Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
greenergy

#126 Re: Arapi u Sarajevu

Post by greenergy »

Image

Biće i arapa uskoro, još kad počnu da cugaju i bare treba?
dustaban

#127 Re: Arapi u Sarajevu

Post by dustaban »

Ovdje covjek ako hoce da bude malo direktniji (i iskreniji) biva proglasen rasistom.
Ja vam dalje necu nista govoriti o arapima, samo bih vas zamolio da nase arapske turiste uporedite sa turistima iz japana kojih takodje ima znacajan broj u Sarajevu ovih dana.
Rasizam je kad kazes: fij crnac, fuj Kinez, fuj Arapin... Ali kad kazem STOP NEKULTURI (bez obzira cija i odakle dolazila), to je nesto sasvim drugo, to je briga i ODGOVORNOST za sredinu u kojoj zivim.
Nas problem nije sto su Arapi koje gledamo po Ilidzi i po Sarajevu mahom nekulturni (a fakat su EVIDENTNO i vecinom nekulturni). Nas je problem kad im idemo niz dlaku, mnogo vise nego to gostoljubivost dopusta ("neka se posere na po ulice ako ima pare!").
A najveci je problem ako se ispostavi da nije rijec o turistima vec o novim sugradjanima.

Ali vi nas uvjeravate da nije tako i da je ovaj strah neutemeljen.
OK, vidjecemo...
broj dva

#128 Re: Arapi u Sarajevu

Post by broj dva »

Zasto mislis da ce dobiti BiH drzavljanstvo, na osnovu cega ? Brak, dug boravak u zemlji... ? Nije drzavljastvo hljeb ba ga u granapu kupis (doduse kako nam je sjebana drzava ni to ne bi cudilo...), ne djeli se tek tako.
I da li ti arapi traze BiH drzavljanstvo, ja kako sam shvatio vecinom dolaze turisti, pogdjekoji investitor i nesto bradati spodoba u kratkim hlacama...[/quote]
Nisi u toku.
Ovi što dolaze pokupovaše svu zemlju i kuće do kojih stignu, organizirali su i agenciju za kupovinu nekretnina, a radi se o tome da su arapi shvatili da im je jeftinije ovdje kupiti kuću i provesti penzionerske dane u (za njih) raju. Ko tu drpa pare na njihovom dovlačenju, zna se. Ne dolaze neorganizirano, a što žele da kupe - kupe, i dobiju i dozvole za gradnju.
Znam to jer sam pričao sa njima.[/quote]
---------

Priznajem da mozda nisam skoz u toku i da pisem generalno. Ali ja sam replicirao na argument o drzavljanstvu (da dolaze i postaju drzavljani BiH) i interesuje me da li imaju konkretne cifra koliko je arapa u zadnji par godina trazilo nase drzavljanstvo, na kojim osnovama i koliko je arapa dobilo to drzavljanstvo ?
To sto kupuju zemljiste/kuce - valjda je i to po zakonu, ako imaju pravo da kupuju u cemu je problem...
I moj je plan tu provesti penzionerske dane :)
Rizvan

#129 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Rizvan »

Ramzess Veliki wrote:
Rizvan wrote:
Ramzess Veliki wrote:

Ti evropski turisti hipici dolaze u vrlo malom broju i nisu napadni, ne smetaju nikome.
Ne smetaju ni Arapi osim ksenofobima rasistima i englezima wannabe.
Meni smetaju jer nam utiču na kulturu življenja, običaje ... na Ilidži je izbila tuča oko djevojke jer je nosila kratak šorc.
Dovukljaće se ista ona bagra koja je u ratu pucala na djevojke na Jablaničkom jezeru iz automatskih pušaka, što su išli po selima i tukli mještane kod kojih bi našli kazan za rakiju.
Zapravo, smetaju ti jer imaš predrasude, tako reci. Ali ne brini se i to je izlječivo, kreći se i komuniciraj....nadoći ćeš i ti da u svakom žitu ima kukolja. :thumbup:
greenergy

#130 Re: Arapi u Sarajevu

Post by greenergy »

dustaban wrote:Ovdje covjek ako hoce da bude malo direktniji (i iskreniji) biva proglasen rasistom.
Ja vam dalje necu nista govoriti o arapima, samo bih vas zamolio da nase arapske turiste uporedite sa turistima iz japana kojih takodje ima znacajan broj u Sarajevu ovih dana.
Rasizam je kad kazes: fij crnac, fuj Kinez, fuj Arapin... Ali kad kazem STOP NEKULTURI (bez obzira cija i odakle dolazila), to je nesto sasvim drugo, to je briga i ODGOVORNOST za sredinu u kojoj zivim.
Nas problem nije sto su Arapi koje gledamo po Ilidzi i po Sarajevu mahom nekulturni (a fakat su EVIDENTNO i vecinom nekulturni). Nas je problem kad im idemo niz dlaku, mnogo vise nego to gostoljubivost dopusta ("neka se posere na po ulice ako ima pare!").
A najveci je problem ako se ispostavi da nije rijec o turistima vec o novim sugradjanima.

OK, vidjecemo...
Promijenice oni mišljenje kad im se ćerka počne vozati sa Arapom,
Gdje onda toleracija nestane?
DaffyDuck

#131 Re: Arapi u Sarajevu

Post by DaffyDuck »

Corto Maltese wrote:
Ramzess Veliki wrote: Vala neka ih tamo odakle su se dovukli.
Ovi što kod nas dolaze su niži i srednji stalež, penzioneri kojima je jeftinije ovdje živjeti nego tamo odakle dolaze.
Teški uobraženi primitivci koji će svoju nekulturu prosipati ovdje nama. Napravit će saobraćajni haos, napadati naše djevojke, agresivni su i nametljivi.
Ja sam radio u njihovim zemljama i sa njima i ne želim ih više nikad očima vidjeti.
U nedjelju odem na Rimski most, tiho, svježe, baš prijatan ugođaj, a zatim dođe autobus pun arapa, žena i djece. Odjednom dreka, galama, izvukoše i nekakvu tamburu pa poče dreka i urlanje.
To je samo početak, živi bili pa vidjeli koliko ćemo izdržati sa njima.

A ovi što bježe od rata ... sve bih ja to vratio nazad. To su kukavice i dezerteri, neka idu braniti svoje.
Priznaj da je ovo cut/paste sa teme "Bosanci na Makarskoj Rivijeri" sa index.hr
Samo si plažu u Brelama zamijenio Rimskim mostom.
u sridu :thumbup:
Haris.ba

#132 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

dustaban wrote:Ovdje covjek ako hoce da bude malo direktniji (i iskreniji) biva proglasen rasistom.

OK, vidjecemo...
Stvar je u tome da se u nečijoj kući ponašaš kako se I gazda ponaša. Vidiš. Mi smo većinom nekulturni. I ne idemo mi niz dlaku. Arapi se ponašaju isto ko i većina nas. Inače bi bili sankcionisani. Ko baci papirić - kazna. Ko se pokaki na cesti - kazna. Ali mi znamo da to tako ne funkcioniše prema nama. Zašto bi prema nekom drugom?

Većina Japanaca je takva kakva jest. Jer dolaze iz uređenom sistema. A ti od Arapa (nebitno koga) tražiš da budu kulturni, a sami domaćini nisu. Ne ide. Prvo, trebamo se mi kultivisati - pa tek onda od drugih to tražiti.

A i ako su novi sugrađani - šta fali. Šuti, šta bi da su Jevreji. :-)
A da, Jevreji ne kake po cesti.
supercali

#133 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Pa nije tu problem u arapima nego u nasoj vlasti i policiji
Nek kaznjavaju ako ne poštuju zakon i eto reda
Al problem je sto ga i nasi sabani ne postuju a ocekujes od nekog arapa da ga postuje
MisterNo1

#134 Re: Arapi u Sarajevu

Post by MisterNo1 »

broj dva wrote:
Šunj wrote:
MisterNo1 wrote:Hajd se malo saberi. Odgovor je u onome što si napisao.

Rat, sukobi, ubijanje...
Dolaze jer vide sansu da investiraju i dobiju vrijedne stvari za male pare. Vrata EU su otvorena, mnogi ce dobiti BIH drzavljanstvo, a BiH ce uci u EU makar za deset godina.
----
Zasto mislis da ce dobiti BiH drzavljanstvo, na osnovu cega ? Brak, dug boravak u zemlji... ? Nije drzavljastvo hljed ba ga u granapu kupis (doduse kako nam je sjebana drzava ni to ne bi cudilo...), ne djeli se tek tako.
I da li ti arapi traze BiH drzavljanstvo, ja kako sam shvatio vecinom dolaze turisti, pogdjekoji investitor i nesto bradati spodoba u kratkim hlacama...
Ne mislim ništa, ljudi dolaze iz raznoraznih razloga ovdje. I neka ih, neki problem?
Što se mene tiče neka dođe svako pa i kinezi iz japana :mrgreen:
mongolci, tibetanci, marsovci...samo neka me ne diraju i ne ugrožavaju moju okolinu.
MisterNo1

#135 Re: Arapi u Sarajevu

Post by MisterNo1 »

broj dva wrote:
MisterNo1 wrote:Znao sam da će neko Norvešku uzeti za primjer, rekao sam sve tri zemlje zajedno.
Ne mora biti da je i blizu istine ono što sam napisao, ali broj stranih državljana koji
ulaze u BiH je vjerovatno zanemarljiv u odnosu na pomenute države.
------
Svedskal je lani primila oko 100 000 izbjeglica (nisu svi arapi ali vecinom) a nama smetaju arapski turisti.
Znam ja nas, jebo ti nas...
o tome vam govorim :wink:
EmiRem

#136 Re: Arapi u Sarajevu

Post by EmiRem »

Mi smo stoka isto , to stoji, ali oni rade neke stvari koje cak i mi ovakvi kakvi smo ne radimo. Primjer sto sam cuo u hotelu,dodju, jedu i sve sto ostane na svedskom stolu uzmu istresu u kese i ponesu sa sobom, kupe caj u konzumu i onda stanu u red za onaj aparat s vodom njih 20 , naprave caj i sobu. To sto skacu i galame ko divljaci ko da je sve njihovo da ne pricam....Mi kakvi god da smo tako se bar ne ponasamo....
Haris.ba

#137 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

supercali wrote:Pa nije tu problem u arapima nego u nasoj vlasti i policiji
Al problem je sto ga i nasi sabani ne postuju a ocekujes od nekog arapa da ga postuje
Ma nije problem ni u Arapima, ni u vlasti, ni u policiji.

Problem je u nama. Nama koji trenutno živimo na ovim prostorima. Kad bi neko dobio kaznu zbog galame - odmah bi se potezala štela - šta on ima meni da određuje koliko da budem glasan u mom domu.

Vlast je odraz naroda. Policija je samo oruđe vlasti.

Odnos prema Arapima (bilo kojem narodu) je samo simptom raznih bolesti od kojih bolujemo.
MisterNo1

#138 Re: Arapi u Sarajevu

Post by MisterNo1 »

EmiRem wrote:Mi smo stoka isto , to stoji, ali oni rade neke stvari koje cak i mi ovakvi kakvi smo ne radimo. Primjer sto sam cuo u hotelu,dodju, jedu i sve sto ostane na svedskom stolu uzmu istresu u kese i ponesu sa sobom, kupe caj u konzumu i onda stanu u red za onaj aparat s vodom njih 20 , naprave caj i sobu. To sto skacu i galame ko divljaci ko da je sve njihovo da ne pricam....Mi kakvi god da smo tako se bar ne ponasamo....
Ne vjeruj svemu što se priča. :wink:
dustaban

#139 Re: Arapi u Sarajevu

Post by dustaban »

Haris.ba wrote:
dustaban wrote:...
Stvar je u tome da se u nečijoj kući ponašaš kako se I gazda ponaša. Vidiš. Mi smo većinom nekulturni. I ne idemo mi niz dlaku. Arapi se ponašaju isto ko i većina nas. Inače bi bili sankcionisani. Ko baci papirić - kazna. Ko se pokaki na cesti - kazna. Ali mi znamo da to tako ne funkcioniše prema nama. Zašto bi prema nekom drugom?
Većina Japanaca je takva kakva jest. Jer dolaze iz uređenom sistema. A ti od Arapa (nebitno koga) tražiš da budu kulturni, a sami domaćini nisu. Ne ide. Prvo, trebamo se mi kultivisati - pa tek onda od drugih to tražiti.
E sto se i ti nalupa gluposti...
Nasa nekultura je drugi problem, ovdje je rijec o nekulturi gostiju (i mozda novih sugradjana).

Vec sam negdje napisao, mene ubija nas seljakljuk, ali ja fakat nisam jos vidio od nasih seljaka ovakvu vrstu ponasanja. Nas je seljak nekako... kako da to kazem, svjestan svoga primitivizma. On je sebi napravio koride, foloteke, kafancure, buvljake... ali ja jos nisam vidio kako nas primitivac uzme pivu i cucne da je pije u po SCC-a, kao da je pred granapom!

A upravo sam takve prizore vidjao ovih dana sa nasim dragim arapskim turistima!

(ovo o Jevrejima koji ne kake po cesti necu komentarisati, prebroj nobelovce...)
Last edited by dustaban on 10/08/2015 13:32, edited 1 time in total.
Haris.ba

#140 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

EmiRem wrote:Mi smo stoka isto , to stoji, ali oni rade neke stvari koje cak i mi ovakvi kakvi smo ne radimo. Primjer sto sam cuo u hotelu,dodju, jedu i sve sto ostane na svedskom stolu uzmu istresu u kese i ponesu sa sobom, kupe caj u konzumu i onda stanu u red za onaj aparat s vodom njih 20 , naprave caj i sobu. To sto skacu i galame ko divljaci ko da je sve njihovo da ne pricam....Mi kakvi god da smo tako se bar ne ponasamo....
Vidiš, imaš osoblje hotela. Pa, ako ono to toleriše - ne vidim problem. Njihov je hotel. Postoji uskraćenje usluge na kraju krajeva. Nije ti ušao u kuću, pa sa stola uzeo paštetu.

Nije to specijalnost Arapa za čaj i sobu. Mnogi to narodi rade. U Francuskoj u svakoj sobi u hotelu imaš kuhalo - baš radi takvih običaja.

Jesu ti ušli u kuću pa galamili? Ima policija, narušavanje javnog reda i mira.
supercali

#141 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Haris.ba wrote:

Problem je u nama. Nama koji trenutno živimo na ovim prostorima. Kad bi neko dobio kaznu zbog galame - odmah bi se potezala štela - šta on ima meni da određuje koliko da budem glasan u mom domu.

Odnos prema Arapima (bilo kojem narodu) je samo simptom raznih bolesti od kojih bolujemo.
Pa ko cini vlast i policiju nego mi
Jbg isti taj politicar ili policajac kad nije na duznosti je obican covjek koji se ponasa tako kako se ponasa
A nazalost tako se ponasa i na duznosti
Dozer

#142 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Dozer »

Vala, kad u Teheranu (Sarajevu) mogu zivjeti Turci (muslimani), mogu i Harapi :lol: :lol: :lol:
Nidje veze, naravno...

Ne kontam ja ove/vas koji se polomiste braneci nesto sto je van svake zdrave pameti... Da li vi shvatate da se s dolaskom tih para koje ovi uhljupi "donose", donosi i jedan novi val ponasanja, nekulture, "vrijednosti" i morala koji je sve, samo ne dobrodosao ovdje?

Ko je ikada sreo Arape, a pogotovo s njima proveo neko vrijeme, taj vrlo dobro zna kakva je to sorta ljudi, generalno.
Na prvom mjestu im je vlastiti interes, i do njega ce doci na bilo koji nacin, pri cemu nece birati ni nacin ni sredstva da bukvalno prevare svakoga na koga naidju. To je takva kultura, nacin zivota vijekovima, i tu se ama bas nista ne moze promijeniti.

Druga stvar je sto kod nas ovdje NE POSTOJI ni jedan jedini nacin provjere svih tih koji dolaze, pa nam bez problema moze doci i pola Al-Kaide ili ISIL-a. Neka turisticka agencija ih jednostavno pobere negdje, ko zna gdje, istovari na nas aerodrom, i pusti da se k'o bubasvabe razmile. Najbitnije je uzeti pare, za ostalo se svima zivo jebe.
Dajte ba...upalite malo mozak. Jebo vas i rasizam i nacionalizam i etnicizam i vjera. Ne prica se ovdje o tome... :roll:
Last edited by Dozer on 10/08/2015 13:37, edited 1 time in total.
Haris.ba

#143 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

dustaban wrote:
Haris.ba wrote:
dustaban wrote:...
E sto se i ti nalupa gluposti...
Nasa nekultura je jedan par cipela, ovdje je rijec o nekulturi gostiju (i mozda novih sugradjana).

Vec sam negdje napisao, mene ubija nas seljakljuk, ali ja fakat nisam jos vidio od nasih seljaka obvakvu vrstu ponasanja. Nas je seljak nekako... kako da to kazem, svjestan svoga primitivizma. On je sebi napravio koride, foloteke, kafancure, buvljake... ali ja jos nisam vidio kako nas primitivac uzme pivu i cucne da je pije u po SCC-a, kao da je pred granapom!

A upravo sam takve prizore vidjao ovih dana sa nasim dragim arapskim turistima!

(ovo o Jevrejima koji ne kake po cesti necu komentarisati, prebroj nobelovce...)
Vidim, sporo se konta. Nisi ni skontao ovo za Jevreje.

Haj da pokušam ponovo. Znači, kad Arap skonta svoj primitivizam biće ok? I problem je što je neko pio ispred SCC -a? Ako vlasniku SCC-a ne smeta (jer onaj "trg" ispred je njegov), a tebi smeta (na što imaš pravo) onda Arapima treba šta? Zabraniti dolaziti?
Haris.ba

#144 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

supercali wrote:
Haris.ba wrote:

Pa ko cini vlast i policiju nego mi
Jbg isti taj politicar ili policajac kad nije na duznosti je obican covjek koji se ponasa tako kako se ponasa
A nazalost tako se ponasa i na duznosti
I zaključak je - problem su Arapi? :D
supercali

#145 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Normala arap je problem treba im vize staviti i ako hoce da nas posjete to mogu iskljucivo iz aviona raditi
I nek samo bacaju pare i nikako da slete u bih
Haris.ba

#146 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Dozer wrote: Ko je ikada sreo Arape, a pogotovo s njima proveo neko vrijeme, taj vrlo dobro zna kakva je to sorta ljudi, generalno.
Na prvom mjestu im je vlastiti interes, i do njega ce doci na bilo koji nacin, pri cemu nece birati ni nacin ni sredstva da bukvalno prevare svakoga na koga naidju. To je takva kultura, nacin zivota vijekovima, i tu se ama bas nista ne moze promijeniti.
Ko je ikada sreo Srbe, a pogotovo s njima proveo neko vrijeme, taj vrlo dobro zna kakva je to sorta ljudi, generalno.

P.S.
Stavio bih Jevreje umjesto Srba, al' bojim se da se opet neće skontati ono što se ustvari piše.
Dozer

#147 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Dozer »

Ti onda, ocito, bas i nisi puno vremena proveo sa Srbima...
A Jevreji...zar nisu i to izvorno Arapi? ;)
supercali

#148 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

A bosnjo ce kao prvo gledati tudji interes pa svoj
Bosnjo ce te zeznuti za 10 maraka da moze a za 20 bi prodao i mater i familiju samo da ima para

Jbt kad pocne prica kako smo posteni tacno ne znam jel komedija ili tragedija
It_is_a_Leclerc

#149 Re: Arapi u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

I ja sam ih primjetio na par mjesta u velikim grupama. Muškarci naravno ispred, sa štapovima, kao da se penju na Hindukuš, a ne na drugi sprat SCC-a, a žene, omotane svim i svačim, iza njih vukući za sobom, pa brat-bratu, po 10-ero djece. Ne bi im čovjek zamjerio ništa, da se to ne ponaša kao da je u Abu Dabiju, a ne u Sarajevu, evropskom gradu. Pa to ciči, ilače, tekbira, vrišti, nejač pišti, muškarci zovu kao da najavljuju napad konjice...

Ne znam šta je motiv zbog kojeg dolaze. Ni vizuelno, ni tematski se ne uklapaju.
broj dva

#150 Re: Arapi u Sarajevu

Post by broj dva »

Dozer wrote:Ti onda, ocito, bas i nisi puno vremena proveo sa Srbima...
A Jevreji...zar nisu i to izvorno Arapi? ;)
-----
I jevreji i arapi su izvorno semiti
Locked