Legalizacija kanabisa u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pirija

#126 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Pirija »

Drinski wrote:
fortaleza wrote: Sve je do čovjeka i karaktera. Poveznica između marihuane i heroina je čisto napuhana bez ikakvih istraživanja. Ono što želim reći je da tko uzme cigaretu, uzet će i alkohol, pa i marihuanu, dalje i nešto jače.

Puno je veći postotak pušača kod neobrazovanijeg sloja društva, a isto je i s alkoholom.

Moj primjer, gotovo da i ne pijem (posebno u usporedbi s prosječnim balkancem), ne pušim, nisam fan nikakvih poroka, normalno funkcioniram u društvu, a zapalim marihuanu jednom u dva mjeseca.

Još se samo čeka kad ću preći na heroin. :lol:

Juga je bila sedmi proizvođač konoplje u svijetu dok je nisu zabranili u 60-tima, a proizvodilo se sve živo od nje, a kao cigareta je gotovo da i nije koristila, mada nije bila zabranjivana.

http://www.zenicablog.com/konoplja-se-u ... -u-zenici/
Da. I zasto da ja sada razmisljam da li onaj moj sa donjeg sprata ima nesto dozvoljeno ili nema? ma zive me zaboli.

I postoje istrazivanja koja povezuju travu sa tezim drogama, kao i legalizaciju sa povećanjem broja uzivalaca, pa mogu se naci u svim ozbiljnijim studijama o tome. Uostalom, čim se razvija zavisnost, simptomi apstincije, nemogućnost da se prestane sa konzumacijom, opravdanje da se bez toga "ne može normalno ponasati i funkcionisati" itd. , jasno je o čemu se radi.

Ovdje treba razjasniti, općenito, da li je upotreba kanabisa loša ili ne, a ako jeste, onda ne vidim kako se misli protiv toga boriti legalizacijom?!
haj ti prvo malo prostudiraj statistiku americkih drzava koje su legalizovale marihuanu...
studiorum_tuzlaensis

#127 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

fortaleza wrote:
sumirprimus wrote:ovde je najmanje rijec o pusenju gudre ispod balkona...
vise se radi o ulju u med.svrhe.
To pokušavam i reći. :D

Gudra je zabranjena samo zbog interesnih skupina koje monopolizacijom dilaju, pa sve do visoke politike koja je umješana.

Veći je problem ulje koje farmaceutska industrija ne misli dozvoliti, nedavno su kao dozvolili u jednoj američkoj državi al bez udjela thc-a koji bi trebao biti glavni sastojak tog ulja. :lol:
Pomješao si.

Glavni aktivni sastojak ulja od kanabisa jesu CBD-ovi ili kanabinoidi, a ne THC. THC je razlog zbog kojeg se osjećamo lijepo, potiče kreativnost, i razmišljanje, i psihoaktivni je sastojak. CBD više djeluje na stone efekat (fizički), i opuštanje mišica i perifernog nervnog sistema. općenito je poznato da Cannabis Sativa ima velike količine THC-a, dok Cannabis Indica ima veće količine CBD-a, mada danas u svijetu hibrida i u nedostatku organske vutre to je nevažno.

Dok se CBD koristi u medicinskoj marihuani, čak je i hibridnim ukršavanjem stvorena vrsta koja ne sadrži THC ali velike količine kanabinoida. To je ono što se danas zove medicinski kanabis, i njega država proizvodi u ovlaštenim farmama i prodaje bolesnicima i pacijentima.

Jamaica je jedina država u kojoj imamo legalno korištenje samo organske marihuane, znači ne smije se gnojiti sintetičkim gnojivima, i oni su očuvali izvorni genetski kod marice, koja i nije nešto jaka, ali opet organic. :))
Drinski

#128 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Drinski »

Pirija wrote: haj ti prvo malo prostudiraj statistiku americkih drzava koje su legalizovale marihuanu...
E jbg sad, nemam vremena da se bavim time, pa imas i drugacijih studija.
fortaleza wrote: Idemo samo okolokole bez nekih realnih činjenica o štetnosti. Trenutno jedini faktor štetnosti i posljedice možeš iskusiti iz prve ruke.

Trenutno je puno veći problem prehrana nego marihuana, industrijski prerađena hrana, neispitani GMO, sve veće širenje karcinoma i ostale teške bolesti, teški otrovi u hrani i okolini, umjetni otrovi poput aspartama, benzoata na narančama, te ostali pesticidi. Glifosat u organizmu gdje je istraživanje potvrdilo da je kod 50% Nijemaca prisutan.

Al da, problem je biljka koja slobodno raste ispred kuće, i koja se može koristiti na milijun načina.

Litar konopljinog ulja se u Zenici i okolini mijenjao za 10 kg masti u davno vrijeme, znači ljudi su prepoznali kvalitetu biljke i to diljem svijeta.

Gudra je nebitna u svemu tome. Zašto se duhan ne zabrani ako je štetan?
Vidi, ovdje je prica oko upotrebe kanabisa u oralnoj upotrebi, u pušenju, a ne za neke druge svrhe, pa mi je bezze ovo potezanje upotrebe u građevinske svrhe. Mislim da je to sustina ova rasprave.

Mislim da ta prica da tebi "nista nije" nije dovoljna, a nije dovoljna jer si sam kazao da ti je potrebna da bi "normalno fukncionisao", a osim toga imaju stavovi nauke o psiholoskoj ovisnosti.

Ja sam kazao da se trava koristi kao uvod u teze droge, za razliku od duhana. Dalje, ova prica o stetsnost alkohola, ne znaci da sada i drogu treba podvesti pod istim rezim, nego da treba suzbijati alkoholizam. Svi potezu one šopove po Holandiji kao argument, sto se niko ne sjeti pa kaze kolika je cijela alkoholnog pića u Skandinaviji (a slozicemo se, da oni nisu muslimani, pa to nije razlog posebnog rezima).
Dozer wrote: Stvar je u tome da ga nije trava natjerala na heroin, nego je on zelio da proba heroin. I ostao na njemu.
Znam ih ja kamaru koji su na travi vec 30 godina, a heroinu ni prisli nisu. I nista im ne fali, a svi su jos uvijek tu, medju nama.
A znam ih i par koji nikad travi nisu ni prisli, ali su zato uredno otisli direkt na heroin. Jedan od njih radi toga vise nije s nama.

Naravoucenije - od trave NIKAD niko nije umro i trava nije ni direktan ni indirektan put ka heroinu ili necemu drugom tezem. Sve je stvar ljudskog uma.
OK, kada se vec pozvate na statistike, ima li kakvo istrazivanje koje govori o tome, pa da vidimo koliko je nastavilo dalje a koliko nije?
Dozer

#129 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Imas ih na stotine. Dosta ih mozes procitati na onoj temi o Karcinomu i THC ulju.
Da ne duplamo. Ako te zanima, eno ti tamo svega.
studiorum_tuzlaensis

#130 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Drinski,

zalutao si brate totalno, ljudi te zaspu argumentima, tvoja priča se sastoji u tome "pa ima i drugih studija, ali nemam ja vremena da se bavim sa tim i ne mogu ih navesti". Mislim da za konstruktivniju priču sa tobom ovdje moraš malo poraditi na tim izjavama proizvoljnim činjenicama i generaliziranjem tipa "ko puši, taj se i gudrira, ko se gudrira taj je narkoman"...

:)
Drinski

#131 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Drinski »

Dozer wrote:Imas ih na stotine. Dosta ih mozes procitati na onoj temi o Karcinomu i THC ulju.
pa nemas tamo, ovo koliko ih nastavlja dalje.
fortaleza

#132 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by fortaleza »

studiorum_tuzlaensis wrote:Pomješao si.

Glavni aktivni sastojak ulja od kanabisa jesu CBD-ovi ili kanabinoidi, a ne THC. THC je razlog zbog kojeg se osjećamo lijepo, potiče kreativnost, i razmišljanje, i psihoaktivni je sastojak. CBD više djeluje na stone efekat (fizički), i opuštanje mišica i perifernog nervnog sistema. općenito je poznato da Cannabis Sativa ima velike količine THC-a, dok Cannabis Indica ima veće količine CBD-a, mada danas u svijetu hibrida i u nedostatku organske vutre to je nevažno.

Dok se CBD koristi u medicinskoj marihuani, čak je i hibridnim ukršavanjem stvorena vrsta koja ne sadrži THC ali velike količine kanabinoida. To je ono što se danas zove medicinski kanabis, i njega država proizvodi u ovlaštenim farmama i prodaje bolesnicima i pacijentima.

Jamaica je jedina država u kojoj imamo legalno korištenje samo organske marihuane, znači ne smije se gnojiti sintetičkim gnojivima, i oni su očuvali izvorni genetski kod marice, koja i nije nešto jaka, ali opet organic. :))
Razumijem što pišeš, ali ovdje je riječ o drugačijoj vrsti ulja, ne od industrijskog CBD ulja koje se može kupiti u svakoj ljekarni za 20 ojra. Ulje koje proizvodi Rick Simpson u Kanadi sastoji se od veće količine THC-a u sebi, pa i preko 25% THC. Na posebno prerađeno ulje koje ljudi naručuju i za nekoliko tisuća KM.

@Dozer je napisao (ima tema na forumu) kako je to ulje koristio u obitelji za liječenje i koliko je djelovalo.
Drinski

#133 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Drinski »

studiorum_tuzlaensis wrote:Drinski,

zalutao si brate totalno, ljudi te zaspu argumentima, tvoja priča se sastoji u tome "pa ima i drugih studija, ali nemam ja vremena da se bavim sa tim i ne mogu ih navesti". Mislim da za konstruktivniju priču sa tobom ovdje moraš malo poraditi na tim izjavama proizvoljnim činjenicama i generaliziranjem tipa "ko puši, taj se i gudrira, ko se gudrira taj je narkoman"...

pa ne mogu jbg, to je isto ko kada bih ja tebi kazao da elektroni ne idu samo u jednom smjeru odnosno iz podrucja viseg napona u podrucje sa manjim naponom, i onda ti kazao hajd dokazi da nije, nema se vremena za sve. sada bih trebao da trazim, i trazim, pa imam i druga posla.
a slozicemo se da ova generalizacija, često, nije daleko od istine, zato je i nastala takva generalizacija.
Pirija

#134 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Pirija »

Drinski wrote:
Pirija wrote: haj ti prvo malo prostudiraj statistiku americkih drzava koje su legalizovale marihuanu...
E jbg sad, nemam vremena da se bavim time, pa imas i drugacijih studija.

ovo je sve sto treba da znas da shvatis da nije problem u travi nego u lijekovima koje ti doktor preprisuje
a ti mu slijepo vjerujes....
http://www.newsweek.com/states-medical- ... -25-266577
fortaleza

#135 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by fortaleza »

@Drinski

Nigdje nisam napisao da mi je gudra potrebna za normalno funkcioniranje, pa čak je sam niti ne nabavljam već kako se potrefi u društvu, svako 2-3 mjeseca, nekad i rjeđe.

Pričaš s osobom koja kad je zapisala da nema više cigareta već sutra bio nepušač, da izbjegavam i alkohol te masu industrijske hrane i slično, slatko gotovo da i ne jedem. I hrana je ovisnost, ne samo nužna potreba.

Sve je do čovjeka i snage volje.

Jedini problem je baratati tematikom bez pravog uvida u istu.
studiorum_tuzlaensis

#136 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Drinski wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Drinski,

pa ne mogu jbg, to je isto ko kada bih ja tebi kazao da elektroni ne idu samo u jednom smjeru odnosno iz podrucja viseg napona u podrucje sa manjim naponom, i onda ti kazao hajd dokazi da nije, nema se vremena za sve. sada bih trebao da trazim, i trazim, pa imam i druga posla.
a slozicemo se da ova generalizacija, često, nije daleko od istine, zato je i nastala takva generalizacija.
Pa elektroni i ne idu sa područja višeg napona u područje sa nižim naponom, već obrnuto, jer se elektromagnetna sila uvijek suprostavlja uzroku. Samo što mi koristimo tehničku notaciju da bi izbjegli taj minus. Treća (Faradejev zakon) i četvrta (amperov zakon) Maxwellova jednačina tako kažu. :mrgreen: :D

A generalizacija je više-manje najčešće neistina. Za generalizaciju se u filozofiji i sociologiji vežu pojmovi stereotip, rasizam i fašizam. Smatram da bi trebao da probaš jednom da se napušiš, pa da ocjeniš taj efeat u odnosu npr na efekat mahmurluka ili smrada iz usta strastvenog pušača cigareta.
Izlija

#137 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Izlija »

U ovom trenutku sa ovim političarima koji vladaju ovom državom legalizacija ili bilo koji vid dekriminalizacije kanabiodnih preparata bi bilo pogubno po korisnike iste. Omladino draga ( a i vi stare krntije ) promjenite pamet i bit će vam bolje. Da bi uredili našu lijepu BiH nesmijemo preskakati korake ka stabilizaciji države i odmah krenuti od stvari koje ni uređeniji sistemi upravljanja državom nemogu lahko svariti. Ako dođe do kakvog referendumskog glasanja imate moj glas podrške jer podupirem pravo na slobodan izbor, da bi vi to doživjeli na ovom napaćenom prostoru morate prvo podići svoje g*zove sa mindera i stolica i urediti državu da bude prihvatljiva za život a ne da bude prostor pukog preživljavanja. Vi bi legalizaciju a nikakav pokret niste osnovali, vi bi nešto da vam padne s neba samo dok su se vaše kolege širom svijeta naradile i naležale zatvora dok se nisu izborili za početak legalizacije. Nemojte tražiti simpatije nekonzumenata kada vi prosipate šuplju i distancirate se od problema koje bitka za legalizaciju donosi.
Dozer

#138 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Drinski wrote:
Dozer wrote:Imas ih na stotine. Dosta ih mozes procitati na onoj temi o Karcinomu i THC ulju.
pa nemas tamo, ovo koliko ih nastavlja dalje.
Pa zato sto ne postoji ta evidencija, a ne postoji jer je odavno dokazano da to nema veze jedno s drugim, tj. da ce trava nekoga natjerati na heroin. Nece, drug. Sve je stvar licnog mentalnog sklopa, zelje i namjere.
Trava, sama po sebi, ne tjera na neku tesku drogu.
A uputio sam te tamo na istrazivanja o tome da trava ne stvara ovisnost, kao i na to da od nje niko nije dokazano umro. Za razliku od heroina i sl.
Last edited by Dozer on 19/11/2015 12:03, edited 1 time in total.
Drinski

#139 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Drinski »

@fortaleza
pa dobro, ali mislim da ipak nisam uvjeren u suprotno.

@tuzlak
eto vidis da sam u pravu :thumbup:

@Dozer
ja ipak mislim da postoje radovi u kojim se govori o prelascima na lake na tezu drogu.
Dozer

#140 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Postoje radovi, ali ne i dokazi. Pogotovo ne medicinski.
Kyuss

#141 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Kyuss »

Dozer wrote:Postoje radovi, ali ne i dokazi. Pogotovo ne medicinski.
Niti će ikada postojati, osim ako ne slože nešto po partijskom ključu.
Pirija

#142 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Pirija »

naucno je dokazano da su sve heroindzije prije heroina probale burek...
Njanjavi

#143 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Njanjavi »

Pirija wrote:naucno je dokazano da su sve heroindzije prije heroina probale burek...
:lol: :lol: :lol:
Oduvjek su mi bili sumnjivi likovi koji vise vole burek od sirnice :D
Janjicar

#144 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Janjicar »

Drinski wrote:
Janjicar wrote:
Drinski wrote: Ma nema potrebe, vidim da se zalis na Mirsu Svicarca, bice da su ipak ti bolje upućen u to.
Samo poremecenoj osobi ne smeta Mirso Svicarac. I njegovim roditeljima ne smeta, jer roditelj ne mrzi dijete kakvo god da je djubre. Vjerovatno i tebe tvoji ne mrze ?
Ja sa onim ko mi smetaju ne poslujem, ja se nadam da i kupcima kanabisa isto tako smeta poslovanje sa MIrsom.
Kakvo poslovanje jadan ne bio, tebi ne smeta covjek koji puca po gradu sa svojom mafijom ?
Dozer

#145 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Ovaaaj...imam osjecaj da se ovdje vodi prica o legalizaciji kanabisa kao biljke, a to, u stvari, nije slucaj.

Prica se o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, i to na nacin koristenja tableta koje sadrze THC u potpuno nefunkcionalnoj kolicini.
A to je isto ovo sto su legalizovali u HR. Lijecenje s ciljem da se nista ne izlijeci, a da se pri tome i dalje uzimaju pare i za to. Naravno, farmaceuti ce to i dalje odradjivati.

U sustini, radi se o mazanju ociju ljudima jer ljudi su culi da THC iz kanabisa pomaze kod raka, MS-a, i sl., ali su zapravo to vrlo povrsne informacije i ljudi u stvari ne znaju o kojim se kolicinama THC-a tu radi da bi imale efekta. u HR su legalizovali, cini mi se, max. dozu od 0,75 gr. THC-a u roku mjesec dana.

Ako to uporedimo s recepturom za visokopotentno THC ulje, koje sadrzi koncentrat jacine i do 94% THC-a, i s dozom od 60ml za 3 mjeseca, vise je nego jasno o kakvom fakeu se radi s ovom legalizacijom.
Janjicar

#146 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Janjicar »

Dozer wrote:Ovaaaj...imam osjecaj da se ovdje vodi prica o legalizaciji kanabisa kao biljke, a to, u stvari, nije slucaj.

Prica se o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, i to na nacin koristenja tableta koje sadrze THC u potpuno nefunkcionalnoj kolicini.
A to je isto ovo sto su legalizovali u HR. Lijecenje s ciljem da se nista ne izlijeci, a da se pri tome i dalje uzimaju pare i za to. Naravno, farmaceuti ce to i dalje odradjivati.

U sustini, radi se o mazanju ociju ljudima jer ljudi su culi da THC iz kanabisa pomaze kod raka, MS-a, i sl., ali su zapravo to vrlo povrsne informacije i ljudi u stvari ne znaju o kojim se kolicinama THC-a tu radi da bi imale efekta. u HR su legalizovali, cini mi se, max. dozu od 0,75 gr. THC-a u roku mjesec dana.

Ako to uporedimo s recepturom za visokopotentno THC ulje, koje sadrzi koncentrat jacine i do 94% THC-a, i s dozom od 60ml za 3 mjeseca, vise je nego jasno o kakvom fakeu se radi s ovom legalizacijom.
U HR je makar i to legalizovano dok kod nas nema nikakve ni price.
sumirprimus

#147 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sumirprimus »

Dozer wrote:Ovaaaj...imam osjecaj da se ovdje vodi prica o legalizaciji kanabisa kao biljke, a to, u stvari, nije slucaj.

ja imam osjecaj da se ovde radi ko i o 99% ostalih situacija iz realnog zivota,gdje pojedinci komentiraju,a ne razumiju materiju.
ocu reci,slazem se. :D
Janjicar

#148 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Janjicar »

sumirprimus wrote:

ja imam osjecaj da se ovde radi ko i o 99% ostalih situacija iz realnog zivota,gdje pojedinci komentiraju,a ne razumiju materiju.
ocu reci,slazem se. :D
K'o sto forumas na drugoj temi rece: Koliko pametujemo ko bi rek'o da smo nosili vodu Torabiju :D
Dozer

#149 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Dozer »

Vala, ja nisam. I nisam se mogao nacuditi onim silnim masama koje sam vidjao tamo... :roll:
Janjicar

#150 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Janjicar »

Dozer wrote:Vala, ja nisam. I nisam se mogao nacuditi onim silnim masama koje sam vidjao tamo... :roll:
Za tebe nisam ni mislio jer sam vidio na onoj temi o Karcinomu da si strucan po pitanju ulja :)
Post Reply