Biće i arapa uskoro, još kad počnu da cugaju i bare treba?

Zapravo, smetaju ti jer imaš predrasude, tako reci. Ali ne brini se i to je izlječivo, kreći se i komuniciraj....nadoći ćeš i ti da u svakom žitu ima kukolja.Ramzess Veliki wrote:Meni smetaju jer nam utiču na kulturu življenja, običaje ... na Ilidži je izbila tuča oko djevojke jer je nosila kratak šorc.Rizvan wrote:Ne smetaju ni Arapi osim ksenofobima rasistima i englezima wannabe.Ramzess Veliki wrote:
Ti evropski turisti hipici dolaze u vrlo malom broju i nisu napadni, ne smetaju nikome.
Dovukljaće se ista ona bagra koja je u ratu pucala na djevojke na Jablaničkom jezeru iz automatskih pušaka, što su išli po selima i tukli mještane kod kojih bi našli kazan za rakiju.
Promijenice oni mišljenje kad im se ćerka počne vozati sa Arapom,dustaban wrote:Ovdje covjek ako hoce da bude malo direktniji (i iskreniji) biva proglasen rasistom.
Ja vam dalje necu nista govoriti o arapima, samo bih vas zamolio da nase arapske turiste uporedite sa turistima iz japana kojih takodje ima znacajan broj u Sarajevu ovih dana.
Rasizam je kad kazes: fij crnac, fuj Kinez, fuj Arapin... Ali kad kazem STOP NEKULTURI (bez obzira cija i odakle dolazila), to je nesto sasvim drugo, to je briga i ODGOVORNOST za sredinu u kojoj zivim.
Nas problem nije sto su Arapi koje gledamo po Ilidzi i po Sarajevu mahom nekulturni (a fakat su EVIDENTNO i vecinom nekulturni). Nas je problem kad im idemo niz dlaku, mnogo vise nego to gostoljubivost dopusta ("neka se posere na po ulice ako ima pare!").
A najveci je problem ako se ispostavi da nije rijec o turistima vec o novim sugradjanima.
Ali vi nas uvjeravate da nije tako i da je ovaj strah neutemeljen.
OK, vidjecemo...
u sriduCorto Maltese wrote:Priznaj da je ovo cut/paste sa teme "Bosanci na Makarskoj Rivijeri" sa index.hrRamzess Veliki wrote: Vala neka ih tamo odakle su se dovukli.
Ovi što kod nas dolaze su niži i srednji stalež, penzioneri kojima je jeftinije ovdje živjeti nego tamo odakle dolaze.
Teški uobraženi primitivci koji će svoju nekulturu prosipati ovdje nama. Napravit će saobraćajni haos, napadati naše djevojke, agresivni su i nametljivi.
Ja sam radio u njihovim zemljama i sa njima i ne želim ih više nikad očima vidjeti.
U nedjelju odem na Rimski most, tiho, svježe, baš prijatan ugođaj, a zatim dođe autobus pun arapa, žena i djece. Odjednom dreka, galama, izvukoše i nekakvu tamburu pa poče dreka i urlanje.
To je samo početak, živi bili pa vidjeli koliko ćemo izdržati sa njima.
A ovi što bježe od rata ... sve bih ja to vratio nazad. To su kukavice i dezerteri, neka idu braniti svoje.
Samo si plažu u Brelama zamijenio Rimskim mostom.
Stvar je u tome da se u nečijoj kući ponašaš kako se I gazda ponaša. Vidiš. Mi smo većinom nekulturni. I ne idemo mi niz dlaku. Arapi se ponašaju isto ko i većina nas. Inače bi bili sankcionisani. Ko baci papirić - kazna. Ko se pokaki na cesti - kazna. Ali mi znamo da to tako ne funkcioniše prema nama. Zašto bi prema nekom drugom?dustaban wrote:Ovdje covjek ako hoce da bude malo direktniji (i iskreniji) biva proglasen rasistom.
Ja vam dalje necu nista govoriti o arapima, samo bih vas zamolio da nase arapske turiste uporedite sa turistima iz japana kojih takodje ima znacajan broj u Sarajevu ovih dana.
Rasizam je kad kazes: fij crnac, fuj Kinez, fuj Arapin... Ali kad kazem STOP NEKULTURI (bez obzira cija i odakle dolazila), to je nesto sasvim drugo, to je briga i ODGOVORNOST za sredinu u kojoj zivim.
Nas problem nije sto su Arapi koje gledamo po Ilidzi i po Sarajevu mahom nekulturni (a fakat su EVIDENTNO i vecinom nekulturni). Nas je problem kad im idemo niz dlaku, mnogo vise nego to gostoljubivost dopusta ("neka se posere na po ulice ako ima pare!").
A najveci je problem ako se ispostavi da nije rijec o turistima vec o novim sugradjanima.
Ali vi nas uvjeravate da nije tako i da je ovaj strah neutemeljen.
OK, vidjecemo...
Ne mislim ništa, ljudi dolaze iz raznoraznih razloga ovdje. I neka ih, neki problem?broj dva wrote:----Šunj wrote:Dolaze jer vide sansu da investiraju i dobiju vrijedne stvari za male pare. Vrata EU su otvorena, mnogi ce dobiti BIH drzavljanstvo, a BiH ce uci u EU makar za deset godina.MisterNo1 wrote:Hajd se malo saberi. Odgovor je u onome što si napisao.
Rat, sukobi, ubijanje...
Zasto mislis da ce dobiti BiH drzavljanstvo, na osnovu cega ? Brak, dug boravak u zemlji... ? Nije drzavljastvo hljed ba ga u granapu kupis (doduse kako nam je sjebana drzava ni to ne bi cudilo...), ne djeli se tek tako.
I da li ti arapi traze BiH drzavljanstvo, ja kako sam shvatio vecinom dolaze turisti, pogdjekoji investitor i nesto bradati spodoba u kratkim hlacama...
o tome vam govorimbroj dva wrote:------MisterNo1 wrote:Znao sam da će neko Norvešku uzeti za primjer, rekao sam sve tri zemlje zajedno.
Ne mora biti da je i blizu istine ono što sam napisao, ali broj stranih državljana koji
ulaze u BiH je vjerovatno zanemarljiv u odnosu na pomenute države.
Svedskal je lani primila oko 100 000 izbjeglica (nisu svi arapi ali vecinom) a nama smetaju arapski turisti.
Znam ja nas, jebo ti nas...
Ma nije problem ni u Arapima, ni u vlasti, ni u policiji.supercali wrote:Pa nije tu problem u arapima nego u nasoj vlasti i policiji
Nek kaznjavaju ako ne poštuju zakon i eto reda
Al problem je sto ga i nasi sabani ne postuju a ocekujes od nekog arapa da ga postuje
Ne vjeruj svemu što se priča.EmiRem wrote:Mi smo stoka isto , to stoji, ali oni rade neke stvari koje cak i mi ovakvi kakvi smo ne radimo. Primjer sto sam cuo u hotelu,dodju, jedu i sve sto ostane na svedskom stolu uzmu istresu u kese i ponesu sa sobom, kupe caj u konzumu i onda stanu u red za onaj aparat s vodom njih 20 , naprave caj i sobu. To sto skacu i galame ko divljaci ko da je sve njihovo da ne pricam....Mi kakvi god da smo tako se bar ne ponasamo....
E sto se i ti nalupa gluposti...Haris.ba wrote:Stvar je u tome da se u nečijoj kući ponašaš kako se I gazda ponaša. Vidiš. Mi smo većinom nekulturni. I ne idemo mi niz dlaku. Arapi se ponašaju isto ko i većina nas. Inače bi bili sankcionisani. Ko baci papirić - kazna. Ko se pokaki na cesti - kazna. Ali mi znamo da to tako ne funkcioniše prema nama. Zašto bi prema nekom drugom?dustaban wrote:...
Većina Japanaca je takva kakva jest. Jer dolaze iz uređenom sistema. A ti od Arapa (nebitno koga) tražiš da budu kulturni, a sami domaćini nisu. Ne ide. Prvo, trebamo se mi kultivisati - pa tek onda od drugih to tražiti.
A i ako su novi sugrađani - šta fali. Šuti, šta bi da su Jevreji.![]()
A da, Jevreji ne kake po cesti.
Vidiš, imaš osoblje hotela. Pa, ako ono to toleriše - ne vidim problem. Njihov je hotel. Postoji uskraćenje usluge na kraju krajeva. Nije ti ušao u kuću, pa sa stola uzeo paštetu.EmiRem wrote:Mi smo stoka isto , to stoji, ali oni rade neke stvari koje cak i mi ovakvi kakvi smo ne radimo. Primjer sto sam cuo u hotelu,dodju, jedu i sve sto ostane na svedskom stolu uzmu istresu u kese i ponesu sa sobom, kupe caj u konzumu i onda stanu u red za onaj aparat s vodom njih 20 , naprave caj i sobu. To sto skacu i galame ko divljaci ko da je sve njihovo da ne pricam....Mi kakvi god da smo tako se bar ne ponasamo....
Pa ko cini vlast i policiju nego miHaris.ba wrote:Ma nije problem ni u Arapima, ni u vlasti, ni u policiji.supercali wrote:Pa nije tu problem u arapima nego u nasoj vlasti i policiji
Al problem je sto ga i nasi sabani ne postuju a ocekujes od nekog arapa da ga postuje
Problem je u nama. Nama koji trenutno živimo na ovim prostorima. Kad bi neko dobio kaznu zbog galame - odmah bi se potezala štela - šta on ima meni da određuje koliko da budem glasan u mom domu.
Vlast je odraz naroda. Policija je samo oruđe vlasti.
Odnos prema Arapima (bilo kojem narodu) je samo simptom raznih bolesti od kojih bolujemo.
Vidim, sporo se konta. Nisi ni skontao ovo za Jevreje.dustaban wrote:E sto se i ti nalupa gluposti...Haris.ba wrote:Stvar je u tome da se u nečijoj kući ponašaš kako se I gazda ponaša. Vidiš. Mi smo većinom nekulturni. I ne idemo mi niz dlaku. Arapi se ponašaju isto ko i većina nas. Inače bi bili sankcionisani. Ko baci papirić - kazna. Ko se pokaki na cesti - kazna. Ali mi znamo da to tako ne funkcioniše prema nama. Zašto bi prema nekom drugom?dustaban wrote:...
Većina Japanaca je takva kakva jest. Jer dolaze iz uređenom sistema. A ti od Arapa (nebitno koga) tražiš da budu kulturni, a sami domaćini nisu. Ne ide. Prvo, trebamo se mi kultivisati - pa tek onda od drugih to tražiti.
A i ako su novi sugrađani - šta fali. Šuti, šta bi da su Jevreji.![]()
A da, Jevreji ne kake po cesti.
Nasa nekultura je jedan par cipela, ovdje je rijec o nekulturi gostiju (i mozda novih sugradjana).
Vec sam negdje napisao, mene ubija nas seljakljuk, ali ja fakat nisam jos vidio od nasih seljaka obvakvu vrstu ponasanja. Nas je seljak nekako... kako da to kazem, svjestan svoga primitivizma. On je sebi napravio koride, foloteke, kafancure, buvljake... ali ja jos nisam vidio kako nas primitivac uzme pivu i cucne da je pije u po SCC-a, kao da je pred granapom!
A upravo sam takve prizore vidjao ovih dana sa nasim dragim arapskim turistima!
(ovo o Jevrejima koji ne kake po cesti necu komentarisati, prebroj nobelovce...)
I zaključak je - problem su Arapi?supercali wrote:Pa ko cini vlast i policiju nego miHaris.ba wrote:Ma nije problem ni u Arapima, ni u vlasti, ni u policiji.supercali wrote:Pa nije tu problem u arapima nego u nasoj vlasti i policiji
Problem je u nama. Nama koji trenutno živimo na ovim prostorima. Kad bi neko dobio kaznu zbog galame - odmah bi se potezala štela - šta on ima meni da određuje koliko da budem glasan u mom domu.
Vlast je odraz naroda. Policija je samo oruđe vlasti.
Odnos prema Arapima (bilo kojem narodu) je samo simptom raznih bolesti od kojih bolujemo.
Jbg isti taj politicar ili policajac kad nije na duznosti je obican covjek koji se ponasa tako kako se ponasa
A nazalost tako se ponasa i na duznosti
Ko je ikada sreo Srbe, a pogotovo s njima proveo neko vrijeme, taj vrlo dobro zna kakva je to sorta ljudi, generalno.Dozer wrote: Ko je ikada sreo Arape, a pogotovo s njima proveo neko vrijeme, taj vrlo dobro zna kakva je to sorta ljudi, generalno.
Na prvom mjestu im je vlastiti interes, i do njega ce doci na bilo koji nacin, pri cemu nece birati ni nacin ni sredstva da bukvalno prevare svakoga na koga naidju. To je takva kultura, nacin zivota vijekovima, i tu se ama bas nista ne moze promijeniti.
-----Dozer wrote:Ti onda, ocito, bas i nisi puno vremena proveo sa Srbima...
A Jevreji...zar nisu i to izvorno Arapi?