Simply: Oruzje
-
stafi
#126 Re: Simply: Oruzje
šta je reći?
- Gojeni H
#127 Re: Simply: Oruzje
Meni nije bilo. Radi sluzbe. Samo je trajalo oko 2 mjeseca.ULTRAK wrote:Znaci imas dozvolu? Je li tesko izganjati?Gojeni H wrote:Legalno?![]()
Za jedno 6 mjeseci, ova najljepsa, najdraza od svih dama ... Jest' skupa ali uzecu je pa kad bi se zaduzio kod MMF-a.![]()
![]()
- Gojeni H
#128 Re: Simply: Oruzje
Gdje ce ti dusa?Repetitor wrote:Gojeni H wrote:Legalno?![]()
Za jedno 6 mjeseci, ova najljepsa, najdraza od svih dama ... Jest' skupa ali uzecu je pa kad bi se zaduzio kod MMF-a.![]()
Izmedju ostalih spravica imam gajest da je kratka 9ka ali sminka.
I vjerovali ili ne,nisam do sada metka ispalio
- Gojeni H
#129 Re: Simply: Oruzje
To ce ti eksplodirat u ruci.KatarinaKosaca wrote:Ovaj želim![]()
A mozes pogoditi nekoga, pa na jedno 5 metara.
- Gojeni H
#130 Re: Simply: Oruzje
Ima li kakva procedura za uvesti ovakvu baby u Bosnu?madner wrote:Jednostavnije je naruciti u americi verziju za civilno trziste.
Ko ima dovoljno love, trenutno best buy![]()
- jao_situacije
#131 Re: Simply: Oruzje
Gojeni H wrote:Ima li kakva procedura za uvesti ovakvu baby u Bosnu?madner wrote:Jednostavnije je naruciti u americi verziju za civilno trziste.
možda da si vlasnik zaštitarske agencije i da ti odlukom ministar dopusti eventualno jedan komad da uvezeš
- Gojeni H
#132 Re: Simply: Oruzje
U ratu ga nisam volio nositi a da ga nosim u civilu.madner wrote:Da sam murjak ili krimos odmah bih nabavio pancir, ovako ne vidim bas svrhu.
- Gojeni H
#133 Re: Simply: Oruzje
I dosao na forum da pitas?ULTRAK wrote:Ja bih kupio pusku i na crno ako moze i stavio bih je u podrum negdje duboko i to bez metaka u kuci. Radije cu nekome ko mi provali u kucu sve dati sto trazi nego da pucam u njega. Automatsku pusku bi samo nabavio da je imam u slucaju rata a pojma nemam gdje se to na crno moze danas nabaviti niti kolko kosta niti kolke su kazne ako ti je policija nadje tokom kontrole dok je prevozis od mjesta kupovine do svog podruma.
Vidi s taksistima. Oni uvijek znaju nekog. Ali poskupile su srpkinje, da znas. To se 90-ih sakom kupovalo za 200-250 maraka.
Mada ne bih preporucivao te transakcije sa neznancima.
Jedan iz jedinice je radio prodaju, pa su ga prosle godine neki upucali. Prezivio je mnogo stosta pa i to. Ali nije za svakog po putu srat'.
- Gojeni H
#134 Re: Simply: Oruzje
Kod mene su abdominalni misici malo razvijeniji.Henry Chinaski wrote:Ovako zamišljam likove sa ove teme:
- madner
#135 Re: Simply: Oruzje
Ovo na slici je civilna verzija, poluautomatska je puska tako da ne bi trebalo biti problema.
Maloprodajna cijena je 2500$, tako da bi vjerovatno bilo dosta skuplje dok dodje, ali moglo bi.
Maloprodajna cijena je 2500$, tako da bi vjerovatno bilo dosta skuplje dok dodje, ali moglo bi.
- Gojeni H
#136 Re: Simply: Oruzje
Nista ljepse. Trava mirise, nekakve baje zvizde, ptica pjeva u daljini, ti nanisanis, duboko udahnes ... i pras. Za sve ostalo ima Raiffeisen banka.Dozer wrote:I ova je umjetnicko djelo...ono, na platnu. Vidi zelenila...
-
stafi
#137 Re: Simply: Oruzje
šta je dilo?Gojeni H wrote:I dosao na forum da pitas?ULTRAK wrote:Ja bih kupio pusku i na crno ako moze i stavio bih je u podrum negdje duboko i to bez metaka u kuci. Radije cu nekome ko mi provali u kucu sve dati sto trazi nego da pucam u njega. Automatsku pusku bi samo nabavio da je imam u slucaju rata a pojma nemam gdje se to na crno moze danas nabaviti niti kolko kosta niti kolke su kazne ako ti je policija nadje tokom kontrole dok je prevozis od mjesta kupovine do svog podruma.![]()
Vidi s taksistima. Oni uvijek znaju nekog. Ali poskupile su srpkinje, da znas. To se 90-ih sakom kupovalo za 200-250 maraka.
Jedan iz jedinice je radio prodaju, pa su ga prosle godine neki upucali. Prezivio je mnogo stosta pa i to. Ali nije za svakog po putu srat'.
- Gojeni H
#138 Re: Simply: Oruzje
a, zalosti ... fakat ispali zolju.Dozer wrote:Obavezno odgledati![]()
![]()
![]()
Zipa ga na 0:34 ... sU dvije puske.
U Iraku na pocetku, dok nije bilo registracije security firmi, a s tim ni nekih posebnih standarda, bilo je totalnih amatera, kauboja i izbacivaca. Pa da vidis americkog heroja kad nabaci samostrel na ledja.
Ljudi s godinu iskustva u vojsci na guzicu padali.
- Gojeni H
#139 Re: Simply: Oruzje
Ni poluautomatika?jao_situacije wrote:Gojeni H wrote:Ima li kakva procedura za uvesti ovakvu baby u Bosnu?madner wrote:Jednostavnije je naruciti u americi verziju za civilno trziste.
![]()
možda da si vlasnik zaštitarske agencije i da ti odlukom ministar dopusti eventualno jedan komad da uvezeš
- Gojeni H
#140 Re: Simply: Oruzje
Me, nema sta nije.stafi wrote:šta je dilo?Gojeni H wrote:I dosao na forum da pitas?ULTRAK wrote:Ja bih kupio pusku i na crno ako moze i stavio bih je u podrum negdje duboko i to bez metaka u kuci. Radije cu nekome ko mi provali u kucu sve dati sto trazi nego da pucam u njega. Automatsku pusku bi samo nabavio da je imam u slucaju rata a pojma nemam gdje se to na crno moze danas nabaviti niti kolko kosta niti kolke su kazne ako ti je policija nadje tokom kontrole dok je prevozis od mjesta kupovine do svog podruma.![]()
- Gojeni H
#141 Re: Simply: Oruzje
Pa sta, preko regularne trgovine oruzjem?madner wrote:Ovo na slici je civilna verzija, poluautomatska je puska tako da ne bi trebalo biti problema.
Do 35 bendzamina bih to mogao izdurat'.
-
Seawolf
#143 Re: Simply: Oruzje
Vrlo je vjerovatno da je ovaj General Dynamics LWMMG "mrtvorođenče" i još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja koji su izvedeni u zadnjih 70-ak godina, da se zamijeni "vječni" teški mitraljez Browning M2HB.madner wrote:Svidjao mi se taj Hekler, no ovo je 338 a samo malo teze.
Pravi LMG za pravu vojsku.
Znaš i sam da je vjerovatnoća da su u naoružanje uvede puškomitraljez / univerzalni srednji mitraljez u kalibru (.338 Norma Magnum) koji nema niti jedno drugo vojno pješadijsko oružje, vrlo mala.
A i po mom mišljenju, kalibar je za upotrebu iz univerzalnog srednjeg / teškog mitraljeza neadekvatan. Pri dejstvu na žive ciljeve na daljini za koju je namijenjen, nema dovoljnu preciznost zbog automatske vatre, a za dejstvo na materijalne ciljeve (za koje je 12,7x99mm bolje rješenje) nema adekvatnu količinu energije na velikim daljinama. Za korištenje iz preciznih snajperskih puški repetirki, .338 Lapua Magnum je marginalno bolji i u vrlo širokoj upotrebi (mnogo različitih modela pušaka, mnogo proizvođača municije sa različitim masama zrna).
Da skratim, neadekvatan kompromis koji kada gađa živi cilj na velikoj daljini može da ubije ali ne može da pogodi (zbog rasturanja izazvanog automatskom vatrom), a kada gađa materijalni cilj može da pogodi ali ne može da probije.
Može po gajbu pive, da neće ući u naoružanje?
- Gojeni H
#144 Re: Simply: Oruzje
Meni je rafalna rijetko i u ratu trebala. Neprakticno, rasipa previse.madner wrote:Da, obicna lovacka puska
-
stafi
#145 Re: Simply: Oruzje
navodno nije teško prepraviti polu u automatsku, s tim što više ne može pojedinačno 
- jao_situacije
#146 Re: Simply: Oruzje
nisam vidio da je madner napisao civilna verzija, do mene jeGojeni H wrote: Ni poluautomatika?
ja sam govorio o automatskoj..
a poluautomatska bi teoretski moglo kao lovačko
-
stafi
#147 Re: Simply: Oruzje
al mora proći proces sakaćenja. Ako neko zna više nek napiše.
- madner
#148 Re: Simply: Oruzje
Najbolje cesto ne udje u uporebu. Poslje WW2 Britanci su potrosili puno para i vremena da nadju optimalan kalibar za licno naoruzanje. 7mm je bio optimalan izbor, no USA je iskoristila politicki pritisak da nametne 7.62x51 i zanemari sve Njemacke lekcije zbog kog su uveli 7.9 kurz.Seawolf wrote:Vrlo je vjerovatno da je ovaj General Dynamics LWMMG "mrtvorođenče" i još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja koji su izvedeni u zadnjih 70-ak godina, da se zamijeni "vječni" teški mitraljez Browning M2HB.madner wrote:Svidjao mi se taj Hekler, no ovo je 338 a samo malo teze.
Pravi LMG za pravu vojsku.
Znaš i sam da je vjerovatnoća da su u naoružanje uvede puškomitraljez / univerzalni srednji mitraljez u kalibru (.338 Norma Magnum) koji nema niti jedno drugo vojno pješadijsko oružje, vrlo mala.
A i po mom mišljenju, kalibar je za upotrebu iz univerzalnog srednjeg / teškog mitraljeza neadekvatan. Pri dejstvu na žive ciljeve na daljini za koju je namijenjen, nema dovoljnu preciznost zbog automatske vatre, a za dejstvo na materijalne ciljeve (za koje je 12,7x99mm bolje rješenje) nema adekvatnu količinu energije na velikim daljinama. Za korištenje iz preciznih snajperskih puški repetirki, .338 Lapua Magnum je marginalno bolji i u vrlo širokoj upotrebi (mnogo različitih modela pušaka, mnogo proizvođača municije sa različitim masama zrna).
Da skratim, neadekvatan kompromis koji kada gađa živi cilj na velikoj daljini može da ubije ali ne može da pogodi (zbog rasturanja izazvanog automatskom vatrom), a kada gađa materijalni cilj može da pogodi ali ne može da probije.
Može po gajbu pive, da neće ući u naoružanje?
5.56 je bio jos veci promasaj.
LWMMG je zamjena za srednje MGove, tezina bez municije je prakticno ista. Prednost je sto 338 NM ima znatno bolju balistiku od 7.62 i probija znatno vise ciljeva iza kojih se ljudi vole sakrit. Ima i poluautomatski rezim koristenja.
U savrsenom svijetu puske bi bile kalibra 6.5-7 (6.5 grendel ima odlicne karakteristike) sa mogucnoscu zamjene cijevi a mitraljezi bi se koristili sa tronozsca. Snajperske puske bi mogle ici jos broj vise. HMG 14.5 i samo na vozilima.
-
Seawolf
#149 Re: Simply: Oruzje
Oružje koje može gađati poluautomatski (jedinačno) ili selektivno (jedinačno i rafalno) ima jedan sklop viška u odnosu na oružje koje može gađati samo automatski (rafalno). Taj sklop se zove razdvajač paljbe. Na oružju koje može gađati selektivno (jedinačno i rafalno), selektorom paljbe se taj sklop aktivira ili deaktivira unutar sistema mehanizma za okidanje.
Teoretski se, onemogućavanjem djelovanja ovoga sklopa, njegovim mehaničkim premoštavanjem, oružje koje djeluje samo poluautomatski (jedinačno), pretvara u oružje koje može gađati samo automatski (rafalno).
Upozorenje: Ne pokušavajte ovo uraditi u kućnoj radinosti. Možete izazvati ozlijeđivanje onoga ko rukuje tako modifikovanim oružjem, a i protivzakonito je!
Teoretski se, onemogućavanjem djelovanja ovoga sklopa, njegovim mehaničkim premoštavanjem, oružje koje djeluje samo poluautomatski (jedinačno), pretvara u oružje koje može gađati samo automatski (rafalno).
Upozorenje: Ne pokušavajte ovo uraditi u kućnoj radinosti. Možete izazvati ozlijeđivanje onoga ko rukuje tako modifikovanim oružjem, a i protivzakonito je!
-
junior3
#150 Re: Simply: Oruzje
Uh ovaj je dobar, sto pusku oce u podrum.
Nisu srpkinje nista poskupile, nikad jeftinije nisu bile.
Nisu srpkinje nista poskupile, nikad jeftinije nisu bile.