Konjic/VI Korpus ARBiH

Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#126 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nurudin »

duh_sa_sjekirom wrote: Ustvari, kad čovjek malo bolje razmisli, logično je u priči o tragediji ove porodice i zvjerskom strijeljanju djeteta od 7 godina spomenuti i donaciju a još je bitnije spomenuti da je istu potpisao Nikšić, predsjednik SDP-a BIH.
Pa jeste logično jer je skandalozno, a druga stvar ti i ekipa će te svršavati kad vidite neku poveznicu između npr Bakira
i zločina, kriminala ili čega god. Što ti sad smeta to ??
Nazif_Gljiva

#127 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nazif_Gljiva »

mO k3 wrote: :thumbup:
Zasto mi bosnjaci samo tako mislimo i navodimo da je potrebno suditi i osuditi ovakve zlocine koje su pocinjene od pojedinaca Armije BiH , dok drugi velicaju i pravce heroje od svojih Dokazanih ratnih zlocianaca

Hoces da kazes da vi bosnjaci ne velicate svoje ratne zlocince, dok svi "drugi" velicaju?
Zasto se cekalo ovoliko vremena na presudu bosnjackih ratnih zlocina?
Mozda da ratni profiteri zarade dovoljno za advokata?
Jedno ostaje isto na ovim prostorima, a to je prebrojavanje krvnih zrnaca (moj, tvoj, bosnjacki).
Ratni zlocin je svugdje isti, i tako treba biti tretiran...
O'zone
Globalni moderator

#128 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by O'zone »

Žao mi je što je ukinuta smrtna kazna.

Možda mi je više žao što ne postoji kazna doživotnog teškog rada. Da povraća, piša i sere krv svaki dan ostatka svog usranog života.

Žao mi je...
Novak20

#129 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Novak20 »

Zasto mi bosnjaci samo tako mislimo i navodimo da je potrebno suditi i osuditi ovakve zlocine koje su pocinjene od pojedinaca Armije BiH , dok drugi velicaju i pravce heroje od svojih Dokazanih ratnih zlocianaca
Koje licemjerje. Probaj nekada za promjenu govoriti u svoje ime, a ne "mi Bošnjaci".

https://www.youtube.com/watch?v=WrpJGARuCz0

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... okus81.htm
Nema vise naseg Cace
djeca placu i jecaju
da im Cace vise nema
jadna djeca to ne znaju.
Ja Allah, ja Allah
zivi Caco u nama
ja Allah, ja Allah
jos je Caco sa nama.
Sto su djeca jadna kriva
sto moraju suze kriti
sto ne smiju svoga Cacu
na ulici spomenuti.
Ja Allah, ja Allah
zivi Caco u nama
ja Allah, ja Allah
jos je Caco sa nama.
Ode Caco tako lako
izgubismo svaku nadu
a Caco je svima bio
zakletva u Starom gradu.
kiligonzales

#130 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by kiligonzales »

Zlocin se desio, optuznica postoji, krivicu treba dokazati.

Kad su najveci balkanski krvnici imali pravo na fer i korektno sudjenje, onda je i ovi zasluzuju.

Da se nas pita mi bi svakome zlocincu sprasili metak u celo prije sudjenja.
mO k3

#131 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by mO k3 »

Nazif_Gljiva wrote:

Hoces da kazes da vi bosnjaci ne velicate svoje ratne zlocince, dok svi "drugi" velicaju?
Jedno ostaje isto na ovim prostorima, a to je prebrojavanje krvnih zrnaca (moj, tvoj, bosnjacki).
Pa vidi citav politicki vrh Hrvatske i citav polticki vrh bosanskih katolika drze minutu cutnje osudjenom ratnom zlocincu ... tako nesto nisam vidio kod bosnjaka
julisiz es grant

#132 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by julisiz es grant »

O'zone wrote:Žao mi je što je ukinuta smrtna kazna.

Možda mi je više žao što ne postoji kazna doživotnog teškog rada. Da povraća, piša i sere krv svaki dan ostatka svog usranog života.

Žao mi je...
Znači ovaj zločin je gori od svih zločina počinjenih nad Bošnjacima?
Jer ne vidjeh sličan post na temi o recimo Mladiću.
Svi "naši" zločini kad se saberu su jedan normalan radni dan VRS-a. To kome nije jasno, onda...
cyprus

#133 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by cyprus »

mO k3 wrote:
cyprus wrote:Đubrad životinjska...
zivotinjska??
Neki se ne zaslužuju zvati ljudima...
mO k3

#134 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by mO k3 »

cyprus wrote:
mO k3 wrote:
cyprus wrote:Đubrad životinjska...
zivotinjska??
Neki se ne zaslužuju zvati ljudima...
ali ni zivotinjama ..
diff

#135 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by diff »

llull wrote:

Petar nikada neće slaviti svoj 32. rođendan i ispričati svoju priču, jer je dva puta strijeljan, jednom ubijen i vječno živ.

Znate li ko je Petar Golubović? To je mladić iz Konjica. Napunio je 32 godine. Uzoran je građanin, stomatolog. Ponos oca Đure i majke Vlaste, čuvenih profesora u konjičkoj gimnaziji. No, njime se najviše ponosi brat mu Pavle. Dvije godine mlađi, svršeni pravnik i referent u mostarskom sudu.

Tog 2. jula 1992. šestorica pripadnika Specijalne policije iz sastava Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Konjic negdje u dva sata iz ponoći upala su u stan porodice Golubović.

Noć, strah, agonija... U dva automobila porodica je nasilno ugurana. Ta dva automobila, vjesnika smrti, stižu do policijskog punkta u mjestu Polja Bijela. Poslije razgovora s dežurnim policajcem na kontrolnom punktu dignuta je rampa i vožnju su nastavili prema selu Spiljani.

Šta li je u glavama otetih ljudi? Kako je moguće da ih komšije usred noći bude, guraju u nekakav auto i voze po ovoj mrkloj noći? Evo do juče, profesori, predavali su i njihovoj djeci u Konjicu. Ko su ovi milicajci? I šta hoće?

"Zašto mi udaraju tatu i guraju mamu? Šta je ovo", urlikao je u sebi sedmogodišnji Petar dok je rukom grčevito stezao mlađeg brata Pavla, čija je ruka odavno obamrla od straha. Petogodišnjak je, čini se, bio potpuno isključen iz stvarnosti.

Prvo strijeljanje
Na udaljenosti hiljadu metara od punkta s njegove desne strane, kod slivnika, policajci su ugasili svjetla na automobilima, osim pozicionih, a potom su svi izašli iz automobila s oružjem. Naredili su članovima porodice Golubović da izađu iz automobila i poredaju se na desnoj ivici kolovoza.

"Ma sigurno će nas ostaviti ovdje. Žele da nas zaplaše. Znam ja i ovoga Miralema, on je od Macića, znam i Jusufa Potura... Za ostale nisam siguran, ali ih zna otac Đuro. On je profesor gimnazije, ne bi njega tek tako..."

Pokušao je Petar da vidi brata i roditelje u mraku. Noć je zjenice širila, a strah ih je sužavao. Vrhom kažiprsta napipao je znojavo-hladnu ruku majke Vlaste. U jednom trenutku učinilo mu se da je vidio nekakvu svjetlost, a onda urlik metala zapara noć.

Kad su poredali porodicu Golubović, policajci su uperili cijevi i istovremeno otvorili rafalnu paljbu.

Petar je osjetio miris zemlje. I, kao da je prehlađen, groznica mu je drmala nejako tijelo. Osjetio je i nekakav stran, čudan i nepoznat miris. Neku memlu i nešto toplo.

To se krv roditelja i brata sa smrću miješala i kapala po njemu. Izlazio je život njemu najbližih, spajao se sa zemljom i beskrajem smrti. A Petar ćuti i stišće kapke očne. Jer, ne zna Petar od sedam godina šta je smrt, pa misli da je i on mrtav. Samo se čudi što je nekako drugačije mrtav od roditelja i brata.

Nekim čudom ispostavilo se da je u ovom zločinačkom piru sedmogodišnji Petar jedini ostao nepogođen i nepovrijeđen. Mališan je prilikom rafalne paljbe i sam pao na zemlju između tijela svojih roditelja i mlađeg brata Pavla.

Kada je bio siguran da su se zločinci izgubili u mrkloj noći, mali Petar odlučio je da napusti mjesto zločina, gdje su ležala nepomična tijela njegovih roditelja i brata Pavla.

Nije više mogao držati oči zatvorene. A tijela roditelja i brata postala su hladno breme užasa, koje ga je prikovalo za zemlju. Dublje i dublje.

Poput neke nejake životinjice, izmigoljio se ispod mrtvih, osovio na drhtave noge i opet gledao mrak. Možda je to i bolje. Jer nije vidio smrt. Čudan je mrak, pomaže ti da ne vidiš tu smrt. A onda ga ošinu svjetlost po periferiji oka.

Petar je izašao iz jarka i zaista ugledao svjetla policijskog punkta. Zaškiljio je. "Eno, tamo, tamo je milicija, spasiće me, a onda će zovnuti bolnicu da spase mamu, tatu i brata. Sve je tako jednostavno, samo sam se previše uplašio", pomislio je dječak, plav od straha, smrti i zemlje. Potrčao je.

Zadihan i prestravljen, Petar je pod udarima adrenalina policajcima Hadži Maciću i Draženu Markoviću ispričao šta se dogodilo sa njegovim roditeljima i bratom Pavlom. Zapravo, bio je to više zbrkani monolog pun promuklih, ridajućih konsonanata, koji su izlazili iz prestravljenog dječijeg grla.

Dežurni na punktu motorolom je odmah javio u Policijsku stanicu da se kod njega nalazi mali Petar, a ubrzo potom...

Drugo strijeljanje
"Pa ovo su iste one čike. Milicajci! Oni su mi pucali na tatu, mamu i brata! Zašto njih nisu uhapsili ovi na punktu? Zašto mene voze nazad dolje u Konjic? Možda je opet greška." Dječiji mozak nije mogao da se nosi sa ovoliko adrenalina i gubio se u toj memljivoj, uvijek istoj i nikad završenoj noći. Nikad završenoj...

Policajci su se zaustavili na mjestu zvanom Begin Vir, gdje su izveli dijete iz auta, pa iz oružja osuli vatru u Petra Golubovića. Smrtonosni rafali su ovog puta odradili posao.

Petar nikada neće slaviti 32. rođendan. Petar nikada neće ispričati ni ovu ni bilo koju drugu priču. Petar je dječak dva puta strijeljan, jednom ubijen i vječno živ.

Zločin, kazna, istina i pomirenje
I ne bi bilo ove priče da nije bilo istrage. Ne bismo znali za sve monstruozne detalje i počinioce da sud nije radio svoj posao. A radio ga je urijetko, slabo i nedovoljno. Pa je tako prvooptuženi dobio 12 godina robije, izašao je iz zatvora i kretao se kao slobodan čovjek.

No, čini se da je Macić itekako okrvavio ruke, pa je tako u avgustu 2011. ponovo uhapšen zbog masovnih zločina nad Srbima u selu Bradina, kod Konjica. Na kraju je umro u zatvoru bez izrečene presude i bez istine.

Duhovi Konjica
I zato je dobro znati da je 13 bivših pripadnika Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Konjicu uhapšeno zbog zločina nad desetinama žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Zločinci i optuženi za zločine imaju imena i prezimena

U konkretnom slučaju riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. na području Konjica i okoline, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Među navedenim zločinima obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.

Slobode su lišeni: Nikšić Šefik, rođen 1945. u Konjicu, Alikadić Adnan, rođen 1962. u Konjicu, Pirkić Mitko, rođen 1962. u Konjicu, Ćosić Safaudin, rođen 1974. u Konjicu, Cakić Muhamed, rođen 1968. u Konjicu, Hebibović Ismet zv. "Broćeta", rođen 1956. u Konjicu, Balić Redžo, rođen 1952. u Konjicu, Lukomirak Hamed, rođen 1971. u Konjicu, Padalović Almir, rođen 1968. u Mostaru, Jusufbegović Sead, rođen 1941. u Konjicu, Ćibo Senadin, rođen 1967. u Konjicu, Ramić Agan, rođen 1962. u Konjicu i Ramić Esad, rođen 1966. u Konjicu.

I četvrt vijeka nakon rata red je da saznamo kako je mučeno 240 nesrećnika u logoru Čelebići samo zato što su bili Srbi, kako je jedan prelijep grad, Konjic, ostao etnički čist, kako je nestalo 800 Srba iz Bradine, kako je pobijeno njih 88.

Konjic i Konjičani ne smiju biti taoci ovih kabadahija. Krajnje je vrijeme, zarad istine, pravde, Boga i onog dječaka Petra, dva puta strijeljanog, a vječno živog, da se svi u pomirenju i istini rodimo.

Evo nam prilike. Dosta je bilo ćutanja. Jer ćutanje je treće strijeljanje malog Petra.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tr ... iz-konjica

Izvor: Al Jazeera
Ovo ocigledno nikoga ne pogadja, nije zlocin ocigledno za vecinu ?
Ovaj slučaj je davno završen, čovjek odslužio dvanestogodišnju zatvorska kaznu 2011 godine, što znači da je u zatvoru od 1999 god.

Izvor: http://lat.rtrs.rs/vijesti/vijest.php?id=40351

"Maciću je danas istekla dvanestogodišnja zatvorska kazna na koju je bio osuđen zbog zločina protiv civila, jer je u ratu na teritoriji opštine Konjic ubio porodicu Golubović, oca, majku i dvoje male djece."
cyprus

#136 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by cyprus »

julisiz es grant wrote:

Žao mi je...
Svi "naši" zločini kad se saberu su jedan normalan radni dan VRS-a. To kome nije jasno, onda...
https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism
mO k3

#137 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by mO k3 »

julisiz es grant wrote:

Žao mi je...
:thumbup:
hoce da nas ravnaju sa njihovim zlocincima ..
duh_sa_sjekirom

#138 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by duh_sa_sjekirom »

Nurudin wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Ustvari, kad čovjek malo bolje razmisli, logično je u priči o tragediji ove porodice i zvjerskom strijeljanju djeteta od 7 godina spomenuti i donaciju a još je bitnije spomenuti da je istu potpisao Nikšić, predsjednik SDP-a BIH.
Pa jeste logično jer je skandalozno, a druga stvar ti i ekipa će te svršavati kad vidite neku poveznicu između npr Bakira
Ti si, dakle, spreman i jednu ovakvu tragediju iskoristiti za blaćenje druge političke stranke?
Čitaš li ti šta pišeš, čovječe?
kiligonzales

#139 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by kiligonzales »

Novak20 wrote:
Koje licemjerje. Probaj nekada za promjenu govoriti u svoje ime, a ne "mi Bošnjaci".

https://www.youtube.com/watch?v=WrpJGARuCz0

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... okus81.htm
Nema vise naseg Cace
djeca placu i jecaju
da im Cace vise nema
jadna djeca to ne znaju.
Ja Allah, ja Allah
zivi Caco u nama
ja Allah, ja Allah
jos je Caco sa nama.
Sto su djeca jadna kriva
sto moraju suze kriti
sto ne smiju svoga Cacu
na ulici spomenuti.
Ja Allah, ja Allah
zivi Caco u nama
ja Allah, ja Allah
jos je Caco sa nama.
Ode Caco tako lako
izgubismo svaku nadu
a Caco je svima bio
zakletva u Starom gradu.
Mora da je Pecanin ublehas tu pjesmicu sam skrojio, ovoliko Sarajevo, a nikome nije poznata. Posto iz iskustva znam kako je covjeka stavio na naslovnicu, a Vildana drugarica mu izmislila cijeli intervju sa covjekom koji je privodio Cacu zlocinca. Nebi me cudilo da je i tu pjesmicu Caci izmislio.

Kad vece spominjete Cacu, treba spomenuti i njegovog druga iz ulice kojeg je ubio, a čiju tužnu pricu prica njegov otac Momo Šalipur.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... _sina.html

Caco je skoncao jadno, kako je i zivio.
O'zone
Globalni moderator

#140 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by O'zone »

julisiz es grant wrote:

Žao mi je...
Ma ja i oni su pa šta ako smo i mi.....
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#141 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nurudin »

"čovjek" odslužio :?
alipasijaner

#142 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by alipasijaner »

julisiz es grant wrote:

Žao mi je...
Nema velikih i malih zlocina... ali pravdati svoje zlocine tudjim..
easy

#143 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by easy »

julisiz es grant wrote:

Žao mi je...
De ne rise, ovdje se pise o ovom gnusnom zlocinu. Nema potrebe da razvezujemo o zlocincima Mladicu, Karadzicu, sestorki i inim ovdje. Cisti ispred svoga praga!
Novak20

#144 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Novak20 »

diff wrote: Ovaj slučaj je davno završen, čovjek odslužio dvanestogodišnju zatvorska kaznu 2011 godine, što znači da je u zatvoru od 1999 god.

Izvor: http://lat.rtrs.rs/vijesti/vijest.php?id=40351

"Maciću je danas istekla dvanestogodišnja zatvorska kazna na koju je bio osuđen zbog zločina protiv civila, jer je u ratu na teritoriji opštine Konjic ubio porodicu Golubović, oca, majku i dvoje male djece."
Šta je sa ostalom petoricom koji su učestvovali u ovom zločinu ?
Nurudin

#145 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nurudin »

duh_sa_sjekirom wrote:
Nurudin wrote:
Ti si, dakle, spreman i jednu ovakvu tragediju iskoristiti za blaćenje druge političke stranke?
Čitaš li ti šta pišeš, čovječe?
Nije riječ o blaćenju političke stranke, nego o vašem licemjernom ponašanju , forumskih multietničara.
Nisam ga ja oblatio, fino ti stoji sve na linku portala Žurnal .
Ne agitujem za sda samo mi se gadite sa svojim licemjerstvom
julisiz es grant

#146 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by julisiz es grant »

O'zone wrote:
julisiz es grant wrote:

Žao mi je...
Ma ja i oni su pa šta ako smo i mi.....
Nije I oni su...nego oni su, bez "I".
Ono je bilo organizovano, ovo su bili ispadi. Ovim se niko normalan među "nama" ne ponosi, ono njihovo 90% njih slavi.
Neke jedinice VRS-a su samo u jednom danu ubile više nevinih nego "naši" za cijeli rat...10. diverzantski bataljon...ikad čuo za Savanovića, Kosa, Goronju..Erdemovića...ili komandanta Pelemiša koji slobodno živi u Beogradu? Branjevo ring a bell?
Jebote, pa jedan Milan Lukić je sam pobio bar tri te "Bradine" ljudi...sudski presuđeno? Ko o tim ljudima priča? Na ovom forumu bar? Porodice cijele zatrte.
Roccohljup

#147 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Roccohljup »

Hebo te zivot, pa vi nađete na ovakvoj temi da se prepirete, brojite zrtve i krvna zrnca, te procjenjujete koji je zločin tezi ili veci?????

ZLOČIN JE ZLOČIN I ZA SVAKI KRIVCI TREBAJU DA ODGOVARAJU. ......haug.
Nazif_Gljiva

#148 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nazif_Gljiva »

mO k3 wrote:
Nazif_Gljiva wrote:

Pa vidi citav politicki vrh Hrvatske i citav polticki vrh bosanskih katolika drze minutu cutnje osudjenom ratnom zlocincu ... tako nesto nisam vidio kod bosnjaka
Pa vidi ti, znaci hag i bosnjaci su ti mjerilo? Politicki vrh u hrvata se ne razlikuje od naseg, nacoinalisti i fasisti, sta ocekujes od takvih?
Bosnjaci uce fatihu, ne drze minutu sutnje...
Nazif_Gljiva

#149 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by Nazif_Gljiva »

Roccohljup wrote:Hebo te zivot, pa vi nađete na ovakvoj temi da se prepirete, brojite zrtve i krvna zrnca, te procjenjujete koji je zločin tezi ili veci?????

ZLOČIN JE ZLOČIN I ZA SVAKI KRIVCI TREBAJU DA ODGOVARAJU. ......haug.
Sva poenta
mO k3

#150 Re: Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica

Post by mO k3 »

Nazif_Gljiva wrote:
Pa vidi ti, znaci hag i bosnjaci su ti mjerilo? Politicki vrh u hrvata se ne razlikuje od naseg, nacoinalisti i fasisti, sta ocekujes od takvih?
Bosnjaci uce fatihu, ne drze minutu sutnje...
ah jeli .... ima razlike i te kako ...
Post Reply