Oh, kako mrzim Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zateznistub

#126 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by zateznistub »

Stvarno me zabole ćuna kako se zove persona koja pise o gradu u kojem sam rođen, boli me i da li vjeruje ili ne vjeruje u ono gore...

Ali ako persona počne sa "Oh, kako mrzim Sarajevo"

..e pa nimso se tako dogovorili Dino...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#127 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by hrasno38 »

radiostar wrote:
dječak sa šibicama wrote:Sve sto se danas moze napisati o Mostaru u kojem ulice imaju ustaski zvanicnici, o Banjaluci koja je sve samo vise nije Banjaluka, o Bliskoistocnom Sarajevu, sve je istina.

Samo se nece dopasti onome ko je dio novoformiranog drustva u svakom gradu ponaosob.

Tako ce sarajlijica iz Foce ili Prace aplaudirati na tekst o Banjaluci, ali ce ga Vukov tekst duboko pogoditi, jer Vuk je "vlaski nakot, koji samo sto nije opet otisao na brda da ubija".

U cijeloj prici je zalosno samo to sto ce sad svi pljuvati Vuka, jer je "vlah i cetnik", i sto tekst nije napisao neki Muhamed.

Mada, vec je Besim rekao koju na tu temu, ili Senad, pa su ih proglasili pijanicama, drogerasima, izdajicama nacije, prdimahovinom fakultetskom, salonskim cetnicima i tako dalje. Dakle, svaka kritika danasnjeg seher graDZanskog Sarajeva, automatski je cetnistvo.
izvini molim te, mozes li objasniti ko ... li Prace'? koji su to ljudi? mislim, nekako se osjecam djelimicno prozvanim, mada se ne osjecam ni sarajlijicom niti sarajlijom, niti se tako deklarisem, ali igrom prilika sam iz IB a zivim u Sarajevu, tj. periferiji grada.

ne znam da li razumijes, ali takvom klasifikacijom trenutnog stanovnistva u Sarajevu sam sebe diskvalificiras kao kvalitetnog sagovornika na ovoj temi, radis isto samo na regionalnoj bazi a ne na vjerskoj/etnickoj ili sta ja znam vec na kojoj.
To su oni sto su tokom ili poslije rata sa svojih sela dosli u glavni grad i dobili apsolutno sve od posla do smjestaja ali jedna stvar je ostala u njima "ti mozes iz sela ali selo iz tebe nikada". I to je najpouzdanije glasacko tijelo SDA a sto nikome nije poznato :lol:
radiostar

#128 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by radiostar »

dječak sa šibicama wrote:Recimo da sam samokritican, jer i femili mog baaaabe je IB svedjani. Skau gapru.
ma nije bitno to, mogao si napisati bilo koji drugi dio BiH...

ti izgleda imas problem sa svojim porijeklom.
radiostar

#129 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by radiostar »

hrasno38 wrote:
radiostar wrote:
izvini molim te, mozes li objasniti ko ... li Prace'? koji su to ljudi? mislim, nekako se osjecam djelimicno prozvanim, mada se ne osjecam ni sarajlijicom niti sarajlijom, niti se tako deklarisem, ali igrom prilika sam iz IB a zivim u Sarajevu, tj. periferiji grada.

ne znam da li razumijes, ali takvom klasifikacijom trenutnog stanovnistva u Sarajevu sam sebe diskvalificiras kao kvalitetnog sagovornika na ovoj temi, radis isto samo na regionalnoj bazi a ne na vjerskoj/etnickoj ili sta ja znam vec na kojoj.
To su oni sto su tokom ili poslije rata sa svojih sela dosli u glavni grad i dobili apsolutno sve od posla do smjestaja ali jedna stvar je ostala u njima "ti mozes iz sela ali selo iz tebe nikada". I to je najpouzdanije glasacko tijelo SDA a sto nikome nije poznato :lol:

znaci svi koji su dosli iz Foce ili Prace ili IB u Sarajevo, glasaju za SDA i svi su uposleni u drzavnim firmama? i svi su seljacka bagra?

a dobro, izvinite na smetnji...
joint union

#130 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by joint union »

Misljenja sam da jednom profesoru ne prilici da mrzi, bilo sta ili bilo koga. Da je napisao "ne volim" umjesto "mrzim", ovaj tekst bi imao sasvim drugaciji smisao. Ovim se, htio ne htio, sam svrstao u redove onih koji su isto tako mrzili Sarajevo, i dan danas ga mrze.
Jedan profesor se morao drugacije ocitovati, pa zar je Sarajevo kao grad krivo za sve ono sto je naveo kao razloge svoje mrznje? Prezivjelo je Sarajevo i Turke i Austrougare i Svabe i Srbe i Hrvate, prezivjece i ove Bosnjake. Isto kao da neku djevojku koju ste simpatisali mrzite zato sto je silovana.
zateznistub

#131 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by zateznistub »

radiostar wrote:
znaci svi koji su dosli iz Foce ili Prace ili IB u Sarajevo, glasaju za SDA i svi su uposleni u drzavnim firmama? i svi su seljacka bagra?

Nit valja generalisati...nit' vala pobijati nepobitne činjenice...
L u c i f e r

#132 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by L u c i f e r »

Altsa wrote:
HAVANA wrote:Ne citam dalje od naslova.Dosta mi.Bljak.
Naslov je sam po sebi dovoljan. Toliko puta u svom tekstu ponoviti MRZIM je svakako za dublju psihijatrijsku analizu. Nema nista gore nego mrziti a nas vrli glupi profesor bas to istice. Zalosno.
:thumbup:
Fudo Bosna

#133 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Fudo Bosna »

Cherry-Cherry wrote: Kada Bošnjak kritikuje Sarajevo, to je ok. A kada Srbin kritikuje Sarajevo, mora se odmah ograditi od Srebrenice, genocida, Karadžića... U suprotnom je četnik. Nego prvo da se lijepo jedno stotinu puta izvine u svoje ime i u ime svoga naroda i to velikim slovima, pa onda da stidljivo sitnim slovima napiše šta mu smeta. Pa da se onda opet izvinjava i ograđuje od rata, genocida itd...
[/quote]

Naravno da ne, ali da je govorio o Sarajevu u sličnom kontekstu kao o Banja Luci, niko od Bošnjaka ne bi ni "a" rekao...pa pročitaj

Banja Luka...
"...Ona je hodajuća materija neukusno odabranih primeraka poslednje mode. Sebe ne vidi, ne čuje i ne otkriva, i kao takva je benigno dopadljiva drugima. Ne znate da li ima puno godina ili je stasavajući starmal ukočenog držanja i nepodnošljive umišljenosti. Analizirate li je, sažalićete se na nju, čak i ako ste preke ćudi. Ali vi je nećete analizirati jer ona je neodvojivi deo tmuše. Ako ste vi ona, nećete se samoposmatrati jer tu si budalaštinu ne dopuštate. Ona samo strese prljavštinu sa odore, skokne do Zagreba, obuče se u svoju udobnu vanjštinu skupocenosti. ...
Ona ne pleše. Ona se ne mrda. Tužno je njeno ubeđenje da je smešna zaigra li uz muziku. Redovno guši zvukove u sebi i oko sebe. Dopušta jedino glasnu crkvenu zvonjavu, a nije vernica. Držanje joj je smerno i kraljica spoljne bitnosti uspešno je uverila druge u veru svoju. Ona se kinđuri svim i svačim, a bezlična je. Prokletstvo je što na njoj đinđule blede i lepota iščezava, ili se krije u kukavičkoj sakrivenosti. "

Sarajevo:
"...Oh kako mrzim Sarajevo lijepi grad, taj što ukoljicu trudnica, baba, deda i maloljetne đece Nasera Orića dočekuje kao heroja, a zapaljeni Srbi, nevini civili po Milinkladskoj ulici i mnogim drugim mjestima (uključujući prijatelja moga đeda Sretena Ninkovića) im nisu bitni, niti su ikada čuli za njih, nikad čuli za njihove patnje), i koji u njemu nikada nisu našli spokoja dostojnog svoga mučeništva, oh kako mrzim to Sarajevo, taj lijepi grad što postavlja table koje proklinju neodređene “srpske zločince”, a da su mu neimenovani i posve neetnički/konfesionalno definirani zločinci koji uništiše prije kojih 70-tak godina najveću jevrejsku zajednicu na Balkanu poslije Soluna, ili oni što postrojavaše na Koševu ili pred Begovom džamijom ponajprije Crnu legiju, a onda Handžar diviziju..."

Znaš li uopšte kako je bilo biti, tretiran od strane vlasti/progona od gradske vlasti, policije /vojske, kako je bilo biti 1992/1995, npr.
Srbin u Sarajevu i Bošnjak/Hrvat U Banja Luci?

U Sarajevu sigurno nije bilo najprijatnije biti Srbin u ratu ali poglkedaj npr dokumentarac o Dobrinji , koja je bila dio grada u dvostrukom okruženju? Zašto mi ne porušišmo srpske/pravoslavne crkve? Sigurno je na n-tu bilo gore Bošnjaku i Hrvatu u Banja Luci...
Niz komandira su bili npr. Srbi u Sarajevu, u zgradama je večina živjela normalno sa Bošnjacima i Hrvatima...
Znaš li šta je sa svim džamijama u Banja Luci, znaš li šta bi kada prije nekoliko godina počeše obnovu jedne od najljepših bosanskih džamija?
Last edited by Fudo Bosna on 26/08/2015 13:47, edited 1 time in total.
hrasno38

#134 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:
Cherry-Cherry wrote: Kada Bošnjak kritikuje Sarajevo, to je ok. A kada Srbin kritikuje Sarajevo, mora se odmah ograditi od Srebrenice, genocida, Karadžića... U suprotnom je četnik. Nego prvo da se lijepo jedno stotinu puta izvine u svoje ime i u ime svoga naroda i to velikim slovima, pa onda da stidljivo sitnim slovima napiše šta mu smeta. Pa da se onda opet izvinjava i ograđuje od rata, genocida itd...
Naravno da ne, ali da je govorio o Sarajevu u sličnom kontekstu kao o Banja Luci, niko od Bošnjaka ne bi ni "a" rekao...pa pročitaj

Banja Luka...
"...Ona je hodajuća materija neukusno odabranih primeraka poslednje mode. Sebe ne vidi, ne čuje i ne otkriva, i kao takva je benigno dopadljiva drugima. Ne znate da li ima puno godina ili je stasavajući starmal ukočenog držanja i nepodnošljive umišljenosti. Analizirate li je, sažalićete se na nju, čak i ako ste preke ćudi. Ali vi je nećete analizirati jer ona je neodvojivi deo tmuše. Ako ste vi ona, nećete se samoposmatrati jer tu si budalaštinu ne dopuštate. Ona samo strese prljavštinu sa odore, skokne do Zagreba, obuče se u svoju udobnu vanjštinu skupocenosti. ...
Ona ne pleše. Ona se ne mrda. Tužno je njeno ubeđenje da je smešna zaigra li uz muziku. Redovno guši zvukove u sebi i oko sebe. Dopušta jedino glasnu crkvenu zvonjavu, a nije vernica. Držanje joj je smerno i kraljica spoljne bitnosti uspešno je uverila druge u veru svoju. Ona se kinđuri svim i svačim, a bezlična je. Prokletstvo je što na njoj đinđule blede i lepota iščezava, ili se krije u kukavičkoj sakrivenosti. "

Sarajevo:
"...Oh kako mrzim Sarajevo lijepi grad, taj što ukoljicu trudnica, baba, deda i maloljetne đece Nasera Orića dočekuje kao heroja, a zapaljeni Srbi, nevini civili po Milinkladskoj ulici i mnogim drugim mjestima (uključujući prijatelja moga đeda Sretena Ninkovića) im nisu bitni, niti su ikada čuli za njih, nikad čuli za njihove patnje), i koji u njemu nikada nisu našli spokoja dostojnog svoga mučeništva, oh kako mrzim to Sarajevo, taj lijepi grad što postavlja table koje proklinju neodređene “srpske zločince”, a da su mu neimenovani i posve neetnički/konfesionalno definirani zločinci koji uništiše prije kojih 70-tak godina najveću jevrejsku zajednicu na Balkanu poslije Soluna, ili oni što postrojavaše na Koševu ili pred Begovom džamijom ponajprije Crnu legiju, a onda Handžar diviziju..."

Znaš li uopšte kao je bilo od strane vlasti progona od vlasti, policije /vojske, bilo biti Srbin u Sarajevu i Bošnjak U Banja Luci?

U Sarajevu sigurno nije bilo najprijatnije biti Srbin u ratu ali poglkedaj npr dokumentarac o Dobrinji , koja je bila dio grada u dvostrukom okruženju? Zašto mi ne porušišmo srpske/pravoslavne crkve? Sigurno je na n-tu bilo gore Bošnjaku i Hrvatu u Banja Luci...
Niz komandira su bili npr. Srbi u Sarajevu, u zgradama je večina živjela normalno sa Bošnjacima i Hrvatima...
Znaš li šta je sa svim džamijama u Banja Luci, znaš li šta bi kada prije nekoliko godina počeše obnovu jedne od najljepših bosanskih džamija?[/quote]

Samo za vrijeme Sefera Halilovica........
radiostar

#135 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by radiostar »

zateznistub wrote:
radiostar wrote:

ma smijesno, koje nepobitne cinjenice? nepobitna cinjenica da IB kroji kapu Sarajevu? pa bolan pobilo nas, protjeralo nas, nema sta nije, i opet smo toliko 'mocni' da preuzmemo glavni grad? pa gdje su dreeeeeevne sarajlije da vrate sto je njihovo? mislim, ok, hajde, godinu-dvije, ali evo 20 godina za sve sto je sranje u Sarajevu kriva je IB i Sandzak, a sarajlije jadne ne mogu da se odbrane.
iskreno, ja licno, u svom zivotu nisam imao problem ni sa kim, mislim da se ponasam u okvirima normale, jedina mi je ideologija da probam osigurati normalan zivot sebi i svojoj porodici, naravno pri tome ne zelim druge ostetiti.
ali ovo stalno okrivljavanje dosla za svako sranje koje je u sarajevu postaje ishabano i staro, a i dosadno... ma gori sam ja sto reagujem uopste

zivjeli
jasko_ba

#136 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by jasko_ba »

ultima_palabra wrote:Još jedan ovakav tekst i čeka ga počasna stolica u Reflexu.
:D :thumbup:
Fudo Bosna

#137 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Fudo Bosna »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:

Banja Luka...

Sarajevo:

Znaš li uopšte kao je bilo od strane vlasti progona od vlasti, policije /vojske, bilo biti Srbin u Sarajevu i Bošnjak U Banja Luci?

Znaš li šta je sa svim džamijama u Banja Luci, znaš li šta bi kada prije nekoliko godina počeše obnovu jedne od najljepših bosanskih džamija?
Samo za vrijeme Sefera Halilovica........[/quote]

Bilo je i poslije ali nije bit teme, bit je da su komšije, nebošnjaci, konkretno iz moje zgrade, živjeli normalno, bez da su maltretirani, odvođeni u logore, prebijani,(ako je živjeti bez vode i struje i pod granatama "normalno"), niko ih dirao nije, kasnije je Caco pravio sranja u S Gradu ali je i uklonjen i to su izolovani slučajevi a ne sračunat , pripreman i organizovan progon i zločini !!!
wolf07

#138 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by wolf07 »

Nema savršenog grada, otvorenog, kosmopolitskog do srži, spremnog da primi svakog sa strane. Nije ni Sarajevo u tom pogledu ništa drugačije. Sarajevo ne voli četnike, ustaše, sandžaklije, vehabije, hercegovce, krajišnike, istočnjake, LGBT, provincijalce iz Banovića ili Turbeta. Ne voli Sarajevo ni Zenicu ili Tuzlu. Na koncu, Sarajevo ima i samo sa sobom problem pa uvijek možeš popoloviti taj grad i naći dvije jake grupe oprečnih stavova bez obzira da li se radilo o FK Sarajevo ili FK Željezničar, o Arapima i Islamu, Americi, Evropi, alkoholu, psima lutalicama, komunistima... uvijek imaš one "ZA" i one "PROTIV", i uvijek ima dovoljno i jednih i drugih da ti se učini da sutra mogu među sobom da zarate.

Međutim, postoji jedna druga stvar koju Vuk namjerno preskače, zaobilazi ili zaboravlja. Sarajevo može i treba biti mjereno samo u odnosu na Beograd, Zagreb i donekle Banja Luku. A šta su danas ti gradovi? To su manje ili više legla četništva ili ustaštva! U BL se i danas na svakom ćošku prodaju majice s likom Draže Mihailovića, i kad se neko osvrnuo na tu pojavu? Je li to neka kosmopolitska odlika grada na Vrbasu. Od Beograda je napravljena pro-ruska vukojebina sa licemjernim vraćanjem maloprije pomenutog Draže na scenu, i to na velika vrata! Sudskim putem! Šešelj sipa otrov svaki dan pa nikom ništa. Zagreb je tu još i najkorektniji, ali svako malo grakne neki thompson "Za dom - spremni"! Naprosto se takmiče u ZG ko će više da da napakosti Srbima kad se primakne svaka godišnjica "Oluje". Imaju Bošnjaci Nasera Orića koji vjerovatno jeste kriv za neke zločine, ali ko bi ostao čist u onoj klaonici od 1992-95.g. u onim okolnostima. Hag je rekao svoje za tog čovjeka i tu je kraj te priče, isto kao što je i priča o Perišiću ili Gotovini završena za sva vremena i više ih niko i ne pominje.
Pored toga, ne razumijem zašto se uvijek i iznova pokušava Alija izravnati sa Slobom ili Tuđmanom. Dajte jedan, samo jedan, govor, zapisnik ili intervju u kome se on može makar uporediti sa njima dvojicom. Manite se više uravnilovke po kojoj je Milošević = Tuđman = Izetbegović. To nije ni izbliza tačno ni po kom osnovu. Treba biti debelo bezobrazan pa ih stavljati u istu ravan kad je odgovornost za rat i ratne zločine u pitanju. Da je bio neki ekstra sposoban političar - nije, ali to ne znači da je kriv za krvoproliće onih razmjera. On je po odgovornosti puno bliži Kučanu, a njega nikad niko ni u šali nije povezao sa bilo čime nečasnim. Preslušajte malo razgovore Milošević - Karadžić, Milošević - Mladić, Karadžić - Ćosić, pregledajte zapisnike sa sastanaka Miloševićevog Savjeta za odbranu i bezbjednost (ili kako se već to tijelo zvalo), pa izjave i zapisnike sa Tuđmanovih "sijela", a onda to uporedite sa onim što je Alija govorio. To bi jedan ozbiljan istoričar morao imati "u malom prstu" ako hoće da se bavi svojim poslom.
dječak sa šibicama

#139 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

radiostar wrote:
dječak sa šibicama wrote:Recimo da sam samokritican, jer i femili mog baaaabe je IB svedjani. Skau gapru.
ma nije bitno to, mogao si napisati bilo koji drugi dio BiH...

ti izgleda imas problem sa svojim porijeklom.
Nemam ja problema, Sarajevo ima problema.

U tome je sva sustina.

To sto sam dijelom porijeklom otamo, ne znaci da ne vidim neke stvari. Ali eto, ako ti je lakse, samo sarajlijica, nebitno mjesto porijekla.
hrasno38

#140 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by hrasno38 »

radiostar wrote:
zateznistub wrote:
radiostar wrote:

ma smijesno, koje nepobitne cinjenice? nepobitna cinjenica da IB kroji kapu Sarajevu? pa bolan pobilo nas, protjeralo nas, nema sta nije, i opet smo toliko 'mocni' da preuzmemo glavni grad? pa gdje su dreeeeeevne sarajlije da vrate sto je njihovo? mislim, ok, hajde, godinu-dvije, ali evo 20 godina za sve sto je sranje u Sarajevu kriva je IB i Sandzak, a sarajlije jadne ne mogu da se odbrane.
iskreno, ja licno, u svom zivotu nisam imao problem ni sa kim, mislim da se ponasam u okvirima normale, jedina mi je ideologija da probam osigurati normalan zivot sebi i svojoj porodici, naravno pri tome ne zelim druge ostetiti.
ali ovo stalno okrivljavanje dosla za svako sranje koje je u sarajevu postaje ishabano i staro, a i dosadno... ma gori sam ja sto reagujem uopste

zivjeli
Sarajlije su pobjegle u ratu na raznorazne strane a oni sto su ostali i bili u A BiH su najveci pusaci u svom rodnom gradu. Ono sto sam napisao stojim iza svake rijeci....IB je i u drugom svjetskom ratu dosla u Sarajevo ali je Tito tj tadasnja vlast poslije rata fino ih vratila na rodna ognjista. Sad su se rasirili ko epidemija po ciejlom gradu i po pozicijama i zaposljavaju do 30-tog koljena a stara ognjista im sluze kao vikendice.
Ajatolah_

#141 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Ajatolah_ »

Povraća mi se više na ovo pravdanje svega sa "a čekaj, ima kod njih gore", ili, "aj' nek' prvo oni to riješe pa ćemo mi",... i slične gluposti.
dječak sa šibicama

#142 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

hrasno38 wrote:... a stara ognjista im sluze kao vikendice.
Rancevi, molim lijepo :D

Ali dobro, ovo je vec sovinisticka, nisu svi ljudi isti.

Ja ih imam u porodici koji su gospoda a sisli su sa obronaka Jahorine ili Zebine Sume, a ima i papaka da padnes na dupe kad cujes razmisljanje.
zateznistub

#143 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by zateznistub »

radiostar wrote: ma smijesno, koje nepobitne cinjenice? nepobitna cinjenica da IB kroji kapu Sarajevu? pa bolan pobilo nas, protjeralo nas, nema sta nije, i opet smo toliko 'mocni' da preuzmemo glavni grad? pa gdje su dreeeeeevne sarajlije da vrate sto je njihovo? mislim, ok, hajde, godinu-dvije, ali evo 20 godina za sve sto je sranje u Sarajevu kriva je IB i Sandzak, a sarajlije jadne ne mogu da se odbrane.

zivjeli
Fino sam napisao da ne valja generalisati, ali pošto me tegliš za jezik:

U firmi u kojoj ja radim, nekrunisani vladari su upravo IB,

Kad se zaratilo, kad sam zajedno sa ocem i materom razgulio sa Vraca oni otišli na Vratnik ja na Čengić Vilu kod nane gje je vec bila moja tetka sa porodicom pobjegla iz Ljubljanske...i kad su moji dosli sa tog istog Vratnika, Alija koji tada zadužen za dodjelu stanova na ČV2 nije nam dao stan jer biva imamo nanin hej nas 8 u jednom stanu...

A isti taj Alija (zaboravih prezime) (sjetih se, Lojo) bje dijelio i kapom i šakom stanove fočacima...
Last edited by zateznistub on 26/08/2015 14:01, edited 1 time in total.
hrasno38

#144 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:Samo za vrijeme Sefera Halilovica........
Fudo Bosna wrote:Bilo je i poslije ali nije bit teme, bit je da su komšije, nebošnjaci, konkretno iz moje zgrade, živjeli normalno, bez da su maltretirani, odvođeni u logore, prebijani,(ako je živjeti bez vode i struje i pod granatama "normalno"), niko ih dirao nije, kasnije je Caco pravio sranja u S Gradu ali je i uklonjen i to su izolovani slučajevi a ne sračunat , pripreman i organizovan progon i zločini !!!
Evo kod mene na Trgu heroja su privodjeni i marisani od opet onih koji nisu imali muda da ispale metak ali su zato bili prvi kad je trebalo krast i tuci civile....i na zalost bili su A BiH. Mom su drugu upali u stan roditeljima dok je bio na polozaju zato sto je srbin tako da mi je vise pun kurac tog idealiziranja stvari. Nemjerljive su patnje izmedju bosnjaka i hrvata u RS-u i srba i hrvata u F BiH ali i ovdje kod nas je bilo sranja koja se minimiziraju.
supercali

#145 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by supercali »

Da su sve dosle iste nisu
Da se sarajevo promijenilo na gore dolaskom dosla u ratu najvise iz istocne bosne i sandzaka jeste
Cinjenica je da se najvise doselilo iz tih krajeva jer gravitiraju sarajevu a uostalom nece onaj iz bl bjezati na pocetku rata u sa nego ce ici u hr kao i kompletna srednja i sjeverna bosna
Zasto nema bijeljinaca ii zvornicana toliko u sarajevu iako su podrinje isto kao i foca gorazde visegrad zato kao sto rekoh bjezali su u hr ili srbiju zavisno ko kako itd
Sad kad uzmemo mjesto rodjenja danasnjih stanovnika grada preovladava ib i sandzak svidjelo se to nekome ili ne
Sto zbog ovoga sto sam naveo sto zbog jeftinih glasova na izborima nije ni bitno al su to cinjenice koje ne moze osporiti niko
Isto tako dosta ih je zaposljavano na kraju rata upravo iz ovog drugog razloga ovo ostalo sto se tice ostalih dijelova bih je sve zaposleno mnogo kasnije
I nije problem u tome ko je gdje rodjen nego kako je zaposlen i zna li raditi posao
Meni licno ne bi ametalo da u svim sarajevskim opstinama radi kompletna struktura iz zenice ako su svi strucnjaci u svom poslu i rade taj posao odgovorno i posteno al nazalost slabo je takvih
wolf07

#146 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by wolf07 »

Ajatolah_ wrote:Povraća mi se više na ovo pravdanje svega sa "a čekaj, ima kod njih gore", ili, "aj' nek' prvo oni to riješe pa ćemo mi",... i slične gluposti.
Ne! Nije poenta u tom "ONI" i "MI"! Poenta je u tome da se govna i smrad očiste, i stanje sanira na mjestu gdje nastaju problemi i gdje ih je najviše!
hrasno38

#147 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by hrasno38 »

zateznistub wrote:
radiostar wrote: ma smijesno, koje nepobitne cinjenice? nepobitna cinjenica da IB kroji kapu Sarajevu? pa bolan pobilo nas, protjeralo nas, nema sta nije, i opet smo toliko 'mocni' da preuzmemo glavni grad? pa gdje su dreeeeeevne sarajlije da vrate sto je njihovo? mislim, ok, hajde, godinu-dvije, ali evo 20 godina za sve sto je sranje u Sarajevu kriva je IB i Sandzak, a sarajlije jadne ne mogu da se odbrane.

zivjeli

Kad se zaratilo, kad sam zajedno sa ocem i materom razgulio sa Vraca oni otišli na Vratnik ja na Čengić Vilu kod nane gje je vec bila moja tetka sa porodicom pobjegla iz Ljubljanske...i kad su moji dosli sa tog istog Vratnika, Alija koji tada zadužen za dodjelu stanova na ČV2 nije nam dao stan jer biva imamo nanin hej nas 8 u jednom stanu...

A isti taj Alija (zaboravih prezime) (sjetih se, Lojo) bje dijelio i kapom i šakom stanove fočacima...
He pa svi su mahom po dolasku zaposljavani po Klasu, EP, Telekomu, javnim ustanovama....Husein Ahmovic bivsi direktor Klasa je zaposlio bukvalno 10 koljeno u toj firmi kao kasnije i Selimovici itd itd. Da ne spominjem opstine i naravno pod obavezno guranje u centar grada...odmah me podsjeti na film Zute Dunje i kad je Zijah sa familijom uletio u austrougarsku stancinu....e pa upravo to je slika i prilika danasnjeg Sarajeva.
Ajatolah_

#148 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Ajatolah_ »

wolf07 wrote:
Ajatolah_ wrote:Povraća mi se više na ovo pravdanje svega sa "a čekaj, ima kod njih gore", ili, "aj' nek' prvo oni to riješe pa ćemo mi",... i slične gluposti.
Ne! Nije poenta u tom "ONI" i "MI"! Poenta je u tome da se govna i smrad očiste, i stanje sanira na mjestu gdje nastaju problemi i gdje ih je najviše!
E pa ne može. Jer svima sopstveni smrad miriše.
wolf07

#149 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by wolf07 »

@Ajatolah

Niko ne kaže da miriše, uostalom već rekoh da i ja mislim da je Orić vjerovatno kriv za neke zločine (iako za takvo šta nemam nikakve dokaze jer nisam bio tamo u to vrijeme). Samo kažem da postoji redoslijed kojim se ovakve stvari rješavaju. Ne može se očekivati od Bošnjaka da odmah i bez odlaganja riješe svaku stvar koja se eventualno ne sviđa Srbima ili Hrvatima dok oni istovremeno jačaju svoje desničare i ultradesničare, što javno - što tajno.
radiostar

#150 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by radiostar »

zateznistub wrote:

zivjeli

na zalost, svako malo zaboravim ko su sve sagovornici ovdje na ovom forumu, pa se odlucim javiti, upitati, prokomentarisati, i svaki put mi skoci na nos i kazem necu vise nikad, ali eto...
zao mi je sto niste dobili stan, trebali ste dobiti, slazem se, i stvarno su ti focaci pokvareni ljudi, tek su mi se sad oci otvorile, a sigurno su i ovi drugi od drine do kozije cuprije isti...
Locked