Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
__Phoenix__

#126 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by __Phoenix__ »

I mene malo sramota, banka a išaran im zid, gdje to ima dragi ljudi, u kojoj evropskoj zemlji...
cyprus

#127 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by cyprus »

Ne znam što je ovo trebalo VSTV-u... Napravili su običnu glupost...
AzerVisoko

#128 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by AzerVisoko »

mirza_15 wrote:
dustaban wrote:Znate sta, hajmo se ko ljudi pogledati u oci... zar ovo nije NAZADNO ?!
Mene je sramota.

Image
Zaboli me q sto je tebe sramota. Ja sam na te zene ponosan. A sramota me je takvih kao sto si ti. Mrznja prema svemu sto ima veze sa islamom ti izbija iz svakog komentara. Stidi se! Takvihkao sto si ti treba da nas je sramota.
Jel musliman koristi rijec q (pretpostavljam da si mislio na "kurac") u kontekstu "zaboli me kurac"? Ili si jos jedan turbomusliman gdje je sve nazadno IN, nebitno il se radilo o bradama ili kladionicama.
Grean

#129 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Grean »

AzerVisoko wrote:
mirza_15 wrote:
dustaban wrote:Znate sta, hajmo se ko ljudi pogledati u oci... zar ovo nije NAZADNO ?!
Mene je sramota.

Zaboli me q sto je tebe sramota. Ja sam na te zene ponosan. A sramota me je takvih kao sto si ti. Mrznja prema svemu sto ima veze sa islamom ti izbija iz svakog komentara. Stidi se! Takvihkao sto si ti treba da nas je sramota.
Jel musliman koristi rijec q (pretpostavljam da si mislio na "kurac") u kontekstu "zaboli me kurac"? Ili si jos jedan turbomusliman gdje je sve nazadno IN, nebitno il se radilo o bradama ili kladionicama.
Odakle tebi da je @mirza musliman vjernik? Do tog zakljucka dosao jer se @mirza ne stidi svojih sunarodnjakinja koje se bore za svoje pravo? Je li to pravilo, da bi branio prava muslimana moras biti neko ko prakticira vjeru?
Nero Histrion

#130 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Nero Histrion »

Da se ne zaboravi - sutkinja koja je gola radila vjezbe pored prozora - vracena na posao. Eto bas je to fino, svak ima pravo da radi sta hoce i nosi sta hoce, u sudu. I ne treba nikog biti stid zbog ovoga, jel tako? Fakat je ovo slobodna zemlja, i pravedna.

Image

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sutkinja ... /140426053
Danguba

#131 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Danguba »

zagortenej wrote:Na slijedečim slikama su prikazani poznati egipatski ucenjaci sa svojim porodicama, nijedna žena ne nosi maranu. Slikano prije 70-tak godina.

Image

Image

Image
I kakve to veze ima sa BiH i Bosnjacima?
zagortenej

#132 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zagortenej »

sandromen wrote:

Egipćani su to ba, u najboljim godinama kada su bili sila s Jugoslavijom i Indijom. :thumbup:
Ne ko danas. :(

Hala se smije o pomisli da se to nosi po Egiptu.
Godina 1956. u Egiptu. Tako bilo i u Siriji i Iraku. A vidi ih danas na šta su spali u ovim boljim vremenima 2016. kada su "veči muslimani".

2016. Sarajevo
1956. SarajevoP

Otišli 200 godina unazad mjesto 60 unaprijed.
Prva tačka dnevnog reda na prvoj sjednici novoformirane egipatske skupštine nakon što su MB došli na vlast je bilo uvođenje poligamije. A narod gladan
Maharadza

#133 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Maharadza »

cyprus wrote:Ne znam što je ovo trebalo VSTV-u... Napravili su običnu glupost...
Ma jašta nego glupost, ali ovoj bagri na vlasti itekako paše, kao da je po njihovom "scenariju": daj bilo šta zakuhaj samo da stoka ne spominje propalu privredu, (pre)zaduženost i daljnje zaduživanje, MASOVNI egzodus itd. A naravno da su reakcije opravdane, da se razumijemo! :thumbup:
mirza_15

#134 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

AzerVisoko wrote:
mirza_15 wrote:
Sidje moralista. Falilo nam je takvih u ratu da dijele lekcije o moralu.
Maharadza

#135 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Maharadza »

mirza_15 wrote:
AzerVisoko wrote:
mirza_15 wrote:
Ma on je očito doktorirao Ahlak i Edeb! :oops:
AzerVisoko

#136 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by AzerVisoko »

Grean wrote:
AzerVisoko wrote:
mirza_15 wrote: Jel musliman koristi rijec q (pretpostavljam da si mislio na "kurac") u kontekstu "zaboli me kurac"? Ili si jos jedan turbomusliman gdje je sve nazadno IN, nebitno il se radilo o bradama ili kladionicama.
Odakle tebi da je @mirza musliman vjernik? Do tog zakljucka dosao jer se @mirza ne stidi svojih sunarodnjakinja koje se bore za svoje pravo? Je li to pravilo, da bi branio prava muslimana moras biti neko ko prakticira vjeru?
Pa eto pitaj ga.

Paradoksalno jeste ali kada neko ovdje argumentira s recenicama poput "boli me kurac", "hoces kurac", "picke se usutile" itd. mozes pretpostaviti da se radi o turbovjerniku.
mirza_15

#137 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Maharadza wrote:
Ma on je očito doktorirao Ahlak i Edeb! :oops:
Vidim. Pokazuje pozamasno poznavanje istih. Prava carsijska skola.
Nero Histrion

#138 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Nero Histrion »

Niko mi u porodici nije pokriven, imam nekih nedoumica glede vjere, al' ovo s hidzabom je prevrsilo mjeru. Vratili sutkinju koja je gola radila vjezbe pored prozora na posao, a zena pod hidzabom ne moze raditi u sudu. WTF? :?

Ako je ovo pravo na slobodu i ravnopravnost zena, onda ovom narodu ovdje stvarno niko i nsita vise pomoci ne moze.

Image
Last edited by Nero Histrion on 08/02/2016 00:12, edited 1 time in total.
zavezata-vreca

#139 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zavezata-vreca »

Gola zena samo budali moze smetati.
AzerVisoko

#140 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by AzerVisoko »

mirza_15 wrote:
AzerVisoko wrote: Jel musliman koristi rijec q (pretpostavljam da si mislio na "kurac") u kontekstu "zaboli me kurac"? Ili si jos jedan turbomusliman gdje je sve nazadno IN, nebitno il se radilo o bradama ili kladionicama.
Rodjen sam poslije rata.
sandromen

#141 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by sandromen »

zagortenej wrote: Prva tačka dnevnog reda na prvoj sjednici novoformirane egipatske skupštine nakon što su MB došli na vlast je bilo uvođenje poligamije. A narod gladan
Nekad bilo danas se samo sjećat.

Image

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ugoslaviji
Iste godine, 12. septembra, u svom nastupnom govoru povodom primanja menšure u Begovoj džamiji u Sarajevu reisu-l-ulema Ibrahim ef. Fejić je podržao skidanje zara i feredže. On je u svom govoru rekao:

- Jedno bolno pitanje koje pred nama stoji, kojem moramo posvetiti veliku pažnju i gdje trebamo hitno intervenisati jeste pitanje jednakopravnosti naše muslimanke. Stotine godina mi smo ženi uskraćivali najelementarnija prava, prava na prosvjećivanje i slobodu.
Na drugom kongresu AFŽ-a, održanom 13. i 14. jula 1947. u Sarajevu, donijeta je rezolucija o pokretu muslimanki za skidanje zara. U redakcioni odbor za sastav rezolucije ušle su: Zehra Muidović, Sida Omerbašić, Mara Mitrov i Antonija Mandžić.

U ovoj rezoluciji zar i feredža su označeni kao "simbol nekadašnjeg neravnopravnog položaja muslimanke i ostatka teške prošlosti koji danas otežava njihovo puno učešće u političkom, društvenom i privrednom životu žene". Rezolucija opisuje položaj žene u BiH kao vrlo težak, a u tom kontekstu položaj muslimanke kao najteži.
Evo do kuda smo došli danas, odošmo 200 godina unazad.
Treba vratiti ustav Socijalističke Republike Bosne i Hercegovne i sve njezine zakone. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Last edited by sandromen on 08/02/2016 00:15, edited 1 time in total.
mirza_15

#142 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

zavezata-vreca wrote:Gola zena samo budali moze smetati.
Pravo seksisticko drustvo. Nije uvreda za zenu da ju se posmatra primarno kao seksualni objekat i sredstvo za marketing svega i svacega potiskujuci sve njene druge osobine u drugi plan, ali je marama nazadna i uvreda za zenu.
mirza_15

#143 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

AzerVisoko wrote:
mirza_15 wrote:
AzerVisoko wrote: Jel musliman koristi rijec q (pretpostavljam da si mislio na "kurac") u kontekstu "zaboli me kurac"? Ili si jos jedan turbomusliman gdje je sve nazadno IN, nebitno il se radilo o bradama ili kladionicama.
Rodjen sam poslije rata.
Pa to ti kazem. Falilo nam je takvih kao ti.

Usput, dijete, imas ti jos puno toga da naucis.
SpecialOffer

#144 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by SpecialOffer »

Sve religije treba zabraniti. Cim neko spomene meni to ne odgovara, vjerski razlozi...odmah samar na licu mjesta :D
Nero Histrion

#145 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Nero Histrion »

mirza_15 wrote:
Pravo seksisticko drustvo. Nije uvreda za zenu da ju se posmatra primarno kao seksualni objekat i sredstvo za marketing svega i svacega potiskujuci sve njene druge osobine u drugi plan, ali je marama nazadna i uvreda za zenu.
Vjerovatno su im i ovakve zene nazadne, a i uvreda, za neciju inteligenciju! :run:
http://technologyreview.me/en/computing/gaza-nasa-mars/
zavezata-vreca

#146 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zavezata-vreca »

ovo da se ko fol brani marama u drzavnim institucijama je mamac za budale ... da se dize pritisak i bezze nervira ... mada koje su pokrivene su svakako limitirane na poslu .... mnoge neće da se rukuju sa muskarcima, neće da sjede u kancelariji sa muskarcima, nece da putuju poslovno sa muskarcima ... ukoliko trebaju poslovno u zemlju u kojoj je marama zabranjena, opet je problem ... itd
calculator

#147 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by calculator »

cyprus wrote:Ne znam što je ovo trebalo VSTV-u... Napravili su običnu glupost...
Nije VSTV napravilonikakvu glupost, samo su zahtijevali poštivanje zakona o sudu, koji je već 10-tak godina na snazi:

Zakon o sudovima u Federaciji BiH:
Član 12.
Sudska toga
Sudije u toku suđenja i prilikom javnog objavljivanja odluka nose togu.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće propisuje korištenje i izgled sudske toge a Federalno ministarstvo pravde osigurava njenu nabavku i raspodjelu.
Član 13.
Oznake pripadnosti
Sudije i službenici suda ne smiju ispoljavati bilo kakvu vjersku, političku, nacionalnu ili drugu pripadnost za vrijeme vršenja službenih dužnosti.
Oznake vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti ne smiju se isticati na sudskoj zgradi ili u prostorijama suda.
Zabrana iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na stranke i treća lica.
Zakon o sudu BiH:
Član 6.
Toge
(1) Predsjednik Suda i suci obvezni su nositi službene toge na suđenjima i javnim raspravama.
Ružica Jukić je decidno pojasnila odluku VSTV:

Ko stoji iza današnje organizacije i manipulacije očito neobrazovanim ženama, koje su izašle na ulice da bi protestirale protiv zakona?! :?
Ko organizira i očito zagovara šerijat u BiH, i ko ruši sekularizam u BiH?
mirza_15

#148 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Nero Histrion wrote:
Vjerovatno su im i ovakve zene nazadne, a i uvreda, za neciju inteligenciju! :run:
http://technologyreview.me/en/computing/gaza-nasa-mars/
Ma nista to. Prejaka je mrznja, prezir i predrasuda kod njih da bi razumjeli.
AzerVisoko

#149 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by AzerVisoko »

mirza_15 wrote:
Uvreda je jedno i drugo. Nemozemo zene tjerati da kriju lice i zabraniti im putovanje do Zenice (Dr. Safet Kuduzovic) samo zato sto imamo primitivne muskarce.
dale cooper

#150 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dale cooper »

Pošto sam čovjek koji je generalno liberalan i protiv zabrana koje utječu na slobode i prava
drugih ljudi, protiv sam odluke VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba. Ne vidim zašto je ta odluka uopšte donesena.

Međutim gledajući danas proteste ovih žena koje su izašle na ulice i njihov broj, ne mogu a da se ne
pitam, je li to zaista najveći problem u ovoj zemlji? Je li to baš sve ostalo štima a jedini i najbitniji
problem je ova odluka VSTV-a? Pitam se da li bi ove iste žene sutra izašle na proteste zbog katastrofalne
ekonomske situacije, zbog korupcije, (ne)sigurnosti i svih drugih problema koji se gomilaju godinama?
Značajno je to što se na obilježavanju februarskih protesta pojavilo mnogo manje ljudi nego na
protestima za nošenje hidžaba. Što govori da se ni nakon 20 i više godina nismo mnogo pomakli
sa pozicija od završetka rata. Vjerske i nacionalne stvari su briga broj jedan, a one životne stvari
su stavljene u zapećak.
Post Reply