HM 2011 wrote:Obzirom da je fašisam generalno pojava sekularizma i vezana je za neke vidove areligioznih grupa koje izvore problema traže u religijskim skupinama, a isti vodi porijeklo od same antičke kulture - moglo bi se reći da je u pitanju strogo Europski fenomen - međutim NIJE.....
Fenomen nije stran skoro niti jednom društvu, i manifestuje se nan način - mi smo bolji od njih, vidi hin smrde, vidi hin kako su pogani, vidi hin ovo, ono i dsz.......
Oni su neprijatelji a mi smo prijatelji i braća..... Neprijatelji su svuda oko nas držimo se zajedno u borbi protiv neprijatelja...... a to je narod, grupa ljudi i slično....
Etc.....
---------------------------------------------------------------------
Zašto sam ovo napisao - zato što je neko spomenu klerofašizam....
U tom kako neko nazva klerofašizmu, a ja ga zovem fundamentalizmu, odnosno tvrdolinijaštvu - neprijatelj nije i ne bi trebao biti grupa ljudi - nego zlo djelo (može i zlodjelo - zločin) bilo kojeg pojedinca.....
Neprijatelj zaista jeste svuda oko nas - ali on se manifestuje na način kada baciš opušak u rijeku tada si neprijatelj zdrave životne sredine, kada praviš kuću bez septičke isto, kada za klupu u parku kažeš da je ničija a ona NAŠA - fino izgleda zar ne....
Eh onda dođemo na temu Palestine i Palestinskog pitanja - Prije 4000 godina na nekoj zemlji iz Egipta došli Izraelićani, na neki komad zemlje.... tu su bili i Filistejci i ovi i oni elem piše sve u svetim knjigama..... i nekako je došlo do faze da su protjerani sa tog komada planete zemlje i 1945 se vraća grupa koja se poziva na sve to na taj komad zemlje na planeti Zemlji i tu ih dočeka neki Palestinac. Palestinac od čukun djeda ima šator, kozu, kravu, Izraelac dođe bagerom i otjera i njega i šator i kravu a kozu mu seksualno obljubi..... Palestinac baci kamen na Izraelca, Izraelac baci fosfornu bombu od 250 Kg na naselje u kojem živi Palestinac i pobije 20 porodica sve sa kućnim ljubimcima kao odmazda za bačeni kamen..... Bude ranjen neki drugi Palestinac - on se opasa eksplozivom i kaže sad ću vam j.... mater, i ode i raznese se - i rani 5, ubije dvije majke i tri bebe - hebi ga bomba ne diskriminira - onda Izraelac pokrene intifadu, neće niko naše bebe ubijati, pa onda se uključi UN i objasni kako je došlo do konflikta i vrši pritisak da Izrael stane i povuče se, a Izraelska vojska nakon 200-300 mrtvih na strani Palestinaca i 2 ranenja na strani Izraelaca kaže svom narodu mi nismo krivi ali u interesu mira polažemo oružije i prekidamo borbu - samo želimo da nas niko ne napada i tako ukrug ide ekspanzija naselja svakih 3 do 6 mjeseci.....
I onda shvatiš da je želja Izraelaca za spolnim općenjem sa kozama kriva za sve........
I zato ta mržnja protiv Izraelaca - što ne znači da su ljudi Fašisti, niti Neonacisti.....
Filistejci su Palestinci.
Turci i dan danas za Palestinu kažu Filistin.
Palestine (Arabic: فلسطين Filasṭīn, Falasṭīn, Filisṭīn).
The Palestinian people (Arabic: الشعب الفلسطيني, ash-sha‘b al-Filasṭīnī), also referred to as Palestinians (Arabic: الفلسطينيون, al-Filasṭīniyyūn)
https://tr.wikipedia.org/wiki/Filistin
https://tr.wikipedia.org/wiki/Filistinliler
Filistejac=Filistinac=Philistejac=Philistinac=Filestejac=Filastinac=Philestejac=Philastejac=Palestinac
F=Ph
Samo korupcija vremenom jezička.