijevic_Vlado wrote: E fak ju Bata. Pa zato ona meni ovako tersa.
Red je da te upozorim. Rijesila mi je ovu frku sa bolidima od komsija :kiselavoda:
Matijevic_Vlado

#142 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

_BataZiv_0809 wrote:
Red je da te upozorim. Rijesila mi je ovu frku sa bolidima od komsija :kiselavoda:
Eto ja moram kontati kakvo ce vrijeme za vikend biti, dal cu moci travu pokositi, a ti tih problema u stanu nemas.
Nek Vjesalica odluci bil gurala kosilicu vikendom il se svadjala sa komsijama :kiselavoda:
Niemand

#143 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Niemand »

zippoo87 wrote:kuca ili stan zavisi i od toga kakav je neko kao osoba i da li je naucio raditi i sredjivati sebi zivotni prostor ili je naucio samo dici roletne u podne kada se probudi :D

kuca jeste skuplja investicija i investicija u koju se nikada ne prestaje ulagati,naravno moze se prestati ali svi teze tom nekom sredjivanju ali definitivno imas puno vise prostora i sirine i mozes sebi napraviti i radionu i garazu i ostavu i svasta nesto,dok u stanu sve vjesas na zid i imas ostavu u podrumu od 2 kvadrata :D

meni bi stan bio samo kao druga opcija ,tj.da pored kuce kupim i stan recimo u sarajevu i da u njega dodjem 5 dana godisnje a da zivim i zivot organizujem u stanu od 60ak kvadrata,cisto sumnjam da bi mogao :D

meni je nekako stan asocijacija za ljude koji se puno ne zanimaju ni za sta u zivotu osim ono profesionalno sto rade,pa im je sve problem,ono kukaju necu kucu,tu moram travu pokositi ili zaliti cvijece :D
i evo ako uzmem ovu pretpostavku ,sve osobe koje znam i koje su odrasle u stanu,ne zanimaju se skoro ni za sta,jednostavno nisu stekli tu naviku da nesto rade,radije leze i gledaju tv ili igraju igrice

plus kuca je dugorocno pametnija i zbog djece,jedan sprat uvijek ostaje za dijete a i moze se usput sredjivati dok djeca rastu,ne moras sve srediti odjednom dok za stan moras se odmah zavaliti u debeli kredit i na kraju ces i stan sa kamatama platiti kao i kucu,stim sto ces imati duplo manje korisne povrsine bez okucnice,garaza i svega ostalog sto kod kuce imas
u biti u kuci imas svoj rahatluk i mozes raditi sta hoces,niko ti ne smeta dok si u stanu uvijek naslonjen na neciji zid :D

ja sam za kucu,iako je skuplja investicija dugorocno

zippoo87 wrote:
pa upravo to i pricam,to nije nikakav rad ,to nesto malo sebi ocistiti dvoriste,posaditi koji cvijet,ruzu, i tako...neces biti nista vise umoran nego sto si se umorio na drugom poslu
razumijem ja da ne mogu biti sve kuce i da ne zele svi kucu ali nije ni slicna komocija u kuci i u stanu,pa i da ubacis sve ove poslice po dvoristu kao otezavajucu okolnost
sto se tice grijanja i to moze biti i centralno i gradsko i na pelet i na ugalj i na drva,znaci sam biras,niko ti nista ne namece,dok u zgradi ti je nametnuto

ja nikome nista ne namecem,samo zivim u kuci i u sirini a zivio sam i krace vrijeme i po stanovima ...
jedno je sigurno u stanu a to je da "nikada nisi sam " :D
Nekad se ne mogu nacuditi ljudima, al dobro. :roll:
vješalica

#144 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by vješalica »

_BataZiv_0809 wrote:
ponudila jesam
al riješila nisam
ti se preseli u moj stan
a ja u tvoj
ovdje su svi bubice
ima vješalica sreće hehehhe :P
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#145 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by _BataZiv_0809 »

vješalica wrote:
ponudila jesam
al riješila nisam
ti se preseli u moj stan
a ja u tvoj
ovdje su svi bubice
Preselimo se u jedan stan zajednicki :stidljiva:
vješalica

#146 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by vješalica »

vozim auto sa prikolicom
klixo

#147 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by klixo »

Vala nabraste te troskove za kucu ,a mi evo haman 20 godina zivimo kuci.
Neureklo se ja se ne sjecam nekog kvara oko instalacija ,cijevi i slicnog...
Jos ako imas prostora za bastu pa napravis sadrvan sa sačem ispred... Taj merak ne mogu zamijeniti najelitniji sarajevski stanovi.
Klimu ili bilo kakav rashaldni uredjaj nemamo jer je izolacija dobro uradjena , nerijetko ljeti dekom se pokrivam u sred bijela dana.
Bradafilozof

#148 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Bradafilozof »

_BataZiv_0809 wrote:
vješalica wrote:
ponudila jesam
al riješila nisam
ti se preseli u moj stan
a ja u tvoj
ovdje su svi bubice
Preselimo se u jedan stan zajednicki :stidljiva:
Mogao bi ovdje u skorije vrijeme i sex pasti.
mO k3

#149 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by mO k3 »

vješalica wrote:

:thumbup: :lol: Razvali ga :)
Bradafilozof

#150 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana

Post by Bradafilozof »

mO k3 wrote:
vješalica wrote:

:thumbup: :lol: Razvali ga :)
još jedan potencijalni zagondžija?

u red šefe, treći si na listi prioriteta.
Post Reply