Siizam na Face tv i Hayat

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sunceKOtepsija

#126 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by sunceKOtepsija »

Turski Kur an, (umjesan je i kuvajt i sufije su na kraju u dovi nesto podvalili :shock: )
choxnox

#127 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by choxnox »

asurbanipal wrote:Gdje sam spomenuo prve halife ? :? Tačno je da je Omer dokinuo mut'a ili privremeni brak, ali je on i dalje korišten, pod drugim nazivima i definicijama, i smatran je dozvoljenim od strane uleme "pravovjernih". Forumaš @zagortenej ti je dao samo jedan primjer. Halife su ti bile i Emevije, Abasije, Fatimije, a Boga mi od Selima Javuza i Osmanlije, i dosta vladara iz tih dinastija je korisitilo "blagodati" harema. A bilo je i silovanja, ali o tome drugi put.
Bilo bi dobro kada bi se prvo informisao sta je misjar, a sta muta'a i kakva je razlika. Misjar je brak kod koga se ispunjavaju svi uslovi serijatskog braka s tim da se zena svojevoljno odrice nekih svojih, zakonom pripadajucih prava (mjesto stanovanja ili prihodi). Ukratko to znaci da bi se misjar sproveo u djelo mora da se zadovolji:
  • dobijanje dozvole roditelja/staratelja djevojke
  • prisustvo dva svjedoka
  • prisutni su svi propisi koji vaze za obicni brak: razvod, cekanje, nasljedstvo, izdrzavanje, broj brakova za istu osobu i sl.
Za razliku od ovoga, kod muta'a braka se ne zadovoljavaju ovi, serijatom propisani, uslovi i prema tome je muta'a brak prostitucija. Dakle, u muta'a braku zena udaje sama sebe bez icije dozvole, bez svjedoka i muta'a moze biti 5. brak po redu ako je covjek vec ozenjen sa 4 zene.

Dva su stava: (1) misjar je dozvoljen, ali pokudjen (npr. Jusuf el-Karadavi), (2) misjar je zabranjen (npr. sejh Albani)

salik79 wrote:Poznavanje vjere ti je porazavajuce. Sahih Buhari:
Volume 6, Book 60, Number 43 :
Narrated by 'Imran bin Husain
The Verse of Hajj-at-Tamatu was revealed in Allah's Book, so we performed it with Allah's Apostle, and nothing was revealed in Qur'an to make it illegal, nor did the Prophet prohibit it till he died. But the man (who regarded it illegal) just expressed what his own mind suggested.
Jos jedna od bezbroj sitskih spletki kada se govori o muta'a braku i pokusaj obmanjivanja sagovornika ili slucajnoj citaoca. Prije svega potrebno je napomenuti da postoje dvije vrste muta'a-e: Mut'ah of Hajj (vrsta hadzdza) i Nikah mut‘ah (privremeni sitski brak). Ovaj komentar koji si ti naveo odnosi se na ovo prvo, dakle vrstu hadzdza, zato ti na pocetku i stoji "Verse of Hajj-at-Tamatu". To je potvrdio i sam Imran bin Husain u Muslimovoj zbirci hadisa.

salik79 wrote:Ma bravo majstore! Svi lazu, samo si ti upravu. Sve slike su samo fotoshop montaza, a tekst izmisljen. Nista, bujrum, kad budes spreman dogovorim nam prijem kod Reisa, pa cemo lagano - recenicu po recenicu - protabirit, da vidimo ko laze.
Ne znam ja ko laze, a ko istinu govori, ali naravno da cu provjeriti ko siri (dez)informacije. Nisam glup da povjerujem bilo kome, a narocito kada se radi o ovakvim osjetljivim pitanjima.
El-Hudzurat (Sobe), ajet 6 wrote:O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.
Boga mi oduzeste vi meni mnogo vremena danas. Poenta je da se necemo nikada sloziti, ali moja je duznost boriti se da laz ispliva na povrsinu i da se ljudi, pogotovo oni koji nisu u potpunosti u Islamu, ne dovode u zabunu namjerno i podlo. Ako vam stignem dalje sta odgovarati, vidjet cete.
salik79

#128 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

choxnox wrote:
salik79 wrote:Poznavanje vjere ti je porazavajuce. Sahih Buhari:
Volume 6, Book 60, Number 43 :
Narrated by 'Imran bin Husain
The Verse of Hajj-at-Tamatu was revealed in Allah's Book, so we performed it with Allah's Apostle, and nothing was revealed in Qur'an to make it illegal, nor did the Prophet prohibit it till he died. But the man (who regarded it illegal) just expressed what his own mind suggested.
Jos jedna od bezbroj sitskih spletki kada se govori o muta'a braku i pokusaj obmanjivanja sagovornika ili slucajnoj citaoca. Prije svega potrebno je napomenuti da postoje dvije vrste muta'a-e: Mut'ah of Hajj (vrsta hadzdza) i Nikah mut‘ah (privremeni sitski brak). Ovaj komentar koji si ti naveo odnosi se na ovo prvo, dakle vrstu hadzdza, zato ti na pocetku i stoji "Verse of Hajj-at-Tamatu". To je potvrdio i sam Imran bin Husain u Muslimovoj zbirci hadisa.

salik79 wrote:Ma bravo majstore! Svi lazu, samo si ti upravu. Sve slike su samo fotoshop montaza, a tekst izmisljen. Nista, bujrum, kad budes spreman dogovorim nam prijem kod Reisa, pa cemo lagano - recenicu po recenicu - protabirit, da vidimo ko laze.
Ne znam ja ko laze, a ko istinu govori, ali naravno da cu provjeriti ko siri (dez)informacije. Nisam glup da povjerujem bilo kome, a narocito kada se radi o ovakvim osjetljivim pitanjima.
El-Hudzurat (Sobe), ajet 6 wrote:O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.
Boga mi oduzeste vi meni mnogo vremena danas. Poenta je da se necemo nikada sloziti, ali moja je duznost boriti se da laz ispliva na povrsinu i da se ljudi, pogotovo oni koji nisu u potpunosti u Islamu, ne dovode u zabunu namjerno i podlo. Ako vam stignem dalje sta odgovarati, vidjet cete.
Kakva "vrsta Hadzdza", prosvijetli me molim te?!O cemu pricas?! Jasan hadis, da jasniji ne moze biti, osim ako ne razumijes engleski jezik. Druga stvar, rece da sam slagao na Poslanika s.a.v.a., a jasno je da uopce ne poznajes historiju islama. Evo, da ne bude iz sijskih izvora, Karadavijevo predavanje o muta braku i za mene najbitniji dio u pobijanju moje navodne lazi na Resulullaha a.s.:

"Što se tiče čvrstih, oni bijahu naumili da se uškope i odsjeku svoje spolne organe, kao što prenosi Ibn Mesud: „Bijasmo bojevali sa Božijim poslanikom, s.a.v.s., a sama nisu bile žene. Stoga, upitali smo: „Da se uškopimo?“ Božiji poslanik, s.a.v.s., nam je to zabranio, ali nam je dozvolio da se oženimo ženom do određenog roka za odjeću.“
Zbog ovoga mut’a je bila olakšica (ruhsa) kako bi se riješio problem dvije skupine, jakih i slabih vjernika, te korak na putu zakonodavstva ka cjelokupnom porodičnom životu u kojem se ostvaruju svi ciljevi braka: čednost, razmnožavanje, ljubav, samilost i širenje porodičnog kruga tazbinom.
Kao što im je Kur’an postepeno zabranjivao alkohol i kamatu, koji su bili rašireni i dominantni u predislamsko doba, isto tako im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., postupno zabranjivao blud. Tako im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., u slučaju nužde odobrio mut’a. Onda im je zabranio ovu vrstu braka, kako od njega prenosi Alija, r.a. i skupina ashaba. U vezi toga je i što prenosi Muslima u svom Sahihu od Sabre el-Džuhennija da je on vojevao sa Vjerovjesnikom, s.a.v.s., prilikom osvojenja Mekke. Vjerovjesnik, s.a.v.s., im je dozvolio stupanje u mut’a brak sa ženama. Rekao je Sabre: „Nije se izašlo iz Mekke sve dok ga Božiji poslanik, s.a.v.s., nije zabranio.“ U verziji njegovog hadisa: „A doista ga je Allah zabranio do Sudnjeg dana.“

http://islam-iman.com/dr-qaradawi-pravn ... uta-braku/

Dakle, jos jednom, kada govorim - ne govorim napamet. Preko 20 godina je moga "intezivnog staza" u islamu. Dosta prije sejh googla.

Da se vratimo na Reisovu posjetu - dobro ti to provjeri, jer beli su i fotografije fotoshopirane, a kamoli tekst. Jos jednom - nije mi problem zakazati sastanak s Reisom, pa bujrum.
m_l

#129 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by m_l »

Salik79 wrote:...
Pogresnu si recenicu boldir'o. Ovako treba:
...Kao što im je Kur’an postepeno zabranjivao alkohol i kamatu, koji su bili rašireni i dominantni u predislamsko doba, isto tako im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., postupno zabranjivao blud. Tako im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., u slučaju nužde odobrio mut’a. Onda im je zabranio ovu vrstu braka, kako od njega prenosi Alija, r.a. i skupina ashaba. U vezi toga je i što prenosi Muslima u svom Sahihu od Sabre el-Džuhennija da je on vojevao sa Vjerovjesnikom, s.a.v.s., prilikom osvojenja Mekke. Vjerovjesnik, s.a.v.s., im je dozvolio stupanje u mut’a brak sa ženama. Rekao je Sabre: „Nije se izašlo iz Mekke sve dok ga Božiji poslanik, s.a.v.s., nije zabranio.“ U verziji njegovog hadisa: „A doista ga je Allah zabranio do Sudnjeg dana.“
A sve da bi opravdao svoju tvrdnju:

salik79 wrote:- Nidje veze (iako ga, licno, ne podrzavam). Muta brak je dozvolio Poslanik s.a.v.a., a ako mislis da je to bila prostitucija u to vrijeme - raspravi to s Njim s.a.v.a. na Sudnjem danu.
dezurni_ucenik

#130 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by dezurni_ucenik »

Cuj shism na face tv i hayat pustaju. :mrgreen:
salik79

#131 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

m_l wrote:
...Kao što im je Kur’an postepeno zabranjivao alkohol i kamatu, koji su bili rašireni i dominantni u predislamsko doba, isto tako im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., postupno zabranjivao blud. Tako im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., u slučaju nužde odobrio mut’a. Onda im je zabranio ovu vrstu braka, kako od njega prenosi Alija, r.a. i skupina ashaba. U vezi toga je i što prenosi Muslima u svom Sahihu od Sabre el-Džuhennija da je on vojevao sa Vjerovjesnikom, s.a.v.s., prilikom osvojenja Mekke. Vjerovjesnik, s.a.v.s., im je dozvolio stupanje u mut’a brak sa ženama. Rekao je Sabre: „Nije se izašlo iz Mekke sve dok ga Božiji poslanik, s.a.v.s., nije zabranio.“ U verziji njegovog hadisa: „A doista ga je Allah zabranio do Sudnjeg dana.“

salik79 wrote:- Nidje veze (iako ga, licno, ne podrzavam). Muta brak je dozvolio Poslanik s.a.v.a., a ako mislis da je to bila prostitucija u to vrijeme - raspravi to s Njim s.a.v.a. na Sudnjem danu.
Dakle, jedno vrijeme je dozvoljavao prostituciju, a poslije ne?!
asurbanipal

#132 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

dezurni_ucenik wrote:

Cuj shism na face tv i hayat pustaju. :mrgreen:

Šijja LaBeouf :mrgreen:

dezurni_ucenik

#133 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by dezurni_ucenik »

:lol: A cuj Sija Lebouf :D . Na stranu i sala sad, lik je fakat odlijepio zadnjih godina.
Tvrtko II Kotromanić

#134 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Tvrtko II Kotromanić »

da ne upadam u raspravu ko padobranac
samo ako moze od ljudi upucenijih u tematiku da mi daju (ako imaju vremena) odgovor na par pitanja
1.svetost Imama? (zasto i kako)
2.klanjanje tj cinjenje sedzde prema turbetima Imama
3.razlike u namazu kod sunija i "mainstream" siija (Isnasere sijje)
hvala :)

inace mi je ruzno vidjeti, pogotov u ovom lijepom mjesecu, makar i ovako online svadje
valjda bi bilo lijepo da, sa kelime-i-sehadetom, skontamo da smo svi dio Ummeta i da radimo na prevazilazenju razlika i priblizavanju jedni drugima, a ne svadjama i nekim potvoravanjima (da ne govorim naravno o svemu onom sto se desava na Bliskom istoku izmedju muslimana)
asurbanipal

#135 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

Tvrtko II Kotromanić wrote:da ne upadam u raspravu ko padobranac
samo ako moze od ljudi upucenijih u tematiku da mi daju (ako imaju vremena) odgovor na par pitanja

inace mi je ruzno vidjeti, pogotov u ovom lijepom mjesecu, makar i ovako online svadje
valjda bi bilo lijepo da, sa kelime-i-sehadetom, skontamo da smo svi dio Ummeta i da radimo na prevazilazenju razlika i priblizavanju jedni drugima, a ne svadjama i nekim potvoravanjima (da ne govorim naravno o svemu onom sto se desava na Bliskom istoku izmedju muslimana)

Ejvala, lijep post :thumbup:

Što se tiče prvog dijela tvog posta, mislim da je Ammar Nakhshwani lijepo objasnio neke stvari...

m_l

#136 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by m_l »

salik79 wrote:
m_l wrote:

Dakle, jedno vrijeme je dozvoljavao prostituciju, a poslije ne?!
Poenta je da je mu'ta brak ZABRANJEN. Nema potrebe za manipulacijama.
Rampage

#137 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Rampage »

Sad trebamo dopustiti i vehabosima da nam falsficiraju historiju, onako kako to već rade istočne komšije i zapadni susjedi, i ulogu Irana u agresiji na BiH?

Svi mi koji smo na svojoj koži osjetili rat nikada ne smijemo dozvoliti bilo kome da omalovažava ulogu Irana i umanjuje pomoć koju nam je ta zemlja pružila.

Što se tiče "pravovjernih" Arapa - pa hvala i njima na svim onim hurmama i ilmihalima, dosta je od koga je:)
escobar__

#138 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by escobar__ »

m_l wrote:Poenta je da je mu'ta brak ZABRANJEN. Nema potrebe za manipulacijama.
Ma nije zabranjen, šta ti je? Sasvim normala karindžanje po Te'eranu sa stotinjak privremenih, a onda se kao smiriš. :lol: :lol:
zagortenej

#140 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

:thumbup:
Ove vehabije i njihovi simpatizeri se pojedose od muke kad vide ujedinjen ummet. kod njih je ummet samo oni.
salik79

#141 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

m_l wrote: Poenta je da je mu'ta brak ZABRANJEN. Nema potrebe za manipulacijama.
Jeste, po misljenju jedne (sunijske uleme), ali ne i druge (sijske). Ja se mogu ne slagati s time (muta brakom), ali mi ne bi palo napamet prozivati sijsku ulemu radi toga, te ih vrijedjati, omalovazavati i na kraju krajeva tekfiriti.

I dalje stoji da nisam slagao na Resulullaha a.s, kao sto bi to kolega volio prikazati, jer cinjenica je da je to Poslanik a.s. u jednom periodu dozvoljavao (zbog toga sam negirao da je to "otvorena prostitucija") i oko toga se sva ulema slaze, a sta je poslije bilo tu se misljenja sunitskih i sitskih ucenjaka razilaze.
salik79

#142 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Fotomontaza, a uz to i sumnjiv izvor informacije :oops:

:D :thumbup:
asurbanipal

#143 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

:mrgreen:

SpecialOffer

#144 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by SpecialOffer »

Kako neko postane Sija u BiH, mislim sta ga privuce?
salik79

#145 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Tvrtko II Kotromanić wrote:da ne upadam u raspravu ko padobranac

Aferim! Protiv toga se borim (vehabijske tekfir logike) od rata pa naovamo, jer sam cvrstog stava da smo svi jedam ummet i da se ni po kojem osnovu ne smijemo dijeliti i razjedinjavati. To je presudna stvar, ako zelimo napredak i opstanak cijelog ummeta.

Osvrnuo bih se samo na ovo drugo pitanje - klanjanje turbetima ne postoji. Kada neko zeli zloupotrijebiti nesto, u cilju bacanja ljage na nekoga i stvaranja razdora, onda - recimo - dodje u Bijelu dzamiju na Vratnik, te snimi mene i ostale klanjace kako se (vani, jer je i dzamija i harem dzamije prepun) za vrijeme dzuma namaza klanjamo turbetu/kaburu. To sto to na slici tako izgleda veze nema s realnoscu, jer - naravno - mi to nikada ne bi ucinili. Kabur ispred nas ni izbliza ne predstavlja klanjanje njemu. Ovim se opet vracamo na stvar nijeta. Mi smo nanijetili, u ime Allaha uzvisenog, klanjati (dzuma) namaz - a to sto je, sticajem okolnosti, kabur/turbe na mjestu na kojem jeste, to niukojem slucaju ne kvari nas nijet, a samim time ni namaz. Isto kao sto ni ona maca, koja seta oko nas, ili lezi ispred nas, ne predstavlja predmet obozavanja.
Towelie

#146 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Towelie »

salik79 wrote:
m_l wrote: Poenta je da je mu'ta brak ZABRANJEN. Nema potrebe za manipulacijama.
Jeste, po misljenju jedne (sunijske uleme), ali ne i druge (sijske). Ja se mogu ne slagati s time (muta brakom), ali mi ne bi palo napamet prozivati sijsku ulemu radi toga, te ih vrijedjati, omalovazavati i na kraju krajeva tekfiriti.

I dalje stoji da nisam slagao na Resulullaha a.s, kao sto bi to kolega volio prikazati, jer cinjenica je da je to Poslanik a.s. u jednom periodu dozvoljavao (zbog toga sam negirao da je to "otvorena prostitucija") i oko toga se sva ulema slaze, a sta je poslije bilo tu se misljenja sunitskih i sitskih ucenjaka razilaze.
Isto tako je u jednom periodu bio alkohol dozvoljen, pa je li ispravno reci da ga je i danas halal piti?
salik79

#147 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Towelie wrote:
salik79 wrote:

Isto tako je u jednom periodu bio alkohol dozvoljen, pa je li ispravno reci da ga je i danas halal piti?
Bez obzira, alkohol (vino) je u Kur'anu izricito zabranjen. Prije toga nije nikada ni bio izricito dozvoljen od strane Poslanika a.s., dok muta jeste. I, na kraju, oko zabranjenosti alkohola je sva ulema saglasna.
Towelie

#148 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Towelie »

Bez obzira, alkohol (vino) je u Kur'anu izricito zabranjen. Prije toga nije nikada ni bio izricito dozvoljen od strane Poslanika a.s., dok muta jeste. I, na kraju, oko zabranjenosti alkohola je sva ulema saglasna.
Pa i muta brak je izricito zabranjen. Poslanik licno ga je zabranio, nakon sto je bio dozvoljen u jednom vremenskom periodu. Isto kao i alkohol.
Ne bih da ulazim u dalju diskusiju oko muta braka jer ja imam svoj stav, a ti svoj, samo ako se koristi argumentacija da je nesto bilo dozvoljeno a zatim zabranjeno kao argument za eventualnu dozvoljenost, onda isto stoji i za alkohol. Isti je princip.
salik79

#149 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by salik79 »

Towelie wrote:
Pa i muta brak je izricito zabranjen. Poslanik licno ga je zabranio, nakon sto je bio dozvoljen u jednom vremenskom periodu. Isto kao i alkohol.
Ne bih da ulazim u dalju diskusiju oko muta braka jer ja imam svoj stav, a ti svoj, samo ako se koristi argumentacija da je nesto bilo dozvoljeno a zatim zabranjeno kao argument za eventualnu dozvoljenost, onda isto stoji i za alkohol. Isti je princip.
Ne, to nije moj stav, nego stav sijske uleme i ja ga branim, a ne tvrdim da je ispravan. Uvidi razliku - Poslanik a.s. nesto dozvolio, pa kasnije On a.s. i zabranio (po sunitskim predajama) i Poslanik a.s. nikada nije izricito dozvolio, nego presutno "odobravao", a Allah dz.s. u Kur'anu izricito zabranio. Ja samo branim tezu da moj Poslanik a.s. nikada ne bi izricito dozvolio "javnu prostituciju", kako muta neki nazvase, makar to kasnije i zabranio.
sunceKOtepsija

#150 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by sunceKOtepsija »

Postoji osam priznatih pravnih skola unutar islama, dakle dzaferijski mezheb je uz ibadije zejdije, hanefije, malikije itd priznat kao ispravan. Pojedina pitanja tretiraju se u zavisnosti od mezheba do mezheba...tako da ucevniji ljudi su priznali kao ispravnu svaki od ovih mezheba
https://en.wikipedia.org/wiki/Amman_Message
The recognition of eight legal schools of thought (madhāhib) and the varying strains of Islamic theology viz.
Sunni Hanafi
Sunni Maliki
Sunni Shafi'i
Sunni Hanbali
Shia Ja`fari (inc. Mustaali-Nizari-Taiyabi Ismaili)
Shia Zaydi
Zahiri
Ibadi
https://en.wikipedia.org/wiki/Amman_Message
Post Reply