BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
6
9%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
55%

Total votes: 69

escobar__

#126 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by escobar__ »

tasmanijska neman wrote:
shiljak wrote:Došlo u avazu izi kartica..

Ne mogu je aktivirati :D Piše pozivom na broj bilo koji da će se aktivirati.. ali nema mreže i ne može da se poveže jer valjda traži prvo da je akrtica aktivna.. a ne mogu ni nazvati nikog da se kartica aktivira jer nema mreže.

:D
pa čovječe u kakvoj si to selendri da nema mreže
oni inače koriste infrastrukturu eroneta i pokrivaju sa 3G 70% teritorije i sa 2G 99%

izgleda da si ti na tih 1%

Image
Sve i jedan netačan navod... Prvo, ne koriste infrastrukturu HT-a već Telekoma Srpske (m:tel-a), a drugo 3G pokrivenost m:tel-a je koma i ni blizu reklamiranih 70%.
mirza_15

#127 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

Ja bih da ispravim jos jedan krivi navod koji se plasirao ovdje, a koji nisam provjeravao.

Minuta na iziju nije 0,17 KM kako se tvrdilo. Minuta na izi-ju je (0,17+0,06 (uspostava poziva) ) x 1,17 (PDV) = 0,269, odnosno 0,27KM. S obzirom da postoji uspostava poziva izadje jedna od najskpljih za kratke razgovore. Jos jedan mit razbijen.

http://www.izimobil.ba/cjenovnik
shiljak

#128 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by shiljak »

Evo ima mreže na drugom mobitelu, na ovom prvom android nije mogao naći. Dobio sam 1.00 KM GRATIS! :-D

Poslao sam jednu mms poruku na bh telecom, piše da je sent, ali na ovaj drugi mobitel ne dolazi
smartXL

#129 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by smartXL »

mirza_15 wrote:Ja bih da ispravim jos jedan krivi navod koji se plasirao ovdje, a koji nisam provjeravao.

Minuta na iziju nije 0,17 KM kako se tvrdilo. Minuta na izi-ju je (0,17+0,06 (uspostava poziva) ) x 1,17 (PDV) = 0,269, odnosno 0,27KM. S obzirom da postoji uspostava poziva izadje jedna od najskpljih za kratke razgovore. Jos jedan mit razbijen.

Izvini, a kolka je cijena poziva na ultri, pa ova ispade najskuplja za kratke pozive? Jeftinija je za 1 fening od ultre, preracunaj ponovo
mirza_15

#130 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

smartXL wrote:
mirza_15 wrote:Ja bih da ispravim jos jedan krivi navod koji se plasirao ovdje, a koji nisam provjeravao.

Izvini, a kolka je cijena poziva na ultri, pa ova ispade najskuplja za kratke pozive? Jeftinija je za 1 fening od ultre, preracunaj ponovo
Do 15 sec oko 5 + 7 = 12 pf; na ultri 7 pf
od 15 do 30 sec 10+ 7 = 17 pf; na ultri 14 pf
od 30 do 45 sec 15 + 7 = 22 pf; na ultri 21 pf
od 45 do 60 sec 20 + 7 = 27 pf; na ultri 28 pf
friskyoreo

#131 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by friskyoreo »

Pa ljudi dragi, kako vam ne dosadi... Ovo stvarno prerasta u patologiju...
mirza_15

#132 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

tasmanijska neman wrote: joj matematike
obračunska kod bhtelekoma je 10 sekundi a to je 5 feninga
pa je do 15 sec 10 feninga
do 30 sec 15 feninga
do 45 sec 25 feninga
do 1 minute 28 feninga
Od 1.7. je 15 sec. Stvarno nemam namjeru sa tobom ista vise raspravljati. Iz vise izvora smo culi da je signal m:tel-a katastrofalno los u Sarajevu, da imaju problema sa mrezom, da im je pokrivenost sa 3G nikakva. Na kraju i naketa koju si ti postavio pod drugim nick-om dovoljno govori. I ova 4 glasa sto ima m:tel su vjerovatno sve tvoji sa razlicitih acc. Juce smo te ismijali za ove karte da valja, a ti ih opet kacis. Od sada si sve u pravu sto napises jer ne zelim da trosim vrijeme na uzaludne rasprave.
krakatoa

#133 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by krakatoa »

tasmanijska neman wrote:
krakatoa wrote:[
a budući da je Izi-ju primarna infrastruktura od mtel-a, ne čudi što u tornju tvog gazde nema signala.
ma šta kažeš...loš

http://74.207.226.227/
Image
Hajde dijete mani se foruma idi igraj se.

Upoređuješ podatke sa aplikacije kao što je OpenSignalMap, žljgmnf autora sa relevantnim podacima RAK-a, GSMA-a i ostalih. Ne budi smiješan dijete.
krakatoa

#134 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by krakatoa »

tasmanijska neman wrote:Daj dijete te relevantne podatke RAKA GSMA itd

Dalje dijete, aplikacija je odlična i jedna je od milion drugih koje se mogu skinuti za različite OS kao šo rekoh i onom instaliraj je, ako si uopšte sposoban, a izgleda da nisi kao i ovaj tvoj pajdos, pa pošalji jos jedan feedback u bazu kako bi bila bogatija za još jedan primjerak sa terena, a što je relevantnije od 100 nekih RAKova i drugih kuraca palaca
Hajde stotinu puta banovani razliguj, na ignore si listi ubuduće
escobar__

#135 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by escobar__ »

Mreža BH Telekoma je neuporedivo bolja od m:tel-ove, posebno 3G (3G m:tel-a je smiješna u odnosu na ono šta pokriva Telekom). To zna svako onaj ko je koristio obje mreže na širem području BiH i nešto za šta nisu potrebne karte RAK-a.
mirza_15

#136 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

Prema podacima RAK-a pokrivenost 3G kod bhtelecoma na dan 31.12.2013 je bila 87%, a kod m:tela 71%. Pokrivenost putnih komunikacija kod m:tela samo 27% cini mi se (dvadeset i nesto). Na godisnjoj konferenciji 31.12.2014. Iz bh telecoma su tvrdili da su pokrili 95% stanovnistva i 71% teritorije BiH. Ako se uzme da je m:tel imao prioritet da pokrije rs dolazimo do zakljucka da nije pokrio ni 50% stanovnistva u fbih (procjena). Sam podatak o pokrivenosti putnih komunikacija od 27% je vise nego smijesan. Sutra izvor. Sada kucam s mobitela.
mirza_15

#137 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

http://www.startbih.info/documents/maga ... 315bsh.pdf

Strana 46.
BH Telecom je ukupno imao 6.475 3G podatkovnih
korisnika (USB stick i mini laptop), dok je 3G korisnika bilo 685.294. Pod 3G korisnicim
a se
podrazumijevaju svi korisnici koji imaju 3G mobitele, jer imaju mogućnost korištenja 3G usluga.
Pokrivenost stanovništva BiH iznosila je 87,05%
Pokrivenost mrežom putnih pravaca kod Telekoma Srpske je iznosila
27,70%, a pokrivanje
stanovništva BiH je
71,36%.
Dakle, ovo su podaci sa 31.12.2013. godine. Ako ovome dodamo sljedece:

http://www.klix.ba/biznis/privreda/eric ... /140730103
Realizacija ovog ugovora obogatit će BH Mobile mrežu sa 120 novih baznih stanica što će korisnicima BH Telecoma pružiti još bolju i kvalitetniju uslugu, te će postaviti temelje za uvođenje novih i naprednijih usluga.
Ugovor potpisan 30. jula 2014. godine (prije 11 mjeseci).

A jedan od direktora izvrsnih direkcija BH telecom-a kaze ovo na kraju 2014. godine:
Signalom 2G mreže pokriveno je 99,4 posto urbanog područja, odnosno 97,7 posto teritorija BiH, signalom 3G mreže pokriveno je 95 posto urbanog područja ili 71 posto ukupnog teritorija BiH.
i uzimajuci u obzir koncentraciju m:tel-ove pokrivenosti na RS:

http://www.mtel.ba/pokrivenost

Dobijemo rezultate koji su bili jasni i bez ovako detaljne elaboracije i koje potvrdjuju oni koji su koristili m:tel u FBiH. Pojednostavljenim rijecnikom receno 3G pokrivenost u FBiH m:tel-a, pa samim tim i IZI-ja (koji ide sa kampanjom o pokrivenosti 70% stanovnistva (m:tel mreza)), je smijesna. Jednom rijecju smece. Dakle, pokrivenost stanovnistva u BiH je na kraju 2013. godine bila 71%. Uzimajuci u obzir koncentraciju m:tel 3G mreze na RS (pogledati gornju mapu pokrivenosti) zakljucuje se da m:tel nije pokrio ni blizu 50% stanovnistva u FBiH (samim tim ni IZI). Dalje, navodi se da je pokrivenost putnih pravaca kod m:tel-a nesto vise od 27%. Ovo je porazavajuci podatak! Ovo znaci da putevi u FBiH skoro da nisu pokriveni nikako (pokrivali su samo podrucja koja su gusto naseljena)!

Sa druge strane, BH Telecom je imao pokrivenost stanovnistva od preko 87% krajem 2013. godine (podatak RAK-a). S obzirom da je potpisan ugovor o instaliranju novih 120 3G baznih stanica u julu 2014. godine moze se vjerovati nadleznim u BH Telecom-u da je procenat pokrivenosti stanovnistva narastao na preko 95%, a pokrivenost cijele terotorije BiH na 71%. Inace, krajem 2013. godine BH Telecom je imao instalirano izmedju 460 i 470 3G baznih stanica. Novih 120 je znacajno poboljsanje (oko 25%). (prije potpisa ovog ugovora broj 3G baznih stanica je vec narastao na oko 500). Imajuci u vidu da je ugovor potpisan u julu 2014. godine razumno je pretpostaviti da se vecina od tih 120 baznih stanica postavlja ove godine, sto znaci da je mreza BH Telecom-a jos mocnija.

Dovoljno je usporediti podatak o m:tel-ovoj pokrivenosti putnih pravaca od smijesnih 27% i BH Telecom-ovu pokrivenost cijele teritorije BiH od 71% da se shvati o kakvoj razlici u pokrivenosti se radi.

Zakljucak: Ko se na teritoriji FBiH odluci za koristenje m:tel (IZI) mreze dobro se zeznuo.
mirza_15

#138 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

Znam da treba vremena da se shvati da je ona gore analiza bila sah-mat. Mozda samo malo previse boli pa ne mozes da priznas ocigledno.

M:tel pokrio manje od 50% stanovnistva u FBiH (71% stanovnistva BiH)
M:tel pokrio 27% putnih pravac

BH Telecom pokrio 95% stanovnistva BiH
BH Telecom pokrio 71% ukupne teritorije BiH i ima potpisan ugovor o postavljanju 120 novih 3G baznih stanica koji je trenutno u realizaciji.

A ovaj tvoj komentar sa "ja sam rekao" ne bih komentarisao. Ko je rekao, zeko rekao :lol: Dovoljno je samo pogledati njihovu (m:tel-ovu) mapu pokrivenosti da se utvrdi da tvoja tvrdnja ne samo da nije tacna nego da je smijesna:

71% cijele teritorije BiH vs 27% putnih pravaca :lol: :lol: :lol: Pa deranje guzova je blaga kvalifikacija.

I kaze lik nemaju pojma ovi iz RAK-a. ON je mjerodavniji. Vjerovatno nemaju pojma ni ovi iz m:tel-a pa postavljaju ovakve mape pokrivenosti na svoju stranicu.

Nemoj se predavati. Nemoj da te poraz pokoleba. Samo naprijed. Nema predaje. :lol: :lol: :lol:
Qler

#139 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Qler »

Ja sam cesto na putu i treba mi 3g mreza. Znam ljude kojima je posao da se "veru" po vrletima i planinama gdje im je neophodan internet, ne vrte se telecom operateri oko tebe i tvojih potreba. Mozda bas ja hocu na vrh planine da sjednem i posaljem par slika nekome a na 2G to i nije bas pjesma. Ili kad sam negdje na nekom objektu pa moram skinuti dokumentaciju a ja na 2G... Razbio bi telefon... Inace ja sam na telecomu i eronetu, i ne znam do cega je ali meni u vecini slucajeva ovaj eronet ima bolji signal... Na kraju sam i uzeo vise interneta kod njih jer mi cesce bolji 3G signal kod njih nego na telecomu...
krakatoa

#140 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by krakatoa »

tasmanijska neman wrote:
slovom i brojem

Image
Ovaj lik je psovao Chmolju i kompletnoj administraciji a uz to se još i klonirao a naša administracija ni habera.
mirza_15

#141 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

tasmanijska neman wrote:
mirza_15 wrote: 27% putnih pravaca
haloo nepismeni, kojih putnih pravaca ???

jel možda Čekrčići do Seone spadaju u "vaše putne pravce"
definiši koji to putni pravci čine 100%

kad bi ti i ovi iz RAK debili znali uopšte šta su putni pravci
Pogledaj na karti pokrivenosti 3G signalom koju je m:tel sam postavio putni pravac Mostar-Sarajevo-Tuzla

Totalno nepokriven ako izuzmemo gradove Mostar, Sarajevo i Tuzlu. Ovo mozda nebitan putni pravac? Hocemo li Sarajevo-Bihac? Haj zdravo!
krakatoa

#142 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by krakatoa »

mirza_15 wrote:
tasmanijska neman wrote:
mirza_15 wrote: 27% putnih pravaca
haloo nepismeni, kojih putnih pravaca ???

jel možda Čekrčići do Seone spadaju u "vaše putne pravce"
definiši koji to putni pravci čine 100%

kad bi ti i ovi iz RAK debili znali uopšte šta su putni pravci
Pogledaj na karti pokrivenosti 3G signalom koju je m:tel sam postavio putni pravac Mostar-Sarajevo-Tuzla

Totalno nepokriven ako izuzmemo gradove Mostar, Sarajevo i Tuzlu. Ovo mozda nebitan putni pravac? Hocemo li Sarajevo-Bihac? Haj zdravo!
Samo ignoriši smrdljivu trollčinu i idemo dalje
mirza_15

#143 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

krakatoa wrote: Samo ignoriši smrdljivu trollčinu i idemo dalje
I to sto kazes.
krakatoa

#144 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by krakatoa »

tasmanijska neman wrote:što pričaš bolan sam sa sobom
ljudi su te provalili da si napravio klon i da kao svaki drugi psihopata sa dva lika pišeš
:-) :-) :-) :lol: :lol:
getriba

#145 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by getriba »

Svaki dan možemo čitati "čiji je veći"...Mirza koliko se trudiš da nađeš gdje piše da je BHT bolji, veći, prvi....nađi kod svog kolege kartu pokrivenosti i stavi ovdje da svi vidimo tih 95% stanovništa i ko zna koliko magistralnih puteva pa da završimo sa ovim :thumbup:

Do tada jedino eronet i mtel možemo porediti. Eronet ima dobru pokrivenost svih glavnih saobraćajnica, kao i gradova:

Image
mirza_15

#146 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

1. Na sluzbenoj stranici stoji "losija" karta ERONET-a.
http://www.hteronet.ba/podrska-korisnic ... venost/3G/
2. Ni na toj "boljoj" nisu pokriveni recimo putni pravci Sarajevo-Tuzla, D.Vakuf-Bihac, Jajce-Banja Luka,....
3. Mrkonjic Grad, Gorazde, Visegrad, Zvornik npr nisu uopste pokriveni......
4. RAK je meni sasvim relevantan izvor podataka.

edit: Eronet je svoju sluzbenu kartu (ova koju sam ja postavio) objavio 11.jula.2014. godine.
krakatoa

#147 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by krakatoa »

BH Telecom 2G:
http://maps.mobileworldlive.com/network ... =350&cid=5

BH Telecom 3G:
http://maps.mobileworldlive.com/network ... =350&cid=5
(uzmimo u obzir i činjenicu da UMTC u BiH radi na NodeB 3G BS 2100 MHz i da je pokrivenost takvom frekvencijom dosta manja od GSM 900)

Hrvatske pošte i telekom (eronet) 2G:
http://maps.mobileworldlive.com/network ... 1946&cid=5

Hrvatske pošte i telekom (eronet) 3G:
Nemam podataka

Telekom Srpske (mtel) 2G:
http://maps.mobileworldlive.com/network ... 4234&cid=5

Telekom Srpske (mtel) 3G:
http://maps.mobileworldlive.com/network ... 4234&cid=5

Nakon RAK-a, GSM-A Inteligence je najrelevantniji izvor informacija što se tiče mobilne mreže bilo gdje u svijetu.
Nostromo

#148 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Nostromo »

Bez da komentarisem karte, excel sheetove, grafike, ovo je moje real life iskustvo...
Imam dvije kartice, BHT kao privatnu i MTEL kao poslovnu jer radim u predstavnistvu firme iz Srbije. U zadnje tri godine sam promjenio tri telefona i svaki je bio dual sim, tako da hardware ne utice na situaciju, a ona je ovakva:
Kvaltet poziva i mobilnog interneta BHT-a je za klasu bolji od MTEL-a (podrucje Sarajeva, tu sam 99.99998% vremena). Znalo mi se desiti da sa kolegama iz Novog Sada i Beograda zapocnem razgovor preko sluzbene MTEL kartice, i da zbog "mucanja" linije, prekidanja i ostalih smetnji moram prekinuti poziv i nazvati ih ponovo sa BHT kartice koja funkcionise savrseno.
Ponekad odem sluzbeno do Banja Luke i tamo obe kartice rade savrseno.
Disclamer: niko mi ne radi u BH Telecomu, a i tete na njihovim salterima su nagore i najneljubaznije.
belami1111

#149 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by belami1111 »

tasmanijska neman wrote:a jesi probao bhtelekom u BL
dakle, to što pričaš nije ništa čudno, svako je radio i gradio prvo u svojoj avliji i normalno je da je u njoj kvalitetniji domicilni operater i da će biti prvenstveno posvećen svojoj avliji, a tek onda i susjedovoj
Tebi se mora replicirati pročitaj šta čovjek napisa
Citiram" ponekad odem do B.Luke i obe kartice rade savršeno " kraj citata :skoljka:
getriba

#150 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by getriba »

mirza_15 wrote:1. Na sluzbenoj stranici stoji "losija" karta ERONET-a.
http://www.hteronet.ba/podrska-korisnic ... venost/3G/
2. Ni na toj "boljoj" nisu pokriveni recimo putni pravci Sarajevo-Tuzla, D.Vakuf-Bihac, Jajce-Banja Luka,....
3. Mrkonjic Grad, Gorazde, Visegrad, Zvornik npr nisu uopste pokriveni......
4. RAK je meni sasvim relevantan izvor podataka.

edit: Eronet je svoju sluzbenu kartu (ova koju sam ja postavio) objavio 11.jula.2014. godine.
1. Vjerovatno ti je ostala u cache učitana ta stara. Probaj otvoriti u drugom browser-u. Biće da su sada nekad izmijenili.
2. Nisu naravno svi, ali koliko vidim koridor Vc jeste - Međugorje - Mostar - Sarajevo - Zenica - Doboj - Bosanski Šamac. Pokrivena cijela regija Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Bhaća, kao i dijelovi od Višegrada prema Trebinju. Logično je da se prvo pokrivaju područja gdje imaš korisnike pa se onda širiš dalje. tako valjda svi rade :)
3. Kako nisu pokrivena mjesta kada se vidi da jesu: Višegrad, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, dijelom Goržde, Foča, Gacko, Trebinje

Sva tri telekoma su jednako platila licencu za 3G i morali su pokriti određeni postotak stanovništva kao i teritorije. Bilo bi u krajnju ruku neozbiljno i pomisliti da BHT ne bi trebao biti daleko najbolji u tome. Jednostavno, u FBIH već 20 godina su suvereno čuvali sve centre (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać, dio Mostara) dok je Eronet imao samo Hercegovinu, čak ni cijeli Mostar. Opet m:tel ima cijeli RS (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina...). S tim u vezi po meni je ova pokrivenost za većinu korisnika više nego dobra.
Post Reply