direstraits0078 wrote:Seawolf wrote:direstraits0078 wrote:To je sustinska razlika razvoja motora za odredjenu normu, mislim da smo jedne prilike diskutovali o ovome. Bez temeljnih preinaka u hardwareu motora, nema nizih emisija.
Jest'. To bijaše na temi o novim modelima, kad si me ubjeđivao da je moguće postići Euro 6 i na snažnijim dizel motorima bez SCR tehnologije (AdBlue). Pa što odmah tada ne reče da je rješenje u višemodnom softveru, odnosno što bi rekli u EPA-i "defeat device"
direstraits0078 wrote:NEDC je uglavnom koncipiran kao referentni test, WLTP ce mozda donekle smanjiti drasticnu razliku referentnih (testnih) vrijednosti i vrijednosti u realnim uslovima...
WLTP će, prije svega, izazvati povećanje cijene i kašnjenje u uvođenju nove generacije automobila sa snažnim dizel motorima. WLTP je najvjerovatniji razlog zašto će najsnažniji Renault dizel još zadugo imati samo 160 KS, zašto će nova Alfa Giulia sa snažnim dizel motorom malo kasniti, a čini mi se da će izazvati i kašnjenje u uvođenju nove generacije Mercedes-Benz dizel četvoro- i šestocilindraša.
A da VW nije naivno priznao, mogli su se svi okoristiti istim folom

Moguće je postići Euro 6 na snažnijim motorima i bez SCR-a, ali je to zahtjevan zadatak za inžinjere, i mora mu se u samom početku razvoja motora posvetiti pažnja. A to onda nije jeftino.
Ili ga naknadno ćipovati, kao vau vau. Što opet ispadne ne baš jeftino, kao što je vau vau otkrio, na teži način.

Nisam bas siguran u to. SRC nije ejftin, ali stvara puno problema kako vlasnicima tako i kompanijama.
VW ga koristi u SAD kod V6 3.0TDI motora. Kako ce oni proci to cemo vidjeti. Oni su za SAD trziste slabiji nego za EU trziste, sto znaci da je doslo doizmjena. EA189 je dolazi sa istim parametrima kao u EU, gdje je dopustena kolicina NOx veca. To meni nikako nije ajsno. BMW, VW/Audi V6, MB svi imaju slabije motore u SAD nego u EU, samo 4-cilndricni VW iste snage. Npr. BMW X5 35d koji u SAD ima 265ks i 580nm, ima dosta problema sa SRC tokom prevelike eksploatacije u gradu. U Audiju Q7 i Tuaregu V6 TDI se SRC pokazao pouzadnijim, ali sad je to pitanje, jel VW i tu varao. Mislim da bi za kompanije bilo isplatnije da ugrade skuplji sistem nego SRC, jer su garancijski troskovi preveliki. Npr. neke drzave u SAD (kalifornija i New York te nekoliko jos) traze od proizvodjaca da garantuju SRC sistem (ukljucujuci EGR is ve ostale komponente izduva) 7 godina ili 140,000km.
Problem je sto takav sistem, pa i SRC, je neisplativo za VW u SAD posto se takmice protiv Honde i Toyote koje koriste manje vise poprilicno rudimentarnu tehnlogiju, te su cijene auta niske, i zbog takve tehnologije haos pouzdani. VW pokusava tu da igra igru proizvodjaca koji je drugaciji, i jeste, ali su htjeli cijenovno da budu u rangu sa ovima. Jbg, oni su u SAD prodavali 30% jeftinije TDI nego u EU. Meni nikako nije ajsno kako vazda upadnu u neki problem. Prvo Audi 5000, pa 90-tih problemi sa 1.8T zbog pogresno propisane izmjene ulja i malog filtera, pa sad ovo. Nisi mogao upaliti TV a da ne iskoci VW TDI. Sad se mogu pusiti. Imaju jettu hibrid, a mislim da niko nije cuo za nju. Americki Passat? Neka kombinacija evropskog Passata, sa Japanskim mjenjacem koji je prevazidjen prvije dvije generacije, te kombinacija Hodne i Toyote.