Metropola

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tututuuuu

#126 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

sarajevo999999 wrote:
tututuuuu wrote:
zeina wrote:
a nego kako ce zivjeti, kako ne mogu? :D
govorimo o zagadjenosti zraka, ne bi niko zagadjivao da ima bolje rjesenje, a sto se tice konkretno ovog slucaja nek mi samo neko kaze na koji je nacin ovih par metara drva koji su tu ostali sat -dva ugrozio bilo koga?
Naravno da ima bolje rjesenje, i to prilicno jednostavno rjesenje. Mislim da sama cinjenica da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Europi (i jedan od najzagadjenijih u svijetu) govori dovoljno. Sarajevo koje jedva da ima 500.000 stanovnika.

Rjesenje je da ako ne mozes si osigurati kvaliteno grijanje izvoli pa napravi manju kucu, ili si kupi stan. Al ne, hoce to da zivi u sred grada, u kuci i da se grije na drva/ugalj.

Sto ne bi rekli tim, kako ti meni reci ako mi se ne svidja da selim, da odu zivjeti negdje gdje je normalno se grijati na drvai ugalj? mislim da grad to bas i nije.
ajde sta si se raspekmezio tu ko kakva...
sta je problem, drva u centru Sarajeva? nije tu stvar do seljaka kako ti potenciras vec do zgrade odnosno stanova koji su ocito predvidjeni nekad kad su se gradili da se griju tako-na drva. sta ti zamisljas, u 9 stanova zivi gospoda koja se grije na centralno grijanje i onaj jedan seljak i primitivac koji je počupao radijatore i izbacio ror kroz prozor? prilično glupo i površno razmišljaš za nekog odraslog čovjeka kakvim se predstavljas.
dalje, zagađenost Sarajeva općenito. Šta će ga zagaditi bolan? Gdje su predratni giganti da zagade zrak i rijeku? Šuma isto, vjeruj mi da šume ima kao nikad prije tako da ti neće nestati kisika. Imas li ti kakav dokaz za ovo boldirano ili onako lupas?
Dalje, firma koja isporučuje ogrijevno drvo krajnjem kupcu šalje kamion, on istovara na odredištu i ide dalje, ta nece on jednu turu odraditi dnevno. Ako si kad imao priliku uzeti drvo u ruku, znao bi da je teško i da čovjeku treba najmanje 5 sati samo da premjesti kamion ovih drva u svoje dvorište.
Napisa roman nenadano jbt..sad mi zao vremena koje uzalud potroši
Ma nisam se uopce raspekmezio, zasvrbi me zivo za ta drva pored svega ostalog, al jednostavno imam neodoljivu potrebu da odgovorim na postove koji nemaju veze s vezom i neke koji su jednostavno bezobrazni pa do cisto glupi.

Ti stanovi jesu predvidjeni za grijanje na drva... Kad nije bilo ni centralnog, plina, a kamo li klima uredjaja itd., i kada nije bilo ni prometa ni puno ljudi pa ni problema sa zagadjenoscu okolisa.

Ovo pak kako u Sarajevu ima sume i kisika... :D Pa ne znam zivimo li mi u istom gradu, cini mi se da ne. Al ajd, sad ce brzo zima pa se javi na ovu temu negdje u 12. mj. :D Dokaz mi je smijesno uopce traziti. Ako nema smoga u Sarajevu zima a da jedva vidis 5 metara od sebe, onda ne znam, mozda ja umisljam, a to je zapravo kisik. :D
sarajevo999999

#127 Re: Metropola

Post by sarajevo999999 »

Ma nisam se uopce raspekmezio, zasvrbi me zivo za ta drva pored svega ostalog, al jednostavno imam neodoljivu potrebu da odgovorim na postove koji nemaju veze s vezom i neke koji su jednostavno bezobrazni pa do cisto glupi.

Ti stanovi jesu predvidjeni za grijanje na drva... Kad nije bilo ni centralnog, plina, a kamo li klima uredjaja itd., i kada nije bilo ni prometa ni puno ljudi pa ni problema sa zagadjenoscu okolisa.

Ovo pak kako u Sarajevu ima sume i kisika... :D Pa ne znam zivimo li mi u istom gradu, cini mi se da ne. Al ajd, sad ce brzo zima pa se javi na ovu temu negdje u 12. mj. :D Dokaz mi je smijesno uopce traziti. Ako nema smoga u Sarajevu zima a da jedva vidis 5 metara od sebe, onda ne znam, mozda ja umisljam, a to je zapravo kisik. :D[/quote]

Znaci slazemo se da nije u ovom slucaju do papaka i primitivizma pojedinaca vec do specificnog slucaja stambenog objekta?
Umjesto da ti bude :D :D :D :D nadji taj dokaz, neka ti ne bude zahmet. Smog nije upitan, nisam ga ni spomenuo nigdje. Za šume imam argumentaciju.
sinuhe

#128 Re: Metropola

Post by sinuhe »

Jesu li drva unijeli u šupu?
tututuuuu

#129 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

Imam i ja nos kao argumentaciju, ne trebas mi ti govoriti da zimi udisem cisti kisik. :D A sta cu, moram smajlice na smijesne stvari, da se blago izrazim. Cuj smog nisi spomenuo, a o cemu mi to ovdje pricamo? Hoces reci da ima kisika u tom smogu? :D

Al evo... sekund guglanja. Izmedju ostalog spominju i tvoj kisik.
Sarajevo je 2013. - 2014. godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bio najzagađeniji glavni grad u Evropi. Zastarjeli sistemi grijanja, 150.000 automobila, te ugalj, ali i drvo, papir, guma, plastike, što se sve loži u pećima i koristi za grijanje domaćinstva, najveći su uzroci emisije štetnih čestica koje uzrokuju oboljenja disajnih puteva i krvotoka.
http://radiosarajevo.ba/novost/175319/s ... adama-pasa

@sinuhe...

Nemam pojma, valjda jesu. :D
sarajevo999999

#130 Re: Metropola

Post by sarajevo999999 »

@sinuše
sa ovim linkom si me dotukao, ostaje ti da se boris protiv sistema.
vozdra
tututuuuu

#131 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

Legendo. :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#132 Re: Metropola

Post by Zviz »

O'zone wrote:
cLo wrote:Image

evo ih i u po' Pariza, šta'š sad? :D
Vidi im se po čehri da su ovo bošnje. Ponijeli svoje običaje i nikako da se asimiliraju u kulturni francuski narod.
U zgradi loze, o jebo te kao da je doba Napoleona, ovo se, zna gdje moze samo nauciti :oops:
insomnia78

#133 Re: Metropola

Post by insomnia78 »

:lol:
Krusna pec
Vidis da su ljudi dobili nagradu za najbolji croissont u Parizu 2011-e
insomnia78

#134 Re: Metropola

Post by insomnia78 »

O'zone wrote:Nu metropole
SREDNJI VIJEK! Vaške u JU Djeca Sarajevo?! Roditelji prestali dovoditi djecu u vrtić na Skenderiji, a odgovora nema!
11 lis.

Krajem prošle sedmice u vrtiću na Skenderiji, a koji radi u sklopu JU Djeca Sarajevo higijeničari su primjetili kod djece vaške, te su roditelji upozoreni, piše novinska agencija Patria.
Zabrinuti za zdravlje svoje djece neki od roditelja su automatski prestali dovoditi djecu u vrtić, a jedna majka ispričala je za Patriju da su i roditelji podvrgnuti tretmanu kako bi se zašititli od ovih napasti.
– Majka sam trogodišnje djevojčice koju smo morali i ošitati. Užasnuta sam činjenicom da je moje dijete dobilo vaške, a toliko vodim računa o higijeni – kaže ova majka.
Još u petak novinar novinske agencije Patria pokušao je kontaktirati JU Djeca Sarajeva gdje nam je ženska osoba s druge strane telefonske veze kazala da ona ne zna ništa o tome, te da je direktorica odsutna.
Iako smo uredno ostavili broj mobitela s molbom da se direktorica javi, to se do danas nije desilo.
– Ja ne znam ništa o tome, a evo kada se vrati direktorica ja ću joj prenijeti poruku – kazala je naša sagovornica iz JU Djeca Sarajeva.
Inače, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva je Jasmina Čongo, koja je na ovu poziciju došla nakon što je Mirjana Jovanović-Halilović dala ostavku zbog afere trovanja djece salmonelom.
Vaške su pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija. Svi paraziti traže domaćina na kome će da žive (i jedu), a da za uzvrat ne daju ništa osim problema.
Vaške su male dva do tri i po milimetra, obično sivkasto-žućkaste, mada mogu da poprime boju kose u kojoj žive. Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće istjerati bez odgovarajućeg lijeka.
I opet i ovo je normalna pojava. Uvijek je bilo. Kad sam bio klinjo dva puta sam ih fasova u pedijatrijskoj klinici na Jezeru a znam da su nam se jednom bile pojavile u osnovnoj školi Bane Šurbat.
Naravno da je normalna
Od kolege djete evo vec drugi put u obdanistu fasuje vaske, u po EU
jao_situacije

#135 Re: Metropola

Post by jao_situacije »

:lol:
joj glupe teme gdje je čovjek trebao istovariti drva ?
belfy

#136 Re: Metropola

Post by belfy »

tututuuuu wrote:...Hoces reci da ima kisika u tom smogu?...
pa ako uzmemo da je kisik O2, a smog SO2 onda ga ima valjda. :D
muha_sa

#137 Re: Metropola

Post by muha_sa »

pojma vi pojedini nemate šta su sarajevske magle i smog :-)

tema krenula od istresenih drva u Štrosmajerovoj pa prema kesama i ostalim krkanlucima do zagadjenja vazduha u SA :-)

kad bih vam prico da sam krajem sedamdesetih iz TAS-a gdje sam radio pjehoke išo ispred auta a kolega vozio ne biste mi vjerovali, al hajd...........................jebo to :-) jel stanar opro mjesto gdje su drva bila istrešena il je kiša saprala :? mene to zanima da bih donjeo sud o doticnom :D
Haris.ba

#138 Re: Metropola

Post by Haris.ba »

Zviz wrote:
O'zone wrote:
cLo wrote:Image

evo ih i u po' Pariza, šta'š sad? :D
Vidi im se po čehri da su ovo bošnje. Ponijeli svoje običaje i nikako da se asimiliraju u kulturni francuski narod.
U zgradi loze, o jebo te kao da je doba Napoleona, ovo se, zna gdje moze samo nauciti :oops:
Neprilagođeni pariški pekari. :D

P.S.
Još ima i komad stilizovanog klasja iznad bulanžerije. :D
insomnia78

#139 Re: Metropola

Post by insomnia78 »

A ovo da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi i medju zagadjenijim u svijetu :lol: :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#140 Re: Metropola

Post by mk ultra »

tututuuuu wrote:

Ovo pak kako u Sarajevu ima sume i kisika... :D Pa ne znam zivimo li mi u istom gradu, cini mi se da ne. Al ajd, sad ce brzo zima pa se javi na ovu temu negdje u 12. mj. :D Dokaz mi je smijesno uopce traziti. Ako nema smoga u Sarajevu zima a da jedva vidis 5 metara od sebe, onda ne znam, mozda ja umisljam, a to je zapravo kisik. :D
biomasa je OK, tako da bolje je drvo ložiti nego mazut ili naftu

Image

:mrgreen:
hizo ramidovic

#141 Re: Metropola

Post by hizo ramidovic »

nemogu nikako dasvatim ljude koima smeta stose ljudi griu zdrvima ilsugljem pajarane nemaju svi plina niparno grianje akad dodze zima budne hladno pase normalno ljudi moraju snecim griat nekim pojedincima smeta smog pajarane selise na jahorinu goretije cisto idisi kolko hos ovdijese mora vatra hajcat pamora bit smoga
sunceKOtepsija

#142 Re: Metropola

Post by sunceKOtepsija »

mnogi umjesto drva govore druva
dust in the wind

#143 Re: Metropola

Post by dust in the wind »

hizo ramidovic wrote:nemogu nikako dasvatim ljude koima smeta stose ljudi griu zdrvima ilsugljem pajarane nemaju svi plina niparno grianje akad dodze zima budne hladno pase normalno ljudi moraju snecim griat nekim pojedincima smeta smog pajarane selise na jahorinu goretije cisto idisi kolko hos ovdijese mora vatra hajcat pamora bit smoga
hahahhaha. troll decenije si ti :D
insomnia78

#144 Re: Metropola

Post by insomnia78 »

Ah
Image
Image
cLo

#145 Re: Metropola

Post by cLo »

Kod nas je uvijek sve ili najgore ili najbolje, nikad mrtvi prosjek! :D
tututuuuu

#146 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

insomnia78 wrote:A ovo da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi i medju zagadjenijim u svijetu :lol: :lol: :lol:
Pa ako laze Svjetska zdravstvena organizacija, lazem i ja. A s obizom da ovdje ipak zivim, osjetim taj "kisik" svake zime, a prosla je osobito bila kriticna toliko da sam i ovdje poceo vidjati ljude s maskama po ulici. :D
insomnia78

#147 Re: Metropola

Post by insomnia78 »

tututuuuu wrote:
insomnia78 wrote:A ovo da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi i medju zagadjenijim u svijetu :lol: :lol: :lol:
Pa ako laze Svjetska zdravstvena organizacija, lazem i ja. A s obizom da ovdje ipak zivim, osjetim taj "kisik" svake zime, a prosla je osobito bila kriticna toliko da sam i ovdje poceo vidjati ljude s maskama po ulici. :D
Pusti se ti prenosenja informacija od strane internet medija
Otidji na stranicu WHO pa se lijepo uvjeri
Ubjedljivo najzagadjeniji su bugarski i rumunski gradovi
Srbija je skoro pa duplo zagadjenija od BiH...
jefferson

#148 Re: Metropola

Post by jefferson »

Drva su najmanji problem.
Problem je ugalj, i to vrlo nekvalitetan ugalj koji raja trosi. Onda ostala fosilna goriva.
Da bi se rjesili ovi problemi treba puno para, a prvenstvno trebamo prestat birati politicare koji pricaju kako ce srbi zaklat muslimane i obratno, dok se i srbi, hrvati i muslimani guse u tom smogu.
Problem je jer ti politicari prvo neznaju nista o ovim stvarima jer su ispodprosjecno obrazovani, drugo nece nista da urade, pa valjaju suplju o ugrozenosti naroda.
Ovo se nece rjesiti sve dok ne dodju politicari sa vizijom o razvoju drzave, alternativnom energijom itd, itd.
tututuuuu

#149 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

insomnia78 wrote:
tututuuuu wrote:
Pusti se ti prenosenja informacija od strane internet medija
Otidji na stranicu WHO pa se lijepo uvjeri
Ubjedljivo najzagadjeniji su bugarski i rumunski gradovi
Srbija je skoro pa duplo zagadjenija od BiH...
Ne mogu naci. moze link.

sve sto sam ja uspio naci, recimo...

http://www.independent.mk/articles/7187 ... +in+Europe
Post Reply