Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
badalpur

#126 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by badalpur »

Cherry-Cherry wrote:Dobila sam pozivnicu za vjenčanje, na kojoj stoji prekrižena slika pegle i zaokružena slika novčanice od 100 eura. :roll: Da li ja vama to u redu? Mislim, znam da svi više vole novac pa da kupe sebi šta im treba, odnosno potroše kako oni žele, nego da dobiju pet mikrovalnih, tri tostera, četiri sokovnika itd, ali opet meni je ovo malo neukusno... Doduše, mogu i mladenci poslije na Piku prodavati mikrovalne i tostere... :D
Ja uvijek nosim novac, ali neko možda nema, pa će uzeti na rate nešto od tehnike ili proslijediti jednu od svojih mnogobrojnih mikrovalnih :D i sad zbog ovakve pozivnice neće doći...
Prijateljica i mama mi kažu, da ne bi ni došle, da su dobile takvu pozivnicu. :zoka:
A vidjela sam i pozivnice u obliku novčanika... :-) :mrgreen: I to postoji. :roll:
Meni je to sasvim OK, otvoreno reći šta preferiras, odnosno novac, a ne robu. Ne znaci bukvalno da trebas dati 100 eura. Vani je praksa da napraviš spisak stvari koje ti trebaju u nekoj prodavnici koja ima sve za dom i zvanice ti isključivo tu mogu kupiti poklon, po spisku, pa ako je neko kupio peglu, pegla ispada i tako....al posto smo mi daleeeekooo od toga (haj nekog natjeraj da ti ode bash u odredjenu prodavnicu, nece namjerno), onda ljudi otvoreno kazu da bi radije novac i šta se snebivate nad tim :roll:
Fudo387

#127 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by Fudo387 »

Nemoj ici na vjencanje.
Em si stipsa, em si otvorila temu o njima, sto ce reci i nisu ti neka raja.
fortaleza

#128 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by fortaleza »

Cherry-Cherry wrote:Sad nešto kontam, možda ljudi to počnu primjenjivati i kada slave rođendan. Pa te zovne na rođendan i kaže: nemoj mi ništa kupovati, daj pare. :roll:
Opet pretjeruješ, u zadnjih par godina nisam otišao (nisam bio u državi) na dvije svadbe i na obadvije sam poslao kovertu jer tako to ide, došao ti ne došao.
vazi

#129 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by vazi »

fortaleza wrote:
Cherry-Cherry wrote:Sad nešto kontam, možda ljudi to počnu primjenjivati i kada slave rođendan. Pa te zovne na rođendan i kaže: nemoj mi ništa kupovati, daj pare. :roll:
Opet pretjeruješ, u zadnjih par godina nisam otišao (nisam bio u državi) na dvije svadbe i na obadvije sam poslao kovertu jer tako to ide, došao ti ne došao.
da je to kojim slucajem moja svadba voljela bih d ami ne dodjes i kajala bih se sto sam te pozvala :D

zamisli da procitaju ovu temu :D

postenije bi bilo s tvoje strane da ne ides...ne svidja ti s enjihov stil/nacin, pa ako nisu rodbina ni bas bliski prijatelji, onda zzzzdraaaaaavoooooo :D
trcicu trceci

#130 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by trcicu trceci »

Na svakoj svadbi su me mogli vidjeti zamisljenog, kontam koliko mi treba da pojedem i popijem da namirim pare sto sam dao :lol:
Mea_parvitas

#131 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by Mea_parvitas »

Kod mene je problem sto ne volim ni janjetinu ni teletinu, sa zescim alkoholom sam na Vi, jedino pivo ide kako treba. Znaci, donji sam na svakoj svadbi kako god okrenes, pa makar i peglu donio. :lol: :mrgreen:

A inace su mi pravo zanimljivi ti obicaji kod davanja para, u raznim krajevima drzave se to totalno razlikuje. Manje vise na svakoj je kicenje standardno "mjesto" gdje se bacaju pare, pa negdje je to kafa, negdje rakija, negdje torta, negdje pare kod cestitanja mladoj, itd. itd.

Kakvi su kod vas (pozeljno bi bilo da napisete regiju drzave) obicaji i koliko puta u toku svadbe se "bacaju" pare za koju priliku :?: :?: :?:
It_is_a_Leclerc

#132 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by It_is_a_Leclerc »

Ma na takve pozivnice se odgovara prekidom svakog kontakta. Čuj ti gospode - počeli određivati sebe poklone.

O Bože sačuvaj.
JThomas

#133 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by JThomas »

pa uz šta piješ pivu, uz piletinu? ili hapice od soje?
JThomas

#134 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by JThomas »

vazi wrote:
da je to kojim slucajem moja svadba voljela bih d ami ne dodjes i kajala bih se sto sam te pozvala :D

postenije bi bilo s tvoje strane da ne ides...ne svidja ti s enjihov stil/nacin, pa ako nisu rodbina ni bas bliski prijatelji, onda zzzzdraaaaaavoooooo :D
tu je ambis u shvatanjima između hercegovaca i bosanaca. nemoj ni pokušavati shvatiti drugu stranu. veća razlika nego u naglasku... :D
irac300

#135 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by irac300 »

Dat im k**** da prostiš nek' izbiju oči!
sunceKOtepsija

#136 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by sunceKOtepsija »

Mea_parvitas wrote:Kod mene je problem sto ne volim ni janjetinu ni teletinu, sa zescim alkoholom sam na Vi, jedino pivo ide kako treba. Znaci, donji sam na svakoj svadbi kako god okrenes, pa makar i peglu donio. :lol: :mrgreen:

A inace su mi pravo zanimljivi ti obicaji kod davanja para, u raznim krajevima drzave se to totalno razlikuje. Manje vise na svakoj je kicenje standardno "mjesto" gdje se bacaju pare, pa negdje je to kafa, negdje rakija, negdje torta, negdje pare kod cestitanja mladoj, itd. itd.

Kakvi su kod vas (pozeljno bi bilo da napisete regiju drzave) obicaji i koliko puta u toku svadbe se "bacaju" pare za koju priliku :?: :?: :?:
bio sam na jednoj svadbi ide tacna, hajd stavi covjek, sam sto sam se okreno kad eto ti nove tacne, hajd stavim opet (normalno manje) al kontam obicaj, svi bacaju, pa hajd da zavrsimo s tim, kad vidim ih dole dolaze ponovo s nekakvom tacnom, kontam jebemu tacnu sta je ovo tacnijada il svadba, torta tacna, nisam ni zalogaj pojo eto ti tacne, za sta, sto sam digo kasiku? jel se ovo neko zajebaje, jel odu iza prebroje pa kontaju malo daj iznesi opet sta rade? svadba je bila povelka konto sam i sam uzet tacnu pa obic koji krug,na svadbama bas ima svega, nije lose otic kad se ima prilika, pogotovo ove vece svadbe su mi drage, svaki put vidim nesto novo
Sephora wrote:
sunceKOtepsija wrote:
Sephora wrote:
Ljudi imaju pravo da biraju sta ce i kakva ce svadba da im bude - da stave sto god zele na pozivnicu to nije tvoj problem - prijatelji su ti to....Postuj poziv...postuj svaciji izbor pa i njihov i ne nazivaj "ciganlukom".. ma kakav god da je on.. ruzno je to, od tebe kao njihove zvanice!
da ti nisi mlada :shock:
Na veliku (ne)SRECU nisam.... :mrgreen: :mrgreen:
:lol:
Cherry-Cherry

#137 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by Cherry-Cherry »

Fudo387 wrote:Nemoj ici na vjencanje.
Em si stipsa, em si otvorila temu o njima, sto ce reci i nisu ti neka raja.
Nisam stipsa, nosim uvijek kovertu na svadbu, ali ovdje je fazon u zahtjevaju. To je baš dno. Možda je neko mislio doći baš sa peglom i sad poslije onakvog dna od pozivnice neće doći.
vazi wrote:
fortaleza wrote:

Nisu mi bliski prijatelji, ja dooobro biram svoje prijatelje, ovo su poznanici, tako da poslije ovog ciganluka neću otići. Mogli su još i napisati: svadba nas je koštala toliko i toliko, molim vas, ljudi, otplatite nam to, a potrudite se da nam još i ostane za neko putovanje, a po mogućnosti i namještaj da kupimo. Ako nemate novac, ne dolazite, jer vas ne zovemo zato što ste nam dragi, nego nam treba da vas ogulimo. Unaprijed zahvalni.... :mrgreen:

A temu sam otvorila jer mi je ovo prvi put da ovo vidim pa sam iznenađena. Vidim, većina razmišlja kao i ja. :-)
Mea_parvitas

#138 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by Mea_parvitas »

JThomas wrote:pa uz šta piješ pivu, uz piletinu? ili hapice od soje?
Samo ako ima neke meze, ili nekih ostalih jela osim teletine i janjetine, to fkt ne podnosim. Mozda teletina i nekako ali ako je masna i ako izgleda nikakva, a to je obicno slucaj na svadbama na kojim sam bio, onda i ne dotaknem takvo meso. Meze obicno uvijek ima.
MaroonBrigade

#139 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by MaroonBrigade »

Prekrizi novcanicu, ispod napisi 'nemam sitnih' i posalji nazad :mrgreen:

:run:
biscanka2

#140 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by biscanka2 »

JThomas wrote:pa uz šta piješ pivu, uz piletinu? ili hapice od soje?
:lol: :lol: :lol:
Cherry-Cherry

#141 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by Cherry-Cherry »

Matijevic_Vlado wrote:
mO k3 wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Chery jel to imas peglu koja ti smeta po kuci :mrgreen: ? Zamotaj ti peglu, jebi ih :mrgreen:
:mrgreen:
tipicno vlado ... moj vlado i jos se cudis sto nemas prijatelja :P
Moj moHke jarane :mrgreen: bila mi je Chery jedini forumski prijatelj al nisam se mogao suzdrzati :mrgreen: :mrgreen: . Mescini da mi je zahatarila :mrgreen:
Ma nisam ti zahatarila :mrgreen:
Ja zapravo imam jedan stari radio iz 1974, još uvijek se povlači po vikendici, a dobro je služio u ratu, pa sam kontala da malo poguram mladence, da mogu vijesti slušati. :zoka:
ludacha

#142 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by ludacha »

Kad smo se mi zenili, nismo htjeli nikakve poklone, ni u stvarima, ni u parama. Jasno rekli prilikom pozivanja dragih nam ljudi.
I tako i bi.

Ok, jesmo dobili neke darove od vrlo bliskih ljudi, sve ok. Novce ne htjedosmo primiti. Ima potrebitijih, pa ako vec zele darovati novcano, nek preusmjere (samostalno, mimo nas). Ja bih radje crkla nego pare primila, ma koliko iz dobrog nauma dolazilo.

Drzimo se devize "prostri se koliko si dugacak".

Tesko mi je povjerovati da se neko "usudio" napravit takvu pozivnicu. Kakav balek i sramota. Papanluk.
Ja sam sa "prave strane zovnice" kako neko rece, i vrlo dobro znam u sta su se kod nas svatovi pretvorili. Ali ovako nesto prvi put cujem (reci nesto nije isto kao i napisati...).

Da sam ja dobila takvu pozivnicu, a nije mi osoba bitna, ne bih otisla na vjencanje. Mozda bih poslala kovertu sa iznosom koji sam i planirala (eto jer je ko red). I tu bi bio kraj tog "odnosa".

Da je neko ko mi je (bio)bitan, dosla bih sa kovertom koliko se i trazi. I tu bi opet bio kraj tog odnosa. Samo kurtoazno...
mO k3

#143 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by mO k3 »

Matijevic_Vlado wrote:
mO k3 wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Chery jel to imas peglu koja ti smeta po kuci :mrgreen: ? Zamotaj ti peglu, jebi ih :mrgreen:
:mrgreen:
tipicno vlado ... moj vlado i jos se cudis sto nemas prijatelja :P
Moj moHke jarane :mrgreen: bila mi je Chery jedini forumski prijatelj al nisam se mogao suzdrzati :mrgreen: :mrgreen: . Mescini da mi je zahatarila :mrgreen:
istusiraj se :) :mrgreen:
biscanka2

#144 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by biscanka2 »

Kad smo kod svadbenih obicaja ja imadoh cast na turskoj svadbi biti.
U njih neJma trte mrte. Kad se objavi darovanje mladenaca fino se kolona napravi.
Prvi u redu porodica,iza njih rodbina pa onda ostali gosti.
U procelju kamermann i sve redom snima. :shock:
Prvi (u redu) su mladi nakit stavili pa onda zihericama novcanice po haljini zakacili i tako svi redom.
Ja maksuz cestitku za mladence narucila novac unutra stavila ali da ne ispanem bjela vrana medju
crnim izvadim novac pa kao ostali dam pomocnici koja je uz mladu stajala da zakaci a cestitku joj
onako u ruku dam. :D Kasnije su mi objasnili kako mladenci na video snimku vide koliko je ko dao da bi
se i oni kasnije mogli revanzirati. :|
Meni je ovo danas sa svadbama sve nesto pretjerano.
Volim fine opustene svadbe bez pretjerivanja i svaki gost koji dodje dosao je da mi taj dan uljepsa a
ne da mi svadbu financira.
Normalno je da ce svak u svojim mogucnostima mladence darovati a pretezno to bude poklon u koverti
tako da mi je ovo slikovito nagovjestavanje na pozivnici dosta nisko. :sad:
fortaleza

#145 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by fortaleza »

vazi wrote:
fortaleza wrote:Opet pretjeruješ, u zadnjih par godina nisam otišao (nisam bio u državi) na dvije svadbe i na obadvije sam poslao kovertu jer tako to ide, došao ti ne došao.

Ako ne možeš otići ili ti se ne ide jednostavno ne odeš, ali upravo je suprotno od onoga što navodiš, dobio si pozivnicu i red je da se odazoveš, pa makar samo poslao kovertu, tako ti je to u Hercegovini. :D

Kažem, ni meni to ne odgovara, najradije bih zvao samo 20 ljudi, a možda se tako i obistini, mojih 20 i mladenkinih 200. :D
ludacha wrote:Da sam ja dobila takvu pozivnicu, a nije mi osoba bitna, ne bih otisla na vjencanje. Mozda bih poslala kovertu sa iznosom koji sam i planirala (eto jer je ko red). I tu bi bio kraj tog "odnosa".

Da je neko ko mi je (bio)bitan, dosla bih sa kovertom koliko se i trazi. I tu bi opet bio kraj tog odnosa. Samo kurtoazno...
Upravo ono što sam prije napisao.
Cherry-Cherry

#146 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by Cherry-Cherry »

Bili su moji prijatelji na svadbi, na kojoj je jedan čiko izašao na plesni podij, uzeo mikrofon i počeo da govori šta je ko donio. Prilaze ljudi jedan po jedan i daju poklone, koverte, a voditelj programa govori: evo od mladine tetke Mjere 200 eura mašala... Evo ide dajdža Mujo iiiiii 200 eura... A kad je kum davao pare raja dobacivala: još, kume, još... Ja nisam mogla vjerovati, dok nisam snimak ogledala... Eh, da, bilo je to u južnim predjelima lijepe naše... :mrgreen:
cyprus

#147 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by cyprus »

Nego mala varijacija na temu: da li je malo dati 50 KM? :D

Ja do danas živio u uvjerenju da je to sasvim OK cifra za dat mladencima, da bih danas čuo da se na svadbu ne ide bez minimalno stoje...
sunceKOtepsija

#148 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by sunceKOtepsija »

cyprus wrote:Nego mala varijacija na temu: da li je malo dati 50 KM? :D

Ja do danas živio u uvjerenju da je to sasvim OK cifra za dat mladencima, da bih danas čuo da se na svadbu ne ide bez minimalno stoje...
prije nekad, al prije nekad je i pola marke bilo ko marka danas il prije par godina
suspect_zero

#149 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by suspect_zero »

nije malo, daješ koliko možeš i koliko halališ :) vala kad Dini Merlinu nije blam baciti na kićenje petobu :D što bi bilo tebi, pretpostavljam da zarađuješ manje od njega :D
cyprus

#150 Re: Pozivnice za vjenčanje sa naznačenim poklonom

Post by cyprus »

suspect_zero wrote:

nije malo, daješ koliko možeš i koliko halališ :) vala kad Dini Merlinu nije blam baciti na kićenje petobu :D što bi bilo tebi, pretpostavljam da zarađuješ manje od njega :D
Ja sam na svom vjenčanju ''zaradio'' u totalu petobu :mrgreen: Naime, rekli smo bili ljudima da zaista ne treba niko ništa donosit ni davat...
Post Reply