Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Manu

#126 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Manu »

cekek wrote:...nema ni metropole bez kritične mase
Nije baš tako: Amsterdam 779000 stanovnika, Frankfurt 690000, Kabul preko 3 miliona, Bangalore 9 miliona. Izbaci uljeze!
cekek

#127 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

E hebiga sad....

Rašćerali smo urbane Srbe i Rvate jer nisu valjali, doveli nacionalno podobne papke. Pa nam opet ni oni ne valjaju, ajmo sad opet ćerati i goniti i njiha. :run:
Upravo sam na drugoj temi spomenuo - u Bristolu nema cuge niti se prodaje po velikim šoping centrima. A kafane nam inače propadaju, Bajram slavimo napijanjem. :-)
Svi iole normalni urbanistički planovi nam propadoše ratom i Istočnim Sarajevom.
Broj vozila samo raste, na parkinzima pravimo nove zgrade. :-) Podzemna garaža nam je nepoznanica, nadzemne valjda ne znamo praviti pa parkiramo po podrumima u centru grada.
Drveće posječeno u ratu nikad ponovo zasađeno. Nemamo gradske parkove (hint: ZG Maksimir, LJ Tivoli)
Nemamo nijednog trga u pravom smislu riječi koji će istrpiti bilo kakva masovna okupljanja (manifestacije, priredbe)
Iznenadi nas snijeg al' volimo spominjati ZOI '84.
Kunemo se u kulturu (SFF) al hebo Zemaljski muzej.
Uspješni smo u bespravnoj gradnji, kuće nam prelaze ko auta.
Gradski prevoz - a eto, imamo ga.

Tuku nas roditelji :D :D :D
manki

#128 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by manki »

Dobrinja80 wrote:Grad ne čine bulevari nego ljudi, problem je u neuspjesnoj asimilaciji novih stanovnika.
I emancipovanju starosjedilaca, pogotovo u Starom Gradu.
zateznistub

#129 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by zateznistub »

cekek wrote:E hebiga sad....

Rašćerali smo urbane Srbe i Rvate jer nisu valjali, doveli nacionalno podobne papke. Pa nam opet ni oni ne valjaju, ajmo sad opet ćerati i goniti i njiha. :run:
Upravo sam na drugoj temi spomenuo - u Bristolu nema cuge niti se prodaje po velikim šoping centrima. A kafane nam inače propadaju, Bajram slavimo napijanjem. :-)
Svi iole normalni urbanistički planovi nam propadoše ratom i Istočnim Sarajevom.
Broj vozila samo raste, na parkinzima pravimo nove zgrade. :-) Podzemna garaža nam je nepoznanica, nadzemne valjda ne znamo praviti pa parkiramo po podrumima u centru grada.
Drveće posječeno u ratu nikad ponovo zasađeno. Nemamo gradske parkove (hint: ZG Maksimir, LJ Tivoli)
Nemamo nijednog trga u pravom smislu riječi koji će istrpiti bilo kakva masovna okupljanja (manifestacije, priredbe)

Sad si najeb'o!
manki

#130 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by manki »

Sve receno, od A do Z. :thumbup:
cekek

#131 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

zateznistub wrote:

Sad si najeb'o!
Inače mi je najebavanje baš strano :D
cekek

#132 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Hajd evo još jedna od mene:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_b ... ton_tracks

Vrlo pregledna lista, a đe smo mi u svemu tome?

Hint: Sigulda, Latvia - napravljena jer su kod nas vidjeli Trebević pa rekli "'oću i ja vako" i mi napravili. Imaju i web-stranicu pa bujrum da vidimo kako se lova uzima.
sheilak

#133 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sheilak »

:D

super post, osim ovog dijela sa rasceravanjem-jer implicira da su samo srbi i hrvati davali urbanost gradu. naglasak je na rastjeravanju sveg gradjanskog. ne znam doduse jel ikad bilo urbanosti ovdje kakvu se sad zeli postici jer nisam zivjela u SA prije rata ( a nit u sandzaku, istocnoj bosni ili ne dao Bog hercegovini :D ) nadam se da jeste.
cekek

#134 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Apsolutno ne, nisu samo Srbi i Hrvati davali urbano, pobogu nisam toliko plitak. Ali da su tada u istoj mjeri (procentualno) bili urbani kao i Bošnjaci, to ne možeš osporiti. Evo, službeno mijenjam u "Rašćerali smo urbani dio Srba i Hrvata..."
Edit: Obaveza neke multietničnosti u urbanosti je valjda jasna.

Tragedija je što je taj urbani dio Srba i Hrvata zamijenjen sa skoro 100% "neurbanim" (namjerno ne kažem ruralnim) stanovništvom.

Urbani Bošnjački element se rašćeruje na finjaka, polakice, već 20 godina, mada su se stoički držali prvih par godina nakon rata.

Al nema veze, nije bolje ni u ZG ni u BG, isto im se desilo, istu glupost napravili. Najurbanije južno od Alpa danas je Ljubljana, ko je bio zna o čemu govorim. Veća metropola i od ZG i od BG. Nažalost, za nas danas graniči sa SF.
sheilak

#135 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sheilak »

ma kontam ja tebe. samo kazem kako zvuci.

i slazem se i sa ovim drugim postom. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#136 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Truba »

potrebno je širiti grad a ne praviti zgrade na zgrade
nije metropola ako svi želimo biti 12 minuta pjehe od vječne
to je kasaba

a dole zemlja prema hrasnici zjapi prazna i prema mostarskom
pojačavati tramvaj
ravnati nenaseljena brda i praviti zgrade
cekek

#137 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

sheilak wrote:ma kontam ja tebe. samo kazem kako zvuci.

i slazem se i sa ovim drugim postom. :D
Zvučalo ha vako ha nako - to je činjenica. A mi sad možemo to izvrtati i uljepšavati kako nam želja da bezboljnije zvuči, ništa se ne mijenja. Nažalost.
cekek

#138 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Black swan wrote:potrebno je širiti grad a ne praviti zgrade na zgrade
nije metropola ako svi želimo biti 12 minuta pjehe od vječne
to je kasaba

a dole zemlja prema hrasnici zjapi prazna i prema mostarskom
pojačavati tramvaj
ravnati nenaseljena brda i praviti zgrade
Jel' to radiš za Caterpillar? :D :D
Truba

#139 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Truba »

jok
čuo sam da se tako radi u njemačkoj :D
cekek

#140 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Ja vidio drugačije, oni prave brda pa naseljavaju. U Stuttgartu napravili brdo od ruševina iz 2SR zasuli zemljom i....da vidiš divote.
Da ne kažem uz koji hendek im se vere tramvaj, komotno bi kod nas do Podhrastova mog'o.

A da ovo povežem sa temom (ipak sam neiskusni forumaš) - Stuttgart 600.000 stanovnika, a svaki dan dolazi 2.000.000 na posao.Željezničku stanicu prave za 7.000.000.000 €. Nisu metropola :D
Truba

#141 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Truba »

sigurno prilazi nisu kao kod nas
mada opet sve sam čuo nisam nikad bio u njemačkoj
cekek

#142 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Nemam više želju da idem, samo me raz*ebe i nemam 3 hefte napretka kad se vratim. Prvo sam se divio sad mi crnjak i jad ići.
Ma mi smo totalno izgubili pojam normalnog života :(
U-zap

#143 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by U-zap »

Izgradnja metroa, poboljsanje javnog prevoza. Samo jezgro grada uciniti pjesackom zonom ili uvesti debelu naplatu za ulazak u grad kao u svakoj normalnoj zemlji. Ukljanjanje kafica tj.ljetnih basti koje zauzimaju po citave ulice, sadjenje novih sadnica u parkovima. Ovo su samo neke od stvari koje metropola MORA da ima. Do tad, Sarajevo je kasaba. Poslije navedenih ce poceti da lici na grad. Ah da, Miljacka. Svi znate sta zelim da kazem. Sve dok bude plutana, to je kasaba. Tramvajska pruga prema planu iz 1900 :lol:

Edit: i ka svasta lupam, to se nece nikad desiti sto znaci da Sarajevo ostaje kasaba.
musicman80

#144 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by musicman80 »

U-zap wrote:Izgradnja metroa, poboljsanje javnog prevoza. Samo jezgro grada uciniti pjesackom zonom ili uvesti debelu naplatu za ulazak u grad kao u svakoj normalnoj zemlji. Ukljanjanje kafica tj.ljetnih basti koje zauzimaju po citave ulice, sadjenje novih sadnica u parkovima. Ovo su samo neke od stvari koje metropola MORA da ima. Do tad, Sarajevo je kasaba. Poslije navedenih ce poceti da lici na grad. Ah da, Miljacka. Svi znate sta zelim da kazem. Sve dok bude plutana, to je kasaba. Tramvajska pruga prema planu iz 1900 :lol:

Edit: i ka svasta lupam, to se nece nikad desiti sto znaci da Sarajevo ostaje kasaba.

Salis li se ti to prijatelju? Izgradnja metroa??? Pa ne moze grad nove tramvaje da nabavi, vozimo se ovim oronulim, Ceskim iz 80-ih godina gdje se ni grijanje ne moze iskljuciti, a o bezbjednosti putnika da ne govorim, a ti pricas o izgradnji metroa. Da nije zalosno, bilo bi smijesno.
Thorgerson

#145 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Thorgerson »

Treba biti realan. Metro zaboravi - to ne mozemo napraviti - barem ne u dogledno vrijeme, jedino da neki boom bude, otkrijemo naftu, dijamante ili nesto slicno ili dodje neki arap popizdi sto se mora jebavat po tramvaju i napravi metro. Uostalom nama metro ne treba. Treba iskoristiti ono sto imamo. A imamo dosta toga sto je neiskoristeno.

Mada, ne bi be iznenadilo da konji npr uzmu kredit i prave nesto sto im nije potrebno.

Pruga je ok, mislim trasa iste. Stanje pruge, to je druga stvar. Sto je najsmjesnije ljudi u toj 1900 su imali bolju viziju grada nego ovi danas. Jedino sto nama treba jesu dodatne pruge - prema Hrasnici, prema Dobrinji, prema Šipu. To je bilo i u planovima i to je relativno izvodivo - dakle nije neka utopija.

Ono sto mozemo uraditi umjesto metroa - mozemo iskoristiti zeljeznicku prugu koja je tik do grada! :-) Imas prugu duzinom fakticki citavog grada koja perfektno odgovara njegovom obliku! I sad zjapi prazna, ne prevozi fakticki putnike. :-) To je ludost.

Dakle, napraviti neku liniju brzi voz koji ce saobracati iz Tarcina, Hadzica do Marijin Dvora. Napravit fino stanice uredit, npr. Tarcin - Pazaric - Hadzici - Ilidza - Nedzarici - Otoka - Pofalici - Marijin Dvor. To je 8-9 stanica. Kad bi nekako GRAS mogao uzeti one vozove jbt sto smo kupili niskopodne, pa ono je extra - to bi se odmah isplatilo. Zamisli sjednes na Ilidzi i na Marijin Dvoru si za manje od 10 minuta. Nema semafora, nema nicega - mogli bi tacno izracunati kad si na kojoj stanici, u koliko sati TACNO je voz itd. Dakle zna se tacno gdje ce voz stati, koliko ce stajati itd. Svako bi onda mogao sebi planirati put.

Na zeljeznickoj stanici tramvajsku prugu bi morali modernizirati ili mozda i drugacije organizovati da moze primati vise tramvaja. I tu onda povecati linije koje ce dalje saobracati prema carsiji. Naravno napraviti da ti ova karta iz voza vazi i u tramvaju. Dodjes vozom za 10 minuta sa ilidze, udjes u tramvaj i eto te na carsiji za 10 minuta. :roll:

Buduci da jedini trg koji se iole moze nazvati trgom ovaj ispred zeljeznicke, ja bi njega napravio centralnim gradskim trgom - a ne ono prkno ispred BBI ili SCC ili narodnog. To nisu trgovi. Ukloniti one cevabdzije, ukloniti parking mjesta, ono rascistiti i napraviti ogroman gradski trg.

Trg se i dalje moze urediti da izgleda ovako, kao u 60-im. Sve poplocati, pomalo koje drvo zasaditi, klupice. Pogledaj sirine! + Uraditi kip spomenik i stavit nasred trga - mozda kao nesto ispod Tvrtko I na konju.
Image

Image

Uvezati ga setnicom dalje prema centru, 'tjerati' ljude da malo i prosetaju. Do BBI npr od zeljeznickog trga ima 1,3km ?! Pa to je nista. Dakle lagane setnje 10-15 minuta.

Sve ovo, uz zabranu saobracaja za automobile od Skenderije prema Carsiji bi imalo ogromne efekte.
- Rasteretio bi se tramvajski saobracaj na trici, kakav sada imamo koji nije human.
- Natjerao bi vozace da manje koriste automobil kada idu u grad - prvi ja nikad vise automobilom ne bi otisao na carsiju?! Gorivo + guzva + parking?! Onako sjednes na voz i ko hadzija. Jeftinije, udobnije, sigurnije.
- Smanjen dakle saobracaj vozila - manje ispusnih gasova
- Smanjen broj saobracajnih nesreca - sigurniji saobracaj

Ukoliko bi bas bilo putnika, onda puknuti jos jednu prugu barem do Ilidze da se vozovi mogu mimoilaziti - to je 10km pruge.

I mora se poceti o ovome razmisljati. Ja znam da je lobiji naftasa prejak. Građevinskih kompanija, kreditora itd. I nikome nije u cilju da mi krenemo i izgradnju jaceg javnog prijevoza, nego daj puteva, daj puteva. Pa eno amerikanci imaju puteve sa 12-14 traka i OPET JE GUZVA?!
???
Image

Po meni ovo je sasvim realno da se izvede. I ne zahtjeva nikakva ogromna sredstva. To sami mozemo uraditi bez kredita i bez icega. Samo je pitanje nadleznosti zeljeznica federacije, kantona itd. Al i to bi se moglo urediti.

Uraditi studiju izvodljivosti, ja sam 100% siguran da bi ovo bilo isplativo! Em bi imali dobru naplatu, em bi ti putnici bili zadovoljni, em bi ljudi koji sad voze auta poceli koristiti javni prijevoz itd itd.

I na kraju imali bi ok javni prijevoz, lijep prostran centralni gradski trg - sto mora imati svaka metropola.
Haris.ba

#146 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Haris.ba »

Nema ništa od toga. Željeznice su na samrtnoj postelji. Da nema rudnika, Koksare i nešta malo Željezare - ključ u bravu.

Bili su planovi za tzv. gradsku željeznicu. Ali to zahtjeva ogromna ulaganja (i da zaboravimo da jednim dobrim dijelom je to pruga od jedan kolosjek, pa onda se gubi mogućnost saobraćanja od 10 minuta Ilidža - Sarajevo, da nisu planirana stajališta koja nisu samo betonske ploče i malo stepenica...) - a mi nemamo para da popravimo prugu tramvaja. A ko će pokriti razliku gubitaka nastalih prevozom stanovništva? Kanton? Pa ne može pokriti Grasu, a da pokrije Željeznicama. Treba biti realan. Mi jednostavno nemamo para za sve svoje prohtjeve. I ne znamo ih zaraditi. Kad prvo to skontamo (kako zaraditi) - onda ćemo biti na putu da postanemo metropola.

Bolje metro napraviti. Ali do Beča. Ne trebaju nam ni pruge ni vozovi. Samo tunel, da švercamo.
Thorgerson

#147 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Thorgerson »

Vidi, ja sam govorio sta je realno da se uradi. Ovo je moze se reci ipak realno i isplativo. Gradjenje metroa nije. To granici sa SF. Za to su potrebne milijarde - mi ih nemamo.

A izgradnja dodatnog kolosjeka i da se pruga da na koristenje i GRAS-u (posto je ionako mrtva ova linija Ilidza - Centar grada) ne zahtjeva sad neka sredstva. Dakle, nisu milijarde u pitanju. Vec milioni. To mozemo priustiti.

Naravno ovo sve je mastanje, ali opet kazem ovo je koliko toliko 'realno mastanje'.
U-zap

#148 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by U-zap »

musicman80 wrote:
U-zap wrote:Izgradnja metroa, poboljsanje javnog prevoza. Samo jezgro grada uciniti pjesackom zonom ili uvesti debelu naplatu za ulazak u grad kao u svakoj normalnoj zemlji. Ukljanjanje kafica tj.ljetnih basti koje zauzimaju po citave ulice, sadjenje novih sadnica u parkovima. Ovo su samo neke od stvari koje metropola MORA da ima. Do tad, Sarajevo je kasaba. Poslije navedenih ce poceti da lici na grad. Ah da, Miljacka. Svi znate sta zelim da kazem. Sve dok bude plutana, to je kasaba. Tramvajska pruga prema planu iz 1900 :lol:

Salis li se ti to prijatelju? Izgradnja metroa??? Pa ne moze grad nove tramvaje da nabavi, vozimo se ovim oronulim, Ceskim iz 80-ih godina gdje se ni grijanje ne moze iskljuciti, a o bezbjednosti putnika da ne govorim, a ti pricas o izgradnji metroa. Da nije zalosno, bilo bi smijesno.
Zbog toga ce i ostati kasaba
O'zone
Globalni moderator

#149 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by O'zone »

Daati grad pod koncesiju. Jebaji ga i onako nismo sposobni za bilo šta drugo.
medjutim

#150 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by medjutim »

GeeTnT wrote:
JThomas wrote:eto jedino kod nas rat bio. pariz je u prvom ratu bio na prvoj liniji fronta jedno vrijeme, u drugom i pod njemačkom okupacijom četiri godine. nijemci (prusi) su ga opsjedali i zauzeli i 1871 nakon čega nastaje pariska komuna, pa bezbrojni građanski ratovi...
Daaa, i svi koji su nisanili po Parizu bili su kaznjeni...pogotovo Njemacka...seen Berlin.

Bg je samo okrznut, a da je prosao kao Berlin danas bi se druga prica pricala...
Nisu nas/tebe Beogradjani gadjali (vikend cetnici su bili u zanemarujucim brojevima i njihova svrha dolaska je bila iskljucivo pljacka), gadjali su nas njihovi poslusnici (nase "komsije"), koji danas rade u nasim drzavnim ustanovama i sluzbama, hodaju nekaznjeno glavnim gradom (a i u drugim gradovima BiH), kao i njhovi nasljednici, koji hodaju po cetnickim skupovima, a sutradan dodju na posao npr u Centralnu banku...
Kako sam stariji pocinjem shvatati pojam patriotizma kao sto moj dobar prijatelj rece, nije patriotizam ofarbati facu u boje drzavne zastave i razviti zastavu od 500 metara, patriotizam je kada pokupis papiric na ulici, kada ne bacas smece sa balkona i ne ostavljas haos nakon rostiljanja ili piknika u prirodi, patriotizam je kada postujes zakone i propise drzave u kojoj zivis, patriotizam je kada pozdravis svog komsiju, kada pomognes staroj nani sa kesama ili da predje ulicu, samim tim i grad postane metropola u koju ce turisti rado doci. Neplansko gradjenje trznih centara u uzem centru grada i zgrade koje odudaraju od arhitekture u okolini, jednostavno ne cine Sarajevo metropolom.
Post Reply