Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Carmen123

#126 Re: Gubitak religije

Post by Carmen123 »

W0rM wrote:
asurbanipal wrote:
W0rM wrote: Nije istina ovo što si napisao. Ima hadis gdje se kaže da se tinta ucenog covjeka ista kao i krv šehida, što govori o vrijednosti znanja.

Kažeš šejh mr. Zijad Ljakić da taj hadis nije valjan, tačnije da je izmišljen... :lol:

http://www.n-um.com/?q=node/3542
I da je istina što šejh kaže, ima još mnogih koji sugreši da je traženje znanja obaveza svakog musliman, što možeš progooglat kao što si i navedeno ;)
Pa upravo zbog tog trazenja znanja ja postadoh od velike muslimanke agnostik, mislim da to bas nije bio cilj.
Mohamad Sissoko

#127 Re: Gubitak religije

Post by Mohamad Sissoko »

asurbanipal wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Sta fali ljudima poput Pol Pota ubit ljude ko mrave ako vjeruje da nikad to zlo nece biti naplaceno od nekog autoriteta iznad njega, ako on vjeruje da je on vrhunski autoritet, jbe mu se.

A šta fali vjerniku koji se raznese u džamiji ili na pijaci ? Njemu su autoriteti tj. šejhovi garantovali džennet i 72 djevice.
Njemu fali daska u glavi.Ono propuh izmedju usiju if you know what I mean.
HAVANA

#128 Re: Gubitak religije

Post by HAVANA »

Znaci on je takav zbog toga sto mu fali daska u glavi, a pol pot je takav zbog ateizma.Simpaticno.Inace da ima kake babaroge da ga prepadne,on bi ko biva fin bio.Ima sve daske u glavi.Il je ipak i kod njega manjak daske,haj mu ga znaj.
Mohamad Sissoko

#129 Re: Gubitak religije

Post by Mohamad Sissoko »

HAVANA wrote:Znaci on je takav zbog toga sto mu fali daska u glavi, a pol pot je takav zbog ateizma.Simpaticno.Inace da ima kake babaroge da ga prepadne,on bi ko biva fin bio.Ima sve daske u glavi.Il je ipak i kod njega manjak daske,haj mu ga znaj.
Pol je takav zbog ideologije a ateizam mu olaksava stvari, ono on large scale, a vjerujem da vjerniku sejh lafinom olaksava stvari.Daski fali posvuda.
animals

#130 Re: Gubitak religije

Post by animals »

Zajednicko im je da obojicaa vjeruju da cine dobru stvar..
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#131 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Carmen123 wrote:
Pa upravo zbog tog trazenja znanja ja postadoh od velike muslimanke agnostik, mislim da to bas nije bio cilj.
Možda si ti postala agnostik, ali su drugi tražeći znanje postali muslimani (što i jeste cilj).
Carmen123

#132 Re: Gubitak religije

Post by Carmen123 »

W0rM wrote:
Carmen123 wrote:
Možda si ti postala agnostik, ali su drugi tražeći znanje postali muslimani (što i jeste cilj).
Kakvo su onda oni znanje trazili, ocito ne govorimo o istom znanju.
W0rM

#133 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Carmen123 wrote:
W0rM wrote:
Carmen123 wrote:
Kakvo su onda oni znanje trazili, ocito ne govorimo o istom znanju.
U pravu si, nije ti nimalo čudno što je Islam najbrže rastuća religija? Što je najveći broj konverzija se izvrši na Islam?
Baš čudno, zar ne?! Za religiju koju većina mass medija pokušava predstaviti u najcrnjem svjetlu? I opet da se tako brzo širi?
5 0 5

#134 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:10, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#135 Re: Gubitak religije

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

W0rM wrote:
U pravu si, nije ti nimalo čudno što je Islam najbrže rastuća religija? Što je najveći broj konverzija se izvrši na Islam?
Baš čudno, zar ne?! Za religiju koju većina mass medija pokušava predstaviti u najcrnjem svjetlu? I opet da se tako brzo širi?
Svaka religija je u nekoj fazi istorije bila najbrže rastuća, imala uspona i padova. Sa filozofskog stajališta ne znam šta je tebi čudno ali meni bi bilo čudno toliko traćenje materije, energije, prostora i vremena samo zbog jedne religije, jednog puta. Ono nepojmljivo mi je da je samo jedna religija baš ta i da te samo ona vodi u spasenje a sve tri abrahamske propagiraju upravo to. Ako smo obdareni razumom, a jesmo, meni je to nerazumljivo i nelogično. :|
asurbanipal

#136 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Svaka religija je u nekoj fazi istorije bila najbrže rastuća, imala uspona i padova. Sa filozofskog stajališta ne znam šta je tebi čudno ali meni bi bilo čudno toliko traćenje materije, energije, prostora i vremena samo zbog jedne religije, jednog puta. Ono nepojmljivo mi je da je samo jedna religija baš ta i da te samo ona vodi u spasenje a sve tri abrahamske propagiraju upravo to. Ako smo obdareni razumom, a jesmo, meni je to nerazumljivo i nelogično. :|

:thumbup:

Još bih dodao na to: i kontradiktorno...
W0rM

#137 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

W0rM wrote:

Meni nije ništa čudno, nego je sasvim jasno i logično. Nema šta biti nepojmljivo, ako je u matematici 2+2=4 onda je tako i nikako drugačije, jer istina može biti samo jedna, ne posotje 2, 3 ili 5 istina.
insomnia78

#138 Re: Gubitak religije

Post by insomnia78 »

Ma supljak, kakvo sirenje, kakvi bakraci
Kol'ko ih istovremeno "izadje" i koliko ih je muslimana samo po imenu?

@chisum je to par puta lijepo opisiv'o
Lavabo

#139 Re: Gubitak religije

Post by Lavabo »

W0rM wrote:
W0rM wrote:

Meni nije ništa čudno, nego je sasvim jasno i logično. Nema šta biti nepojmljivo, ako je u matematici 2+2=4 onda je tako i nikako drugačije, jer istina može biti samo jedna, ne posotje 2, 3 ili 5 istina.
Tako je sud je istinit ili neistinit, istinitost suda se utvrđuje dokazom, odnosno logičkim zaključivanjem, kao u slučaju sabiranja 2+2=4, da li su spisi u svetim knjigama utvrđeni nekim dokazom ?
zagortenej

#140 Re: Gubitak religije

Post by zagortenej »

W0rM wrote: U pravu si, nije ti nimalo čudno što je Islam najbrže rastuća religija? Što je najveći broj konverzija se izvrši na Islam?
ako ništa, muslimani su dobri u pravljenju djece, pogotovo u razvijenim zemljama zapada :mrgreen:
W0rM

#141 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

zagortenej wrote:
W0rM wrote: U pravu si, nije ti nimalo čudno što je Islam najbrže rastuća religija? Što je najveći broj konverzija se izvrši na Islam?
ako ništa, muslimani su dobri u pravljenju djece, pogotovo u razvijenim zemljama zapada :mrgreen:
Tebi može zvučati smiješno, al' Zapad sam sebi povećava broj muslimana time što im granatira države, opstruira napredak itd.

Njemačka vlada je prva koja je javno priznala, da ako se nastavi ovakav trend i rast muslimanske populacije, do 2050 ce biti Islamska republika.
W0rM

#142 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Lavabo wrote:
Tako je sud je istinit ili neistinit, istinitost suda se utvrđuje dokazom, odnosno logičkim zaključivanjem, kao u slučaju sabiranja 2+2=4, da li su spisi u svetim knjigama utvrđeni nekim dokazom ?
[/quote][/quote]

U Kur'anu jesu.
5 0 5

#143 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:09, edited 1 time in total.
animals

#144 Re: Gubitak religije

Post by animals »

W0rM wrote:
Tebi može zvučati smiješno, al' Zapad sam sebi povećava broj muslimana time što im granatira države, opstruira napredak itd.

Njemačka vlada je prva koja je javno priznala, da ako se nastavi ovakav trend i rast muslimanske populacije, do 2050 ce biti Islamska republika.
Onda ce opet Ameri da naprave nered u islamskoj republici Njemackoj i eto njih opet svi plivaju nazad za Afriku..
i sve ce slobodne zemlje propjesaciti, i samo ces cuti, Sirien, Sirien..
Drvosjeca iz Dejcica

#145 Re: Gubitak religije

W0rM wrote:
W0rM wrote:

Slažem sa tobom jedino da je u matematici 2+2=4. Prvo definiši šta je istina. Evo jedan dobar primjer. Je li istina da brzina svjetlosti u vakumu iznosi 299.792.458 metara u sekundi? Ovo je istina, naša istina, u odnosu na našu tačku opservacije. Dakle moguće da je na neku drugu referentnu tačku opservacije u univerzumu ova konstatacija o brzini svjetlosti neistinita, odnosno može biti veća ili manja. Šta kada svjetlost naiđe na crnu rupu ili neku drugu anomaliju pa se iskrivi i zakrene, da li je i tada njena brzina 299.792.458 metara u sekund? Dakle po meni ne postoje apsolutne istine, ili ih je jako malo, a da ih pritom ne smijemo ili ne trebamo propitivati i stavjati na kušnju. Kontaš, sve je relativno, pa tako i sa religijom.

Drugo, je li ti vjeruješ da je Bog stvorio Zemlju za 6 dana i da je zemlja stara samo par hiljada godina? Ja ne vjerujem u takve stvari, odnosno moje tumačenje "stvaranja Zemlje u 6 dana" i starosti zemlje od "6.000 godina" su više filozofske i izvan materijalne.
Drvosjeca iz Dejcica

#146 Re: Gubitak religije

W0rM wrote:
Lavabo wrote:
U Kur'anu jesu.
To je stvar nečijeg vjerovanja i ja to poštujem ali to nije materijalni dokaz. Pogotovo ne stvar nečega što se ne smije propitivati i što je apsolutna istina a rekli smo da ih je jako malo.
arzuhal

#147 Re: Gubitak religije

Post by arzuhal »

Grunfovski rečeno: ko dobije gubitak, izgubi dobitak :lol: :mrgreen:
W0rM

#148 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Slažem sa tobom jedino da je u matematici 2+2=4. Prvo definiši šta je istina. Evo jedan dobar primjer. Je li istina da brzina svjetlosti u vakumu iznosi 299.792.458 metara u sekundi? Ovo je istina, naša istina, u odnosu na našu tačku opservacije. Dakle moguće da je na neku drugu referentnu tačku opservacije u univerzumu ova konstatacija o brzini svjetlosti neistinita, odnosno može biti veća ili manja. Šta kada svjetlost naiđe na crnu rupu ili neku drugu anomaliju pa se iskrivi i zakrene, da li je i tada njena brzina 299.792.458 metara u sekund? Dakle po meni ne postoje apsolutne istine, ili ih je jako malo, a da ih pritom ne smijemo ili ne trebamo propitivati i stavjati na kušnju. Kontaš, sve je relativno, pa tako i sa religijom.

Drugo, je li ti vjeruješ da je Bog stvorio Zemlju za 6 dana i da je zemlja stara samo par hiljada godina? Ja ne vjerujem u takve stvari, odnosno moje tumačenje "stvaranja Zemlje u 6 dana" i starosti zemlje od "6.000 godina" su više filozofske i izvan materijalne.
Brzina svjetlosti je konstantna i ona uvijek iznosi isto. Isto kao sto je sastav vode H2O, on je H20 i tacka. Slažem se da su neke stvari relativne, al i ima dosta stvari koje su jednostavno takve kakve jesu

Nadalje, prema Bibliji je stvarana Zemlja 6 dana i stara par hiljada godina.
U Islamu se kaže da je na Zemlji postojao i život prije ljudi.
W0rM

#149 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

W0rM wrote:
Lavabo wrote:
U Kur'anu jesu.
To je stvar nečijeg vjerovanja i ja to poštujem ali to nije materijalni dokaz. Pogotovo ne stvar nečega što se ne smije propitivati i što je apsolutna istina a rekli smo da ih je jako malo.
A šta je po tebi materijalni dokaz, da si nastao od amebe i/ili majmuna, ako je tako sto se to i dalje ne desava? Uz dužno poštovanje, isčitavajući Božiju knjigu i hadise Muhammeda s.a.w.s. vidjet ces na primjer da ima nekih predskazanja koja su se desila, i neka koja se trebaju desiti. Sta reci na to?
W0rM

#150 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

animals wrote:
W0rM wrote:

Onda ce opet Ameri da naprave nered u islamskoj republici Njemackoj i eto njih opet svi plivaju nazad za Afriku..
i sve ce slobodne zemlje propjesaciti, i samo ces cuti, Sirien, Sirien..
Ameri su trenutacno velesila, kao sto je nekad bio Egipat, pa Rim, ili Osmanlije. Ne mora znaciti da ce tako i ostati. Zivimo u dinamicnom vremeno, gdje se sve moze promijeniti preko noci.
Post Reply