Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#126 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Logovan »

cyprus wrote:
Logovan wrote:1. Livno
2. Čapljina
3. Orašje
4. Žepče
5. Vareš
Daleko od toga da je dosadno, ali Livno me baš negativno iznenadilo... Ove godine sam bio prvi put tamo, i za nekih sat- sat ipo provedenih tu, na potezu centar - Duman - centar usred bijela dana nisam sreo više od 20-tak ljudi :shock:
Zato su mi na prvom mjestu.
hrle1976

#127 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by hrle1976 »

Zox wrote:
hrle1976 wrote:
Zox wrote:Meni cinjenica da po prvi put vidim neki grad po defaultu ne moze biti dosadna. Jedino sto mogu reci da me Rijeka malo razocarala, ocekivao sam rockerski grad.
Malo me cudi i zabrinjava sto neko spomenu Rigu, ja bas sad namjeravam ici tamo, cuo sam da je super. Osim toga, provescu par sedmica u gradicu na sjeveru Poljske pa vam javim, sve su sanse da bi to mogao biti sampion dosade.
A za ovo nabrajanje manjih gradova u Bosni, imao bih vam nabrojati i vecih gradova recimo u Italiji koji su dosadniji. Recimo, zivio sam nekoliko godina u Comu i izrazito je dosadan, mada se naravno ima sta vidjeti, ali sami penzioneri i englezi. I jezero. A meni su jezera malo nekakva dosadnjikava. Ok, ne mozes porediti Como i Kalesiju :) ali, Faenzu i kalesiju mozes :D

Bio sam u Rigi. Poprilicno dosadan grad. Nakrcana autima preko dana a po noci pun sumljivih tipova koji ti pokusavaju prodati kilu soli i hodaju za vratom. Jednostavno poslje 22:30 kod zeljeznicke stanice i preko puta mini bus stanice nemas sta traziti. Za pogledati samo mogu preporuciti stari gard te pokoji muzej, inace grad ko grad. Druga stvar, u Rigi dosta zivi Latvijskih-Rusa koje je Staljin tokom svojih orgija rasporedio tamo. Prakticno grad je dvojezican. Cijene su nad onim sto ces naci u Ceskoj, Madjarskoj, Poljskoj ili Slovackoj. Zbog ogromnog broja Skandinavskih turista koji prkaticno dodju zbog kontrole zuba, ocnih zahvata i sl. stvari, cijene su nabijene abnormalno u bilo kojem uljudnijem lokalu. Litvanija je znatno jeftinija po pitanju dzepa.
Ok, ovo je bilo korisno, hvala :) znao sam za dvojezicnost i jos neke zezancije jer sam nekad davno imao dvije cimerice iz Rige.mogu li jos samo pitati sta podrazumijevas pod "abnormalne cijene"?
Jako slicne ili iste cijene imaju kao preko morski susjedi Svedjani.
zg1911

#128 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

Zviz wrote:
certified_fascist wrote:Aha, dakle, loše prikriveno izbjegavanje odgovora i scena iz nekog idiotskog filma je najbolji odgovor. Kontam.
Sta ima Bratislava, centar velicine ko Ljubljane sto je, samo sto u Ljubljani vidim vise zivota. Uzmi u obzir da cak glavni aerodorm Bratislave je onaj u Becu, jer imam visestruko bolje termine letova itd. Zbog Beca koji je kako sam napisao jako blizu Bratislava dodje kao sljepo crijevo. I opet nije na mojoj listi mada je lagano mogla zavrsiti. Jesi ikad bio u Rigi, Vilinusu i Talinu? Za moj pojam Bratislava je tu negdje ali malo jaca od Zagreba. Sta konkretno imas u ZG? Sta grad kao grad pruza - prakticno nista. U bilo koje doba godine izgleda depresivno stanje. Isto i Kopenhagen - mozes otici u tri muzeja srijedom jer je dzaba. Nek odes na veceru i kupis ulaznicu u Tivoli vec si za dvoje potrosio mimimum 200€
a sta to ima sarajevo a zagreb nema?
vise roma, narodnjaka, mirisa kave i cevapa. i da depresije puno vise depresije. samo mi nemoj rec "sarajevo ima duha, zagreb nema" jer subjektivnijeg argumenta mislim da nema.

zagreb ima puno zelenila, uredan je, promet funkcionira, kulturna ponuda je u redu (napose koncertna), gro kafica i restorana. a i ta vasa dosadna brija o hladnom i grubom zagrebu mi ne drzi vodu. vise nasmijanih ljudi vidim po zagrebu nego po sarajevu ili po beogradu.

on topic - neprecizno pitanje. ne mogu se usporedjivat gradovi velicine npr karlovca (ili manji) sa gradovima velicine zagreba (ili vecima). mislim da ni jedan europski grad s vise od par sto tisuca stanovnika a da se nalazi na ovim nasim zemljopisnim sirinama nije dosadan.
Leons

#130 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Leons »

zg1911 wrote:
Zviz wrote:
certified_fascist wrote:Aha, dakle, loše prikriveno izbjegavanje odgovora i scena iz nekog idiotskog filma je najbolji odgovor. Kontam.
Sta ima Bratislava, centar velicine ko Ljubljane sto je, samo sto u Ljubljani vidim vise zivota. Uzmi u obzir da cak glavni aerodorm Bratislave je onaj u Becu, jer imam visestruko bolje termine letova itd. Zbog Beca koji je kako sam napisao jako blizu Bratislava dodje kao sljepo crijevo. I opet nije na mojoj listi mada je lagano mogla zavrsiti. Jesi ikad bio u Rigi, Vilinusu i Talinu? Za moj pojam Bratislava je tu negdje ali malo jaca od Zagreba. Sta konkretno imas u ZG? Sta grad kao grad pruza - prakticno nista. U bilo koje doba godine izgleda depresivno stanje. Isto i Kopenhagen - mozes otici u tri muzeja srijedom jer je dzaba. Nek odes na veceru i kupis ulaznicu u Tivoli vec si za dvoje potrosio mimimum 200€
a sta to ima sarajevo a zagreb nema?
vise roma, narodnjaka, mirisa kave i cevapa. i da depresije puno vise depresije. samo mi nemoj rec "sarajevo ima duha, zagreb nema" jer subjektivnijeg argumenta mislim da nema.

zagreb ima puno zelenila, uredan je, promet funkcionira, kulturna ponuda je u redu (napose koncertna), gro kafica i restorana. a i ta vasa dosadna brija o hladnom i grubom zagrebu mi ne drzi vodu. vise nasmijanih ljudi vidim po zagrebu nego po sarajevu ili po beogradu.

on topic - neprecizno pitanje. ne mogu se usporedjivat gradovi velicine npr karlovca (ili manji) sa gradovima velicine zagreba (ili vecima). mislim da ni jedan europski grad s vise od par sto tisuca stanovnika a da se nalazi na ovim nasim zemljopisnim sirinama nije dosadan.
Ma ZG je Las Vegas za SA realno. I da, ta prica o hladnoci i depresivnosti Zagreba je budalastina. Dosta veseo grad, osjeti se neka pozitiva.
ElRe

#131 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by ElRe »

Podgorica
Riga
Helsinki
shalla

#132 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by shalla »

Jbg, trebalo bi iskristalisati šta se podrazumijeva pod "najdosadniji" grad? Hanuma i ja npr. ne pijemo pa i ne zalazimo po nekim pubovima, diskotekama i sl. tako da ne znam da li možda neki od ovih mojih 5 najdosadnijih gradova nude dobru ponudu u tom segmentu. Mi više volimo obići grad od-do, volimo u pauzama od hodanja ispijati kafe, zagledati ljude koje zuje okolo, fino jesti, volim gradove koji imaju neki sportski background u svojoj istoriji... Dakle da više ne serem :mrgreen: najdosadnijih 5 gradova u kojima sam bio su:

1. Bratislava (sivilo, sivilo, sivilo, crno, bijelo i sivo, grad koji nema boje i u kojem bih vjerovatno poludio da moram živjeti u njemu);
2. Zagreb (može se forumaš zg1911 ljutiti do sutra ali je Zagreb dosadan do pičke materine, jedino skidam kapu Tkalčićevoj gdje ima pun kurac kafića i restorana, ovo ostalo je toliko monotono da me nimalo ne privlači da odem opet);
3. Graz (iskreno, očekivao sam nekako življi grad ali u tom periodu u kojem sam ja bio (oktobar) sve je bilo mrtvo, da nema onog Schloßberga ne bi čovjek imao šta vidjeti);
4. Ljubljana (Ljubljana ima nesreću pa sam bio u februaru kada je padao snijeg a ja mrzim snijeg i zimu pa je možda to uticalo da je uvrstim ovdje ali ono što me je negativno fasciniralo je da u 3 dana koliko sam bio, nisam vidio NIJEDNO nasmijano lice);
5. Solun (eh ovdje se vjerovatno mnogi neće složiti i možda je do mojih velikih očekivanja koje sam imao prije putovanja ali vala ništa naročito, ima ono dole veliko šetalište koje se završava Bijelom Kulom i to je stvarno prelijep dio ali sam izgustirao to već nakon 2 dana i 3.dan mi je bilo mnogo dosadno, sreća pa sam išao na ljeto pa smo se jednostavno nakon tri dana pokupili i otišli 100 kilometara južnije da se kupamo i ljenčarimo);
ultima_palabra

#133 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by ultima_palabra »

Zagreb je meni ok... nikakav spektakl, ali može se fino pojesti i popiti, ima par mjesta za zalomiti, par dobrih muzeja, zna se potrefiti kakav dobar koncert ili festival, Jarun i Tkalčićeva mi leže nekako, nije preskupo i relativno je blizu.

U Ljubljani sam manje bio, ali mi djeluje strašno dosadna.
zg1911

#134 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

@shalla

ma ne, daleko je to od ljutnje ;)

samo me zanima sto to npr sarajevo (valjda je isto neka referentna tocka) ima a zg nema, pa da se zg tako ucestalo istice kao dosadan?
prog321

#135 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Čuj što ima SA naspram ZG?
Tursko doba, Austrougarsko i Jugoslovensko u jednom.
Pa Franc Ferdinad, Valter, zadnji rat. Grad pod najduzom opsadom u istoriji, pa tuneli, ofanzive, granate.
Da ne pričamo o brdima i planinama, Bjelasnica, Jahorina. Skijanje, sankanje, Itd.

Nije ZG na istom rangu.
sinuhe

#136 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by sinuhe »

Naravno da je Zagreb ugodnije mjesto i za turiste i za jednodnevni boravak bilo kojom prilikom.
prog321

#137 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Isto tako je svaki drugi zapadnoevropski grad ugodniji.
Ali interesantniji ?
E, to nije. :-D
zg1911

#138 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

prog321 wrote:Čuj što ima SA naspram ZG?
Tursko doba, Austrougarsko i Jugoslovensko u jednom.
Pa Franc Ferdinad, Valter, zadnji rat. Grad pod najduzom opsadom u istoriji, pa tuneli, ofanzive, granate.
Da ne pričamo o brdima i planinama, Bjelasnica, Jahorina. Skijanje, sankanje, Itd.

Nije ZG na istom rangu.
austrijsko i to u puno vecem obimu ima zagreb. jugoslavensko jednako kao i sarajevo. franz ferdinand i valter? haha kako to da ih ja ne vidjeh? i kakve to veze ima s ubijanjem dosade? a usto sve zagreb je nekoliko puta turisticki posjeceniji grad. rat je minus ne plus.

zagreb lezi drito ispod medvednice. cijeli sjeverni dio grada je u brdu. sto se skijanja tice valjda si cuo za snjeznu kraljicu.

cuj da nije zg u istom rangu. a majketi, da to kaze prazanin ili becanin al ovako... pa naravno da nije. zg je veci, razvijeniji, posjeceniji, sigurniji i sarajlijama dosadniji grad :D
zg1911

#139 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

prog321 wrote:Isto tako je svaki drugi zapadnoevropski grad ugodniji.
Ali interesantniji ?
E, to nije. :-D
a zasto onda puno vise turista posjecuje zg? uzivaju u dosadi? :D
prog321

#140 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Neznam to za posjecenosti.
Sarajevo je u vrhu petsest gradova u Evropi koji svaki covjek treba posjetiti u svom zivotu barem par puta. Ne mozes sve vidjeti jedanput.
Ko ne bi volio vidjeti mjesto ubistva zbog kojeg je poceo prvi svjetski ? Ko ne bi volio vidjeti stratista iz proslog rata ? Glavni grad bosanskog pasaluka iz Osmanskog Carstva?
Sarajevo ima toliko neiskoristenog potencijala .
Zagreb je zjev, zjeeev. :-D

Iskreno, lijep gradic. Svidja mi se Zagreb. Tramvaj, McDonalds. i to.
Isto kao i stotine drugih evropskih gradova. Poslije par sati, zjeev/ :-D
I nemoj porediti Bjelasnicu i Jahorinu sa tim brdascem kod vas. Iskreno, imate nula potencijala i ipak ste napravili lijep gradic.
Dok Sarajevo lezi na istorijskim i prirodnim draguljima. Jos neiskoristenim. :-D
zg1911

#141 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

zg je u 2014. posjetilo preko 900 000 turista. nisam nasao za cijelu godinu ali sa je u srpnju 2014. posjetilo 25 000.

al jako mi je kako zg nazivas gradicem haha bih humor na razini :thumbup:

jaka stvar bit glavni grad bosanskog pasaluka....
prog321

#142 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Naravno da je jaka stvar.
Turisti traze nesto posebno, nesto sto se istice. Sto nema svaki drugi grad u Evropi.
Taj miks Orienta i Evrope posebno zaintrigira mastu vecine turista.
Druga je stvar sto Sarajlije nisu iskoristile ni 10% svog potencijala.
Tesko je objasniti zasto je tako?
Valjda su ljudi ubijeni u pojam poslije rata zbog nestabilne politicke i ekonomske situacije.

I Sarajevo je gradic, u poredjenu sa jednim New Yorkom, Berlinom, Londonom, itd.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#143 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Zviz »

zg1911 wrote:zg je u 2014. posjetilo preko 900 000 turista. nisam nasao za cijelu godinu ali sa je u srpnju 2014. posjetilo 25 000.

al jako mi je kako zg nazivas gradicem haha bih humor na razini :thumbup:

jaka stvar bit glavni grad bosanskog pasaluka....

Pa posjetili jer nisu znali sta ih ceka, a kad su vidili samo se prekstili i raspalili dalje u Made in Bizantija aka Veneciju. Mada i Venecija je vlazan splav od selendre. Hem tukne, tem guzva, hem vlaznost u zraku nadasuje onu duz ekvatorske linije...
Last edited by Zviz on 05/11/2015 18:46, edited 1 time in total.
PM72

#144 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by PM72 »

A kad si ti bio u šeheru zadnji put? U stvari,jesi li ikad bio u njemu?
Zviz

#145 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Zviz »

PM72 wrote:A kad si ti bio u šeheru zadnji put? U stvari,jesi li ikad bio u njemu?
A sta je seher da mi je znati, ako mislis na SA, onda reci Sarajevo, cuj Seher, a je naziva i p.m. Ako te interesuje moje misljenje o Sarajevu, i ono je rupetina kao i Zagreb. Dovoljno ti je samo da vidis Tibre kad ulazis u grad i odma hoces da odes.
PM72

#146 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by PM72 »

Zviz wrote:
PM72 wrote:A kad si ti bio u šeheru zadnji put? U stvari,jesi li ikad bio u njemu?
A sta je seher da mi je znati, ako mislis na SA, onda reci Sarajevo, cuj Seher, a je naziva i p.m. Ako te interesuje moje misljenje o Sarajevu, i ono je rupetina kao i Zagreb. Dovoljno ti je samo da vidis Tibre kad ulazis u grad i odma hoces da odes.
gdje si ti rast'o?
BackInBlack

#147 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by BackInBlack »

1.Sarajevo
2.Zenica
3.Sarajevo
4.Sarajevo
5.Ilidza ...

A za ove sto pisu Bratislava ... mora da su bili u pogresnom gradu :) il kao sto je neki od usera napisao "Ima jos neka druga Bratislava"
Last edited by BackInBlack on 05/11/2015 18:58, edited 2 times in total.
Zviz

#148 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Zviz »

PM72 wrote:
Zviz wrote:
gdje si ti rast'o?
U New Yorku. Igro cize blize, zandara i lopova, klikera na rosu, trule kobile, zmirke, zapali komsiji slamu verzija 1.1. ... sa Al Pachinom, Robert de Nirom i ostalima :oops:
PM72

#149 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by PM72 »

Mislim da bi ovu "rang listu " najdosadnijih gradova trebali praviti oni koji su prošli svijet kad je Bog po zemlji hod'o a ne bosanskohercegovačka fukara koja je protjerana i pobjegla iz svojih vukojebina.Da nije bilo Karadžića,još bi ovce čuvali a grada bi vidjeli MOŽDA samo kad dobiju poziv za vojsku.Sad se uzdigli pa misle da su više vidjeli nego Džejms Kuk.Svrate u recimo Beč samo da prespavaju kod dajdžića ili tetke pa im Prater "dosadan" jer im je guja u šlajpeku a plafon obilaska svijeta im je Antalija van sezone kad je sav aranžman par stotina eurića samo se kupaju u bazenima jer su duboki metar i po,pošto u more nesmiju jer neznaju ni plivati...

Svaki grad,gradić,kasaba ili selo ima nešto što je zanimljivo.Čuj čim vidiš Tibrine zgrade - vratio bi se.Što jest - jest,ruglo i nakarada ali tih arhitektonskih fula ima u svakom gradu i mjestu.
Zviz

#150 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Zviz »

PM72 wrote:Mislim da bi ovu "rang listu " najdosadnijih gradova trebali praviti oni koji su prošli svijet kad je Bog po zemlji hod'o a ne bosanskohercegovačka fukara koja je protjerana i pobjegla iz svojih vukojebina.Da nije bilo Karadžića,još bi ovce čuvali a grada bi vidjeli MOŽDA samo kad dobiju poziv za vojsku.Sad se uzdigli pa misle da su više vidjeli nego Džejms Kuk.Svrate u recimo Beč samo da prespavaju kod dajdžića ili tetke pa im Prater "dosadan" jer im je guja u šlajpeku a plafon obilaska svijeta im je Antalija van sezone kad je sav aranžman par stotina eurića samo se kupaju u bazenima jer su duboki metar i po,pošto u more nesmiju jer neznaju ni plivati...

Svaki grad,gradić,kasaba ili selo ima nešto što je zanimljivo.Čuj čim vidiš Tibrine zgrade - vratio bi se.Što jest - jest,ruglo i nakarada ali tih arhitektonskih fula ima u svakom gradu i mjestu.
Jel to ti sebe opisa? J

Ja sam od malin nogu imao priliku da putujem, i putovo sam.

Ono bolan student prve godine arhitekture, koji je greskom upiso studij bi bolje nacrto.
Post Reply