Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post Reply
Thorgerson

#126 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Thorgerson »

Fudo387 wrote:
hrasno38 wrote:
Fudo387 wrote:
Kazu da je bio najskolovaniji od te nase mrake, haj mu ga znaj.
I nemoj da izmisljas kako je u TO 92 bilo 30% nebosnjaka. Tebi hvala za zasluge i tome slicno, al' sto je previse previse je. Kamo srece da vas je bilo vise, ne bi rat onako dugo potrajao.
To nisam ja izmislio to su podaci kojima je baratao Alija, Sefer, Divjak a mozes ih naci po internetu....Sta znaci skolovan oficir. Najskolovaniji za rat oficviri su oni koji su prosli ratnu skolu a Delic je nije prosao ni u mislima...Jovo i Siber jesu...pa ti skontaj!!!
Jebo te internet alija i siberi, da li ti uopste mozes razumijeti sta si napisao?
30%?
Halo, momak, to su dva korpusa vojske.
Realnost je da se od vas nije mogao sastaviti ojacani bataljon.
I kad pljujes po toj sedmoj muslimanskoj, nemoj slucajno da bi se podsjetio kako su ti oni guzicu spasili na igmanu, skupa sa krajiskom sirotinjom.
Ako laze Sefer, onda lazem i ja jebaji ga. A valjda opet Sefer zna nesto, ok moze se covjeku svasta nesta prigovoriti, ali cinjenica je da je on vodio tu vojsku jeboga zivot, valjda je znao cime raspolaze.

I halo ovdje govorimo samo o prvoj godini rata, razumijes? Dakle pricamo o 92' godini kada je ogroman broj srba i hrvata ostao sa svojim komsijama bosnjacima. Potrazi malo koliko je samo u Sarajevu i okolini poginulo Srba i Hrvata koji su se borili na nasoj strani? Neki su proglaseni herojima, posthumno zlatnim ljiljanima...

Rasim Delic dolazi polovinom 93 i onda se krece sa novom pricom, tekbiranjima i ostalim nepotrebnim glupostima. Mozes ti pricati sta hoces, ali to sigurno nije doprinijelo moralu kod vojnika nemuslimana. Pa zamisli da si ti islamske vjeroispovijesti, i onda ti dodju i kazu ajmo u borbu hvaljen isus itd. :-)

Nebitno uostalom koliko je bilo nemuslimana u vojsci. Bolan da ih je bilo 1% morao si ih postovati, a ne tjerati na tekbiranje i klanjanje. Mislim nije niko tjerao, ali to je isto kao sad sto ima situacije po vrticima i skolama, imaju vjeronauku nije obavezna, ali eto ajd ti sad odvoji svoje dijete, a tamo njih 90% ide.

To su gluposti koje nikako nisu smjele da se unose u jednu vojsku, kakvo bolan tekbiranje. Moglo se i bez toga, tako da to uopste nije bilo potrebno, ali eto vjerovatno Alija i ekipa kontali da ce tako unijeti dodatni moral i valjda tjerati ljude da se sami bacaju pod metke. Samo sto to moze uspjeti negdje dole po sirijama, iracima, ali ovdje u sekularnoj bosni vidjeli smo kako je to proslo.

Ovo Sefer kaze, zato kazem ako laze on, lazemo onda svi mi.
Kao osnivač i prvi čovjek vojske imao sam saradnike od Stjepana Šibera do Jovana Divjaka, sjedio sam u Predsjedništvu RBiH sa Mirkom Pejanovićem, Tatjanom Ljujić-Mijatović i Stjepanom Kljuićem, sarađivao sa generalima od Milana Ačića do Jove Vranića, imao borce od Saše Petrovića do Slaviše Šućura. Vojska kojom sam komandovao imala je u svom sastavu oko 30% Srba, Hrvata i ostalih koji su se, politički i sa puškom, rame uz rame sa svojim saborcima Muslimanima borili protiv Karadžićeve i Bobanove zločinačke politike čiji ste Vi i vaš HDZ-ovski partner apsolutni politički nasljednici pokušavajući danas, tražeći novog Abdića među nama, na perfidan način da otkinete od države BiH ono što oni nisu uspijeli, Vaši politički prethodnici, provodeći kampanju udruženog zločinačkog poduhvata.
Thorgerson

#127 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Thorgerson »

Ljudi vi ne kontate, uzmi sad stranca, pusti mu ovaj snimak 0:59 pa vidi sta i kako.

I ne, ne zanima mene sta stranac misli, kao sto mi gore neko prigovori. Jebe mi se, ali me zanima globalna politika prema nasoj drzavi. Srbija ovo masovno koristi sada, jer joj ide u prilog.

Zato kazem, ako smo ovakvu politiku vodili 92-95, pa sta se onda moglo ocekivati od krscanske evrope? Trebali smo bit pametniji, perfidniji, a ne glavom u zid. Pa nas danas ne bi bilo manje 300k, ne bi bilo toliko raseljenih itd itd.

I umjesto da naucimo nesto, jok mi opet po svom. Ne kazem ja da treba da se odreknemo svoje vjere, ali treba da je eliminisemo iz politickog zivota.

A ne da Bakir ode u UN i nazove Sellam :-) Znam ja sta taj pozdrav znaci, ali je li mi imamo svoj jezik? Je li on zna da predstavlja i srbe i hrvate na tom mjestu? Je li pomislio mozda jbt nije ok da selamam ako se ne selamaju druga dva naroda, koje ja ovdje ipak predstavljam. Zamislite da ode Covic u EU i kaze hvaljen isus. Pa jebote ja mislim da bi zaratili ovdje.

Mi bosnjaci postajemo pomalo slijepi na svojim greskama, a zabolit ce nas glava zbog toga.
zunazu

#128 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by zunazu »

Mogu oni da pričaju šta žele ali ih treba prihvatiti i tretirati kao nebitan faktor bilo kome. Ostalo im je samo da laju. Ništa se oni više ne pitaju, presude njihovim zločincima se redaju, historija se piše, uslovljava im se evropski put, sve su manji i treba im to pokazivati povremeno i začepljati im usta žvaljava.

Bosna je bila antifašistički faktor kroz sve ratove, pa i posljednji. Srpska strana je bila ta strana fašizma i terorizma, to je svijet zabilježio i vidio, to se potvrđuje presudama, Hrvati im udaraju pljuske za maltretiranje susjeda, Kosovo je otišlo, Vojvodina traži svoja prava, BiH im je sve dalja... i tako sve, Bogu hvala dolazi na svoje mjesto.

hAZNADAR

#129 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by hAZNADAR »

Thorgerson wrote:Ljudi vi ne kontate, uzmi sad stranca, pusti mu ovaj snimak 0:59 pa vidi sta i kako.

I ne, ne zanima mene sta stranac misli, kao sto mi gore neko prigovori. Jebe mi se, ali me zanima globalna politika prema nasoj drzavi. Srbija ovo masovno koristi sada, jer joj ide u prilog.

Zato kazem, ako smo ovakvu politiku vodili 92-95, pa sta se onda moglo ocekivati od krscanske evrope? Trebali smo bit pametniji, perfidniji, a ne glavom u zid. Pa nas danas ne bi bilo manje 300k, ne bi bilo toliko raseljenih itd itd.

I umjesto da naucimo nesto, jok mi opet po svom. Ne kazem ja da treba da se odreknemo svoje vjere, ali treba da je eliminisemo iz politickog zivota.

A ne da Bakir ode u UN i nazove Sellam :-) Znam ja sta taj pozdrav znaci, ali je li mi imamo svoj jezik? Je li on zna da predstavlja i srbe i hrvate na tom mjestu? Je li pomislio mozda jbt nije ok da selamam ako se ne selamaju druga dva naroda, koje ja ovdje ipak predstavljam. Zamislite da ode Covic u EU i kaze hvaljen isus. Pa jebote ja mislim da bi zaratili ovdje.

Mi bosnjaci postajemo pomalo slijepi na svojim greskama, a zabolit ce nas glava zbog toga.
Nije to toliko "strasno" danas. Devedesetih je bilo svega, ali danas bakirovi selami i slicne stvari ni izbliza ne pokazuju sliku nekog generalnog islamizma, radikalizma,...
Cak da nastupamo kao Norvezani,... i dalje ne mozes sakriti islamski beckground. Iz iskustva znam da isto prolaze oni koji se ponose islamom i to ne kriju i oni koji se pravdaju na nisu religiozni i pokusavaju liciti na nesto drugo.

Islamofobija i medijska hajka je realnost danasnjice - to ne mozemo ispraviti. Onima koji vjeruju u stereotipe mozes biti OK samo ako se konvertujes u krscanina, nikakav sekularizam, ateizam,... ne pomaze.

Ako je svijet uistinu toliko glup da nas sudi na osnovu ratnih tekbira - onda jos manje ima smisla sikiracija na Bakira i osuda nase gluposti. Neke druge nacije poput Albanaca, Turaka, Malezijaca,... nemaju komplekse po tom pitanju i ne kriju vjerski dio svog identiteta. Nama je ostao kompleks nize vrijednosti i neke nazovi krivice iz vremena kada su razlicite vlasti od Austrije do SFRJ se tako prema muslimanima postavile. Generacijama smo sapatom izgovarali sta smo, slijegali ramena u stilu nisam ja kriv - takav sam se rodio, predstavljali se nadimkom jer su nam imena bila previse staromodna ili primitivna,.. pa nam nije nesto puno do sada pomoglo.
Jeste uistinu u ratu pomoglo prezentiranje i evropske kulture, ona cuvena modna revija golisavih ljepotica u haljinama od humanitarne pomoci,... ali takve stvari se ne mogu glumiti vjecno i stalno.

Tako da tu ne mozemo nista. Srbi ce sasvim realno koristiti adute kao sto bi koristili i mi da postoje pravoslavni teroristi ili recimo da Putin postane novi Hitler. Itekako bi koristili te adute.

A s'obzirom kako je bilo - cudo je da nismo predocili jos vise aduta. U ovom trenutku islamisti pale crkve, sjeku glave nemuslimanima, osudjuju na smrt ateiste ili konvertite,... a mi da se sikiramo zbog bakirovog selama. U ratu se crkve nisu rusile kod nas, nema velikih masovnih grobnica krscana a mi se sikiramo zbog ratnih tekbira. Izgledaju gadno sve one slike i videa u sjeni medijske islamofobicne hajke - ali to se ne moze ispraviti sada.

To smo mi, mi smo takav narod i to je nasa glupost koju ne mozes promijeniti, ta glupost je dio nas. Bez takvih gluposti nebi bili ovakvi kakvi jesmo. Ne postoje savrseni narodi bez glupiranja.
arzuhal

#130 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by arzuhal »

Thorgerson wrote:
Upravo obrnuto, mislim da sve više uviđamo neke stvari i da postajemo pametniji, pa kakvim god tempom to išlo, a da li će nas nešto lupiti po glavi to u najvećoj mjeri i ne zavisi od nas. Od nas zavisi samo hoćemo li mi znati prepoznati navakat eventualni nadolazeći udarac, hoćemo li znati amortizovati, izbjeći, blokirati, itd.
Thorgerson

#131 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Thorgerson »

Pa bas zato bi neko trebao objaviti demant ispred drzave.

U smislu karadzicu napusi se ti nama kite, dodik isto tako. Poredite nasu armiju sa isilom, pa im onda fino puknes podatke da je sve i jedna ckrva u Sarajevu sacuvana.

Jedini "ISIL" koji je bio u onom ratu jeste VRS. I jednim dijelom HVO. Oni su bili ti koji su rusili spomenike, ubijali sve one koji nisu kao oni - sve ono sto danas ISIL radi. ABIH to nije radila.

Ali to treba neko reci. A ne da ostane zadnja na karadzicevoj da je ovdje bio zateack ISIL-a. Oni pobili toliki narod i sad je frka sto je grupica divljaka njihovim VOJNICIMA odsjekla koju glavu. Eto to je najveci problem, jebo to sto su oni bagerima prekopavali grobnice. Neke i po tri puta.

Da, sud to s vremena na vrijeme pokaze, ali opet nedovoljno. Smijesno je da Karadzic dobije bijednih 40 godina. Smijesno. Jedan od glavnih organizatora agresije, vodja stranke koja je napravila ovo sranje i ne dobije dozivotnu.
asurbanipal

#132 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote: Ti si historicar. Nacionalizam u svom znacenju na engleskom i drugim jezicima uopste nije sporan i prisutan je u svim modernim zemljama. Nekada se sam naziv mijenja rijecju patriotizam. Gdje su fasizmi kao drzavne ideologije u britanskom, irskom ili svicarskom nacionalizmu?
Ljudi se ponose onim sto jesu, gaje svoju kulturu i tradiciju, praznuju historijske praznike ... nikakve veze sa fasizmom nema.

A imaš i onu, da je patriotizam posljednje utočište hulja...
asurbanipal

#133 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by asurbanipal »

hAZNADAR wrote: Ako je svijet uistinu toliko glup da nas sudi na osnovu ratnih tekbira - onda jos manje ima smisla sikiracija na Bakira i osuda nase gluposti. Neke druge nacije poput Albanaca, Turaka, Malezijaca,... nemaju komplekse po tom pitanju i ne kriju vjerski dio svog identiteta.

Albanci su davno riješili to pitanje i prioritete poredali da im prvo ide država, pa nacija i tek na kraju vjera. Vjera im je sporedna stvar, skoro na nivou folklora. Turci su isto zadrti nacionalisti, vjera im je samo sredstvo za prodavanje ubleha malim narodima kao što su to npr. Bošnjaci. Gledam neki dan na AJB dvije pokrivene žene, jedna mlađa, jedna starija, u nekom turističkom mjestu na jugu Turske. I na spomen da bi se izbjeglice iz Sirije mogle skrasiti u tom mjestu, obadvije isto rekoše - kakve izbjeglice, goni ih što dalje, nama je bitniji turizam. I na tome se vidi koliko to bratimljenje po vjerskoj osnovi igra minornu ulogu kod Turaka.
arzuhal

#134 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by arzuhal »

Za Balkance svih plemena i vjera Turci su ezelski arhineprijatelji :lol:
statixx

#135 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by statixx »

A po novobosanskom pravoslavni dzihad... :oops: :D

#kamentemeljacferhadija
SkyLimit

#136 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by SkyLimit »

Thorgerson wrote: Ako laze Sefer, onda lazem i ja jebaji ga. A valjda opet Sefer zna nesto, ok moze se covjeku svasta nesta prigovoriti, ali cinjenica je da je on vodio tu vojsku jeboga zivot, valjda je znao cime raspolaze.

I halo ovdje govorimo samo o prvoj godini rata, razumijes? Dakle pricamo o 92' godini kada je ogroman broj srba i hrvata ostao sa svojim komsijama bosnjacima. Potrazi malo koliko je samo u Sarajevu i okolini poginulo Srba i Hrvata koji su se borili na nasoj strani? Neki su proglaseni herojima, posthumno zlatnim ljiljanima...

Rasim Delic dolazi polovinom 93 i onda se krece sa novom pricom, tekbiranjima i ostalim nepotrebnim glupostima. Mozes ti pricati sta hoces, ali to sigurno nije doprinijelo moralu kod vojnika nemuslimana. Pa zamisli da si ti islamske vjeroispovijesti, i onda ti dodju i kazu ajmo u borbu hvaljen isus itd. :-)

Nebitno uostalom koliko je bilo nemuslimana u vojsci. Bolan da ih je bilo 1% morao si ih postovati, a ne tjerati na tekbiranje i klanjanje. Mislim nije niko tjerao, ali to je isto kao sad sto ima situacije po vrticima i skolama, imaju vjeronauku nije obavezna, ali eto ajd ti sad odvoji svoje dijete, a tamo njih 90% ide.

To su gluposti koje nikako nisu smjele da se unose u jednu vojsku, kakvo bolan tekbiranje. Moglo se i bez toga, tako da to uopste nije bilo potrebno, ali eto vjerovatno Alija i ekipa kontali da ce tako unijeti dodatni moral i valjda tjerati ljude da se sami bacaju pod metke. Samo sto to moze uspjeti negdje dole po sirijama, iracima, ali ovdje u sekularnoj bosni vidjeli smo kako je to proslo.

Ovo Sefer kaze, zato kazem ako laze on, lazemo onda svi mi.
Kao osnivač i prvi čovjek vojske imao sam saradnike od Stjepana Šibera do Jovana Divjaka, sjedio sam u Predsjedništvu RBiH sa Mirkom Pejanovićem, Tatjanom Ljujić-Mijatović i Stjepanom Kljuićem, sarađivao sa generalima od Milana Ačića do Jove Vranića, imao borce od Saše Petrovića do Slaviše Šućura. Vojska kojom sam komandovao imala je u svom sastavu oko 30% Srba, Hrvata i ostalih koji su se, politički i sa puškom, rame uz rame sa svojim saborcima Muslimanima borili protiv Karadžićeve i Bobanove zločinačke politike čiji ste Vi i vaš HDZ-ovski partner apsolutni politički nasljednici pokušavajući danas, tražeći novog Abdića među nama, na perfidan način da otkinete od države BiH ono što oni nisu uspijeli, Vaši politički prethodnici, provodeći kampanju udruženog zločinačkog poduhvata.

Niko nemuslimane u Armiji BiH nije tjerao da tekbiraju i klanjaju. Da su Srbi trazili da budu u sklopu Armije BiH ali da imaju svoju odvojenu brigadu sa trobojkama, krstovima i ikonama Svetog Save, niko im ne bi branio. Nece ljudi da se na glavu nasadis, htjeli su se boriti za Genocidnu tvorevinu, da je cijela Armija BiH nosila grb Nemanjica ne bi ih nista vise bilo u Armiji nego sto ih je i bilo. Je li to zaista tako tesko prihvatiti?

Ne blamiraj se i ti i Sefer sa pricom o 30% Srba i Hrvata u Armiji BiH, bilo je ih nesto u vecim gradovima poput Sarajeva i Tuzle, ali nije ih bilo 30% ni na nivou jedinica samo iz tih gradova, a kamoli na nivou cijele BiH. Ali ako ti je lakse zivjeti u iluziji o desetinama hiljada Srba i Hrvata koji su bili spremni poginuti za BiH ali ih otjerali Alijini tekbiri, zivi onda.

I sta si toliko zapeo za obicni Tekbir? Je li igdje po i kojoj osnovi zabranjeno uzvikivati Tekbir? Ko se zeli boriti za BiH, staviti glavu u torbu, vjerujem da mu se barem moze dozvoliti da uzvikuje sta hoce, sto se mene tice i nek uzvikuje "Juris, drugovi Partizani!". Zasto uopce ta pocetna percepcija da je ratnik koji se drzi islamskih nacela ratovanja automatski nesto lose? Valjda je upravno suprotno, pravi ratnik koji se drzi islamskih nacela ratovanja je hrabar i odan vojnik a zabranjeno mu je ciniti zlocine. Vojskama treba suditi po kolicinama vojnih uspjeha i ratnih zlocina koje su pocinuli, a ne po tome kako se oblace ili sta uzvikuju. U Bosni je pod Tekbirom najmanje zlocina pocinjeno.

Ja prvi postavljam pitanja o cudim dogadjanjima na koja jos uvijek nema odgovora(pogledaj post na dnu stranice):
http://forum.klix.ba/sda-all-about-t89222s25175.html

Ali to su nasa unutrasnjobosnjacka pitanja i potezi o kojima treba diskutovati. Medjutim, ti to kompleksaski povezujes sa time sta ce Svijet misliti o nama i sta ce Srbi i Hrvati misliti o nama.

Nakon agresije koji su pocinili Srbija i Hrvatska, nakon genocida koji su pocinuli Srbi i etnickog ciscenja koji su pocinuli Hrvati, na sta je Svijet zazmirio na jedno oko i cak sa embargom na uvoz oruzja je saucesnik u genocidu nad Bosnjacima, nakon sto su napravili racun debeo 1000 strana za sta bi nam se sve trebali izvinjavati, tebi je proritet da se mi izvinjavamo jer je neko uzvikivao Tekbir? Evo odmah od mene, izvini Svijete zbog Tekbira. Izvini i sto sam ostao ziv, znam da vas to pogadja jos vise.

Svijet ne bi nikad dopustio da muslimani godinama u koncentracionim logorima drze katolike i pravoslavce, da su one slike jos iz 1992. godine obisle Svijet a da su strane bile razlicite, sravnili bi nas sa zemljom. Prijedor, Bijeljina i mnogi drugi veliki zlocini se desavaju puno prije i prvog stranog dobrovoljca u Armiji BiH, ma puno prije i prvog Tekbira, sve pred ocima cijelog Svijeta o cijem misljenju je tebi toliko stalo.

Ti si bio za Zapad obicno muslimansko pseto koje treba da nestane. Probaj sledeci put bez Tekbira, to ce sigurno promjeniti njihovu percepciju.
Gojeni H

#137 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:
Gojeni H wrote: Ti si historicar. Nacionalizam u svom znacenju na engleskom i drugim jezicima uopste nije sporan i prisutan je u svim modernim zemljama. Nekada se sam naziv mijenja rijecju patriotizam. Gdje su fasizmi kao drzavne ideologije u britanskom, irskom ili svicarskom nacionalizmu?
Ljudi se ponose onim sto jesu, gaje svoju kulturu i tradiciju, praznuju historijske praznike ... nikakve veze sa fasizmom nema.

Cista balkanska glupost. Nekada je Rambo pjevao ovako:

'Vako su se cetonje lozile, a pjesma je ne slucajno nastala u vaktu nosanja mostiju, homogenenizacije Srbadije i finalne faze konacnog posrbljivanja zajednicke vojske. Ali, svi smo mi Turci Musovici, je l' te?

A i to za patriotizam je cista glupost hipi-anarhisticke propagande. Nisu nas tako ucili partizani. ;-)
Da nije patriotizma i osjecaja dijeljenja zajednicke sudbine sa svojim sunarodnjacima, ovim svijetom bi vladali barbari.
Da se moze zloupotrijebiti stoji, kao i sve drugo u zivotu.
Šunj

#138 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Šunj »

U tekstu koji je naravno laz, jer samo vlahadija zna ovako da laze, Armija BiH nije "takozvana", nego prava Armija Bosne i Hercegovine koja je "napala" Srbiju 1999. godine

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1117918

Code: Select all

Prisluškivanjem radio veza Vojska Jugoslavije je ustanovila da su artiljeriju i minobacače, veoma precizno navodili ljudi koji su govorili italijanski i francuski. Izviđači su na neprijateljskim uniformama viđali italijanske, francuske, turske, britanske i oznake Armije BiH sa ljiljanima. 
Citajte ovu laz:
Zbog stalnog prisluškivanja jedan rezervni oficir VJ se prisetio američkih Navaho Indijanaca iz Drugog svetskog rata, i angažovao dvojicu Roma, pripadnika VJ, koji su na svom jeziku radio vezom navodili jugoslovensku artiljeriju i minobacače. Do kraja rata NATO i OVK nisu uspeli da shvate o čemu se radi, jer nisu razumeli romski jezik.

Bitka za Košare – 17 godina

Beograd -- Na današnji dan pre 17 godina snage OVK, albanske vojske i NATO napale su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.
asurbanipal

#139 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote: Da nije patriotizma i osjecaja dijeljenja zajednicke sudbine sa svojim sunarodnjacima, ovim svijetom bi vladali barbari.

Ne bih volio da ulazimo u neke dublje rasprave i idemo izvan konteksta ove teme. Svakako bi išli u pravcu da se nećemo složiti. Mogli bi poći od Ibn Halduna u kojoj je on majstorski opisao nešto vrlo slično kroz primjer Asabiye pa doći do nacije kao promjenljive kategorije. Ako ćemo ići po toj kolektivnoj liniji, simptomatično je što se kolektivna svijest vezana sa srednjovjekovnu Bosnu najviše očuvala kod katolika Srednje Bosne, dok npr. toga nema kod pravoslavaca i muslimana (danas Srba i Bošnjaka). Ili da idemo po genealoškim istraživanjima, vječitog pitanja "sui generis", čija je Bosna zemlja i mitova starine.
Gojeni H

#140 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:
Gojeni H wrote: Da nije patriotizma i osjecaja dijeljenja zajednicke sudbine sa svojim sunarodnjacima, ovim svijetom bi vladali barbari.

Ne bih volio da ulazimo u neke dublje rasprave i idemo izvan konteksta ove teme. Svakako bi išli u pravcu da se nećemo složiti. Mogli bi poći od Ibn Halduna u kojoj je on majstorski opisao nešto vrlo slično kroz primjer Asabiye pa doći do nacije kao promjenljive kategorije. Ako ćemo ići po toj kolektivnoj liniji, simptomatično je što se kolektivna svijest vezana sa srednjovjekovnu Bosnu najviše očuvala kod katolika Srednje Bosne, dok npr. toga nema kod pravoslavaca i muslimana (danas Srba i Bošnjaka). Ili da idemo po genealoškim istraživanjima, vječitog pitanja "sui generis", čija je Bosna zemlja i mitova starine.
Ti si historicar i naravvno da ti sadasnjost zamagljuje historija.
Da li su franjevci do sada bili cuvari nacionalnog blaga Bosne? - Jesu. Mozemo raspravljati o motivivma reda ili pojedinaca, ali ovo je cinjenica.
To ne mijenja cinjenicu da bi Bosne (i Hercegovine) nestalo da nije Bosnjaka. Isto kao sto je cinjenica da se Bosnjaci vezuju uz Bosnu.
Oni koji su se vezivali uz sultana, zivuceg halifu, su sada u Turskoj.

DakleM, nacije-drzave kao oblik organizovanja drustva zive vec skoro 200 godina, i nema aspolutno nikakve naznake da ce se bilo sta promijeniti u narednih 100.
Klasna borba se najbolje odvvija unutar zajednica koja se osjeca takvom. U I. svj. ratu, proletrijat se opredijelio da je manje hebozovno da se bore za svoju klasu i svi su se opredijelili za nacionalne strane.
Cak i baba drzavnog socijalizma je odustao od medjunarodne borbe za diktaturu proletarijata, te potpisao primirja i zatvorio granice onoga sto je imao u ruci ... i rodi se Sovjetski Savez.

Dijelovi ljudskog roda jos uvijek funkcionisu na nivou plemena ali su takvi prilicno nisko na hranidbenom lancu.
Vezujuci motiv mogu biti samo nacija ili vjera, odnosno oboje gdje je moguce.
Zdravo drustvo ce naravno stvoriti drustvo sa istim pravima za sve, ali u okvviru nacije-drzave.

Ako ne mozemo nista nauciti iz proslosti, ako ne mozemo usvojiti ono sto se desilo i desava u modernim drzvaama, onda ne zasluzujemo ni naciju ni drzavu ... halali ali ne znam kako bih to drugacije predstavio.
seln

#141 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by seln »

Gojeni H wrote:
DakleM, nacije-drzave kao oblik organizovanja drustva zive vec skoro 200 godina, i nema aspolutno nikakve naznake da ce se bilo sta promijeniti u narednih 100.
Klasna borba se najbolje odvvija unutar zajednica koja se osjeca takvom. U I. svj. ratu, proletrijat se opredijelio da je manje hebozovno da se bore za svoju klasu i svi su se opredijelili za nacionalne strane.
Cak i baba drzavnog socijalizma je odustao od medjunarodne borbe za diktaturu proletarijata, te potpisao primirja i zatvorio granice onoga sto je imao u ruci ... i rodi se Sovjetski Savez.

Dijelovi ljudskog roda jos uvijek funkcionisu na nivou plemena ali su takvi prilicno nisko na hranidbenom lancu.
Vezujuci motiv mogu biti samo nacija ili vjera, odnosno oboje gdje je moguce.
Zdravo drustvo ce naravno stvoriti drustvo sa istim pravima za sve, ali u okvviru nacije-drzave.

Ako ne mozemo nista nauciti iz proslosti, ako ne mozemo usvojiti ono sto se desilo i desava u modernim drzvaama, onda ne zasluzujemo ni naciju ni drzavu ... halali ali ne znam kako bih to drugacije predstavio.
To stoji, ali takodje stoji da se pojam nacije prilicno promijenio u zadnjih 50 godina. U civilizovanim drzavama nacija oznacava samo drzavljanstvo i nema ni vjersku ni etnicku odrednicu. Cak i modernija definicija nacije kao zajednice iste kulture i jezika se ne moze uzeti kao 100% istinita, zivi kontraargument je Svicarska.
Dakle,nije problem Bosne u razlikama, vec u elitama BH etnija, koje isticu i pojacavaju razlike da bi bunarili dzepove sitne raje.
hAZNADAR

#142 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by hAZNADAR »

asurbanipal wrote:
hAZNADAR wrote: Ako je svijet uistinu toliko glup da nas sudi na osnovu ratnih tekbira - onda jos manje ima smisla sikiracija na Bakira i osuda nase gluposti. Neke druge nacije poput Albanaca, Turaka, Malezijaca,... nemaju komplekse po tom pitanju i ne kriju vjerski dio svog identiteta.

Albanci su davno riješili to pitanje i prioritete poredali da im prvo ide država, pa nacija i tek na kraju vjera. Vjera im je sporedna stvar, skoro na nivou folklora. Turci su isto zadrti nacionalisti, vjera im je samo sredstvo za prodavanje ubleha malim narodima kao što su to npr. Bošnjaci. Gledam neki dan na AJB dvije pokrivene žene, jedna mlađa, jedna starija, u nekom turističkom mjestu na jugu Turske. I na spomen da bi se izbjeglice iz Sirije mogle skrasiti u tom mjestu, obadvije isto rekoše - kakve izbjeglice, goni ih što dalje, nama je bitniji turizam. I na tome se vidi koliko to bratimljenje po vjerskoj osnovi igra minornu ulogu kod Turaka.
Prije bih rekao da je kod Albanaca nacija prvo u pitanju pa tek onda ostalo. Slazem se za Turke, ali vjera im itekako igra ulogu.
Kopirali su evropski model gdje su ljudi individualci ali istovremeno i dio zajednice. Nacionalisti ali istovremeno i postuju vjeru.

Taj se proces desava i Bosnjacima. Nije zavrsen ali je drugacije nego prije 20 god kada smo lebdili izmedju jugoslovenstva, titoizma i vjerskog busanja.
Danas je manje-vise sve prihvatljivije i rasirenije da ljudi imaju nacionalni identitet i takodjer vjerski. Sve manje se ljudi stide vjere a istovremeno se nacionalizam sve vise prihvata. To je nista drugo no evropski model.

Medjutim, zivimo u vremenu gdje ljudi grade spoznaju svijeta oko sebe i sticu znanje o drugima na osnovu medija. Tu se bilo koji konteksti mogu izvuci iz price i prikazati sta zelis.
Connaisseur Karlin

#143 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote: Danas je manje-vise sve prihvatljivije i rasirenije da ljudi imaju nacionalni identitet i takodjer vjerski. Sve manje se ljudi stide vjere a istovremeno se nacionalizam sve vise prihvata. To je nista drugo no evropski model.
Zato je bitno isticati vlastiti vjerski identiet ? Sta je cilj isticanja takovg identiteta u javnom zivotu?
hAZNADAR

#144 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote: Danas je manje-vise sve prihvatljivije i rasirenije da ljudi imaju nacionalni identitet i takodjer vjerski. Sve manje se ljudi stide vjere a istovremeno se nacionalizam sve vise prihvata. To je nista drugo no evropski model.
Zato je bitno isticati vlastiti vjerski identiet ? Sta je cilj isticanja takovg identiteta u javnom zivotu?
Ides u krajnosti, ko govori o isticanju.
Connaisseur Karlin

#145 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Ides u krajnosti, ko govori o isticanju.
Kazes ime,i odmah ti je religijska pripadnost identificirana u BiH ;-)
Yug

#146 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Yug »

asurbanipal wrote:
hAZNADAR wrote:
I to ljiljani upravo i predstavljaju - ne plemice i kmetove, feudalni poredak,... - vec drzavnopravnu tradiciju Bosne.

Koja je od Anžuvinaca došla preko Srbije... :mrgreen:

Image
Ma bravo majstore :thumbup: ,da napokon sklonimo ovo Varta zastavu nametnutu i ujedinimo se od Une do Drine.
A sto se tice teme,jednostavno pokazete na izborima da ste za gradjansku BiH,ogradite se od islamizacije ABIH od 1993 ,odbacite zauvjek SDA a ne da bude vodeca snaga u 4 Kantona u FBIH.Rijesite ulogu "seva" iz rata i njihova ubistva u ratu i poslije rata.I vec jednom objasnite sta u jednoj modernoj ,gradjanskoj drzavi,kojoj je navodno Izetbegovic tezio,znaci termin "sehidi" koji se koristi zvanicno u birokratiji.
cyprus

#147 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by cyprus »

asurbanipal wrote:

Ja mislim da je dovoljno ukucati pojam NATIONALISTS u google i pogledati slike svih tih divnih ljudi - domoljuba :mrgreen:

https://www.google.ba/search?biw=1366&b ... jTFarjfG5w
Thorgerson

#148 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by Thorgerson »

SkyLimit wrote: I sta si toliko zapeo za obicni Tekbir? Je li igdje po i kojoj osnovi zabranjeno uzvikivati Tekbir? Ko se zeli boriti za BiH, staviti glavu u torbu, vjerujem da mu se barem moze dozvoliti da uzvikuje sta hoce, sto se mene tice i nek uzvikuje "Juris, drugovi Partizani!". Zasto uopce ta pocetna percepcija da je ratnik koji se drzi islamskih nacela ratovanja automatski nesto lose? Valjda je upravno suprotno, pravi ratnik koji se drzi islamskih nacela ratovanja je hrabar i odan vojnik a zabranjeno mu je ciniti zlocine. Vojskama treba suditi po kolicinama vojnih uspjeha i ratnih zlocina koje su pocinuli, a ne po tome kako se oblace ili sta uzvikuju. U Bosni je pod Tekbirom najmanje zlocina pocinjeno.
ABiH nije bila islamska, niti je moj stari bio nekakav islamski ratnik, niti je ratovao po islamskim principima.
Niti mu je trebao allah da mu kaze sta je dobro, a sta lose.

Tekbir nije imao mjesta u jednoj armiji koja se bori za bosnjake, srbe i hrvate i tacka. Pitaj srbe i hrvate sta misle o tome. Govorim o normalnim srbima i hrvatima koji su ostali na nasoj strani, a bilo ih je puno. Pogledaj malo poginule eto u Sarajevu, civile, pa vidi malo imena.

Evo pogledaj imena masakra u ferhadiji vase miskina...mrzim sto preminule ovako prebiram.

Kazem ti mi pricamo ovdje o 92' i pocetku rata. Tada je bilo dosta srba i hrvata na nasoj strani. Naravno, poslije politikom SDA da je njihov broj smanjen, sto vojnika, sto civila koji su pobjegli u trece zemlje.

Evo, pa gotovo pola poginulih bolan nisu muslimani. Ovo su neki od masakara koji su se desili pocetkom rata 92-93

Ferhadija-Vase Miskina
Od srpskih granata toga dana poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Masarki na Dobrinji
1.
Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Alija Gojak, Adnan Mirvić, Kemal Mulaahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Sabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.

2.
Ljiljana Matić, Ibro Talić, Enisa Talić, Jasna Tvrtković, Stela Tvrtković, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Nedžiba Mehonić, Ajdin Kirlić, Dragica Mićanović, Zoran Simić, Sulejman Selimović i Ilham Jelovac.

Dakle, ovi ljudi poginuli su sigurno imali bracu, muzeve, sinove, cisto sumnjam da su oni zivjeli u Sarajevu a da im se familija borila u VRS i pucala na njih. Bilo je sigurno i takvih slucajeva, ali sigurno zanemariv broj.

Ne govorim ja sad da su se srbi i hrvati busali u prsa da se bore za BiH, ali da se politika drugacije vodila, mozda i bi. Ona pocetna politika gdje si imao generale Srbe, Hrvate je bila prava politika. Jer si na taj nacin davao neki vid multinacionalnosti vojske, to je bio i cilj, da se ohrabre i srbi i hrvati da se bore za pravu stvar. Poslije, dolaskom Rasima Delica i mudzahedina, ovo gore sve pada u vodu.

p.s. Kazem ti neki od najvecih heroja Sarajeva, nisu muslimani. Pa taman da ih je pet, zbog njih se trebalo priupittati, pa jebote jel ok da mi tekbiramo a eno nam tamo Dragana Vikića, Čegara, Čede Domuza itd itd.
SkyLimit

#149 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by SkyLimit »

Thorgerson, pokusao sam ti objasniti, ali ne ide. Sledeci put bez Tekbira i sve ce to biti dobro, inshallah.
arzuhal

#150 Re: Republika BiH, ABiH, bh. muslimani = ISIL, po novosrBskom

Post by arzuhal »

Znao je tekbir odigrat svoju propagandnu ulogu na samim crtama bojišnice, nemoj prićat... :mrgreen:
Post Reply