Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
- jao_situacije
#126 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
ako sanders uzme nekim čudom ubiće ga u roku od godinu dana
- jeza u ledja
#127 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Tako su govorili i za Obamu.
Mozemo tako reci i za Trumpa, ne ovisi od velikih donora.

Mozemo tako reci i za Trumpa, ne ovisi od velikih donora.
-
VCorp
#128 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Vidim naši momci poznaju političku scenu SAD, pa da vas upitam pošto tako žustro raspravljate šta Bosanci i Hercegovci imaju u slučaju da pobijedi Sanders, odnosno Clinton ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#129 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”goodbar wrote:JEB'O TE BERNI.
» goodbar
7 dana
- Ja_Ja
#130 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Nista! Clintonova bolje poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i njenom pobjedom bi mozda imali malo veci interes administracije za Bosnu i Hercegovinu. No to je toliko minorno da mozda nije vrijedno pomena. U sustini ko god pobjedi Bosancima i Hercegovcima niti ce biti bolje niti gore. Za one koji zive u Sjedinjenim Drzavama ima razlike izmedju predsjednika cije ideje mogu da se implementiraju i onog/one cije ne mogu. Do sada je vise nego jasno da ideje koje Sanders propagira nisu izvodljive u ovom trenutko i zbog toga nebi bio dobar predsjenik. Da bi on ili njegove ideje bile moguce, on mora da ima odredjen broj kongresmena koji podrzavaju njegovu ideologiju.VCorp wrote:Vidim naši momci poznaju političku scenu SAD, pa da vas upitam pošto tako žustro raspravljate šta Bosanci i Hercegovci imaju u slučaju da pobijedi Sanders, odnosno Clinton ?
Ted Cruz je dobar primjer onog o cemu pisem. Ted Cruz je Tea Party kandidat, zestoki konzervativac koji nebi imao sansi da bude izabran prije Tea Party pokreta, no posto je Tea Party uradio taj "grassroots" dio svoje kampanje i izabrao dobar dio kongresmena, postoji realna sansa da Ted Cruz moze uspjeti da se izbori za nominaciju te ukoliko pobjedi na izborima i provede neke od svojih zamisli zbog podrske tih kongresmena. Sanders to nema.
- sigh
#131 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Sanders uzeo NH sa skoro 20 % razlike

- jeza u ledja
#132 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
A mozda i preko 20 razlike.
Pobjeda ocekivana, ali ne za ovoliko. Opet je overperform Sanders.
Vidjecemo sad hoce li se to odraziti na sljedece primaries, koji su 20 feb u Nevadi.
Za sada ukljucujuci i Iowu ako sam dobro shvatio Sanders ima 34, a Clinton 30 delegata, ne racunajuci superdelegate.
Vidjecemo sad hoce li se to odraziti na sljedece primaries, koji su 20 feb u Nevadi.
Za sada ukljucujuci i Iowu ako sam dobro shvatio Sanders ima 34, a Clinton 30 delegata, ne racunajuci superdelegate.
- Gojeni H
#133 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Sto se vanjske politike tice, apsolutno je nebitno ko ce pobijediti u SAD-u.VCorp wrote:Vidim naši momci poznaju političku scenu SAD, pa da vas upitam pošto tako žustro raspravljate šta Bosanci i Hercegovci imaju u slučaju da pobijedi Sanders, odnosno Clinton ?
Za nas slabo kakvog hajra ...
-
AenemA
#134 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Hilary laze cim usta otvori. O republikancima ne treba ni pricati, onaj lik Kasich se cini normalan u nekim stvarima, inace su svi spremni poceti treci svjetski rat. Rubio je idiot. Trump ce reci bilo sta samo da dodje do bijele kuce. Christie je mafija iz nju dzerzija. Bush je kao i prethodni bushevi, malo mozda bistriji od glupana Dzordza. Onaj nadridoktor Karson je jos jedan u nizu religioznih frikova.
Sanders ima fine ideje koje niko nikada nece implentirati u AmeriKi. Cuj besplatno skolovanje haha, cuj zdravstveno osiguranje za sve haha...cuj pojacane mjere pri kupovini oruzja...oh boy.
Nek' nam je Bog na pomoci sa ovakvim kandidatima.
Samo nas Bake moze spasiti.
Sanders ima fine ideje koje niko nikada nece implentirati u AmeriKi. Cuj besplatno skolovanje haha, cuj zdravstveno osiguranje za sve haha...cuj pojacane mjere pri kupovini oruzja...oh boy.
Samo nas Bake moze spasiti.
- It_is_a_Leclerc
#135 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Pa dobro...Realno, Bernie je u NH što je SDA u Banovićima, i sve osim njegove uvjerljive pobjede bi bilo veliko iznenađenje. Međutim, i dalje sam vrlo skeptičan oko toga da će do kraja dobiti nominaciju, jer se naprosto igra nekoliko vrlo teških "utakmica" na kojima bi se moglo odlučivati.
Što se Republikanaca tiče, svi koji glasaju za Trumpa, u suštini, glasaju za demokratskog kandidata ma ko on bio. Nešto slično je i sa Sandersom jer, iskreno, teško da može biti veći motiv za mobilizaciju republikanaca svih boja i kolorita, od protukandidata koji je - Jevrej, pa još i socijalista, vrlo, po njih, nepovoljnih stavova o nekim stvarima, poput emigracije, držanja oružja (iako u svojoj prošlosti ima ponešto dodvoravanje fanovima pušaka) i sl. No, nešto se slično govorilo i za Obamu, tako da ćemo tek vidjeti.
Što se Republikanaca tiče, svi koji glasaju za Trumpa, u suštini, glasaju za demokratskog kandidata ma ko on bio. Nešto slično je i sa Sandersom jer, iskreno, teško da može biti veći motiv za mobilizaciju republikanaca svih boja i kolorita, od protukandidata koji je - Jevrej, pa još i socijalista, vrlo, po njih, nepovoljnih stavova o nekim stvarima, poput emigracije, držanja oružja (iako u svojoj prošlosti ima ponešto dodvoravanje fanovima pušaka) i sl. No, nešto se slično govorilo i za Obamu, tako da ćemo tek vidjeti.
- mousstapha
#136 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Vec se pocela dobijati jasnija slika. Cini se da su se ljudi malo vise ukljucili i prate se mediji i debate. Posebno je to izrazeno kod republikanaca, gdje su na posljednjoj debati sahranili malog Rubia. U nastavku se vjerovatno moze ocekivati da ce ideje koje propagiraju Sanders i Trump biti proglasene nemogucim u smislu realizacije.
- Ja_Ja
#137 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Trump nema ideja. Covjek nije u stanju da izgovori prosto prosirenu recenicu. No, kao sto neko rece u Americi je sve moguce pa i to da Trump prodje dalje. Ranije sam pisao i opet cu ponoviti, Republikanci nemaju klasicnog konzervativca u utrci. Mozda neko od njih to i jeste ali ih je Trump tako srozao, da su se morali spustiti na njegov nivo da bi se odrzali u utrci. Kasich jeste bolja opcija od Trumpa, ali ne i za ruralne Republikance. Rubio ima cist i jasan govor samo ga izofira onaj mafijas iz New Jersey-a do jaja. On ce ga i kostati utrke. Nebi bio iznenadjen da Bush na kraju vaskrsne kao pogodan kandidat za sve, a bojao bih se ako to bude Cruz jer tip nije normalan. Klasicni primjerak Tea Party otpatka koji se nebi libio rata ni sekunda pa da ga pocne i u samim Sjedinjenim Drzavama.mousstapha wrote:Vec se pocela dobijati jasnija slika. Cini se da su se ljudi malo vise ukljucili i prate se mediji i debate. Posebno je to izrazeno kod republikanaca, gdje su na posljednjoj debati sahranili malog Rubia. U nastavku se vjerovatno moze ocekivati da ce ideje koje propagiraju Sanders i Trump biti proglasene nemogucim u smislu realizacije.
- jeza u ledja
#138 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Sve si rekao buraz.AenemA wrote:Hilary laze cim usta otvori. O republikancima ne treba ni pricati, onaj lik Kasich se cini normalan u nekim stvarima, inace su svi spremni poceti treci svjetski rat. Rubio je idiot. Trump ce reci bilo sta samo da dodje do bijele kuce. Christie je mafija iz nju dzerzija. Bush je kao i prethodni bushevi, malo mozda bistriji od glupana Dzordza. Onaj nadridoktor Karson je jos jedan u nizu religioznih frikova.
.
- mousstapha
#139 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Ima on tim iza sebe koji mu pomaze da svoje ideje svede na kratke i jasne recenice. Naravno, on to radi da bi dobio izbore, da li je te ideje moguce implementirati njega u ovom trenutku ne zanima, a kako vidimo ni njegove glasace. Govori o stvarima koje amerikanci vole cuti. Isto kao i Sanders, samo na drugoj strani.Ja_Ja wrote:Trump nema ideja. Covjek nije u stanju da izgovori prosto prosirenu recenicu. No, kao sto neko rece u Americi je sve moguce pa i to da Trump prodje dalje. Ranije sam pisao i opet cu ponoviti, Republikanci nemaju klasicnog konzervativca u utrci. Mozda neko od njih to i jeste ali ih je Trump tako srozao, da su se morali spustiti na njegov nivo da bi se odrzali u utrci. Kasich jeste bolja opcija od Trumpa, ali ne i za ruralne Republikance. Rubio ima cist i jasan govor samo ga izofira onaj mafijas iz New Jersey-a do jaja. On ce ga i kostati utrke. Nebi bio iznenadjen da Bush na kraju vaskrsne kao pogodan kandidat za sve, a bojao bih se ako to bude Cruz jer tip nije normalan. Klasicni primjerak Tea Party otpatka koji se nebi libio rata ni sekunda pa da ga pocne i u samim Sjedinjenim Drzavama.mousstapha wrote:Vec se pocela dobijati jasnija slika. Cini se da su se ljudi malo vise ukljucili i prate se mediji i debate. Posebno je to izrazeno kod republikanaca, gdje su na posljednjoj debati sahranili malog Rubia. U nastavku se vjerovatno moze ocekivati da ce ideje koje propagiraju Sanders i Trump biti proglasene nemogucim u smislu realizacije.
- relativno84
#140 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Goriva ima, jos da ga zdravlje posluzi, nekako dise na pola 
- relativno84
#141 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Nema te sminke i botoxa ce njega napraviti zivljimpasha078 wrote:Zato sto je prirodan, ne na botoxu ko Trump ili tonom sminke ko Hilary.relativno84 wrote:Goriva ima, jos da ga zdravlje posluzi, nekako dise na pola
- jeza u ledja
#142 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Kako covjece smaras to nije normalno. Toliko si nadobudan i agresivan u dokazivanju necega sto tebi odgovara.pasha078 wrote:Pa bilo je anketa koje su upucivale na ovakav rezultat. No ti si ih odbacivao kao 'nelegetimne'.jeza u ledja wrote:A mozda i preko 20 razlike.
Sad, razmisljaj svojom glavom zasto su neke ankete pogodile a neke ne. Pogrijesile su one koje su se ogranicavale na 'likely voters' i samim tim su potcijenili Bernijevu podrsku. Kao sto mozes procitati, entrance interviews pokazuju da je Berni animirao mlade glasace vise nego i Obama 2008. A upravo su ti mladi glasaci najmanje pouzdani, stoga su ih neke ankete manje 'vagale', upravo one koje su davale tjesnji rezultat.
Da skratim, ovaj rezultat u NH direktno daje legitimitet anketama na nacionalnom nivou koje pokazuju Bernija i Hilari izjednacenim, i istovremeno umanjuju legitimitet anketi koju si ti predocio.
Navedi mi gdje si TI spomenuo anketu iz New Hampshire koja je upucivala na ovakav rezultat?
Ne znam da li vrijedi detaljno ti odgovarati, ali pokusacu jos jednom, vrlo detaljno i sa relevantnim podacima, vise radi drugih, jer ti si po svemu sudeci nedokaziv.
Vise puta si citirao ankete Overtimepolitics.com kao glavni izvor za tvoje argumente. Eh, taj izvor je predvidio da ce Bernie pobjediti u NH za 14%. (http://overtimepolitics.com/pollingdata ... pshire.pdf) Da napomenem, u stvarnosti pobjedio je sa 22% razlike. Znaci fulili su, debelo. Je li tako? Tako je. (U stvari fulio JE, jer OTP je izgleda samo jedan lik.)
Realclearpolitics AVERAGE OF ALL POLLS (ne ukljucuje taj Overtimepolitics) za NH je bio 13.3%, znaci taj tvoj OTP je imao rezultate kao i PROSJEK. Istovremeno, recimo CNN/WMUR poll je davao 26% prednosti Sandersu, a UMass Lowell 16% prednosti. To su neke od relevantnih anketa koje zbirne stranice poput RCP izbacuju svakodnevno, a ima ih jako puno. Medju njima NEMA tvog izvora, koji opet napominjem ni blizu nije pogodio. SVE OVE ANKETE su intervjuisale samo LIKELY VOTERS, UKLJUCUJUCI i tvoj omiljeni Omvertimepolitics ("This poll was conducted by telephone to include 395 likely Democratic primary voters", pise na anketi tvog Overtimepolitics, imas link iznad.), znaci prica gdje spominjes pogresnu metodologiju sa likely voters ne pije vode.
Nacionalne ankete, malo ili nimalo imaju veze sa Iowom, a pogotovo New Hampshireom i POGOTOVO sa trenutnim anketama. To znas i sam, ili bi trebao da znas. Ako ne znas, ja ne mogu trositi vrijeme objasnjavajuci ti zasto. Stoga, rezultat iz NH ni po cemu i ni na koji nacin ne odrazava stanje na nacionalnom nivou. NH ima vrlo specificno biracko tijelo, a u ovom slucaju pogotovo jer je Sanders iz komsiluka.
Ja nisam predocio anketu (jednina), vec ankete (mnozina), dok ti konstantno biras jednu anketu koja tebi odgovara u datom trenutku. Ista anketa koju si spominjao za druge drzave je debelo pogrijesila za New Hampshire, ali to nema veze, je li?
Da sumiram, ako pricamo o anketama i zasnivamo zakljucke na osnovu njih, Clintonova je i dalje apsolutni favorit. Ovo ne govorim iz razloga sto navijam za nju, za razliku od tebe koji navija za Sandersa, vec na osnovu predocenih podataka.
A podaci su sljedeci.
Ovo su SVE relevantne ankete po RCP koje su izasle u februaru, a ticu se utrke Clinton/Sanders (dakle nisam izostavio nijednu):
Arkansas, Clinton +32 (Pollster: Hendrix College)
Michigan, Clinton +29 (Fox/Mithcell)
Michigan, Clinton +32 (IMP/Target Insyght)
North Carolina, Clinton +26 (High Point University)
New York, Clinton +21 (Sienna College)
National, Clinton +2 (Quinnipiac)
National, Clinton +18 (Rasmussen)
Georgia, Clinton +41 (Landmark/Rosetta Stone)
National, Clinton +21 (PPP)
http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/
Na Politico.com, ima jos:
Oklahoma, Clinton +16 (SoonerPoll)
http://www.politico.com/polls/president ... rtwOPkrLIU
Na Huffington Post, ima jos:
National, Clinton +13 (Morning Consult)
National, Clinton +12 (NBC)
http://elections.huffingtonpost.com/pol ... ic-primary
Sa FiveThirtyEight.com, ima jos:
Florida, Clinton +17 (Florida Southern College)
http://projects.fivethirtyeight.com/ele ... emocratic/
Znaci RealClearPolitics, Huffington Post, Politico, FiveThirtyEight. Da ti nacrtam ne bi izgleda pomoglo.
Ono, I hate to burst your bubble. Ti si iz svih ovih 15ak anketa ranije spomenuo samo jednu (Quinnipiac), i to jedinu u kojoj je razlika manja od 10%.
Sad ti uzmi i pick and choose sta hoces da bi sebi dokazao nesto drugo od stvarnosti. Mislim ono, hahaha, hajmo se malo igrati statistike.
Ovo NE ZNACI da ce ovako i ostati. Moze se sve vrlo brzo promjeniti i Sanders uzeti lopatom. Jeste, tacno, New Hampshire i Iowa mogu nesto promjeniti sto se tice svijesti glasaca u vezi Sandersove konkurentnosti, ali to tek treba da se dokaze u drzavama sa malo drukcijom demografijom od izrazito bjelacke Iowe i New Hampshira.
Otvori temu prije 8 godina, o predsjednickim izborima, o primaries, poslije o Obami, itd, i vidi ko ju je otvorio, ko je tamo najvise postao i pisao o izbornom procesu i anketama. Ne znam jesi li ti tek otkrio americki izborni proces ili sta, ali nemoj misliti da si jedini na forumu. Jeste, ankete imaju svoj limit. Jednostavno ne mogu da dohvate pravi uzorak ljudi koji ce stvarno glasati i ne mogu da dohvate sve trendove. Moj zakljucak jeste i tada bio da ako se primjeti trend u anketama pred izbore, da ce taj kandidat dobiti jos dodatnih X procenata na istim. Nije nuzno, ali cesto se desava. To u ovom slucaju pogoduje Sandersu, slazem se, ali taj se trend jos ne vidi. Ne moze se porediti situacija od prije mjesec, dva sa ovom, jer tad Sanders nije bio ozbiljno ni razmatran, to si i ti spomenuo. No iz istog razloga, trend rasta njegove podrske se ne moze i ne treba porediti sa onim prije dva mjeseca, vec u zadnjih 10 dana od kad su poceli predizbori.
Kao sto vidis, odnosno trebao bi da vidis, prednost Clintonove se i dalje mjeri u dvocifrenim brojkama, a nekad i u desetinama procenata. Koliki god da je trend, Sanders jos ima dosta da se takmici da bi je sustigao.
No, AKO pobjedi u primaries, Sanders, barem po trenutnim anketama, ima vise sansi protiv Reps nego Clinton. Vise je nego ocigledno da ima odredjenu privlacnost i ljudima koji obicno ne glasaju za Demokrate. Jos jednom, izborni uspjeh, pogotovo Demokrata, ovisi od skupljanja koalicije raznih skupina ljudi i njihovog izlaska na izbore. Nemojte ni na trenutak pomisliti da je Sanders novi Obama sto se tice toga. Ono sto pali u jednoj drzavi i na jednom nivou, cesto nema nikakve veze sa drugom drzavom i na drugom nivou (primaries vs general election). Cak i ono sto pali kod istog kandidata jedne godine, mozda nece upaliti kod tog kandidata sljedeci put. Cak i isti glasac nece glasati za istu osobu ili cak stranku u ovisnosti od toga gdje se nalazi i u kojem trenutku.
Ja sam jos prije 8 godina govorio da ce glasacko tijelo u Americi u buducnosti sve vise liciti na glasacko tijelo u Evropi. Uspon Trumpa, koji po svom ponasanju lici na likove poput Berlusconija, Le Pena, Putina, te uspon Sandersa s druge strane, koji se ponasa kao tipicni evropski socijaldemokrata, kao i issues o kojima se govori (imigracija, socijalna zastita i zdravstvo) savrseno oslikavaju taj trend.
I jos jednom, sva ova prica iznad, ja govorim o anketama, ne o vlastitim zeljama. Ti govoris o vlastitim zeljama gledajuci ih kroz ankete koje tebi odgovaraju. U tome je razlika.
A kad smo kod vlastitih zelja...
Ja licno sam izraziti liberal, u evropskom, ne americkom smislu te rijeci, a socijaldemokracija me ne zanima previse (odnosno tu sam za neke issues izraziti ljevicar, za druge center-right, ali povrh svega sam pragmaticar). Takodje nisam nikakav izraziti pacifista i nisam a priori protiv americkog intervencionizma. No price i zelje su jedno, a stvarnost je drugo i ne glasam za nekoga samo zato sto kaze da je takav. Iz mog iskustva pracenja politike, bitnije je sta neko MOZE da uradi od onog sta HOCE da uradi. Nemam ja nista od toga sto Sanders nesto hoce da uradi, ako to ne moze (ili ne zna) uraditi. Politicki i ekonomski establishment u Americi je toliko jak da mu nikakav predsjednik ne moze prismrditi. Obama nije mogao sprovesti health care reform bez bar mlake podrske Big Pharma i bez vecine o Kongresu. Sto se tice vanjske politike nije uspio zatvoriti Guantanamo i nije uspio u potpunosti povuci snage iz Afganistana i Iraka, i nije uspio uraditi nista sto se tice Palestine/Izraela, plus je intervenisao u Libiji. (Ovo su samo oni ociti, opipljivi primjeri). Politika i vodjenje drzave je umjetnost moguceg, a ne zelja za nemogucim.
Da ti razrijesim dilemu, nijedan od kandidata me ne impresionira. Za Republikance sumnjam da bih ikad glasao, ne samo sad nego inace. Za Demokrate cu glasati za bilo kog ko na kraju uzme, a trenutno sam undecided i ne moram odluciti jer ne glasam na primaries. Da je tu Biden glasao bih za njega. On je bio moj favorit i 2008e. Ako Sanders uzme primaries zabrinuto cu ga zaokruziti. Ako Clintonova uzme, nju cu zaokruziti sa gadjenjem.
- relativno84
#143 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Samo mrtvog insana ova obecanja nece animirati, ali isto tako samo lud moze povjerovati da 5% od ovoga moze proci na terenu, Bernie ubleha 1/1pasha078 wrote:Nije ni potrebno. Njegova vizija za Ameriku je ocigledno dovoljna da animira milenijalce. Na kraju krajeva, jedino i to je bitno.

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#144 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
ma bilo ko samo da oni kravari ne dobiju trump i bush... eto nam novih ratova i bogačenja bogatih još dvajs godina, još uvjek se svjet oporavlja od bušizma...
znači kad krene na operu il utakmicu naoružat se do zuba pa ko prije izvadi... majmune retardirani ĆelaviO masakru u dvorani Bataclan je rekao: 'Tamo su samo teroristi imali oružje. To je bio otvoreni bar za masakr.'
'Ja uvijek sa sobom nosim oružje. Da sam bio u Bataclanu ili kojem drugom od tih mjesta, sigurno bih pucao. Možda bih pri tome i sam poginuo, ali bih barem zapucao. Najgora stvar je nemoć da se oduprete onome tko vas želi ubiti', rekao je Trump.
'Bez naoružanog otpora u prostoriji to je bilo kao da gađate glinene golubove. Ubojice su bili kao djeca u trgovini sa slatkišima.'
- sigh
#145 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Veceras, u 3 po nasem vremenu, demokratska debata izmedju Sandersa i Clinton. Vjerovatno ce biti zanimljivija nego prethodne s obzirom da je Sanders pobjedio ubjedljivo u NH. Ocekuje se da ce Hillary veceras biti mnogo agresivnija. 
Inace Sanders je oborio njen rekord u skupljanju donacija za jedan dan, skupio je 7 miliona. Rekord drzi i dalje Obama sa 10 miliona.
Inace Sanders je oborio njen rekord u skupljanju donacija za jedan dan, skupio je 7 miliona. Rekord drzi i dalje Obama sa 10 miliona.
- Ja_Ja
#146 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
$15 po satu je nemoguce. To i oni koji nemaju pojma o ekonomiji znaju. Da ne pricamo o zdravstvu. Ovo sto je Obama napravio je vrh za slijedecih 10 godina. A i ostale stvari nisu daleko od sci-fi. Ima jedino sanse da napravi obrazovni sistem malo pristupacnijim, energetski sistem se vec polahko transformise nekom svojom dinamikom koja ce trajati slijedecih 50 godina. A o ostalom moze samo sanjati.pasha078 wrote:Buraz puno ovog je odradivo. Jedino single payer healthcare i overturning citizens united je vrlo tesko.relativno84 wrote:Samo mrtvog insana ova obecanja nece animirati, ali isto tako samo lud moze povjerovati da 5% od ovoga moze proci na terenu, Bernie ubleha 1/1pasha078 wrote:Nije ni potrebno. Njegova vizija za Ameriku je ocigledno dovoljna da animira milenijalce. Na kraju krajeva, jedino i to je bitno.![]()
Ali puno nas koji ga podrzavamo znamo da ne moze sve. No da napravi samo besplatno skolovanje i pokoju od tih drugih stavki, vecina liberala ce ga smatrati najuspjesnijim presidentom od fdr, to budi siguran.
Sve je to fino receno ali je neizvodljivo. Ja cu jos jednom ponoviti da jedina pozitiva u svemu ovome jeste sto ce Sanders iza sebe ostaviti stotine hiljada onih koji nece samo razmisljati u domenu kapitalizma, vec i socijalne odgovornosti. Kroz slijedecih 8-12 godina ukoliko se kroz kongres uspiju infiltrirati kongresmeni koji podrzaju njegove ideje, neki novi Sanders ce imati sanse da bude izabran. Do tada ovo ostaje samo slatka prica i to je otprilike to.
-
Fudo387
#147 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Prva stavka-relativno84 wrote:Samo mrtvog insana ova obecanja nece animirati, ali isto tako samo lud moze povjerovati da 5% od ovoga moze proci na terenu, Bernie ubleha 1/1pasha078 wrote:Nije ni potrebno. Njegova vizija za Ameriku je ocigledno dovoljna da animira milenijalce. Na kraju krajeva, jedino i to je bitno.![]()
Druga stavka-
Treca stavka-more bit bidne
Cetvrta stavka-pojma nemam koji je to klinac
Peta stavka-15 dolara je izvodljivo
Sesta stavka-whatever
Sedma stavka-ok
Osma stavka-biz' budalo ubice te neko
Deveta stavka-vidi pod osma stavka
Deseta stavka-sta's expand kad vise nema penija u njemu, potrosio dzordz u iraku
Jedanaesta stavka-Protiv, malo i marisu kakva se bagra okolo mota
Dvanaesta-dati im i tenkove, za svaki slucaj.
Bernie, idi zajebaji nekog drugog.
- MyTao
#148 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Ono kad se neki Fudo smije platform jednog Bernie Sandersa

-
Fudo387
#149 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Nije to neki Fudo, vec Fudo, molicu lijepo.MyTao wrote:Ono kad se neki Fudo smije platform jednog Bernie Sandersa![]()
![]()
On ima sanse da postane predsjednik k'o i ja.
Nikakve.
Zabava za sirotinju, upali televizor, gledaj k'o fol debatu, popij dvije pive i u krevet, valja ti sutra na pos'o kod Trumpova i njemu sl. govana.
- MyTao
#150 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Dobra ideja je dobra ideja, nevazno koliko neizvodljiva... tako da jedno je biti skeptican da ce ta ideja pobjediti I upsjeti, a sasvim drugo ismijavati ideju da policija treba prestati ubijati neduzne ljude.