Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#126 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by nasa »

Zato sto svijet danas tako funkcionise, valjda treba napraviti shou, da lijepo izgleda, umotati kurbane u srceparajuce ukrase I zabiljeziti podjelu, obavezno snimiti sto jadniju porodicu kako place od srece, isto tako i kad su vitre i sadaka...mozda dodati jedno dijete kako istresa kasicu, a roditelji se odricu shopinga, putovanja i slicnh sranja...
Ovako smo primitivni, komad mesa u kesi, vitre I sadaka za koje necemo dakazemo kome dajemo, dosadno...

Lijepo je kad javno dijelite sadaku, ali je za vas bolje ako je dajete siromasima kad niko ne vidi...

Eto jos jedan prevazidjeni ajet .....
Mohamad Sissoko

#127 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Mohamad Sissoko »

dustaban wrote:Religioznost je vjerovanje u Religiju vise nego u Boga!
:lol:
aurora313

#128 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by aurora313 »

dustaban wrote:
belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
To ti je samo ispravna interpretacija Abrahama - zaklati nesto sto najvise volis!
:-) :(

(ovaj ABH radi udarnicki, tek otkrio klix pa hoce da nadoknadi. A lupa li lupa...)
Yeah… momak satkan od ubijeđenja.
dustaban

#129 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

Mohamad Sissoko wrote:
Nije ovo smjesno. Poboznim ljudima je Bog na prvome mjestu i nebitno im je kojoj religiji pripadaju, sebe mogu lako zamisliti i u drugoj religiji jer im je jasno da roditelje i naslijedjenu religiju nisu birali.
Religioznim je pak Religija na prvom mjestu (Bog... dajboze da je na drugom) i oni se prepoznaju po svom idiotskom stavu da su oni odabrali svoju religiju, i da je Bog takodje odabrao bas tu Religiju! Sebe ne mogu zamisliti u drugoj religiji, naprotiv mrze druge religije i spremni su ginuti u religijskim ratovima. Njih karakterise i licemjerje kad u rijetkim medjureligijskim susretima kazu da je Bog jedan i da je nebitno ko je koje vjere... a misle sasvim suprotno!

Naravno i od jednih i od drugih su bolji nevjernici (bolje reci - nereligionari, vjernik bez religije je zapravo idealan vjernik) koji se drze Apsolutnog morala i nije im potreban nadzor i tutor. To su ljudi koji u praktikovanju religije prepoznaju ljudsku snishodljivost a ne vrline koje bi od ljudi pozelio njihov navodni tvorac. Uostalom, kako iko razuman moze povezati "intelekt koji je stvorio univerzum" sa onim namcorom kako religije tumace Boga!
kerima1

#130 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by kerima1 »

Mohamad Sissoko wrote:
Smijesno,ali i istina :lol:
animals

#131 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by animals »

kerima1 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Smijesno,ali i istina :lol:
Religiozan covjek je blentav u mozak..
a vjernik. svak od nas..
ABH017

#132 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
dustaban wrote:
belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
To ti je samo ispravna interpretacija Abrahama - zaklati nesto sto najvise volis!

(ovaj ABH radi udarnicki, tek otkrio klix pa hoce da nadoknadi. A lupa li lupa...)
Davno bijah momak. Isto kao i satkan od ubijeđenja.
A i ovo o Abrahamu sam davno rekao i opšte je poznato da muslimani prinose žrtvu slijedeći Ibrahima/Abrahama a.s.
Sad od čega sam satkan ne znam, ali se trudim da vjeru sagledam u njenoj biti, a ne isključivo na osnovu manje bitnih historijskih činjenica, pojedinih vjerskih propisa, osobina vjerskih velikodostojnika ili mahana vjerskih institucija.
iway

#133 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by iway »

A ne možeš sigurno tako posmatrat kurban. Jer da žrtvuješ što najviše voliš djeca bi se klala za kurban, a ne životinja. Jedino ako ti ovna više voliš od svog dijeta onda stvaarno. Ili ako nemaš dijeta samo posmatraš sljedeću najdražu osobu (majku, brata, sestru, oca, ženu).

Sigurno je da se posmatra kao žrtvovanje nečeg, ali nikako najdražeg. Recimo da je to žrtvovanje imetka (bilo da imaš vlastiti kurban ili ćeš potrođiti imetak da ga priuštiš). Ne možeš sve toliko bukvalno shvatati u prenesenom značenju, mora se imati granica. Ali da, ja itekako stojim iza toga da postoje te "skrivene poruke" u djelima koje se mogu tumačiti na sličan način.
dustaban

#134 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
dustaban wrote: To ti je samo ispravna interpretacija Abrahama - zaklati nesto sto najvise volis!
Davno bijah momak. Isto kao i satkan od ubijeđenja.
A i ovo o Abrahamu sam davno rekao i opšte je poznato da muslimani prinose žrtvu slijedeći Ibrahima/Abrahama a.s.
Sad od čega sam satkan ne znam, ali se trudim da vjeru sagledam u njenoj biti, a ne isključivo na osnovu manje bitnih historijskih činjenica, pojedinih vjerskih propisa, osobina vjerskih velikodostojnika ili mahana vjerskih institucija.
Kratko pitanje u vezi sa podvucenim - bi li mogao biti pripadnik neke druge abrahamske religije?!
ABH017

#135 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Ne smatram to uopšte potrebnim. Vjerovatno da bih, ako bih to gledao sa tog stanovišta. Međutim, ja smatram da su sve abrahamske religije sadržane u onom kako ja vjerujem, tako da uopšte nemam potrebu za tim. Suštinski bi to bio takav odgovor, međutim, kako druge abrahamske religije ne priznaju posljednjeg božijeg poslanika, tako ni ja ne bih mogao da ih prihvatim u cjelosti kao svoje i da se poistovjetim s njima.
dustaban

#136 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

ABH017 wrote:Ne smatram to uopšte potrebnim. Vjerovatno da bih, ako bih to gledao sa tog stanovišta. Međutim, ja smatram da su sve abrahamske religije sadržane u onom kako ja vjerujem, tako da uopšte nemam potrebu za tim. Suštinski bi to bio takav odgovor, međutim, kako druge abrahamske religije ne priznaju posljednjeg božijeg poslanika, tako ni ja ne bih mogao da ih prihvatim u cjelosti kao svoje i da se poistovjetim s njima.
Da si rodjen u krscanskoj obitelji i primio krscanstvo ti bi zasigurno ovako odgovorio na moje pitanje:
Ne smatram to uopšte potrebnim. Vjerovatno da bih, ako bih to gledao sa tog stanovišta. Međutim, ja smatram da su sve abrahamske religije sadržane u onom kako ja vjerujem, tako da uopšte nemam potrebu za tim. Suštinski bi to bio takav odgovor, međutim, kako druge abrahamske religije ne priznaju Hristovo uskrsnuce, tako ni ja ne bih mogao da ih prihvatim u cjelosti kao svoje i da se poistovjetim s njima.
I u tome je vas problem. Zapeli ste na poslanicima a ideju Boga obesmislili!
I zaista je religija nabezboznija pojava, potcinila je vjernike sebi i udaljila ih od Boga. Kakve veze imaju kurban, krstenje, pricest, hadz, korizma... sa kreatorom univerzuma?!
:?: :!:
Mohamad Sissoko

#137 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Mohamad Sissoko »

"..religija najbezboznija pojava.." :lol:
Taban strikes again.
ABH017

#138 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Jel možeš povjerovat, ako ti kažem da ja nemam problem (kao ni drugi vjernici, vjerovatno). To što ti pokušavaš podvesti pod Tvorca univerzuma, mimo religija, može biti (a ne mora) samo tvoj problem, moj nikako. Ja razumijem da ti hoćeš da nam utrpaš, podvališ obožavanje poslanika, ali ni sa tim ja nemam problem. Za mene su poslanici samo ljudi od krvi i mesa, koji su odabrani da prenesu njegovu poruku. Subjekt mog divljenja i obožavanja je On i samo On.
S druge strane, razumijem šta hoćeš da kažeš, jer u mnogim religijskim sektama (pa i u nekim islamskim) se božanske osobine pripisuju poslanicima, članovima njihovih porodica ili nekim posebnim ljudima. Međutim, pokušaj izbacivanja i zanemarivanja tih "dogmi" iz religija i stapanja svega u vjeru u Boga, Tvorca, Izvor, Iskon, Prirodu ili kako to ko hoće da nazove, po meni je čista utopija, iz prostog razloga što ga većina ne bi intelektualno mogla shvatiti bez gore pomenutih "pomagala".
Eh onda bi se na ovakvim forumima vodila rasprava "kakav je to Bog, kojeg samo nadprosječno inteligentni mogu da pojme? Zašto nas nije stvorio sve jednake?"
Na kraju, u tom slučaju, takvi ne bi ni bili odgovorni za svoje bezbožništvo.
Ali Kemal

#139 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Ali Kemal »

Poenta religije je zagrobni zivot, i mogu da vidim neku vezu sa tim ako cinisi dobra djela ides u raj, ako cinis losa ides u pakao.
Medjutim da je put u raj poplocan paganskim riutalima i brojinim zabranama i besmislenim pravilima, to nikako.
Evo primjer sa svinjetinom, kakve to veze ima i zasto to toliko ljuti Boga da zbog toga salje u vjecnu vatru, ko vjeruje u takve stvari.
To uopste nema smisla sa putom u zagrobni zivot.
Sve u svemu po tim pravilima daleko vise ljudi ide u pakao nego u raj, npr svi nemuslimani na svijetu, tj bezboznici.
ABH017

#140 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Površno gledaš. Sad da ti objašnjavam da nećeš ići u pakao/džehennem samo zbog konzumiranja svinjetine, ti ćeš iščupat neku drugu glupost koja ti je zapela za oko. Pa to ode nadugo i naširoko.
dustaban

#141 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

ABH017 wrote:...
Na kraju, u tom slučaju, takvi ne bi ni bili odgovorni za svoje bezbožništvo.
"odgovornost za bezboznistvo" - hm...
U ovoj konstrukciji se upravo krije podmukla funkcija religije. Religija odredjuje sta je "pravo boznistvo" i time ucjenjuje vjernike prijeteci im da u slucaju odbacivanja TAKVOG boznistva slijedi kazna za bezboznistvo... Nema dakle vise price o Bogu, sve se svelo na "Boznistvo" i "Bezboznistvo".

A boznistvo je tako rastegljiv i relativan pojam da bi se lako moglo desiti da je necije bezboznistvo zapravo ispravniji put ka doticnom...ako doticni uopce postoji i ako, sve i da postoji, uopce zna za nas! A ako i zna za nas sve se bojim da nas sortira prema "boznistvu". Ima li ista na dunjaluku sto ukazuje na takvo Njegovo prisustvo?!
ABH017

#142 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Izvini molim te, ali baš me interesuje kako vidiš boznistvo i bezboznistvo, ako postavljas pitanje "ako On uopste postoji". Ja da mislim da ne postoji, religija i vjera me apsolutno ne bi interesovale, pa ne bih trošio ni svoje ni vrijeme drugih na raspravu oko tog pitanja. A kamo li da još pokušavam provuć teoriju da Bog (ili kako već) MOŽDA postoji (mala je vjerovatnoća), ali to sigurno nije Bog kojeg vjernici obožavaju, koji je slao poruke ljudima.
dustaban

#143 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

Pa u tome je sustina - vama treba Bog koji vam je slao poruke, kojeg obozavate itd. Ne mozete se pomiriti sa opcijom Kreatora univerzuma koji uziva u svome vatrometu...
Vi ocajnicki pokusavate uvjeriti sebe da Bog ima nekakvu direktnu vezu sa svakom "ispaljenom cesticom" i tako dalje i tako dalje... nidze veze
ABH017

#144 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

dustaban wrote:Pa u tome je sustina - vama treba Bog koji vam je slao poruke, kojeg obozavate itd. Ne mozete se pomiriti sa opcijom Kreatora univerzuma koji uziva u svome vatrometu...
Vi ocajnicki pokusavate uvjeriti sebe da Bog ima nekakvu direktnu vezu sa svakom "ispaljenom cesticom" i tako dalje i tako dalje... nidze veze
Da. A vama treba Kreator, koji šuti i ne izjašnjava se. Ne možete se pomirit sa tim da se Bog obznanjivao nekakvim čobanima, stolarima itd.
Očajnički opovrgavaš to, iako nisi siguran ni u to šta pričaš, ali bi ti nekako bilo lakše prihvatit da vjerujemo u Boga onako, kako ti misliš da treba. Očajnički pokušavaš izbrisati razlike između religija, odbacujući njihove dogme, ne zato što misliš da su one izmišljene, već se ne uklapaju u sistem koji zagovaraš. Tog tvog Kreatora posljednji put sam čuo da spominju u CK SKJ, objašnjavajući da može da postoji neka univerzalna sila i da moderno društvo može prihvatiti nekakvo vjerovanje u nju, ali nikako i religije. Nemam ništa protiv tvoje jugonostalgije, ali iz ličnog iskustva znam gdje nas je takva ideologija dovela.
To što ti i ostali smatrate vjernike zaostalim, trebao bi vam biti signal, alarm, da preispitate sebe i pokušate dokučiti na kojem stepenu ljudskog razvoja je vaš intelekt, jer dajete paušalne ocjene, ne odgovarate na suštinska pitanja koja vam postavljamo, već se ko pjan plota, držite negacije, trošeći jednu po jednu sitnicu, koja vam smeta da bi vjerovali u Boga.
dustaban

#145 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

I da nastavim...

Iako zvanicno ateista ja izuzetno cijenim i smatram vaznom - IDEJU BOGA. Svemir je jedna velika misterija i nemoguce ga je egzaktno interpretirati. U toj cinjenici se nalazi razlog da i zadrti bezboznici kazi - "ima nesto!"
Ali upravo ta misterija jeste najveci problem Religije. Religija nalaze prihvacanje davno uspostavljene definicije i svako ljudsko propitivanje o drugacijim opcijama, dakle svako istrazivanje, je za religiju najveci jeres.
Ideja Boga, raja i pakla je upravo kod vjernika najpogresnije protumacena. To je nesto sto dolazi tek nakon smrti! Zar nije raj prelijep prirodan prizor na zemlji i zar nije raj ljudskom rukom uredjen park? Zar nije raj uredjeno drustvo gdje svako parkira auto tamo gdje treba gdje svako dobije uslugu kakvu treba i obavlja usluge koje su mu posao?
A zar pakao nisu ratovi, makar bili religijom opravdani? Zar pakao nije pune bogomolje vjernika a haos u gradovima i drzavama?

I konacno Bog. Zar Bog ne bi mogao biti ono sto nazivamo "bicem koje je satkano od svih bica". Svaki pojedinac je cestica tog bica i njegova zadaca je da bude njegova zdrava celija a ne tumor! Idiotsko samouvjeravanje kako religija treba da odredi sta je zdravo a sta bolesno... je zapravo najveca bolest.

itd...
ABH017

#146 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Pa vidi kolega, ja stvarno nemam problem što se ti izjašnjavaš kao ateista, vjerujući u neku silu koja je kreirala svemir i od koje smo svi mi satkani. Pogotovo zato što to isto piše i u Knjizi staroj 1400 godina, koju ja uzimam kao svoj "vodič za preživljavanje". Objašnjen je i način kreiranja svemira i način stvaranja ljudskog bića, od čega je satkan, koja mu je uloga na dunjaluku, način i oblik u kojem će biti proživljen, na onom svijetu iliti ahiretu, ako ti je tako draže.
Ja ne želim biti toliko ograničen, pa vjerovati samo u Kur'anske činjenice, koje je potvrdila moderna nauka i koje uveliko koristi posljednjih 100 godina, a one koje nauka još nije potvrdila i dokazala da odbacujem.
Ali, opet ti kažem, većina ljudi, vjernika i nevjernika bez razlike, na vjeru gleda jako površno i bez razmišljanja, što je osnovni uzrok podjela i ratova koje spominješ. Oni koji istinski spoznaju vjeru, nazivali se oni vjernicima ili nevjernicima, nikad neće biti uzrokom bilo kojeg sukoba.
dustaban

#147 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

Ali, opet ti kažem, većina ljudi, vjernika i nevjernika bez razlike, na vjeru gleda jako površno i bez razmišljanja, što je osnovni uzrok podjela i ratova koje spominješ. Oni koji istinski spoznaju vjeru, nazivali se oni vjernicima ili nevjernicima, nikad neće biti uzrokom bilo kojeg sukoba.
Ako sam te dobro razumio ti tvrdis da je za "istinsko poznavanje vjere" nebitno jesi li vjernik i ako jesi nebitno je kojoj vjeri pripadas?! Hm?
Ako je tako ko odredjuje "istinsko poznavanje vjere" ?! Ja imam neki osjecaj da svi nasi sukobi poticu od razlicitog spoznavanja vjere (i svega ostalog), odnosno neusaglasenosti sta je "istinska vjera" i sta je "istinsko poznavanje vjere"...
ABH017

#148 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

dustaban wrote:
Ako sam te dobro razumio ti tvrdis da je za "istinsko poznavanje vjere" nebitno jesi li vjernik i ako jesi nebitno je kojoj vjeri pripadas?! Hm?
Ako je tako ko odredjuje "istinsko poznavanje vjere" ?! Ja imam neki osjecaj da svi nasi sukobi poticu od razlicitog spoznavanja vjere (i svega ostalog), odnosno neusaglasenosti sta je "istinska vjera" i sta je "istinsko poznavanje vjere"...
Radim i kucam u pauzama, pa se desi, da frljaknem glupost. Šta je za tebe vjernik, koji nikad nije razgovarao sa nekim ko drugačije razmišlja? Koji nikad nije putovao van svoje "nahije"? Koji kaže da vjeruje, a ne poznaje vjerske propise (kad mu ih predočiš, gleda u tebe ko tele u šarena vrata)?
S druge strane imaš i one koji mrze vjeru i vjernike, a da nemaju pojma o vjeri.
Ili one koji mrze druge religije.
dustaban

#149 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

Vjernik je za mene onaj koji VJERUJE U POSTOJANJE BOGA. Tacka.

Onaj koji vjeruje u odredjenog Boga prema odredjenim PROPISIMA, taj je pripadnik odredjene Religije odnosno religionar. Takvima je Religija zapravo zamjenila Boga jer ga tumace na odredjen nacin, obracaju mu se na odredjenim mjestima i slijede odredjene rituale.
Tek kad shvatite da te odredjenosti ne vaze u nekim drugim okolnostima shvaticete koliko vas je religija ogranicila i zapravo udaljila od, navodno, sveprisutnog boga. Ukoliko boga zaista smatrate sveprisutnim tvorcem univerzuma kako, pobogu, mozete prihvatiti takva ogranicenja i takve banalizacije?!

U sto ti zapravo vjerujes ABH017? U Boga ili u tu svoju religiju, jednu do sijaset mogucih i onu koja te slucajno zapala?!

:?: :!:
ABH017

#150 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Pa ne bih dalje da se gađam s tobom sa pitanjima, na koje ne dobijam odgovore.
Samo ću ti reći da sam putem određene Knjige, u kojoj su, između ostalog sadržani i religijski propisi, čitajući odgovore na pitanja, koja su mi se vrzmala po glavi, spoznao Boga. Kako ćeš ti ili bilo ko drugi to shvatiti, više nije moj problem. Ja svakako svoju vjeru smatram svojom intimnošću. Moja privatna stvar je hoću li i kako ću vjerovati.
;-)
Edit:
Nikako me slučajno nije zapala. Objašnjavao sam to više puta, ali ti, izgleda, u svojoj samodostojnosti ili ne čitaš tuđe postove ili ne obraćaš pažnju na njih, pa etiketiraš kako koga stigneš.
Last edited by ABH017 on 29/09/2015 13:44, edited 1 time in total.
Post Reply