Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
cLo

#126 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

Njanjavi wrote: Jes u nacrtanom svjetu, u bajkicama i crno bjelom univerzumu.
Znam masu roditelja kojima kamen za kupus ne bi dao da cuvaju, kamol djecu da odgajaju.
Pusti se ba te price majke ti.
Ma da, u realnom svijetu jedna je istina da svi vise vole djecu od njihovih roditelja. Sve su ostalo bajke.
Ti si imao slucaj koji se nikako ne moze smatrati pravilom, pravilo bi bilo ovo sto sam ja napisala u prethodnom postu.
A to tvoje je da izuzetak potvrdjuje pravilo. :P
Mis mekinjas

#127 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Mis mekinjas »

Ovaj smajli " :-D " vrijedi vise od rijeci.
Odavno mi je sinonim za glupost, ne koriste ga cinicni ljudi. :D
Euridika
Globalna šefica

#128 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Euridika »

Njanjavi wrote:Pa ne samo sam se nadovezao na stav vecine da je svaka maceha losa, svaki ocuh hladan, debil, alkos, pedo i bog zna sta sve ne.
Na mene je ocuh vise utjecao nego bioloski otac, samim tim itekako postujem ljude koji ne djele insana na tudje i njegovo, vec gleda djete kao djete a ne kao vlasnistvo.
I nekako mi porazno kao insanu danas procitat takve stavove.
Pisao sam i na prosloj temi isto, i ovde cu ponovit samo usporedbu sa hajvanima, tigar othrani psa, kerusa doji macica, masu primjera sirom animalnog carstva punih neke ljudskosti koje je sve manje i manje u insanima.
Malo mi je to debilno kao pripadniku insanske vrste i neshvatljivo.
U pravu si, većina nas ima ugrađeni film u glavi da su očuh/maćeha po automatizmu zli (posljedica bajki poput Pepeljuge i priča dokonih kona iz susjedstva - zamisli molim te, onaj/ona se ponovo oženio/udala... jadno ono dijete... i sl.). I drukčije ne može biti. :-)
Kako smo jadni... :(
Njanjavi

#129 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Njanjavi »

cLo wrote:
Njanjavi wrote: Jes u nacrtanom svjetu, u bajkicama i crno bjelom univerzumu.
Znam masu roditelja kojima kamen za kupus ne bi dao da cuvaju, kamol djecu da odgajaju.
Ma da, u realnom svijetu jedna je istina da svi vise vole djecu od njihovih roditelja. Sve su ostalo bajke.
Ti si imao slucaj koji se nikako ne moze smatrati pravilom, pravilo bi bilo ovo sto sam ja napisala u prethodnom postu.
A to tvoje je da izuzetak potvrdjuje pravilo. :P
Kralju, generalno u zivotu kad neko koristi kao pokusaj dokazivanja necega, sasvim dovoljno kaze o zivotnom iskustvu osobe.
Cuj generalno :lol:
Cuj pravilo :lol:
walter kurtz

#130 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by walter kurtz »

ako mu mama guta zasto ne :zoka:
S4mpion

#131 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by S4mpion »

Jednom je bila otvorena slična tema gdje su forumaši pisali o svojim eliminatornim kriterijima pri odabiru životnog druga. Helem, forumski filantropi su priznali da im duža/kraća kosa, 3kg viška, smeđe oči, visina druge osobe predstavlja nepremostiv problem, za razliku od invaliditeta, ako je u kolicima, nema ruke, noge, sve je OK.
DaffyDuck

#132 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by DaffyDuck »

Njanjavi wrote:
cLo wrote:
Njanjavi wrote:
Pa ne samo sam se nadovezao na stav vecine da je svaka maceha losa, svaki ocuh hladan, debil, alkos, pedo i bog zna sta sve ne.
Na mene je ocuh vise utjecao nego bioloski otac, samim tim itekako postujem ljude koji ne djele insana na tudje i njegovo, vec gleda djete kao djete a ne kao vlasnistvo.
I nekako mi porazno kao insanu danas procitat takve stavove.
Pisao sam i na prosloj temi isto, i ovde cu ponovit samo usporedbu sa hajvanima, tigar othrani psa, kerusa doji macica, masu primjera sirom animalnog carstva punih neke ljudskosti koje je sve manje i manje u insanima.
Malo mi je to debilno kao pripadniku insanske vrste i neshvatljivo.
Neki ljudi jednostavno imaju limit emotivnog potencijala ispod kategorije odgajanja tudjeg djeteta. I znaju to, samim tim nece se upustiti u nesto cemu nisu dorasli. Ja bih mozda i mogla odgajati dijete koje je ostalo bez oba roditelja, ali pored zivih i zdravih roditelja, koja tu meni uloga pripada? Da glumim brizniju i posveceniju majku od prave majke? Svjesna sam da ima svijetlih primjera, ali onako generalno, niko ne moze djecu voljeti vise, niti se bolje starati o njima od njihovih bioloskih roditelja.
Jes u nacrtanom svjetu, u bajkicama i crno bjelom univerzumu.
:thumbup:

Nije otac svako ko je dijete napravio, niti je majka svako ko je dijete rodio. Za to treba mnogo, mnogo vise.

@cLo ok je imati svoje granice i postovat ih, ali bez nametanja i etiketiranje drugacijeg misljenja kao pogresnog ili neprirodnog
cLo

#133 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

Njanjavi wrote: Kralju, generalno u zivotu kad neko koristi kao pokusaj dokazivanja necega, sasvim dovoljno kaze o zivotnom iskustvu osobe.
Mislim da bi po tebi najbolje bilo rodit dijete, pa ga tutnut nekom tamo desetom, a ti ces dobit drugo neko isto od nekih desetih, jer "zivotno iskustvo" kaze da bioloski roditelji prave kiksove u odgajanju, dok su se stranci pokazali kao bolji izbor :D. Ono sastanu se dva para, pa kazu: hajmo se corat. :lol:
Njanjavi

#134 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Njanjavi »

cLo wrote:
Njanjavi wrote: Kralju, generalno u zivotu kad neko koristi kao pokusaj dokazivanja necega, sasvim dovoljno kaze o zivotnom iskustvu osobe.
Mislim da bi po tebi najbolje bilo rodit dijete, pa ga tutnut nekom tamo desetom, a ti ces dobit drugo neko isto od nekih desetih, jer "zivotno iskustvo" kaze da bioloski roditelji prave kiksove u odgajanju, dok su se stranci pokazali kao bolji izbor :D. Ono sastanu se dva para, pa kazu: hajmo se corat. :lol:
Na sta da ga rodim alahati, na pupak, supak, il che mi chundaru rascvjetat taj mali alien kad mi ga nekim cudom nekako instaliraju ko zna kakvim eksperimentom u utrobu :lol: :lol: :lol:
walter kurtz

#135 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by walter kurtz »

ako neki par zeli tudje dijete :roll: :zoka:
Ramzess Veliki

#136 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ramzess Veliki »

cLo wrote: Svjesna sam da ima svijetlih primjera, ali onako generalno, niko ne moze djecu voljeti vise, niti se bolje starati o njima od njihovih bioloskih roditelja.
Nažalost nije to uvijek tako.
Ramzess Veliki

#137 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ramzess Veliki »

walter kurtz wrote:ako neki par zeli tudje dijete :roll: :zoka:
Ti odma' na grupnjak ... :lol:
petunija

#138 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by petunija »

S4mpion wrote:Jednom je bila otvorena slična tema gdje su forumaši pisali o svojim eliminatornim kriterijima pri odabiru životnog druga. Helem, forumski filantropi su priznali da im duža/kraća kosa, 3kg viška, smeđe oči, visina druge osobe predstavlja nepremostiv problem, za razliku od invaliditeta, ako je u kolicima, nema ruke, noge, sve je OK.
:thumbup:

:lol: :lol: :lol:
cLo

#139 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

Ramzess Veliki wrote:
cLo wrote: Svjesna sam da ima svijetlih primjera, ali onako generalno, niko ne moze djecu voljeti vise, niti se bolje starati o njima od njihovih bioloskih roditelja.
Nažalost nije to uvijek tako.
Nije uvijek tako, ali ljudi vecinom iznose stavove koji su bazirani na licnom iskustvu i tu ne vidim nista lose. Imas dijete i kada bi te pitali da li smatras da bi neko drugi bio bolji roditelj tvom djetetu i volio ga vise od tebe, sta bi odgovorio?
__Phoenix__

#140 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by __Phoenix__ »

Ima nešto i do djeteta, neka su baš odbojna...
Njanjavi

#141 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Njanjavi »

I smrde kad seru fuuuj :twisted:
cLo

#142 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

Evo odmah ovdje mozemo napraviti eksperiment koliko bioloski roditelji vole svoju djecu. Za taj eksperiment su nam potrebni bioloski roditelji koje ovdje imamo :D Pitanje na koje treba da odgovore je (ovo gore Ramino): Da li smatrate da bi vasu djecu neko drugi vise volio i bolje odgojio od vas samih? Ako odgovore sa: DA, SMATRAM, to znaci da oni ne samo da nisu u stanju odgajati tudju, nego ni vlastitu, logicno. :D
Ako odgovore sa: NE, JA SAM NAJBOLJI RODITELJ SVOM DJETETU, to znaci da je moja teza da je ljubav bioloskih roditelja neuporediva sa bilo cijom ljubavi pravovaljana.
:D
Last edited by cLo on 19/01/2016 12:51, edited 1 time in total.
prog321

#143 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

Najgore je kad te napadnu a ti ne želiš biti homerecker, Ne želiš da se zbog tebe brak raspadne.
Sve su vrijednosti otišle u *rac. :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#144 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Truba »

mislim da ne
nažalost
Euridika
Globalna šefica

#145 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Euridika »

cLo wrote:Evo odmah ovdje mozemo napraviti eksperiment koliko bioloski roditelji vole svoju djecu. Za taj eksperiment su nam potrebni bioloski roditelji koje ovdje imamo :D Pitanje na koje treba da odgovore je (ovo gore Ramino): Da li smatrate da bi vasu djecu neko drugi vise volio i bolje odgojio od vas samih? Ako odgovore sa: DA, SMATRAM, to znaci da oni ne samo da nisu u stanju odgajati tudju, nego ni vlastitu, logicno. :D
Ako odgovore sa: NE, JA SAM NAJBOLJI RODITELJ SVOM DJETETU, to znaci da je moja teza da je ljubav bioloskih roditelja neuporediva sa bilo cijom ljubavi pravovaljana.
:D
Potpuno promašena teza! Ali, da ti odgovorim...

Da li smatram da bi neko više volio moju djecu i bolje ih odgojio od mene? Ne, ne smatram.
Ali to nije pravo pitanje. Pravo pitanje je da li smatram da postoji neko ko bi moju djecu volio i brinuo se o njima jednako ili gotovo jednako kao ja ili njihov biološki otac?
DA, smatram.

I hajde prestanite više sa ovim glupostima. Ne bih da vrijeđam ikoga, ali polovini vam još uvijek kaplje majčino mlijeko niz bradu, a komentarišete na ovako ozbiljnim temama. Ne možete davati paušalne ocjene o životu, a niste isti proživjeli. Život je mnogo kompleksniji i ne može se svesti na par regula, kako se to ovdje pokušava nametnuti.
Euridika
Globalna šefica

#146 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Euridika »

prog321 wrote:Najgore je kad te napadnu a ti ne želiš biti homerecker, Ne želiš da se zbog tebe brak raspadne.
Sve su vrijednosti otišle u *rac. :-D
Pa za početak se probaj držati podalje od mama (osim svoje), mislim da ćeš tako najbolje sačuvati tuđe brakove... ;-)
prog321

#147 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

Bi ja, da me ne zavedu.
Ono klasicno, dodji da ti teta da cokoladu. :-D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#148 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Velkoski »

Euridika wrote:I hajde prestanite više sa ovim glupostima. Ne bih da vrijeđam ikoga, ali polovini vam još uvijek kaplje majčino mlijeko niz bradu, a komentarišete na ovako ozbiljnim temama. Ne možete davati paušalne ocjene o životu, a niste isti proživjeli. Život je mnogo kompleksniji i ne može se svesti na par regula, kako se to ovdje pokušava nametnuti.
Pa da, tragično je da su mlađi forumaši racionalniji i inteligentniji od ovih starijih.

Upravo ovi koje ti kritikuješ (dakle ne računam trollanje) smatraju da život nije tako jednostavan kako ga recimo ti pokušavaš prikazati. Briga o djeci je puno više od 'ljubavi' i velika je odgovornost odgajati i svoje, a kamoli tuđe, s kojim dolazi još 'milion' problema.

Btw. Bloo, ovdje ne pričamo o usvajanju malog djeteta i to je već druga tema... To bih mogao prihvatiti. :)
cLo

#149 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

Euridika wrote: Ali to nije pravo pitanje. Pravo pitanje je da li smatram da postoji neko ko bi moju djecu volio i brinuo se o njima jednako ili gotovo jednako kao ja ili njihov biološki otac?
DA, smatram.
Ok, moze i tako. Sad budi ljubazna da mi odgovoris na jos jedno pitanje. Obzirom da smatras da bi x osoba mogla da voli i odgaja tvoje dijete jednako dobro kao ti, da li bi joj prepustila staranje o njemu sa minimalno vlastitog uticaja na razvoj djeteta?
U sustini, o cemu se ovdje radi je da se lako kockati sa tudjim djetetom i preuzeti odgovornost vjerujuci da smo dobra maceha, ocuh. Iz te perspektive je odgoj djeteta najlaksa stvar na svijetu. Medjutim kada je tvoje dijete u pitanju i kada trebas da ga povjeris macehi ili ocuhu, tada su standardi malo stroziji.
JThomas

#150 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by JThomas »

ali ne što misliš da si realno i objektivno najbolji roditelj na svijetu, nego što ga (valjda) voliš.
Post Reply