ABH017 wrote:
Problem ove države, o kojem govorite, stvoren je još u Mrkonjić Gradu '43, kad je na ZAVNOBIH-u rečeno da ova zemlja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska. Ovi posljednji se samo tu spominju. Poslije ih nema na mapi sve do '74. A Bosanci i Hercegovci se nikad nisu ni spominjali. I to je bio neki kompromis, koji je zadovoljavao velikosrpsku, odnosno velikohrvatsku politiku, i usvojen je pod pritiscima jedne i druge strane. Ni u SFRJ nije postojala bosanskohercegovačka etnija, barem se tako nije mogla zvati i bila je identično podijeljena. Ni ustav SFRJ nije poznavao bosanca i hercegovca, već se moglo birati između jugoslovenstva, "ostalih" ili da odabereš jedan od dva, odnosno, poslije '74 tri etnosa.
Da se tad, '43-e, odolilo pritiscima sa zapada i istoka, ova zemlja, sigurno ne bi imala probleme koje sad ima. Ne bi postojali Bošnjaci, ni Muslimani, Srbi bi bili komšije s istoka, a Hrvati sa zapada. Imali bismo jednu etniju sa 4 ili više religijskih skupina, ali bi sigurno netrepeljivost bila manja i kolica zvana Bosna i Hercegovina bi udruženo gurali u jednom smjeru.
Ovako, nek nam je Bog na pomoći.
Nazalost nije tako jednostavno. Znam da je privlacno servirati krivnju komunistima za danasnje probleme, ali ovo o cemu pricas je od ZAVNOBiH-a starije, bar 150 godine.
ZAVNOBiH je obnovio utemeljio modernu drzavnost Bosne i Hercegovine, definisuci je kao drzavu ravnopravnih ljudi, sto je od nemjerljivog znacaja i sasvim sigurno licna karta moderne bh drzavnosti.[/quote]
Ma ne serviram ja krivnju nikome. Nisam uopšte antikomunista, posebno kad je u pitanju Jugoslovenski model komunizma u pitanju.
Iznosim činjenice.
Jel se BiH definisala tako? Jeste.
Jesu muslimani poslije bili priznati, kao ostala dva naroda? Nisu.
O ZAVNOBIH-u nisam ništa loše ni pomislio, a kamo li napisao. Međutim, poslije rata, opet se nastavilo po starom.
Znači KPJ je mogla, neopterećena ranijim svojatanjem Bosne i Hercegovine od strane dva dodirna korpusa, da to zaokruži. Zašto nije? Ne znam. Nije sad ni bitno. Proš'o voz. Hajmo dalje.
Evo ovaj @kolegione, na drugoj temi, poredi četnika i pokrivenu ženu. Kaže da ćemo morati ratovati ponovo, ako nastavimo tražiti prava na vjeroispovjest i svoju nacionalnost za sebe. I još kaže da smo glupi što insistiramo na tome. I kad mu ja uzvratim da je bezobrazan, plitak, on kaže da ja njega vrijeđam.
kolegione wrote:
Ko će dokazati da li je on fasista ili samo cijeni to, ko ce mu zabraniti da bude u takvom odjevnom folkloru na sudu ko ce mu zabraniti da zakaci nekog sveca na zid institucije izvali krstinu i meni sudi sto sam prebio nekoga jer mi je psovao majku BA..sku, Ku..te se po Sarajevu tradicionalno a ne mislite kako jje "nasima" tamo, i da se razumije ja ne bih volio da mi pokrivena zena sudi ni u Sa ako bi imao slucaj koji sam ti spomenuo, vi dijelite ovu Bosnu jer ne vidite dalje od svojih lidera koji vas vode u propast, slusate vazove sa mindera cije sublimirane poruke zastrasuju i onda meni kazes da sam zlonamjeran. Bosnjaci su vezivno tkivo ove drzave, ako promjenite kurs budite spremni da se ratujete ili da zivite u tor-u ja Boga mi necu jer se ne isplati jer ste frapantno glupi.
Nekontam baš najbolje kakve ja teme imam za ovim Pejakovovićem tobom i drugom Batom ali eto, budući da sam u korespodenciji, komunizam je bilo loš politički sistem ekonomski tu i tamo pravedniji ali nedovoljno konkuretnan (sad smo dno dna ali mozda bude bolje) Bošnjaci jesu vezivno tkivo države treba da štite tuđe manjine na "svom" prostoru i da podržavaju svoju manjinu gdje su ugroženi to je pravi kurs sve ostalo je glupost. Vrlo lako je folklornog četnika pravno usporediti sa ženom u hidzabu, a jasno je da si shvatio šta sam ti rekao. Ključ svega da ja tebe nisam vrijeđao nego svoj etnos u globalu koji ne radi prave stvar, a busa se istim tim klero-nacionalizmom, što je šuplja prica dok redovne batine dobijaju naši povratnici
A nije problem što si ti mene lično vrijeđao, nego što kada sam te prozvao za kukavičluk odgovorio si kako sam i očekivao, zato i braniš interese u Sarajevu što je kukavičluk.