Jesu li kršćani mnogobošci?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#126 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Cvrčak, a jeli Isus klao kurban?
vjerovatno da jeste ako je slijedio tradiciju Abrahama

Mark14:12 U prvi dan beskvasnih kruhova, kad se običavalo klati Pashalno janje, upitaše ga učenici njegovi: "Kamo da idemo, da pripravimo za te Pashalno janje?"

13 Tada posla dvojicu svojih učenika i naloži im: "Idite u grad! Tamo će vas sresti čovjek s krčagom. Idite za njim;

14 I gdje uđe, kažite gospodaru one kuće: "Učitelj pita: "Gdje je soba, u kojoj mogu blagovati Pashalnu večeru s učenicima svojim?
Tako je, klanjem do boga, ponekad hajvana a ponekad i insana! :wink:
ABH017

#127 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

broj dva wrote: --------
Nisam frajer nego tip :-D
U stvari ja sam se obracao tipu/frajeru/faci koji je rekao nesto kako "krscani to ne mogu da razumiju" i to me je malo iznerviralo, na osnovu cega krcani ne mogu razumiti nesto sto muslimani, budisti ili ateisti mogu..
A za trolersku temu - meni tako djeluje. Bombasticno pitanje koje je odgovoreno prije ca 2000 godina - zar nije trolling ?
Izvini tipe :D
Onda je do mene. Pogrešno sam shvatio da se obraćaš @Smrčku, misleći da je on otvorio temu.
Connaisseur Karlin

#128 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Towelie wrote: Krscani jesu u osnovi monoteisti, samo sto taj njihov monoteizam nije cast kao islamski, vec postoje natruhe, narocito konfuzni koncept trojstva.
Postojanje svijesti o jednom Bogu je starije od abrahamskih monotistickih religija.Postojala su ranije plemena koja su imala jednog Boga.
Naravno da su postojala. Kur'an spominje neke od tih naroda i plemena, kao i neke od njihovih poslanika. Muslimani vjeruju da monoteistička vjera postoji od prvog čovjeka, Adema a.s. sve do danas.
Koje monoteisticke stare narode i plemena spominje Kuran?
fatamorgana

#129 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by fatamorgana »

Asteke, Maje, Inke ....
fatamorgana

#130 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by fatamorgana »

sherbett wrote:
fatamorgana wrote:
Asteke, Maje, Inke ....
Ozbiljno?
Tako mi osnovne škole koju sam jedva završio! :lol:
fatamorgana

#131 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by fatamorgana »

sherbett wrote:Pa eto, sta je sigurno jest da su i onj klali kurban :mrgreen:
Ko, Maje? Ma jok, oni su klali insane i turiste!
ABH017

#132 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Postojanje svijesti o jednom Bogu je starije od abrahamskih monotistickih religija.Postojala su ranije plemena koja su imala jednog Boga.
Naravno da su postojala. Kur'an spominje neke od tih naroda i plemena, kao i neke od njihovih poslanika. Muslimani vjeruju da monoteistička vjera postoji od prvog čovjeka, Adema a.s. sve do danas.
Pitaj Smrčka. Ili proguglaj. Meni, Boga mi, mrsko tražit i postavljat. Prvi što mi pade na um narodi Ad i Semud. Znam da je Semudu bio poslan Salih a.s. Dalje guglaj ili zovi Smrčka. On uživa u tome.
ABH017

#133 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
sherbett wrote:Pa eto, sta je sigurno jest da su i onj klali kurban :mrgreen:
Ko, Maje? Ma jok, oni su klali insane i turiste!
Jest te krenulo večeras.
John Cleese

#134 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by John Cleese »

sherbett wrote:
fatamorgana wrote:
Asteke, Maje, Inke ....
Ozbiljno?
:lol: :lol: :lol:

Na temu:
Ako smeta tvome ocu, ako kaze kako grEsis... ti mu reci, duso moja - krscanin je, al' najlEpsi :| :run:
ABH017

#135 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

Jel?
E pa ništa onda. Ondak je dozvoljena međureligijska ljubav. :D
Connaisseur Karlin

#136 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

ABH017 wrote:
ABH017 wrote: Naravno da su postojala. Kur'an spominje neke od tih naroda i plemena, kao i neke od njihovih poslanika. Muslimani vjeruju da monoteistička vjera postoji od prvog čovjeka, Adema a.s. sve do danas.
Pitaj Smrčka. Ili proguglaj. Meni, Boga mi, mrsko tražit i postavljat. Prvi što mi pade na um narodi Ad i Semud. Znam da je Semudu bio poslan Salih a.s. Dalje guglaj ili zovi Smrčka. On uživa u tome.
Uništeni su narodi Huda, Saliha, Šuajba, Luta, Musaa i drugih poslanika: "Prije njih poricali su narod Nuhov, i stanovnici Ressa, i Semud, i Ad, i narod faraonov, i narod Lutov, i stanovnici Ejke i narod Tubba; svi su oni poslanike lažnim smatrali i kaznu Moju zaslužili." (Prijevod značenja Kaf, 12-14) Svi su odbijali pokornost poslanicima i prelazili granice u činjenju razvrata i nereda po Zemlji
Hvala,ali to nije bilo moje pitanje.
Ja sam pitala za narode koji su bili monoteisti,a gore se pise o arapaskim plemenima i njihovim vodjama koji nisu slijedili poslanike.
ABH017

#137 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Koje monoteisticke stare narode i plemena spominje Kuran?
Uništeni su narodi Huda, Saliha, Šuajba, Luta, Musaa i drugih poslanika: "Prije njih poricali su narod Nuhov, i stanovnici Ressa, i Semud, i Ad, i narod faraonov, i narod Lutov, i stanovnici Ejke i narod Tubba; svi su oni poslanike lažnim smatrali i kaznu Moju zaslužili." (Prijevod značenja Kaf, 12-14) Svi su odbijali pokornost poslanicima i prelazili granice u činjenju razvrata i nereda po Zemlji
Ja sam pitala za narode koji su bili monoteisti,a gore se pise o arapaskim plemenima i njihovim vodjama koji nisu slijedili poslanike.
Nisam baš siguran da se radi o arapskim plemenima, šta više, gotovo sam siguran da se ne radi o arapima. Druga stvar, i arapi su bili mnogobošci u vrijeme Muhammeda a.s., pa i poslije njegove smrti. Ni danas nisu svi arapi, jevreji, perzijanci, rusi, nijemci, bošnjaci, srbi, hrvati, itd. vjernici monoteisti. Ono što sam htio reći da piše da je mnogim (ako ne svim, nisam siguran) narodima slana monoteistička vjera.
Svaki od poslanika je bio odbacivan od svog naroda, manje ili više.
ABH017

#138 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

Od kad su Egipćani Arapi?

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Egip%C4%87ani

Onda možeš i Bošnjake strpat među ove narode.
:lol:

P.S.
Pardon. Među arapska plemena.
Connaisseur Karlin

#139 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

ABH017 wrote:
Nisam baš siguran da se radi o arapskim plemenima, šta više, gotovo sam siguran da se ne radi o arapima. Druga stvar, i arapi su bili mnogobošci u vrijeme Muhammeda a.s., pa i poslije njegove smrti. Ni danas nisu svi arapi, jevreji, perzijanci, rusi, nijemci, bošnjaci, srbi, hrvati, itd. vjernici monoteisti. Ono što sam htio reći da piše da je mnogim (ako ne svim, nisam siguran) narodima slana monoteistička vjera.
Svaki od poslanika je bio odbacivan od svog naroda, manje ili više.
Među Arapima se, prema tradicionalnim genealogijama, prvo izdvaja drevna skupina nazvana Arapi Aribe (čisti Arapi), odakle je jasno da je riječ o veoma starim plemenima i narodima koji se smatraju čistokrvnim precima svih Arapa. Dio Arapa Aribe vremenom su, što izumiranjem što utapanjem u druge narode, nestali, pa su zato nazvani Arapi Bā'ide (izumrli Arapi). Iz redova ove nestale skupine prvo pominjemo drevne arapske narode Ād i Semud, civilizacije koje su uništene zbog svojih pretjeranih grijeha. O Ādu i Semudu se opširnije govori u kazivanjima o Hūdu i Salihu, alejhimesselam, plemenitim poslanicima koje je između njihovih redova dragi Allah uzdigao da bi ih opominjali i upućivali na pravi put, tako da o njima ovdje više nećemo govoriti. Još jedna od poznatih civilizacija iz ove skupine Arapa Bāide su potomci Imlikovi[22] koji su poznati pod imenom Amalik (Amalićani). Oni su prvobitno živjeli u Jemenu, ali su ga kasnije napustili i pri tome su se razdvojili u dvije skupine. Jedna njihova skupina se naselila u Hidžazu gdje je boravila neko vrijeme da bi nakon toga nestala,[23] a druga se naselila u Šamu. Ova druga skupina Amalika živjela je u susjedstvu Israila, tako da o njima nalazimo pomena u Starom zavjetu i predajama Benu Israila. Vremenom, i oni su potpuno nestali. U skupinu Arapa Bāide spadaju još i plemena Tasm i Džedis koji su živjeli u Bahrejnu, zatim pleme Hadremevt[24] po kojima je nazvana čitava južna pokrajina gdje su živjeli, te pleme Medjen.[25]
Ali oni nisu bili monoteisticka plemena.
Connaisseur Karlin

#140 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

ABH017 wrote:
Od kad su Egipćani Arapi?

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Egip%C4%87ani

Onda možeš i Bošnjake strpat među ove narode.
:lol:

P.S.
Pardon. Među arapska plemena.
Faraoni nisu bili monoteisti. Ti si napisao da se u Kuranu spominju stare monoteisticke civilizacije ili plemena.
ABH017

#141 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

Među Arapima se, prema tradicionalnim genealogijama, prvo izdvaja drevna skupina nazvana Arapi Aribe (čisti Arapi), odakle je jasno da je riječ o veoma starim plemenima i narodima koji se smatraju čistokrvnim precima svih Arapa. Dio Arapa Aribe vremenom su, što izumiranjem što utapanjem u druge narode, nestali, pa su zato nazvani Arapi Bā'ide (izumrli Arapi). Iz redova ove nestale skupine prvo pominjemo drevne arapske narode Ād i Semud, civilizacije koje su uništene zbog svojih pretjeranih grijeha. O Ādu i Semudu se opširnije govori u kazivanjima o Hūdu i Salihu, alejhimesselam, plemenitim poslanicima koje je između njihovih redova dragi Allah uzdigao da bi ih opominjali i upućivali na pravi put, tako da o njima ovdje više nećemo govoriti. Još jedna od poznatih civilizacija iz ove skupine Arapa Bāide su potomci Imlikovi[22] koji su poznati pod imenom Amalik (Amalićani). Oni su prvobitno živjeli u Jemenu, ali su ga kasnije napustili i pri tome su se razdvojili u dvije skupine. Jedna njihova skupina se naselila u Hidžazu gdje je boravila neko vrijeme da bi nakon toga nestala,[23] a druga se naselila u Šamu. Ova druga skupina Amalika živjela je u susjedstvu Israila, tako da o njima nalazimo pomena u Starom zavjetu i predajama Benu Israila. Vremenom, i oni su potpuno nestali. U skupinu Arapa Bāide spadaju još i plemena Tasm i Džedis koji su živjeli u Bahrejnu, zatim pleme Hadremevt[24] po kojima je nazvana čitava južna pokrajina gdje su živjeli, te pleme Medjen.[25]
Nisu ni arapi ni jevreji isto tako. Niti jedan narod, ni prije Abrahama ni poslije Abrahama.
A kad si već navalila k'o mutava da ponavljaš jedno te isto, evo ti šta sam postavio.
ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Postojanje svijesti o jednom Bogu je starije od abrahamskih monotistickih religija.Postojala su ranije plemena koja su imala jednog Boga.
ABH017

#142 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: Faraoni nisu bili monoteisti. Ti si napisao da se u Kuranu spominju stare monoteisticke civilizacije ili plemena.
Pa nije faraon narod.. Valjda nije. :-)
Mada u neku ruku faraoni jesu propovijedali monoteizam, jer se faraon proglasio za boga.
Međutim, i tom narodu je došao poslanik da ih uči vjeri u jednog Boga (koji nije faraon).
Šta je tvoja poenta? Šta želiš da dokažeš ovom vrtnjom u krug? Želiš da povećaš broj postova na forumu? Neka nagradna igra, šta?
Connaisseur Karlin

#143 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

ABH017 wrote:
Nisu ni arapi ni jevreji isto tako. Niti jedan narod, ni prije Abrahama ni poslije Abrahama.
A kad si već navalila k'o mutava da ponavljaš jedno te isto, evo ti šta sam postavio.
ABH017 wrote:
Sve abrahamske religije/teologije vjeruju da je pocetak monoetisitcke svijesti od postojanja Adama.

To nije bio dio konverzacije.Postavio si pogresne primjere/grupe a koje nisu iz monoteistickih plemena,a napisao si da su spomenute u Kuranu.
ABH017

#144 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: Sve abrahamske religije/teologije vjeruju da je pocetak monoetisitcke svijesti od postojanja Adama.

To nije bio dio konverzacije.Postavio si pogresne primjere/grupe a koje nisu iz monoteistickih plemena,a napisao si da su spomenute u Kuranu.
Onda ti je pitanje niđe veze.
Ne postoji, ni danas, niti jedan monoteistički NAROD, niti je ikad postojao.
Postoje monoteističke RELIGIJE, i narodi kojima su slani poslanici sa monoteističkim objavama.

Nisam ni rekao ništa za druge Abrahamske religije, jer mi nije poznato u detalje. Samo sam rekao šta muslimani vjeruju na osnovu onog što je napisano u Kur'anu.
Smrcak15

#145 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Cvrčak, a jeli Isus klao kurban?
vjerovatno da jeste ako je slijedio tradiciju Abrahama

Mark14:12 U prvi dan beskvasnih kruhova, kad se običavalo klati Pashalno janje, upitaše ga učenici njegovi: "Kamo da idemo, da pripravimo za te Pashalno janje?"

13 Tada posla dvojicu svojih učenika i naloži im: "Idite u grad! Tamo će vas sresti čovjek s krčagom. Idite za njim;

14 I gdje uđe, kažite gospodaru one kuće: "Učitelj pita: "Gdje je soba, u kojoj mogu blagovati Pashalnu večeru s učenicima svojim?
Tako je, klanjem do boga, ponekad hajvana a ponekad i insana! :wink:
nemoj iskrivljavati cinjenice

klanjem Kurbana mi hranimo sebe od tog mesa, svoju porodicu i siromasne i komsije, a to su dobra djela, a Bog kaze u Kuranu da njemu ne dolazi njihova krv niti meso, nego nasa dobra djela.

gledaj mo cinjnice

a sad ako neko ubije neduznu osobu u ime Boga, to Bog nema nista sa tim i kaznit ce tu osobu, to je djelo Djavola.
i nemoj te da vas te stvari odvode u zabludu.
Connaisseur Karlin

#146 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Sve abrahamske religije/teologije vjeruju da je pocetak monoetisitcke svijesti od postojanja Adama.

Postoje monoteističke RELIGIJE, i narodi kojima su slani poslanici sa monoteističkim objavama.

Nisam ni rekao ništa za druge Abrahamske religije, jer mi nije poznato u detalje. Samo sam rekao šta muslimani vjeruju na osnovu onog što je napisano u Kur'anu.
Pa pisala sam o grupama u kojim je postojala monoteisticka svijest primje pojave Islama.Ti si se dobrvoljno ubacio komentarom da se spominju u Kuranu.Piatala sam imena grupa,ali si napisao pogresan odgovor.Nema potrebe da se "izvalacis" iz situacije u koju si sebe dobrovoljno ubacio.nema potrebe nastavljati konverzaciju sa istim pitanjem,jer nemas odgovor.
patriot_1

#147 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by patriot_1 »

ABH017

Ma niko tebi ništa ne brani. Vjeruj u šta hoćeš. Meni ne smeta tvoje citiranje psalma i obožavanje Isa a.s. Obožavaj kravu ako hoćeš. Meni ni u džep, ni iz džepa. Ono što meni smeta je što pljuješ po mojim ubjeđenjima. Misionarenje nije problem, ali je važno da se izjasniš. Onomad si postavljao klipove u kojima si pokušavao da oblatiš poslanika Muhammeda a.s. i Islam kao vjeru. U više navrata si najbezobraznije otvoreno vrijeđao sve muslimane vjernike, zbog čega si u više navrata dobio povratnu kartu za Banoviće. Pitanje je dana kad ćeš dobiti tu kartu u jednom smjeru. Mislim da si rekorder, na forumu, po broju zaključanih tema, upravo zbog svog bezobzirnog i netolerantnog stava prema drugom i drugačijem (što zorno pokazuje ko si i kakav si). Zbog toga je važno da znamo sa kim diskutujemo. Ti nisi fini kršćanin koji želi da upoznaje druge i drugačije, već radikalni misionar koji će učiniti sve, kako bi nametnuo svoje ubjeđenje drugima, makar to značilo i najveće uvrede i pljuvanje po tuđim svetinjama.
Hvala Bogu da nisam kao ti.[/quote]

A ti ,kao slučajno,nisi primjetio što je dovelo do toga da VRATIM istom mjerom?
Ma daj,ako je netko blatio moje,a to je bio inicijator,ja sam potražio blato u njegovom dvorištu!

Možda sam pritom,katkad prešao granicu tolerancije,no ja nisam savršen ni kao vjernik ni kao čovjek!A nisam primjetio ni da si ti!Samo ti to ne primjećuješ!
ABH017

#148 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:

Pa pisala sam o grupama u kojim je postojala monoteisticka svijest primje pojave Islama.Ti si se dobrvoljno ubacio komentarom da se spominju u Kuranu.Piatala sam imena grupa,ali si napisao pogresan odgovor.Nema potrebe da se "izvalacis" iz situacije u koju si sebe dobrovoljno ubacio.nema potrebe nastavljati konverzaciju sa istim pitanjem,jer nemas odgovor.
Ne izvlačim se ja, nego si ti prekomponovala pitanje usput, pa se vrtiš u krug, kako bi ispala pametna. Nothing else. :run:
Connaisseur Karlin

#149 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:

Ne izvlačim se ja, nego si ti prekomponovala pitanje usput, pa se vrtiš u krug, kako bi ispala pametna. Nothing else. :run:
Cilj i smisao pitanja je bio isti,bez ozbira na "kompzoiciju"istog,jer smo cijelo vrijeme pisali o istom pitanju. Ja nisam ispala pametna,jednostavno znam da jesam pametna osoba.Nema potrebe da nastavljamo konverzaciju koja nije vezana za temu.

Da se vratimo na temu: Sve abrahamske religije su monoteisticke,
Towelie

#150 Re: Jesu li kršćani mnogobošci?

Post by Towelie »

Cilj i smisao pitanja je bio isti,bez ozbira na "kompzoiciju"istog,jer smo cijelo vrijeme pisali o istom pitanju. Ja nisam ispala pametna,jednostavno znam da jesam pametna osoba.Nema potrebe da nastavljamo konverzaciju koja nije vezana za temu.

Da se vratimo na temu: Sve abrahamske religije su monoteisticke,
Svakako. I pre Ibrahima as (Abrahama) je postojala nit monoteizma, samo sto je "zaprljana" obozavanjem idola.
Post Reply