Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
Kadija

#127 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Kadija »

Sve ovo zajedno izgleda smjesno.
Dali je 5.Korpus ili HV tj HVO (posto navodno Hv nije bio na prostoru BiH za vrijeme oluje,sto nije istina,bio je itekako,sa svojom artiljeriskom potporom) oslobodio vise.
5.Korpus je prvi bio na Plitvicama i jos dalje,HV oko Mrkonjica.
To su bile zajednicke akcije,nije bilo prepiranja niti tenzija kao sto ste Vi podigli na ovoj temi.

5.Korpus bio 20km od B.Luke,to jos nisam cuo.
Ono sto je pouzdano,da je 5.Korpus bio pred samim Bos.Novim tj na nogometnom stadionu novske Slobode.
Bos.Novi jeste bio prazan,kao i Prijedor,to su rijeci Srba,koji su potvrdili da je i B.Luka bila sva na nogama i vise od pola B.Luke je bilo prazno.

Ali ljudi,oslobadjanje okupiranog teritorija nije islo magistralnim putem.
Jel Vi stvarno mislite da je bilo dovoljno proci cestom i uci u neki grad i reci : ''EVO I OVO JE OSLOBODITO''

Sve akcije koje su vodjene na oslobadjanju gradova,vodjene u jednom sirokom luku,a samo se jednim djelom moglo izaci iz tog obruca,koji je namjerno ostavljan,jer ni 5.Korpus a ni ostatak A.R BiH kao ni HV-a tj HVO-a nije zelio da imaju problema kada udju u te gradove sa civilima ili zaostalim srpskim vojnicima.

Tako je to bio........i samo da znate da je bio lijep osjecaj gledati nase borce 5.Korpusa A.R BiH i HV-ove artiljerije kako unistavaju ''srpske junacine'',iste te junacine koje su samo par mjeseci prije ubijale neduzni narod u Srebrenici.
Bihacki okrug( Bihac,Bosanska Krupa-jedna strana/slobodna strana,Buzim,Cazin ) bio bi gori od svega vidjenog do tada,da su cetnici usli u ove gradove.....ali nisu,jer je to branio
5 KORPUS,SILA NEBESKA,A.R BiH
revolver amidza

#128 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by revolver amidza »

michaelvukovar wrote:Procjenite tko je više oslobodio

http://en.wikipedia.org/wiki/File:BiH_t ... Dayton.png

za ovog dečka iz hrvatske,..mlad je pa ga neću mnogo tuširati,..mada mi je malo nafuran,.al nema veze,..dakle,.ja ne sporim da hv nije uradio dobrog posla daleko od toga,ali mene na pr.nećeš impresionirati sa tim mapama,.jednostavno ne ide porediti hv+hvo i armiju bih a evo i zašto: hv je osim akcija manjeg obima imala 3,5 god vremena,mogućnosti i resursa da sprema "oluju",,armija bih je non-stop bila u borbi,..godinu dana čak na 2 fronta,.u potpunoj blokadi,..onda,hv je napao krajinu sa vojske više nego što je ona imala ljudi,..ništa to nije toliko esktra da bih ja pao na guzicu zbog toga, a i sama površina na kartama su totalne vukojebine,.gdje trčiš kilometrima na naletiš na čovjeka,..više je tj gušće naseljenog i ispresjecanijeg terena naseljima imala ispred sebe armija bih nego hv i hvo,..a da ne govori o nesrazmjeru tehnike i oklopa koje je imala jedna i druga strana,..dečko to jednostavno ne ide
mirza11

#129 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mirza11 »

revolver amidza wrote:

za ovog dečka iz hrvatske,..mlad je pa ga neću mnogo tuširati,..mada mi je malo nafuran,.al nema veze,..dakle,.ja ne sporim da hv nije uradio dobrog posla daleko od toga,ali mene na pr.nećeš impresionirati sa tim mapama,.jednostavno ne ide porediti hv+hvo i armiju bih a evo i zašto: hv je osim akcija manjeg obima imala 3,5 god vremena,mogućnosti i resursa da sprema "oluju",,armija bih je non-stop bila u borbi,..godinu dana čak na 2 fronta,.u potpunoj blokadi,..onda,hv je napao krajinu sa vojske više nego što je ona imala ljudi,..ništa to nije toliko esktra da bih ja pao na guzicu zbog toga, a i sama površina na kartama su totalne vukojebine,.gdje trčiš kilometrima na naletiš na čovjeka,..više je tj gušće naseljenog i ispresjecanijeg terena naseljima imala ispred sebe armija bih nego hv i hvo,..a da ne govori o nesrazmjeru tehnike i oklopa koje je imala jedna i druga strana,..dečko to jednostavno ne ide
mirza11

#130 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mirza11 »

revolver amidza wrote:

Sta se trudis takvom tipu koji je zadojen nacionalizmom objasnjavati,sta mozes drugo ocekivati od nasih komsija................Al meni nije jasna jedna stvar,ovdje svi govore o ARBiH kao o armiji kojoj je Bogom dato bilo naoruznnje koje je imala HV ili VRS koje je dobila od JNA,i ako se objektivno sagleda uspjeh je po meni bio sto Bihac nije pao,ili Sarajevo,a kamo li sto smo oslobadjali teritorije,sa embargom na oruzjem,u srcu krscanske Evrope,koja bi da je ubijeno 10000 golubova u evropskoj zemlji reagirala zestoko,proglasili bi vanredno stanje citave planeate,a kamo li 10000 ljudi,al logika je ko je jebe te Bosanjcerose,mi treba da se ponosimo uspjesima svih nasih snaga,i da ih uvelicavamo po 100 puta ako treba,jer smo se borili u najtezim uvjetima od svih ucesnika rata,i moze se reci da smo imali najbolju armiju,i opet mi nije jasno koji kurac se ovi hrvatski nacionalisti prave pametni,poruka:budite nacionalisti u Zagrebu i na hrvatskim forumima...............
Bodkin

#131 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Bodkin »

momak uopste nije nacionalista samo je neobavjesten totalno.ovo sto pise je negjde nasao i procitao,sada ce procitati sto pise forumas @amizda, naci sredinu i to ce mu biti misljenje :)
Warhead

#132 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Warhead »

Hrast wrote: Da, da, to sam shvatio..to sa 2. krajiskim korpusom koji je traumatiziran od poraza na Grabeskom platou opet prebacen na front protiv legendarnog 5. korpusa. Samo ovo zadnje nisam uspio razumiti - dobar ti je izgleda engleski. Bilo bi kul ako bi, jednog dana kada budes imao viska vremena, preveo taj tekst na bosanski. Znas, mnogo diskusija se vodi oko tih zadnjih nekoliko sedmica rata, a dosad nisam nigdje nabasao na ovako detaljne i opsirne informacije, pogotovo u kontekstu sirih zbivanja.
Ono sto mene iznenadjuje jeste da niko sa ovih prostora (BiH, Srbija, Hrvatska) nije preveo ove studije. Npr. znam da se ovo koristi u haskom tribunalu, i stvarno bi bilo interesantno da neki od nasih izdavaca priredi ova dva izdanja. Mislim, da knjiga prikazuje realno siru sliku i osvjetljava mnoge aspekte oko kojih se vode polemike (ne samo po forumima). Npr. prilicno detaljno je obradjen pokusaj proboja obruca oko Sarajeva od strane ARBiH, sukobi sa HVO-om u srednjoj Bosni, Vlasic, Majevica, Ozren. Analiza pada Srebrenice, dan po dan, na 33 stranice itd. Npr. iz te studije je i ova mapa na http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... re_map.jpg
Nisam shvatio ni to o Dudakovicu i Delicu. Dakle odnosi se na taj neki srednji stepen komandovanja. Do kojeg stupnja cinova to ide?
Nije bas eksplicitno navedeno. To je vise dojam koji sam stekao nakon citanja. Npr. autori nisu nigdje rekli kako su planovi i realzacija vecih operacija ARBiH bili pogresni. Stavise, na par mjesta se da primjetiti da se slazu sa datim planovima s obzirom na ono cime je ARBiH raspolagala i kakve su mogucnosti bile. Ipak, generalno govoreci, cinjenica je da su oficirski kadar VRS cinili profesionalni oficiri, dok je dosta oficirskog kadra ARBiH sticao iskustvo na najtezi moguci nacin, u samoj borbi. A sticanje iskustva u borbi je nesto sto se skupo placa. Mislim da su to negdje i napisali.
PS: Zar ne govori cinjenica da je VRS najbolje snage rasporedio protiv 5. korpusa, a ne protiv HV/HVO-a, nesto i o respektu prema 5. korpusu? Ili su se jednostavno bojali odmazde? Ko ce ga znati.
Tokom 1994 i 1995 vrh VRS i VRSK je bio gotovo "opsjednut" bihackim djepom i 5. korpusom kojeg su nastojali eliminirati posto-poto. U neku ruku to ih je skupo stajalo sto se tice operacije "Oluja". Naime, Mladic je imao strateski izbor da pokusa eliminirati 5. korpus tako sto ce znatno oslabiti polazaj prema HV/HVO na pravcu Livno-Glamoc-Bos. Grahovo ili da ostavi 5. korpus na miru (odrzavajuci okruzenje), a da rezervne snage usmjeri prema HV/HVO snagama na gore pomenutom pravcu. Buduci da su Srbi odabrali prvu opciju, HV/HVO je to znao iskoristiti i u nekoliko operacija ("Zima 94", "Skok-1" i "Skok-2") su ovladali sjevernom stranom Dinare, te uzimanjem Bosanskog Grahova, kao konacnog cilja ovih operacija, su Knin stavili u gotovo neodbranjiv polozaj. Zato je i pao drugog dana "Oluje".

Takodjer, ovo sto sad neki baljezgaju oko toga ko je vise oslobodio u zavrsnim operacijama HV/HVO ili ARBiH je suplja prica, ako imamo u vidu da je VRS glavne snage usmjerio prema 5. i 7. korpusu, sto se jasno vidi iz analize koju sam postao (to sam cak i podvukao u tekstu) i da je to bila zajednicka akcija.
VjecitiStudent

#133 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by VjecitiStudent »

Warhead wrote: Ono sto mene iznenadjuje jeste da niko sa ovih prostora (BiH, Srbija, Hrvatska) nije preveo ove studije. Npr. znam da se ovo koristi u haskom tribunalu, i stvarno bi bilo interesantno da neki od nasih izdavaca priredi ova dva izdanja. Mislim, da knjiga prikazuje realno siru sliku i osvjetljava mnoge aspekte oko kojih se vode polemike (ne samo po forumima). Npr. prilicno detaljno je obradjen pokusaj proboja obruca oko Sarajeva od strane ARBiH, sukobi sa HVO-om u srednjoj Bosni, Vlasic, Majevica, Ozren. Analiza pada Srebrenice, dan po dan, na 33 stranice itd. Npr. iz te studije je i ova mapa na http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... re_map.jpg
Taman posla, pa da nasi generali vise ne mogu lagati o njihovoj ulozi u ratu.
Liska

#134 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Liska »

Ima li netko neki link za ovu studiju?
VjecitiStudent

#135 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by VjecitiStudent »

Liska wrote:Ima li netko neki link za ovu studiju?
Plati $800 na Amazonu i tvoja je.
potpuni stranac

#136 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by potpuni stranac »

VjecitiStudent wrote:
Liska wrote:Ima li netko neki link za ovu studiju?
Plati $800 na Amazonu i tvoja je.
sitnica :D
Warhead

#137 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Warhead »

VjecitiStudent wrote:
Warhead wrote: Ono sto mene iznenadjuje jeste da niko sa ovih prostora (BiH, Srbija, Hrvatska) nije preveo ove studije. Npr. znam da se ovo koristi u haskom tribunalu, i stvarno bi bilo interesantno da neki od nasih izdavaca priredi ova dva izdanja. Mislim, da knjiga prikazuje realno siru sliku i osvjetljava mnoge aspekte oko kojih se vode polemike (ne samo po forumima). Npr. prilicno detaljno je obradjen pokusaj proboja obruca oko Sarajeva od strane ARBiH, sukobi sa HVO-om u srednjoj Bosni, Vlasic, Majevica, Ozren. Analiza pada Srebrenice, dan po dan, na 33 stranice itd. Npr. iz te studije je i ova mapa na http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... re_map.jpg
Taman posla, pa da nasi generali vise ne mogu lagati o njihovoj ulozi u ratu.
Nemoj lupati napamet.
VjecitiStudent

#138 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by VjecitiStudent »

Warhead wrote:
VjecitiStudent wrote: Taman posla, pa da nasi generali vise ne mogu lagati o njihovoj ulozi u ratu.
Nemoj lupati napamet.
Da li postoji ijedan kriticki i argumentovan osvrt na dogadjaje iz proslog rata iz nekog domaceg izvora.
Warhead

#139 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Warhead »

VjecitiStudent wrote:
Warhead wrote:
VjecitiStudent wrote: Taman posla, pa da nasi generali vise ne mogu lagati o njihovoj ulozi u ratu.
Nemoj lupati napamet.
Da li postoji ijedan kriticki i argumentovan osvrt na dogadjaje iz proslog rata iz nekog domaceg izvora.
Mozes li ti reci na koje generale i lazi konkretno mislis, ali bojim se da cemo otici sa teme.
VjecitiStudent

#140 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by VjecitiStudent »

Warhead wrote: Mozes li ti reci na koje generale i lazi konkretno mislis, ali bojim se da cemo otici sa teme.
Ne bih ni ja o konkretnim imenima, vec o principu.
Nazalost, kod nas uopste ne postoje niti pokusaji da se dogadjaji iz proslog rata analiziraju na objektivan nacin. Knjige i clanci koji se pojavile na tu temu su uglavnom pisani sa vrlo pristrasnim namjerama, a domaci istoricari od cijele teme bjeze ko od kuge.
Warhead

#141 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Warhead »

VjecitiStudent wrote:
Warhead wrote: Mozes li ti reci na koje generale i lazi konkretno mislis, ali bojim se da cemo otici sa teme.
Nazalost, kod nas uopste ne postoje niti pokusaji da se dogadjaji iz proslog rata analiziraju na objektivan nacin. Knjige i clanci koji se pojavile na tu temu su uglavnom pisani sa vrlo pristrasnim namjerama, a domaci istoricari od cijele teme bjeze ko od kuge.
Shvatam sta zelis reci. Ni meni nisu interesantna politicki obojena piskaranja bez mapa, rasporeda jedinica, planova, dokumenata, objektivnog pristupa... Sto se tice slicne literature na nasem jeziku imas knjige "Peti Korpus 1992.-1995." autor Bejdo Fejdic i "Operacija Vlasic" autora H. Musinbegovic, R. Siljak i K. Becirevic. U ovim knjigama ima dosta toga, ali to je ipak vidjenje vise iz ugla ARBiH. Npr. iako je prilicno detaljno dat prikaz stanja u jedinicama ARBiH (ljudstvo, MTS), nema puno detalja o VRS (osim naziva i rasporeda jedinica na pojedinim podrucijma). Sa srpske strane cini mi se da je slicno napisana knjiga "Udarne pesnice prve oklopne brigade". Nisam je citao ali vidim da o njoj raspravljaju na forumu avijacije bez granica. Ima jos knjiga "The Muslim-Croat Civil War in Central Bosnia: A Military History, 1992-1994", autor Charles R. Shrader (ima i prevod). Iako ima zanimljivih podataka, po mom misljenju rijec je o prilicno neobjektivnom djelu koje se opet odnosi na specificno podrucije i period.

Kada je rijec o cjelovitoj slici rata posmatranoj prvenstveno iz vojnog ugla, onda stvarno ne znam da ima bolje od ove studije sto su radili amerikanci. Ima i knjizica Osprey Publishinga "The Yugoslav Wars" ali, osim dobrog prikaza OOB-a zaracenih strana, u njoj nema puno detalja o pojedinacnim operacijama.
Hrast

#142 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Hrast »

VjecitiStudent wrote:
To je i logicno, nisu otvoreni svi arhivi tako da bi bilo glupo sad pisati nekakve knjizurine o tome - to bi bio veoma nezahvalan posao. Na njemackom imas nekoliko djela koja se ticu NATO-Srbija rata iz 1999. godine. Napisana na osnovu novinskih clanaka, dva tri djela i nekoliko rezolucija. Cista spekulacija.

S druge strane imas dosta primarnih izvora koji bi se dali iskoristiti, npr. Dnevnik Tarika Sarajlica iz Gorazda. Tip je pisao s emocijama i nije mnogo toga krio tako da se da iz njegova djela izvuci poneki zakljucak. Pa onda imas, opet o Gorazdu, djelo "Biti svjedok istine" od Ahmeta Sejdica, jednog od komandanata odbrane grada. S druge strane je opet jedan Srbin napisao knjigu "625 dana u vojnom zatvoru u Gorazdu", pa imas knjigu jednog Srbina koji je igrom slucaja ostao u gradu do 1994. dok ih nisu razmijenili, itd..Ali najvazniji bi bio nesmetan pristup arhivima ARBiH, VRS-a, HVO-a, itd..
Hrast

#143 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Hrast »

Warhead wrote:
Hrast wrote: Da, da, to sam shvatio..to sa 2. krajiskim korpusom koji je traumatiziran od poraza na Grabeskom platou opet prebacen na front protiv legendarnog 5. korpusa. Samo ovo zadnje nisam uspio razumiti - dobar ti je izgleda engleski. Bilo bi kul ako bi, jednog dana kada budes imao viska vremena, preveo taj tekst na bosanski. Znas, mnogo diskusija se vodi oko tih zadnjih nekoliko sedmica rata, a dosad nisam nigdje nabasao na ovako detaljne i opsirne informacije, pogotovo u kontekstu sirih zbivanja.
Ono sto mene iznenadjuje jeste da niko sa ovih prostora (BiH, Srbija, Hrvatska) nije preveo ove studije. Npr. znam da se ovo koristi u haskom tribunalu, i stvarno bi bilo interesantno da neki od nasih izdavaca priredi ova dva izdanja. Mislim, da knjiga prikazuje realno siru sliku i osvjetljava mnoge aspekte oko kojih se vode polemike (ne samo po forumima). Npr. prilicno detaljno je obradjen pokusaj proboja obruca oko Sarajeva od strane ARBiH, sukobi sa HVO-om u srednjoj Bosni, Vlasic, Majevica, Ozren. Analiza pada Srebrenice, dan po dan, na 33 stranice itd. Npr. iz te studije je i ova mapa na http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... re_map.jpg
Nisam shvatio ni to o Dudakovicu i Delicu. Dakle odnosi se na taj neki srednji stepen komandovanja. Do kojeg stupnja cinova to ide?
Nije bas eksplicitno navedeno. To je vise dojam koji sam stekao nakon citanja. Npr. autori nisu nigdje rekli kako su planovi i realzacija vecih operacija ARBiH bili pogresni. Stavise, na par mjesta se da primjetiti da se slazu sa datim planovima s obzirom na ono cime je ARBiH raspolagala i kakve su mogucnosti bile. Ipak, generalno govoreci, cinjenica je da su oficirski kadar VRS cinili profesionalni oficiri, dok je dosta oficirskog kadra ARBiH sticao iskustvo na najtezi moguci nacin, u samoj borbi. A sticanje iskustva u borbi je nesto sto se skupo placa. Mislim da su to negdje i napisali.
PS: Zar ne govori cinjenica da je VRS najbolje snage rasporedio protiv 5. korpusa, a ne protiv HV/HVO-a, nesto i o respektu prema 5. korpusu? Ili su se jednostavno bojali odmazde? Ko ce ga znati.
Tokom 1994 i 1995 vrh VRS i VRSK je bio gotovo "opsjednut" bihackim djepom i 5. korpusom kojeg su nastojali eliminirati posto-poto. U neku ruku to ih je skupo stajalo sto se tice operacije "Oluja". Naime, Mladic je imao strateski izbor da pokusa eliminirati 5. korpus tako sto ce znatno oslabiti polazaj prema HV/HVO na pravcu Livno-Glamoc-Bos. Grahovo ili da ostavi 5. korpus na miru (odrzavajuci okruzenje), a da rezervne snage usmjeri prema HV/HVO snagama na gore pomenutom pravcu. Buduci da su Srbi odabrali prvu opciju, HV/HVO je to znao iskoristiti i u nekoliko operacija ("Zima 94", "Skok-1" i "Skok-2") su ovladali sjevernom stranom Dinare, te uzimanjem Bosanskog Grahova, kao konacnog cilja ovih operacija, su Knin stavili u gotovo neodbranjiv polozaj. Zato je i pao drugog dana "Oluje".

Takodjer, ovo sto sad neki baljezgaju oko toga ko je vise oslobodio u zavrsnim operacijama HV/HVO ili ARBiH je suplja prica, ako imamo u vidu da je VRS glavne snage usmjerio prema 5. i 7. korpusu, sto se jasno vidi iz analize koju sam postao (to sam cak i podvukao u tekstu) i da je to bila zajednicka akcija.
Poznata mi je ta mapa, ima i u djelu "Srebrenica 1995", izdavac Smail Cekic. U tri djela i puna dokumenata i svjedocenja. Kako god, sevap bi ti bilo prevesti makar ono sto si ti postavio. :D
mirza11

#144 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mirza11 »

sayonara wrote:
mirza11 wrote:Naravno, u politici se uvijek kalkulise ali na nekim drugim temama na kojima se spominjala Banja Luka pojedini diskutanti su stvari postavljali tako da smo mogli usetati u grad samo da je bilo politicke volje, a to sto nismo pripisivali su izdaji politickog vrha na celu sa A. Izetbegovicem koji je bio agent KOS-a i sl. Prvi put da cujem nekog od direktnih sudionika oslobadjanja Krajine i drago mi je sto stvari gledas realno i sto od tebe cujemo da tamo nije bilo nimalo jednostavno. A ovi "teoreticari" i generali u miru nek nastave svoj posao. Pozdrav

Da ti nisi mozda skriveni agent CIE,moramo paziti sta govorimo,uljezi su medju nama,ja ti toplo preporucujem da se ne zamaras politikom jer je ocigledno da tvoje poznavanje doseze clancima sa interneta i nekih nebuloznih izjava nacionalista,a rekreacije radi procitaj koju knjigu od Vojislava Seselja................ :D
Padobranac, jesi li dobro? Popij tablet' :)
Jesil ti svjestan sta pises debilu jedan,molim te javljaj se vise :D :D :D
mirza11

#145 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mirza11 »

NE javljaj :D :D :D
exliberal

#146 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by exliberal »

Malo su mi naivni ovi vasi komentari.....bez ljutnje
Raspravljamo dali se mogla banja luka uzet ili ne a nevidimo sta se radilo prijasnjih godina.
Naravno je da su amerikanci rekli stop...jer da se islo dalje onda plan koji su oni skovali nebi vazio vise.
Ja necu da raspravljam o dogadjajima u zapadnoj bosni jer nisam bio svjedok istih ali da se osvrnemo na borbe oko sarajeva.
Da pokrenemo raspravu kakav bi bio tok rata da srbi nisu stali na igmanu poslije zauzimanja treskavice i bjelasnice....da se totalno zaokruzi sarajevo trebalo im je manje od 3 km....opsta panika je vladala u hrasnici i sokolovic koloniji, opsti napad na zuc, vecina jedinica zavezana u sarajevu....da alija neurgira kod zapada .....kako bi se onda odvijao tok rata.
Za lisku i ove iz mostara, sta bi se desilo da srbi nisu pomagali istocni mostar sa artiljerijom, da je pokrenuta akcija sa srpske i hrvatske strane prema mostaru. Kako bi se onda odvijao rat?
Cijeli ovaj rat je bio dogovor izmedju "zaracenih " strana
mayab

#147 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mayab »

nokia6170 wrote:
revolver amidza wrote:probaću ja da napišem koju o ovome,bio sam u 7K armije bih u tim završnim operacijama,.odbrana ključa,oslobođenje s.mosta,..napredovanje prema prijedoru,..da odmah na početku dadnem odgovor pokretaču teme-nije!
ovo što se po forumima plasira je jedan vid mitomanije sa naše strane,.kao 1.5K jeste oslobodio značajan dio teritorije,ali je i sam došao u ozbiljnu krizu kada je vrs napravio kontraofanzivu i bio pred ključem,.tada je na scenu stupio 7K,.te gardijska brigada,crni labudovi i još neke jedinice,,odbranjen je ključ a intenzivno se prebacuju snage armije bih iz ostalih korpusa na to ratište,..onda se odslobađa s.most i odredi armije bih zauzimaju brdo mulež prema prijedoru i izbijaju na pravcu bronzanog majdana što je već banjalučka općina,..u isto vrijeme hv i hvo zauzimaju mrkonjić i penju se na pola manječe te zauzimaju HC bočac,.za mrkonjić je poginuo dozapovjednik 4.gbr andrija matijaš-pauk,.po njemu se nazvala i ta brigada,a na brdu mulež sa naše strane komandant 708.bbr - novi travnik,major rahmmetli osman porić.
armija bih je od b.luke najbliža bila nekih 30-35 km,..a hv oko 20 km,..to što se i armija i hv nalazile relatino blizu b.luke ne znači mnogo,.i četnici su bili negdje i na pola km od sarajeva pa ga nisu uzeli,.šta želim da kažem;b.luka je velik grad 2.po veličini u bih,..razvučen po polju,.zauzeti ga bez izuzetno jake tehnike ,.znač artiljerije i dosta tenkova što realno armija bih nije tada imala dovoljno,.je nemoguće,..u sadejstvu sa hv..moguće ali bi onda prije hv ušla u b.luku nego armija,.armija je u najboljem slučaju mogla zauzeti prijedor,..predpostvka da bi srbi nakon početnog šoka dali žestok otpor za b,luku,.realno imali su i sa čime,.kao što madner napisa,.1.KK vrs je sa svojim najboljim jedinicama pretežno bio na koridoru kao recimo 16.motorizovana,.1.mehanizovana,..i 43.motorizovana prijedorska,..mi smo imali tada naspram sebe 6.sansku-razbijena,.5.kozarska-solidni borci,.4.laka banjalučka,.tako-tako,.i ne sjećam se tačno više čega sve nije bilo naravno uz arkanovce,.dakle vrs je tada već počela da dovlači glavninu svojih snaga na ratišta krajine,.većina njih i jeste bila iz toga kraja,..da se rat produžio ,.vjerovatno bi b.l.pala ali bi to bila veoma teška makljaža sa dosta gubitaka na obe strane,..za b-l. bi okosnicu tu činila hv,.a armija bi prijedor,..sve te priče mogli smo se ušetati u b.luku i to 5.K ..su obične mitomanije,..dakle,..od toga ništa.
Hvala na infu za akcije pojedinih vojnih formacija, ali isto tako samo jedna usputna informacija da je cijela Banja Luka bila spremna da napusti BL na nacin kao i krajiski Srbi iz Hrvatske. Kola su bila spremna i natrpana sto namirnicama sto najosnovnijim potrepstinama. Zvuci nezamislivo, ali oni uopste nisu imali namjeru da ratuju za BL, kao sto su Bosnjaci ratovali za Sarajevo i druge gradove. Ovo ti je info iz prve ruke, ako sumnjas javi mi se na PP. Upravo ej to bio i razlog naredbe da se prekine sa akcijama, jer bi svaka masovna seoba Srba iz RS-a prema Srbiji (a gdje drugo) predstavljala u ocima MZ humanitarnu katastrofu, na što je Milosevic vristao Holbruku da ce se desiti ako im ne pomognu.

Tih dana se RS rusila kao kula od karata i samo ih je Dejton spasio. Zna to RS vrlo dobro, samo mudro sute i guraju pod tepih prljav ves, a vidim ovih dana sve cesce po medijima prizivaju rat i hvalisaju se sa nekim herojstvima i akcijama. A sta drugo ocekivati kada se pogleda ko im je direktor televzije...smrdi odavno na Karadzica i Djogi po uredjivackoj politici zadnjih par godina.
I ja imam iste informacije , i to iz prve ruke, od mnogih BL Srba sto su bili u vojsci RS, tzv. RS treba zauvijek da se zahvaljuje Americi sto im pokloni "drzavu" nakon sveg zla sta su ucinili!
BHCluster

#148 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by BHCluster »

:bih:
Jazz_Junkie

#149 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Jazz_Junkie »

Sto se tice napredovanja prema Banja Luci, nije samo 5. korpus ucestvovao (ako izuzmemo HV). Moj rodjak je licno komandovao jedinicom koja je bila iz sastava 1. korpusa. Sto se tice ostalih detalja, tu moram s njim popricat i ne zelim valjati nekakve nebuloze tipa "sto bi bilo da je bilo".
Kadija

#150 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Kadija »

Jazz_Junkie wrote:Sto se tice napredovanja prema Banja Luci, nije samo 5. korpus ucestvovao (ako izuzmemo HV). Moj rodjak je licno komandovao jedinicom koja je bila iz sastava 1. korpusa. Sto se tice ostalih detalja, tu moram s njim popricat i ne zelim valjati nekakve nebuloze tipa "sto bi bilo da je bilo".

Normalno da nije,5 Korpus sa zapada isao prema sjeveroistoku a druge jedinice Armije R BiH su sa drugih strana.
E ovo je 100% provjereno,SREBRNI MAJDAN,do tu je 5.Korpus dosao od strane S.Mosta a on se nalazi,koliko sam mogao na nekim top.kartama vidjeti izmedju Prijedora I B.Luke.

usput,malo vise se skrece sa teme!!!!!
Post Reply