A možeš kupit i polovnu toyotu od prvog vlasnika, uredno servisiranu u servisu, staru 3 godine sa 60 000 za pola cijene. A garancija joj 100 000!bambina78 wrote:Pa ne znam koji ti je nivo obrazovanja i kako ces shvatiti sto cu sada napisati, ali zbog ostalih...condy wrote:Pa, imasli konkretni primjer za tu tvrdnju ?bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
Kad kupite polovno auto sa visom cijenom (od 15.000 eura navise) treba vam i dobar hodza dovu prouciti, jer vrlo lako se moze desiti da placanjem odrazavnja platite punu cijenu novog auta, a da i dalje vozite polovno auto sa ko zna koliko i kakvih bivsih vlasnika.
Po tvome, ko kupi polovni bmw 5 star pet godina i plati ga cca 45.000 KM, može imat troškove održavanja tolike da će vrlo lako platiti punu cijenu. S tim da ne znam da li znas kolika je cijena tog novog vozila ?
Cijena nove petice ide preko 90.000 KM. Dakle ti tvrdiš, da će vlasnik polovne petice, za recimo pet godina, u tu polovnu petica na ime održavanja uložiti oko 45.000 KM, što je nerazumno i što bi bilo za ginisove knjige rekorda.
Troskak amortizacije novog auta je 15% prva godina i 10% svaka naredna godina za normalnu predjenu kilometrazu. Vrlo lako je moguce da godisnji trosak(ili kako vlasnici polovnih auta vole reci - gubitak) bude veci na polovnom auto nego na novom autu. Sa novim autom vrlo lako imas planirane troskove za vrijeme trajanja garancije (imas garanciju, platis kasko), dok sa polovnim bez garancije moras da se uzdas u srecu ili dobrog hodzu. Naravno govorim o polovnim autima od 15.000 eura i gore kako sam napisao i u prvom postu. I jos jedna napomena, software za vracanje kilometara na autima danas mozete da nabavite vrlo povoljno na ebayu
Kupovina novog vozila
-
mg
#126 Re: Kupovina novog vozila
- bambina78
#127 Re: Kupovina novog vozila
Pa mozes naravno, super kupovina, moze link na prodavca molim te, odmah cu je naruciti ...mg wrote: A možeš kupit i polovnu toyotu od prvog vlasnika, uredno servisiranu u servisu, staru 3 godine sa 60 000 za pola cijene. A garancija joj 100 000!
- mad_max_ba
#128 Re: Kupovina novog vozila
.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 16:00, edited 1 time in total.
-
mg
#129 Re: Kupovina novog vozila
http://www.olx.ba/artikal/18705767/hyun ... arancijom/bambina78 wrote:Pa mozes naravno, super kupovina, moze link na prodavca molim te, odmah cu je naruciti ...mg wrote: A možeš kupit i polovnu toyotu od prvog vlasnika, uredno servisiranu u servisu, staru 3 godine sa 60 000 za pola cijene. A garancija joj 100 000!
http://www.olx.ba/artikal/18528590/toyo ... -rezervis/
-
azdralovic
#130 Re: Kupovina novog vozila
neces mi valjda reci da je ova toyota nova bila 51 000 pa je uzmes ovako za pola cijene...mg wrote:http://www.olx.ba/artikal/18705767/hyun ... arancijom/bambina78 wrote:Pa mozes naravno, super kupovina, moze link na prodavca molim te, odmah cu je naruciti ...mg wrote: A možeš kupit i polovnu toyotu od prvog vlasnika, uredno servisiranu u servisu, staru 3 godine sa 60 000 za pola cijene. A garancija joj 100 000!
http://www.olx.ba/artikal/18528590/toyo ... -rezervis/
- bambina78
#131 Re: Kupovina novog vozila
Pa da vidimo prvo auto, 3 godine staro u pola cijene sa garancijom kako si napisao...15.900 KM, znaci fulao si, ne citas pazljivo, ja sam spominjao auta od 15.000 eura...ali opet...da vidimo...2011 godina i tu si malko pogrijesio...
drugi pokusaj...auto godinu staro...25.500 KM opet ne dostize cijenu polovnog 15.000 eura kako sam pisao....i bas je 15% ispod cijene novog....
Nista, pokusaj ponovo, ovaj put citati pazljivo i sa razumijevanjem....
-
mg
#132 Re: Kupovina novog vozila
Start sa ovim motorom je oko 33. A ovo je godinu star auto!azdralovic wrote:
neces mi valjda reci da je ova toyota nova bila 51 000 pa je uzmes ovako za pola cijene...
-
mg
#133 Re: Kupovina novog vozila
Ovo je u roku od minute, vjeruj kad se potraži, i znaš kako tražit onda se auto lako nađe. Ko zna i hoće da traži. A za polovan auto, što je veća cijena novog, to više cijena polovnog ide dole.bambina78 wrote:Pa da vidimo prvo auto, 3 godine staro u pola cijene sa garancijom kako si napisao...15.900 KM, znaci fulao si, ne citas pazljivo, ja sam spominjao auta od 15.000 eura...ali opet...da vidimo...2011 godina i tu si malko pogrijesio...
drugi pokusaj...auto godinu staro...25.500 KM opet ne dostize cijenu polovnog 15.000 eura kako sam pisao....i bas je 15% ispod cijene novog....
Nista, pokusaj ponovo, ovaj put citati pazljivo i sa razumijevanjem....
- madner
#134 Re: Kupovina novog vozila
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... =212247472
Ovaj ima Audijevu garanciju da je ok, mozda je to bolje od hodze.
-
azdralovic
#135 Re: Kupovina novog vozila
Eh hajmo ovako Audi A4 B8 2012 godiste, 1,8 TFSI... 50 000 Bamova okruglo nov... sta bi se to trebalo uzeti za te pare bolje polovno
Evo recimo da sada kupujem istog... Cijena je tu negdje za facelift model
- 320 d
-
gurabija78
#137 Re: Kupovina novog vozila
4.5 godine star, izaći će na cesti u BiH 36-7 milja dok ga dovezeš? novu opelčinu sličnih performansi možeš uzeti za iste pare, na insigniu mislim...madner wrote:http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... =212247472
a nov ovakav je oko petobanke, max 52 milje.... gdje je logika?
-
mg
#138 Re: Kupovina novog vozila
azdralovic wrote:Eh hajmo ovako Audi A4 B8 2012 godiste, 1,8 TFSI... 50 000 Bamova okruglo nov... sta bi se to trebalo uzeti za te pare bolje polovno![]()
http://www.olx.ba/artikal/17984643/volv ... -momentum/
Ja bi recimo ovaj pogledao.
Ili ako mora nov
http://www.olx.ba/artikal/18080783/audi ... -tdi-novo/
- madner
#139 Re: Kupovina novog vozila
Ovaj je nov bio 71000.gurabija78 wrote:4.5 godine star, izaći će na cesti u BiH 36-7 milja dok ga dovezeš? novu opelčinu sličnih performansi možeš uzeti za iste pare, na insigniu mislim...madner wrote:http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... =212247472
a nov ovakav je oko petobanke, max 52 milje.... gdje je logika?
Oprema, dodaci, nabere se logika.
Kao i kod Insignije, da to lici na nesto nije dovoljno uzeti osnovnu verziju i onda se ide znatno vise od 35.
- dobar osjecaj
#140 Re: Kupovina novog vozila
Ajme potpuno me ne razumijesTabijat wrote: Potpuno te razumijem. no hajdemo ovako.
Ako je PROSJEČNA plata u Bosni i Hercegovini iznosila 848 KM za godinu 2014 (Federalni zavod za statistiku), pa onda uzmimo u obzir da se maltene svi prijavljuju na minimalce, eto recImo onda da je 1200KM (a i to je puno), onda auto od 38000 (keša) dođe cca 32 plate. To bez kredita, lizinga, kamata, kaska i sličnih zajebancija. Pa mi onda reci koliko godišnjih plata švabo potroši na auto. Koja bona srednja klasa, ne luduj.
Prosjecna plata i srednja klasa nemaju znak jednakosti izmedju, posebno nemaju nikakve veze u ovim vjestackim racunicama lazno prijavljenih radnika i svih drugih masovnih manipulacija na nasem trzistu rada. Kad vec spominjes Njemacku, srednja klasa koja je bila stub njemackog drustva, posljednjih godina je u rapidnom opadanju. Negdje sam ranije citala o padu sa 65 na 58% u periodu od samo 15 godina do 2012. sto je ogroman pad za jednu Njemacku s 84 miliona stanovnika.
U nasem drustvu postoji manji procenat ljudi koji po svim karakteristikama cine tu neku srednju klasu. Nekome se to cini previse ali nije ni realno porediti nekoga ko baulja u administraciji ili nekoga ko nikada nije radio puno na sebi niti imao ambicije da nesto vise ostvari i npr. jednog inzenjera koji je ulozio dosta vremena, truda i novca u svoje obrazovanje i koji je danas trazen u struci a ne libi se prijavljivati samostalno ili u timovima za razlicite medjunarodne projekte. Dakle, ti mene ne mozes razumjeti ako je tvoja racunica zapela na 848*x. Ja govorim o strucnim ljudima koji redovno zaradjuju 2000 i vise plus razni projekti u koje se ukljucuju za dodatni prihod .
-
Keiko
#141 Re: Kupovina novog vozila
Bato, mislim da malo karikiras ono sto sam pokusavala objasniti. Ovo boldiano sam i ja pokusavala reci. Ne govorim ja o sportskom ili umjetnickom uspjehu, nego radnom / karijernom uspijehu. Procenat iskrenih, postenih, vrijednih i istinski sposobnih poslovnih ljudi u BiH je vrlo mali jer je na zalost stvoreno pogodno tlo za malverzacije, korupciju, nepotizam i slicne negativne pojave koje su u ostalom i na zalost postale maltene dio folklora. Iskrenost i postenje se vise ne cijene i to je katastrofalno! Lakse je nac' tamo nekog tarlahana koji voza novog BMW 535, zaposlenog u Telekomu i sa dodatnom stranackom placom i jos dzepom punom plavih koverti nego nekoga ko je vlastitim znanjem, trudom i zalaganjem postigao profesionalni i poslovni uspijeh. I ono malo sto ih ima, ne dolaze do izrazaja od raznoraznih sanera. Tu se u potpunosti slazemo._BataZiv_0809 wrote: Vidi Keiko, iako sam pocastvovan i zahvaljujem ti se za pohvalan komentar, moram reci da se ne slazem sa boldanim. Odnosno slazem se da odijelo koje nosim, kancelarija u kojoj primam klijenta, pa i auto koje vozim, na neveralan nacin govori o mom poslovnom uspjehu, ali i to posebno naglasavam, ovdje su "uspjesni" samo lopovi i clanovi vladajuce elite. Sa statistickom greskom od odokativno jedno 3-5% onih koji se ne uklapaju u ovo.
Nije tacno da mi preziremo uspjeh. Pa ko se radovao uspjesima Amela Tuke kao da nam je svima brat ili dijete? Ko se obradovao Dzananu Musi i kompaniji ko da su nam najrodjeniji? Dzeki? Amelu Curicu? Giletu? Nesto ranije Danisu Tanovicu. Itd...
Ali ako istovremeno ne volimo Eminu Ganic ili Deena, ciji su roditelji opljackali ono sto je trebalo i nama pristati, izvini, ali to nije pljuavanje po uspjehu.
Mislim da si predugo vani, pa malo generaliziras, sto nije cudno za vas koji ste otisli u anglosaksonski sistem (jos par forumasa, narocito iz Amerike, je sklono generalizacijama ovog tipa).
Svako dobro
Vadajuca elita i njihova djeca postoje svugdje u svijetu i pripadaju jednoj posebnoj klasi nedodirljivih. U mom uzem (keltskom!) okruzenju, oni su cesce subjekti kritikama (zbog svojih politickih i drustvenih veza, pristupa kapitalu, ... koje im itekako pomazu da se dodatno bogate i postanu jos 'nedodirljiviji') nego divljenju. Ako te zanima, progooglaj 'Sean Quinn', zanimljiva prica o usponu i padu jedne ovakve familije (od 0 do najbogatijeg covjeka Irske - bogatstvo familije se mjerilo milijardama €- do zatvora). Licno cijenim akademski uspijeh Emine Ganic i njenog oca ali ni dan danas ne znam sta rade sa tim svojim obrazovanjem. S' druge strane, imas gomilu BiH diplomaca sa travnickim diplomama koji misle da su obrazovaniji, pametniji i sposobniji od te iste Emine Ganic koja jednostavno nije mogla diplomirat' ' na stelu i kovertu'. Da se odmah ogradim, niti je poznajem niti znam skoro ista o njoj osim ko joj je otac i da je diplomirala na Oxfordu ako me sjecanje obro sluzi.
- mad_max_ba
#142 Re: Kupovina novog vozila
.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 16:00, edited 1 time in total.
-
Tabijat
#143 Re: Kupovina novog vozila
dobar osjecaj wrote:Ajme potpuno me ne razumijesTabijat wrote: Potpuno te razumijem. no hajdemo ovako.
Ako je PROSJEČNA plata u Bosni i Hercegovini iznosila 848 KM za godinu 2014 (Federalni zavod za statistiku), pa onda uzmimo u obzir da se maltene svi prijavljuju na minimalce, eto recImo onda da je 1200KM (a i to je puno), onda auto od 38000 (keša) dođe cca 32 plate. To bez kredita, lizinga, kamata, kaska i sličnih zajebancija. Pa mi onda reci koliko godišnjih plata švabo potroši na auto. Koja bona srednja klasa, ne luduj.![]()
Prosjecna plata i srednja klasa nemaju znak jednakosti izmedju, posebno nemaju nikakve veze u ovim vjestackim racunicama lazno prijavljenih radnika i svih drugih masovnih manipulacija na nasem trzistu rada. Kad vec spominjes Njemacku, srednja klasa koja je bila stub njemackog drustva, posljednjih godina je u rapidnom opadanju. Negdje sam ranije citala o padu sa 65 na 58% u periodu od samo 15 godina do 2012. sto je ogroman pad za jednu Njemacku s 84 miliona stanovnika.
U nasem drustvu postoji manji procenat ljudi koji po svim karakteristikama cine tu neku srednju klasu. Nekome se to cini previse ali nije ni realno porediti nekoga ko baulja u administraciji ili nekoga ko nikada nije radio puno na sebi niti imao ambicije da nesto vise ostvari i npr. jednog inzenjera koji je ulozio dosta vremena, truda i novca u svoje obrazovanje i koji je danas trazen u struci a ne libi se prijavljivati samostalno ili u timovima za razlicite medjunarodne projekte. Dakle, ti mene ne mozes razumjeti ako je tvoja racunica zapela na 848*x. Ja govorim o strucnim ljudima koji redovno zaradjuju 2000 i vise plus razni projekti u koje se ukljucuju za dodatni prihod .
Srednju klasu čine doktori, advokati, inzinjeri, profesori, generalno visokoobrazovani profesionalci. Opet ti prosjek nije 2k. Tako da ti priča pada u vodu.
- dobar osjecaj
#144 Re: Kupovina novog vozila
Eto tebi za ljubav neka sve pada u vodu. Nagnao si me da ukucam neke brojke u neki medjunarodni kalkulator koji razvrstava po prihodima i mislim da je pametnije da se utisam i zaboravim ovu temuTabijat wrote: Srednju klasu čine doktori, advokati, inzinjeri, profesori, generalno visokoobrazovani profesionalci. Opet ti prosjek nije 2k. Tako da ti priča pada u vodu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#145 Re: Kupovina novog vozila
Uredu, prihvatam da se nismo razumjeli. Ovdje je pogodno tlo za malverzacije jer je vecina naroda takva i to je sva istina. Ovaj sistem postoji i opstoji zato sto ga vecina prihvata. I kako uspjeti u takvom okruzenju? Kako bi bilo igrati fudbal, a da samo ti postujes pravila, dok ostali igraci na terenu daju golove iz ofsajda i zaustavljaju te zestokim faulovima bez sankcije?Keiko wrote:
Bato, mislim da malo karikiras ono sto sam pokusavala objasniti. Ovo boldiano sam i ja pokusavala reci. Ne govorim ja o sportskom ili umjetnickom uspjehu, nego radnom / karijernom uspijehu. Procenat iskrenih, postenih, vrijednih i istinski sposobnih poslovnih ljudi u BiH je vrlo mali jer je na zalost stvoreno pogodno tlo za malverzacije, korupciju, nepotizam i slicne negativne pojave koje su u ostalom i na zalost postale maltene dio folklora. Iskrenost i postenje se vise ne cijene i to je katastrofalno! Lakse je nac' tamo nekog tarlahana koji voza novog BMW 535, zaposlenog u Telekomu i sa dodatnom stranackom placom i jos dzepom punom plavih koverti nego nekoga ko je vlastitim znanjem, trudom i zalaganjem postigao profesionalni i poslovni uspijeh. I ono malo sto ih ima, ne dolaze do izrazaja od raznoraznih sanera. Tu se u potpunosti slazemo.
Vadajuca elita i njihova djeca postoje svugdje u svijetu i pripadaju jednoj posebnoj klasi nedodirljivih. U mom uzem (keltskom!) okruzenju, oni su cesce subjekti kritikama (zbog svojih politickih i drustvenih veza, pristupa kapitalu, ... koje im itekako pomazu da se dodatno bogate i postanu jos 'nedodirljiviji') nego divljenju. Ako te zanima, progooglaj 'Sean Quinn', zanimljiva prica o usponu i padu jedne ovakve familije (od 0 do najbogatijeg covjeka Irske - bogatstvo familije se mjerilo milijardama €- do zatvora). Licno cijenim akademski uspijeh Emine Ganic i njenog oca ali ni dan danas ne znam sta rade sa tim svojim obrazovanjem. S' druge strane, imas gomilu BiH diplomaca sa travnickim diplomama koji misle da su obrazovaniji, pametniji i sposobniji od te iste Emine Ganic koja jednostavno nije mogla diplomirat' ' na stelu i kovertu'. Da se odmah ogradim, niti je poznajem niti znam skoro ista o njoj osim ko joj je otac i da je diplomirala na Oxfordu ako me sjecanje obro sluzi.
I nerealno je ono sto pises-da se mi trebamo odreci proleterskog mentaliteta. Prvo i osnovo jer istom nista ne fali, velika vecina ljudi samo zeli da radi i zivi od svog rada.
Drugo-trenutno u ovoj drzavi je i jos godinama ce biti vecina ljudi koji su produkt onog sistema i njihova djeca. I kako mislis da se taj mentalitet promijeni? Preko noci ne moze sigurno, jer to ti je isto da pokusas osedlati kravu.
Tu gdje si ti, ljudi generacijama vec njeguju vrijednosti koje si ti zatekla i kako vidim u iste se dobro uklopila na cemu ti iskreno cestitam.
O licnosti Emine Ganic je bilo dovoljno tema, a istina nikad nije ni crna ni bijela. Da je u zivotu miljenica ogromne prednosti nad ostalima zbog necasnih radnji svog oca, stoji svakako i to nijedna diploma ne moze umanjiti i sakriti.
-
Keiko
#146 Re: Kupovina novog vozila
Dje me nadje! Ne mogu ti ni odgovorit' jer jedino sto znam o fudbalu je da se igra na travi i da svi sutaju loptu._BataZiv_0809 wrote:Kako bi bilo igrati fudbal, a da samo ti postujes pravila, dok ostali igraci na terenu daju golove iz ofsajda i zaustavljaju te zestokim faulovima bez sankcije?
Mislim da smo se skontali...
-
azdralovic
#147 Re: Kupovina novog vozila
nisi me razumio...pitam ove sto podrzavaju iskljucivo polovne, sta je to po njima trebalo da se kupi umjesto tog audija...mg wrote:azdralovic wrote:Eh hajmo ovako Audi A4 B8 2012 godiste, 1,8 TFSI... 50 000 Bamova okruglo nov... sta bi se to trebalo uzeti za te pare bolje polovno![]()
http://www.olx.ba/artikal/17984643/volv ... -momentum/
Ja bi recimo ovaj pogledao.
Ili ako mora nov
http://www.olx.ba/artikal/18080783/audi ... -tdi-novo/
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#148 Re: Kupovina novog vozila
Zavisi od potrosnje.gurabija78 wrote:
![]()
koliko košta ugođaj da prije nego što kreneš na put od 2 milje km otključaš auto, upališ ga i kreneš... i vratiš se nazad samo uz svraćanje na pumpe da bi nasuo gorivo?
- Better Man
#149 Re: Kupovina novog vozila
Polovno auto samo ako je od prvog vlasnika kupljeno sa poznatom istorijom, a ne polovno auto kupljeno od ovih preprodavača tipa Kramar i ostali, jer tada je velika vjerovatnoća da će te kupiti mačka u vreći. Vozio Clia kupljenog novog 5 godina i 4 mjeseca i nisam imao nikavih problema i kvarova. Samo redovan servis, zamjenio akumulator jer mu je istekao radni vijek, bombinu i španer remena alternatora. Sad vozim Meganea i za ove skoro 3 godine nikakvih kvarova i problema. Samo redovni servisi. Nije mi ni sijalica ni jedna pregorila za ovo vrijeme. Prešao sam do sad 55 hiljada i nešto km. Ovdje kažu bolje BMW dobro održavan polovan nego nova Dacia. Ne slažem se. Tip-top BMW koji nije nikad udaran i koji je u ekstra stanju i mlađeg je godišta je skup. Ovo što kupuju za 15 milja km i niže BMW su uglavnom polu grobovi. Tako isto i za druge luksuzne skupe marke.
Last edited by Better Man on 23/09/2015 18:13, edited 2 times in total.
-
nightvision
#150 Re: Kupovina novog vozila
Amortizacija koju spominjes je nacin na koji auto kuce procjenjuju automobile prilikom zamjene "staro za novo" a osiguravajuca drustva prilikom isplate stete. Dobro znamo da su to potpuno nerealne procjene i da se potrosac pokusava prevariti sto je vise moguce. Mozes imati deset godina staro auto, garazirano i sa minimalnom kilometrazom ali u oba gore navedena slucaja ces biti donji jer ce ti vrijednost biti kataloski procijenjena, dok ces istovremeno direktnom prodajom moci dobiti daleko vecu sumu...bambina78 wrote: Troskak amortizacije novog auta je 15% prva godina i 10% svaka naredna godina za normalnu predjenu kilometrazu. Vrlo lako je moguce da godisnji trosak(ili kako vlasnici polovnih auta vole reci - gubitak) bude veci na polovnom auto nego na novom autu... ...I jos jedna napomena, software za vracanje kilometara na autima danas mozete da nabavite vrlo povoljno na ebayu
Drugo... Znas li ti sta je potrebno da bi se vratila kilometraza na malo modernijem autu a da to detaljan pregled ne moze otkriti? Busilica?