Za ovaj dio sa Slovencima i nama se ne slazem... Ne valja sto je iko ginuo... A da su pametniji po svoje dupe od nas, jesu... Genetski, ili je samo uslovni refleks u pitanju, ne znam tacno, ali onoliko stete koju mi sami sebi znamo napraviti, cak i u mojoj cesto tvrdoj glavi zna izazvati reakciju:"E jesmo vala glupi Bosanci!", ma sta vi mislili o tome...
Da se vratim na temu, dakle(n), JNA je u svojem totalitetu, a tu podrazumjevam ama bas sve ljude, tehniku, objekte, i namjere, namjenjenje ONO-u (Opstenarodnoj O(d)brani), dakle i aktivni sastav, i regrute, i rezervu, i TO, i namjensku proizvodnju, i civilnu zastitu, i konzervirane viskove oruzja u skladistima, i oruzje po firmama, i aktivno oruzje po kasarnama, i muzejske primjerke (tipa tenka T-34, koji je svaku tenkovsku namjenu izgubio kada je dosao M-84, a T-55 postao "topovsko meso", ali je posto ga vec imas na lageru, mogao biti vrlo dobar samohodni top 76mm (85mm), i to u pristojnim kolicinama), mogla biti 4-5-a konvencionalna KoV u Evropi... Ali samo u tako siroko zamisljenom konceptu gdje je potencijalnog napadaca trebalo odvratiti samom idejom da se iz svakog kamena moze i nalazi neko zeljan njegove krvi, a kojeg nije strah prosuti ni svoju... Nesto tipa Vijetnamske odlucnosti...
Da spomenem i jos neke stvari koje sam naucio u ratu, a koje neki olako shvacaju, moderna tehnika je superiorna, ali... Pouzdanost inferiorne tehnike u nekim momentima moze donijeti prevagu... Tipa AK-47 i sve njegove varijante, u odnosu na zapadne puske, koje su vecinom bile teze, posebno one NATO kalibra 7.62, a na M-16 se ja ne bih smio osloniti u nasem zimskom blatu... Meni licno je za nositi bila najdraza rumunska AK-47, jer je bila s plasticnom zastitom cijevi, a kod dugotrajnog nosenja sam osjetio razliku u tezini, posebno u odnosu na zastavine i madjarske, sa drvenim kundakom, i drvenom zastitom cijevi... Naravno, kada se moralo tromblonisati, onda je zastava bila odlicna, PAP-ovka jos bolja... Kad sam morao biti u bunkeru, naravno da mi je min. PM bio drazi od obicne AP... Dakle u zavisnosti od namjene... A kad nastane tarapana, i RPG mi je bio malo...
Zastarjelo naoruzanje ? Opet primjer naucen u ratu... "Praga", protivavionski top 30/2 je i kad je nov bio osrednje lose protivavionsko orudje... Ucio me kolega protivavionac nesto s prestizanjem na njenoj nisanskoj spravi, ali nisam bas bio zainteresovan... Dobra brzina paljbe, jacina zrna, slaba preciznost, za razliku od Boforsa 40/1, koji je bio precizan, i jak, ali mu je brzina paljbe bila dosta slaba... Odatle smo naucili da se napravi nas top 20/3 koji je imao ogromnu brzinu paljbe, malo slabiji kalibar, ali zbog brzine paljbe pokrivenost zraka je bila odlicna za nevodjeni sistem... Da se vratim na "Pragu", JNA do Vukovara, i do BiH nije ni znala kako odlicno protivpjesadijsko orudje ima u tim 30/2 topovima... Lose su gadjali avione, ali za "ciscenje" kuca u kojima je "relativno" utvrdjena pjesadija, odlicno... Em razvaljuje, em se ljudi saseru vise nego kada tenkovska granata pukne u kucu, jer granata pukne, pa te ima il' nema, a "Praga" samo nastavlja "stemat" kucu dok joj ne "izreze" dio kao krisku iz torte... Ljude koje je u Azicima zapalo nase povlacenje od Otesa (a prezivjeli su da pricaju) skoro do zelj. pruge na Stupu-Azicima, i dan danas spomen "Prage" strese...