Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
a) Da se Miloševiću moglo vjerovati da će uopće poštovati taj sporazum? - NE (razlog: gnjidi ne mozes vjerovat)
b) Da bi taj sporazum spriječio ljudske i materijalne gubitke u BiH u obimu u kojem su se desili? - MOZDA
c) Da bi rat bio dosta kraći i da bi na kraju Hrvatska izvukla deblji kraj, umjesto što se to nama desilo? - NE
d) Da bi se glavne vojne operacije vodile uglavnom u Hrvatskoj i zapadnoj Hercegovini? - NE
e) Da bi postojala mogućnost nekog kasnijeg mirnog razdruživanja iz te državne zajednice, ukoliko bi do toga došlo? -NE (razlog: vidis da cetonje i sad 2015. hoce da djele nasu drzavu)
sinuhe wrote:Ne bi bilo pokolja nad Bosnjacima ali nisu samo Srbi imali interesa u BiH.
Nista slabije polozaje od Srba nisu zauzeli ni Hrvati. Stvar je u srpskohrvatskom razgranicenju a ne o Bosnjacima.
Bas tako.
Uvijek ce biti pitanj sporazum sa Milosevicem, Kutiljerov plan, itd. itd. Kad ppogledam kako su se bh Hrvati i Tudjman ponijeli mozda mi je zao iz ove perspektive ali mi ipak gledamo na zapad a ovim potezom bi ta vrata bila zatvorena. Srbija bi sigurno profitirala a posebno Srbi u Hrvatskoj, kako bi za nas to zavrsilo tesko je reci.
Pitanje svij pitanja je da li bi manje bosnjaka stradalo. Prvo, infrastruktura sigurno ne bi ovoliko bila unistena jer se u bosni ne bi ratovalo gdje su bosnjaci i srbi vecina. Ne bi bilo zle krvi izmedju bosnjaka i srba.
Sa druge strane bosnjaci bi ginuli po hrvatskoj i kosovu.
Hrvati su svakako zabili noz u ledja bosnjacima. Iskreno mislim da bi bosnjaci mogli dobiti drzavu kako su je dobili danas crnogorci. Ali to je sve sbb kbb
sinuhe wrote:Ne bi bilo pokolja nad Bosnjacima ali nisu samo Srbi imali interesa u BiH.
Nista slabije polozaje od Srba nisu zauzeli ni Hrvati. Stvar je u srpskohrvatskom razgranicenju a ne o Bosnjacima.
Takođe, tadašnje Muslimanske vođe gajili su određene apetite, i mislim da je rat bio neizbježan, ma koliko god se MZ ili bilo ko drugi pokušavao suprotstaviti idejama aktera - vođa rata.
Iste ideje i danas su aktuelne, samo je perfidniji način njihove realizacije
Sporazum je tada trebalo prihvatiti, ako nista drugo barem da se dobije na vremenu. Medjutim problem jesu bili Hrvati, koji su bili iskljucivo protiv i desna struja SDA koja je vidjela Hrvate kao saveznike iz vremena Dzaferbega, kao i nasljedjeni i narastajuci antisrpski i svega sto je dolazilo iz Srbije, sentiment.
Ali kod nas jos uvijek ima puno mitova i floskula, vecina raje jos uvijek vjeruje da je HOS bila probosanska vojska i da se borila za BiH. Ustvari jeste, ali u okvirima NDH, uostalom imali su sliku na akreditacijama NDH do Zemuna , a koristili su pozdrav Bog i Hrvati, Alah i Muslimani, Za dom spremni
Edin H. wrote:Sporazum je tada trebalo prihvatiti, ako nista drugo barem da se dobije na vremenu. Medjutim problem jesu bili Hrvati, koji su bili iskljucivo protiv i desna struja SDA koja je vidjela Hrvate kao saveznike iz vremena Dzaferbega, kao i nasljedjeni i narastajuci antisrpski i svega sto je dolazilo iz Srbije, sentiment.
Ali kod nas jos uvijek ima puno mitova i floskula, vecina raje jos uvijek vjeruje da je HOS bila probosanska vojska i da se borila za BiH. Ustvari jeste, ali u okvirima NDH, uostalom imali su sliku na akreditacijama NDH do Zemuna , a koristili su pozdrav Bog i Hrvati, Alah i Muslimani, Za dom spremni
Koliko si trebao biti politicki nepismen pa da ovo ne skontas ? I toj tkvoj politickoj garnituri , zapadne da vode neku drzavu (drzavu ) u nekom tako komplikovanom trenutku. Sad , dal namjerno il slucajno, sve je ucinjeno da bas ti ljudi budu na tom mjestu u tom trenutku.
Edin H. wrote:Sporazum je tada trebalo prihvatiti, ako nista drugo barem da se dobije na vremenu. Medjutim problem jesu bili Hrvati, koji su bili iskljucivo protiv i desna struja SDA koja je vidjela Hrvate kao saveznike iz vremena Dzaferbega, kao i nasljedjeni i narastajuci antisrpski i svega sto je dolazilo iz Srbije, sentiment.
Koliko si trebao biti politicki nepismen pa da ovo ne skontas ? I toj tkvoj politickoj garnituri , zapadne da vode neku drzavu (drzavu ) u nekom tako komplikovanom trenutku. Sad , dal namjerno il slucajno, sve je ucinjeno da bas ti ljudi budu na tom mjestu u tom trenutku.
Mislim da je primjer HOS-a i Blaza Kraljevica zapravo dobra ilustracija tog principa udruzivanje sa bilo kim, pa makar bio crni djavo, samo da se opstane.
Jer ono sto je njegova ideologija predstavlja u simbolickom smislu nije nista drugo nego recidiv najcrnijeg fasizma. Ali bio je spreman da se bori pod komandom ABiH i protiv tada zajednickog neprijatelja.
E onda kad sagledamo sve to, u kontekstu udruzivanja sa crnim djavolom zarad opstanka, kako je moguce da je prihvatljivije saveznistvo sa pokretom koji njeguje tradiciju ustaskog pokreta, pa i Blaz, takav kakav jeste, nego saveznistvo sa Milosevicem i ostanak u zajednickoj drzavi?
_BataZiv_0809 wrote:
Mislim da je primjer HOS-a i Blaza Kraljevica zapravo dobra ilustracija tog principa udruzivanje sa bilo kim, pa makar bio crni djavo, samo da se opstane.
Jer ono sto je njegova ideologija predstavlja u simbolickom smislu nije nista drugo nego recidiv najcrnijeg fasizma. Ali bio je spreman da se bori pod komandom ABiH i protiv tada zajednickog neprijatelja.
E onda kad sagledamo sve to, u kontekstu udruzivanja sa crnim djavolom zarad opstanka, kako je moguce da je prihvatljivije saveznistvo sa pokretom koji njeguje tradiciju ustaskog pokreta, pa i Blaz, takav kakav jeste, nego saveznistvo sa Milosevicem i ostanak u zajednickoj drzavi?
To kada se sagledava sa ove tacke gledista i ubacivanja Zemuna i NDH ispadne ima logike ALI tada HOS i Blaz Kraljevic nikada nisu spominjali Zemun niti neke NDH granice nego samo borba protiv velikosrba iliti cetnika.
Ponavljam, u to vrijeme nikada i niko nije spominjao Zemun niti prelazak preko Drine.
Da kazem da ne zaboravim, sve buduce i tadasnje zrtve pravdane su zlocinima NDH i Jasenovca kao sto se i danas pokusava to proturiti pisajuci bajke o B.Kraljevicu.
HOS-ova jedinica bila je i u Kalesiji ali niko nije ni sanjao prelazak preko Drine osim o oslobadjanju zemlje od JNA/JA/paravojnih i domacih falangi.
Danguba wrote:
To kada se sagledava sa ove tacke gledista i ubacivanja Zemuna i NDH ispadne ima logike ALI tada HOS i Blaz Kraljevic nikada nisu spominjali Zemun niti neke NDH granice nego samo borba protiv velikosrba iliti cetnika.
Ponavljam, u to vrijeme nikada i niko nije spominjao Zemun niti prelazak preko Drine.
Da kazem da ne zaboravim, sve buduce i tadasnje zrtve pravdane su zlocinima NDH i Jasenovca kao sto se i danas pokusava to proturiti pisajuci bajke o B.Kraljevicu.
HOS-ova jedinica bila je i u Kalesiji ali niko nije ni sanjao prelazak preko Drine osim o oslobadjanju zemlje od JNA/JA/paravojnih i domacih falangi.
Nije poenta mog posta bila na Zemunu, tj. prelasku Drine, nego o biranju saveznika.
Danguba wrote:
Nije poenta mog posta bila na Zemunu, tj. prelasku Drine, nego o biranju saveznika.
Pa koga je ugrozavao taj saveznik? Sabac, Kraljevo...nekoga u Srbiji?
Sve si napisao o njemu osim Zemuna?
Tada se birao i te kako saveznik. Milosevic je vec do tada pokazao svoje namjere a velikosrbi suzivot sa nesrbima.
Vidi ljudino, Blaz Kraljevic (kao pripadnik ustaske emigracije) meni predstavlja olicenje ustastva. Ako su po deflautu ustase protivnici SVIH Srba onda mi moras objasniti istovremeno egzistiranje price o ravnopravnisti svega i svacega u BiH , sa jedne strane i savezom sa , bioloskim, nasljednicima tvoraca Jasenovca sa druge strane? Ko sto rece Bata , kad ti valja Ustasa sto ti ne valja cetnik ?
Sad je lako palamudit, znam, u onoj euforiji razum je bio nesto sto nam je trebalo a od ispod prosjecno inteligentnog establismenta nismo to mogli ocekivat. Reci sada da je bio neko drugi na Alijinom mjestu , rat bi bio izbjegnut je, blago receno, neozbiljno, cak i glupo. Isto tako reci da bi rat svakako izbio je samo nagadjanje. Jedina sigurna cinjenica je ta da ni jedna strana nije ucinila nista da do rata ne dodje.
KENJAC wrote:Vidi ljudino, Blaz Kraljevic (kao pripadnik ustaske emigracije) meni predstavlja olicenje ustastva. Ako su po deflautu ustase protivnici SVIH Srba onda mi moras objasniti istovremeno egzistiranje price o ravnopravnisti svega i svacega u BiH , sa jedne strane i savezom sa , bioloskim, nasljednicima tvoraca Jasenovca sa druge strane? Ko sto rece Bata , kad ti valja Ustasa sto ti ne valja cetnik ?
Sad je lako palamudit, znam, u onoj euforiji razum je bio nesto sto nam je trebalo a od ispod prosjecno inteligentnog establismenta nismo to mogli ocekivat. Reci sada da je bio neko drugi na Alijinom mjestu , rat bi bio izbjegnut je, blago receno, neozbiljno, cak i glupo. Isto tako reci da bi rat svakako izbio je samo nagadjanje. Jedina sigurna cinjenica je ta da ni jedna strana nije ucinila nista da do rata ne dodje.
Sta si ti znao '92.god o B.Kraljevicu?
Deset puta gori je bio Susak(ako gledas ''ustasku emigraciju'') pa su Srbi sa njim pregovarali.
U ono vrijeme a i danas je ta praksa prisutna, samo ga nazovi ustasom i on je legitimna meta kao da u hrvatskom narodu nije bilo i partizana ali za nekoga su to ustase.
Svi koji pricaju o nekom mirnom razlazu iz krnje Jugoslavije mora odgovoriti na pitanje ''odakle tolika mrznja Srba prema Muslimanima/Bosnjacima pa su pocinili tako masovna ubistva a na kraju se zavrsilo genocidom"? Preko noci sigurno nije. Znaci da je ta mrznja tinjala dugo a raspad Zemlje i samostalnost BiH je samo iskoristena kao povod.
Najveci broj zlocina upravo se dogodio u 1992.god. sto znaci da se od zla nije moglo pobjeci nego mu se svim sredstvima suprotstaviti ne birajuci saveznike.
Ljudi jednostavno ne znaju istoriju Balkana.
Mržnja Srba prema muslimanima datira od Osmanskog vremena. Ta mrznja je tinjala, hranila, rasla stotinama godina.
Ne moze se to tek tako jednim potezom pera izbrisati.
eduscho wrote:Naravno da je to bio najbolje moguće rješenje - kažu da je politika umjetnost mogućeg - znači realitet, a ne emocije. Postavio sam sličnu temu prije 5-6 godina, pa sam proglašen četnikom, velikosrbinom itd. a jedino u što u sebi imam srpsko su geleri od 120ke iz februara '94. Naravno da se nije moglo vjerovati Miloševiću, kao što nije trebalo ni Tuđmanu, ali naši diletanti/polupismenjaci i lopovi su do podne mislili jedno a od podne skroz drugo, a tek ko ih je savjetovao da sjedneš i plačeš - od zla oca i od gore matere!!!
Hvala bogu da je bilo omladine, bena i idealista da odbrane bar ovo što se uspjelo!
LP
pratim ovu temu....
Pratio sam i ranije slicne teme, bilo ih je nekoliko i sve su nekako brzo bile zatvorene, ovo je prvi puta da ima malo vise ucesnika koji otvoreno zastupaju i ovakvu opciju pa je i rasprava malo kvalitetnija. Vise drugi put.
KENJAC wrote:Vidi ljudino, Blaz Kraljevic (kao pripadnik ustaske emigracije) meni predstavlja olicenje ustastva. Ako su po deflautu ustase protivnici SVIH Srba onda mi moras objasniti istovremeno egzistiranje price o ravnopravnisti svega i svacega u BiH , sa jedne strane i savezom sa , bioloskim, nasljednicima tvoraca Jasenovca sa druge strane? Ko sto rece Bata , kad ti valja Ustasa sto ti ne valja cetnik ?
Sta si ti znao '92.god o B.Kraljevicu?
Deset puta gori je bio Susak(ako gledas ''ustasku emigraciju'') pa su Srbi sa njim pregovarali.
U ono vrijeme a i danas je ta praksa prisutna, samo ga nazovi ustasom i on je legitimna meta kao da u hrvatskom narodu nije bilo i partizana ali za nekoga su to ustase.
Svi koji pricaju o nekom mirnom razlazu iz krnje Jugoslavije mora odgovoriti na pitanje ''odakle tolika mrznja Srba prema Muslimanima/Bosnjacima pa su pocinili tako masovna ubistva a na kraju se zavrsilo genocidom"? Preko noci sigurno nije. Znaci da je ta mrznja tinjala dugo a raspad Zemlje i samostalnost BiH je samo iskoristena kao povod.
Najveci broj zlocina upravo se dogodio u 1992.god. sto znaci da se od zla nije moglo pobjeci nego mu se svim sredstvima suprotstaviti ne birajuci saveznike.
Po hronoloskom redu da ti odgovorim. Godine 92 a i mnogo ranije je bilo jako poznato (onima koji su to htjeli) djelovanje Blaza Kraljevica u Australiji i njegove namjere vezane za geografiju BiH sa posebnim akcentom na planinu Vran. Sefe , ja to mogu znat i ne moram. Ti takodje. Ali neko ko ima ambicije da vodi drzavu to sigurno mora znati!
Za Suska kazes "pa su Srbi sa njim pregovarali" Kljucna rijec je "pregovarali" Bolje sto godina pregovora nego dva sata rata. U ono vrijeme a i danas je ta praksa prisutna, samo ga nazovi ustasom i on je legitimna meta kao da u hrvatskom narodu nije bilo i partizana ali za nekoga su to ustase. Jel to hoces da kazes da nisu bili ustase ?
Pitas se odakle mrznja Srba prema Muslimanima? Iz istog izvora odakle mrznja Muslimana prema Srbima. U protivnom bi ostali da zive zajedno! Isn't it?
Nemoj me pogresno shvatit. Ne zagovaram nikakvu reviziju. Sta je bilo bilo je. Ovo ja samo neke monologe vodim vezane za buducnost moje rodne grude !
KENJAC wrote:
Po hronoloskom redu da ti odgovorim. Godine 92 a i mnogo ranije je bilo jako poznato (onima koji su to htjeli) djelovanje Blaza Kraljevica u Australiji i njegove namjere vezane za geografiju BiH sa posebnim akcentom na planinu Vran. Sefe , ja to mogu znat i ne moram. Ti takodje. Ali neko ko ima ambicije da vodi drzavu to sigurno mora znati!
Za Suska kazes "pa su Srbi sa njim pregovarali" Kljucna rijec je "pregovarali" Bolje sto godina pregovora nego dva sata rata. U ono vrijeme a i danas je ta praksa prisutna, samo ga nazovi ustasom i on je legitimna meta kao da u hrvatskom narodu nije bilo i partizana ali za nekoga su to ustase. Jel to hoces da kazes da nisu bili ustase ?
Pitas se odakle mrznja Srba prema Muslimanima? Iz istog izvora odakle mrznja Muslimana prema Srbima. U protivnom bi ostali da zive zajedno! Isn't it?
Nemoj me pogresno shvatit. Ne zagovaram nikakvu reviziju. Sta je bilo bilo je. Ovo ja samo neke monologe vodim vezane za buducnost moje rodne grude !
Uh Kenjac, uvijek isto.
Svi Hrvati ustase, Muslimani su isto mrzili Srbe, ''sto je bilo, bilo je'', ko nas bre zavadi.
Sve dok postoji samo jedan posten Srbin ja srpski narod ne mogu nazvati zlocinackim a isto tako i Hrvate. To sto ja neke grupacije nazivam cetnicima, velikosrbima, falangama pa i genocidlije...to sa razlogom radim i to je usmjereno prema onima kojima je zlocin dokazan ili ce biti dokazan. isto se odnosi i na Hrvate.
Kada kazes mrznja Muslimana. To su pojedinacni i rijetki slucajevi a i statistika isto to potvrdjuje(zao mi je i jedne nevine zrtve koju su takvi ''Muslimani'' pocinili.
Na ispitu smo svi bili...ostalo je statistika.
Dijalog se zasniva na tome da cujes i drugu stranu rezona.
Srpska mrznja prema muslimanima je dugostoljecna. Onakav krvavi pir iz proslog rata mogu samo kreirati ljudi ciji srz mrznje sazrijeva u porama njihovog postojanja.
Simpotamicno je da to nije jedini nego samo najnoviji zlocin Srba nad muslimanima.
Od prve Jugoslavije naovamo, Srbi su se izivljavali nad muslimanskoj nejaci. To je nesto sa cim sami Srbi trebaju diskutovati izmedju sebe i zapitati se da li je dovoljno osvete zbog osmanlijskog karanja.
Kako god okrenes, slatko , naivno kreveljanje muslimana Bosnjaka je davna proslost. Ovaj put se veoma dobro poznajemo, i u buducem sukobu ce svako znati gdje stati
Srpska mrznja prema muslimanima je dugostoljecna ali su oni tek primijenili silu od kada je nastala SFRJ kada smo mi njima prvi put rekli u lice "NE" i odlučili se za drugačiji put. Do tada je mržnja prema Turcima se samo davala do znanja u ruralnim sredinama gdje su još gusle i opanci u modi bili. Da smo se odlučili za ostanak u Jugoslaviji tada bi mi njima i dalje poslušno govorili "DA" pa ne bi došlo do primjene sile nad nama. Nemaju ni Hrvati bolje mišljenje o nama pa smo opet sarađivali kada smo imali zajedničkog neprijatelja i interese.
Abdićevci ili muslimanske jedinice u VRS poput Meša Selimović gdje oni kao ne-srbi nisu izrađeni i korišteni kao kamikaze i žrtvena jagnjad u ratu protiv Slovenijei Hrvatske govori da ne mora biti da je naš ostanak u Jugi bilo ravno samoubistvu.
Ja to ne govorim jer simpatišem Srbe ili što smatram život sa njima rajom, najveći problem i najveći razlog zašto smatram da je napuštanje bilo rizično je licemjerstvo i hinjsko ponašanje Hrvata, Europe i SAD, lažni prijatelji i saradnici.
Razlaz od Srba pa i ratovanje sa njima nije bio pravi problem nego prepreke i noževi u leđa od strane navedenih.
Tajming je bio užasan ali tu ne mislim na raspoloženje Srba, hebat ih, isto bi reagovali i pjenili da smo 1982., 2002, 2012 tražili nezavisnost ali je bio važan tajming što se tiče raspoloženje Zapada i 1992. smo imali problem što je tada bila generacija političara najvećih licemjera kako u Hrvata tako i u stranaca. (mada nisu ni sada anđeli ali pogledajte samo one teleće glave iz devedesetih).
beniciodeltoro wrote:Srpska mrznja prema muslimanima je dugostoljecna ali su oni tek primijenili silu od kada je nastala SFRJ kada smo mi njima prvi put rekli u lice "NE" i odlučili se za drugačiji put.
Nemoj dalje.
Ti nemaš osnovnog znanja.
Prvo prouči zločine Srba od prvog Bslkanskog rata pa u Kraljevini SHS gdje su čitava muslimanska sela nestala. Krvlju potopljena.
Ovi srpski zločini iz prošlog rata su čak i manji.
Zelio bih vas podsjetiti na uvodni post i molbu da se ne ide u ideoloski narativ. Ovo o cemu vi pricate se, u nekim segmentima i dodiruje sa istinom, negdje i jeste puna istina (strasni zlocini koji su pocinjeni jedni nad drugima), ali takodjer se i brojne stvari presucuju i stvar se gleda iskljucivo iza uskog idolosko nacionalistickog vizira.
Ideja o zajedničkoj državi južnih Slovena pobija tu tezu o vjekovnoj mržnji. Čitajući Andriju Kačića Miošića, Gundulića, čak i Njegoševu prepisku sa Huseinom kapetanom Gradaščevićem i Osman pašom Skopljakom, pa i strane putopisce iz 18 i 19 vijeka, slika nije bas tako jednostrana kako je vi predstavljate.
Stoga, pozivam vas da, ako vam se o tome diskutuje, otvorite temu i rado cu u njoj ucestvovati. Ova je zamisljena kao diskusija o mogucnosti ozivotvorenja sporazuma za Trecu Jugoslaviju u kojoj bi ostala i BiH i predikciju daljih desavanja i eventualnih reprekusija.
_BataZiv_0809 wrote:Zelio bih vas podsjetiti na uvodni post i molbu da se ne ide u ideoloski narativ. Ovo o cemu vi pricate se, u nekim segmentima i dodiruje sa istinom, negdje i jeste puna istina (strasni zlocini koji su pocinjeni jedni nad drugima), ali takodjer se i brojne stvari presucuju i stvar se gleda iskljucivo iza uskog idolosko nacionalistickog vizira.
Ideja o zajedničkoj državi južnih Slovena pobija tu tezu o vjekovnoj mržnji. Čitajući Andriju Kačića Miošića, Gundulića, čak i Njegoševu prepisku sa Huseinom kapetanom Gradaščevićem i Osman pašom Skopljakom, pa i strane putopisce iz 18 i 19 vijeka, slika nije bas tako jednostrana kako je vi predstavljate.
Stoga, pozivam vas da, ako vam se o tome diskutuje, otvorite temu i rado cu u njoj ucestvovati. Ova je zamisljena kao diskusija o mogucnosti ozivotvorenja sporazuma za Trecu Jugoslaviju u kojoj bi ostala i BiH i predikciju daljih desavanja i eventualnih reprekusija.
SFRJ je nestala sa Slovenijom. Danas filozofirati sta bi bilo kad bi bilo kad su cak i Crnogorci pobjegli od Srba je ... Bosnjaci bi ginuli za Srbe i njihove ideje, trpili sankcije i na kraju skontali ono sto i ostali prije njih. Naravno bo znaci da bi vec u startu prihvatili da budu gradjani treceg reda.
U nekim krajevima su Bosnjaci bili tako "pasivni" da se to moze tumaciti kao i prihvacanje "krnje Jugoslavije". Neki su isli cak i korak dalje (AP ZB). Ali... Mrznja prema muslimanima je genetski zapisana tako da je moralo doci do krvoprolica i genocida. Stagod oni "odlucili".
Osjećaji i vjerska mržnja je epicentar svih problema u našoj regiji. Ta mržnja je rasla u Osmanskom Carstvu i kulminirala za vrijeme i poslije dvije Jugoslavije. Ako nećeš da analiziraš tu kršćansku mržnju prema muslimanima onda tvoja tema nema smisla. Jer ti osjećaji iz prošlosti su uzrok svih problema izmedju Bošnjaka i Srba .