VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dust in the wind

#126 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by dust in the wind »

Drinski wrote:
Bodkin wrote:
Drinski wrote:Marama u javnim ustanovama treba imati isti polozaj kao i jelka i Djeda mraz u istim, ali dzaba je to objasnjavati, kada su, u glavi, baždareni, različiti aršini.
Ne treba. Ni blizu. Ali i da treba, sto onda ne izbacimo marame iz obdanista ili uvedemo jelke u skole?
naravno da ne treba, marama ide po jednom pravilu a jelka po drugom, jel de?!.... a jelka i Djed mraz su vec odavno dio nekih skola, ustanova itd.
opet brkanje teza... u zgradi suda ne smije da bude ni bilo kakve jelke, ukrasa, postera i sličnih gluposti. to nije cirkus. ne smije da bude išta što može dovesti do sumnje u nečije političko, vjersko, seksaulno i bilo kakvo drugo uvjerenje... a strankama u postupku je dozvoljeno doći sa krstom od pola metra, maramom, turbanom I to je sasvim normalna stvar.
Drinski

#127 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Drinski »

dust in the wind wrote: opet brkanje teza... u zgradi suda ne smije da bude ni bilo kakve jelke, ukrasa, postera i sličnih gluposti. to nije cirkus. ne smije da bude išta što može dovesti do sumnje u nečije političko, vjersko, seksaulno i bilo kakvo drugo uvjerenje...
Pa ako ne smije, zasto onda VSTV to ne ukloni?
dust in the wind

#128 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Drinski wrote:
dust in the wind wrote: opet brkanje teza... u zgradi suda ne smije da bude ni bilo kakve jelke, ukrasa, postera i sličnih gluposti. to nije cirkus. ne smije da bude išta što može dovesti do sumnje u nečije političko, vjersko, seksaulno i bilo kakvo drugo uvjerenje...
Pa ako ne smije, zasto onda VSTV to ne ukloni?
šta da ukloni? jelku.. koju? gdje si video jelku u zgradi suda, poster Djeda Braza, bilo šta, poster gole žene? molim te uputi me pa da odem i ja to da vidim. a ako išta takvo u bilo kojem sudu postoji, naravno da treba biti uklonjeno i sankcionisano..ali ja u šuplje price nas ne mogu vjerovati.. najlakše je napisati postoji to negdje. međutim na čanu pionirsku riječ ne padam odavno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#129 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by _BataZiv_0809 »

Djeda mraz i jelka u sudnici? :?
dust in the wind

#130 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

_BataZiv_0809 wrote:Djeda mraz i jelka u sudnici? :?
Heheh. Pa eto.. Ovaj internet je fakat zlo. Postao je sinonim za to da svako može o svemu nešto reći bez da se potrudi da provjeri istinitost rečenih informacija.. A riječi su nažalost postale gadno oružje u vremenu pretrpanosti informacija.. Možeš laži, poluistine, dezinformacije lako plasirati i još brže proširiti...
Hakiz

#131 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Hakiz »

ententina wrote:
madner wrote:Ima million presuda da odjevni predmet nije osnovno ljudsko pravo.
Vjernici su cesto u zabludi da njihovi arsini nesto znace van njihovih glava.
Pravo na vjeru (praktikovanje i manifestovanje) je osnovno ljudsko pravo. Ukoliko je vjerom PROPISANO kako će se neko, u ovom slučaju žena, odijevati, to znači da govorimo o njenom PRAKTIKOVANJU a ne o nadahnutošću modnom sezonom, hiru, obilježavanju i itmsl.
COUNCIL OF EUROPEAN UNION
EU Guidelines on the promotion and protection
of freedom of religion or belief
FOREIGN AFFAIRS Council meeting Luxembourg, 24 June 2013
The Council adopted the following guidelines:
A. Reason for Action
1. The right to freedom of thought, conscience, religion or belief, more commonly referred to as the right to freedom of religion or belief (FoRB) is a fundamental right of every human being. As a universal human right, freedom of religion or belief safeguards respect for diversity. Its free exercise directly contributes to democracy, development, rule of law, peace and stability. Violations of freedom of religion or belief may exacerbate intolerance and often constitute early indicators of potential violence and conflicts.
2. All persons have the right to manifest their religion or belief either individually or in community with others and in public or private in worship, observance, practice and teaching, without fear of intimidation, discrimination, violence or attack. Persons who change or leave their religion or belief, as well as persons holding non-theistic or atheistic beliefs should be equally protected, as well as people who do not profess any religion or belief.... http://eeas.europa.eu/delegations/fiji/ ... fac%29.pdf
Dakle, pročitao sam citat nekoliko puta, posebno pažljivo boldirani dio i tu piše da svako ima pravo na ispoljavanje religije javno ili privatno. Ali, ne piše ništa o institucijama.

Međutim, u istom dokumentu piše i ovo:

..."14. As opposed to the freedom to have a religion, to hold a belief or not to believe, the freedom to manifest one's religion or belief may be subject to limitations, but "only to such limitations as are prescribed by law and are necessary to protect public safety, order, health or morals or the fundamental rights and freedoms of others."...

A to znači da država i njeni institucije imaju pravo, po smjernicama na koje se pozivaš, ograničiti pravo na ispoljavanje religije.
Last edited by Hakiz on 26/01/2016 12:54, edited 1 time in total.
mirza_15

#132 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by mirza_15 »

Marama nije vjerski simbol. Ona je stroga vjerska obaveza. Moja zena nosi hidzab. Ne bi ga skinula ni po koju cijenu. To nije pitanje inata. To je isto kao da od bilo koje druge zene trazis da na sudu bude u toplesu. Ovdje se ocigledno radi o mrznji i segregaciji, potrebi stigmatiziranja i dovodjenja u neugodan polozaj ove populacije.

Za to vrijeme u Americi:
U Americi je nedavno afroamerička muslimanka Carolyn Walker-Diallo, postala državna sutkinja u New Yorku s maramom na glavi koja je položila zakletvu na Kur'anu.
Drinski

#133 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Drinski »

dust in the wind wrote:
Drinski wrote: Pa ako ne smije, zasto onda VSTV to ne ukloni?
šta da ukloni? jelku.. koju? gdje si video jelku u zgradi suda, poster Djeda Braza, bilo šta, poster gole žene? molim te uputi me pa da odem i ja to da vidim. a ako išta takvo u bilo kojem sudu postoji, naravno da treba biti uklonjeno i sankcionisano..ali ja u šuplje price nas ne mogu vjerovati.. najlakše je napisati postoji to negdje. međutim na čanu pionirsku riječ ne padam odavno.
Pa ima ovaj nas kolega sto hoda po sudovima, mozda je on vidio.... ako nije, ima nas jos koji hodamo pa vidimo svasta...

I ne samo to, nego je moj bliski srodnik nabavljao paketiće koji su, uz Djeda mraza, podijeljeni na zabavi u sudu... :D
Drinski

#134 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Drinski »

dust in the wind wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Djeda mraz i jelka u sudnici? :?
Heheh. Pa eto.. Ovaj internet je fakat zlo. Postao je sinonim za to da svako može o svemu nešto reći bez da se potrudi da provjeri istinitost rečenih informacija.. A riječi su nažalost postale gadno oružje u vremenu pretrpanosti informacija.. Možeš laži, poluistine, dezinformacije lako plasirati i još brže proširiti...
Prika, ti si bio u sudnici dva puta u zivotu...

nije u sudnici nego u zgradi suda, to su ipak razlicite stvari.
dust in the wind

#135 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

mirza_15 wrote:
Marama nije vjerski simbol. Ona je stroga vjerska obaveza. Moja zena nosi hidzab. Ne bi ga skinula ni po koju cijenu. To nije pitanje inata. To je isto kao da od bilo koje druge zene trazis da na sudu bude u toplesu. Ovdje se ocigledno radi o mrznji i segregaciji, potrebi stigmatiziranja i dovodjenja u neugodan polozaj ove populacije.

Za to vrijeme u Americi:
U Americi je nedavno afroamerička muslimanka Carolyn Walker-Diallo, postala državna sutkinja u New Yorku s maramom na glavi koja je položila zakletvu na Kur'anu.
heheh. Kada Bošnji SAD bude primjer kako postupati prema Muslimanima, država koja je uništila polamuslimanskih država, država koja drži Gvantanamo na pravdi Boga... Itd. Ali eto, dozvolili su ženi da bude sudija sa maramom na glavi... Bravo za Amere, sada mogu nastaviti podržavati Izrael, imaju blagonaklonost Bošnjaka :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#136 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski silujes logiku.
madner

#137 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by madner »

mirza_15 wrote:

Za to vrijeme u Americi:
To je njen izbor.

Drzava ima zakone, to sto je nekome zakletva da hoda po ulici umjesto po trotoaru ne znaci da se za njega treba mjenjati zakon.
dust in the wind

#138 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Drinski wrote:
dust in the wind wrote:
Drinski wrote: Pa ako ne smije, zasto onda VSTV to ne ukloni?
Pa ima ovaj nas kolega sto hoda po sudovima, mozda je on vidio.... ako nije, ima nas jos koji hodamo pa vidimo svasta...

I ne samo to, nego je moj bliski srodnik nabavljao paketiće koji su, uz Djeda mraza, podijeljeni na zabavi u sudu... :D
zabava sa paketićima jeste bila. ali ne za djecu sudija, nego sindikat službenika i nemještenika za zaposlene u pravosudnim institucijama to organizuje, za njihovu djecu. i ne moraju svi učestvovati u tome. dobiju im djeca paketiće od članarina godišnjih koje daju u taj sindikat. ali nema veze sa sudijama
Hakiz

#139 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Hakiz »

mirza_15 wrote:Marama nije vjerski simbol. Ona je stroga vjerska obaveza. Moja zena nosi hidzab. Ne bi ga skinula ni po koju cijenu. To nije pitanje inata. To je isto kao da od bilo koje druge zene trazis da na sudu bude u toplesu. Ovdje se ocigledno radi o mrznji i segregaciji, potrebi stigmatiziranja i dovodjenja u neugodan polozaj ove populacije.
Ne. To je isto kao kada ženi koja je po uvjerenju nudista narediš da se obuče kada uđe u sud. Narediš nešto što je protiv uvjerenja neke osobe zbog "višeg cilja".

A citiranja raznih situacija iz raznih zemalja su veoma selektivna. Imaš zemalja u kojima možeš biti osuđen na smrt ako javno kažeš da nisi pripadnik državne religije, nisi religiozan uopšte ili si pripadnik neke druge religije suprotne državnoj. A takve stvari ne citirate kada govorite o slobodi vjeroispovijesti. I kako takva zemlja ima pravo na svoje zakone, ima i svaka druga, pa i naša, pravo na svoje.
Drinski

#140 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Drinski »

dust in the wind wrote:
Drinski wrote: Pa ima ovaj nas kolega sto hoda po sudovima, mozda je on vidio.... ako nije, ima nas jos koji hodamo pa vidimo svasta...

zabava sa paketićima jeste bila. ali ne za djecu sudija, nego sindikat službenika i nemještenika za zaposlene u pravosudnim institucijama to organizuje, za njihovu djecu. i ne moraju svi učestvovati u tome. dobiju im djeca paketiće od članarina godišnjih koje daju u taj sindikat. ali nema veze sa sudijama
dakle, ja tebi kazem, da su nekim sudovima stoji jelka 15-20 dana u hodniku, a uoči nove godine se uz D. mraza podijele paketići (ovaj dio sa paketićima je u određenoj mjeri i nebitan, ali ukazuje i na stvari koji nisu u duhu odluke VSTV-a).
mirza_15

#141 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by mirza_15 »

madner wrote: To je njen izbor.

Drzava ima zakone, to sto je nekome zakletva da hoda po ulici umjesto po trotoaru ne znaci da se za njega treba mjenjati zakon.
Koliko ja znam ovdje se uopste ne radi o zakonu tako da.....

A i zakoni se donose uvazavajuci neke medjunarodne norme i standarde, povelje i specificnosti okruzenja za koje se donose. Ne donosi ga pingvinima.
dust in the wind

#142 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Drinski wrote:
dust in the wind wrote:
Drinski wrote: Pa ima ovaj nas kolega sto hoda po sudovima, mozda je on vidio.... ako nije, ima nas jos koji hodamo pa vidimo svasta...

dakle, ja tebi kazem, da su nekim sudovima stoji jelka 15-20 dana u hodniku, a uoči nove godine se uz D. mraza podijele paketići (ovaj dio sa paketićima je u određenoj mjeri i nebitan, ali ukazuje i na stvari koji nisu u duhu odluke VSTV-a).
ovo za paketiće ti ja kažem,kako je na jednom sudu...a za tu jelku ne znam... nisam čula. gdje god da je treba biti uklonjena. kakva jelka..i bakrači.
madner

#143 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by madner »

mirza_15 wrote:
madner wrote: To je njen izbor.

Koliko ja znam ovdje se uopste ne radi o zakonu tako da.....

A i zakoni se donose uvazavajuci neke medjunarodne norme i standarde, povelje i specificnosti okruzenja za koje se donose. Ne donosi ga pingvinima.
Pa citirao sam vec odluke Evropskog suda po slicnim pitanjima. Vjerniku obaveza, drzavi komad odjece = propisi kao da je komad odjece.
Nisam vidio da se neko zalio sto ne moze u sorcu na sud.
Bodkin

#144 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Bodkin »

ententina wrote:
Pravo na vjeru (praktikovanje i manifestovanje) je osnovno ljudsko pravo. Ukoliko je vjerom PROPISANO kako će se neko, u ovom slučaju žena, odijevati, to znači da govorimo o njenom PRAKTIKOVANJU a ne o nadahnutošću modnom sezonom, hiru, obilježavanju i itmsl.
COUNCIL OF EUROPEAN UNION
EU Guidelines on the promotion and protection
of freedom of religion or belief
FOREIGN AFFAIRS Council meeting Luxembourg, 24 June 2013
The Council adopted the following guidelines:
A. Reason for Action
1. The right to freedom of thought, conscience, religion or belief, more commonly referred to as the right to freedom of religion or belief (FoRB) is a fundamental right of every human being. As a universal human right, freedom of religion or belief safeguards respect for diversity. Its free exercise directly contributes to democracy, development, rule of law, peace and stability. Violations of freedom of religion or belief may exacerbate intolerance and often constitute early indicators of potential violence and conflicts.
2. All persons have the right to manifest their religion or belief either individually or in community with others and in public or private in worship, observance, practice and teaching, without fear of intimidation, discrimination, violence or attack. Persons who change or leave their religion or belief, as well as persons holding non-theistic or atheistic beliefs should be equally protected, as well as people who do not profess any religion or belief.... http://eeas.europa.eu/delegations/fiji/ ... fac%29.pdf

Znaci ako meni vjera nalaze da hodsm gologuz, sud mi mora onoguciti? Ili ako mi vjera nalaze da na slonu dodjem na posao, sud mi mora omoguciti parking mjesto?
mirza_15

#145 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by mirza_15 »

Samo se vi pravite naivni i zagovarajte diskriminaciju. U ovakvim situacijama ispliva mrznja i prezir koji osjecate, a sve ko fol multi-kulti. A onda vam zasmeta marama na glavi. Uostalom ko ce dokazati da je marama na glavi vjerski simbol? Je li suknja vjerski simbol? Je li majica vjerski simbol? Je li kosulja vjerski simbol? Kravata mozda? Marama moze i da bude samo modni detalj. Moze li marama u tom slucaju? Hoce li casnim sestrama zabraniti ulazak u sudnicu?

Ociglena je potreba da se diskriminise ova grupacija ljudi i to nece proci. Uvjeren sam u to.
mirza_15

#146 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by mirza_15 »

Bodkin wrote:

Znaci ako meni vjera nalaze da hodsm gologuz, sud mi mora onoguciti? Ili ako mi vjera nalaze da na slonu dodjem na posao, sud mi mora omoguciti parking mjesto?
Sta sud mora omoguciti da muslimanka dodje sa maramom na posao? Sta i koga ugrozava njena marama pa da ne moze? Ubi vas mrznja.
madner

#147 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by madner »

Pa poenta jeste da nije bitno kakav je simbol.
Ajatolah_

#148 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Ajatolah_ »

izbrisao
Last edited by Ajatolah_ on 26/01/2016 13:14, edited 1 time in total.
Bodkin

#149 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by Bodkin »

mirza_15 wrote:
Bodkin wrote:

Sta sud mora omoguciti da muslimanka dodje sa maramom na posao? Sta i koga ugrozava njena marama pa da ne moze? Ubi vas mrznja.
Glupo pitanje. Jel sud treba onoguciti meni da dodjem gologuz i radim na sudu jer mi vjera nalaze?
mirza_15

#150 Re: VSTV - Pristrasnost i diskriminacija

Post by mirza_15 »

Bodkin wrote:
mirza_15 wrote:
Bodkin wrote:

Glupo pitanje. Jel sud treba onoguciti meni da dodjem gologuz i radim na sudu jer mi vjera nalaze?
Ti si gologuz u sukobu interesa sa ostalima. Marama, ukoliko ne mrzis, nije u sukobu interesa sa bilo kakvim drustvenim, moralnim itd normama. Kontas ili od mrznje ne ide u glavu?
Post Reply