Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Twice

#126 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Twice »

beniciodeltoro wrote:Pa eto samim time što primat rotira između SAD i VB lakše je i jednoj prosječnoj američkoj ili britanskoj rock grupi iz garaže postati svjetski hit nego jednom vrhunskom pjevaču iz Poljske ili Ukrajine.
Možda je Poljska imala nekoga kao Beatlesi, možda ne ali sigurno je da su Lady Gaga ili Miley Cyrus sretne što nisu iz Poljske jer ne bi niko čuo ni za Pokerface niti ostale hitove
Pa jesi u pravu ako muziku gledaš samo iz očiju r'n'r ola, bluesa, jazza ali ako gledaš muziku uopšte, najznačajnija i najcenjenija muzika je nastala ranije u Evropi i to van Engleske a to je Austrija, Nemačka, Rusija, Madjarska, Poljska i dr. a to je klasična muzika, tako da je Evropa što se tiče muzičke umetnosti dala znatno veći rezultat ali mi ovde pričamo o muzici "koja se nas dotiče"
dezurni_ucenik

#127 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Ja vala osim Vadera ne znam za neki drugi band iz Poljske. A za njih je inace Josh Homme rekao da su oni "Eagles of death metal", pa je Jesse uzeo tu konstataciju za ime benda.
dezurni_ucenik

#128 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Twice wrote:
beniciodeltoro wrote:Pa eto samim time što primat rotira između SAD i VB lakše je i jednoj prosječnoj američkoj ili britanskoj rock grupi iz garaže postati svjetski hit nego jednom vrhunskom pjevaču iz Poljske ili Ukrajine.
Možda je Poljska imala nekoga kao Beatlesi, možda ne ali sigurno je da su Lady Gaga ili Miley Cyrus sretne što nisu iz Poljske jer ne bi niko čuo ni za Pokerface niti ostale hitove
Pa jesi u pravu ako muziku gledaš samo iz očiju r'n'r ola, bluesa, jazza ali ako gledaš muziku uopšte, najznačajnija i najcenjenija muzika je nastala ranije u Evropi i to van Engleske a to je Austrija, Nemačka, Rusija, Madjarska, Poljska i dr. a to je klasična muzika, tako da je Evropa što se tiče muzičke umetnosti dala znatno veći rezultat ali mi ovde pričamo o muzici "koja se nas dotiče"

A sve te klasicare mozes smatrati rock starovima tog vremena. Mocart - James Hetfield 18.stoljeca :D
dale cooper

#129 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:Ja vala osim Vadera ne znam za neki drugi band iz Poljske. A za njih je inace Josh Homme rekao da su oni "Eagles of death metal", pa je Jesse uzeo tu konstataciju za ime benda.
http://thequietus.com/articles/13587-po ... um-reviews

http://thequietus.com/articles/16315-po ... k-monotype

Za Staru Rzeku (koja se spominje u ovim gore člancima) mogu osobno garantirati. Izdali su dva fantastična albuma.
Innercity Ensemble su takođe odlični.
dezurni_ucenik

#130 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ja vala osim Vadera ne znam za neki drugi band iz Poljske. A za njih je inace Josh Homme rekao da su oni "Eagles of death metal", pa je Jesse uzeo tu konstataciju za ime benda.
http://thequietus.com/articles/13587-po ... um-reviews

http://thequietus.com/articles/16315-po ... k-monotype

Za Staru Rzeku (koja se spominje u ovim gore člancima) mogu osobno garantirati. Izdali su dva fantastična albuma.
Innercity Ensemble su takođe odlični.
Innercity Ensemble zvuci zanimljivo. Torentiraju se. Kasnije cu i ove stara rzeka.
Ommadawn

#131 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Ommadawn »

Toplo ti preporučujem poljske bendove Dżem, Perfekt kao i pjevača Czeslawa Niemena :)
zg1911

#132 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

cinjenica je da su britanci i ameri u prednosti jerbo su izvorni govornici engleskog jezika. ne pjevas li na engleskom jako je tesko doci do globalne razine slave i priznanja. vjerojatnoje je da se u danasnje vrijeme globalni hitovi koji nisu na engleskom mjere u promilima no u postotcima.

zato globalno najcijenjeniji autori koji dolaze iz zemalja van engleskog govornog podrucja i jesu ili oni koji pjevaju na engleskom (po tome su poznati skandinavci kojima engleski lezi zbog slicnosti jezika) ili oni koji rade instrumemtalnu ili elektronsku glazbu lisenu vokala.

nema sanse da na 100 globalno poznatih i cijenjenih britanskih bendova ne bi trebalo doci i nekolicina poljskih. izmislili su britanci i nogomet pa je najbolji igrac svijeta argentinac ili brazilac a na listi 100 najboljih svih vremena se britanski igraci mogu nabrojat na prste jedne ruke.

jezik a ne tradicija je taj koji sad-u i uk-u omogucuje tu dominaciju. engleski se nakon ww2 nametnuo kao jedini globalni jezik i to je to. od toga ne profitira samo angloamericka glazba nego i film, a bome i knjizevnost.
Ommadawn

#133 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
Američki country i folk je izvorna Američka muzika. Njen Bosanski ekvivalent bi ti bio sevdah i sevdalinka ne turbo folk.
Ja sa sevdalinkom nemam nikakav problem, čak naprotiv, cijenim ga.
Druga stvar je što su Američki country i folk utkani duboko u DNK kompletne Američke muzike uključujući
i rock'n'roll. Nije to muzika Američkih seljačina kako neki to žele predstaviti da bi dobili argument.
:thumbup:

Joj stari, danas montiram nove zice na el-gitari, nastimam i nastelim pa da isprobam, isla na stereu od Kansasa "Carry on my wayward son" te da je skinem odmah. Ostale mi jos solo-dionice, a riffove bez problema iako ti se cini komplikovano. Veli zena "Eto te ko dijete kad mu das cijelu tortu".
Jesi li se gledao u ogledalu dok si prašio rifove? :D Je li dugo sviraš gitaru?
Ma nisam, hehe, sjedio sam na fotelji a ne mogu stajati jer imam trenutno problema sa kičmom tako da je ogledalo otpalo ovaj put :D

Počeo sam taman uoči rata da učim, nastavio malko kasnije kad sam stigao u Swe. Onda se sviralo u nekim bendovima, tad mi je bas najbolje ležao. Onda su nekoliko godina gitare skupljale prašinu, samo ponekad bih na nekom derneku svirao za raju, nekad za ženu i nekad i za kćerkicu. Električnu gitaru prodam zajedno sa pojačalom.
I prije par mjeseci opet uzmem pojačalo, gitaru sam nabavio malo ranije na nekoj ponudi i krenem ispočetka.
Yapi Yapo

#134 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

"Mockingbird"

Yeah
I know sometimes things may not always make sense to you right now
But hey, what daddy always tell you?
Straighten up little soldier
Stiffen up that upper lip
What you crying about?
You got me.

Hailie, I know you miss your mom, and I know you miss your dad
When I'm gone but I'm trying to give you the life that I never had
I can see you're sad, even when you smile, even when you laugh
I can see it in your eyes, deep inside you want to cry
'Cause you're scared, I ain't there?
Daddy's with you in your prayers
No more crying, wipe them tears
Daddy's here, no more nightmares
We gon' pull together through it, we gon' do it
Lainie Uncle's crazy, ain't he?
Yeah, but he loves you girl and you better know it
We're all we got in this world
When it spins, when it swirls
When it whirls, when it twirls
Two little beautiful klix
Lookin' puzzled, in a daze
I know it's confusing you
Daddy's always on the move, mamma's always on the news
I try to keep you sheltered from it but somehow it seems
The harder that I try to do that, the more it backfires on me
All the things growing up as daddy, that he had to see
Daddy don't want you to see but you see just as much as he did
We did not plan it to be this way, your mother and me
But things have got so bad between us
I don't see us ever being together ever again
Like we used to be when we was teenagers
But then of course everything always happens for a reason
I guess it was never meant to be
But it's just something we have no control over and that's what klix is
But no more worries, rest your head and go to sleep
Maybe one day we'll wake up and this will all just be a dream

[Chorus:]
Now hush little baby, don't you cry
Everything's gonna be alright
Stiffen that upper lip up, little lady, I told ya
Daddy's here to hold ya through the night
I know mommy's not here right now and we don't know why
We feel how we feel inside
It may seem a little crazy, pretty baby
But I promise mama's gon' be alright

(Ha)
It's funny
I remember back one year when daddy had no money
Mommy wrapped the Christmas presents up
And stuck 'em under the tree and said some of 'em were from me
'Cause daddy couldn't buy 'em
I'll never forget that Christmas I sat up the whole night crying
'Cause daddy felt like a bum, see daddy had a job
But his job was to keep the food on the table for you and mom
And at the time every house that we lived in
Either kept getting broken into and robbed
Or shot up on the block and your mom was saving money for you in a jar
Tryna start a piggy bank for you so you could go to college
Almost had a thousand dollars 'til someone broke in and stole it
And I know it hurt so bad it broke your mamma's heart
And it seemed like everything was just startin' to fall apart
Mom and dad was arguin' a lot so momma moved back
On the Chalmers in the flat one bedroom apartment
And dad moved back to the other side of 8 Mile on Novara
And that's when daddy went to California with his CD and met Dr. Dre
And flew you and momma out to see me
But daddy had to work, you and momma had to leave me
Then you started seeing daddy on the T.V. and momma didn't like it
And you and Lainnie were too young to understand it
Papa was a rollin' stone, momma developed a habit
And it all happened too fast for either one of us to grab it
I'm just sorry you were there and had to witness it first hand
'Cause all I ever wanted to do was just make you proud
Now I'm sitting in this empty house, just reminiscing
Lookin' at your baby pictures, it just trips me out
To see how much you both have grown, it's almost like you're sisters now
Wow, I guess you pretty much are and daddy's still here
Lainnie I'm talkin' to you too, daddy's still here
I like the sound of that, yeah
It's got a ring to it don't it?
Shh, mama's only gone for the moment

[Chorus]

And if you ask me to
Daddy's gonna buy you a mockingbird
I'mma give you the world
I'mma buy a diamond ring for you
I'mma sing for you
I'll do anything for you to see you smile
And if that mockingbird don't sing and that ring don't shine
I'mma break that birdie's neck
I'll go back to the jeweler who sold it to ya
And make him eat every carat don't fuck with dad (ha ha)
https://www.youtube.com/watch?v=S9bCLPwzSC0

što se tiče kvalitete tekstova nema tog žanra koji će parirati hip hopu, mockingbird je jedna od milion.

ima mnogo dobrih turbofolk pjesmi, al raja ih stavlja u isti koš sa gaćicama, kakvo selma tijelo ima itd. u tome je problem.
Mali_Vuk

#135 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Mali_Vuk »

De nam tu jednu dobru turbo folk pjesmu okači, molim te. Pa da ovdje javno priznam da sam promjenio mišljenje.
Mali_Vuk

#137 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Mali_Vuk »

Džaba, ne ide. I dalje ne bih mogao slušati ovakvo nešto.

Ali bih bio nepošten da kažem kako ovo nije puno podnošljivije od Ere Ojdanića, Mile Kite, i ostalih gaćica :thumbup:
Yapi Yapo

#138 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

to je uredu, ako ti ne godi, preskočiš i slušaš šta ti se sviđa..

jebiga ne mogu ni ja slušat npr. ovo

https://www.youtube.com/watch?v=dj9QcGn6EtE

al opet neću podsmijavat ove što slušaju to, kao što većina radi ovima što slušaju TF

tog Eru uopšte ne slušam nit mi se sluša, Mile Kitić, starih pjesmi ima strašnih znači, ne spadaju u turbofolk nego obične folk pjesme, ima predobrih, ovo novo nije vrijedno komentarisanja.

te gaćice mene mozak zaboli kako je to glupa pjesma, ima ih još dosta naravno, ali realno gledajući u svakom žanru ima trash pjesmi. možda raja ne voli jer su u kafanskom tonu, al to je obično licemjere, jer oni tamo slušaju neke horsaše tipa Iggy Pop, Mik Džeger ili koji već..
dezurni_ucenik

#139 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:
Toplo ti preporučujem poljske bendove Dżem, Perfekt kao i pjevača Czeslawa Niemena :)

Je l furas za Czeslawa :-). Ovo je mozda okey ali ako znas poljski :D
dezurni_ucenik

#140 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Ko prije rata to sve bolje bilo :lol: , bio je seljakluk tada i ostao je seljakluk. Pa se vi tjesite kako je Mile Kitic imao dobrih "prijeratnih" pjesama. :lol:
Warashii

#141 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Warashii »

Moramo biti realni pa priznati da je dobar dio muzike ovog vremena "turbo folk".
Domaci "turbo folk" ja licno ne volim iz x y razloga, nije mi ugodan za slusati, dobar dio obozavaoca istog su mi poprilicno degutni, vraca me u svijet kakav jest, maloumnci sa losim idealima ( dobar dio ), omiljena muzika ogromnog dijela kriminalaca i sumnjivih likova.
Nema nista u toj muzici sto me smiruje i opusta, sto me spremi za lijep san ili ugodan dan.
Ali eto to je nasa realnost, nije to do "turbo folka", on je samo posljedica ovog i ovakvog drustva.
beniciodeltoro

#142 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dezurni_ucenik wrote:Ko prije rata to sve bolje bilo :lol: , bio je seljakluk tada i ostao je seljakluk. Pa se vi tjesite kako je Mile Kitic imao dobrih "prijeratnih" pjesama. :lol:
https://www.facebook.com/Bosnjacke.Jugo ... 551580834/

Učestvovao i pobjeđivao na festivalima Ilidža i Vogošća. Osim ako smatraš Safeta, Bebu i Zaima isto seljacima jer samo takve pjesme su i mogle se pjevati na tim festivalima :wink:
dezurni_ucenik

#143 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

beniciodeltoro wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ko prije rata to sve bolje bilo :lol: , bio je seljakluk tada i ostao je seljakluk. Pa se vi tjesite kako je Mile Kitic imao dobrih "prijeratnih" pjesama. :lol:

Učestvovao i pobjeđivao na festivalima Ilidža i Vogošća. Osim ako smatraš Safeta, Bebu i Zaima isto seljacima jer samo takve pjesme su i mogle se pjevati na tim festivalima :wink:

Sad si poceo Safeta, Zaima i Bebu potezat kao argumente. Isfuro Mile i Sinan,a? :lol:
dezurni_ucenik

#144 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

I kad vec Safeta spominjes, evo njegovog misljenja o koncetu Sinana Sakica u Sarajevu
Pjevac sevdalinki s najvise prodatih ploca, Safet Isovic, nije krio rezignaciju zbog "duplog solistickog koncerta".

DANI: Kako komentarisete cinjenicu da je 12.000 ljudi doslo na koncert i pjevalo sve pjesme Sinana Sakica zajedno s njim?

ISOVIC: Tuzan sam, mislim da je na djelu jedna hipokrizija nasih institucija koja nas svijet odvodi na stranputicu. Trebalo bi pitati ljude iz Ministarstava kulture, federalnog i kantonalnog, sta oni misle o tome. Za mene je to jedan duboki poraz.

DANI: Poraz?

ISOVIC: Da skratim, mislim da jos samo treba da se na Ilidzi organizuje guslarska vecer i da se na njoj pojavi Radovan Karadzic pa da shvatimo kako smo nisko pali.
beniciodeltoro

#145 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

[quote="Warashii"]Moramo biti realni pa priznati da je dobar dio muzike ovog vremena "turbo folk".
Domaci "turbo folk" ja licno ne volim iz x y razloga, nije mi ugodan za slusati, dobar dio obozavaoca istog su mi poprilicno degutni, vraca me u svijet kakav jest, maloumnci sa losim idealima ( dobar dio ), omiljena muzika ogromnog dijela kriminalaca i sumnjivih likova.
Nema nista u toj muzici sto me smiruje i opusta, sto me spremi za lijep san ili ugodan dan.
Pa nije samo turbofolk takav, ni heavy metal, techno ili hip hop od izvođača kao Ja Rule ili DMX me ne opušta pa je to isto priznata muzika i ide uz situaciju, kao što za novu godinu neću u 12 pustiti Mozarta ili za porodično okupljanje Edu Maajku
derion

#146 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by derion »

Ne volim turbofolk zbog maloumnih tekstova. Jebiga, jeste normativno karakteriziranje, ali je tako, jer to je muzika koja se u velikoj mjeri oslanja na rimu, a nikako (u slučaju da je neko propustio, da ponovim - nikako) na smisao i značenje.

Kako neko sa malo klikera u glavi može slušati ove umotvorine za mene je misterija.
-Lažeš kao pas, gledaš me ko zver, stvarno nije fer.
-Sve, sve, sve, sve ćeš da mi daš,al ja neću s tobom jer si mafijaš.
-Daj zagrli me, daj daj daj, vodoravno a i uspravnooooo
-Ajde Jelo šmrći belo, pa nek vidi celo selo.
-Plitak potok, a voda duboka???
-Mala leži tuku mitraljezi, ja ću na te, ne boj se granate!
-Oću kući da te vodim, ali ja sam izbjeglica nemam kuće bože bože zar
ja tražim nemoguće?
-Vetar duva kiša sipi a pod nama krevet škripi.
-Zbog nje su me zvali papak? ja to nisam znaoooo
-Jel te peku u daljini moje suze na haljini?
-Skočit ću sa sedmoga sprata, rodila mi žena a ja nisam tata.
-Moj se dragi u autu voza a ja jadna u šumi kod koza!!!!
-Kažu nismo par zato što si podstanar?
-Uz malu peć i radio svašta sam joj radio.
-što na kafu zoveš mene kada nemaš samlevene!
-Nemoj da plačeš na mom pragu da mi vrata ne povuku vlagu.
-šta će meni venčanje i žena kad sa tuđom živim bez problema.
-Moja mala nema prednjih zubi, kad me ljubi jezikom me ubi!!!
-Ti ode na zeleno ja osta na crveno, rastavi nas semafooor.?
A inače imam alergiju na ono naše standardno narikavanje, guturalno pjevanje, tj. pretjerano korištenje grla u narodnoj i/ili turbofolku. To je vjerovatno neka zaostavština od Turaka, ne znam, ali tako pjevaju i oni i npr. Arapi. Ali meni se smuči kada čujem te zvuke. :) Em je estetski katastrofa (opet normativa, znam), em mi je nekako strano do bola.
dale cooper

#147 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
Jesi li se gledao u ogledalu dok si prašio rifove? :D Je li dugo sviraš gitaru?
Ma nisam, hehe, sjedio sam na fotelji a ne mogu stajati jer imam trenutno problema sa kičmom tako da je ogledalo otpalo ovaj put :D

Počeo sam taman uoči rata da učim, nastavio malko kasnije kad sam stigao u Swe. Onda se sviralo u nekim bendovima, tad mi je bas najbolje ležao. Onda su nekoliko godina gitare skupljale prašinu, samo ponekad bih na nekom derneku svirao za raju, nekad za ženu i nekad i za kćerkicu. Električnu gitaru prodam zajedno sa pojačalom.
I prije par mjeseci opet uzmem pojačalo, gitaru sam nabavio malo ranije na nekoj ponudi i krenem ispočetka.
Stare (rock) navike nikada ne umiru. :D
beniciodeltoro

#148 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

dezurni_ucenik wrote:
beniciodeltoro wrote:

Sad si poceo Safeta, Zaima i Bebu potezat kao argumente. Isfuro Mile i Sinan,a? :lol:
Nisam nego si tu sam sebe zahebao. Smijao si se Miletovim prijeratnim pjesmama a ja ti postavi njegovu pjesmu sa festivala iz ere kada nije mogao svako na binu i gdje su postojale kriterije. Ti ili sada samo trolaš ili nemaš pojma kakvi su prije festivali poput Vogošće i Ilidže bili, kakve vrste pjevača su nastupali i kakve pjesme su se morale pjevati.
Mogao je i Monteno rahmetli zadnje godine svoje karijere ofarbati se u crno, staviti sunčane i đuskati sa Sandrom Afrikom ali to ne mijenja činjenicu da je prije 20-30 godina imao predivne pjesme
dezurni_ucenik wrote:I kad vec Safeta spominjes, evo njegovog misljenja o koncetu Sinana Sakica u Sarajevu
Pjevac sevdalinki s najvise prodatih ploca, Safet Isovic, nije krio rezignaciju zbog "duplog solistickog koncerta".

DANI: Kako komentarisete cinjenicu da je 12.000 ljudi doslo na koncert i pjevalo sve pjesme Sinana Sakica zajedno s njim?

ISOVIC: Tuzan sam, mislim da je na djelu jedna hipokrizija nasih institucija koja nas svijet odvodi na stranputicu. Trebalo bi pitati ljude iz Ministarstava kulture, federalnog i kantonalnog, sta oni misle o tome. Za mene je to jedan duboki poraz.

DANI: Poraz?

ISOVIC: Da skratim, mislim da jos samo treba da se na Ilidzi organizuje guslarska vecer i da se na njoj pojavi Radovan Karadzic pa da shvatimo kako smo nisko pali.
Kao i uobičajeno na temi sam si sebi dao autogol. Kao odgovor na Miletove PRIJERATNE pjesme ti postavljaš Safetov POSLIJERATNI intervju, uz to dodaj činjenicu da za razliku od Sinana Miletove prijeratne i poslijeratne su ko nebo i zemlja. Čuj postavlja Safetov intervju a u ono doba kada je Mile pjevao na festivalima bilo je 50 Safeta u žiriju koji mu ne bi dali prismrditi na binu da su njegove pjesme bile imalo kič i šund. Što je najsmješnije takvi kao ti što postavljate Safetov intervju jer želite ko nešto dokazati ste se prvi smijali tom istom Safetu na onoj drugoj temi kada je vikao na koncertu "Ne igrajte kolo to su oni nama iz Srbije donijeli" a ovdje bez stida postavljaš intervju gdje poredi koncert Sinana sa guslanjem sa Karadžićem, kakav si ti licemjer :lol:
dale cooper

#149 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
Ommadawn wrote:

Je l furas za Czeslawa :-). Ovo je mozda okey ali ako znas poljski :D
Jebiga, Stara Rzeka recimo ima tekstove na Poljskom, ali skontaćeš da ti to uopšte ne smeta.
Jednostavno, kompletan feeling je na mjestu. Isto tako je i sa bendovima koji pjevaju
na Francuskom ili Švedskom. Ako si dobar i ako znaš muzikom prenijeti emociju, jezična
barijera je nebitna.

Krzysztof Komeda je isto strašan Poljski jazz muzičar. 60-tih je pratio ono što su Miles i Coltrane radili.
dezurni_ucenik

#150 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 06/12/2015 14:31, edited 1 time in total.
Post Reply