Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MyTao wrote:
Ako je bog jedan, onda bar znamo da je cross dresser, jer je po Grckoj glumio po 12 bogova odjednom... Sta tek reci za Budizam i Hinduisam. Zamisli samo njegovu kolekciju kostima.
Zamisli!!!
Znao sam da će se naći neko, ko će i to spomenuti. Bilo je ljudi koji su sami sebi pravili boga. Možda ih ima i sad. Pa šta?
mousstapha wrote:Jesu li ovi vjernici ikad razmisljali sta ce raditi na tom drugom svijetu? Pa to je vjecno, a sve ti ispunjeno. Zivjeti i ima smisla kad te nesto handri.
Naravno, i jos pride umres sa svojom generacijom, preziruci ove nove koje tek dolaze i zbog kojih se osjecas neshvacenim. A nije vala ni prijatno gledati djecu kako stare i sve vise lice na tebe...
ABH017 wrote:A prije Abrahama nije bilo vjere u Boga?
Nije bilo objave?
Bogova. Kroz ljudsku istoriju je postojalo vjerovanje u najmanje 2700 raznoraznih bogova. Ovaj zadnji Eloh-Yahveh-Allah je u stvari broj 2700. Objave kome, od kojeg od ovih 2700 u koje su ljudi vjerovali.
Tvrdiš da nije jedan, jedini se obraćao više puta?
Možda čak i 2.700.000 puta?
Kao sto ti vjerujes u Allaha, tako trebas dozvoli i drugima da kazu u sta su vjerovali, kakvi su to bogovi. Neces im valjda ti objasnjavati kako su se preveslali. To sto je tebi primamljiva premisa da su svi oni, u sustini, vjerovali u tvoga boga samo pokazuje koliko su abrahamske religije sujetne i ohole prema onima koji nisu sljedbenici Knjige.
patriot_1 wrote:]I šta je radio prije no što je univerzum stvorio?
Meni je to nebitno!
Ovo su ona glupa pitanja koja su irelevantna kod objasnjenja
Ma ja, glupa pitanja velis... obzirom na tvoj tako promocuran i genijalan, jedva razumljiv osvrt.
Da i ti ne baratas s vise svjeckih jezika uporedo?
auu vidi jest se neko uzjebao na vise frontova.
Sve lafo fin a pukne pa postane vijest dana.
Onda slijede izvinjenja, oprosti te mi oprosti te mi. Genijalac
Vidim spominje se, pa ću da kažem...
Ma kakva teorija evolucije, ko još vjeruje u te neke naučne teorije?! Islam i El-Buhari su fino objasnili kako je čovjek nastao:
"Kada je Uzvišeni Allah odlučio da stvori Adema a.s poslao je meleka Džibrila a.s na Zemlju, da Mu donese sa nje ilovače, pa je Zemlja rekla " Utječem se Allahu od tebe i toga da me okrnjiš i unakaziš." Džibril a.s se tada vratio neobavljenog posla i rekao: "Gospodaru moj, Zemlja je zatražila kod Tebe moje utočište, pa nisam ništa uzeo. " Allah dž.š je onda poslao meleka Mikaila, pa je Zemlja ponovo od Allaha dž.š zatražila utočište, te se i on vratio neobavljenog posla, rekavši kad se vratio isto što i Džibril. Onda je Allah dž.š poslao Meleka smrti, pa je Zemlja ponovo zatražila utočište, ali joj je melek rekao: "Ja tražim utočište kod Allaha da se ne vratim neizvšenog naređenja." On je zgrabio sa površine, sa raznih mjesta, bijele crvene i crne zemlje i izmiješao ih. Zato su ljudi različitih boja, ima ih bijelih, crnih i boja između tih.
On je zemlju uzeo i nakvasio je, pa je postala ljepljiva ilovača, tj. prijanjali su joj dijelovi jedan na drugi...
"
Da ne citiram dalji dio u kojem je Iblis Ademu ušao kroz usta i izašao na zadnjicu, te kada mu je Allah udahnuo dušu a on nakon toga kihnuo, dosta je i to da se manite nekih tamo fosila i analiziranja DNK-a, istina je očigledno jasna!
Ako vam to nije dovoljno onda vam je Hadis kojeg navode El-Buhari i Muslim, a čiju vjerodostojnost potvrđuje Ibn Hibban, prenose i El-Bezzar i Et-Tirmizi, i En-Nesai od Se'ida el -Makburija i drugih, a on od Ebu Hurejre:
"Zaista je Allah stvorio Adema od praha, pa ga je učinio od ilovače, zatim ga je ostavio sve dok nije postao blato. Potom ga je izglačao i dao mu oblik. Onda ga je ostavio dok nije postao kao pečena glina. Kada je prolazio Iblis pored njega, rekao je : " Zaista si ti stvoren radi nečeg veličanstvenog! - Zatim je On u njega udahnuo od Svog Ruha, pa je prvo što je poteklo kroz njega bio Ruh, udahnut kroz nosnu šupljinu. Poslije toga je Adem progledao i kihnuo, te rekao - Hvala Allahu".
Nije valjda da moram još neki Hadis da citiram da bi se uvjerili!?
patriot_1 wrote: Luka 1,35 obznanjuje: „Duh Sveti sići će na te – odgovori joj anđeo – sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim.“
Ne znam ko bi imao želju da komentariše bilo šta kopirano iz izmišljenih spisa.
A uzeti Luku kao direktnog sudionika nekog od događaja je za nevjerovati. Za zainteresovane, evo i zašto:
"Saint Luke, the Biblical Story Teller (stvarni naslov: Sveti Luka, biblijski pripovjedač) ?!?
Luke wrote his gospel around 60 A.D. and composed Acts approximately three years later. For his gospel account, Luke garnered his information from eye-witnesses and documents. …"
Pošto znam da nema života nakon smrti, srećan sam jer ću biti daleko od naših forumskih apokrifa.
Zeuse, hvala ti.
On sam u predgovoru svoga Evanđelja piše ovako: “Budući da su mnogi pokušali srediti pripovijedanje o događajima što su se dogodili među nama, kako su nam ih predali oni koji su od početka bili očevici i sluge Riječi, učini se i meni dobro, pošto sam ih pomno ispitao sve od početka, da ti ih napišem po redu, preuzvišeni Teofile, da se osvjedočiš o sigurnosti nauka kojeg si primio” (Lk 1,1-4).
Sveti Luka je pratio sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim te nam je o tome u Djelima apostolskim ostavio dragocjen dnevnik puta. S apostolom je naroda bio i za vrijeme njegova prvoga rimskoga tamnovanja, a isto tako i za drugoga, kad su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: “Jedini je Luka sa mnom” (2 Tim 4,11).
Luka se u Rimu vjerojatno susreo i s Petrom i s Markom, no na njega je ipak imao najveći utjecaj Pavao. Ništa sigurno ne znamo o životu sv. Luke nakon Pavlove smrti. Sv. Epifanije ga je doduše učinio apostolom Dalmacije, Italije i Makedonije, sv. Grgur Nazianski evangelizatorom Ahaje, Metafraste, Egipta i Tebaide, no sve je to povijesno nepouzdano.
Plavo-bijeli wrote:Vidim spominje se, pa ću da kažem...
Ma kakva teorija evolucije, ko još vjeruje u te neke naučne teorije?! Islam i El-Buhari su fino objasnili kako je čovjek nastao:
"Kada je Uzvišeni Allah odlučio da stvori Adema a.s poslao je meleka Džibrila a.s na Zemlju, da Mu donese sa nje ilovače, pa je Zemlja rekla " Utječem se Allahu od tebe i toga da me okrnjiš i unakaziš." Džibril a.s se tada vratio neobavljenog posla i rekao: "Gospodaru moj, Zemlja je zatražila kod Tebe moje utočište, pa nisam ništa uzeo. " Allah dž.š je onda poslao meleka Mikaila, pa je Zemlja ponovo od Allaha dž.š zatražila utočište, te se i on vratio neobavljenog posla, rekavši kad se vratio isto što i Džibril. Onda je Allah dž.š poslao Meleka smrti, pa je Zemlja ponovo zatražila utočište, ali joj je melek rekao: "Ja tražim utočište kod Allaha da se ne vratim neizvšenog naređenja." On je zgrabio sa površine, sa raznih mjesta, bijele crvene i crne zemlje i izmiješao ih. Zato su ljudi različitih boja, ima ih bijelih, crnih i boja između tih.
On je zemlju uzeo i nakvasio je, pa je postala ljepljiva ilovača, tj. prijanjali su joj dijelovi jedan na drugi...
"
Da ne citiram dalji dio u kojem je Iblis Ademu ušao kroz usta i izašao na zadnjicu, te kada mu je Allah udahnuo dušu a on nakon toga kihnuo, dosta je i to da se manite nekih tamo fosila i analiziranja DNK-a, istina je očigledno jasna!
Ako vam to nije dovoljno onda vam je Hadis kojeg navode El-Buhari i Muslim, a čiju vjerodostojnost potvrđuje Ibn Hibban, prenose i El-Bezzar i Et-Tirmizi, i En-Nesai od Se'ida el -Makburija i drugih, a on od Ebu Hurejre:
"Zaista je Allah stvorio Adema od praha, pa ga je učinio od ilovače, zatim ga je ostavio sve dok nije postao blato. Potom ga je izglačao i dao mu oblik. Onda ga je ostavio dok nije postao kao pečena glina. Kada je prolazio Iblis pored njega, rekao je : " Zaista si ti stvoren radi nečeg veličanstvenog! - Zatim je On u njega udahnuo od Svog Ruha, pa je prvo što je poteklo kroz njega bio Ruh, udahnut kroz nosnu šupljinu. Poslije toga je Adem progledao i kihnuo, te rekao - Hvala Allahu".
Daj nemoj svega ti. Kako moze iko ovaku cistu objavu (potvrdio je da je rekao da je spomenuo da je zapamtio sto je cuo od nekoga) podrediti onoj izmisljotini zvanoj evolucija. Jos teorija, cafirska izmisljotina.
Na stranu to kako je bog neki pravo zajebani vajar koji preferira glinu. Posto se ovdje nekada potegne argument nastanka morala od boga, ne mogu a da ne pomislim kakav to moral bog propisuje ako je cijela ljudska vrsta nastala incestom od jednog covjeka i jedne zene (od njegovog rebra naravno), a cija su djeca i dalji potomci morali medjusobno seksualno opciti da bi se rasirila ljudska vrsta. Ako vam to nije gadno, onda ne znam sta je.
Meni je to nebitno!
Ne postoji glupo pitanje.
I onda se pitamo zasto muslimanske zemlje jos uvijek zive kao da je 1415 a ne 2015... Sta bi sa ono "Ikre bismi"?? ili je to da "ucimo" onako kako to hodze rade, pa ponavljaju neki tekst ko papagaji??
Meni je to nebitno!
I onda se pitamo zasto muslimanske zemlje jos uvijek zive kao da je 1415 a ne 2015... Sta bi sa ono "Ikre bismi"?? ili je to da "ucimo" onako kako to hodze rade, pa ponavljaju neki tekst ko papagaji??
Meni je to nebitno!
Ne brini se ti kako oni zive nego sta ces ti sa svojim zivotom, jesi zadovoljan, ima li mecka, vila, nobel, sta ti je cilj....
Ja tebi vec jedno postavio, al nigdje odgovora...
Sta si ti meni postavio ba???
Mohamad Sissoko wrote:
MyTao wrote:
MyTao wrote:Pa moze i logicne... samo koliko je to tacno?
Nekada je Aristotel logicno mislio da tezi predmeti padaju brze... logicki se cak moze i srusiti teorija relativnosti. Logicno je kada gurnes nesto da dodje do ubrzanja... ako nesto ide brzinom svjetlosti i neko taj objekat gurne jeli logicno da taj predmet ubrza? Jeste... ali mi naucnom metodom znamo da nije tako... [1] Istina je samo ono sto se dokaze naucnom metodom i nista vise.
OK... ako ne moze vec naucnom metodom daj mi logicki dokaz za postojanje boga... ili neku formulu iz matematike koja sadrzi constant boga. Bas me zanima...
Dokaza li ti naucnom metodom istinu u onoj gore plavkastoj recenici o istini??
"
Ne brini se ti kako oni zive nego sta ces ti sa svojim zivotom, jesi zadovoljan, ima li mecka, vila, nobel, sta ti je cilj....
Kako da se ne brinem kad ta vjera i njeni sljedbenici vjeruju da ja trebam umrijeti jer sam poceo razmisljati za sebe i jer sam napustio Islam. U zemlji iz koje dolazi slika koju si postavila je zlocin biti ateista. Zato i kazem da zive u 1415. godini... Nije mjerilo jadna ti kolika je zgrada velika. To su kopleksi i samo idu u prilog mom argumentu... Al ne ocekujem da ti to skontas.
Kako da se ne brinem kad ta vjera i njeni sljedbenici vjeruju da ja trebam umrijeti jer sam poceo razmisljati za sebe i jer sam napustio Islam. U zemlji iz koje dolazi slika koju si postavila je zlocin biti ateista. Zato i kazem da zive u 1415. godini... Nije mjerilo jadna ti kolika je zgrada velika. To su kopleksi i samo idu u prilog mom argumentu... Al ne ocekujem da ti to skontas.
Da mi je sao znati sto si izabrao 1415.ali dobro, bice da ne mogu skontati....
Nema to veze s vezom sto pises, oni ne zive lose vec ti smatras da bi se ti tamo lose proveo sto opet nije istina jer isti posjecuju I ateisti, no....
Ja sam te fino pitala sta je mjerilo? mecka? nobel? Niti si sposoban odgovoriti na pitanje niti ispratiti argumentima to sto pises, a potreba da vrijedjas oslikava tvoj domet u raspravama ba inelektualac
Da mi je sao znati sto si izabrao 1415.ali dobro, bice da ne mogu skontati....
Nema to veze s vezom sto pises, oni ne zive lose vec ti smatras da bi se ti tamo lose proveo sto opet nije istina jer isti posjecuju I ateisti, no....
Ja sam te fino pitala sta je mjerilo? mecka? nobel? Niti si sposoban odgovoriti na pitanje niti ispratiti argumentima to sto pises, a potreba da vrijedjas oslikava tvoj domet u raspravama ba inelektualac
Zasto si postavila ovu sliku ako vec nisi mislila da je mjerilo civilizacije velicina zgrade?
Kada u zadnjih 100-200 godina ne doprineses svijetu nista iz oblasti nauke, filozofije, tehnologije onda si zasotao. Zar se ne slazes?
pa radi ilustracije da oni ne zive kao u srednjem vijeku vec da se obilato koriste dostignucima savremene civilizacije, to je jako razlicito od onog sto si ti tvrdio...
Npr. imas amise koji zive nekim skromnim zivotom I odbijaju neke od tekovina savremene civilizacije, e sad tu bi se dalo raspravljati o takvom nacinu zivota, prednostima i manama za pojedinca ili koliki je doprinos drustvu takvim nacinom zivota itd.
Kod muslimana nema zabrane u smislu bavljenja nekim poslovima ili glede obrazovanja niti oni propagiraju takav nacin zivota jer uzmi samo Saudiju koja ima vrlo krut i konzervativan pristup vjeri i drustvu generalno ali opet s druge strane to ih ne sprjecava da uzivaju u razlicitim dostignucima modernog svijeta i cak rzlicitim fetvama znaju to i podrzati dok ne vide potrebu da se sami ukljuce u razvoj istog.
Nije njima islam prepreka u tome jer da jeste ne bi to ni koristili vec jednostavno to je njihov nacin zivota i usmjeravanja velikih finansijskih sredstava koje posjeduju.
Sto se tice ljudskih prava, tu vlada veliko licemjerje i slazem se da to nije lijepo.Niti su dosljedni u onom sto propagiraju niti sopstvenim primjerom dokazuju ispravnost.....
Medjutim kada mi citavu ovu pricu svedemo na sopstveni zivot tu se stvari i arsini mijenjaju ali niti je to tema, a ni ono o cemu smo raspraravljali glede razlicitih zemalja
Eto od tolikih turista za koje i ne pitaju ko su i šta su, baš tebe čekaju da dođeš.
MyTao wrote:
Zasto si postavila ovu sliku ako vec nisi mislila da je mjerilo civilizacije velicina zgrade?
Kada u zadnjih 100-200 godina ne doprineses svijetu nista iz oblasti nauke, filozofije, tehnologije onda si zasotao. Zar se ne slazes?
Samo jedan odgovor nam daj, pa da se svi kolektivno zakopamo.
Šta si ti u svom životu učinio da tvoj komšiluk bolje živi, da ne idem dalje na veće društvene organizacije?
statixx wrote:
Kao sto ti vjerujes u Allaha, tako trebas dozvoli i drugima da kazu u sta su vjerovali, kakvi su to bogovi. Neces im valjda ti objasnjavati kako su se preveslali. To sto je tebi primamljiva premisa da su svi oni, u sustini, vjerovali u tvoga boga samo pokazuje koliko su abrahamske religije sujetne i ohole prema onima koji nisu sljedbenici Knjige.
Ma nemoj. Gdje sam to ja bilo koga nazvao zaostalim, glupim ili na bilo koji način ga uvrijedio? Gdje sam bilo kome osporio pravo na njegovo misljenje i opredjeljenje, vjerovanje pogotovo? Malo se gubiš u naletu predrasuda koje ti kolaju po glavi. Mene prozivaš, a ti ćeš nam svima držati predavanja kako smo zaostali i vjerujemo u istočnjačke bajke i ubjeđivati nas kako je baš tvoje promišljanje originalno i univerzalno.
Buhahahahaha.. E moš mislit tolerancije u ateizmu.
Nisi ti ateista druže. Ti se samo priklanjaš onome za šta misliš da je napredno i moderno. Nisi daleko odmakao sa intelektom, kao ni vehabije od kojih se očigledno groziš. Intelekt se ne jača iščitavanjem knjiga (ili interneta očigledno u tvom slučaju), nego razmišljanjem o onome što vidiš, čuješ, pročitaš i donošenjem svog suda o svemu. Ako svoje mišljenje gradiš na tuđem mišljenju, onda svog i nemaš.
"
Nemoj,dosta je i ovo.
Ovakvo shvatanje citiranog teksta me ponovo podsjeti na grupu muslimana koje nazivaju vehabijama. Imaju identičan bukvalistički pristup svemu što pročitaju ili im kaže njihov šejh.
Ti odmah zamislio boga grnčara, kako pravi Adema. Baš dubokoumno i promućurno. Zato se i raj i pakao shvataju na isti način.