Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- HardCore
#126 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pogresno sam se izrazio, koliko treba da prodje od tog predavanja zahtjeva i uvidjaja...do kad je max zakonski dozvoljeno dostaviti ponudu?
-
tempuser
#127 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Mislim da nema zakonski rok jer osiguranje moze osporavati stetu, ali postoji rok od postizanja sporazuma do isplate stete.
-
zrakomlat
- Aethaercyn
#129 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Nije ni godina dana prošla, opet udes. Znaci skretao sam lijevo uz izbaceni lijevi žmigavac. Medjutim, domaćin koji je bio iza mene nije vidio da skrecem, te me je posao da preteče preko sporednog puta (parkinga). A plus ispred nas je bila nepregledna krivina. Kada smo izasli iz auta, vidio sam da je domaćin polijepo popio. Trazio mu ja 150 KM da ne zovemo/ne pravimo EU obrazac, puno mu bilo. Nazvao policiju, rekao im da bi volio da oni dodju da "odrade", medjutim gospodin milicajac mi rece ako nije bilo povrijeđenih naša je dužnost da popunimo EU obrazac. Objasnio domaćinu da sam imao problema sa prošlim udesom i sa EU obrazcem, na šta mi čovjek odgovori: "IMA PRAVNA SLUŽBA U OVOJ DRŽAVI. AKO BUDEŠ IMAO PROBLEMA OBRATI SE ADVOKATU". Završim tu sa njim, ostavim mu podatke i ĆA ! Gospodin koji me je "udario" registrovan je u DUNAV Osiguranju. Nadam se da neće biti kao i sa ASA Osiguranjem, pa da ću morati opet do advokata.

-
530i
#130 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ili nisi vješt za volanom ili ti je neko bacio crnu magiju na taj auto. Ja sam policiju zvao i kad me ljudi blokiraju na parkingu i dolazili su, bez ikakvog udesa ili povreda. Nemaš ih šta moljakat ili nagovarat da dođu...
-
preludezalude
#131 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Kakve su sad to gluposti. Policija je duzna da izadje na uvidjaj ako si je pozvao, a posebno ako si vidio da je drugi vozac bio u pripitom stanju.Aethaercyn wrote:Nije ni godina dana prošla, opet udes. Znaci skretao sam lijevo uz izbaceni lijevi žmigavac. Medjutim, domaćin koji je bio iza mene nije vidio da skrecem, te me je posao da preteče preko sporednog puta (parkinga). A plus ispred nas je bila nepregledna krivina. Kada smo izasli iz auta, vidio sam da je domaćin polijepo popio. Trazio mu ja 150 KM da ne zovemo/ne pravimo EU obrazac, puno mu bilo. Nazvao policiju, rekao im da bi volio da oni dodju da "odrade", medjutim gospodin milicajac mi rece ako nije bilo povrijeđenih naša je dužnost da popunimo EU obrazac. Objasnio domaćinu da sam imao problema sa prošlim udesom i sa EU obrazcem, na šta mi čovjek odgovori: "IMA PRAVNA SLUŽBA U OVOJ DRŽAVI. AKO BUDEŠ IMAO PROBLEMA OBRATI SE ADVOKATU". Završim tu sa njim, ostavim mu podatke i ĆA ! Gospodin koji me je "udario" registrovan je u DUNAV Osiguranju. Nadam se da neće biti kao i sa ASA Osiguranjem, pa da ću morati opet do advokata.
-
r_faruk
#132 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
imao sam dva puta manji sudar, niko nije povrijedje. sudar je bio pri jako maloj brzini 20-30km/h. zvao policiju oba puta. u prvom sudaru sam jednim dijelom ja kriv (tako kaze policija), a u drugom nisam kriv. oba puta naplatio stetu u roku od 3 mjeseca. u drugom slucaju sam morao raditi malo veci zahvat na autu. otisao u ovlasteni servis dobio predracun, popravio, platio iz svog dzepa, poslao predracun ovom drugom osiguranju i ljudi mi isplatili identicnu sumu... nikakvih problema nisam imao...
- Aethaercyn
#133 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pajdo vjeruj da za mjesec dana predjem kilometara i kilometara. Nikada nisam imao udes vani. Uvijek mi se desi kod nas ovdje nepaznjom drugog ucesnika. A vjerovao ti meni ili ne tako je se desilo sa gospodinom milicajcem. Prvi put kad sam imao udes nakon 7-8 mjesci sam naplatio. I to da nije doslo do suda ja mislim da nikada ne bi ni naplatio. A osjecam da me ista sudbina ceka i sada. Ali opet cemo da vidimo.530i wrote:Ili nisi vješt za volanom ili ti je neko bacio crnu magiju na taj auto. Ja sam policiju zvao i kad me ljudi blokiraju na parkingu i dolazili su, bez ikakvog udesa ili povreda. Nemaš ih šta moljakat ili nagovarat da dođu...
- Laertes
#134 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Upravo u procesu naplate štete od osiguranja. Kojeg biste mi advokata u Tuzli preporučili (ako zatreba), nekog poput ovog Nisada što je odradio posao u Lukavcu?
- Aethaercyn
#135 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Moze za tebe i Nisad raditi.. Nije bitno ako si u Tz. Lukavac - Tuzla = 10-ak minuta.Laertes wrote:Upravo u procesu naplate štete od osiguranja. Kojeg biste mi advokata u Tuzli preporučili (ako zatreba), nekog poput ovog Nisada što je odradio posao u Lukavcu?
Ja jos cekam odgovor iz Dunava. Nisam dobio niti ponudu niti odbijenicu
- Aethaercyn
#136 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
45 dana proslo od udesa, nema odgovora o.O Koliko se maximalno čeka za bilo kakav odgovor? Ima li neki zakonski rok ili sta vec?! Znam da su mi prosli put iz ASA-e poslali kroz cca 15-ak dana.
-
taureg71
#137 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Aethaercyn wrote:45 dana proslo od udesa, nema odgovora o.O Koliko se maximalno čeka za bilo kakav odgovor? Ima li neki zakonski rok ili sta vec?! Znam da su mi prosli put iz ASA-e poslali kroz cca 15-ak dana.
ima rok, ali ko ovde ista postuje, pa tako ni rokove...najdalje 60 dana...uskoro ce ti stici odgovor
- Aethaercyn
#138 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Danas dobio odgovor. Kazu da je podijeljena odgovornost ucesnika u saob. nesreci te mi navedenim iznosom isplacuje 50% od ukupne visine stete. Ovo o podijeljenoj odgovornosti ucesnika, je li to dodje kao obostrana krivica ili? Naravno ulozit cu prigovor, ako ni tada ne bude nista, idem da trazim sudskim putem.
-
Throttle
#139 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Zabio se lik u tebe dok si skretao lijevo sa zmigavcem i obostrana krivica?
- Aethaercyn
#140 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Tako nekako. Ali sto je najgore u EU izvjestaju, domacin koji me je udario, napisao da nije vidio da ja skrecem zbog jakog sunca koje mu je izgleda "udaralo u oči"Throttle wrote:Zabio se lik u tebe dok si skretao lijevo sa zmigavcem i obostrana krivica?
Njima to nista ne znaci.
- Laertes
#141 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
50 dana prošlo od udesa, relativno brzo završio sa procjeniteljem iz osiguranja (7-8 dana), krivica neupitna, predračun iz ovlaštenog servisa. I sad čekam... Nikakvog odgovora iz Centrale osiguravajuće kuće. Koliko još da čekam i kad i koje pravne korake da poduzmem?
-
daddy-kool
#142 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Nakon pregleda vozila od strane sudskog vještaka iz osiguranja, tražiti zvaničan dokument koji se zove izvid štete, tj spisak kvarova i dijelova koje je potrebno popraviti zbog udesa. Ako je auto u garantnom roku - otići u ovlašteni servis (u dogovoru sa osiguranjem ili bez, u drugom slučaju će osiguranje naknadno refundirati pare). Ako je auto van garantnog roka, popraviti štetu kod majstora/servisa po želji i čekati naplatu koja ne mora odgovarati potrošenom novcu (može biti manja ili veća). Ukoliko se naknadno uoče oštećenja koja nisu bila vidljiva prije popravke zvati osiguravajuću kuću da se i ona unesu u izvid štete. Taj dokument je osnova svih kasnijih pregovora o visini novčane naknade. Predračun iz ovlaštenog servisa je potpuno nepotreban korak.
- Laertes
#143 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ma sve to urađeno, ali evo mjesec i po ne zovu, ne nude ništa. Ima li kakav rok za ovo?
-
daddy-kool
#144 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Meni se čini 90 dana za nagodbu, i još 60 roka za isplatu.
U prevodu, ako možeš popravi auto, a pare kad dođu.
-
mahalas505
#145 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa zar nisu digli ove premije iz razloga da imaju sredstava za isplatu steta, odnosno da se ubrza isplata iste?
- Bakir1
#146 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Kolegenzi,
Premija nije dignuta, pridrzavanje bonusa malusa je ustrojeno.
Razlozi
Likvidnost
Stimulacija tj destimulacija za nastanke steta
Razlozi
Likvidnost
- Laertes
#147 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Auto je u voznom stanju, samo ga ružno slušat'. A pare nemam za popravku, puno je, jbg.daddy-kool wrote:Meni se čini 90 dana za nagodbu, i još 60 roka za isplatu.
-
daddy-kool
#148 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Neka osiguranja imaju i "svog" majstora, pa je nekada moguće tako brže završiti popravak.
-
mahalas505
#149 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa ako se povecala likvidnost, zasto se opet ceka toliko dugo na naplatu?Bakir1 wrote:Kolegenzi,
Razlozi
Likvidnost
- drndalo
#150 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Jer zakon dozvoljava...