Tako da razlike u raditeljima koji insistiraju na djedu Mrazu i roditeljima koji insistiraju na vjeronauku u školama u stvari nema.nasa wrote:Tako je!Roditelji im se i vode s tim, nek se drugi pojede od muke sto ja mogu i hocu po svom!Hakiz wrote:Nego, zašto se djeca koja ne priznaju (čiji roditelji im ne daju da se sa drugom djecom vesele uz) djeda Mraza ne bi osjećala isto kao i djeca koja ne pohađaju vjeronauk? Svima jednako valjda.
Opet problemi sa Djeda Mrazom
-
Hakiz
#126 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Last edited by Hakiz on 10/12/2015 22:44, edited 1 time in total.
- salik79
#127 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
A da li se je, onda, ovaj ukazivao i dalje za Bozic, ili samo za NG? Ili je, pak, imao dvostruku ulogu?Hakiz wrote:Pa, kako KPJ nije htjela da uskrati djeci veselje uz nasmijanog debelog djedicu obučenog u crveno, a nije mogla dozvoliti da se javno, kao državni praznik, slavi Božić, skontali su ideju da božić Bati ili djedu Bozićnjaku promijene ime u djed Mraz i pomjere mu ukazanje na Novu godinu umjesto na božić.salik79 wrote:Zna li mi neko reci koja je razlika izmedju djeda Bozicnjaka, djeda Mraza i Bozic Bate?!
-
Hakiz
#128 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Javno i zvanično, za vrijeme SFRJ, samo na Novu godinu. A privatno, kako kome.salik79 wrote:A da li se je, onda, ovaj ukazivao i dačje za Bozic, ili samo za NG? Ili je, pak, imao dvostruku ulogu?Hakiz wrote:Pa, kako KPJ nije htjela da uskrati djeci veselje uz nasmijanog debelog djedicu obučenog u crveno, a nije mogla dozvoliti da se javno, kao državni praznik, slavi Božić, skontali su ideju da božić Bati ili djedu Bozićnjaku promijene ime u djed Mraz i pomjere mu ukazanje na Novu godinu umjesto na božić.salik79 wrote:Zna li mi neko reci koja je razlika izmedju djeda Bozicnjaka, djeda Mraza i Bozic Bate?!
Last edited by Hakiz on 10/12/2015 22:55, edited 1 time in total.
- pukepuke
#129 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Djed Božićnjak je na hrvatskom, Božić Bata je na srpskom. Djed Mraz nema veze s vjerom. A zapravo je sve krenulo od svetog Nikole, koji se kod katolika slavi 6.12. i koji djeci obično ostavlja darove u obuću, zbog toga one platnene čarape ili čizmice koje Amerikanci vješaju na kamin. Naime, nekad su darovi bili sitni i skromni, da stanu u obuću, malo kovanica i/ili nekoliko oraha, jabuka i slično.salik79 wrote:Zna li mi neko reci koja je razlika izmedju djeda Bozicnjaka, djeda Mraza i Bozic Bate?!
- salik79
#130 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ali nije ni za NG, nego dan-dva prije, odnosno na 30.12. stare godine, u jutarnjim satima, ako se dobro sjecam?Hakiz wrote:Javno i zvanično, za vrijeme SFRJ, samo na Naovu gosdinu. A privatno, kako kome.salik79 wrote:A da li se je, onda, ovaj ukazivao i dačje za Bozic, ili samo za NG? Ili je, pak, imao dvostruku ulogu?Hakiz wrote:
Pa, kako KPJ nije htjela da uskrati djeci veselje uz nasmijanog debelog djedicu obučenog u crveno, a nije mogla dozvoliti da se javno, kao državni praznik, slavi Božić, skontali su ideju da božić Bati ili djedu Bozićnjaku promijene ime u djed Mraz i pomjere mu ukazanje na Novu godinu umjesto na božić.
- salik79
#131 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa kako nema veze s vjerom kad je "pljunuti" on, ili on? Nikolaus, iliti Miklavz (sto bi Slovenci rekli) je vec nesto drugo. On ima bijeli mantil, visoku papsku kapu i vukari one karampuze sa sobom, ako se ne varam!?pukepuke wrote:Djed Božićnjak je na hrvatskom, Božić Bata je na srpskom. Djed Mraz nema veze s vjerom. A zapravo je sve krenulo od svetog Nikole, koji se kod katolika slavi 6.12. i koji djeci obično ostavlja darove u obuću, zbog toga one platnene čarape ili čizmice koje Amerikanci vješaju na kamin. Naime, nekad su darovi bili sitni i skromni, da stanu u obuću, malo kovanica i/ili nekoliko oraha, jabuka i slično.salik79 wrote:Zna li mi neko reci koja je razlika izmedju djeda Bozicnjaka, djeda Mraza i Bozic Bate?!
-
Hakiz
#132 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ma, to su preduzeća organizovala da djeca radnika imaju neku predstavu, dobiju paketiće i slikaju se sa djeda Mrazom. Pa je to počinjalo nekoliko dana prije same Nove godine. Ali pazilo se da se izbjegne 25. 12.salik79 wrote:Ali nije ni za NG, nego dan-dva prije, odnosno na 30.12. stare godine, u jutarnjim satima, ako se dobro sjecam?
U svakom slučaju 1. 1. ujutro su se otvarali pokloni koje je djed Mraz donio u toku noći sa 31. 12. na 1. 1
- nasa
#133 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja bih to sve rijesila lako.
Dopustiti proslavu svih vjerskih I ostalih obicajnih praznika ali da se roditelji sami organizuju pa,
Bajram- kuhaju mame muslimanke kolacice, spreme simbolicne pokloncice, podijele muslimanskoj nemuslimanskoj djeci jos dobiju prigodu da objasne zasto I kako obiljezavaj Bajram,
isto Bozic,
Deda Mraz
itd.
To bi bilo lijepo, ucili bismo djecu uvazavanju razlicitosti, upoznavanju drugacijih religija, obicaja, tradicija, svi bi mogli obiljeziti sta zele, a sve civilizovano, pedagoski I sl.
Samo sto sam haman sigurna da kad bismo to predlozili mama I tatama, pogotovo ovim sto 'suju po fejsu, da bismo se svi vrlo brzo slozili kako je najbolje njegovati tradiciju neobiljezavanja
Dopustiti proslavu svih vjerskih I ostalih obicajnih praznika ali da se roditelji sami organizuju pa,
Bajram- kuhaju mame muslimanke kolacice, spreme simbolicne pokloncice, podijele muslimanskoj nemuslimanskoj djeci jos dobiju prigodu da objasne zasto I kako obiljezavaj Bajram,
isto Bozic,
Deda Mraz
itd.
To bi bilo lijepo, ucili bismo djecu uvazavanju razlicitosti, upoznavanju drugacijih religija, obicaja, tradicija, svi bi mogli obiljeziti sta zele, a sve civilizovano, pedagoski I sl.
Samo sto sam haman sigurna da kad bismo to predlozili mama I tatama, pogotovo ovim sto 'suju po fejsu, da bismo se svi vrlo brzo slozili kako je najbolje njegovati tradiciju neobiljezavanja
- salik79
#134 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Eh, toga se vec ne sjecamHakiz wrote:Ma, to su preduzeća organizovala da djeca radnika imaju neku predstavu, dobiju paketiće i slikaju se sa djeda Mrazom. Pa je to počinjalo nekoliko dana prije same Nove godine. Ali pazilo se da se izbjegne 25. 12.salik79 wrote:Ali nije ni za NG, nego dan-dva prije, odnosno na 30.12. stare godine, u jutarnjim satima, ako se dobro sjecam?
U svakom slučaju 1. 1. ujutro su se otvarali pokloni koje je djed Mraz donio u toku noći sa 31. 12. na 1. 1
-
Hakiz
#135 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ovo o čemi mi razgovaramo je amerikanizirana, koka-kolaizirana verzija sveca koji u različitim hrišćanskim kulturama ima različita imena i vanjska (kao i neka suštinska) obilježja.salik79 wrote:Pa kako nema veze s vjerom kad je "pljunuti" on, ili on? Nikolaus, iliti Miklavz (sto bi Slovenci rekli) je vec nesto drugo. On ima bijeli mantil, visoku papsku kapu i vukari one karampuze sa sobom, ako se ne varam!?pukepuke wrote:Djed Božićnjak je na hrvatskom, Božić Bata je na srpskom. Djed Mraz nema veze s vjerom. A zapravo je sve krenulo od svetog Nikole, koji se kod katolika slavi 6.12. i koji djeci obično ostavlja darove u obuću, zbog toga one platnene čarape ili čizmice koje Amerikanci vješaju na kamin. Naime, nekad su darovi bili sitni i skromni, da stanu u obuću, malo kovanica i/ili nekoliko oraha, jabuka i slično.salik79 wrote:Zna li mi neko reci koja je razlika izmedju djeda Bozicnjaka, djeda Mraza i Bozic Bate?!
-
Hakiz
#136 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Žao mi jesalik79 wrote:Eh, toga se vec ne sjecamHakiz wrote:Ma, to su preduzeća organizovala da djeca radnika imaju neku predstavu, dobiju paketiće i slikaju se sa djeda Mrazom. Pa je to počinjalo nekoliko dana prije same Nove godine. Ali pazilo se da se izbjegne 25. 12.salik79 wrote:Ali nije ni za NG, nego dan-dva prije, odnosno na 30.12. stare godine, u jutarnjim satima, ako se dobro sjecam?
-
Hakiz
#137 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Potpisujem.nasa wrote:Ja bih to sve rijesila lako.
isto Bozic,
Deda Mraz
itd.
Kada bolje razmislimo, vrtić ili škola je u ovom slučaju samo prostor. Name, bilo bi nezgodno i skupo, pa i neracionalno iznajmljivati poseban prostor za takve manifestacije kada već postoji prostor u koji djeca redovno dolaze i u kojem se osjećaju sigurno. Škola ili vrtić u ovom slučaju nisu institucije, samo su zidovi i krov.
Last edited by Hakiz on 10/12/2015 23:06, edited 1 time in total.
- arzuhal
#138 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Kompromis: dođe fino Djed Mraz i, umjesto da pita djecu jesu li slušali roditelje i te suvišne ublehe
, pita ih ko nam zna šta proučit, kakvu suru, dovu, salavat. I dobije paketić, a ko ne zna - i on dobije paketić al' da obeća da će naučit dvije sure iduće godine 
- salik79
#139 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Jos nesto mi naumpade, da li je u Hrvatskoj ikada djed Bozicnjak ikada promijenio identitet?! U Sloveniji znam da, haman, nije. Ono, uvijek im je bio Bozicek, ali su znali i za njegov alter ego - dedek Mraz.
- salik79
#140 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
arzuhal wrote:Kompromis: dođe fino Djed Mraz i, umjesto da pita djecu jesu li slušali roditelje i te suvišne ublehe, pita ih ko nam zna šta proučit, kakvu suru, dovu, salavat. I dobije paketić, a ko ne zna - i on dobije paketić al' da obeća da će naučit dvije sure iduće godine
Arzuhala za djeda Mraza!
-
Hakiz
#141 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Eto, kada je neko pametan, kako može iskoristiti i protivnika i navesti vodu na svoj mlin. Čestitke za pokušajarzuhal wrote:Kompromis: dođe fino Djed Mraz i, umjesto da pita djecu jesu li slušali roditelje i te suvišne ublehe, pita ih ko nam zna šta proučit, kakvu suru, dovu, salavat. I dobije paketić, a ko ne zna - i on dobije paketić al' da obeća da će naučit dvije sure iduće godine
- salik79
#142 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ne treba ti biti zao, nije ni meni bilo zao. Ali stvarnoHakiz wrote:
Žao mi je
- pukepuke
#143 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Nema veze s vjerom jer ne donosi darove za Božić, nego za Novu godinu.salik79 wrote:Pa kako nema veze s vjerom kad je "pljunuti" on, ili on? Nikolaus, iliti Miklavz (sto bi Slovenci rekli) je vec nesto drugo. On ima bijeli mantil, visoku papsku kapu i vukari one karampuze sa sobom, ako se ne varam!?pukepuke wrote:Djed Božićnjak je na hrvatskom, Božić Bata je na srpskom. Djed Mraz nema veze s vjerom. A zapravo je sve krenulo od svetog Nikole, koji se kod katolika slavi 6.12. i koji djeci obično ostavlja darove u obuću, zbog toga one platnene čarape ili čizmice koje Amerikanci vješaju na kamin. Naime, nekad su darovi bili sitni i skromni, da stanu u obuću, malo kovanica i/ili nekoliko oraha, jabuka i slično.salik79 wrote:Zna li mi neko reci koja je razlika izmedju djeda Bozicnjaka, djeda Mraza i Bozic Bate?!
- insomnia78
#144 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
I u Francuskoj imaju dvojica, minimumsalik79 wrote:Jos nesto mi naumpade, da li je u Hrvatskoj ikada djed Bozicnjak ikada promijenio identitet?! U Sloveniji znam da, haman, nije. Ono, uvijek im je bio Bozicek, ali su znali i za njegov alter ego - dedek Mraz.
Onaj ko papa, St Nicolas i Dedo mraz, u biti dedo bozic, Père noël
-
Hakiz
#145 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Opet mi je žaosalik79 wrote:Ne treba ti biti zao, nije ni meni bilo zao. Ali stvarnoHakiz wrote:
Žao mi je
- salik79
#146 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
O njima i pricam, te napravih distinkciju, ali me ubijedise da je to isti frajer s alter egominsomnia78 wrote:I u Francuskoj imaju dvojica, minimumsalik79 wrote:Jos nesto mi naumpade, da li je u Hrvatskoj ikada djed Bozicnjak ikada promijenio identitet?! U Sloveniji znam da, haman, nije. Ono, uvijek im je bio Bozicek, ali su znali i za njegov alter ego - dedek Mraz.
Onaj ko papa, St Nicolas i Dedo mraz, u biti dedo bozic, Père noël
- It_is_a_Leclerc
#147 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Video gdje djeca kolju je samo za povracanje
- salik79
#148 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Donese kad mu tiplas kesovinupukepuke wrote:
Nema veze s vjerom jer ne donosi darove za Božić, nego za Novu godinu.
- nasa
#149 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Mogli bi organizovati i radionice gdje bi izradili ukrase, mame se dogovore da nesto skuhaju, podijele recepte, kupe simbolicno neki slatkis, vocku i eto svi sretni, a ne stalno razdvajanje, ignorisanje drugacijeg, potreba da budes brojcano jaci da mozes nametnut svoje....i sve ruzne poruke koje nase drustvo salje...Hakiz wrote:Potpisujem.nasa wrote:Ja bih to sve rijesila lako.
isto Bozic,
Deda Mraz
itd.
Kada bolje razmislimo, vrtić ili škola je u ovom slučaju samo prostor. Name, bilo bi nezgodno i skupo, pa i neracionalno iznajmljivati poseban prostor za takve manifestacije kada već postoji prostor u koji djeca redovno dolaze i u kojem se osjećaju sigurno. Škola ili vrtić u ovom slučaju nisu institucije, samo su zidovi i krov.
- beniciodeltoro
#150 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Simulirano nasilje, ništa drugačije od kauboja i indijanaca i švabi i partizana čega smo se mi igrali kao djeca. Koliko smo puta tako naše najbolje prijatelje "ubili".It_is_a_Leclerc wrote:Video gdje djeca kolju je samo za povracanje