Jbt, ovo lično dilfaš piše.Saka wrote:Neće vjeruj mi. On će radije zaposliti radnika na crno i podmititi inspektora, nego se odreći svoje vile i passata. Treba rasteretiti privredu ali pojačati inspekcije i pooštriti kazne. To je po meni rješenje a i Novalić čini mi se ide u tom smjeru.Drinski wrote:nece biti tako, jer ce onaj "gazda" radije prodati vilu ili novog pasata (pa kupiti nesto manje i jeftinije), nego da ne bude vise "gazda", a onaj ko to pak zaista nije u mogućnosti će svakako propasti.Saka wrote: Pa takvih je 80% u BiH, malih i srednjih preduzeća. Onda možemo komotno cijelu ekonomiju zatvoriti.
Novi Zakon o radu
Moderator: anex
-
channel10
#126 Re: Novi Zakon o radu
- JThomas
#127 Re: Novi Zakon o radu
to su prave prepreke zapošljavanju, što uz sve plaćaš nekakvu vodnu naknadu i zaštitu od prirodnih nepogoda, a za poplave si 2014. bio nespremniji nego 1954. ali svako se češe samo gdje njega svrbi.
-
julisiz es grant
#128 Re: Novi Zakon o radu
Koliko dugo pa starom, a koliko po novom, zakonu možeš biti lišen slobode a da ti ne prestane radni odnos?
-
Saka
#129 Re: Novi Zakon o radu
I ja čekam ukidanje parafiskalnih nameta, smanjenje doprinosa i pojednostavljenje uplata na zajednički račun, što je "Dilfaš" obećao. Bez toga svega slažem se da je ovo samo parcijalno rješenje.JThomas wrote:to su prave prepreke zapošljavanju, što uz sve plaćaš nekakvu vodnu naknadu i zaštitu od prirodnih nepogoda, a za poplave si 2014. bio nespremniji nego 1954. ali svako se češe samo gdje njega svrbi.
- MMM1977
#130 Re: Novi Zakon o radu
A da malo ne generalizujete?Saka wrote:Neće vjeruj mi. On će radije zaposliti radnika na crno i podmititi inspektora, nego se odreći svoje vile i passata. Treba rasteretiti privredu ali pojačati inspekcije i pooštriti kazne. To je po meni rješenje a i Novalić čini mi se ide u tom smjeru.Drinski wrote:nece biti tako, jer ce onaj "gazda" radije prodati vilu ili novog pasata (pa kupiti nesto manje i jeftinije), nego da ne bude vise "gazda", a onaj ko to pak zaista nije u mogućnosti će svakako propasti.Saka wrote: Pa takvih je 80% u BiH, malih i srednjih preduzeća. Onda možemo komotno cijelu ekonomiju zatvoriti.
Moja firma upošljava 15 ljudi (prijavljenih 15) i isplaćujem redovno platu i topli obrok + regres + nagrade ako neko zasluži + za vjerske praznike im isplatim po 100 KM. I da, ne radim to ja, to radi firma koja i meni isplaćuje platu i sve ovo ostalo kao i drugim radnicima, tj. uposlenicima. Svake godine po 3 radnika dobiju povećanje plate od 100 KM, dodatna 3 po 50 KM a 1 najgori dobije otkaz i dovedemo novog. I tako svake godine.
Zašto ovo sve pišem? Pa ne zarađujem ja sam u firmi, svi koji rade doprinose na svoj način. Oni koji nisu doprinosili su bili "nogirani" a da ja nisam nikoga nogirao nego sami uposlenici. Svako na svoj način ugrađuje dio sebe i ako hoće da svi zajedno napredujemo onda daje svoj maksimum.
Pravog radnika ne štiti zakon nego on sam sebe. Pa koji bi ja bio konj da otpustim dobrog radnika? Ili, koji bi bio motiv drugih radnika da izbacimo drugog radnika koji dobro radi svoj posao? Neka ukinu sve naknade ali ja ću i dalje svojim radnicima isplaćivati sve to. Kako god se zvalo.
Ja ako ovo dobro razumijem, ukidanje regresa i minulog rada se radi prije svega zbog državnih službenika, koji su rak rana ovog društva.
-
zippoo87
-
zippoo87
#132 Re: Novi Zakon o radu
eh eh...da je takvih firmi i vlasnika viseA da malo ne generalizujete?
Moja firma upošljava 15 ljudi (prijavljenih 15) i isplaćujem redovno platu i topli obrok + regres + nagrade ako neko zasluži + za vjerske praznike im isplatim po 100 KM. I da, ne radim to ja, to radi firma koja i meni isplaćuje platu i sve ovo ostalo kao i drugim radnicima, tj. uposlenicima. Svake godine po 3 radnika dobiju povećanje plate od 100 KM, dodatna 3 po 50 KM a 1 najgori dobije otkaz i dovedemo novog. I tako svake godine.
Zašto ovo sve pišem? Pa ne zarađujem ja sam u firmi, svi koji rade doprinose na svoj način. Oni koji nisu doprinosili su bili "nogirani" a da ja nisam nikoga nogirao nego sami uposlenici. Svako na svoj način ugrađuje dio sebe i ako hoće da svi zajedno napredujemo onda daje svoj maksimum.
Pravog radnika ne štiti zakon nego on sam sebe. Pa koji bi ja bio konj da otpustim dobrog radnika? Ili, koji bi bio motiv drugih radnika da izbacimo drugog radnika koji dobro radi svoj posao? Neka ukinu sve naknade ali ja ću i dalje svojim radnicima isplaćivati sve to. Kako god se zvalo.
Ja ako ovo dobro razumijem, ukidanje regresa i minulog rada se radi prije svega zbog državnih službenika, koji su rak rana ovog društva.
tako nalaze zdrav razum...ali kako kazu,gdje pocinje Bosna,prestaje logika
ovo pricam iz svog primjera
evo prica ukratko...
vlasnica je planirala pokrenuti jedan posao i trazila je radnika,inace je iz drugog grada,igrom slucaja neko predlozi mene i ja prihvatim da radim i kako nisam znao nista o doticnom poslu,koji je specifican,odem 20ak dana na obuku u jedan servis i nakon 20k dana pocnem raditi i dogovorimo mi neku platu (minimalnu) i na pocetku sam radio na crno...nakon par mjeseci uleti inspekcija rada i kako nisam bio prijavljen,zaprijeti ili prijaviti ili kazna i prijavi ona mene ...i radili smo 5 godina tako...nije mi povecala platu a ne placa ni topli obrok
kasnije ja upisem vanredno skolu za posao koji i radim,diplomiram i opet mi marke ne povecava platu a i dalje ne placa topli obrok niti osigurava hranu na neki drugi nacin
u skolu sam ulozio oko 2500 KM vlastitog novca i nije fazon sto sam ulozio u svoje obrazovanje ali iz toga i ona ima korist ali nista
radim 6 godina i imam istu platu kao prvog dana kada sam poceo raditi i kada nisam ni znao sta je taj posao
a da paradoks bude veci,vlasnica je visoko obrazovana i doktorica je
svaki moj pokusaj da izvucem barem 100 KM vise za hranu i svaki puta me odbije
i reci ti meni sada gdje je ovdje logika ?
-
julisiz es grant
#133 Re: Novi Zakon o radu
Da ponovimjulisiz es grant wrote:Koliko dugo pa starom, a koliko po novom, zakonu možeš biti lišen slobode a da ti ne prestane radni odnos?
- Hemera
#134 Re: Novi Zakon o radu
zašto ti je mrsko pročitati dostupne zakone pa uporeditijulisiz es grant wrote:Da ponovimjulisiz es grant wrote:Koliko dugo pa starom, a koliko po novom, zakonu možeš biti lišen slobode a da ti ne prestane radni odnos?
- Ricken
#135 Re: Novi Zakon o radu
Logika je da nađeš drugog poslodavca, koji će te platiti bolje, ili na osnovu bolje ponude tražiš bolje uslove kod trenutnog poslodavca. Ili ako misliš da si nezamjenjiv tražiš odmah bolje uslove, bez rezervne opcije. Možda se vlasnica vodi logikom ko nije pitao nije ni dobio.zippoo87 wrote:eh eh...da je takvih firmi i vlasnika viseA da malo ne generalizujete?
evo prica ukratko...
vlasnica je planirala pokrenuti jedan posao i trazila je radnika,inace je iz drugog grada,igrom slucaja neko predlozi mene i ja prihvatim da radim i kako nisam znao nista o doticnom poslu,koji je specifican,odem 20ak dana na obuku u jedan servis i nakon 20k dana pocnem raditi i dogovorimo mi neku platu (minimalnu) i na pocetku sam radio na crno...nakon par mjeseci uleti inspekcija rada i kako nisam bio prijavljen,zaprijeti ili prijaviti ili kazna i prijavi ona mene ...i radili smo 5 godina tako...nije mi povecala platu a ne placa ni topli obrok
kasnije ja upisem vanredno skolu za posao koji i radim,diplomiram i opet mi marke ne povecava platu a i dalje ne placa topli obrok niti osigurava hranu na neki drugi nacin
u skolu sam ulozio oko 2500 KM vlastitog novca i nije fazon sto sam ulozio u svoje obrazovanje ali iz toga i ona ima korist ali nista
radim 6 godina i imam istu platu kao prvog dana kada sam poceo raditi i kada nisam ni znao sta je taj posao
-
Drinski
#136 Re: Novi Zakon o radu
trzisno gledano, trebas traziti drugu nafaku. to je neki kulak koji misli da si ti ludak.zippoo87 wrote: eh eh...da je takvih firmi i vlasnika vise
evo prica ukratko...
-
Drinski
#137 Re: Novi Zakon o radu
moguće, ali ne moze vlada suzavati prava koja poslodavci i radnici dogovore, ona ih jedino moze prosiriri, ali ti fadilu na forumu na mozes objasniti.MMM1977 wrote: Ja ako ovo dobro razumijem, ukidanje regresa i minulog rada se radi prije svega zbog državnih službenika, koji su rak rana ovog društva.
-
Drinski
#138 Re: Novi Zakon o radu
Kako NOvalić ide u tom smjeru, ako je ukinuo opciju pečaćanja firme, a to je bio najbolji pencilin za kriminal poslodavaca. Ili je on, vektorski, krenuo, isti smjer a različiti pravci..Saka wrote:Neće vjeruj mi. On će radije zaposliti radnika na crno i podmititi inspektora, nego se odreći svoje vile i passata. Treba rasteretiti privredu ali pojačati inspekcije i pooštriti kazne. To je po meni rješenje a i Novalić čini mi se ide u tom smjeru.Drinski wrote: nece biti tako, jer ce onaj "gazda" radije prodati vilu ili novog pasata (pa kupiti nesto manje i jeftinije), nego da ne bude vise "gazda", a onaj ko to pak zaista nije u mogućnosti će svakako propasti.
-
julisiz es grant
#139 Re: Novi Zakon o radu
Jer ne mogu da nađem ovaj novi...stari i imam negdje u compu, al nemam pojma gdje.Hemera wrote:zašto ti je mrsko pročitati dostupne zakone pa uporeditijulisiz es grant wrote:Da ponovimjulisiz es grant wrote:Koliko dugo pa starom, a koliko po novom, zakonu možeš biti lišen slobode a da ti ne prestane radni odnos?
-
julisiz es grant
#140 Re: Novi Zakon o radu
Evo, našo sam (po novom). Vjerovatno se navedeno odnosi i na pritvor:
i. ako radniku bude izrečena mjera bezbjednosti, vaspitna ili zaštitna mjera u trajanju dužem od
tri mjeseca - početkom primjene te mjere;
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#141 Re: Novi Zakon o radu
logika je u ponudi i potražnji radne snage.zippoo87 wrote:
shvatam ja ljude koji kažu da je glup poslodavac koji ne zadrži dobrog radnika. ali ljudi koji traže posao ima mnogo, i poslodavac uvijek računa na to da "ako nećeš ti, ima ko hoće". i to jeste tako, nažalost. uglavnom su to slabije plaćeni poslovi koje većina ljudi može raditi uz malo učenja i uhodavanja, ali od toga živi većina naroda.
ne možemo svi biti inženjeri, doktori, magistri... da budemo nezamjenjivi i da firma osjeti naš gubitak koji je teško nadomjestiti. tako da... sve dok postoji višak radne snage koji je spreman raditi za sitnu paru, takve stvari će biti logične i normalne.
-
zippoo87
#142 Re: Novi Zakon o radu
pa fazon je sto ovo ne moze svako raditi,nije neki bezvezni posao,samo ja imam duplo manju platu od prosjeka u toj bransiChmoljo wrote:logika je u ponudi i potražnji radne snage.zippoo87 wrote:
shvatam ja ljude koji kažu da je glup poslodavac koji ne zadrži dobrog radnika. ali ljudi koji traže posao ima mnogo, i poslodavac uvijek računa na to da "ako nećeš ti, ima ko hoće". i to jeste tako, nažalost. uglavnom su to slabije plaćeni poslovi koje većina ljudi može raditi uz malo učenja i uhodavanja, ali od toga živi većina naroda.
ne možemo svi biti inženjeri, doktori, magistri... da budemo nezamjenjivi i da firma osjeti naš gubitak koji je teško nadomjestiti. tako da... sve dok postoji višak radne snage koji je spreman raditi za sitnu paru, takve stvari će biti logične i normalne.
radi se o optici,izrada naocala ,prodaja,vodjenje radnje i sve ostalo...nije bas da mozes naci nekoga sa puta i zaposliti
ja i dan danas ne znam ni pola stvari koje su u ovoj oblasti,zato sto i ne radimo sve,ali to nije do mene opet...jer vlasnica nece da ulozi pare u jednu masinu
i znam i ja za ono,"ako ti se ne svidja,nadji bolje"...ali ja govorim o tome koliko cak i visokoobrazovane osobe ne cijene ljude a sta onda ocekivati od ovih ratnih profitera i hostaplera
ovdje sam samo naveo svoj primjer kao primjer da logika nije uvijek argument a sto se mene tice,ja trazim vec 2 godine...ali tesko je naci u struci ,jer se ovdje ne mijenjaju cesto radnici a i u svakom gradu imas po par optika
e drugo je sada da trazim bilo kakav posao a ne bjezim ni od toga,jer od para se danas zivi a ne od zvanja
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#143 Re: Novi Zakon o radu
govorio sam uopšteno, ali eto i ti sam kažeš, da si tražio ali nema. da ima, i da je potražnja, možda bi ona i dala veću platu.
i, naravno, formalno obrazovanje neće hajvana učiniti gospodinom. kako kaže meni omiljena: sunce kad grije u cvijet on ljepše miriše, kad grije u govno ono samo više smrdi.
i, naravno, formalno obrazovanje neće hajvana učiniti gospodinom. kako kaže meni omiljena: sunce kad grije u cvijet on ljepše miriše, kad grije u govno ono samo više smrdi.
-
senadd
#144 Re: Novi Zakon o radu
Problem će i biti što poslodavac donosi Odluku kako će vrednovati rad.Chmoljo wrote:govorio sam uopšteno, ali eto i ti sam kažeš, da si tražio ali nema. da ima, i da je potražnja, možda bi ona i dala veću platu.
Minuli rad od 0,6% je itekako bio bitan jer za platu od cca 1000KM i 20.god.radnog staža dobija se dodatnih 120KM.znaći 1120KM (a za više i više para).
Evo kako to rade pravi poslodavci sada:
ovaj iz predhodne priće ima platu 1120KM (osnovna + minuli rad),a sada gazda to razgodi na 1000+120,tako da taj opet dobija isto,a novi magistar koji dođe na iste poslove starta sa 1000,dok se ne dokaže (treba se dokazivati ihahaj,jer ga gazda lomi i ovih 120 neće zadugo vidjeti)
Ista je problekatika sa :prekovremenim,prazničnim i svim drugim davanjima.Ko je davao davat će,a svi novi idu samo ispod postoječeg (u sličnim djelatnostima),baš kako i ovaj momak u servisu navodi.
Vidi dr.gazdarica da ovaj nema kud i jaše li jaše,dok ne lipše.
Meni je interesantno kako sva nezadovoljna masa ne skonta da im život neće imati smisla,ako ovo zaživi.
Nije problem što će dvije generacije nahedati,nego što ovi imaju feude i crpit će raju do bola.
Vidimo da nitko ne haje što omladina ode,što magistri "leže na birou",mora platiti da odradi prvu godinu (gdje ništa neće naučiti,kao i na fakultetu),a šta će privatniku magistar,čeka ih da dožu kao i ovaj serviser,jer kad moliš,znaju da si u gabuli.
Bolno,jadno i čemerno,ali to je stvarnost.
Dok dijete ne zaplače majka ne da sise.
-
zippoo87
#145 Re: Novi Zakon o radu
pa fazon je sto ti ne daju ni onaj zakonski minimum koji bi trebali,nego idu i ispod minimuma
to je moj slucaj,jer imam samo osnovnu platu koja granici sa minimalnom i bez toplog obroka,koji je ZAKONSKI potrebno ili obezbjediti ili davati novac
i svaka prica da dodjem i do tog zakonskog minimuma ne pali...naravno to je na lijep nacin...ja da tuzim,sigurno dobijam da mi plati retroaktivno,jer nema nigdje dokaza da mi je placala...barem nema sa mojim potpisom,ne kazem da ne bi pokusala sta falcifikovait
to je moj slucaj,jer imam samo osnovnu platu koja granici sa minimalnom i bez toplog obroka,koji je ZAKONSKI potrebno ili obezbjediti ili davati novac
i svaka prica da dodjem i do tog zakonskog minimuma ne pali...naravno to je na lijep nacin...ja da tuzim,sigurno dobijam da mi plati retroaktivno,jer nema nigdje dokaza da mi je placala...barem nema sa mojim potpisom,ne kazem da ne bi pokusala sta falcifikovait
- MMM1977
#146 Re: Novi Zakon o radu
Sta potpisujes kad dobijas platu? Sta ti se isplacuje na racun? Da li potpisujes da nesto dobijas sto u stvarnosti ne dobijas?zippoo87 wrote:pa fazon je sto ti ne daju ni onaj zakonski minimum koji bi trebali,nego idu i ispod minimuma
Po tvome ti radis za platu od 400 km.
- alphonse kauders
#147 Re: Novi Zakon o radu
Danas izašla Odluka vlade u Službenim novinama gdje su produžili još 90 dana rok za usklađivanje trenutnih kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu.
-
zippoo87
#148 Re: Novi Zakon o radu
ne potpisujem nista,i nista sa strane i ne dobijamMMM1977 wrote:Sta potpisujes kad dobijas platu? Sta ti se isplacuje na racun? Da li potpisujes da nesto dobijas sto u stvarnosti ne dobijas?zippoo87 wrote:pa fazon je sto ti ne daju ni onaj zakonski minimum koji bi trebali,nego idu i ispod minimuma
Po tvome ti radis za platu od 400 km.
upravo toliko i dobijam...400 KM
uplati se na racun 400 KM ,ostalo ide za doprinose...bruto plata je 580 KM
- Hemera
#149 Re: Novi Zakon o radu
Na stranici vlade federacije ima,ne mogu traziti na mobitelu sam...pogledam kad dodjem kucijulisiz es grant wrote:Evo, našo sam (po novom). Vjerovatno se navedeno odnosi i na pritvor:
i. ako radniku bude izrečena mjera bezbjednosti, vaspitna ili zaštitna mjera u trajanju dužem od
tri mjeseca - početkom primjene te mjere;
-
Saka
#150 Re: Novi Zakon o radu
Kako je ukinuo pecacenje firme? Na koji nacin? Juce je bila vijest da je inspekcija zapecatila 33 objekta: http://www.pufbih.ba/v1/novosti/665/na- ... ka-na-crnoDrinski wrote:Kako NOvalić ide u tom smjeru, ako je ukinuo opciju pečaćanja firme, a to je bio najbolji pencilin za kriminal poslodavaca. Ili je on, vektorski, krenuo, isti smjer a različiti pravci..Saka wrote:Neće vjeruj mi. On će radije zaposliti radnika na crno i podmititi inspektora, nego se odreći svoje vile i passata. Treba rasteretiti privredu ali pojačati inspekcije i pooštriti kazne. To je po meni rješenje a i Novalić čini mi se ide u tom smjeru.Drinski wrote: nece biti tako, jer ce onaj "gazda" radije prodati vilu ili novog pasata (pa kupiti nesto manje i jeftinije), nego da ne bude vise "gazda", a onaj ko to pak zaista nije u mogućnosti će svakako propasti.