Evo jos jednog analiticara kromosoma.bh playboy wrote:Možda za takve neznaliceLeons wrote:Zato sto danasnji Bosnjaci sa tim koje nabrajas imaju veze ko ja s Kinezima. Jedini element po kojem je formirana bosnjacka nacija je Islam. I to je to. Zato Bosnjaci nece takva imena nikada davati vec neka turska tipa Kenan, Elma, Irhad itd.
Za poznavaoce istorije upravo samo današnji Bošnjaci islamske vjere su jedini krvni nasljednici tih Bošnjaka koji se gore navode a to što su bili tada bogumilske vjere nema nikakve veze
Svi ostali su doseljenici, Vlasi
Pravoslavne su doveli turci kao kmetove, i oni su današnji srbi
Karolički Vlasi aka današnji hrvati su sami doselili u Bosnu iz Dalamcije kada je izgubljena za turke i osvojili je mlečani
Ko ne zna istoriju neka uči
Teza da je bošnjačka nacija formirana na osnovu islama je totalno retaridrana
Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
- Leons
#126 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
- animals
#127 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Majmune..a majmun jesi..mmaar wrote:Glup si ko kurac, a ja gori sto uopste raspravljam sa glupim stasomUanimals wrote:mmaar wrote:
To su neki od najznacajnijih Bosnjaka, pripadnika naroda kojem i sam pripadam.
A ti si znaci franjevac..![]()
Fra..je skracenica za fratra..a ti imas veze sa katolickim svecenicima i sa fratrima kao i Erdogan..
i zato odjebi vise sa svojim glupim komentarima..
-
L u c i f e r
#128 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
fosna2014 wrote:Mi smo Bosanci. Mi smo sebi vjera i nacija.![]()
![]()
ps:
Last edited by L u c i f e r on 29/08/2015 23:18, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#129 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Jbjg ne priznajes naucne analize i studije.Leons wrote:Daj nemoj me nasmijavati sa tim kromosomima , pun internet tih sranja. Nemam se sta vracati imas historiju i pisane dokumente gdje se Bosnjaci desetinama puta nazivaju slavenima, tvorci su najstarijeg drzavnickog spisa u Slavena i to je meni dovoljno.Vizionar 1985 wrote: De ba vrati se par strana na link o nasoj genetici i analizi kromosoma.
http://www.bosniafacts.info/other/genet ... he-balkans
- Leons
#130 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Normalno da ne priznajem kad ih svake godinee po deset objave.Vizionar 1985 wrote: Jbjg ne priznajes naucne analize i studije.
- Sanjarko
#131 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
fosna2014 wrote:Mi smo Bosanci. Mi smo sebi vjera i nacija.![]()
![]()
- Leons
#132 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
E majstore ne znas gdje si supalj naskrabao si takvih gluposti da nije potrebno nikakvo znanje iz historije vec elementarna logika da ti se teze opovrgnu a mrsko mi na gluposti trositi vrijeme .. Haj produzibh playboy wrote: Pa mogu ti i tu držat časove
Ali konkretno ovo što gore navodim se čita neznalice u knjizi
Preporučujem ti knjigu Ivana Mužića
A knjiga je Vlasi u hrvatskoj historigrafiji
Pročitaj pa se javi
-
mmaar
#133 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Bravo bojovnice, bravoanimals wrote: Majmune..a majmun jesi..
Fra..je skracenica za fratra..a ti imas veze sa katolickim svecenicima i sa fratrima kao i Erdogan..
i zato odjebi vise sa svojim glupim komentarima..
- Sanjarko
#134 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Jbjg onda tebi tvoje misljenje a nama ostalima nashe.Leons wrote:Normalno da ne priznajem kad ih svake godinee po deset objave.Vizionar 1985 wrote: Jbjg ne priznajes naucne analize i studije.
Nauka kaze da najvise poticemo od ilira.
-
mmaar
#135 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
De opovrgni, svetog ti Alojzija StepincaLeons wrote:E majstore ne znas gdje si supalj naskrabao si takvih gluposti da nije potrebno nikakvo znanje iz historije vec elementarna logika da ti se teze opovrgnu a mrsko mi na gluposti trositi vrijeme .. Haj produzibh playboy wrote: Pa mogu ti i tu držat časove
Ali konkretno ovo što gore navodim se čita neznalice u knjizi
Preporučujem ti knjigu Ivana Mužića
A knjiga je Vlasi u hrvatskoj historigrafiji
Pročitaj pa se javi
-
Martinez_
#136 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
...zato što današnji Bošnjaci nemaju veze sa tim Bošnjanima. Bošnjaci su islamizirano slovensko stanovništvo zapadnog Balkana.
Naravno, svaka nacija nastaje na mitu, pa nije isključeno da će se i Bošnjacima kroz par generacija usaditi veza sa drevnim Bošnjanima.
Naravno, svaka nacija nastaje na mitu, pa nije isključeno da će se i Bošnjacima kroz par generacija usaditi veza sa drevnim Bošnjanima.
- Leons
#137 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Prvo se uozbiljimmaar wrote:
De opovrgni, svetog ti Alojzija Stepinca
- fosna2014
#138 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Nema drugovi i drugarice, moracemo "usiptariti" nasa imena, jer smo mi veci Iliri od njih. Oni nam uzeli fazon!
Prvu dominantnu kulturu u BiH o kojoj imamo materijalne i pisane dokaze (od kojih su najstariji oni pisani na drevnom grčkom i latinskom jeziku) predstavljaju Iliri.
Dakle, najraniji, ili preciznije, potencijalno najraniji etno-jezički substrat koji je pokrivao područje današnje Bosne i Hercegovine o kojem imamo pisane i materijalne tragove je ilirski. Samim tim, logično je zaključiti da su ilirska imena medju najstarijim imenima u BiH.
Najrasprostranjena ilirska imena u BiH u doba ilirske civilizacije bila su: Andes/Andio/Antis (što se automatski može dovesti u vezu sa nazivom ilirskog naroda Andizeti; varijacije imena zavise od nastavaka, npr. "-is",karakteristični za grčka imena, dok su "o", "on", "en", "an" i "es" tipičnija za ilirska imena), Baezo, Bato (-on), Beus (-as) (rasporostranjeno među Dalmatima a dovodi se u vezu sa mezapijskim imenom Bosat,ili panonskim Busio, što indicira i moguću povezanost sa riječi Bosna), Billena, Boiken, Cillan(-us) (moguća povezanost sa srednjovjekovnim bosanskim imenom Kulen ili Kulin (Kulin Ban) ali i keltskim Killan ili Gillan), Daza (varijacije: Dasius, Dasant, Dazomenus; postoji strukturalna sličnost i potencijalno etnolingvistička povezanost sa riječi "dasa", prisutnom u južnoslavenskim jezicima, kao i sa albanskom riječi dash, što znači 'ovan',[1], Gentio(-n) (također Genthios, koje se često dovodi u vezu sa ljekovitom biljkom Genthiana, rasprostranjenoj u BiH), Grabo(-n, -os), Laid (sa nastavcima "-as","-us" ili "-on"; Laidas, Laidus ili Laidon; ostale varijacije: Laedicalius i Laedietis, te kombinovano sa imenom Skerd-SkerdiLaidas), Mallika, Monoun(-ios), Lydra, Paio, Pan(-es), Panto(m.)/Pantia(f.), Pinnes (-us; varijacija imena kralja ilirskog plemena Breuci sa sjeverozaspadne Bosne,[Pinnes]),Plares, Posant(-io)(ovo ime se također dovodi u vezu sa imenom Bosne), Scodrina (od kojeg naziv vuče ime grada u Albaniji - Skadar), Stataria, Stenn(-as), Teuta (ime čuvene ilirske kraljice), Vendo, Vendes, Verzo, Zaimina, itd.[2]
Nastavci "-as", "-es", "-is", "-os" i "-us" (npr. Andes) kod ilirskih imena podsjećaju na grčka, pa nije isključena mogućnost da su pronađeni natpisi ilirskih ličnih imena zapravo u helenizovanoj verziji, ali se ta imena mogu naći i bez nastavaka "-as", "-es", "-is", i"-os", tj. završavaju nastavcima "-o", "-on" i "-en"(npr.Baton). Interesantna je međutim koincidencija da nastavak “-es” koji nalazimo u mnogim ličnim ilirskim imenima postoji i u albanskom jeziku i predstavlja nastavak u dativu, npr. nominativ = Anda, dativ = Andes, (Ko?: Anda, kome/čemu?: Andi), a što je etimološki možda i još značajnije, "-es" je također i genitivni nastavak u albanskom jeziku (npr. nominativ = Anda, genitive = "i Andes"; (Ko?: Anda, čiji/od koga/od čega?: "Andin" ili "od Ande"), a upravo imena i prezimena zapravo predstavljaju genitiv (npr. Johnson = John + son, tj. "sin John-a", ili "Johnov sin", O Connor = of Connor, tj, “od Konora” ili “Konorov”(sin)). Pored toga albanska riječ "andja" ( "želja" , "poriv", "zanos"), potiče od proto-Albanske riječi "anda" istog značenja, u kojoj možemo nači sličnost sa korijenom ilirskog imena Andes, "and".[1]
-
radostan dan
#139 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
idi juri budžetlije, bolje ti ide...L u c i f e r wrote:Kcerke Stefana Nemanje zvale su se Deva, Efimija i Vuka.
Nesto ta imena bas i ne vidim kod Srba danas...
čuj vuka i deva...
-
L u c i f e r
#140 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Jbg, pošto kupio po to prodo...radostan dan wrote:idi juri budžetlije, bolje ti ide...L u c i f e r wrote:Kcerke Stefana Nemanje zvale su se Deva, Efimija i Vuka.
Nesto ta imena bas i ne vidim kod Srba danas...![]()
čuj vuka i deva...
ps, usput bidni rečeno:Bizantski car Manuel I Komnen pobjedio je Ugre, osvojio dio Hrvatske i Dalmacije, Bosnu i Rašku. U Raškoj je smjenio velikog župana Desu, a umjesto njega dao je zemlju na upravu Zavidinim sinovima. Zavida je imao četiri sina: Tihomira, Stracimira, Miroslava i najmlađeg Stefana Nemanju. Tihomir je bio najstariji i postao je raški veliki župan. Priznavala su ga braća koja su upravljala pojedinim dijelovima Raške. Stracimir je držao područja oko Zapadne Morave, Miroslav Hum, dok je Stefan Nemanja držao područja oko Ibra, Toplice i Dubočice (oko Leskovca). Stefan Nemanja bio je oženjen Anom sa kojom je imao je tri sina, Rastka, Stefana i Vukana Nemanjića te kćerke Vuku, Devu i Efimiju.
Hmm, zvuči mi ovo odnekud poznato...Progoni bogumila u Raškoj[uredi - уреди]
Glavni članci: Sabor protiv bogumila u Raškoj i Progoni bogumila u Raškoj
Radi daljeg učvršćenja vlasti, Nemanja se obračunava sa oponentima u Raškoj. Među Srbima, i drugim balkanskim Slovenima, je bilo veoma rasprostranjeno hrišćansko učenje nazvano bogumilstvo. Glavna politička tendencija bogomilstva je bila otpor vizantijskoj državnoj i crkvenoj vlasti.[25] Govorili su da su svi ljudi braća, odbacujući crkvenu jerarhiju u ime "evanđeoskog ravenstva".[26] Bogumilima je prilazilo zavisno stanovništo, kome su dažbine teško padale. Učenje bogumila je u Raškoj za kratko vreme steklo veoma mnogo pristalica.[6]
Soko Grad je bio jedno od uporišta tokom progona.
Nemanja saziva Sabor protiv bogumila u Raškoj oko 1170. godine[27], kojim započinju surovi verski progoni[6], koji najviše pogađaju bogumile i pristalice stare vere. Tada je u Rasu stolovao grčki episkop, saradnik Stefana Nemanje u progonjenju bogumila.[28] Iako je deo vlastele na saboru otvoreno stao na stranu bogumila i usprotivio se bilo kakvoj akciji protiv njih, Nemanja je, ipak, uz pomoć raškog episkopa Jeftimija, preokrenuo tok sabora u svoju korist, nakon čega preduzima velike kaznene ekspedicije po Raškoj. O tome svedoči i Nemanjino žitije:
“ ...jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove i sve imanje sakupi, razda prokaženim i ubogim... Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg. ”
— Stefan Prvovenčani, „Žitije svetog Simeona“
Oni koji nisu prihvatili službeno hrišćanstvo su proglašeni jereticima i kažnjavani telesnim kaznama, spaljivanjem na lomači, sečenjem jezika, žigosanjem po licu, progonom iz zemlje, oduzimanjem imanja i drugim drakonskim merama.[6] U ovim pogromima su spaljene i slovenske apokrifne knjige, koje su predstavljale najstarije spomenike raške i makedonske škole[29][30][6] Nemanjini progoni su bili toliko žestoki da su „dobrili obrise građanskoga rata“[6], u kome su stradali i pojedini gradovi, uključujući Soko Grad u kanjonu Moravice, koji je bio jedno od uporišta bogumila.[31] Mnogi verski prognanici tada beže u susedne zemlje, a posebno u Bosnu, gde nalaze utočište pod okriljem Crkve bosanske i „dobrog bana Kulina“, koji ih prima kao dobre hrišćane.[16]
“ ...i svečasnu veru Hristovu ustanovi da se jasno i velelepno slavi i klanja presvetoj i životvorećoj Trojici … iskorenivši jeretičku i mnogobožačku prevaru po celom svome otačastvu, tako da svi budu hrišćani … I niko se ne nađe da se protivi njegovoj blagočestivoj zapovesti; pa ako se ko i ne sa ljubavlju obraćaše, no ipak od straha prema onome ko je zapovedio, ne zaostajaše. I tako se… svi sabraše u svetu sabornu i apostolsku crkvu, pošto njegova dobra vera beše u sprezi sa vlašću.[32]
- Leons
#141 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Ne zamjeri mu Luci covjek je tek iz Borika stigao jos ga drzi 
-
radostan dan
#142 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
loše kupuješ...ali ti prodaja dobro ide, obzirom na tržište.L u c i f e r » 29/08/2015 22:58
Jbg, pošto kupio po to prodo...
vukan
stefan
rastko
jefimija, ne efimija
elena
i nepotvrđeno, još jednu ćerku, koja je bila majka konstantina i arsena tiha - skoplje, vizantija, itd, itd.
sva imena se i danas -nadjevaju-...jefimija doduše rijetko, ali ga ima.
-
L u c i f e r
#143 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Tako piše na srpskoj wikipediji.radostan dan wrote:loše kupuješ...ali ti prodaja dobro ide, obzirom na tržište.L u c i f e r » 29/08/2015 22:58
Jbg, pošto kupio po to prodo...![]()
vukan
stefan
rastko
jefimija, ne efimija
elena
i nepotvrđeno, još jednu ćerku, koja je bila majka konstantina i arsena tiha - skoplje, vizantija, itd, itd.
sva imena se i danas -nadjevaju-...jefimija doduše rijetko, ali ga ima.
A ovako kako sam naveo na bosanskoj.
Ja vjerujem bosanskoj.
-
radostan dan
#144 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
aha...ok. lijepo je učiti.
pa makar i sa vikipedije.

-
L u c i f e r
#145 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Bogme ne ido u biblioteku radi Vuke, Deve i Jefe...radostan dan wrote:aha...ok. lijepo je učiti.
-
radostan dan
#146 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
daj mi link te vikipedije kojoj vjeruješ, na temu stefana i njegove djece. nešto sumnjam, pa me interesuje, da pobijem ili potvrdim sumnju.Bogme ne ido u biblioteku radi Vuke, Deve i Jefe...
svaka viki se poziva na nešto, na neki izvor.
deva ili vuka kako si naveo se pominje u tronoškom rodoslovu, ili preciznije u - istoriji serpskih carjeh i kraljeh...
pa ako si dosljedan u verovanju izvoru, bosanskoj vikipediji, moraćeš vjerovati i -tronoškom rodoslovu.
čuvaj se -vikija-, bilo koje vjere...
nastavi sa poslom
-
mmaar
#147 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Urnebes, Titamimostar_0 wrote:To je tad bilo Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo i ove osobe su bitni za Hrvatsku povijest nikako za BosnjackuLARVA wrote:Zašto danas Bošnjaci ne nose imena kakva su nosili bitni ljudi iz naše historije.
Tvrtko, Jelena (Helena), Stjepan, Matej, Matija, Kulin, Katarina, da ne nabrajam dalje.
Bitna je povelja Kulina bana, zar ne? Kralj Tvrtko? Grbovi? Ljiljani?
Naši kraljevi i kraljice. Naša historija.
A ne znam danas, ni jednog Bošnjaka, da se zove Kulin ili Jelena.
Bosnjacka povijest pocinjem dolaskom Turaka
-
L u c i f e r
#148 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
Ma nije bitno jebaiga, šta si se zado...radostan dan wrote:daj mi link te vikipedije kojoj vjeruješ, na temu stefana i njegove djece. nešto sumnjam, pa me interesuje, da pobijem ili potvrdim sumnju.Bogme ne ido u biblioteku radi Vuke, Deve i Jefe...
svaka viki se poziva na nešto, na neki izvor.
deva ili vuka kako si naveo se pominje u tronoškom rodoslovu, ili preciznije u - istoriji serpskih carjeh i kraljeh...
pa ako si dosljedan u verovanju izvoru, bosanskoj vikipediji, moraćeš vjerovati i -tronoškom rodoslovu.![]()
čuvaj se -vikija-, bilo koje vjere...
nastavi sa poslom, izvini na ometanju...
Al evo link, da ne bude da sam slago...
https://bs.wikipedia.org/wiki/Stefan_Nemanja
-
L u c i f e r
-
radostan dan
#150 Re: Današnji Bošnjaci, Tvrtko, Katarina, Jelena, Kulin
ma ne mislim da si ti slagao, nego me interesuje -izvor- na koji se viki poziva...L u c i f e r wrote:
Al evo link, da ne bude da sam slago...![]()
https://bs.wikipedia.org/wiki/Stefan_Nemanja