Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
mg
#126 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Preko 300 i otoka i ilidza. Gore nego Peking.
Sto se vlade tice, sve je ok. Vikend je.
Sto se vlade tice, sve je ok. Vikend je.
- insaneinthebrain
#127 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
ja ljepote jutros 
- KB9
#128 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
nek sarajlije uplate izlet u zenicu da vide kako se nemaju na sta zalit
-
ibizza
#129 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Kakvo je stanje jutros, je li opet 300+

- Drvosjeca iz Dejcica
#131 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Katastrofa, ovo je nagora varijanta, velika vlažnost i nizak atmosferski...

-
elk
#132 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
jesul ono i na trebeviću počeli naplaćivati parking? dobro će danas zaraditi 
- tututuuuu
- tututuuuu
#134 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Boga pitaj sta je jos sve u zraku pored ovih 5 vrsta cestica sto oni mjere.
- Quaresma
#135 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
jutros je bilo žestoko, nista nisam vidio kroz prozor stana al bas nista 
- KB9
#136 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
bas me zanima ko li ce prvi uzet usisavat zrak da napravi ciglu ko onaj kinez 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#137 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
baš je gadno jutros bilo
otišao na vikendicu jučer ne vidi se ograda

otišao na vikendicu jučer ne vidi se ograda
- Drvosjeca iz Dejcica
#138 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Pa jeste kada kada vikendicu imaš na Marijin dvoru.Black swan wrote:baš je gadno jutros bilo
otišao na vikendicu jučer ne vidi se ograda![]()
![]()
- DaffyDuck
#139 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Vikend grozan, danas grozan. Najbolji premijer u BiH i njegova vlada hiberniraju jer ne znaju sta bi da rade. Jedino sto sam primijetila da mi je u stanu hladno jer su naredili i toplanama da manje griju- da bi manje zagadjivali
Sta uopste loze toplane?? Ja imam neki osjecaj da najmanje koriste gas...
- ultima_palabra
#140 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Ni vjetra, ni oblaka... decembar i januar su uvijek najgori mjeseci za maglu. Ne znam zašto, ali od februara je nikad nema.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Katastrofa, ovo je nagora varijanta, velika vlažnost i nizak atmosferski...![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#141 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Koriste gas 100%. Da nestane gasa onda mogu preći misim na lož ulje ako se ne varam.DaffyDuck wrote:Vikend grozan, danas grozan. Najbolji premijer u BiH i njegova vlada hiberniraju jer ne znaju sta bi da rade. Jedino sto sam primijetila da mi je u stanu hladno jer su naredili i toplanama da manje griju- da bi manje zagadjivali![]()
- DaffyDuck
#142 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
to po propisima, a sta oni stvarno rade... iskreno sumnjam da je gas 100%Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koriste gas 100%. Da nestane gasa onda mogu preći misim na lož ulje ako se ne varam.DaffyDuck wrote:Vikend grozan, danas grozan. Najbolji premijer u BiH i njegova vlada hiberniraju jer ne znaju sta bi da rade. Jedino sto sam primijetila da mi je u stanu hladno jer su naredili i toplanama da manje griju- da bi manje zagadjivali![]()
-
mg
#143 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Kifla je bio na planini preko vikenda, ali danas će on to da sredi tu maglu i to!
Bit će sve gore narednih godina, jer se problem zagađenosti ne eksponira ni kroz medije. Niko ništa ne radi po tom pitanju, potpuni ignore!
A najzagađeniji u Europi, ubjedljivo!
Bit će sve gore narednih godina, jer se problem zagađenosti ne eksponira ni kroz medije. Niko ništa ne radi po tom pitanju, potpuni ignore!
- Drvosjeca iz Dejcica
#144 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Tehnički ne mogu ništa drugo osim gasa ili da pređu na backup varijantu lož ulje da nestane gasa.DaffyDuck wrote:to po propisima, a sta oni stvarno rade... iskreno sumnjam da je gas 100%Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koriste gas 100%. Da nestane gasa onda mogu preći misim na lož ulje ako se ne varam.DaffyDuck wrote:Vikend grozan, danas grozan. Najbolji premijer u BiH i njegova vlada hiberniraju jer ne znaju sta bi da rade. Jedino sto sam primijetila da mi je u stanu hladno jer su naredili i toplanama da manje griju- da bi manje zagadjivali![]()
mg wrote:Kifla je bio na planini preko vikenda, ali danas će on to da sredi tu maglu i to!
Teško ti nekoga možeš silom natjerati , barem u ovom sistemu, da ne loži čumur, drva i plastiku...ili da natjeraš nekoga da ne vozi svoje auto Euro2 ili 3 kategorije. Mislim moglo bi se ali kao što rekoh ne u ovom sistemu.
-
mg
#145 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
Od prisile sistema, nema ništa.
Udarat na socijalni mir, pa da se fotelje tresu? Aaaaa to jok!
Ovo ti je tema za kukanje, ništa drugo. Kao i svaka druga tema u kojoj u BiH bi trebalo nešto sistemski promjeniti!
Samo šta se može desiti, ako se bude puno pričalo o ovom problemu, jeste da Kanton izda saopćenje kojim obavještava građane da sistem za praćenje kvaliteta zraka više nije u funkciji zbog kvarova na opremi!
To ti je maximum, više ne očekuj. I to je izgledno, vrlo!
Ovo ti je tema za kukanje, ništa drugo. Kao i svaka druga tema u kojoj u BiH bi trebalo nešto sistemski promjeniti!
Samo šta se može desiti, ako se bude puno pričalo o ovom problemu, jeste da Kanton izda saopćenje kojim obavještava građane da sistem za praćenje kvaliteta zraka više nije u funkciji zbog kvarova na opremi!
- DaffyDuck
#146 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
To je ono kad neko kaze ne moze gore od ovog, a bas bude. I bit ce bas tako jer je to njihov nacin djelovanja i ponasanja/ sakrij svoju nesposobnost.mg wrote:Od prisile sistema, nema ništa.
- tututuuuu
#147 Re: Zagađenost zraka Sarajevo
paradoksalno je to da zbog ovog smoga za koje je ponajvise krivo grijanje nema ni sunca pa je zima jos veca, grije se jos vise itd... zacarani krug.
- Dozer
#148 Sarajevski zagadjeni zrak - rjesenje?
Fascinanto je kako se kod nas svi zadaju oko zagadjenja i uzroke uvijek traze u vozilima, lozenju, itd., ali niko ne spominje ni jednu jedinu varijantu rjesenja tog problema.
Naravno, jasno je da imamo previse vozila, jasno je i da je vise od 60% tih vozila ispod svake propisane norme sto se zagadjenja tice.
Takodjer je jasno i da se po kucama lozi sve i svasta, od drveta i peleta, pa do plastike i gume. Ljudi se nekako moraju ugrijati, to je sasvim normalno.
Ali, ja jos ni jednom ne cuh da neko kaze kako je prirodna cirkulacija zraka u gradu, koja se najcesce krece iz pravca Igmana i Bjelasnice, zapravo blokirana silnim zgradama...
Alipasino je to nacelo, ali sve ove nove zgrade su tome samo doprinijele.
I, dobro... uzmimo da se graditi mora (iako bas i nisam siguran da mora toliko i onako, da jedni drugima iz zgrade u zgradu bulje u tanjir, ali hajde...), ali da li mi imamo i jednog jedinog strucnjaka koji je u stanju osmisliti bilo kakvo rjesenje za, bar djelimicnu, eliminaciju sarajevskog smoga?
Izgleda da nemamo...
A, koliko se sjecam, jos nekada prije rata su postojale neke ideje za probijanje koridora kroz Ivan. Zasto se to ne moze i danas uraditi?
Zasto se na jednom dijelu Ivana, s desne strane tunela gledano od Tarcina, planina ne moze spustiti za 30-50% i na tom dijelu prokopati rupa sirine 1km?
To bi omogucilo dodatno strujanje juzne klime prema Sarajevu, i time bi se i klima prilicno popravila ovdje.
Ili, da li je mozda rjesenje instalacija niza velikih i jakih ventilatora/turbina, koje bi svjezi zrak s planina "dobacivale" jedna drugoj i tako proizvodile blago i kontinuirano kretanje vazduha iznad grada, sto bi onemogucilo stvaranje gustih slojeva smoga...
Izgleda da ovdje niko ne razmislja o tome...
Naravno, jasno je da imamo previse vozila, jasno je i da je vise od 60% tih vozila ispod svake propisane norme sto se zagadjenja tice.
Takodjer je jasno i da se po kucama lozi sve i svasta, od drveta i peleta, pa do plastike i gume. Ljudi se nekako moraju ugrijati, to je sasvim normalno.
Ali, ja jos ni jednom ne cuh da neko kaze kako je prirodna cirkulacija zraka u gradu, koja se najcesce krece iz pravca Igmana i Bjelasnice, zapravo blokirana silnim zgradama...
Alipasino je to nacelo, ali sve ove nove zgrade su tome samo doprinijele.
I, dobro... uzmimo da se graditi mora (iako bas i nisam siguran da mora toliko i onako, da jedni drugima iz zgrade u zgradu bulje u tanjir, ali hajde...), ali da li mi imamo i jednog jedinog strucnjaka koji je u stanju osmisliti bilo kakvo rjesenje za, bar djelimicnu, eliminaciju sarajevskog smoga?
Izgleda da nemamo...
A, koliko se sjecam, jos nekada prije rata su postojale neke ideje za probijanje koridora kroz Ivan. Zasto se to ne moze i danas uraditi?
Zasto se na jednom dijelu Ivana, s desne strane tunela gledano od Tarcina, planina ne moze spustiti za 30-50% i na tom dijelu prokopati rupa sirine 1km?
To bi omogucilo dodatno strujanje juzne klime prema Sarajevu, i time bi se i klima prilicno popravila ovdje.
Ili, da li je mozda rjesenje instalacija niza velikih i jakih ventilatora/turbina, koje bi svjezi zrak s planina "dobacivale" jedna drugoj i tako proizvodile blago i kontinuirano kretanje vazduha iznad grada, sto bi onemogucilo stvaranje gustih slojeva smoga...
Izgleda da ovdje niko ne razmislja o tome...
- piupiu
#149 Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dozeru, post ti je prebačen na postojeću temu o zagadjenju u Sarajevu, s obzirom da već imamo nekoliko njih u opticaju.
Povezaćemo ih sve.
Povezaćemo ih sve.
- Dozer
#150 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nisam je upratio. Hvala