Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post Reply
prog321

#126 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

piupiu wrote:Gledam juce, prekjuce ... u jednom od ovih clanaka koji kaze da cemo se zaduziti kod privatne banke da je BiH uspjela prodati samo 20 miliona maraka obveznica u zadnjih 6 mjeseci, dakle, oni koji to kupuju - banke, vlade, penzioni fondovi ... ne zele da nas kupuju.

Evo jedna kratka analiza ko je sve kupio grcke obveznice i sta to sada za njih znaci ...

http://www.bloombergbriefs.com/content/ ... oHurts.pdf
Taj se problem moze lako rijesiti.
Naime, BiH ima deviznih rezervi oko 8 milijardi BAM.
Natjerati svaku osobu koja na banci ima vise od 30 hiljada da kupi drzavne obveznice u odredjenom procentu (recimo 10% vrijednosti ustedjevine).
I tako ces imati priliv svjezeg novca a drzavni dug nece prelaziti granice. :-D
dezurni_ucenik

#127 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by dezurni_ucenik »

Thorgerson wrote:
SSemir wrote:
dezurni_ucenik wrote:E kad budu budzetlije protestovale, mene ce bolit krc za njima i njihovim pravima. Tad cu ja kuci sjediti i govoriti : vidi narkomana i papaka sto mi ruse grad.
hocel te bolit krc ako se u tom periodu razbolis pa odes u dom zdravlja ono budzetlije strajkuju? ili ako ne budes mogao dijete (ako ga imas) ostaviti u vrtić jer budzetlije strajkuju? ili ako te neko (nedaj boze) udari na cesti sa autom pa nema ko doci da napravi zapisnik da bi ti naplatio stetu od osiguranja jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako ti roditelji dodju da traze od tebe za hljeb jer budzetlije nisu dobile svoje pare( tj penziju)? hocel te bolit krc ako podjes van drzave da odvedes sebe na lijecenje jer u bosni budzetlije strajkuju, pa na granici ne mozes da izadjes jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako tvoj posao bude trpio zbog nestanka struje jer budzetlije strajkuju?
Ja odem sad doktoru pa me ne moze primiti jer je guzva. Jedan doktor 20 pacijenata ceka. imao ne imao termin.

Al zato je tu portir, tri sestrice, pet cistacica itd itd...
:thumbup:
vade_mecum

#128 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

prog321 wrote:
piupiu wrote:Gledam juce, prekjuce ... u jednom od ovih clanaka koji kaze da cemo se zaduziti kod privatne banke da je BiH uspjela prodati samo 20 miliona maraka obveznica u zadnjih 6 mjeseci, dakle, oni koji to kupuju - banke, vlade, penzioni fondovi ... ne zele da nas kupuju.

Evo jedna kratka analiza ko je sve kupio grcke obveznice i sta to sada za njih znaci ...

Natjerati svaku osobu koja na banci ima vise od 30 hiljada da kupi drzavne obveznice u odredjenom procentu (recimo 10% vrijednosti ustedjevine).
a to naĆeravanje kupovine obveznica bi u praksi trebalo da izgleda kako??
prog321

#129 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

Zakonom.

Parlament je potvrdio da zakon taj i taj pod paragrafom znj i mnj natjeramo stedise da dio svoje ustedjevine presaltaju na drzavu.
Nije da ces im krasti novac.
Nego im das papir sa kamatnom stopom koji oni mogu unovciti poslije odredjenog perioda. Isto kao u banci,.
dezurni_ucenik

#130 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by dezurni_ucenik »

Pregovori s MMF-om oko novog aranžamana i ne idu baš u najboljem smjeru. Vlasti u BiH kažu da već razmišljaju i o drugim opcijama krpljenja budžetskih rupa, a jedna od opcija je i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, prijateljska zemlja koju spominje premijer Novalić u ovoj izjavi je Turska.
Iz Kabineta premijera Vlade FBiH nisu mogli ni potvditi niti demantirati da se radi u Turskoj, a premijer je bio nedostupan za izjave.

I sto je najgore, i rusofili i turkofili ce pricati kako su nam ovo prijateljske zemlje pritekle u pomoc. A nije mi jasna jedna stvar, da li oni znaju ili se pravi blesavi, da sadaka, hedija i donacija nije isto kao i davanje kredita.
vade_mecum

#131 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

prog321 wrote:Zakonom.

Parlament je potvrdio da zakon taj i taj pod paragrafom znj i mnj natjeramo stedise da dio svoje ustedjevine presaltaju na drzavu.
Nije da ces im krasti novac.
Nego im das papir sa kamatnom stopom koji oni mogu unovciti poslije odredjenog perioda. Isto kao u banci,.
jako mi je upitna tvoj vizija kontrole kapitala. ne samo da je tesko provodivo i da garancijom koju bi drzava dala mozes dupe obrisati nego bi imao nezapamcen odljev kesa iz drzave...moje skromno misljenje.
prog321

#132 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

Drzava je najbolji garant na svijetu.
Koja banka ima kapital kao drzava ? Rijeke, planine, zemlju i puteve. Nijedna.
Taj novac nikad ne bi nestao . A stedise bi hrlile da kupe te obveznice ako ponudis razumnu kamatu.
vade_mecum

#133 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

prog321 wrote:Drzava je najbolji garant na svijetu.
Koja banka ima kapital kao drzava ? Rijeke, planine, zemlju i puteve. Nijedna.
Taj novac nikad ne bi nestao . A stedise bi hrlile da kupe te obveznice ako ponudis razumnu kamatu.
smijesno. kad bolje razmislim natjerati nekoga da kupuje drzavne obveznice je kao natjerati nekoga da kupuje domacu vodu ili proizvode. drugim rijecima, mozes samo sugerisati, a posto je kod nas vecina banaka privatne tako nesto bi moglo samo kroz nacionalizaciju banaka. volio bih vidjeti ko ima cojones da nacionalizuje raiffeisena i unicredit :D
sinuhe

#134 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by sinuhe »

E ta bi drzava koja prisiljava kod kreditora uzivala povjerenje.
prog321

#135 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

Ne moras nacionalizovat banke. Ne razumijem zasto bi to radio.
Zakonom regulises kako se banke ponasaju. I to je veoma lako izvodivo jer nema ostecenih strana. Nije sad da ce stedise izgubiti dio svoje ustedjevine.
Japan radi slicno sa svojim dugom. Samo kod njih su u igri javne korporacije kao sto je drzavna posta, drzavne pruge i ostale institucije. Recimo posta ima neto dobit godisnje koje onda investira kupovinom drzavnih obveznica. A drzava regulise dobit poste kroz povisenja akcize koje obicni gradjani moraju da plate.
vade_mecum

#136 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

vade_mecum wrote:ne moras biti ekonomski analiticar da bi vidio da neke stvari koje su se vec desile u grckoj desavaju kod nas, samo je red velicina manji i nacin nesto drugaciji. dovoljno je samo pogledati zadnju odluku vlade fbih o prodaji udjela firmi kako bi se zakrpio budzet i podjelila koja plata i penzija dok ne skontaju kako dalje sa MMF-om i dokle tako? pitanje je samo kada ce telekom i elektroprivreda doci na red. a onda neka nam je bog na pomoci ekonomski rast u bih :lol: :lol: :lol: ali najgore od svega je sto nema politicke stabilnosti, a vizija zadnje 2-3 vlade na svim nivoima je "drzi vodu dok majstori odu".
da sebe citiram sa teme o Tspirasu - nije toliki problem sto se mi zaduzujemo. problem je sto nema VIZIJE i sto trenutno ne postoji ni jedna ozbiljna osoba na politickoj sceni koja moze ponuditi viziju. sta ocekivati od ljudi kojima je jedino rjesenje za BH airlines ugasiti firmu i osnovati novu??
prog321

#137 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

Sa tim se slazem.
Zaduzivati se za mrvice samo da bi parazitima osigurali plate je mentalno ritardstvo.
Drinski

#138 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Skoro pola na ovoj temi se vodi krilaticom: ako ja nemam ono sto hocu, niko ne treba da ima. Zivot je ipak malo drugaciji. Onda treba dodati neke tek diplomirane koji ne mogu da se zaposle i dobije se ovo sto se dobije. Neko pomenu doktore i cekanje. Kad krene strajk neces cekati nikako. Neces imati gdje da cekas. Moguce je da neko misli da moze naci jeftiniju i bolju zamjenu. Moguce je i da postoji ali je ja jos vidio nisam.
prog321

#139 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

Onaj koji je tek diplomirao trebalo bi zakonom zabraniti da dobije posao u drzavnoj firmi.
Ako se odmah nauci na guzovacu nece nikad od njega biti sposobnog radnika.
Drinski

#140 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

vade_mecum wrote:
vade_mecum wrote:ne moras biti ekonomski analiticar da bi vidio da neke stvari koje su se vec desile u grckoj desavaju kod nas, samo je red velicina manji i nacin nesto drugaciji. dovoljno je samo pogledati zadnju odluku vlade fbih o prodaji udjela firmi kako bi se zakrpio budzet i podjelila koja plata i penzija dok ne skontaju kako dalje sa MMF-om i dokle tako? pitanje je samo kada ce telekom i elektroprivreda doci na red. a onda neka nam je bog na pomoci ekonomski rast u bih :lol: :lol: :lol: ali najgore od svega je sto nema politicke stabilnosti, a vizija zadnje 2-3 vlade na svim nivoima je "drzi vodu dok majstori odu".
da sebe citiram sa teme o Tspirasu - nije toliki problem sto se mi zaduzujemo. problem je sto nema VIZIJE i sto trenutno ne postoji ni jedna ozbiljna osoba na politickoj sceni koja moze ponuditi viziju. sta ocekivati od ljudi kojima je jedino rjesenje za BH airlines ugasiti firmu i osnovati novu??
Pa nije tu kriv Novalic. Sad bi on trebao da ispravlja tudje krive Drine. Ako bi to bila dobra kompanija, onda to treba uraditi. Medjutim, da bi to bila dobra kompanija treba izmijeniti mentalitet upravljanja. A koliko vidim niko te pomenu.
Drinski

#141 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

prog321 wrote:Onaj koji je tek diplomirao trebalo bi zakonom zabraniti da dobije posao u drzavnoj firmi.
Ako se odmah nauci na guzovacu nece nikad od njega biti sposobnog radnika.
Slazem se. Ali daj pitaj ove sa foruma o tome.
vade_mecum

#142 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

Drinski wrote:
vade_mecum wrote:
Pa nije tu kriv Novalic. Sad bi on trebao da ispravlja tudje krive Drine. Ako bi to bila dobra kompanija, onda to treba uraditi. Medjutim, da bi to bila dobra kompanija treba izmijeniti mentalitet upravljanja. A koliko vidim niko te pomenu.
nije kriv Fadil Novalic kao fizicko lice, ali Fadil Novalic kao premijer koji predstavlja politicku stranku koja je de facto otac i mati BH Airlinesa jos od vremena Air Bosne je itekako odgovoran; "tudja kriva Drina" je itekako njegova kriva Drina. apropos BH Airlinesa ima jedna kvaka oko osnivanja nove kompanije, a to je pojam "pravnog nasljednika", sto znaci da potrazivanja HETA-e nece nestati preko noci. ali Fadil i trust struĆnjaka oko njega to sigurno znaju i imaju adekvatan odgovor al u qrcu

@prog321: kako ne shvatas da ne mozes jednostavno uzeti dio stednje, cak ni pomocu zakona. jedini nacin kako se to moze desiti je da oporezujes orocene stednje ali i to nebi donjelo bog zna kakav rezultat jer
a) ko normalan ima toliku ustedjevinu u banci?
b) ako ima, onda sigurno moze i utjecati da takav potez nikada ne vidi svjetlo dana.

uglavnom, ne mislim vise ici offtopic sa necim "sta bi bilo,kad bi bilo" jer zaduzivanje kod komercijalne banke umjesto kod MMF-a je isuvise bitna tema i da je bogdo srece javnost bi bila vise ukljucena u ovako nesto, a nebi bilo lose kada bi parlament FBIH dao zadnju rijec o ovom potezu vlade.
Ned071

#143 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Ned071 »

prog321 wrote:

Ako sam dobro shvatio ti bi mene nstjerao da ono malo jada sto imam u banci dam drzavi kako bi uhljebi imali redovne naknade za komisije? Npr... Aha... Da se to desi ja bih odmah uplatio divjakovoj fondaciji. Al ovima nikad....
SSemir

#144 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by SSemir »

Thorgerson wrote:
SSemir wrote:
dezurni_ucenik wrote:E kad budu budzetlije protestovale, mene ce bolit krc za njima i njihovim pravima. Tad cu ja kuci sjediti i govoriti : vidi narkomana i papaka sto mi ruse grad.
hocel te bolit krc ako se u tom periodu razbolis pa odes u dom zdravlja ono budzetlije strajkuju? ili ako ne budes mogao dijete (ako ga imas) ostaviti u vrtić jer budzetlije strajkuju? ili ako te neko (nedaj boze) udari na cesti sa autom pa nema ko doci da napravi zapisnik da bi ti naplatio stetu od osiguranja jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako ti roditelji dodju da traze od tebe za hljeb jer budzetlije nisu dobile svoje pare( tj penziju)? hocel te bolit krc ako podjes van drzave da odvedes sebe na lijecenje jer u bosni budzetlije strajkuju, pa na granici ne mozes da izadjes jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako tvoj posao bude trpio zbog nestanka struje jer budzetlije strajkuju?
Ja odem sad doktoru pa me ne moze primiti jer je guzva. Jedan doktor 20 pacijenata ceka. imao ne imao termin.

Al zato je tu portir, tri sestrice, pet cistacica itd itd...
zar ja igdje rekoh da je drugacije od toga sto si ti napisao?

kad dodje do toga da budzetlije strajkuju i nemaju para da trose i bar jos uvijek odrzavaju ovo malo trgovine i privrede, vrga ce vas bolit krc.
vama izgleda nije jasno da budzetlije nisu samo politicari vec i penzioneri, doktori, ucitelji, policajci itd.
Last edited by SSemir on 04/07/2015 17:20, edited 2 times in total.
SSemir

#145 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by SSemir »

prog321 wrote:

ma jasta. mozda bolje ni da ne pitaju, nego samo da oduzmu te pare od gradjana. pa da onda nekad za 20 godina novac vraca u certifikatima, koji ce imati 0,5% vrijednost na trzistu....nama bosancima jako poznat scenarij..
saja_dj

#146 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by saja_dj »

prog321 wrote:Sa tim se slazem.
Zaduzivati se za mrvice samo da bi parazitima osigurali plate je mentalno ritardstvo.
A natjerati nekoga da placa parazite od svoje stednje je ok? Samo mozes izazvati maspvnu paniku i izvlacenje novca iz banaka, milom a i silom.

Onda neka odmah stave pdv na 30% i porez na platu uduplaju. Eto para parazitima.
Last edited by saja_dj on 04/07/2015 17:06, edited 1 time in total.
Manu

#147 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Manu »

SSemir wrote:ma jasta. mozda bolje ni da ne pitaju, nego samo da oduzmu te pare od gradjana. pa da onda nekad za 20 godina novac vraca u certifikatima, koji ce imati 0,5% vrijednost na trzistu....nama bosancima jako poznat scenarij..
Kome i dalje nije jasno, neka gugla pojam "samodoprinos"!
jefferson

#148 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Ne rece doduse na koji je grb mislio.
Kakve veze ima koji je grb? Zadnji put kada sam provjerio, bar deklerativno, BiH se vodila kao demokratija. Stoga sta briga drzavu koji ja grb imam u kancelariji? Drzavni, kantonalni, HR, RS, FBiH, Opstinski, Frnacuski, americki, njemacki? Sta briga drzavu sta ja u svoj poslovni prostor stavljam?
Drzave koje traze takve stvari od svog stanovnistva su obicno drzave koje su vrlo nesigurne u sebe i svoj sistem.
MMM1977

#149 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by MMM1977 »

Drinski wrote: Ne rece doduse na koji je grb mislio.
:roll:
nosara

#150 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by nosara »

Manu wrote:
SSemir wrote:ma jasta. mozda bolje ni da ne pitaju, nego samo da oduzmu te pare od gradjana. pa da onda nekad za 20 godina novac vraca u certifikatima, koji ce imati 0,5% vrijednost na trzistu....nama bosancima jako poznat scenarij..
Kome i dalje nije jasno, neka gugla pojam "samodoprinos"!
Tebi nije jasno, ocito... Kakve veze ima samodoprinos s certifikatima koje su vam vasi najbolji sinovi dali da imate s cim brisat supcice... :D
Post Reply