Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#126 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

nosara wrote:U bivsoj drzavi bilo je potaman postovat zakone i radit svoj posao... Danas treba jos nesto, mrdat guzicom... Cudna drzava...
U bivsoj YU smo bili poslusna djeca o kojima su se brinuli staratelji. Danas staratelja nema i mi odrasli(barem oficijelno).
Zalud prizivanje staratelja da nam uvodi red a mi slusamo,... toga vise nema. Vrijeme je da se odraste i pocne brinuti samo o sebi.

A to ne moze vjecitim kukanjem. Pa nadji bolji izraz od mrdni guzicom.

Sta su to jugonostalgicari poduzeli zadnjih dvadeset godina po pitanju gradnje bolje drzave i drustva?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#127 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Zar nisu dirigentsku palicu uzeli oni drugi?

To je isto da igraca s klupe pitas sto se nije potrudio da mu tim ne izgubi.
Dozer

#128 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Nazalost, najvise nas koji se sjecamo nekadasnje drzave, a zatim i svih ovih mladjih od 38 danas, Kazaz je potpuno u pravu.

Ono je bila drzava u svakom smislu te rijeci, koju su vodili i o kojoj su brinuli pametni ljudi, s Titom na celu.
A ovo danas je najobicnija prdimahovina, drzava na papiru koju vode klasicni mediokriteti koji o upravljanju nemaju pojma, a jos manje o ozbiljnim stvarim poput vizije, funkcionalne i ostvarive strategije, stvaranja novih vrijednosti, itd. O moralu, etici i tim stvarima je nepotrebno pricati jer ovi danasnji etno-nacional-vjerski imbecili ove paradigme koriste iskljucivo za poboljsanje vlastitih novcanika, tj. iskljucivo za licnu korist, ali, opet iskljucivo, preko ledja gradjana.
A te iste gradjane su vrlo uspjesno prvo ispreseljavali, naravno da bi im bio laksi nastavak "akcije", odnosno da bi ih sto lakse strpali u eno-vjerske torove, i sada, tj. ovih zadnjih 20 godina, ti mediokriteti od BH politicara vrlo uspjesno ta svoja stada i dalje drze u tim torovima, malo na bazi straha da ce ih poklati z drugog tora, a malo na principu stapa i mrkve, tj. sarene laze u vidu onoga " bice bolje".

Ko je kriv za ovo stanje? Pa imbecilno glupi narod, naravno, tj. mi sami.

Pa cak i u ono "mrsko" vrijeme "diktature i tiranije" studenti su bez problema mogli organizovati proteste i demonstracije, i cak natjerati vlasti na promjene.
Gdje su danas studenti, koji su, inace, motor promjena u svakoj normalnoj drzavi? Eno ih sjede po kaficima, obrcu milione svaki dan, a u dzepu imaju 1-2-3 KM iskamcene od staraca koji u vecini slucajeva jedva sastavljaju kraj s krajem, i cekaju da zavrse taj fakultet kako bi se uspjesno mogli prijaviti na biro.

Ja sam odavno ovdje postavljao 20 (samo) stvari koje se ticu drustva u cjelini, a koje su ovi imbecili vrlo uspjesno sjebali od svog dolaska na vlast prije 25 godina. Onda su me neki pokusavali ubijediti kako je sve to proces (te popravke svega nakon rata) koji se ne moze postici za 2-3 godine. OK, proces je, slazem se.... Ali, evo 20 godina je od kraja rata, a sta su to ovi mazlovi popravili, osim svojih imovinskih kartona? Koji su to segment drustva unaprijedili, pa da bude bar na niovu onog iz bivse drzave?
Zanima vas? NI JEDAN JEDINI!
Ali, zato su ih sve vrlo uredno i uspjesno unazadili, a to rade i dalje. Cilj: nezadovoljnim narodom je lakse manipulisati. Sve sto znaju jeste prati pare od donacija pokradene tokom i nakon rata, pa graditi kojekakve centre , zgrade i objekte pod plastom "stranih ulagaca". Zalosno je vidjeti onaj bljestavi bjekat na M. Dvoru (SCC, naravno), a preko puta njega zgradu jos uvijek izresetanu mecima i gelerima. Valjda se od tih 20-ak milijardi donacija ( od kojih je uspjesno nestalo pola) u poslijeratnom periodu nije moglo naci 50-ak hiljada da se sanira fasada zgrade u centru grada....

Evo, pozivam sve ove koji pljuju po bivsoj drzavi, a ova im je cool, da navedu samo 3 (slovima: tri) pozitivne stvari po cijelo drustvo koje su napravili ovi idioti koji su na vlasti vec 25 godina, a koje su komparativne s istim stvarima iz one drzave.
Naravno, ovo i o ovome mogu pricati samo i jedino oni stariji od 38 godina. Razlog je, valjda, jasan - mladji se ne sjecaju one drzave i zivota u njoj, pa tako nisu ni kompetentni da bilo sta uporedjuju i pricaju o tome.

Edit: A, da.... Zaboravih napomenuti da je i ovaj termin "jugonostalgicari" potekao upravo iz istih ovih etno-nacional-vjerskih kuhinja ciji kuhari su to vrlo uspjesno implantirali u mozgove svojih ovaca.
Ne, ne radi se ovdje ni o kakvoj nostalgiji za drzavom kao takvom, nego za uredjenim sistemo u kojem se zna ko oije, a ko placa, kao i u kojem je bar 80% ljudi zadovoljno. Znaci, vi koji stalno ponavljate to "jugonostalgicari", da li ste se ijednog momenta zapitali da li bi se mjesto toga moglo reci i " njemonostalgicari" ili "ameronostalgicari" itd.? Nadam se da shvatate poentu....
Last edited by Dozer on 08/08/2015 21:57, edited 3 times in total.
karanana

#130 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by karanana »

kao u sportu bili u vrhu....

a kao sada nismo?
pa u svakom sportu je bar jedna od republika u samom vrhu ili je sampion svijeta, a u nekim sportovima tipa vaterpola ili kosarke su i po 2-3 republike u samom vrhu. vise je uspjeha u sportovima ostvareno od republika nego od sfrj.

nista od ove liste s prve strane nije tacno.
Leons

#131 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ne kontam kako to sa sportom moze biti argument za bilo sta.

Ono... nemas sta za jesti al eto nek su sportasi medalju osvojili... Glupost.
greenergy

#132 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by greenergy »

Dozer wrote:Nazalost, najvise nas koji se sjecamo nekadasnje drzave, a zatim i svih ovih mladjih od 38 danas, Kazaz je potpuno u pravu.

Ono je bila drzava u svakom smislu te rijeci, koju su vodili i o kojoj su brinuli pametni ljudi, s Titom na celu.
A ovo danas je najobicnija prdimahovina, drzava na papiru koju vode klasicni mediokriteti koji o upravljanju nemaju pojma, a jos manje o ozbiljnim stvarim poput vizije, funkcionalne i ostvarive strategije, stvaranja novih vrijednosti, itd. O moralu, etici i tim stvarima je nepotrebno pricati jer ovi danasnji etno-nacional-vjerski imbecili ove paradigme koriste iskljucivo za poboljsanje vlastitih novcanika, tj. iskljucivo za licnu korist, ali, opet iskljucivo, preko ledja gradjana.
A te iste gradjane su vrlo uspjesno prvo ispreseljavali, naravno da bi im bio laksi nastavak "akcije", odnosno da bi ih sto lakse strpali u eno-vjerske torove, i sada, tj. ovih zadnjih 20 godina, ti mediokriteti od BH politicara vrlo uspjesno ta svoja stada i dalje drze u tim torovima, malo na bazi straha da ce ih poklati z drugog tora, a malo na principu stapa i mrkve, tj. sarene laze u vidu onoga " bice bolje".

Ko je kriv za ovo stanje? Pa imbecilno glupi narod, naravno, tj. mi sami.

Pa cak i u ono "mrsko" vrijeme "diktature i tiranije" studenti su bez problema mogli organizovati proteste i demonstracije, i cak natjerati vlasti na promjene.
Gdje su danas studenti, koji su, inace, motor promjena u svakoj normalnoj drzavi? Eno ih sjede po kaficima, obrcu milione svaki dan, a u dzepu imaju 1-2-3 KM iskamcene od staraca koji u vecini slucajeva jedva sastavljaju kraj s krajem, i cekaju da zavrse taj fakultet kako bi se uspjesno mogli prijaviti na biro.

Ja sam odavno ovdje postavljao 20 (samo) stvari koje se ticu drustva u cjelini, a koje su ovi imbecili vrlo uspjesno sjebali od svog dolaska na vlast prije 25 godina. Onda su me neki pokusavali ubijediti kako je sve to proces (te popravke svega nakon rata) koji se ne moze postici za 2-3 godine. OK, proces je, slazem se.... Ali, evo 20 godina je od kraja rata, a sta su to ovi mazlovi popravili, osim svojih imovinskih kartona? Koji su to segment drustva unaprijedili, pa da bude bar na niovu onog iz bivse drzave?
Zanima vas? NI JEDAN JEDINI!
Ali, zato su ih sve vrlo uredno i uspjesno unazadili, a to rade i dalje. Cilj: nezadovoljnim narodom je lakse manipulisati. Sve sto znaju jeste prati pare od donacija pokradene tokom i nakon rata, pa graditi kojekakve centre , zgrade i objekte pod plastom "stranih ulagaca". Zalosno je vidjeti onaj bljestavi bjekat na M. Dvoru (SCC, naravno), a preko puta njega zgradu jos uvijek izresetanu mecima i gelerima. Valjda se od tih 20-ak milijardi donacija ( od kojih je uspjesno nestalo pola) u poslijeratnom periodu nije moglo naci 50-ak hiljada da se sanira fasada zgrade u centru grada....

Evo, pozivam sve ove koji pljuju po bivsoj drzavi, a ova im je cool, da navedu samo 3 (slovima: tri) pozitivne stvari po cijelo drustvo koje su napravili ovi idioti koji su na vlasti vec 25 godina, a koje su komparativne s istim stvarima iz one drzave.
Naravno, ovo i o ovome mogu pricati samo i jedino oni stariji od 38 godina. Razlog je, valjda, jasan - mladji se ne sjecaju one drzave i zivota u njoj, pa tako nisu ni kompetentni da bilo sta uporedjuju i pricaju o tome.

Edit: A, da.... Zaboravih napomenuti da je i ovaj termin "jugonostalgicari" potekao upravo iz istih ovih etno-nacional-vjerskih kuhinja ciji kuhari su to vrlo uspjesno implantirali u mozgove svojih ovaca.
Ne, ne radi se ovdje ni o kakvoj nostalgiji za drzavom kao takvom, nego za uredjenim sistemo u kojem se zna ko oije, a ko placa, kao i u kojem je bar 80% ljudi zadovoljno. Znaci, vi koji stalno ponavljate to "jugonostalgicari", da li ste se ijednog momenta zapitali da li bi se mjesto toga moglo reci i " njemonostalgicari" ili "ameronostalgicari" itd.? Nadam se da shvatate poentu....

Svaka čast, kao dasim nacrtao.
greenergy

#133 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by greenergy »

karanana wrote:kao u sportu bili u vrhu....

a kao sada nismo?
pa u svakom sportu je bar jedna od republika u samom vrhu ili je sampion svijeta, a u nekim sportovima tipa vaterpola ili kosarke su i po 2-3 republike u samom vrhu. vise je uspjeha u sportovima ostvareno od republika nego od sfrj.

nista od ove liste s prve strane nije tacno.
Srbija i Hrvatska.

Mislio sam na BiH.
SaraFina

#134 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Čuj JugA ozbiljna civilizacija a vladao diktator :run:
Plus raspala se ta civilizacija u potocima krvi i genocidu koji je počinjen u skorijoj povijesti jedino još u Ruandi
Dobro da ublazim retoriku za masu jugonostalgičara taj diktator nije bio u rangu ovog sjevernokoreanskog no kako god :-)

Vjerujem da masa ljudi koji su zivjeli u Jugi imali su mozda donekle stabilnu socijalnu i ekonomsku sigurnost. Ili prije PRIVID svega toga.. Vjerujem da im danas obzirom na katastrofalno stanje u drzavi taj osjećaj nedostaje... No pričati o bilo čemu drugom van tog konteksta je čisto samozavaravanje :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#135 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Image
medjutim

#136 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by medjutim »

SaraFina wrote:Čuj JugA ozbiljna civilizacija a vladao diktator :run:
Plus raspala se ta civilizacija u potocima krvi i genocidu koji je počinjen u skorijoj povijesti jedino još u Ruandi
Dobro da ublazim retoriku za masu jugonostalgičara taj diktator nije bio u rangu ovog sjevernokoreanskog no kako god :-)

Vjerujem da masa ljudi koji su zivjeli u Jugi imali su mozda donekle stabilnu socijalnu i ekonomsku sigurnost. Ili prije PRIVID svega toga.. Vjerujem da im danas obzirom na katastrofalno stanje u drzavi taj osjećaj nedostaje... No pričati o bilo čemu drugom van tog konteksta je čisto samozavaravanje :run:
Izvini, znam da se dame ne pitaju za godine, ali u skladu sa temom na kojoj nam konstantno objasnjavas da smo zivjeli u diktaturi, moram te pitati koliko godina imas? Ne moras odgovoriti tacno, barem priblizno. Hvala.
SaraFina

#137 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

medjutim wrote:
SaraFina wrote:Čuj JugA ozbiljna civilizacija a vladao diktator :run:

Izvini, znam da se dame ne pitaju za godine, ali u skladu sa temom na kojoj nam konstantno objasnjavas da smo zivjeli u diktaturi, moram te pitati koliko godina imas? Ne moras odgovoriti tacno, barem priblizno. Hvala.

Ovo je moj prvi post na ovoj temi.. pa me molim te lijepo prosvijetli kako si došao do gore navedenog zaključka :?:

Što se diktature tiče ne tvrdim ja takvo što nego povijesne činjenice upućuju da je Tito bio diktator
Zao mi je ako se nekom takva klasifikacija ne dopada

Na kraju koliko ja po tebi moram imati godina da iznesem već dokazanu činjenicu :?:
Na kraju imaš milion jugonodtalgičara na forumu koji su takodje bili u pelenama kad se JugA raspadala pa shodno toj činjenici mozeš i njima postaviti pitanje kako je to uopće moguće :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#138 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Dobra tema kao lakmus papir kad je inteligencija u pitanju :D
SaraFina

#139 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Fakat :run: vidi se ko visi na ovakvim temama a i općenito po forumu u ljetnom periodu :run:

Meni su pak bolje one kompleksaške temice od raspale Juge

Djevojke nakon tridesete :lol: sa preko sto strana mentalno opterećenih kompleksaša
No moRemo i o raspaloj Jugi za promjenu lOl
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#140 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Dje ce kolo bez klokana :D
Arteta

#141 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

greenergy wrote:
Leons wrote:
greenergy wrote:
1. 'Besplatan stan
2. Besplatno školstvo čak i fakulteti
3. Besplatno zdravstvo, lijekovi banje.....
4. Sloboda i sigurnost (moglo se spavati na klupi ili nije se trebao zaključavati stan)
5. Kriminalci su bili u zatvoru
6. U svakom sportu smo bili u samom vrhu.

Besplatan kurac. Kako nešto može biti besplatno? S neba palo?

Zbog tog "besplatno" je i krepala.

I ne kontam kakve veze sport ima sa kvalitetom života i civilizacijom o kojoj trabunja autor teme. Oni sa favela su pet puta bili prvaci svijeta. Indijci prvaci u kriketu.Koga boli kurac.
Besplatno jer političari nisu krali od naroda ko sad, a država je brinula o svojim građanima.
Reprezentacije SFRJ su bili prvaci u raznim sportovima,
SFRJ je imala masinu u kojoj je samo trebalo zamisliti da bi se nesto dobilo? ne vidim kako drugacije moze biti nesto besplatno.

Drzave su sportski procvjetale poslije rata, jedini minus je sto niko ne moze organizovati Olimpijske igre ali nebi vise mogla ni Jugoslavija.
medjutim

#142 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by medjutim »

SaraFina wrote:Ovo je moj prvi post na ovoj temi.. pa me molim te lijepo prosvijetli kako si došao do gore navedenog zaključka :?:

Što se diktature tiče ne tvrdim ja takvo što nego povijesne činjenice upućuju da je Tito bio diktator

Na kraju koliko ja po tebi moram imati godina da iznesem već dokazanu činjenicu :?:
Na kraju imaš milion jugonodtalgičara na forumu koji su takodje bili u pelenama kad se JugA raspadala pa shodno toj činjenici mozeš i njima postaviti pitanje kako je to uopće moguće :D
Izvini, na drugim temama si pisala o Jugoslaviji i ostalo, pa sam pobrkao malo, mrsko mi da kopam po forumu, ali poznati su mi tvoji stavovi. Uglavnom, ove sto pominjes, jugonostalgicare u pelenama, nisu ni oni relevantni, pikam samo one sto su osjetili "diktaturu" na svojoj kozi. :D
tandmand

#143 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by tandmand »

Civilizacija je trajala do 14. kongresa SKJ, januara 1990.god. Potom je Milošević ugasio svetlo i krenuo u rešavanje "srpskog pitanja".
Iz faze Antibirokratske revolucije prešao je na Balvan Revoluciju.
S nostalgijom se sjećam njegovih govora, prijetnji, opće nesigurnosti i "mogućnosti spavanja u parku". :mrgreen:
SaraFina

#144 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

medjutim wrote:
SaraFina wrote:Ovo je moj prvi post na ovoj temi.. pa me molim te lijepo prosvijetli kako si došao do gore navedenog zaključka :?:

Izvini, na drugim temama si pisala o Jugoslaviji i ostalo, pa sam pobrkao malo, mrsko mi da kopam po forumu, ali poznati su mi tvoji stavovi. Uglavnom, ove sto pominjes, jugonostalgicare u pelenama, nisu ni oni relevantni, pikam samo one sto su osjetili "diktaturu" na svojoj kozi. :D

Baš mi je drago da sam toliko zanimljiva pa da i meni apsolutno anonimni forumaši znaju moje stavove :sax:
Što mislim o istospolnim zajednicama :?:

Šalu na stranu, ti recimo iako nikad nisi bio u Sjevernoj Koreji i osjetio diktaturu lepog na svojoj kozi ali ipak znaš kakvo stanje tamo vlada?

Naravno i razliku i što čini jedan takav rezim?

Osnove demokracije takodje?

:D
SaraFina

#145 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

tandmand wrote:Civilizacija je trajala do 14. kongresa SKJ, januara 1990.god. Potom je Milošević ugasio svetlo i krenuo u rešavanje "srpskog pitanja".
S nostalgijom se sjećam njegovih govora, prijetnji, opće nesigurnosti i "mogućnosti spavanja u parku". :mrgreen:

Ko nas bre zavadi seme mu se zatrlo :-)
zrakomlat

#147 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zrakomlat »

Šunj wrote:Lijepo je bilo kod druga Tita, da je bogdom ziv da potamani ove hoštaplere!
Eeee da je Tito sada živ,...

Im'o bi 123 godine.
tandmand

#148 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by tandmand »

SaraFina wrote:
tandmand wrote:Civilizacija je trajala do 14. kongresa SKJ, januara 1990.god. Potom je Milošević ugasio svetlo i krenuo u rešavanje "srpskog pitanja".

Ko nas bre zavadi seme mu se zatrlo :-)
A čuj ko. :-)
Samo je onaj koji ih mrzi sa dna kace, mogao srbe zavaditi sa bratskim narodima. Institut Tavistock, Vatikan, CIA, ljudi gušteri i Teheran. :mrgreen:
jao_situacije

#149 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by jao_situacije »

mene čisto informativno zanima, da li su ikada ovi što hvale jugoslaviju pored onih standardnih analiza računica izračuna upoređivanja i sl. analizirali koja je vjerovatnoća da je upravo metak ili granata koju su oni platili kao građani te države pogodila njihovu zgradu, ubila njihovog komšiju, itd.. naravno pod uslovom da žive u sarajevu i da nisu s brda to sve gledali
pa eto ako ima neki odgovor bio bih zahvalan :thumbup:
medjutim

#150 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by medjutim »

SaraFina wrote:Baš mi je drago da sam toliko zanimljiva pa da i meni apsolutno anonimni forumaši znaju moje stavove :sax:
Što mislim o istospolnim zajednicama :?:

Šalu na stranu, ti recimo iako nikad nisi bio u Sjevernoj Koreji i osjetio diktaturu lepog na svojoj kozi ali ipak znaš kakvo stanje tamo vlada?

Naravno i razliku i što čini jedan takav rezim?

Osnove demokracije takodje?

:D
Ja sam siva eminencija ovog foruma :-D .
Sto se tice diktature u Sjevernoj Koreji, to fakat ne mogu da komentarisem, imam prijatelje raznih narodnosti, vjerskih i nacionalnih opredjeljenja, ali nikoga ne poznajem konkretno iz S. Koreje, a o diktaturi u S. Koreji znam iz medija, tacnije onoga sto nam se svima servira. Imam neko subjektivno misljenje o situaciji u S. Koreji, ali ok, to nije tema, pa s toga ne bih vise da zacatavam.
Post Reply