Zasto sandzaklije govore da pricaju BOSNJACKIM JEZIKOM?

Post Reply
Zadig

Post by Zadig »

Nabildana_Baba wrote:Posto sam nova, ne znam ni sta je PM :(
PM je akronim za Privatnu poruku.
sada kada si online na forumu vidis gore baner dje pisem FORUM, pa reklama za BLOGGER BA.

E ispod toga je ono
MOJ PROFIL, CLANOVI GRUPE PORUKE

klikni na poruke i doci ces do svog pretinca za poštu i to ti je to

:D
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Oficir s puzom wrote:
Titov_pionir wrote:
Naravno da bi trebao postojati Hercegovački jezik jer se dosta razlikuje od govora u Bosni. Dovoljno je da čujete Bosanca iz srednje Bosne i Hercegovca pa da osjetite koliko se taj govor razlikuje od onoga u Hercegovini.
Onda bi trebao postojati i tuzlanski, sarajevski, bihaćki,....
ma daj ljudi, u srbiji, hrvatskoj i BiH se govori jednim te istim jezikom. sve ostalo su gluposti...
Tacno!

Srpskim jezikom!
Ništa bolje se i ne može očekivat od oficira (il si možda đeneral :? ).
Takvi kao ti su i zaslužni što jedan te isti narod priča sa hiljadu različitih jezika. Po meni naš jezik bi se trebao zvati Južnoslavenski, samo se trebamo s bugarima dogovorit oko autorskih prava :)
jacika

Post by jacika »

Titov_pionir wrote:
Oficir s puzom wrote:
Titov_pionir wrote: Onda bi trebao postojati i tuzlanski, sarajevski, bihaćki,....
ma daj ljudi, u srbiji, hrvatskoj i BiH se govori jednim te istim jezikom. sve ostalo su gluposti...
Tacno!

Srpskim jezikom!
Takvi kao ti su i zaslužni što jedan te isti narod priča sa hiljadu različitih jezika. Po meni naš jezik bi se trebao zvati Južnoslavenski, samo se trebamo s bugarima dogovorit oko autorskih prava :)
NAPOKON NEKO PAMETAN :razz:
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Titov_pionir wrote:
Oficir s puzom wrote:
Titov_pionir wrote: Onda bi trebao postojati i tuzlanski, sarajevski, bihaćki,....
Tacno!

Srpskim jezikom!
A kako bi uklopili Bugarski i Makedonski. Bolje bi bilo jugoslavenski/jugoslovenski(tada bi ostao još samo problem uklapanja Makedonskog jezika) ali bojim se da taj naziv ne bi nikada bio prihvaćen.

U stranim medijima Sr,Hr, Bos često nazivaju BOKROS što i nije loša ideja.
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

jacika wrote:
Titov_pionir wrote:
Oficir s puzom wrote: Tacno!

Srpskim jezikom!
NAPOKON NEKO PAMETAN :razz:
jah...
Zadig

Post by Zadig »

Južnoslavenski, samo se trebamo s bugarima dogovorit oko autorskih prava
ili ti South Slavic Languages je recimo i oficijelni lingvisticki politicki "correct" izraz koji recimo koristi i slobodna evropa.

PS jednom sam to stavio na CV, ljudi me zvali samo da me pitaju sta je to?
Ja reko pa jel za poso zovete, ma jok kazu mi samo da pitamo sta je ovo?!

Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Nenadv24 wrote:
Nekako mi zvuči kao strana riječ, ili vještački izmišljena. Neznam je li takav naziv baš prikladan.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Toliko su nam toga nametnuli ti stranci iz MZ pa što ne bi mogli i ovo.
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

E nemogu nam jezik nametnut, da ga JEB... :x
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Zadig wrote:
Južnoslavenski, samo se trebamo s bugarima dogovorit oko autorskih prava
ili ti South Slavic Languages je recimo i oficijelni lingvisticki politicki "correct" izraz koji recimo koristi i slobodna evropa.

PS jednom sam to stavio na CV, ljudi me zvali samo da me pitaju sta je to?
Ja reko pa jel za poso zovete, ma jok kazu mi samo da pitamo sta je ovo?!

Oficijelni i "politicki korektan" naziv nije South Slavic Languages. To je opisni naziv za sve juznoslavenske jezike: nas (kako god ga zvali), bugarski, makedonski i slovenski (i tu jos i mrtvi staroslavenski). Oficijelni naziv u "slobodnoj Evropi" je BKS, sto ce reci: Bosnisch, Kroatisch & Serbisch. Tako je barem na Univerzitetima u Wuerzburgu i Halleu. A u nauci se jos cesto naziva i srednjojuznoslavenski dijasistem i to je jedini prihvacen "politicki korektan" naziv za onaj jezik koji se prica u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Titov_pionir wrote:
Nenadv24 wrote:
Nekako mi zvuči kao strana riječ, ili vještački izmišljena. Neznam je li takav naziv baš prikladan.

BOKROS je kovanica koja nigdje nije opsteprihvacena, niti ce biti, cini mi se. Glupo zvuci uostalom, kao kakav deterdzent. :roll:
BosRoker

Post by BosRoker »

Glupe li teme...

1.) Neki Bosnjaci u Sandzaku kazu "bosnjacki", neki kazu "bosanski". Mislim da je to uglavnom zbog toga sto Crnogorci ne vole naziv "bosanski", pa na njihovom popisu jedino postoji izbor da se izjasnis kao govornik "bosnjackog jezika". Ipak, skole u Novom Pazaru uce "bosanski jezik", ne "bosnjacki", a izraz "bosanski jezik" se inace cesce upotrebljava u Sandzaku.

2.) "Bosanski" i "bosnjacki" su dva izraza za isti jezik. Tako nesto se je cesto dogodilo u historiji naseg prostora. Isto tako u osmanskoj bosni je bilo isto biti "vlah" i "pravoslavac", "turak" i "musliman", "latin" i "katolik". Ti koji tvrde da se izraz "bosnjacki jezik" nikada ne upotrebljava nemaju pojma o cemu govore. Jednostavno kupite "Rjecnik karakteristicne leksike u bosanskom jeziku" i vidjet cete.
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Nas jezik se nikad kroz historiju nije nazivao bosnjackim. Bilo je i u osmanskom periodu rjecnika tursko-bosanskih, ali nikad bosnjackih. Bosnjacki jezik ne postoji, postoji samo bosanski.
Sandzak24

Post by Sandzak24 »

Kakav bosnjacki jezik, bosnjacki jezik ne postoji, mislis bosanski?

Ja sam Bosnjak iz Sandzaka i govorim Bosanski, Sandzacki gradovi nose imena na bosanskom jeziku npr. Bijelo Polje ne Belo Polje, Prijepolje ne Prepolje, Sjenica ne Senica itd.

U sandzackim skolama se pocelo predavati na bosanski jezik!

BNS je prošle godine donijelo odluku o ustanovljenju bošnjačkih nacionalnih nagrada. Husein Bašić je rodjen 1938. godine u Plavu. Do sada je objavio pet romana i nekoliko zbirki poezije. Njegovo životno dijelo je Antologija bošnjačke narodne književnosti. Prvi čas bosanskog jezika održan je 20. oktobra 2004. godine u selu Leskova u Tutinu.

http://www.sanjak.org/modules.php?name= ... le&sid=197
Sandzak24

Post by Sandzak24 »

Sandzak24 wrote:Kakav bosnjacki jezik, bosnjacki jezik ne postoji, mislis bosanski?

Ja sam Bosnjak iz Sandzaka i govorim bosanski, sandzacki gradovi nose imena na bosanskom jeziku npr. Bijelo Polje ne Belo Polje, Prijepolje ne Prepolje, Sjenica ne Senica itd.

U sandzackim skolama se pocelo predavati na bosanskom jeziku!

BNS je prošle godine donijelo odluku o ustanovljenju bošnjačkih nacionalnih nagrada. Husein Bašić je rodjen 1938. godine u Plavu. Do sada je objavio pet romana i nekoliko zbirki poezije. Njegovo životno dijelo je Antologija bošnjačke narodne književnosti. Prvi čas bosanskog jezika održan je 20. oktobra 2004. godine u selu Leskova u Tutinu.

Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Sandzak24 wrote:Kakav bosnjacki jezik, bosnjacki jezik ne postoji, mislis bosanski?

Ja sam Bosnjak iz Sandzaka i govorim Bosanski, Sandzacki gradovi nose imena na bosanskom jeziku npr. Bijelo Polje ne Belo Polje, Prijepolje ne Prepolje, Sjenica ne Senica itd.

U sandzackim skolama se pocelo predavati na bosanski jezik!

Ijekavica nije vezana samo za Bosanski jezik jer ijekavicom pričaju i Crnogorci, Hrvati u HR i BiH kao i Srbi u BiH i CG.

Po tvome onda bi Beli Manastir u Hrvatskoj bio srpski naziv ali eto čak su Hrvati i prije rata bili većina.
verbal

Post by verbal »

Twisted Kites wrote:U Novom Pazaru se uci Bosanski jezik a nikako Bosnjacki! Ne znam od koga si to cuo.

Oni nisu Srbi. Jedino mogu biti Srbijanci odnosno Crnogorci....a Srbi ni pod razno. To sto kazete da nisu Bosnjaci ne stoji... jer ipak to je nekada bio sastavnio dio Bosanskog Pasaluka.. i ako su oni u tom periodu primili Bosnjacku kulturu i asimilirali se u istu onda oni nisu nista drugo sem Bosnjaci...
KAo prvo sandzaklije nisu ni srbi(janci) ni crnogorci, nego poturceni albanci koji su do invazije turadi bili hriscani i koje su ovi raselili u strahu od pobuna.

A sto se tice ovog "argumenta" sto sam ga podebljao, mogu samo reci da smo onda i mi Banjalucani ustvari Austrijanci.

Uostalom, sta je jedan jebeni pasaluk? Drzava?
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ne vjerujem da su Albanezi jer nisu agresivni kao oni.
verbal

Post by verbal »

Nenadv24 wrote:Ne vjerujem da su Albanezi jer nisu agresivni kao oni.
MA to je samo zato sto su ih otkinuli od maticnog krda. A inace, ista je to sorta. I to nije nikakva tajna. To zna svako ko zeli da zna.
Sandzak24

Post by Sandzak24 »

Nenadv24 wrote:Ne vjerujem da su Albanezi jer nisu agresivni kao oni.
Hvala na komplimentu Nenade :D

Evo malo fotos kako smo agresivni :D

Image

Image

Image

http://www.sanjak.org/modules.php?name= ... page&pid=6
trtmrt

Post by trtmrt »

mozda se mozete pohvaliti agresivnoscu, ali ne i originalnoscu! ovo torcida ste pokupili iz splita.
Sandzak24

Post by Sandzak24 »

trtmrt wrote:mozda se mozete pohvaliti agresivnoscu, ali ne i originalnoscu! ovo torcida ste pokupili iz splita.
To je Bosnjacko-Hrvatska federacija u nogometu :D
dreams

Post by dreams »

verbal wrote:Uostalom, sta je jedan jebeni pasaluk? Drzava?
To ti je uvod o sagu "Pravo prve brachne notchi" iliti begovica overnight :oops:
stickitout

Post by stickitout »

Jao, jao, jadna majko! Puni kamioni kompleksasa :D :D :D Ne samo da SU TUDJE IME PODJONILI NEGO I ZASTAVE NAKE NESTA ONI IZMISLJAJU. :D :D :D .
A sandjacka u ratu je bila "ajte braco vi prvi, eto nas za vama". Koji tjorci :D :D :D
Sandzak24

Post by Sandzak24 »

stickitout wrote:Jao, jao, jadna majko! Puni kamioni kompleksasa :D :D :D Ne samo da SU TUDJE IME PODJONILI NEGO I ZASTAVE NAKE NESTA ONI IZMISLJAJU. :D :D :D .
A sandjacka u ratu je bila "ajte braco vi prvi, eto nas za vama". Koji tjorci :D :D :D
Ma nemoj, mozda nisi informisan al prvi general Armije BiH je bio Bosnjak iz Sandzaka Sefer Halilovic.

HALILOVIC, Sefer
rodjen je 1952. godine u Prijepolju (Sandzak). Zavrsio je Vojnu akademiju u Beogradu. Vojnu skolu pohadjao je u Zadru, gdje je i postao oficir JNA.Jedan je od osnivaca jedinica Patriotske lige sirom Bosne i Hercegovine, koje su se nakon formiranja Armije R BiH pretocile u njene redove. Polovicom 1992. godine tadasnje Predsjednistvo R BiH imenovalo ga je na duznost komandanta Staba Teritorijalne odbrane

http://www.sandjak.com/modules.php?name ... ge&pid=138

GANIC, Dr. Ejup

Akademik, profesor Masinskog fakulteta u Sarajevu i ex (pot)predsjednik Federacije BiH
Rodjen 1946. u Sebecevu, Novi Pazar. Doktorirao na Tehnoloskom institutu u Bostonu (SAD). Radio kao samostalni istrazivac u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu, asistent-istrazivac Massachusetts Institut of Technology, Cambridge (SAD),

http://www.sandjak.com/modules.php?name ... ge&pid=109

I tako dalje i tako dalje, da ne spominjem da je otac Dinu Merlinu poriklom iz Novog Pazara
Post Reply