Okej onda, ovo je otprilike i moje misljenje, s tim da bih ja dodao da ne treba ni svako sagledavanje Rusije van njene uloge u balkanskim okvirima uzeti kao rusofilstvo.Chmoljo wrote: kako hoćeš![]()
čuj, ne pišam ja po Rusima u smislu da su niko i ništa. oni su velika nacija, uz dobrog vladara (kod njih demokratija ne pije vode), njihovi pokreti potresaju svijet. nacija su koja se u mnogo stvari potcjenjuje. imaju bezbroj velikana, tehnoloških dostignuća i nezaobilaznu ulogu u historiji.
također, ne zakivam u zvijezde vrijednosti zapada, njihovu grubijansku politiku daleko od očiju javnosti, ekploataciju Trećeg svijeta...
međutim, nećemo se zavaravati - rusofilija je zasnovana na mitu, na nacionalističkom mitu i mantri. i guslaju je ljudi, koji predvidljivo guslaju na drugim temama koje se tiču lokalne politike. tu onda nema rasprave argumentima, nego se "advokatiše" - traže se samo pogodni argumenti. nepovoljni se prešućuju, ignorišu i prebacuju na šalu.
glede emigranata - dajte svima istu šansu da biraju između zapadnih zemalja i ruske federacije, pa ćemo vidjetimislim... sigurno je teže preko kazastanskih stepa (valjda su stepe
) doći u blagodati Rusije, nego utapati se u pretrpanim čamcima na šupku Evrope...
A sto narod ide na zapad, ima to svoje razloge (i sam si napisao neke), a posmatrati cisto tako, je posmatranje samo posljedice.