TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Niemand

#126 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

Dobro, jos jedna tema na kojoj dozer filozofira o postojanju jal nepostojanju Boga, pri tom se saplicuci sam sebi od rijeci.
Dozer wrote: istovremeno na neke neobjasnjive stvari koje bi to mozda i potvrdile, reagujemo s podsmijehom i pokusavamo na 1001 nacin dokazati i pokazati da to nije tacno ili moguce.
Haj fino, uzivaj, meni i dalje ovdje nema nikakve poveznice niScim :thumbup:

A bila je simpaticna tema. Steta.
Dozer

#127 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Pokazi mi gdje se ja to "saplicem"...?
Ovo gore je jos jedan standardni post kojim govornik zeli reci da je u pravu za nesto, a pri tome ne kaze nista osim ovo-ono-eto...
Dozer

#129 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Ocekivano :thumbup:

Btw, zaboravih - zar ovo nije pdf - Filozofija ? :D
dale cooper

#130 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
Ko kaže da je bilo ko ovdje ubjeđen u mogućnost time travela? Ali kao što rekoh zabavno je i zanimljivo
špekulisati i maštati o tome. Mnoge dobre stvari i u nauci su proizašle iz tih stvari. Kada je Arthur Clarke
pisao u svojim knjigama o mogućnosti instantne video komunikacije ili preciznog lociranja bilo kojeg
stanovnika zemlje, interneta i gps tehnologije nije bilo ni u najdivljijim snovima. Ali ostvarilo se i
to u svega nekih 50-tak godina.
Jah, ko kaze. Ne svidja mi se ton a ni sama konstrukcija recenice sa "ko kaze".

Eto, Niemand kaze, nakon prelistane ove teme (recimo post na stranici broj 2), teme o vanzemaljcima il bijel-i chernobog.

Helem nejse.
Sigurno da ima ljudi na temi koji su se malo više zadali u tu tematiku i koji su pretjerano fascinirani njome.
Ali velikoj većini su teme iz science fictiona samo zabavno špekulisanje i razbibriga.

A ako ćemo o tonovima, ni tvoj od početka pisanja nije bio baš prijateljski. Nego onako baš zlurado posprdan.
Niemand

#131 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

Dragi dozeru.. :D

zar zaista mislis, nakon mog ocitog posta, tvog poprilicno dvosmislenog odgovora sa upotrebom vlastitih izreka (ovo-ono-eto), da cu se zaista ubijedjivati s tobom zbog par lolova, koji bi, pretpostavljam, trebali biti neka pocetna provokacija poput dobrodoslice :D

nije toliko simpaticna tema da se zanimam za recenice poput"evo, dokazi, ovo, nesto.." :D

A ni da udjem u razgovor kamoli raspravu s nekim ko svaku temu zacini s postojanjem i nepostojanjem Boga.

Not maj stajl.

Lijep pozdrav :mrgreen:
Niemand

#132 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Sigurno da ima ljudi na temi koji su se malo više zadali u tu tematiku i koji su pretjerano fascinirani njome.
Ali velikoj većini su teme iz science fictiona samo zabavno špekulisanje i razbibriga.

A ako ćemo o tonovima, ni tvoj od početka pisanja nije bio baš prijateljski. Nego onako baš zlurado posprdan.
Oke, moguce, razlika je medjutim ipak u tonu kojim se direktno obracas nekom, recimo poput citiranja, il kad nako pises post, upucen forumu. :D

:kakoste:
Dozer

#133 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

@Niemand
Recimo da sam ja glup i da nisam shvatio tvoj "ociti" post... Pretpostavljam da sam se u onome sto si citirala ja, kao, "sapleo"...?

Sorry, ali mislim da ti tu nisi stosta shvatila... I, opet ocekivano, najcesca izvlakusa onih koji ne znaju ili nemaju sta da kazu na nesto, jeste stil - "ne pada mi na pamet da ulazim u raspravu". Kad je tako, zasto si uopste dosla na temu? :D

Nejse. Good luck :thumbup:
Last edited by Dozer on 08/10/2015 14:40, edited 1 time in total.
dale cooper

#134 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:

Oke, moguce, razlika je medjutim ipak u tonu kojim se direktno obracas nekom, recimo poput citiranja, il kad nako pises post, upucen forumu. :D

:kakoste:
Pa ja sam makar imao petlje da te direktno prozovem za ono što mislim da nije u redu u tvome pisanju.
A tvoji postovi su kako sama kažeš upućeni "forumu". Znači svakome i nikome, pa koga pogodi.
Mali beskičmeno, ali šta ćemo. Pih. :oops: :skoljka:
Niemand

#135 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Pa ja sam makar imao petlje da te direktno prozovem za ono što mislim da nije u redu u tvome pisanju.
A tvoji postovi su kako sama kažeš upućeni "forumu". Znači svakome i nikome, pa koga pogodi.
Dale, takvo razmisljanje dovodi u pitanje smisao samog postojanja foruma. Sto bi "pisao po forumu" ako mozes "pricati sa nekim"? Samo sto, "pricati sa nekim" na forumu ide preko citiranja, jal eto inboxa. Ako je neispravno naprosto nesto napisati bez da se obratis ikom konkretno, ne znam sta da kazem :D grozna sam i beskicmena sto pisem postove :D

mada i dalje ne vidim kakve to veze ima sa jednostavnom recenicom koju sam ti uputila, a to je da mi se ne svidja ton u tvom postu, kojim si se usput obratio meni :D

a posto sam ti i to rekla, ne vidim ni kako je to beskicmeno, buduci da sam, sto bi ti reko "direktno te prozvala" :D al dobro, grozna i beskicmena :D
sizifinho

#136 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by sizifinho »

Nekad davno je bioo crtani ma cartoon networku
sa vremenskim policajcima i djecakom. Ko fol odlaze u proslost sredit stvari. Ima epizoda kad idu upoznat Erla od Sendvica, predobar crtic.fakat samo mu se imena ne sjecam
Last edited by sizifinho on 08/10/2015 14:43, edited 1 time in total.
Maxxtro

#137 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: Haj' da se igramo...
Evo slika iz usporenog snimka. Mislim da je ocito da je vozac upravo u onoj majici u kojoj je i izasao iz kamiona, vjerovatno je crvena u pitanju, a kasnije dolazi pod odsjaj i ona poprima svjetliji izgled.

Image

Sto se tice samo desavanja, "treba" se, kao sjena, prvi put pojavljuje s desna na 3:33:02
Image

Kamion tada vec uveliko koci, zanosi se kod pjesackog, pa ispravlja, i staje tek na svoju duzinu i po od mjesta gdje je bila riksa (ili sta ono vec jeste). Taj cijelu put kocenja je dug, po slobodnoj procjeni, oko 40-ak metara, a to je sasvim dovoljno za zaustavljanje onakvog kamiona koji se, ocito, krece izmedju 40 i 50 km/h. Nakon toga se sve odvija u roku od samo pola sekunde, da bi sve bilo gotovo nakon 1 sec., tj. na 3:34:01.

3:33:08
Image

3:33:11
Image

3:33:15
Image

3:33:26
Image

Kako rekoh, sve ovo je strasno tesko ukomponovati i ubaciti u period od 0,5 sec, cak i sa AAE ili SVP, koji su trenutno vjerovatno najbolji i najjaci programi za te stvari.

Evo jedan "pokusaj" objasnjenja i "dokazivanja" da je ovo fake...

A evo i jos jedan...

Medjutim, iako mnogi tvrde da je to samo marketinski video za nekakvu Kinesku video igru, postoji velika spekulacija o tome da li je ta kompanija, zapravo, taj video prisvojila kao "svoj" marketinski video.
Neki lik cak nudi i 10.000$ onome ko uspije napraviti bar priblizan video. Niko se nije javio... Pa, eto...mozda neko od vas moze zaraditi tu lovu :per:

Naravno, za entuzijaste, pokusajte objasniti i ovo (Source - Yahoo News):

Ovdje je indikativno sto se na usporenim snimcima, kao i intvertovanim, lijepo vidi da nesto dolijece odozgo i s lijeva i pogadja vozilo, nakon cega ono nestaje.
Ovo je toliko fake da vise nije ni smjesno. Zaista se mora priznati nakon ove i one druge slicne teme da ti je sposobnost kritickog razmisljanja ozbiljno umanjena tvojom ogromnom zeljom da dokazes ovakve stvari, te da shodno tome imas strahovito niske standarde pri ocjenjivanju vjerodostojnosti ovih videa koja navodno dokazuju neke natprirodne stvari. Kazes da ovdje ljudi ne vjeruju onome sto vide vlastitim ocima, ali da ti predlozim alternativu, mozda se radi o tome da ti vidis ono u sto zelis da vjerujes.

Samo mi molim te reci, zanima me ko to nudi 10000 dolara da se napravi slican fake? Molim konkretan link.
Jos da ne ispadne da onako bezveze pricam a nista konkretno - objani mi molim te zbog cega je ovaj prvi "pokusaj" (za tebe pod navodnicima) objasnjenja da je video fake pogresan? Za mene je iznio neke sasvim jasne cinjenice koje ukazuju da je video manipulisan.
ExNihilo

#138 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

sizifinho wrote:Nekad davno je bioo crtani ma cartoon networku
sa vremenskim policajcima i djecakom. Ko fol odlaze u proslost sredit stvari. Ima epizoda kad idu upoznat Erla od Sendvica, predobar crtic.fakat samo mu se imena ne sjecam
Time Squad.

https://en.wikipedia.org/wiki/Time_Squad
sizifinho

#139 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by sizifinho »

Maxxtro wrote:
Ovo je toliko fake da vise nije ni smjesno. Zaista se mora priznati nakon ove i one druge slicne teme da ti je sposobnost kritickog razmisljanja ozbiljno umanjena tvojom ogromnom zeljom da dokazes ovakve stvari, te da shodno tome imas strahovito niske standarde pri ocjenjivanju vjerodostojnosti ovih videa koja navodno dokazuju neke natprirodne stvari. Kazes da ovdje ljudi ne vjeruju onome sto vide vlastitim ocima, ali da ti predlozim alternativu, mozda se radi o tome da ti vidis ono u sto zelis da vjerujes.

Samo mi molim te reci, zanima me ko to nudi 10000 dolara da se napravi slican fake? Molim konkretan link.
Jos da ne ispadne da onako bezveze pricam a nista konkretno - objani mi molim te zbog cega je ovaj prvi "pokusaj" (za tebe pod navodnicima) objasnjenja da je video fake pogresan? Za mene je iznio neke sasvim jasne cinjenice koje ukazuju da je video manipulisan.
pasa moj solidni
ne vrijedi... trosis svoje vrijeme fkt
ExNihilo wrote:
sizifinho wrote:Nekad davno je bioo crtani ma cartoon networku
Time Squad.

https://en.wikipedia.org/wiki/Time_Squad
bra'o, hvala ti
vcra ide download!

sto se tice ove teme, pricati o konceptima vremenakog putovanja i mogucim metodama je stvarno.predobra ideja..no to je neemoguce buduci da se uvijek pojave Dozerovci koji su ono
kriticki otvorenog uma, poznaju sve materije
i onda otjeraju ove normalne ljude

kakvi.ekstremisti
dale cooper

#140 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
Dale, takvo razmisljanje dovodi u pitanje smisao samog postojanja foruma. Sto bi "pisao po forumu" ako mozes "pricati sa nekim"? Samo sto, "pricati sa nekim" na forumu ide preko citiranja, jal eto inboxa. Ako je neispravno naprosto nesto napisati bez da se obratis ikom konkretno, ne znam sta da kazem :D grozna sam i beskicmena sto pisem postove :D

mada i dalje ne vidim kakve to veze ima sa jednostavnom recenicom koju sam ti uputila, a to je da mi se ne svidja ton u tvom postu, kojim si se usput obratio meni :D

a posto sam ti i to rekla, ne vidim ni kako je to beskicmeno, buduci da sam, sto bi ti reko "direktno te prozvala" :D al dobro, grozna i beskicmena :D
Obratio sam ti se zato što si sve redom okarakterisala kao ljude koji su ubjeđeni u mogućnost postojanja time
travela. Što nije istina, barem za većinu ljudi na temi, uključujući i mene.
Niemand

#141 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Obratio sam ti se zato što si sve redom okarakterisala kao ljude koji su ubjeđeni u mogućnost postojanja time
travela. Što nije istina, barem za većinu ljudi na temi, uključujući i mene.
Ne bi rekla da je tako, jer si i sam rekao :
dale cooper wrote: Ko kaže da je bilo ko ovdje ubjeđen u mogućnost time travela?
Dakle, nisi mi rekao nista u smislu "nisu svi ubijedjeni u tu mogucnost" vec "zar bilo ko jeste", sto je, ipak, velika razlika, kao i izmedju "iko" -bar jedno, i "svi" :D

Jos sta? :D

Nidje veze, ne zelim spamati fkt, al nidje veze. Ako ti neko uputi kritiku, nije ti objavio rat ba.

Odustajem.

Takodjer, lijep pozdrav :thumbup:
dale cooper

#142 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by dale cooper »

Blah blah.
joint union

#144 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

Pa ako trenutno gledamo eksploziju supernove koja se desila prije miliona godina, logicno je predpostaviti da ako izmislimo napravu koja ce putovati brze od svjetlosti, i na nju nakacimo (ultra-ekstra-giga mocnu) kameru, ona ce moci snimati zivot na zemlji unazad. Naravno, ovo ne bi bilo pravo putovanje kroz vrijeme, al' bi dalo neke korisne odgovore.
Kako te slike vracati na zemlju, pitanje je sad :D
Dozer

#145 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Maxxtro wrote: Ovo je toliko fake da vise nije ni smjesno. Zaista se mora priznati nakon ove i one druge slicne teme da ti je sposobnost kritickog razmisljanja ozbiljno umanjena tvojom ogromnom zeljom da dokazes ovakve stvari, te da shodno tome imas strahovito niske standarde pri ocjenjivanju vjerodostojnosti ovih videa koja navodno dokazuju neke natprirodne stvari. Kazes da ovdje ljudi ne vjeruju onome sto vide vlastitim ocima, ali da ti predlozim alternativu, mozda se radi o tome da ti vidis ono u sto zelis da vjerujes.

U stvari, ja nemam nikakvu zelju da vjerujem u nesto, pa tako ni sve ovo. Koliko je tesko shvatiti da se o necemu moze samo komentarisati, i pri tome postavljati argumente za i protiv?
Samo posmatram i komentarisem ono sta vidim. Pokusao sam cak i napraviti nesto bar slicno onome na tim klipovima, u Flash-u i AAE, a godinama radim u tome, ali bezuspjesno. Jednostavno nisam uspio sve utrpati u onaj vremenski okvir, a da izgleda i priblizno onome. Vjerovatno je to razlog zasto se nigdje na netu ne moze pronaci bar pokusaj kopiranja, iako mnogi tvrde da je to napravljeno u AAE i SVP. Sto se cenera tice, mislim da sam negdje u komentarima na to "pojasnjenje" to vidio. Pregledaj komentare.

Ono zbog cega sam to "pojasnjenje" stavio pod navodnike je upravo identicna stvar onome sta se desava i ovdje, na ovoj temi. Svi daju neka objasnjenja, ali niko ne dokazuje ta objasnjenja na bilo koji nacin. Sve se svodi na "ha-ha", "ma ociti fake" i "vid' mu glOve" :roll:
Zasto ne komentarises i drugi klip sa "pojasnjenjima", kao i cijeli elaborat koji je covjek napisao u opisu?
Uvijek i za sve postoji za i protiv, ali mene uvijek fascinira ljudsko apriori prihvatanje i potenciranje onoga "protiv", cim se radi o necemu sto se ne moze lako objasniti...

A vrlo je jednostavno dokazati da je sve to fake - napravite isto, ili bar slicno. Sta je problem?
Evo, poziv svima - 500 KM za source file koji licno napravite, a da je isti onakav. Jel' posteno?
Last edited by Dozer on 08/10/2015 15:39, edited 1 time in total.
ExNihilo

#146 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

joint union wrote:Pa ako trenutno gledamo eksploziju supernove koja se desila prije miliona godina, logicno je predpostaviti da ako izmislimo napravu koja ce putovati brze od svjetlosti, i na nju nakacimo (ultra-ekstra-giga mocnu) kameru, ona ce moci snimati zivot na zemlji unazad. Naravno, ovo ne bi bilo pravo putovanje kroz vrijeme, al' bi dalo neke korisne odgovore.
Ne mere se putovati brže od svjetlosti.
Dozer

#147 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Po nasem trenutno znanju i saznanju. Sto ne znaci da je to tacno.
ExNihilo

#148 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

Znači, zato što jezik univerzuma, poznat kao matematika, egzaktno pokazuje da je to tačno.
joint union

#149 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

ExNihilo wrote:
joint union wrote:Pa ako trenutno gledamo eksploziju supernove koja se desila prije miliona godina, logicno je predpostaviti da ako izmislimo napravu koja ce putovati brze od svjetlosti, i na nju nakacimo (ultra-ekstra-giga mocnu) kameru, ona ce moci snimati zivot na zemlji unazad. Naravno, ovo ne bi bilo pravo putovanje kroz vrijeme, al' bi dalo neke korisne odgovore.
Ne mere se putovati brže od svjetlosti.
E jbg sad, zeko rek'o?
Dozer

#150 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

ExNihilo wrote:Znači, zato što jezik univerzuma, poznat kao matematika, egzaktno pokazuje da je to tačno.
Mi znamo da je to jezik univerzuma? Kako to znamo? Mi rekli, a neka druga vrsta nam to takodjer potvrdila?
Post Reply