Nisi me shvatio. Nisam mislila da ne postoji duševno stanje koje uzrokuje naglu agresivnost, već da podlijeganje takvim porivima predstavlja ono životinjsko u nama, a mi kao ljudi ipak imamo razum. Čak i afekt u pravnom smislu mora biti potvrđen psihijatrijskim vještačenjem da osuđeni u momentu počinjenja zločina nije bio psihički uračunljiv, tj. da nije bio u stanju zdravorazumski rasuđivati.Matzan wrote:Euridika wrote: Ne postoji afekt. Zbog toga smo ljudi, a ne životinje, i data nam je mogućnost da kontroliramo svoje nagone. Jel misliš da i nama nekad ne dođe da razbijemo nešto ili udarimo nekog (muškarca)? Naravno da dođe... ali se obuzdamo... osobito ako je protivnik fizički jači. Što tako lako ne udarate druge muške u afektu kad se posvađate? Nećete, naravno, jer bi mogli i fasovati... A na ženu se može istresti...
Ne branim ja ni jedne ni druge, znam gadova i muških i ženskih, ali ne dajem si za pravo da izričem statistike kad su ovakve stvari u pitanju. Posebno što skoro nikad ne znaš punu istinu o nekoj stvari, već samo polovičnu (od jedne osobe). A mnogo više je onih slučajeva za koje nikad nećeš ni saznati, jer se o njima ne priča, nego onih razvikanih.![]()
Da ne postoji ne bi ga u u krivične zakone uvrštavali.![]()
Ostajem pri svojoj tvrdnji, makar se to vama i ne sviđalo.
Reagovao sam jer napadoše čovjeka, a čovjek dušu izvratio na forumu.
Ne slažem se ni ja s napadom na Direktnog, i ja sam krenula da napišem komentar u njegovu odbranu, ali sam odustala da ne zakuhavam. Ali, ono što stoji jeste ocjena da one detalje iz svog života nije trebao iznositi na forumu, posebno u onakvom kontekstu. Niko, pa ni on sam, ne može dokazati da je težak život njegove žene uzrokovao raspad braka. Vrlo vjerovatno jeste utjecalo na razvod, ali to niko ne može sa sigurnošću tvrditi. U sigurne faktore treba svakako ubrojiti njen karakter (o kojem malo znamo), ali i bračne okolnosti (o kojima još manje znamo). Ovo je priča između Direktnog i njegove bivše žene, te eventualno njihove djece, zbog čije dobrobiti oni moraju iznaći modus za komunikaciju i rješavanje problema. Ovo nije za forum.
I, još nešto, ničija smrt ovdje neće dobra donijeti, samo veći jad. Bilo kakav otac, čak i teško bolestan, je bolji od onog kojeg nema nikako (osim u slučaju zlostavljača bilo kojeg tipa).